2021-06-08 104 浏览
今日心情想食台式火鍋,係銅鑼灣經過見到呢間覺得好地道相信味道會有保證就入去試下!有火鍋套餐,岩哂有朋友同行一齊叫黎食另外亦有米線,中意米線既朋友不能錯過我揀左2人套餐,以家做緊半價優惠太抵了!老饕酸菜白肉鍋不嬲鐘情酸菜既我又點可以錯過湯底好濃厚,酸菜好足料酸味薰天白肉好肥美,正!雪花肥牛好靚既紋路,係高質既肉肉味好重淥一淥就食得好滿足米線如果用台式用字黎形容個口感就係好Q彈丸餃拼盤有成4款,實有一款岩食而事實係全部都好新鮮好食
今日心情想食台式火鍋,係銅鑼灣經過見到呢間覺得好地道
相信味道會有保證就入去試下!

火鍋套餐,岩哂有朋友同行一齊叫黎食

另外亦有米線,中意米線既朋友不能錯過

我揀左2人套餐,以家做緊半價優惠
太抵了!

老饕酸菜白肉鍋

不嬲鐘情酸菜既我又點可以錯過
湯底好濃厚,酸菜好足料
酸味薰天

白肉好肥美,正!

雪花肥牛

好靚既紋路,係高質既肉
肉味好重

丸餃拼盤

有成4款,實有一款岩食
而事實係全部都好新鮮好食

2021-06-06 5558 浏览
「老鍋台式火鍋」在香港頗有名氣,之前同屋企人嚟幫襯過,食物水準不錯,唔單止鍋底溫和,而且配料質素亦甚高。最近知道餐廳推出咗幾款午市套餐,趁今日要嚟銅鑼灣辦點事,就順道過嚟一嚐。餐廳地方頗大,裝潢走中國風,偌大的玻璃窗,讓人看到銅鑼灣街景,而這天我倆就被安排坐在一張靠牆的四人卡座,座位寬敞闊落,感覺特別舒服。 午餐選擇都幾豐富,除咗有多款 Preset 嘅米線套餐外,另外亦可以自選。點咗夏日推介:清甜椰青鮮雞米線 ($88) 及 老鍋自選午餐 ($56) 各一客,另外再加咗一款小食。椰青鮮雞米線率先送上,湯底呈奶白色,感覺用料頗足。呷一口,椰奶味剛好,帶椰子應有的清甜。雞件分量十足,肉質白滑結實,皮爽肉嫩有雞味。米線很有彈性,條條爽滑;另外仲有雲耳同菜心做配菜,感覺很健康。跟餐配有椰青一個,椰青水味道清新香甜,非常解渴,而且仲可以食埋裡面的椰青肉添。至於另一客自選午餐就包一款湯底、主食同兩款配料,如果想追加配料,則需每款另加 $10。點咗酸菜養生湯,配雪花肥牛、香菇貢丸及白飯,另加一瓶餐廳自家製嘅冷泡白桃烏龍茶 (+$8)。先嚐一口湯底,入口咸咸酸酸,非常惹味,夠晒醒胃。雪花肥牛肉質富彈
先嚐一口湯底,入口咸咸酸酸,非常惹味,夠晒醒胃。雪花肥牛肉質富彈性,鮮甜味美。貢丸有香菇味之餘又保留豬肉鮮味,而酸菜亦爽口不過鹹,唔錯。
小食點咗台灣蒜香腸 (+$20),滋味香甜,帶微微蒜香,一口一片,更添風味。
烏龍茶味道亦不俗,悠揚的茶香伴著淡淡的白桃香,組合清新,口感柔和。
2021-06-06 57 浏览
今日經朋友介紹知道『老鍋』除咗食火鍋,仲有米線食,而且評價頗高,咁我就來了。『清甜椰青鮮雞米線』(配鮮甜椰青一個)一定係我favorite food,點可能唔叫呢,朋友就點咗『酸菜養生鍋米線』,配料就嗌咗鮮魚腐,雪花肥牛同呢排『逢食必點』的鴨血。上檯時只見白雪雪嘅湯底同埋靚到發光的雞件,入邊仲有黑木耳及綠色蔬菜,濃郁的椰香味陪伴著我和朋友食完呢大碗米線已大半飽,之後繼續下半場~酸菜米線,先至發覺並非酸菜魚的酸菜,而係腌嘅『高麗菜』,酸酸脆脆勁開胃,又消滅了唔少米線,連同朋友鍾意的肥牛,我鍾意的滑瀝瀝鴨血及魚腐,食到好飽飽。而自家製的冷泡白桃烏龍茶及雪梨桂花茶為夏日帶來清涼,舒適。臨走前見到『發哥』 張相

臨走前見到『發哥』 張相

2021-06-04 40 浏览
說起老鍋, 大家亦很自然地想起他們的台式火鍋🍲可是, 原來餐廳除了主打火鍋以外, 也有提供自選午餐項目!🤩午餐主打台式米線, 設有兩種不同湯底, 包括麻辣養生湯🍜和酸菜養生湯🍜, 更有多達20款配料可供選擇😍#老鍋自選午餐小編點了兩碗米線, 分別選了兩種養生湯, 而配料選了雪花肥牛🐮, 鴨血🦆, 豬腩片🐽, 台灣蛋餃, 唐生菜和墨魚丸🦑首先說說湯底, 麻辣養生湯屬於微辣, 不會太難接受🤤再帶有一點麻的味道, 內裡可以看見桂圓等材料熬煮而成☺️; 而酸菜養生湯帶微酸, 整體湯底較清😗而配料方面, 雪花肥牛份量頗多, 豬腩片肥瘦均勻, 豬肉味道不會被湯底蓋過~ 鴨血屬於較挺身的一種, 入口軟腍; 而台灣蛋餃是小編最喜歡的配料, 蛋皮十分薄身😋味道小評分:😋😋😋😋/5#麻辣牛肚絲 $22另外小編點了麻辣牛肚絲🐮, 牛肚絲切成一口大小方便食用, 麻辣味道十分濃烈🥵同時帶有微酸, 比湯底的辣度要提高更多😳味道小評分:😋😋😋/5#冷泡茶 套餐加配$8而另外餐廳提供了自家冷泡茶🍵, 包括冷泡白桃烏龍茶🍑和冷泡雪梨桂花茶🍐由於是冷泡茶的關係, 茶味會較輕淡😚不過桂花和烏龍茶味道稍為更突出, 整體清新解膩

#老鍋自選午餐
味道小評分:😋😋😋😋/5

#麻辣牛肚絲 $22
味道小評分:😋😋😋/5

#冷泡茶 套餐加配$8
而另外餐廳提供了自家冷泡茶🍵, 包括冷泡白桃烏龍茶🍑和冷泡雪梨桂花茶🍐由於是冷泡茶的關係, 茶味會較輕淡😚不過桂花和烏龍茶味道稍為更突出, 整體清新解膩~
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰/5
環境:💕💕/5
服務:✅✅✅/5
打卡指數:📸/5
⬆️小編個人都很喜歡到處拍照打卡,特設打卡指數,並盡量附上推薦打卡位置💜
2021-06-04 36 浏览
好掛住台式火鍋嘅麻辣湯底同埋酸菜白肉鍋湯底,但係今日晏晝又唔想食火鍋咁heavy,於是同朋友試吓呢度嘅養生湯米線。麻辣養生湯米線配料揀咗雪花肥牛,台灣蛋餃,同埋魚皮餃。麻辣養生湯唔會好辣,但好有麻辣香味,好惹味,爽滑米線掛上湯汁,每口都是麻辣風味。肥牛肉質唔錯,都有牛肉味。台灣蛋餃嘅蛋皮好薄好滑,入面包住啲豬肉餡,都幾特別。魚皮餃就正常質素。酸菜養生湯米線配料揀咗鴨血,魚肚同埋魚腐。湯底幾清甜,大量嘅酸菜好爽口,酸菜令湯底更加鮮甜。魚肚好厚身又軟綿,盡吸湯汁。鴨血爽滑,帶點兒煙韌口感,很好吃。魚腐質地軟滑鮮甜。麻辣牛肚絲我地還點了一個小食share,麻辣牛肚絲,這個牛肚麻辣味十足,鍾意食辣嘅朋友一定要試呢個,牛肚爽滑,加上清新青瓜絲,食唔停口。冷泡雪梨桂花茶加$8可以配嘢飲,我哋揀咗呢一款,淡淡嘅桂花香味好清甜,加上雪梨清潤,解渴一流。

麻辣養生湯米線

酸菜養生湯米線

麻辣牛肚絲

冷泡雪梨桂花茶
1K
前排行完sogo發現老鍋做緊半價限時2人餐優惠,就和朋友走了去吃,順便抖下。餐廳內非常涼爽,所以就算夏天打邊爐都不會覺得太熱。2人餐只需$289,就有齊打邊爐要的肉、餃類、菜和麵食。見好多人都點了2人餐,或者是2個一人餐吃湯米線。簡簡單單一個邊爐餐,都可以好滿足!老饕酸菜白肉鍋的湯底多料,有好多番茄、粟米、菇等,仲有好多塊肥瘦均勻的白肉,就咁食湯料都飽了50%。特別喜歡川粉,非常入味,可以食到湯的濃香酸味,還有好香的胡椒味。店員亦會不時留意著要否幫你加水,服務幾好。他們的美國梅花豬肉肉質彈口,而且有好多塊,絕對可以滿足食肉獸,另外都好鍾意佢地嘅墨魚丸。下次要黎食下米線!

二人餐
簡簡單單一個邊爐餐,都可以好滿足!

下次要黎食下米線!

二人餐
2021-06-04 27 浏览
過開cwb又到食lunch時間…經過見到呢間主打台式火鍋嘅店有做午市套餐…即管試試啦!. 唔係太肚餓所以每人點咗一客老鍋自選午餐🙆‍♀️🙆‍♀️同行朋友要咗『 麻辣湯x雪花肥牛x鮮魚腐x蜂巢牛肚$66』配白飯!佢話湯底唔會太火辣…肥牛稱職…魚腐軟腍…牛肚爽口!而Be就要咗『酸菜湯x松葉蟹棒x豬腩片x皇室魚肚$66』配米線!湯底微酸好開胃…蟹棒唔係一團粉…豬腩片夠Q彈…魚肚好飽滿膠質…仲追加咗『台灣蒜香腸$20』似炸過咁少少脆口…但都係掛住台灣當地直火燒果種多啲😌我哋仲加咗店舖自家製飲品『冷泡白桃烏龍茶$8』&『冷泡雪梨桂花茶$8』雪得夠凍!唔會甜!好啱清一清食完嘢嘅油膩口腔!

2021-06-03 30 浏览
今日去到銅鑼灣京都廣場搵嘢食,因為都經常過嚟食嘢,差不多間間都食過,我最鍾意去新嘅餐廳或者食新嘅菜式,見佢哋平時都係做台式火鍋為主,但午市原來都有另類選擇,簡單台式米線套餐,中午唔想打邊爐,又可以簡簡單單咁樣食。套餐有兩款湯底選擇:麻辣養生鍋及酸菜養生鍋,而配料可以自選兩款,選擇都幾多,差不多有20款唔同嘅食材,當中有啲比較少見,所以都特別嗌你試吓。我哋唔係好食得辣,所以都係揀酸菜養生湯底,一碗係鴨血、大腸頭及蜂巢牛肚,每款食材有2-3片,米線配上酸菜,米線份量都十分足夠。令一碗係雪花肥牛、台灣蛋餃及墨魚丸米線,水準合格。令配一款小食,我哋揀拍青瓜,都係好有代表性嘅台灣食物。另外每人配一杯自家製飲品:冷泡白桃烏龍茶及雪梨桂花茶,飲落都好有台灣風味。

令一碗係雪花肥牛、台灣蛋餃及墨魚丸米線,水準合格。

令配一款小食,我哋揀拍青瓜,都係好有代表性嘅台灣食物。

2021-05-31
2021-06-03 44 浏览
除咗想念日本, 我第二想念就係台灣啦最直接去食個台式火鍋頂癮先叫咗個酸菜白肉湯底都好足料下~除咗酸菜, 仲有白肉爽口彈牙、番茄、粟米、鮮冬菇新鮮美味寬粉份量都唔少, 煮到味都KEEP到煙煙韌韌, SO NICE係等待湯滾嘅時候可以叫個小食非常推薦呢個台灣蒜香腸, 味道同台灣夜市食個D都有幾分相似, 唔錯!雪花肥牛賣相好靚~每一卷都由兩片卷埋, 所以份量都好足!食落油花豐富, 肉質鮮美有咬口值得一試!墨魚丸爽脆彈韌香菇貢丸爽口Q彈, 菇味都幾重蛋餃其實係蛋皮包住豬肉, 台灣常見嘅火鍋食材, 我都幾鍾意食㗎~蔬菜籃都好豐富, 而且非常新鮮冷泡白桃烏龍茶, 冷泡雪梨桂花茶兩款都係清清地非常解渴, 個人鍾意桂花茶多D,好香花味
除咗想念日本, 我第二想念就係台灣啦
最直接去食個台式火鍋頂癮先

叫咗個酸菜白肉湯底
都好足料下~除咗酸菜, 仲有白肉爽口彈牙、
番茄、粟米、鮮冬菇新鮮美味

係等待湯滾嘅時候可以叫個小食

雪花肥牛賣相好靚~每一卷都由兩片卷埋, 所以份量都好足!
食落油花豐富, 肉質鮮美有咬口
值得一試!

墨魚丸爽脆彈韌
香菇貢丸爽口Q彈, 菇味都幾重
蔬菜籃都好豐富, 而且非常新鮮

冷泡白桃烏龍茶, 冷泡雪梨桂花茶
兩款都係清清地非常解渴,
個人鍾意桂花茶多D,好香花味

2021-06-02 36 浏览
平時多數黎打邊爐,見天氣咁熱,就試下呢個新推出套餐。#老鍋自選午餐 $56有兩款養生湯選擇,包括麻辣同酸菜,另外有成20款配茶可選,選擇幾多元化,而且都幾大碗。湯底方面,麻辣只有一個辣度。食開三小辣既我,呢到相對冇咁辣,亦唔算太麻,酸菜湯比較似清湯加幾塊酸菜,酸味冇特別出眾。配菜方面,套餐包一款餸,之後每款加$10。我同朋友各簡左3款餸,肉類試左肥牛、雞肉同豬腩片。肉食落唔鞋口,牛肉唔酥,雞肉好嫩,豬腩片彈牙,做開打邊爐,肉類都有咁上下質素!仲簡左蛋餃、墨魚丸同生菜。蛋餃幾特別,會推薦!! 可惜每款得兩件咁,有啲少!米線好彈牙! 唔會煮到太淋,但好碎,每條都好短咁>< 夾起黎食時有啲唔方便。#麻辣牛肚絲 (追加小食+$22)推薦!! 牛肚絲麻得入味! 有種令入上癮既感覺,配麵食一流!#自家製飲品 (+$8)冷泡白桃烏龍茶/ 冷泡雪梨桂花茶夏天飲岩晒! 健康解渴,但建議浸耐啲先飲,因為一開始冇咩味><會越浸越出味!白桃烏龍茶飲落比較香甜,雪梨桂花茶就清新啲。
平時多數黎打邊爐,見天氣咁熱,就試下呢個新推出套餐。

#老鍋自選午餐 $56

配菜方面,套餐包一款餸,之後每款加$10。

#麻辣牛肚絲 (追加小食+$22)

#自家製飲品 (+$8)
冷泡白桃烏龍茶/ 冷泡雪梨桂花茶

2021-05-30
2021-06-02 35 浏览
假日去到銅鑼灣探完時代廣場的 唐老鴨去左老鍋到食 lunch , 因好掛住佢地的酸菜。由於lunch 唔想食咁飽唔打邊爐了,所以我叫左一客飯,謙謙就叫左碗米線,加左一個台灣腸,一人一支冷泡茶。⚛ 酸菜養生湯 + 雞肉 + 鴨血+豬腩片 配飯 ~ 我選擇飯係因為呢d 咁悶熱天氣食d 泡飯湯底酸酸地好開胃, 鴨血好滑溜豬和雞件吸收了酸菜湯幾美味。⚛ 酸菜養生湯米線 + 蟹棒+墨魚丸+炸午餐肉 ~ 超抵讚餐肉係厚切,炸的香脆可口, 謙謙自己選蟹棒和墨魚丸呢d都係小朋友最愛的配菜。咁大碗米線比謙謙自己KO 哂 🤣⚛ 台灣蒜香腸 ~ 咬落紮實d ,我好喜歡佢地質感和蒜香味。⚛ 冷泡白桃烏龍茶 + 冷泡雪梨桂花茶 ~ 兩者茶味各自清香, 我愛雪梨的清甜桂花的香,謙謙就愛烏龍茶的濃香。

2021-06-01 23 浏览
平日打邊爐多以港式或四川麻辣為多,今天跟朋友就試試台式火鍋作午飯。上到去,店員介紹我哋食午市「半價限時嚐味2人套餐」,見到咁抵,當然要試吓啦!老實講,個餐上台時點擔心,睇落份量不是太多,怕有點不夠吃,點知原來個湯底勁足料,勁多嘢食,單食個湯底就差不多飽咗一大半。老饕酸菜白肉鍋,用大白菜醃製而成的台式酸菜,色澤鮮黃,酸味突出湯底帶微辣,比起我們平日食的湯底更清爽不油膩。平日不吃肥豬肉的我,這個火鍋裹的白肉(五花腩)都被我吃光了,這個完全沒有一絲肥膩感及嗅豬味,而且口感爽滑,完全改變我對五花腩的認知。白肉外,湯㡳還有寬粉,透明煙韌的寬粉吸收了湯汁,開胃好味。雪花肥牛,看相就知非常頂級的牛肉,只要涮兩下,放進口裹,完全不用點任可醬汁已經美味到不得了。只感覺份量不多丸餃拼盤,有蛋角,手打墨魚丸,魚皮餃和貢丸,其中貢丸確實非常出色,香茹味道出眾,台店貢丸果然勁好味。蔬菜盤及米線

白肉外,湯㡳還有寬粉,透明煙韌的寬粉吸收了湯汁,開胃好味。

蔬菜盤及米線
  • 老饕酸菜白肉鍋,雪花肥牛
2021-05-31 34 浏览
《唔止火鍋咁簡單🍜》———————————————-#老鍋台式火鍋 🇹🇼-最近好多火鍋店都因為疫情關係嚟個大轉型,就好似呢間位於銅鑼灣嘅台式火鍋店😎-午市自選套餐包咗一款湯底、加主食同兩款配料~由於配料選擇實在太多,我哋忍唔住又再加多款,都係每款加$10,成件事超豐富😍-🌶 鮮魚腐/蜂巢牛肚/鴨血酸菜養生湯跟米線,酸菜開胃清新,好適合夏天食,鮮魚腐彈牙抵讚👍🏻🌶 雪花肥牛/豬腩片/魚皮餃麻辣養生湯跟白飯,湯底微辣帶微甜,好易入口,撈飯幾好食😋🐷 台灣蒜香腸切片上,超級大塊,肉質肥美~-特飲嘅冷泡白桃烏龍茶🍑同冷泡雪梨桂花茶🍐,味道清香,潤燥排毒一次過做哂~-⭐ 參考價錢︰(另收加一)午市自選套餐(另加一款配料):$66台灣蒜香腸:+$20冷泡白桃烏龍茶/冷泡雪梨桂花茶:+$8🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$90
《唔止火鍋咁簡單🍜》
———————————————-
#老鍋台式火鍋 🇹🇼
🐷 台灣蒜香腸切片上,超級大塊,肉質肥美~
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
午市自選套餐(另加一款配料):$66
台灣蒜香腸:+$20
冷泡白桃烏龍茶/冷泡雪梨桂花茶:+$8
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$90
2021-05-23
2021-05-31 20 浏览
🍜老鍋台式火鍋 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓😆今日喺銅鑼灣喺度染完頭髮,諗住喺附近食埋晏晝,見到附近京都廣場成棟大樓don有咁多嘢食,就上到去2樓睇吓有咩食!😉本身都覺得晏晝食邊爐可能會太heavy,但係原來呢度雖然主打邊爐,但都有自選午餐,包括飯同米線食添~😋我哋嗌左一碗麻辣養生湯底同埋酸菜養生湯底,移送方面就揀咗雪花肥牛丶鮮雞肉丶魚腐、蛋餃丶貢丸之類。酸菜湯底酸酸甜甜,同泡菜嘅味好似,相反麻辣湯唔會辣得嗆鼻,食到辣味之餘仲健康啲。而呢度嘅食材頗有質素,鮮雞肉幾嫩滑,而且肥牛都幾有嚼口,完全提高左成碗米線嘅質素。😋另外我哋都嗌咗台灣蒜香腸,加埋蒜香一齊先令到啲台灣腸更加味道吸引而且有香味,呢一種配搭幾特別!🥤係飲品方面仲有冷泡白桃烏龍茶同埋冷泡雪梨桂花茶,兩者配搭都幾清香,但係白桃烏龍茶味道更加突出,飲落去都自然好飲啲~
🍜老鍋台式火鍋 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓

早前同係銅鑼灣行街唔知食乜好,朋友介紹左呢間舖頭~ 雖然佢係火鍋店,但出左午市套餐🍜 除左價錢相宜之外地點仲好方便,啱曬銅鑼灣既打工仔🤩 餐廳好闊落,每張檯都好大,絕對唔會逼架☺️🌟 老鍋自選午餐-米線 ($66)自選套餐可以揀兩款配料,揀多款都只係加$10🤤 今次小編揀左麻辣湯底,配料有鴨血、台灣蛋餃、雪花肥牛😙 湯底偏甜唔算辣,不過勝在配料選擇多~ 如果再多d麻香會更佳😝🌟 老鍋自選午餐-白飯 ($66)另一set揀左酸菜湯,配料有豬腩片,鮮雞肉、唐生菜🥬 呢個湯底比較啱小編口味,酸度適中,仲有酸菜好開胃😋 雞肉都好大塊幾足料~🌟 台灣蒜香腸 ($48)台灣腸係小編摯愛,呢度就切片上😗 炸得好香口惹味😍😍 如果份量再多d就更好啦🙈🌟 冷泡白桃烏龍茶/冷泡雪梨桂花茶 ($28)餐廳出左自家製冷泡茶,非常養生😍 小編更鐘意白桃烏龍,即使無糖都有陣陣桃香🍑*另收加一服務費味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟 老鍋自選午餐-米線 ($66)

🌟 老鍋自選午餐-白飯 ($66)

🌟 台灣蒜香腸 ($48)

🌟 冷泡白桃烏龍茶/冷泡雪梨桂花茶 ($28)

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌑