2009-05-04 22 浏览
同男朋友仔好鍾意食烏冬,見到開咗新烏冬專門店特登嚟試吓,嚟到先知原來係Ricky san旗下的,佢真係犀利,越開越多鋪。星期六加上我地又晏咗去,等咗大半個鐘先入到去,兩個人叫咗︰胡麻掛烏冬(溫) ($28) - 鍾意食麻醬,所以叫咗哩個,有得自己磨芝麻,芝麻碎加麻醬撈烏冬,好香好味,烏冬好煙靱,不過靱得有d過咗龍豬軟骨湯烏冬($40) - 豬軟骨過淋,完全食唔到軟骨,哩個烏冬就煙靱度啱啱好,湯底ok吉列豬扒($25) - 又細又薄,薄到食唔到塊豬扒,淨係食到炸粉,唔抵食雜錦天婦羅($4x) - 普普通通,冇乜特別,蝦都算爽口鋪仔細細,只有約二十個座位,要食真係要早d嚟;服務好好,好有禮貌&效率;果然係烏冬專門店,烏冬係最有水準,炸物就麻麻,下次淨係食烏冬好喇

星期六加上我地又晏咗去,等咗大半個鐘先入到去,兩個人叫咗︰
雜錦天婦羅($4x) - 普普通通,冇乜特別,蝦都算爽口

食唔到豬扒0既吉列豬扒
雜錦天婦羅
胡麻掛烏冬
豬軟骨湯烏冬
2009-05-02 2 浏览
經過見到開左板長同自家烏冬,就各拎一張飛諗住試下點知板長要等:七十幾張,自家烏冬:六張發覺原來自家烏冬係板長家族入左自家烏冬,d waiter d service 都好好叫左一個韓式海鮮湯烏冬同竹輪蝦天婦羅掛烏冬d烏冬真係超煙"刃",好好味個掛烏冬個汁好特別最好係唔使加一我食完,去望望,板長都仲有十幾張飛
經過見到開左板長同自家烏冬,就各拎一張飛諗住試下
點知板長要等:七十幾張,自家烏冬:六張

發覺原來自家烏冬係板長家族

入左自家烏冬,d waiter d service 都好好
叫左一個韓式海鮮湯烏冬同竹輪蝦天婦羅掛烏冬
d烏冬真係超煙"刃",好好味
個掛烏冬個汁好特別

最好係唔使加一

我食完,去望望,板長都仲有十幾張飛
竹輪鮮蝦天婦羅掛烏冬
韓式海鮮湯烏冬
2009-04-30
竹輪鮮蝦天婦羅掛烏冬
韓式海鮮湯烏冬
  • 竹輪蝦天婦羅掛烏冬
2009-04-20 10 浏览
昨晚在屯門市中心行,行到板長個度,見到隔離暗位開了間烏冬專門店,見咁神秘,入去試下送便吃埋晚餐,入到去個感覺以為去了吉野家,個環境格局都差唔多,打開餐牌,真係得烏冬喎,沒有飯吃。烏冬有湯吃和撈吃,有天掃羅、甜品供應,但款色唔多。我同女友點了自家湯烏冬(熱)…個湯底甜甜地幾好味,烏冬幾煙un下,有兩片白蘿蔔、海苔和蔥。自家醬汁撈烏冬(冷)…可能係凍食,個烏冬都帶些彈牙,配有青瓜絲、蔥、白蘿蔔,個醬汁味道好淡,落唔落都得。大根沙律…白蘿蔔絲、蕃茄仔、蔥、芽菜,再有酸酸地汁,吃落都開胃既。牛乳布丁…尼個我地都估係一早整定的,但都要等十分鍾先有,牛乳味好重,少甜。靚境簡潔,侍應有笑容,對食物有了解,雖然仲有一小時就收舖,但食客食緊野時就唔好過來收尼樣執個樣。

大根沙律
自家湯烏冬
自家醬汁撈烏冬
牛乳布丁
2009-04-19
自家湯烏冬
自家醬汁撈烏冬
在飯堂之一的翡翠吃了整肚氣的小籠包~吃了百多元~我倆也只有三成飽~還是頭一趟!! 超激氣的到處找過其他店吃也不願在那裡多叫一味~無意中就走過了板長的門前~雖然是夜很想補充omega-3~可惜人實在太多~卻發覺同集團開了間烏冬店在後方~門前還有不少食物模型~而且價錢是走赤丸那路線~簡單的menu只有天婦羅配冷熱烏冬~也不失為一個”補胃”的選擇~見門前等的人不多~就決定在此戰下場~等了三分鐘左右就入座~門前的大玻璃看透了整個廚房的運作~是頗佳的一個等位景點~雖不是全人手搓腳踩刀切~但見培訓有素的師傅呀姨都做得對版認真~坐位大概五十個左右~都是整齊的列成兩邊~反而廚房出口有一isolated卡座~很有privacy~下次有機會坐坐就好了~因為這大邊實在太開放~拍起照也有點尷尬~所以都快快拍到就算了~和之味集團(板長~板前~雪村) 的老闆Ricky是個頗懂得marketing的人~門前不停發放與Suki的日本之旅相片~店內燈箱也列出這個讚岐自家烏冬的歷史和全國的烏冬產地分佈等~menu認真簡單得很~其實只有6,7款Tempura和冷熱烏冬配上不同醬汁~例如Miso~芝麻醬或是最原始的冷麵汁等~

雖不是全人手搓腳踩刀切~但見培訓有素的師傅呀姨都做得對版認真~坐位大概五十個左右~都是整齊的列成兩邊~反而廚房出口有一isolated卡座~很有privacy~下次有機會坐坐就好了~因為這大邊實在太開放~拍起照也有點尷尬~所以都快快拍到就算了~和之味集團(板長~板前~雪村) 的老闆Ricky是個頗懂得marketing的人~門前不停發放與Suki的日本之旅相片~店內燈箱也列出這個讚岐自家烏冬的歷史和全國的烏冬產地分佈等~menu認真簡單得很~其實只有6,7款Tempura和冷熱烏冬配上不同醬汁~例如Miso~芝麻醬或是最原始的冷麵汁等~若叫雜錦天婦羅烏冬此combo~就比散叫兩樣平$1-2而己~就這樣~選擇好像很多~其實只是把所有possible combination都列出來~除了炸物烏冬~沙律甜品各有2款~餘下的就是飲料~

只是吃不飽還有一肚氣~所以簡單的叫了一個original的湯烏冬和冷烏冬~還有一個露筍沙律(dressing on side) 就夠了~沒想到$15的一個湯烏冬也做得不馬虎~因預計只會有烏冬和湯~但卻有紫菜~頗多蘿蔔片和很幼細ge蔥圈~感覺挺不錯~但烏冬的長度簡直與中式拉麵(沒有剪麵) 般長~把手拉到最高都沒有見尾尾~而且質感是比正常吃到的彈牙得多~有種超出了烏冬的感覺~像刀削麵的煙韌外層~但卻很QQ咬不開~是台灣粉圓那咬過後又回復原狀的形態~總言之整體感覺就不太像吃烏冬~冷烏冬就排場而言更勝湯烏冬~附上小碟的是蘿蔔蓉~薑蓉~wasabi還有蔥圈~可能turnover較快而且新開業~蘿蔔沒有出水~排得也整潔~

冷烏冬就四整的排在冰粒之上~當然一如所料~冷烏冬比湯的會更彈牙~但本身已經很彈~冰過後就有點過態了~吃到最後~墊在底底的冰溶了~弄得烏冬滿身雪味~吃不下去~希望可以改善一下~用竹簾墊在底底好~冰過後才端出來~也總比這樣為好~~~但小比最奇怪的玩樂精神又跑出來~就是愛把冷烏冬灑上桌面放著的咖哩鹽過有七味粉~感覺比灑在湯裡更突出~而且咖哩鹽的味道很Good呢!

小比的露筍沙律只是$20~份量也滿意~用透明的四方膠碗~小比一見到就忍不住說了句~嘩! 好似大家樂火鍋個隻碗~hahah~但開業數天~店員都還處於honeymoon時期~所有野都會比正常的謹慎~就連露筍車厘茄的擺放都有心機地放~dressing不是千島醬汁~但粉紅色的有點像是明太子之類的加上梅味的醬汁~沒有多試~但頗醒胃的~~還好是叫了另上~~見鄰桌的正常的appearance~好像菜湯多於salad~~haha

這樣吃一吃~還不用加一~~只要$50就一餐了~真後悔沒有來這裡作正餐~身邊個個也吃天婦羅~但喉嚨戰鬥力薄弱~還是留待下次~~那個炸蝦雜菜餅的賣相很得呢~~有點像Tony Roma的炸洋蔥柱~~蝦天婦羅也分了虎蝦和普通蝦~天婦羅價錢都介乎$20-$35~可以一叫~~~甜品有cheesecake和牛奶布丁~$15 only~但考慮過後還是沒點上~留待下次~~~~離開時門前的人好比板長的多~~~大比笑言是大家認得佢跟著他來~~~激死了!!可能新開業~員工都很盡責~比起赤丸是兩碼子的事~吃得過~~~走進去吃個$15的做Supper也不失為一個好選擇