2020-12-04
終於feel 到冬意,又點少得打邊爐呢!今日同閨蜜喺銅鑼灣行街,行下行下就黎到耀華街,食肆, 酒吧,coffee shop都一應俱全,只係冇咗以前果種熱鬧。友人介紹我黎呢間樓上舖打邊爐。佢知我首要餐廳乾淨、企理,食物質素高,但話呢度可以滿足我呢幾個願望喎!湯底方面我哋點左個鮮椰青雞鍋,上枱時銅爐煱入面係雞件、蘿蔔片、椰子條,侍應先用牛油起鑊,炒左陣,倒入酒,之後再放入原個椰青水同一壼秘製雞湯,成件事好賞心悅目。呢個時候湯底比較清、同冇有好香甜嘅椰青味,我地都忍唔住飲左兩碗湯先😆之後到最期待嘅A5 飛驒和牛肉喇,和牛賣相精緻、油花分佈比例均勻,入口先係牛味,繼而係油脂香,入口即溶。蔬菜方面我哋嗌咗鮮淮山,淮山本身好靚,睇得出好粗壯,顏色雪白,好鍾意食落去嗰種爽口又唔淋身嘅感覺,又冇渣。配料雞件都好好食,浸左係個湯底咁耐,索晒啲椰青香甜味,而且雞肉仲保持嫩滑。下次一定要多啲人黎share,咁先可以食多啲,試多啲😊