2016-07-12 3599 浏览
食物質素我覺得一般,個別食物有驚喜,698加一,任何優惠都無都唔緊要,地點在灣仔,服務態度無預計到會咁差。生蠔,鵝肝算唔錯,最搞笑飲清酒要用紅酒杯真係聞所未聞,仲要成1100一支,味道好一般,連唔太識飲酒既我都覺呢支清酒好麻麻。景色係靚,但好嘈,完全唔似高級酒店
景色係靚,但好嘈,完全唔似高級酒店
2016-07-04 4051 浏览
想見識旋轉餐廳好耐見生日所以就book左黎試一試啦上到去仲未到夜晚 睇下有咩菜式先我諗都係主攻海鮮 排晒長龍!蟹腳好鮮甜 好重蟹肉味 又大條 一夾夾到勁多仲叫左生蠔 我平時唔食蠔 都大膽一試 好新鮮 不過食一件就夠啦我 另外仲有刺身 叫左三文魚同帶子 好爽口 質素都能接受 算係普普通通啦仲有最愛既西班牙火腿 不斷食 真係停唔到口另外仲有甜品同生果 反而吸引到我食完一碟又一碟相反熟食就比較少食 因為好似好普通 個景真係一級棒
想見識旋轉餐廳好耐
見生日所以就book左黎試一試啦
上到去仲未到夜晚 睇下有咩菜式先

我諗都係主攻海鮮 排晒長龍!
蟹腳好鮮甜 好重蟹肉味 又大條 一夾夾到勁多

相反熟食就比較少食 因為好似好普通

個景真係一級棒

2016-02-23
2016-06-30 20442 浏览
好姐妹生日,滿足她的一切要求是常識吧!上次聽完我說自助山的美味體驗,這次生日飯就在這晴朗的高空完成吧。烈日當空,只是小走幾步,已經覺得熱到不行。兜兜轉轉,轉幾次電梯,終於到達。看來來吃午餐的人不少呢,一條長長的人龍等候入座。沒有被安排到近窗口位呢,有點小失落。美食一如既往的多,但這次refill食物的速度比上次慢太多了,很多都出現缺貨的情況出現。依舊推介點心:蝦餃和燒賣。迷你蒸籠,份量不多,可以多試幾款。拿的時候要注意,剛出爐的點心籠很燙手,唯有向一旁的廚師求救。燒賣做得十分彈牙,肉質結實。蝦餃的餡料豐富,十分足料,一啖一隻,剛剛好。上一次沒有吃到長腳蟹,這次同好友一起,不怕沒有儀態了,可以在她面前放心廝殺。蟹腳的鮮味一般,更多的是海水的鹹味,實在太鹹,一隻即止。老友大讚蝦仁鮮甜和八爪魚爽口。我最愛的是這款大頭蝦,味道清甜又鮮,更重要的是蝦膏甘香,肉質比蝦仁更為厚實,唯一的不好是剝殼問題。這次的熟食實在一般,除了海鮮蒸蛋,我們幾乎都是一啖起,兩啖止,調味太重,除了鹹,就吃不到其他了。蒸蛋鮮,甜,滑,曾在家中嘗試過無數次,但是都失敗了。唯有在這裡多吃兩個彌補一下。作為女孩子,甜品一向是我

作為女孩子,甜品一向是我們的最大目標。中途就已經向甜品進發了。最令我滿意的是柚子芝士蛋糕。酸酸甜甜,清新又不會太膩,幼滑的質感更令人沉醉。

這次吃的東西不太多,食物質素只是一般般,只有其中幾樣比較討好。但是環境還是不錯的,午市自助餐加一之後大概每人300,價錢還算合理,可以再去….

2016-06-27
  • 海鮮
  • 海鮮蒸蛋
2016-06-24 4664 浏览
聽人講要早成個月先book到,就去睇下有咩咁巴閉啦😎😎同屋企人黎食呢個dinner buffet,由於早到,去到仲有小小日景睇,媽媽好欣賞風景無限,喺呢間360度旋轉餐廳裡係咁叫我幫佢影相😂😂呢度除左食個view,食物款類黎講都算多野食,有上下兩層,建議行一圈先唔洗太衝動。生蠔夠新鮮,蟹腳啖啖肉,一拆就知堅新鮮,小小都唔痴殼架。龍蝦有膏不過唔多🤔拎海鮮要輕輕排一下隊,不過refill速度非常快👍🏻有幾個hot item我都覺得不差,好似鵝肝咁,夠熱同甘香!steak👌🏻最鍾意叫佢切中間,medium至medium rare咁最正😎仲有好多款串燒、天婦羅同中式點心🍡🍢🍤花多眼亂🙈甜品叫人期待,有個辣味mini cake,創新得黎又幾夾,仲有好多款味嘅粒粒朱古力、macaroon同棉花糖😍😍

• 生蠔
  • 甜品
  • 鵝肝多士
  • 朱古力噴泉❤️
  • 長腳蟹
  • 凍海鮮
2016-06-24 17212 浏览
12/6係我同車爸爸的拍拖兼結婚紀念日,今年適逢係星期日便去自助山嘆個Sunday Brunch囉呵呵~第二次到自助山的我,還是迷途怪不得車爸爸成日話我係唔識路一號啦hehe~最後當然係順利到達啦!!先帶大家行一圈先放心,我行得好快唔會像餐廳般要兩小時的haha~先看頭盤,沙律區,鵝肝小漢堡,魚籽香檳啫喱,各式煙三文魚,西班牙火腿,什雜肉拼盤~印式烤雞沙律,泰式鳳爪沙律,水牛芝士菩蕃茄沙律,烤雜菜~自助沙律區及各式醬汁,煙三文魚,三文魚籽鬆餅,各式芝士配乾果,餅乾,龍蝦沙律杯~各式壽司,刺身,Btw那刺身師傅態認真度麻麻!!凍海鮮區自成一角款式衆多,而且十分企理~有青口,大蜆,大蝦,帶子,麵包蟹雪場蟹腳,阿拉斯加帝王蟹,法國即開生蠔~另一邊廂有鮮豔奪目的燒味,油雞,叉燒,燒鴨,即煮海鮮粉麵,蛋類專區,可選炒蛋,煎蛋和奄列~千萬別忘記吃即捕即灼的大頭蝦呀!!即炸天婦羅,爐端燒,還有即煎鵝肝~還有點心供應,有奶皇包,麻蓉包,蘿蔔糕,蝦餃,燒賣及小籠包~湯品有雞蓉燕窩羮,和影漏的龍蝦湯~師傅十分好人見我影相主動將照燈關掉令大家見到原汁原味的燒牛肉^0^上湯龍蝦伊麵,黑松露芝士通粉,焗薯仔,印
印式烤雞沙律,泰式鳳爪沙律,水牛芝士菩蕃茄沙律,烤雜菜~

各式壽司,刺身,Btw那刺身師傅態認真度麻麻!!
凍海鮮區自成一角款式衆多,而且十分企理~

千萬別忘記吃即捕即灼的大頭蝦呀!!
即炸天婦羅,爐端燒,還有即煎鵝肝~

湯品有雞蓉燕窩羮,和影漏的龍蝦湯~
上湯龍蝦伊麵,黑松露芝士通粉,焗薯仔,印式雞豆咖哩,印式香辣咖哩雞,印式薄餅~
到熱葷泰式蟹肉炒飯,泰式豆醬炒什雜菜法式油鴨肶,燴羊膝,清蒸石班,香煎三文魚~
甜品方面也陣容鼎盛,先來係綿花糖好吸引喔^0^
士多啤梨蛋糕,蘋果酥,木糠布甸,新鮮生果,窩夫,麵包布甸,炒雪糕,竟然有青檸雪葩和榴槤雪糕啊

精美甜品杯,和果子同奶凍等~
最矚目當然係朱古力噴泉啦,千手觀音的造型好特別,不過現時很多自助餐也見此踪影~
餅櫃內還有有不少切餅,馬卡龍供應,清潔又衛生!!
好了每次介紹完肚子也打鼓,先開餐吧!!例牌先來一碟沙律前菜,滿滿的一碟,象徵我倆滿滿的愛,色彩斑斕更像我們的人生多姿多采^0^
風乾火腿不夠油潤,可幸有菠蘿搭夠還是十分喜歡!!
煙三文魚,三文魚籽鬆餅,煙三文魚味道很出香味非凡,估不到的好味^0^
雅枝竹迷的我忍不住吃了好幾件呢!!
凍海鮮每樣取小許品嚐,這兒的麵包蟹係要原隻取的!!
麵包蟹蓋爆膏得驚人,不過真的沒辦法忍口,要大開殺界了haha~
生蠔鮮甜脆口,真的好想勁食啊!!不過我會乖的只吃了兩隻hehe~
 雪場蟹腳亦鮮甜無比,車爸爸吃了超多啊^0^
這個魚籽香檳啫喱大家也別放過呀!!清甜香檳啫喱配上鹹香黑魚籽,鮮甜在口內游走多滿足喔!!
點心取了奶皇包,蘿蔔糕,蝦餃,燒賣,全都好有水準,不是怕頂肚真的想多吃兩件蝦餃呢!!
車爸爸都忙到左右逢源呢haha~
剌身方面質素不錯,當中以鮮甜的帶子剌身最為吸引^0^
即捕即白灼蝦當然肉質爽彈又鮮甜啦,而燒味的水準也不弱,尤以燒鴨為首皮脆肉香好鬼誘惑^0^
上湯龍蝦伊麵,真係大大件龍蝦架,味道就不過不失啦!!
雞蓉燕窩羮,龍蝦湯兩款湯亦味美,但我偏愛清香的雞蓉燕窩羮,除了入口有啖啖燕窩外湯頭亦鮮甜滑溜啊~
車爸爸的奪命鵝肝多士,須則少吃為妙但他亦很乖仔只吃一件抵讚^0^
太飽的關係只取了一少碟甜品~
馬卡龍巳淋可以不吃!!
還是雪糕吸引啲,士多啤梨炒雪糕,酸酸甜的加入了提子乾,令雪糕添上一份口感!!
榴槤雪糕味道超強,而且質地勁滑溜愛C它啊~
上次下午茶吃過的玫瑰白朱古力慕絲,今天可取給車爸爸試了,見他吃罷不停點頭便知他十分喜歡呢,那就送多兩顆心過你啦
要讚賞一吓餐廳侍應生,到達時主動幫我存起花束很貼心呢^0^
2016-06-12
庆祝纪念
纪念日
2016-06-22 4382 浏览
2個月前 book 左今日自助午餐,天氣十分好,一望無際,差不多11:45 到達,已有拾多人在排隊,果然好生意,看見入口顯示全塲滿座。首先取三文魚、八爪魚刺身,八爪魚好新鲜,冷盤長腳蟹食左1隻,普普通通,凍蝦就已經去殼,好大隻又鮮甜,燒味油雞d肉幾滑,义燒及燒鴨就一般,中式點心蝦餃皮有點厚,燒賣好大粒饀料豐富,珍珠雞d糯米比較乾,流心奶皇包個饀有d疍皇撈在流心奶皇內,個包皮又好鬆軟,好好味,燒豬頸肉、燒尤魚就燒到好乾,即灼粉面個喇沙湯底就冇乜味,炸天婦羅個皮好厚,其他熱盤羊膝、海鮮意粉、焗魚柳就試左少少,又系普普通通,燒牛肉就生熟剛好,入口肉味濃烈,幾好,甜品比較少選擇,窩夫系凍嘅,咖啡凉粉味道有點怪,木糠布甸奶味濃質地扎實,馬卡龍入口軟軟的,檸檬味比較香,其他味就一般般,香茅波蘿撻仔個撻淋嘅,朱古力雪糕好濃朱古力味,青檸雪葩好清新,但雪糕筒又系淋嘅。餐飮凍檸茶茶味吾夠,自助午餐供應到 2:30pm,時間差不多到,侍應常常問桌上食物、飲品可以收拾嗎?令人有少許不爽。不知何解,食完全日口渴非常?!
不知何解,食完全日口渴非常?!
2016-06-22
  • 中式點心
小時無去過旋轉餐廳 自助山搬入 我都無想過食 因為本來不太喜歡buffet最後朋友們終於約到見面 說去下午茶我就想起自助山有下午茶tea set 當天早上打電話訂位 也訂到位子 真開心從來不會排隊食tea 食tea應該好休閒 排隊太累人了但原來tea time時間 餐廳是不會轉服務生說因為供應下午茶的位置 望到的風景是是好的(但當天天氣不好 隱約見過ifc後 已經一切變矇了)同行3人 可以叫一份tea set for 1和一份tea set for 2 圖片中是一人份量其中鹹點中 海南雞飯以壽司形式出現 充滿驚喜中層數件甜點 尤愛左邊的流心蛋糕右邊的綠茶紅豆 賣相就有點不吸引Scone正常 但clotted cream就很一般服務生態度很好 飲品我選了Darjeeling 我一倒茶 服務生幾乎就馬上為茶壺加熱水但其實服務生加得太快 太多水茶很快變淡但這個都是一個tea time的好地方
小時無去過旋轉餐廳

但其實服務生加得太快 太多水茶很快變淡

但這個都是一個tea time的好地方
一人份tea  set
2016-06-13 3713 浏览
食物種類多及質素好. 但服務態度超惡劣. 食第一時段 6:00 - 8:00. 在大約7:50 拿了一些 dessert. 服務員在8:00 時前來告訴 buffet 時間夠. 此時碟上仲有二件糯米糍,諗住快 d 食完. 係想拿來吃之際, 服務員一手把碟拿走說時間已夠,不凖食. 七百元一位自助餐,想不到會收到如此服務. 此前多次惠顧要提前預約,現正只須一星期前, 究其原因,今日深深體會!
2016-06-11
2016-05-29 18541 浏览
為左慶祝放假仲有Long Weekend🙆🏻識嘆緊係去嘆番個high tea啦💃🏻咁啱見到自助山新岀左high tea!之前一直想試好耐架喇😛所以一於的起心肝打去book位💪🏻點知又俾我地book到喎😆哈哈所以weekend一於豪一豪食餐好嘅!😂The Grand Tea Time周末下午茶 ($508兩位)💗身處旋轉餐廳62樓的高空💁🏻面前的三角錐體三層架🎪擺滿一件件精緻的迷你茶點😍嘩!好梳乎呀~😍一邊嘆tea☕️。一邊俯瞰維港景致👄咁樣的生活夫復何求呢~😂生活態度就係咁樣煉成的~😂真心好寫意呀呀呀!💃🏻Grand Buffet大廚非常有心思👏🏻將自助餐的招牌菜變成mini版😛一啖一個。夠哂的骰❗️好卡娃依呀~😚🍮🍔🍦🍰🍫🍡🍧🍩🍪🍵☕️🍸🍷第一層:▫️英式鬆餅配果醬🍪▫️"The Grand" Macarons🍩▫️"The Grand" Chocolates🍫第二層:▫️士多啤梨流心檸檬cheesecake🍓▫️綠茶紅豆mousse蛋糕🍵▫️泰式芒果糯米飯🍡▫️玫瑰白朱古力mousse🌹第三層:▫️壽司造型海南雞飯卷🐥▫️蘇格蘭煙三文魚配黑魚子🐟▫️脆炸蝦餃配黑松露沙津醬🍤▫️喇沙大蝦脆米餅🍙▫️迷你黑毛豬肉餅
為左慶祝放假仲有Long Weekend🙆🏻
識嘆緊係去嘆番個high tea啦💃🏻
咁啱見到自助山新岀左high tea!
之前一直想試好耐架喇😛

身處旋轉餐廳62樓的高空💁🏻

面前的三角錐體三層架🎪

擺滿一件件精緻的迷你茶點😍
嘩!好梳乎呀~😍
一邊嘆tea☕️。一邊俯瞰維港景致👄
咁樣的生活夫復何求呢~😂
生活態度就係咁樣煉成的~😂

真心好寫意呀呀呀!💃🏻

Grand Buffet大廚非常有心思👏🏻

自助餐的招牌菜變成mini版😛

一啖一個。夠哂的骰❗️

好卡娃依呀~😚

士多啤梨流心芝士蛋糕❗️讚呀❗️

流心?🙆🏻唔再係心太軟的專利😛

原來Cheesecake都可以流心架!😳

教我如何不心動〰😫

Lemon Cheesecake with Strawberry Coulis🍓

別人笑我只是一件Cheesecake🧀

The Grand Tea Time周末下午茶
士多啤梨流心芝士蛋糕
迷你黑毛豬肉餅漢堡
  • 甜品
今日520係本人生日嘅大日子!我們一家四口去咗灣仔合和中心62樓嘅「自助山」旋轉餐廳食自助晚餐慶祝!餐廳嘅環境同座位都幾舒服!可以一邊食一邊360度咁欣賞窗外嘅風景,真係非常怡人!但食物方面就令我們覺得失望咗啲!刺身嘅色澤賣相都唔係好新鮮!佛跳牆嘅鮑魚炆得都幾入味同爽滑彈牙,海參就炆得比較腍身,唔係好彈牙,花膠嘅味道亦有啲啲怪!新鮮即開生蠔嘅肉質唔算好肥美,但味道都幾鮮甜!開邊凍龍蝦初頭出嘅肉質唔算係好新鮮,肉質比較腍,而後期出嘅就新鮮好多,肉質非常爽甜彈牙!蝦餃嘅餃皮相當煙煙韌韌,蝦肉亦好爽甜彈牙!叉燒嘅肉質好鬆軟,蜜汁嘅味道好香甜!食物同甜品嘅款式種類唔算太多,比想像中少,同味道唔算太好,唔係朋友同外間講咁豐富同吸引!真係令我們覺得有「名大於實」嘅感覺!
真係非常怡人!
花膠嘅味道亦有啲啲怪!
蝦肉亦好爽甜彈牙!叉燒嘅肉質好鬆軟,
蜜汁嘅味道好香甜!食物同甜品嘅款式種類唔算太多,
比想像中少,同味道唔算太好,唔係朋友同外間講咁豐富同吸引!
真係令我們覺得有「名大於實」嘅感覺!
2016-05-20
2016-05-06 5561 浏览
去自助山食buffet,我貪食的小烏龜都唔敢慢,要早成個月book 位先食到!食物種類又多,質素也都不錯,最讚係佛跳牆中有鮑魚,海參及花膠,好好食呀😍😍,其次是刺身類中有海膽,生鮮好呀😋😋,焗蠔還有香濃芝士味!!
2016-04-26 6788 浏览
剛過去的星期日, 總算沒有那麼忙, 起碼不用返團契, 練完歌, 就從教會直接來到自助山. 慢著, 來自助山是否吃buffet? 這次我們的目標, 其實是四月才推出的The Grand Tea Time, $508兩位, 居高臨下看維港景, 真好.這天其實天氣不穩, 景致依然很美. 如果是天朗氣清的日子, 更加不得了.The Grand Tea Time $508這個下午茶, 共有三層, 跟傳統的三層架相比, 來得更加別緻.先介紹鹹食. 脆炸黑松露蝦餃是香口野, 黑松露醬味濃. 三文治是蘇格蘭煙三文魚配黑魚子三文治, 又蘇格蘭煙三文魚, 又黑魚子, 當然吸睛. 很有夏天氣氛的是芒果米紙卷, 清爽, 當中包括有芒果, 青椒, 黃椒, 紅椒, 翡翠苗, 以及大菇.喇沙大蝦鍋巴不算太辣, 其實喇沙有點辣勁才正宗吧, 反而鍋巴是脆卜卜的. 海南雞飯吃得多, 這個版本, 變成壽司, 飯是油飯, 配上雞肉, 還加上三色醬, 這個小巧版本的海南雞飯, 有特色. 我最喜歡的鹹點要數迷你咸魚, 鵪鶉蛋配日本黑毛豬肉餅漢堡, 把鵪鶉蛋打穿, 蛋汁撈勻在日本黑毛豬肉餅上, 很美味, 吃著吃著, 還有點鹹香,
The Grand Tea Time $508
喇沙大蝦鍋巴不算太辣, 其實喇沙有點辣勁才正宗吧, 反而鍋巴是脆卜卜的. 海南雞飯吃得多, 這個版本, 變成壽司, 飯是油飯, 配上雞肉, 還加上三色醬, 這個小巧版本的海南雞飯, 有特色. 我最喜歡的鹹點要數迷你咸魚, 鵪鶉蛋配日本黑毛豬肉餅漢堡, 把鵪鶉蛋打穿, 蛋汁撈勻在日本黑毛豬肉餅上, 很美味, 吃著吃著, 還有點鹹香, 對, 是咸魚的味道, 真夠破格.
甜品方面, 士多啤梨流心芝士蛋糕, 流心度澎湃, 流心的東東, 從來是萬人迷, 這個也不例外.
泰式椰汁芒果糯米飯是我的心頭好, 這裡的, 份量精緻, 糯米飯, 椰汁, 跟芒果也有水準, 當然愛吃. 吃甜品怎少得綠茶甜品, 綠茶紅豆慕絲, 討好的配搭, 綠茶香很突出. 至於玫瑰白朱古力慕絲, 帶玫瑰香, 及白朱古力的味道, 很甜美.
最頂一層, 主角是英式鬆餅配凝脂奶油及果醬, 小晴晴是吃到停不了口. 兩款鬆餅, 原味跟伯爵茶味, 還是原味合我心意, 塗上奶油及果醬, 很甜蜜. 叫得做自助山雲呢拿馬卡龍, 也知道是名物, 您又怎能錯過! 最後還有自家製朱古力, 喝茶配朱古力是常識吧.
至於喝的, 還是要回伯爵茶吧, 下午茶, 還是最愛喝伯爵茶. 這個習慣, 改不了.
一家三口吃下午茶, 真是幸福的下午. 自助山的The Grand Tea Time, 讚!
2016-04-24 5769 浏览
自助山剛開業的時候, 超級旺場. 相信您也有朝聖過吧. 近日, 自助山逢星期日有下午茶供應, 在靚景下吃下午茶, 這個點子, 當然好, 就趁這天沒有團契, 就拉了文迪及小晴晴一同前來, 再朝聖.其實合和中心62樓是很熟悉的地段, 這裡的景致, 真的是成個維港睇哂, 但這天天氣不好, 有點可惜.The Grand Tea Time $508: 8.5分, 這客The Grand Tea Time, 用上別緻的三層架, 由下至上, 塔頂的風光又如何呢?英式鬆餅配凝脂奶油及果醬: 例牌先吃鬆餅, 有兩款味道, 原味以及伯爵茶味, 伯爵茶香是淡淡然的, 鬆餅質感鬆化, 加上奶油及果醬同吃, 當然的美味.海南雞飯: 接下來由下層的鹹食吃起, 海南雞飯, 做成壽司的賣相, 油飯入味, 很有油香, 加上雞肉以及面頭的三色醬, 巧妙的把海南雞飯的精髓還原出來.脆炸黑松露蝦餃: 黑松露蝦餃炸得幾香脆, 蝦肉爽口, 加上黑松露醬之後, 自是更加惹味.喇沙大蝦鍋巴: 繼續是蠻有特色的鹹點, 喇沙大蝦鍋巴, 底下的鍋巴很脆身, 喇沙就不算是太香辣的版本, 味道濃郁一點會更好.迷你咸魚, 鵪鶉蛋配日本黑毛豬肉餅
迷你咸魚, 鵪鶉蛋配日本黑毛豬肉餅漢堡: 小巧精緻的漢堡, 迷你咸魚的鹹香, 配上日本黑毛豬肉餅是幾匹配, 再加上鵪鶉蛋同吃, 美妙.
蘇格蘭煙三文魚配黑魚子三文治: 當然少不了的是三文治, 也理所當然的不是大路的出品, 用上蘇格蘭煙三文魚, 以及黑魚子, 矜貴, 清爽.
芒果米紙卷: 吃完熱的, 也有冷盤, 芒果米紙卷, 餡料包括有芒果, 青椒, 黃椒, 紅椒, 翡翠苗, 以及大菇等等, 清新的組合, 加上米紙卷夠薄身, 很討好, 很夏天.
士多啤梨流心芝士蛋糕: 來到中間的一層, 幾款甜品也做得精緻, 如士多啤梨流心芝士蛋糕, 流心度對辦, 士多啤梨鮮甜, 芝士味道濃郁.
泰式椰汁芒果糯米飯: 文迪最愛的泰式椰汁芒果糯米飯, 自助山的版本, 用上小杯子盛載, 糯米飯幾煙韌, 椰汁味道清甜, 芒果也幾甜美.
綠茶紅豆慕絲: 綠茶跟紅豆, 是永恆的好拍檔, 這客綠茶紅豆慕絲, 綠茶帶點微甘, 配上香甜的紅豆, 兩者正好起了平衡的作用.
玫瑰白朱古力慕絲: 另外一款慕絲是玫瑰白朱古力慕絲, 白朱古力味道濃烈, 慕絲質感細滑.
自助山雲呢拿馬卡龍: 最頂的一層除了鬆餅之外, 還有自助山雲呢拿馬卡龍, 外層帶點脆身, 餡料濕潤度合宜, 帶雲呢拿的甜味, 有水準.
自家製朱古力: 最後就吃吃自家製朱古力, 味道香濃, 吃一口朱古力, 喝一口茶, 真好.
Kusmi Caramel Tea: 晚上還要到追思禮拜, 那來杯Kusmi Caramel Tea吧, 讓頭腦保持清醒.
從今以後, 在自助山除了吃自助餐, 還可以在一流的景致下享用有心思的下午茶, 特別是幾款鹹點, 巧妙的把自助山招牌菜式重塑出來. 這個星期天, 我們一家三口, 就在這裡渡過了悠閒的時光. 看看電話, 是時候離去, 到追思禮拜事奉了.
試食活動
不知道大家還記得R66旋轉餐廳嗎? 那個時候還小(一不小心便透露了我的年齡),姑媽待我很好,經常都帶我到R66吃buffet,那個時候還小,新陳代謝率也好,就是喜歡吃buffet,而且特別喜歡吃甜的;長大後,R66沒有了,我也很少吃buffet,怕胖吧!直到去年,The Grand Buffet來到香港,又令我想起這裡的往事。不過,這之我不是來吃buffet,而是來吃afternoon tea。自助山一直都是以自助餐盛名,不是自助的下午茶套餐又會如何呢? 下午茶中的大部份的食物都是從最受歡迎的自助餐食品挑選出來的,每款都是精選喔,絕對是吸引的!貴麗堂皇的裝潢有誰不愛呢?為什麼只有一層? 其實這個三角錐體是獨立一個的,旁邊的黑圈是逐層放上的,最低下的為鹹點,當中包括了:Vegetable rice paper rollScottish salmon sandwich with caviarCrispy prawn dumpling with black truffleHainan chicken makiCrispy Laska rice cake with prawn Mini bur

貴麗堂皇的裝潢有誰不愛呢?

Vegetable rice paper roll

Hainan chicken maki

Mini burger with black pork, salty fish and quail egg

數款鹹點之中,我最喜歡的是Crispy Laska rice cake with prawn ,帶有喇沙風味的蝦,蝦亦爽口彈牙,令我很想來碗喇沙喔;另外炸蝦餃亦很美味喔,外層炸得香脆,內裡的蝦亦鮮味十足,而且底下還有松露醬,十分矜貴喔;吃得膩時,可以來份米紙卷,清一清又可以繼續吃。
來到第二層的則是生 點,當中包括了:

Thai Glutinous rice with fresh mango, coconut sauce

Green tea & ed bean mousse cake

Rose & white chocolate mousse cake

Lemon cheese cake with strawberry coulis

這四款的甜點都很美味喔,每款都不錯,很難比較特別喜歡那一款;芒果糯米飯煙煙韌韌的,甜度亦剛好;而抹茶蛋糕帶著抹茶香,蛋糕十分鬆軟,美味喔。
流心的芝士蛋糕喔!!!芝味濃郁又不會太膩,美味喔!!
最後的一層則是scones、"The Grand" macarons和"The Grand" chocolates,scones這天有原味和提子乾,我是很喜歡吃scones的,吃時塗上clotted cream和jam,再配著茶,很滿足呢;另外macarons亦很很很美味喔,這是雲尼拿味,想不到雲尼拿味既真實又濃郁,而且餅中心是帶煙韌的,而外層亦輕脆,十分美味喔!!
這便是完整的外貌喔,大家看到背景嗎? 對呀,便是從62樓俯瞰整個維港,可惜這天天色不太好,否則定會是超美的。

這個自助餐將在2016年4月3日推出,暫時只會在星期日才供應給大家享用;兩位價錢為$508+10%,包括了以上的美點和咖啡/茶,這裡供應了接近十款的茶,總有一款合你心意的,如果不喜歡喝茶,來杯咖啡配甜食也不錯喔!

自助山 The Grand Buffet

灣仔皇后大道東183號合和中心62樓

2506 0888 / 2506 0666

請支持一下小妹,給我一個like

2016-04-19 22452 浏览
某天妹妹問我最近有那些新的下午茶,我說:「自助山的不錯喔~」她眉頭一皺:「自助山?」「對呀,吃自助餐那家自助山。」「這是什麼餐廳,改那麼奇怪的名字?」「什麼?!妳沒聽說過自助山?澳門最有名的自助餐呀,現在搬了去灣仔那個旋轉餐廳。」「噢~沒聽過。」為了我那個沒聽過自助山的好妹妹,就有了這一篇XD某個星期日下午,為了自助山的週日下午茶,我又回到每天工作的灣仔區。要抵達位於合和中心62樓的自助山,需要乘搭兩處不同的升降機,第一次來的朋友可能要花點時間。過了自助午餐時段,餐廳顯得格外寬大寧靜,原來會自轉的餐樓層停止了動作,我們被安排坐在窗邊,面向維港美景的位置,在柔和的自然光下,感覺份外舒適。特別訂製的三層架可以拆開逐層套上,圓形的盤子設計、鮮橙色的中心尖塔,對應旋轉餐廳的高聳形象,置頂的水晶球,刻上了The Grand Buffet的名字,型格中帶出華麗美感。趁熱吃一下英式鬆餅,傳統的鬆軟滋味,不用搭配果醬已經香甜好吃;雲呢嗱馬卡龍外酥內軟,質感一流,而且雲呢嗱香氣濃郁,個人非常喜歡。流心芝士蛋糕暗藏驚喜,一刀切下,鮮艷的草莓漿立即湧出,濃濃的檸檬及芝士香配上甜酸的草莓漿,是絕對討好的組合。
跳到最底層的鹹點,先來造型最吸引的《迷你黑豚漢堡》,漢堡扒用上中式的鹹魚黑豚肉餅,再加一個鵪鶉太陽蛋,滋味濃郁而且造型可愛。《炸蝦餃》外皮香脆、蝦肉爽甜,《三文魚魚子醬三文治》味精鮮美;東南亞風味的《喇沙蝦仁炸米餅》、《海南雞飯卷》及《甜椒蔬菜米紙卷》亦相當受歡迎。
回到中層的漂亮甜點,《芒果糯米飯》以小巧玻璃杯盛載,糯米飯口感軟糯,香甜的芒果令人意猶未盡;《綠茶紅豆慕思蛋糕》十分輕盈,甜度適中;《白巧克力玫瑰蛋糕》咩都和造型同樣精緻高雅。最後來一口 The Grand Chocolate 和普洱茶作結,配合窗外的維港美景,這個週日實在過得太寫意~ \(//∇//)\
2016-04-10
  • 雲呢嗱馬卡龍