2018-01-24 4766 浏览
近這一兩年都沒有怎麼吃過比較出色的buffet早前因某些關係甚至沒吃buffet一段時間近期因為打算慶祝一下,所以想找間出色點的buffet吃早在一個星期前預約了下個月尾去試還滿心歡喜的,因為久仰自助山大名都沒機會試就在前幾天收到自助山的電郵說暫時不再供應生蠔,只有焗蠔我這個生蠔怪得知後非常失望致電查詢,告知暫時不知何時會再供應既然是這樣,惟有取消booking雖然知道buffet有其他美食,但很想吃生蠔的我惟有暫時放棄
近這一兩年都沒有怎麼吃過比較出色的buffet
早前因某些關係甚至沒吃buffet一段時間
近期因為打算慶祝一下,所以想找間出色點的buffet吃
早在一個星期前預約了下個月尾去試
還滿心歡喜的,因為久仰自助山大名都沒機會試
就在前幾天收到自助山的電郵說暫時不再供應生蠔,只有焗蠔
我這個生蠔怪得知後非常失望
致電查詢,告知暫時不知何時會再供應
既然是這樣,惟有取消booking
2018-01-17 5003 浏览
澳門自助山果陣已經想食...等左勁多年後...........竟然執左澳門果間....係香港開左................所以一直想試~~聽聞初開果陣要早幾個月前卜~所以今次早個半月就卜定了~~~係大堂迷路...兜左個圈先搵到~要排長龍等LIFT...........好彩都好快~一開波梗係搶海鮮啦~ 全部都好新鮮~阿拉斯加蟹腳好有海水味~咸左D其他味道較淡~餃...不吃也罷~冬陰公~好好飲!!! 夠辣!!牛肉夠腍~唔會UN~有條石斑同火雞*V* 正常水準滑一滑~小籠包都係不吃也罷~食食下有新野~沙白? 夠大粒~唔夠鮮甜~螺頭雞腳唔知咩湯~勁好飲!!! 飲左幾碗~牡丹蝦同魚子~蝦勁大條~D殼仲脆卜卜~新鮮又甜又肥美^-^第一次大啖大啖咁食魚子~正搵左好耐&等左好耐既限時食物~有鮑魚~螺片~冬菇~海參等~材料好似好高質~但味道不似預期~一試無妨~食多次就要防一防~又去食下海鮮~麵包蟹殼無人拎~拎左個返去食...膽固醇要爆了~燒物類~最離譜係個羊架!!又乾又UN~仲要苦既~ 燒到過晒火位~一咬即掉~BTW 果個位D師傅做到面紅耳赤~抽風唔夠~ 隨時吸收過量一氧化碳~辛苦晒~食下刺身先~
澳門自助山果陣已經想食...
等左勁多年後...........
竟然執左澳門果間....
係香港開左................
所以一直想試~~
聽聞初開果陣要早幾個月前卜~
所以今次早個半月就卜定了~~~
係大堂迷路...
兜左個圈先搵到~
要排長龍等LIFT...........好彩都好快~

一開波梗係搶海鮮啦~

全部都好新鮮~阿拉斯加蟹腳好有海水味~咸左D

其他味道較淡~

餃...不吃也罷~

冬陰公~好好飲!!! 夠辣!!
牛肉夠腍~唔會UN~
有條石斑同火雞*V* 正常水準滑一滑~
小籠包都係不吃也罷~
食食下有新野~沙白? 夠大粒~唔夠鮮甜~
螺頭雞腳唔知咩湯~勁好飲!!! 飲左幾碗~
牡丹蝦同魚子~
蝦勁大條~D殼仲脆卜卜~新鮮又甜又肥美^-^
第一次大啖大啖咁食魚子~

搵左好耐&等左好耐既限時食物~
有鮑魚~螺片~冬菇~海參等~
材料好似好高質~但味道不似預期~
一試無妨~食多次就要防一防~
又去食下海鮮~
麵包蟹殼無人拎~拎左個返去食...
膽固醇要爆了~

燒物類~
最離譜係個羊架!!

又乾又UN~仲要苦既~ 燒到過晒火位~
一咬即掉~
辛苦晒~
食下刺身先~ 都係蝦同魚子最肥美~
哈哈~有得坐窗邊位~ 聖誕快樂呀各位~~
食到飽飽係時候要食甜品~
炒雪糕~ 士多啤梨味~
食左柚子味雪芭唔記得影相~
食幾粒生果...好甜~
藍莓芝士~唔錯好食~

臨走仲要飲多碗螺頭雞腳湯TIM

總結:
環境一流~不知不覺就轉左幾個圈~
但有D唔慣~腳浮浮咁~
同埋成日搵唔到自己個位

食物質素就一般般了~
食得最多就係碗湯............
同埋前一日先知無生蠔供應!!!!
只有焗蠔...

服務都唔錯~收碟快~有禮貌~

免費野飲只有普通野一杯同埋水~同送左杯橙汁/蘋果汁~
唔係自己任飲~

建議食TEA 睇景算了~
晚餐性價比不高~
2017-12-22
2017-12-30 5194 浏览
Queue queue queue! Before even entering the restaurant you have to queue for everything! Better MGMT appreciated
2017-12-14 6502 浏览
上年同樣黎過自助山食中午buffet同媽媽慶生,覺得食物種類同質素都好好,有過好愉快嘅中午。所以今年爸爸嘅生日,我地都決定訂返自助山,期望可以大快朵頤😋因為以我地嘅認知,自助山無論任何時段都好爆滿,所以已經喺10月底訂座。去到,啲枱唔滿喎,無理由格... ... 心裏面都覺得伏伏哋😅以今次黎評論,覺得菜式種類較以前少,熱盤、點心、什至連甜品都係都係,同埋比以前普通,味道... ... 正常啦,但係連基本嘅燒牛肉都比較韌😥無上一次驚喜嘅感覺。媽媽話呢個太腥😕可能餐廳內唔多人,所以服務都好好,每食完1碟侍應都好快收碟、加水。中式點心類別雖然唔多款,但有幾款都幾好,例如XO醬腸粉、糯米雞、桂花蓮蓉包(當成係爸爸的生日壽包☺️☺️)。甜品方面,最好味係焦糖味Macaron,有個辣椒味嘅白朱古力撻都幾得意,其他都係一般。是次lunch buffet加埋一每位$372就真係唔係幾抵。老實講Mandarin Oriental lunch buffet都係呢個價錢,食物質素好好多!好可惜今次選擇錯誤,好在有靚景補返少少啦😅估唔到1年多自助山嘅質素會爭咁遠😩😩真心希望佢地可以有改善😊

媽媽話呢個太腥😕

2017-12-04
2017-12-10 3896 浏览
11月同12月共到訪兩次,兩次到是慶生的星期六自助午餐。食物質數唔錯,種類繁多,地方夠大,食物分區擺放,令顧客無須迫埋一齊攞食物。最驚喜的是雞蛋仔,鬆趣可口之餘,可見餐廳細心的將一底雞蛋仔三粒三粒地分別包裝,唔需要拎得多而食到太飽無quota食其他食物。曲奇及其他甜品味道品錯,值得一讚。奇異果原個任攞,臨近聖誕還有火雞片,即炸天婦羅味道適當。魚生方面,有三文魚,鏗魚,八爪魚同赤貝。雖然新鮮,但巧合地兩次切魚生嘅師父態度都好唔友善(大殺風景)。景觀係餐廳嘅其中一大賣點,坐喺度望著維港等地進食的確唔錯但要留意:搭完扶手電梯再轉三次𨋢先至到,記緊要預番啲搭𨋢時間。如果約咗老人家,最好約佢哋樓下等埋一齊上去。
11月同12月共到訪兩次,兩次到是慶生的星期六自助午餐。
景觀係餐廳嘅其中一大賣點,坐喺度望著維港等地進食的確唔錯
2017-12-09
午餐
  • 雞蛋仔
  • 甜品
  • 刺身
  • 天婦羅
  • 凍海鮮
2017-12-08 3417 浏览
海鮮不錯啊⋯⋯連鮑魚都有。 不過其他熱食選擇䡊少。 甜品不太好吃。 整體不錯 價格亦算合理 停車埸六點後免費亦非常好 加上景色優美。 適合喜𪊓日子如生日丶過節與家人朋友一起過。
這間人氣餐廳 ,還在澳門營業的時候,我已經很想去試了 。它最有名的 : 就是那全世界最長的 buffet line。 現在開了在香港合和中心, 竟然沒有了它的signature buffet line ,換來卻只是有幾間放食物的小房, 感覺上好像有點貨不對版, 名不符實 囉!食品的種類仍然是很多的, 好像我相片裡的鮑魚、 花膠 、花菇、鴨腳盅。 仲有燒味、 飛驒牛 和很多其他熱盤。還有一大堆魚生和海鮮, 味道是好味的, 供應也源源不絕。 但是欠缺了食物山, 總是好像缺少了什麼似的。 或許這就是。。。[ 期待 很美好 ,但現實不似預期] 的最自然反應了。

還有一大堆魚生和海鮮, 味道是好味的, 供應也源源不絕。

团年饭
  • 凍海鮮
  • 長腳蟹
  • 海鮮
  • 鵝肝多士
2017-12-06 2403 浏览
公司提早慶祝聖誕, 請同事去食buffet, 今年很闊綽,請我們去合和中心自助山, 據聞此店經常爆滿, 所以同事都好期待呢一餐, 果然冇令我們失望,食物包羅萬有, 海鮮種類繁多,又夠新鮮, 中式、日式、 西式、泰式等等…… 不能盡錄,特別出色有蟹粉小籠包,皮薄餡靚多汁,炆鮑魚花膠海參, 鮑魚夠淋又有鮮味, 龍蝦夠大隻,肉質夠鮮甜, 飛驒牛肉夠淋滑,牛味濃郁,整體食物質素ok。我們一邊360度欣賞香港美麗的夜景,一邊嘆美味和源源不絕的食物 ,一邊談天說地, 大家共同渡過一個既輕鬆又愉快嘅晚上

圣诞节
2017-12-06 2829 浏览
之前已說過,12月份開始不用再請人吃飯,仲有機會有免費飯吃。今日這餐是公司一年一度聚餐,公司俾錢,so good! 😻😻😻未吃過自助山,但一直聽人說海鮮唔錯。今日就試一試吧😋海鮮:龍蝦鮮甜,肉夠結實😋 蒸海斑很好吃,火候控制很好,魚肉鮮甜嫩滑👍🏻 帶子和蝦就很不濟,味道很淡😅蟹腳蟹鉗:蟹肉結實鮮甜,夠新鮮!鮑魚海參花膠:雖然鮑魚是罐頭貨色,但整體味道不錯👌🏻奶黃千層糕:這個奶黃千層糕,用古法炮製,除了奶黃,還有冬瓜茸,不是處處有得吃,真的是很難得!

未吃過自助山,但一直聽人說海鮮唔錯。今日就試一試吧😋

海鮮

蟹腳

蟹腳蟹鉗:蟹肉結實鮮甜,夠新鮮!

花膠鮑魚海參

鮑魚海參花膠:雖然鮑魚是罐頭貨色,但整體味道不錯👌🏻

奶黃千層糕

圣诞节
海鮮
蟹腳
花膠鮑魚海參
奶黃千層糕
2017-12-06 2434 浏览
Sunday Brunch 11:30-14:30好難至book到台,不過好開心,職員本來話無晒近窗台,但食咗一陣,經理主動黎安排我們去窗台位置(因為confirm 唔出席)其實小小一個動作,已經令我們好感激!食物多款式,中西,冷熱,前菜甜品俱全,唯一不足係生蠔即場開殼,唔夠快,導致條隊比較長。不過勝在夠新鮮!

Sunday Brunch 11:30-14:30

其實小小一個動作,已經令我們好感激!

2017-11-26
纪念日
2017-12-04 2456 浏览
第一次到自助山用膳,以午餐的價錢來說,這裡的環境可以說是一流。入場時,職員態度良好,更安排近窗的位置坐下,因早前訂位時已表示未必能夠安排,所以被安排這個位置時,我們幾位朋友都表現得很雀躍。360度旋轉餐廳的確令人覺得很有趣,細心的職員更友善提點我們謹記不要將小袋子放在窗邊位置,這是很值得加分的。食物方面,我最推薦的是燕窩羹以及雪糕。有興趣可以試試,因為以湯來說,除非是某大酒店的燉湯之外,這個價錢可以享受到燕窩羹,的確不錯!雪糕是我最愛的一種甜品,至於其他甜品,我覺得不過不失,這裡的雪糕與平日食開的是有分別的,特別是柚子味雪糕,你一定會喜歡!食物分佈在兩個不同位置,上一層有海鮮,有長腳蟹、青口、蝦、東風螺、蜆。味道就很一般。另一邊有燒味的食物,海南雞飯用的碗很別緻,味道都是一般。還有另一邊有沙嗲串,我覺得很惹味,不錯!亦有些天婦羅,可以試試。至於下一層有沙律,我朋友最愛火箭菜,選擇都很好,有不同醬汁。喜歡食菜的朋友有不錯的選擇。另外,三文魚生都是值得嘗試,很肥美,大多是腩部位。最後就是雪糕和生果,有四種口味雪糕,柚子、朱古力、士多啤梨、雲呢拿,生果有鳳梨、西瓜、哈蜜瓜、火龍果,很新鮮。整

食物方面,我最推薦的是燕窩羹以及雪糕。

另一邊有燒味的食物,海南雞飯用的碗很別緻,味道都是一般。

另外,三文魚生都是值得嘗試,很肥美,大多是腩部位。

整體來說,這種價錢,這個質素,算是不錯。
2017-12-02
午餐
  • 燕窩羹
  • 雪糕
2017-12-03 2026 浏览
要寫呢篇食評真係打大佬,所以拖咗足足成個月!聽人講咗咁耐,終於有機會試一下自助山(當然係有人請先去食啦)貴就貴在有一半係食個景!搭lift上去已經見到港島區夜景同事呢張個角度影得幾靚~其實唔止寫食評係打大佬,食都係...冇乜可能食晒全部野除咗本身唔食嘅野之外,諗住每樣食少少,試一件~有幾樣D人話係一定要食的,1.鵝肝 2.燒肉 3.小籠包 4.鮑魚花膠盅鵝肝真係正嘅,唔會好"漏";燒肉正常,肥瘦岩岩好;小籠包即蒸即食,好多汁;鮑魚花膠盅份量夠多,不過味道就冇太大驚喜。順帶一提,以上咁多樣野,鮑魚花膠盅係最難排嘅,去左兩三次都係冇晒,想食就要不斷出去碰運氣想一樣試一件其實係有D難,因為野食種類太多,就算唔係果D唔試,未試晒就飽!當中如果要揀一樣最好食,我會揀薯餅(冇錯,就係咁普通嘅野)即叫即煎! 個薯餅係一條條絲咁,唔係薯蓉,口感好又冇炸咁熱氣。另外一個覺得幾好食就係呢個海鮮飯最後到甜品區! 少少失望,因為好多都係榴槤味,唔食榴槤嘅人就少好多選擇。有花占餅,好懷舊!右邊呢個芝士tart值得一試! 杯裝嘅甜品我記得都麻麻地仲有全晚都好受歡迎嘅棉花糖,枝棒會發光,食完仲可以帶走。個景基本上都
要寫呢篇食評真係打大佬,所以拖咗足足成個月!
貴就貴在有一半係食個景!
搭lift上去已經見到港島區夜景
除咗本身唔食嘅野之外,諗住每樣食少少,試一件~
當中如果要揀一樣最好食,我會揀薯餅(冇錯,就係咁普通嘅野)

另外一個覺得幾好食就係呢個海鮮飯

有花占餅,好懷舊!

右邊呢個芝士tart值得一試! 杯裝嘅甜品我記得都麻麻地
即叫即製棉花糖

仲有全晚都好受歡迎嘅棉花糖,枝棒會發光,食完仲可以帶走。

個景基本上都冇得彈,如果食晚上,點都會轉到維港景,當然都會有大半個鐘係冇野睇嘅山景。

P.S.全晚夾得既野都有食晒,除左甜蝦,因為有魚卵,有D腥
2017-11-03
即叫即製棉花糖
  • 薯餅
2017-11-15 5147 浏览
因為澳門出名,所以想試,四日前先上網訂位12/11/2017 食星期日 lunch 的自助餐,海鮮新鮮,種類也多,最好食係焗龍蝦,其次係牛朳,生蠔就不要有期望。食物方面合格,但職員不行,話說我去甜品櫃囉蛋糕及馬卡龍,因為要由職員拿,果位後生女職員好惡啊,態度亦差,叫我自己去囉隻碟先好返黎囉蛋糕,我不介意自己拿碟,但不希望被人呼喝,這個自助餐未計加一要$598,呢個價錢服務態度需要有所改善。收碟及櫃抬職員態度還好,原來由從前最少三個月前訂位,到當日還有吉抬,原因明顯。

龍蝦
纪念日
龍蝦
牛朳
2017-11-10 3312 浏览
說真的這裡的價錢不平,所以我選了平日食,不用分時段,可以坐耐點。六點半開始,準時的到,剛剛開始人不多,但到了七點半打後就多人了,閒日都竟然有這麼多人!去到先行一round睇睇野食。今次先吃熱的,見到有熱的蝦,當然不會錯過。由於鮑魚花膠海參重未燉好,就去攞鵝肝食,等鵝肝時旁邊傳來陣陣香味,原來是煎羊架,本身我不好羊架,怕了它的羶味,但廚師煎得太香了,就攞埋羊架回坐位食。首先食熱的蝦,食落份外香和鮮甜,這是凍蝦不能比美的,其他自助餐多數係凍蝦,而呢度有熱蝦食,當然是必食吧!然後到鵝肝,普遍自助餐都係鵝肝配餅,這裡一樣無特別,值得一讚是鵝肝大大塊入口creamy,食完不會覺得滯。跟住食塊牛肉,嘩.......大家如果想個胃填得其所的話,去食羊架吧,這塊牛肉好硬,好有咬口,浪費了我個胃的空間!這碗螺肉湯有驚喜,夠味,好好飲。燒賣,小籠包同乳豬都係上網大家推介必食的,果真沒錯!燒賣大大粒食落不會漏蝦鮮肉甜,小龍包皮薄湯肉清甜,乳豬皮咬落清脆,選了有少少肥脂,入口更香甜。重有叉燒都好好味,值得一試。除此之外,都有食蝦餃,無特別,可食可不食。終於等到這個冬菇花膠海參,第一round1915出,不過可

去到先行一round睇睇野食。

這碗螺肉湯有驚喜,夠味,好好飲。
終於等到這個冬菇花膠海參,第一round1915出,不過可能係第一批剛出,花膠不夠淋,味道是好味的,其實這個都好難會不好味,哈。之後再食多2碗,花膠夠淋,十分正。而最正的,是底下的菜,吸收曬所有精華,所以大家不要忘記食菜呀🤣。我這晚食不用排隊都有好充足的貨,不用怕無要排隊等👍🏼。
呢度都有榴連甜品😍,榴連糯米滋同榴連燉蛋,大愛!大愛是因為愛榴連,說真的,要食甜品同榴連甜品就去The Market 吧,這裡的甜品同the market比真係比下去了,失色。所以連影相都覺得無需要。來這裡都係食多點熟食吧🤣。
有餐飲一杯提供,點了杯熱零茶,個茶壺好靚,而且好保暖。不是用茶包,是自家沖的茶,不用落糖都好好味。

蠔是一定要食的,每次限攞3隻,見到職員在開蠔,算新鮮,有隻...應該係法國的,雖然細隻但食落脆口,十分喜歡。
這個!認住這個凍龍蝦!不要吃!無味肉硬食完半個即飽!可惡!嬲了它!如果真係要食,記得係大家share半隻好了!
2017-09-20
2017-11-04 2631 浏览
除了酒店之外,我們繼續到餐廳吃自助餐,這趟鎖定名店自助山是也。餐廳是以前旋轉66的位置,坐於落地玻璃窗旁的枱,居高臨下,夜景盡入眼簾,餐廳慢慢的轉著,更可飽覽不同景觀。店方提供的食物種類多不勝數,包羅萬有,比起一些小型的酒店可能更多更齊全,至少長腳蟹及開邊龍蝦就未必每間都有。刺身、壽司、生蠔、凍肉、燒牛扒、點心等等應有盡有,食物質量都蠻不俗,絕對食得過。而且極速的補充,客人無須擔心要搶食!甜品亦毫不遜色,選擇甚多之餘都很精美。糕餅、生果、馬卡龍、布丁及甜撻等等每樣少少,完成了美滿的一餐。一定再來自助山吃自助餐!

店方提供的食物種類多不勝數,包羅萬有,比起一些小型的酒店可能更多更齊全,至少長腳蟹及開邊龍蝦就未必每間都有。刺身壽司、生蠔、凍肉、燒牛扒、點心等等應有盡有,食物質量都蠻不俗,絕對食得過。而且極速的補充,客人無須擔心要搶食!甜品亦毫不遜色,選擇甚多之餘都很精美。糕餅、生果、馬卡龍、布丁及甜撻等等每樣少少,完成了美滿的一餐。
戰利品一

戰利品二