每次有生曰聚會都會選擇自助山,今次也不列外,昨天6:30到達,窗外景色如畫隨即開始攞食物,首先攞咗三文魚,帶子,甜蝦,很鲜甜。隨之又去攞龍蝦,在這裡值得一讃是龍煆,長腳蟹,源源不斷的提供,但龍蝦及蟹不新鮮及無味,放棄了再吃第二隻再排隊(有很多人排隊)攞鮑魚花膠,味道一般上次有同事即場開生蠔,但分次欠奉😔仍然有炒雪糕,燒牛扒,燒味,無特別但對小朋友有小小驚喜,棉花糖放在營光棒上,大人,小朋友都攞來吃及拍照👍好享受這裡的環境,但食物須要改進
隨即開始攞食物,首先攞咗三文魚,帶子,甜蝦,很鲜甜。
再排隊(有很多人排隊)攞鮑魚花膠,味道一般
好享受這裡的環境,但食物須要改進
2018-07-27 1906 浏览
今天帶媽媽來這家食店吃lunch buffet。可是後來覺得期望過高。午市大約三百多元一位,能用這個價錢觀賞維港景致是挺不錯的,可是對食物的期望不應該太高。這裡沒用我最愛的生蠔和鵝肝。魚生質素一般,這裡比較好的就是燒味和點心。點心因為是即叫即蒸,故要稍等片刻才能享用。海鮮冷盤一般,太多海水味。甜品款式挺多的,有馬卡龍、各式慕絲、雪糕等。最特別的是榴槤月餅,榴槤愛好者一定不會失望。可是其他的食物質素一般,這餐廳整體來說還算及格吧。可能晚餐會更好一些。

海鮮冷盤一般,太多海水味。
2018-07-09 74718 浏览
之前已經決定今年生日大餐食自助山,所以早於2個星期前訂位,但訂位時打了幾次電話都無人聽,一個電話號碼長嘟,另一個電話號碼就只有留言,話如要訂位上佢地個網頁訂,於是我就在The Grand Buffet網站訂位了。自助餐有2輪用餐時間,我揀了第一輪17:45—20:00,並填上基本個人資料,及要求坐窗口位,完成訂位後,好快便有電郵回覆確定訂位,可惜的是她客氣地回覆已經沒有窗口位了,但說如果有人no show便會安排比我,鬼叫自己咁遲訂都無法呢。於用餐前-日也會send電郵比我,並說明價錢每位$668+10%,男仕有dresscode,及要我回覆是否出席。我建議-定要填上自己電郵地址,而且我估他們可能不接受電話預約!終於等到今晚,我同黃兔懷著興奮心情,但又大鄉里擔心不識上去,好彩來到合和中心有清晰指示撘去自助山的lift,首先撘上去17/F轉乘,-出lift便見到自助山甜品店,直入搭lift去56/F,一出lift見到自助山sofa區,再直行撘lift去62/F。自助餐開始時間會多人等lift,建議提早少少去轉左兩次lift後,終於上到62/F,一出lift就見到侍應們-字排開歡迎客人及帶

轉左兩次lift後,終於上到62/F,一出lift就見到侍應們-字排開歡迎客人及帶位,好快我地被安排入座,最開心係竟然有窗口位安排比我地,好幸運哦
因為係旋轉餐廳關係,每次個境觀都不同,居高臨下睇維港又有另一番風味

睇埋食物重興奮,有好多款選擇呀
記憶中有:
新鮮甜美海鮮有長腳蟹,面包蟹,雪場蟹腳,凍蝦,花螺,青口等,但沒有生蠔!
新鮮厚切刺身有甜蝦,帶子,三文魚,吞拿魚及油甘魚等等!
熟食區有海鮮西班牙炒飯,海鮮冬陰公,鵝肝,即切西冷,焗蠔,燒韓牛,燒蝦,脆皮乳豬,香滑黑松露滑蛋,蟹肉西蘭花,足料雜菜湯,鮮甜蟲草雞湯,燒羊架,超淋超入味的燉鮑魚海參花膠
還有新鮮沙律吧等等!
而最吸引我係甜品區,不單只款式多,蛋糕櫃入面的蛋糕及馬卡龍好靚好吸引
每款蛋糕我都有試,味道不太甜,有水準好美味
還有榴槤燉蛋,清新的柚子雪葩,香甜的士多啤梨雪葩,靚靚的朱古力噴泉,最特別係用閃光棒(有三段閃燈模式)代替竹簽整棉花糖,好靚又好玩,小朋友最中意

剛好用餐完畢轉了-圈,今晚食得好滿足,視覺味覺好享受,本人覺得真係物超所值!

2018-07-07
庆祝纪念
生日
失望 + 生氣的自助山Lunch Buffet😤😡😠Book咗星期六Lunch Buffet,其實都預咗人多,但估佢唔倒咁混亂!😑😑首先,很多兒童客人,在餐區內走來走去,服務員沒有加以控制秩序,極之失望!😠😠其次,短短兩個半小時的午餐,倒瀉飲品三次,最後一次仲濺在我的鞋上,服務員不但沒有道歉,也沒有拿紙巾給我清潔一下,令我十分生氣!!!😡😡最後,餐茶叫了凍檸茶,竟然有茶葉在茶內,真係大開眼界,咁嘅質素和服務,真係令人十分極之失望😤😤
失望 + 生氣的自助山Lunch Buffet😤😡😠
2018-07-07
2018-07-01 45034 浏览
慶祝特別日子,就梗係要去D特別嘅地方。呢度就係特別高、特別好景、特別好食 - 旋轉餐廳。環境: 我地6:30pm準時入座。外面天色剛剛開始黃昏。大約7pm後慢慢開始變橙黃色。這裏的日落真的很美。食物: 超多選擇。頭盤:  西班牙凍湯、粟米蟹餅、泰式鳳爪、迷你魚生飯、2款煙三文魚、各式沙律...... 全部都好好食。份量少少的。有空間試多幾款。刺身: 三文魚、帶子(原粒給客人。並不是切到細細粒) 、吞拿魚,最驚喜居然有牡丹蝦。雖然唔係最頂級貨色,但都好好食。牡丹蝦嘅質感同味道係其他品種不能相比的。其他食物: 燒原條肉眼、田螺酥皮盒、西班牙海鮮飯、印式咖哩、港式燒味、中式點心、天婦羅、冬陰功、中式湯、西式湯、即煎鵝肝、即煮粉麵、原條蒸魚、冷盤海鮮……不能盡錄。甜品: 脆糖Puff、炒雪糕、麵包布甸、榴槤糯米糍、窩夫、彩燈棉花糖、大量蛋糕、Apple Crumble……不能盡錄。整體選擇多、質素高、有服務、環境掂。雖然價錢有點高,但值得。

環境:

食物:
超多選擇。

2018-06-29
2018-06-30 3029 浏览
Good environment and comfortable seating. Not too many people. Food generally are good and fresh but could do with more variety. Service is also ok but price could be lower for what they are serving. Overall good and would recommend to friends.
2018-05-30
2018-06-30 2425 浏览
好耐、好耐之前曾經去過澳門自助餐食晚餐,當時對他評價很高。我的同事們對此餐廳讚口不絕,所以約埋一齊試試。用餐前兩星期致電預約,電話一直打不通,打了很久才有人接聽,唉,終於訂到位了!午餐的選擇尚算豐富,有海鮮、長腳蟹腳、刺身、熱葷、兩款湯、多款甜品及雪糕。螺及蜆不太新鮮,長腳蟹腳鮮甜。喇沙好好味,濃度適中,有椰香味。洋蔥湯好甜,好足料,值得推介。其余味道不過不失,沒有特別令人讚嘆的地方。離開餐廳後才覺得有點兒頭暈,心口翳悶,整個下午不太舒服。
好耐、好耐之前曾經去過澳門自助餐食晚餐,當時對他評價很高。

離開餐廳後才覺得有點兒頭暈,心口翳悶,整個下午不太舒服。
2018-06-24 2957 浏览
好多人介紹呢間自助餐叫我試試,因為知道我鍾意食生蠔,雖然價錢唔平都想試。講到咁好,早一個月前訂枱實有位卦(仲開心左有窗口位添)就係為左一個好重要好重要嘅日子。自助山竟然早一日先通知當日無生蠔供應囉,得一日時間,我點book過其他餐廳呀!真心嬲 😡😡😡😡😡
2018-06-18 3241 浏览
好耐無食buffet,感謝友人請我地嚟食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)之前工作關係去過澳門,食過自助山,已經係好難忘(尤其係忙碌工作過後,個種好味係難以形容)。今次係香港食唔知會點。呢間係360度自轉嘅餐廳,嘢食再好食,如果你有耳水唔平衡嘅情況,我建議你唔好嚟,會好辛苦嘅。環境唔錯,有山景可以望,座位挺舒服。好乾淨,枱面亦唔見啲食物放得唔好。食物種類好多,要揀都要一段時間,出菜都算快。海鮮類單品唔錯,唔腥,幾新鮮。芝士都幾多種類,唔錯。甜品放嘅方法好靚,同埋有好多款式揀。3百幾元一個人,可以由12點食到2點半。

環境唔錯,有山景可以望,座位挺舒服。

好乾淨,枱面亦唔見啲食物放得唔好。

食物種類好多,要揀都要一段時間,出菜都算快。

海鮮類單品唔錯,唔腥,幾新鮮。

芝士都幾多種類,唔錯。

甜品放嘅方法好靚,同埋有好多款式揀。

3百幾元一個人,可以由12點食到2點半。
帶着興奮嘅心情去吃lunch buffet!食物種類繁多,lunch buffet 來說算唔錯。刺身~夠新鮮, 有三文魚,八爪魚,鰹魚,赤背海鮮~有四種,長腳蟹,大頭蝦,東風螺,青口長腳蟹:瘦咗啲大頭蝦: fresh, 好味。Size 不一,有D size 太細。另出餐份量少,第一次排隊又無⋯⋯問廚師幾時有”要等⋯⋯⋯”蝦天婦羅~好味, 但每次只炸約12 條, 大量客排隊取,我排咗2次都無,問廚師幾時有⋯⋯⋯⋯”要等,唔知幾時有”, 大佬ah, 明知蝦天婦羅唔夠,又咁多人排隊,點搞⋯⋯⋯⋯熱盤燒牛肉~Juicy,好味另有許多熱盤種類,由於不是我杯茶,我沒有品嚐喇沙~ok 好味,終於可以比我食到一隻蝦啦😱蒸點心~有五款, 排到我時全部冇晒,問幾時有⋯⋯⋯”要等⋯⋯⋯”😞Salad bar ~ 正常種類,OK好味生果Bar~西瓜, 菠蘿,哈密瓜,火龍果,好甜,正甜品~有多款選擇:朱古力噴泉Macaron ~ 唔甜,好好味,可惜太飽,只吃一個,必吃海鹽蛋糕~Fresh, 好味,必吃Cake~ 種類繁多,over 10 種,全部都好味,我也吃咗4-5款自家製朱古力~有3種口味(Yellow,
帶着興奮嘅心情去吃lunch buffet!
食物種類繁多,lunch buffet 來說算唔錯。

刺身~夠新鮮, 有三文魚,八爪魚,鰹魚,赤背

海鮮~有四種,長腳蟹,大頭蝦,東風螺,青口
長腳蟹:瘦咗啲

蝦天婦羅~好味

熱盤
燒牛肉~Juicy,好味
另有許多熱盤種類,由於不是我杯茶,我沒有品嚐

喇沙~ok 好味,終於可以比我食到一隻蝦啦😱

Salad bar ~ 正常種類,OK好味

生果Bar~西瓜, 菠蘿,哈密瓜,火龍果,
好甜,正

甜品~有多款選擇:
朱古力噴泉
Macaron ~ 唔甜,好好味,可惜太飽,只吃一個,必吃

海鹽蛋糕~Fresh, 好味,必吃

自家製朱古力~有3種口味(Yellow, Red, Pink),內有餡料,yummy

臨尾吃ice cream 的時候,sorbet 話派完,問等幾耐⋯⋯⋯⋯”唔知,要等⋯⋯⋯”
大佬啊!又等,我吃lunch 點等ah?

總括來說食物質素,數量OK!
但係出餐份量較少⋯⋯只有永遠等待!

其實當天客人只有7,8成滿,餐廳是否唔識計客人食物數量?🤔

媽呀⋯⋯⋯比多D 時間我吃lunch ah⋯⋯!

P.S值得一提,本人身體腸胃交差,但食完buffet後冇事,代表非常乾淨、整潔、新鮮,大家可以放心
2018-05-28
  • Macaron
2018-06-16 3367 浏览
準時中午12:00到, 一步出電梯已有幾位侍應,甚至經理來歡迎你, 他們是standby準備為客人帶位。再看周圍環境,真覺得頗grand。在電話訂位時原本說沒有窗口位,我說ok。我怕曬,其實不太想坐窗口位,但來到竟然為我預備了窗口位。 感恩這天沒陽光,不曬,坐得舒服。 地方大,但如果坐滿人的話,枱與枱之間距離其實好近,今天不滿座,多些空間。這裏的桌椅設計得很好,有一般的二人桌,有大約六人的圓桌,有四至六人的長桌梳化椅,很舒適,適合不同的聚會。我坐的位置近日式區及沙律吧。日式刺身有 三文魚、鰹魚、赤貝、八爪魚。有多款壽司如火炙三文魚壽司、 蝦壽司、瀨尿蝦壽司、腐皮壽司及各式卷物。喜歡這裏有各式日式小食如海草、海哲、 螺肉、冷麵等。沙律吧有五款沙律菜, 但沒有我喜愛的牛油生菜。另有凱撒沙律,有五款mixed salad 如菠菜沙律、羽衣甘藍沙律、泰式扎肉沙律、 燒雜菜及西瓜青瓜茅屋芝士沙律、後來其中兩款換上紅菜頭沙律及薯仔沙律。旁邊有黑椒吞拿魚、煙燻鴨胸及煙雞胸、煙三文魚,香草煙三文魚,四款芝士。熱葷有薯仔、荷葉飯、煎三文魚、煙三文魚意粉、 XO醬海鮮豆腐、蒜香牛柳粒、海鮮粥、南瓜湯。切肉

再看周圍環境,真覺得頗grand。

我坐的位置近日式區及沙律吧。

各式日式壽司及小食

日式刺身有 三文魚、鰹魚、赤貝、八爪魚。

喜歡這裏有各式日式小食如海草、海哲、 螺肉、冷麵等。

沙律吧有五款沙律菜, 但沒有我喜愛的牛油生菜。

旁邊有黑椒吞拿魚、煙燻鴨胸及煙雞胸、
煙三文魚,香草煙三文魚,四款芝士。

切肉車有燒牛肉。
南瓜湯清甜好味
!
燒牛肉好生見血,我要熟一點的就不夠嫩滑,不夠稔。

印度菜式

印度菜式有印度薄餅、印度咖哩餡卷、印式香辣咖哩雞、印式茄汁雜豆。

見到人取點心才知道有上層,上層分別有點心燒味區、 中式粉麵區、日式熟食區及海鮮區。

中式點心有蝦餃、燒賣、珍珠雞、牛肉球及棗蓉包。蝦餃燒賣最受歡迎,出完一輪又一輪,有時要等才有

燒賣

燒賣真的很不錯, 剛蒸好熱騰騰,要放涼一點才吃到。很多蝦,蝦新鮮爽口

有粉麵、喇沙、燒味有雞、鴨、叉燒。

日式熟食有天婦羅、日式咖哩飯、燒粟米、燒香腸、燒魚、蒜蓉包。

海鮮

海鮮區有東風螺、長腳蟹、凍蝦、青口、蜆。

有三款海鮮沙律,菠蘿鮮魷沙律、地中海海鮮沙律及泰式海鮮沙律。

最後到甜品喇!
甜點

有相中四種水果,另有全個奇異果及啤梨。
窩夫及雞蛋仔

有四種味道雪糕,窩夫、雞蛋仔、曲奇餅、 杏仁餅、木糠布甸、麵包布甸、馬卡龍、榴槤千層糕、泡芙及幾款精選甜品
杏仁餅又薄又脆
。 馬卡龍較細件又不太甜
。 榴槤千層糕很濃的榴槤味,若喜愛榴槤啲人會喜歡
。 泡芙很多custard。

還有這個 朱古力噴泉,

小朋友極喜歡!

每人送一杯餐飲。

總括來說,有靚景,坐得舒適,食物ok,以平日$308 (要加一) 這個價錢都覺得幾抵。
看食評原本以為午餐的選擇不多,但原來食物種類都很多, 有點喜出望外!

溫馨提示: 若果怕暈就別揀窗口位, 因為旁邊移動的欄桿會令你眼花,初頭我都有點暈,後來望遠一些就ok了

2018-06-14
燒賣
  • 南瓜湯
  • 蝦餃燒賣
2018-06-13 33237 浏览
我這個年代的人,其實細細個已經聽過合和中心,有家旋轉餐廳的自助餐,但是細個的時候,好像都沒有來過,它便結業了。然之後,自助山,以往只在澳門🇲🇴有自助山,但是幾年前在香港開設了自助山,就聽聞旋轉餐廳自助餐又再現香江。這天閒時日放假,剛好有空,就可以來吃個午餐。我印象之中,以前的舊式港產片🎬,曾經也有用過旋轉餐廳取景,例如是許冠文飾演內地親戚的《雞同鴨講》,我懷疑他在那間餐廳,因為妹妹的女兒「炮妹」告訴他,自助餐雖然可以隨便拿取食物,但只可以取一次,他便用大盤取下極多食物的那間餐廳,就是合和的旋轉餐廳。想來自助山,首先需要在五十幾樓,🆙轉乘另一架升降機,到62樓。到了62樓的自助山,就會有一個侍應在門口,為食客進行登記。然之後由裏面的職員將食客帶到座位,可能由於我比較早訂枱,因此,一早就預留了窗邊的座位✅🉑,真好。坐在窗邊,還可以體驗到,旋轉餐廳的旋轉程度,因為,道理上,越遠圓心,旋轉的幅度就越大;坐近中央的地方,理論上旋轉的幅度會很小。🤔先到外邊觀察👀一下有什麼食物,食物圍繞圓心,廚師在內圍煮食。可以見到其中一格是海鮮,另外一格仲有燒味,炸物、天婦羅,有格是點心、喇沙等等。除了中間的位置

除了中間的位置,在地下那一層,即是某些食客的座位旁邊,亦都會有一些牛肉、或是咖喱等熱葷的食物。在旁邊就是甜品以及水果、沙律🥗、以及刺身等等。

剛坐下,喝一兩口湯🍲暖暖胃,更加持久。番茄湯,夠杰身,🍅番茄不會過酸,味道微酸而開胃,一流。

通常先去的,都是
冷盤以及海鮮,在旁邊可以看到幾款冷盤沙律,以及冷盤的海鮮。雖然看不到生蠔,但是以午市自助餐來說,其實海鮮的款式都挺多,
蜆肉的味道不錯,有點兒海水味,即以海水提供了天然味道,加上本身夠濃,味道不錯;
蟹,長長的蟹腳,✂️剪刀剪開來,即成為大大條蟹柳,亦都有濃郁的海水鹹味,味道亦不錯。如果有比較大粒的蜆,螺就不會那麼吸引了,以及青口一向也不太喜好。

每次都自助餐,吃沙拉🥗就是基本需要,因為要自家製
沙拉,其實配料甚多,每款沙拉菜都買少許,又要不同的芝士,火腿碎、煙肉碎粒🥓、提子乾、麵包糠,或是千島醬、芝麻醬、沙律油,或者是其他沙律醬,其實都花費不少。這兒的沙律菜夠鮮夠乾淨,吃來清新。

刺身,款式不算太多,有三文魚、赤貝、鰹魚、八爪魚。但是,味道也不錯,刺身夠鮮味,不會雪得太久,令到刺身有雪氣,甚或乎有冰粒
三文魚大大片厚厚的,而且好多,即使一個人去拿,也會給你五至六片。赤背卻沒有那麼多,只有幾片,但是味道亦爽甜。
值得一提的是,在刺身師傅切刺身的凍櫃前邊,亦都放置了不少日式前菜以及伴菜,包括有生薑,以及牛蒡等等醃菜,是自助餐比較少嚐到的

喇沙的味道亦都相當不錯,比上一次在機場自助餐吃的那個喇沙,有過之而無不及,這碗喇沙充滿椰香,不算太辣,比起土司工房的就更加出色。配料也當然是自由選擇,這個有豆卜、生菜、魚蛋、油麵,不理麵條上不上湯,用匙羹喝一兩口湯,就覺得頗為美味,椰香十足
,不算熱到燙舌。

熱葷也不覺得款式極之多,印象深刻的,就是這個咖喱雞🥘,
咖喱雞卷不算非常之嗆辣,但是味道夠香夠濃,外邊那塊皮又薄又硬脆,配以一點點鮮果醬,醒胃。其餘的熱葷,竟然只有一些
魚柳、羅漢上素、菜膽雞等等,即使拿着碟子,打算將其他位置預留給其他更美味的食品(因為即使雞翼弄得多好吃,也只是一隻雞翼),例如會不會有「鮑參翅肚」,卻遍尋不獲🤷🏿‍♂️。
XO醬腸粉,竟然放在其中一處的中央,好像已經是王牌菜式一般,那就未免要試一試吧,味道也不錯,輕微辣,味道香濃,但是自助餐吃腸粉,真的是比較少見。

不知是不是因為這間餐廳提到中國🇨🇳遊客,因此點心非常之受歡迎,甚至去到要排隊輪候的地步。但是跟等巴士🚌不同,等小巴巴士,可以等40分鐘都不來一部;但是在餐廳等食物,它肯定會在合理時間內給你。結果下定決心,堅持排了10分鐘,成功拿到
一籠燒賣一籠蝦餃。

拿到之後,就頓時想到,為何要等那麼久,因為一籠燒賣竟然只有一粒,即是如果前面排了六個人,每人每次限取兩籠,而一次只能整到六籠燒賣的話,如果六個人都同時取兩籠燒賣,你就要等到第四輪先有😪。

真奇怪,燒賣裡應只有豬肉,最多混入少許蝦肉,但是份量竟然比蝦餃還要矜貴?品嚐一下之後,就覺得
蝦餃的確比較出色,皮薄,雖然內裏不算蝦肉極之豐富,但是,新鮮蒸完,蝦味不錯;反而
燒賣,就像普通豬肉,上面多幾粒魚子,味道普普通通而已。如果排這麼耐隊,只拿到兩籠燒賣的話,那時間好像浪費了。
山竹牛肉就更加普通,雖然說,山竹牛肉肯定是混入了豬肉,但是,這款山竹牛肉,未免太過彈牙了,比起某些地方的魚蛋麵更加彈牙,毫無牛肉成份可言,與本地酒樓點心那些山竹牛肉也不能同日而語

小時候,總覺得吃自助餐
燒味很愚笨,但是長大了,吃燒味的機會不多,到自助餐卻想試一試究竟燒味做得如何。嚐一件
燒鵝,外皮甚為韌,不夠脆,肉也不多,不太想到燒鵝的酥香,普普通通;反而
叉燒,肉質夠腍夠香,相信是不錯的豬肉部份,比較可惜的是不夠焦香,如果可以烤得再焦一點的話,肯定更上一層樓。

切牛肉,在熱葷旁邊只有小小位置,那件牛肉看起上來,幾孤獨,又不算含有豐富肉汁,亦都因為附近沒有見到食客排隊,頓時覺得不吸引,亦都沒有試。

後來吸取之前的教訓,不要吃到8,9成飽才開始去拿
甜品,否則可能吃不到多少款式的甜品。於是看看有什麼甜品,這個杯子相當吸引,但是明知是
雲呢拿啫喱之類,其實味道相當普通,淡淡然,上面的椰果有沒有味道,不算美味。另外,在甜品的凍櫃裏面,有一個
紅豆綠茶慕絲,雖然細細粒,但是味道不會太甜,亦可以嚐到綠茶味道。
馬卡龍,臨尾的時候,只剩下兩種顏色,好像一種橙色一種綠色,問一問就發現綠色是開心果,也不錯,但是吃起上來,開心果味道不太濃,真可惜。而雪糕,這兒的雪糕亦都沒有標明是哪個品牌,我想,那就即是代表是自家品牌吧,味道不太濃郁,但是可幸的是,並也不會太多,令到雪糕不算太粗糙。

雪糕可以放到雪糕筒🍦,但是嚐過之後,就覺得雪糕筒沒有特別。如果用
窩夫,上面放雪糕,應該會更加好吃,窩夫夠脆,雖然沒有朱古力醬,但是在上面到一些榛子醬,味道還不錯。

自助餐來說,如果沒有任飲的話🍺🍻🥂🍾🥤🍸,總覺得相形見絀,好像不能夠太大快朵頤,因為無論吃什麼食物,都只是在喝水💧,的確略覺遜色
。因為其實,小小時候到任食餐廳,或是酒樓任食,甚至乎是現今提供飲食的大排檔/火鍋,百多元的地方都已經有汽水、啤酒、甚至果汁任飲,反而自助餐完全沒有提供飲料,實在可惜。

對於我這種鄉巴佬來說,其實旋轉餐廳,的確自小便覺得很有吸引力,一直在吃東西,一直在旋轉,不會頭暈作嘔🤮嗎?結果,自己上了去,才發現,其實轉速一點兒也不快,大約由🕛十二時許內進,至到大約兩點,才轉回同一個方位,就是向着跑馬地的方向,因此,其實不會覺得轉動很快。而且,觀看的景色相當怡人,外邊明明33°C至到35°C,但是我們安坐於空調剛好的餐廳,外邊天清氣朗,藍天白雲☁️,偶然向着山的時候🌳🌲🌿🍃,可能風景較沉悶,其餘時間,也可以看到灣仔銅鑼灣的景色,甚至乎維多利亞港的海天一色,風景怡人🌞。

自助山自助餐,聽來著名,實際並非遙不可及,高級至極,包羅萬象,樣樣皆精;但是,以平日晚上吃放題的價錢💵,到這兒吃個午市自助餐,在晴朗的一天,可360度,在60多層的高樓看看附近的風景🏞,亦是一流。

總括來說,如果大家做了很多準備,一心打算來自助餐可以大開眼界的話,可能很大機會會後悔。
午餐
2018-06-12 2806 浏览
同屋企人食野成日都要諗咩先岩食,不過今次就唔使了,今次就決定一家人黎自助山食野,咁就唔使諗中菜定西餐。自助山一向都好full,我地今次就黎食lunch!自助山果然係唔同d,一黎到合和中心轉左好多,終於黎到62樓了。望住靚景食野心情都唔同d。不過就記住外圍係會轉嫁,所以要小心d!即使今次食lunch buffet但都有好多款食物,有好多魚生、海鮮、熱食等等!海鮮好多都好新鮮,好鮮甜,食完忍唔住要繼續食呀!我就覺得呢到甜品最吸引,真係無論男定女都忍受唔住咁多甜品既引誘呀!
海鮮好多都好新鮮,好鮮甜,食完忍唔住要繼續食呀!
😎👍🏻 洒店水準,好正既dinner buffet 😍同一大班朋友食自助餐,黎到合和既自助山嘆自助餐 😆 有好多好多選擇,有長腳蟹腳、蟹鉗,魚生新鮮👍🏻 有好多紅白酒選擇 ~ 熱盤方面:d叉燒好juicy, 好lum 😍 燉湯好濃,個燒prime rib 好有肉味! 所有食物都係有水準。 甜品方面:選擇超多! 有即整棉花糖!仲要個棉花糖枝棒係會發光! 女生影相好朋友 😎👍🏻連cheese 都有四款選擇 😍 brie,cheddar, blue cheese, camembert 正吖 小提示:1/要比deposit, 如果加人要再加deposit(加1個人都要) 有少少煩。 不過都明白怕人no show2/因為旋轉餐廳既關係,成日行行吓瀊失路 🤣🤣🤣
😎👍🏻 洒店水準,好正既dinner buffet 😍
同一大班朋友食自助餐,黎到合和既自助山嘆自助餐 😆
有好多好多選擇,有長腳蟹腳、蟹鉗,魚生新鮮👍🏻
有好多紅白酒選擇 ~
小提示:
2/因為旋轉餐廳既關係,成日行行吓瀊失路 🤣🤣🤣
2018-05-12
2018-05-14 7090 浏览
The Grand buffet 大名鼎鼎的自助山早係澳門店時,我已經想過海一試龍與鳳。一收到風係香港開店,我即日哦夜哦老公Book位,但實在一位難求,漸漸我都忘了這buffet~直至我生日飯,老公帶我來The Grand buffet ,感動滿足吖,他預早了3個才訂到位子的!也許我牛一源故,幸運能入座窗邊位,景觀一流!自助餐食物種類繁多,海產類新鮮無腥味,熟食類有好多貴價單品,如鵝肝多士、小盅佛跳牆(內有花膠鮑魚冬菇等)、黑松露炒蛋等⋯食物味道一流,和價錢成正比,適合一家老小來這裡吃自助餐,難得熱食類選擇多且有質素,這是其他butffet難以高攀的。唯一可惜的是,由於我有耳水不平衡的毛病,這餐廳360度自轉的,吃了不久,我已被轉得想嘔頭暈了,只好含淚離座揮別那些美食
The Grand buffet

也許我牛一源故,幸運能入座窗邊位,景觀一流!

2017-07-30
庆祝纪念