2021-12-19 131 浏览
星期日出嚟銅鑼灣食野,真係你好恰,呢間野服務真係有問題,食物只係一般,唔明白啲 like 點嚟既。食物:-美人鍋拼麻辣鍋美人鍋味精味太重,麻辣鍋就好一點。-手切牛肩肉嘩,洗唔洗差咁遠呀,見人少就少啲?hub得就hub? 牛肉冇咩味,十二片每片三cm 收二百幾,香港生意點會難做?一樣大把人食。其他豬肉丸,蛋餃,根本不值一提,以下省掉三百字,但服務就要提一提“醒”了。服務:-妙問妙答沙茶醬:沙茶醬沒有了,家人問:有冇沙茶醬,服務員回答,你見到有就有,冇就冇!-沒有蒜泥,但有蒜泥汁問服務員,有沒有蒜頭或蒜泥,答案係蒜頭要切,要另外收錢!在這裡真係想講句話,食客其實幾百蚊食火鍋,食得開心食客食多幾百都冇所謂,但你呢種態度就自然叫人客停止落單,唔知你聽唔聽得明?-半杯水都冇意大利餐廳冇水提供,要落單飲有氣水,呢個我知,但火鍋店就第一次,我食完賣單時見隔離檯給了一瓶水六隻杯,放到枱面就走了,招呼倒水都冇,個客人仲話:嘩!水都唔幫斟!我人數少,自然一瓶水都冇,都好合理姐總結:銅鑼灣同價選多,可必畀人恰

食物:
-美人鍋拼麻辣鍋

美人鍋味精味太重,麻辣鍋就好一點。

-手切牛肩肉

,洗唔洗差咁遠呀

服務:
-妙問妙答沙茶醬:

-沒有蒜泥,但有蒜泥汁

-半杯水都冇

總結:
銅鑼灣同價選多,可必畀人恰

2021-12-19
2021-12-19 52 浏览
老鍋台式火鍋 (京都廣場)地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓電話: 28186678=====================連假日都有set lunch ,好抵食。因為今日市民唔洗錢坐交通工具,盡完市民責任後去食lunch 啦,早食早享受。鮮雞肉,餐肉同豬腩片架麻辣湯,跟飯或米線,湯唔會太濃,跟左飯當湯同餸咁食。鹽酥雞滷肉飯是台灣首屈一指美食,跟蒜香香腸,即炸雞熱辣辣,香酥好食,會令人成碗飯扒光。個set 連特飲,個冷泡白桃茶同杞子菊花茶冬天飲健康又滋潤,唔會太甜。假日都有抵食lunch set ,我咁精明一定食再來,個滷肉飯係堅好食的。
老鍋台式火鍋 (京都廣場)

地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
電話: 28186678
=====================

冬天都唔打邊爐幾時打呢?今次去打台式邊爐,去左銅鑼灣駱克道既老鍋台式火鍋。餐廳係正銅鑼灣港鐵站出口對面,位置方便。呢度有好多四人卡位,枱同枱之間既距離夠遠,有私隱度,座位舒適。餐牌有4款湯底,小食,豆品,肉類,丸類,餃類,蔬菜,其他,麵食。膠原蛋白美人鍋 $228次次黎都係食老饕酸菜白肉鍋,今次就試吓膠原蛋白美人鍋。材料有餐牌上有寫嘅桃膠,原隻烏雞,杞子,南棗,金華火腿,仲有淮山,黨參,龍眼肉,冬菇,粟米,洋蔥,香蔥。材料豐富,真係淨叫鍋都有好多野食。個湯味道好香濃,好重藥材味道。烏雞一開二,好多肉食,皮滑肉嫩,吸左個湯味道鹹香,非常好食。桃膠份量好多,同烏雞一樣,吸左鹹香湯底味道更好。比起老饕酸菜白肉鍋,個人更加鍾意呢個膠原蛋白美人鍋。美國梅花豬肉 $128美國梅花豬肉一客十塊,好粉嫩吓,卷住咁上枱。食落又脆又嫩,豬味又濃,上面有少少沙律菜點綴。千張豆葉紙 $48千張豆葉紙一客8塊,淥兩秒就可以食,又薄又滑,豆味啱啱好,非常掛湯。香菇貢丸半份 $32半份即係兩粒,香菇貢丸好彈牙同味道天然。 蛋餃半份 $32半份即係兩粒,蛋餃既蛋皮好簿,唔會過鹹。木薯粉 木薯粉一大兜,口感非常煙韌有嚼

膠原蛋白美人鍋 $228

桃膠

美國梅花豬肉 $128
美國梅花豬肉

千張豆葉紙 $48

香菇貢丸半份, 蛋餃半份

香菇貢丸半份 $32

半份即係兩粒,香菇貢丸好彈牙同味道天然。

蛋餃半份 $32

半份即係兩粒,蛋餃既蛋皮好簿,唔會過鹹。

木薯粉

木薯粉一大兜,口感非常煙韌有嚼勁,吸左啲湯好正,好好食。

五彩鮮蔬盤 $88

五彩鮮蔬盤有油墨菜,生菜,娃娃菜,金菇,鮮冬菇,唔同菇菌,粟米,車厘茄。顏色鮮艷,食材新鮮。
自助調料吧

自助調料吧有醬油,蒜水,指天椒,香蔥,莞茜,白醋,炸蒜,同秘製沙茶醬。

膠原蛋白美人鍋, 五彩鮮蔬盤

今餐食物唔錯,好開心試左膠原蛋白美人鍋。食物質素整體不俗。多謝友人請客。
2021-12-18
午餐
桃膠
美國梅花豬肉
五彩鮮蔬盤
老鍋火鍋專門店,自選午餐56蚊起,12點起供應至4點半仲有得選配冷泡茶或自家特飲老鍋皇牌養生米線 $78,自選配料湯底麵底,好似車仔麵食法另有台式小吃,午市食火鍋套餐半價起,總結,食午餐最平最抵仲有一人鍋食,總有一款岩你心水另有滷肉系列,都係幾好食既先黎飲品2款,冷泡茶,自家特飲,幾清香唔太甜再黎係滷肉飯,肉碎滷到好軟淋入味,配條菜同蛋一隻食個陣拌勻滷肉碎,又肥又香,入口唔油膩,平平地都幾好食小食鹽酥雞,一口size 香脆肉嫩,份量大碟,粉漿唔厚,幾好食喎再黎就係養生米線,麻辣或酸菜白肉湯底,都係養生系列自選多種配料,有鮮雞肉,肥牛片,牛肚,等等唔同配搭米線索曬湯汁,軟身又滑,好過唔少主打米線既店鋪酸菜湯底酸香清爽,入口順侯唔太酸,肉片份量多,雞肉嫩,肥牛味濃牛肚爽口最後係台式腸,切成片上,似係炸既,但口感都唔錯環境係幾舒適,有卡位或房,人多可坐房,2-3人都可以坐卡位,視乎當時多唔多人消費$199店名 老鍋銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
老鍋火鍋專門店,自選午餐56蚊起,12點起供應至4點半
仲有得選配冷泡茶或自家特飲
老鍋皇牌養生米線 $78,自選配料湯底麵底,好似車仔麵食法
另有台式小吃,午市食火鍋套餐半價起,總結,食午餐最平最抵
仲有一人鍋食,總有一款岩你心水
另有滷肉系列,都係幾好食既

先黎飲品2款,冷泡茶,自家特飲,幾清香唔太甜
再黎係滷肉飯,肉碎滷到好軟淋入味,配條菜同蛋一隻
食個陣拌勻滷肉碎,又肥又香,入口唔油膩,平平地都幾好食

再黎就係養生米線,麻辣或酸菜白肉湯底,都係養生系列
自選多種配料,有鮮雞肉,肥牛片,牛肚,等等唔同配搭
米線索曬湯汁,軟身又滑,好過唔少主打米線既店鋪
牛肚爽口
最後係台式腸,切成片上,似係炸既,但口感都唔錯
消費$199
店名 老鍋
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
2021-12-16 62 浏览
火鍋停不了,情有獨鍾「老鍋」,打邊爐都可以好養生❤️!膠原蛋白美人鍋先喝一口湯🥣,鮮甜潤喉🥰!入面有烏雞、桃膠、淮山、龍眼肉、粟米、冬菇、紅棗!養生之選❤️!小羊肉厚薄適中,入口軟腍😋!配搭寬粉整成羊肉寬粉,味道不錯😋!香菇貢丸X蛋餃蛋餃皮薄餡鮮,有台灣的味道😍!千張豆頁紙薄薄如紙,原來係腐皮製品,放入鍋滾幾秒食得,豆味香濃,幾特別👍🏻!五彩鮮蔬拼盤🥬🍄拼盤樣樣有,岩曬心多多嘅🐽🐽!
火鍋停不了,情有獨鍾「老鍋」,打邊爐都可以好養生❤️!
小羊肉
厚薄適中,入口軟腍😋!
配搭寬粉整成羊肉寬粉,味道不錯😋!
香菇貢丸X蛋餃
蛋餃皮薄餡鮮,有台灣的味道😍!
千張豆頁紙
五彩鮮蔬拼盤🥬🍄
拼盤樣樣有,岩曬心多多嘅🐽🐽!
2021-12-15 76 浏览
臨近冬天好想打邊爐🍲見好多朋友推薦老鍋台式火鍋就黎試試🤤-呢間火鍋店裝修好靚 入到黎好有古色風味🤩 本來想試下美人鍋同養生鍋 但朋友想食酸菜白肉鍋就點左白肉鍋 但果然冇令我失望👍🏻😍-酸菜白肉湯入面有酸菜 蕃茄 粟米 香菇同白肉 湯底唔會太濃郁 酸酸甜甜好開胃😋白肉食落好嫩 油脂同瘦肉嘅比例啱啱好👍🏻 -✨千張豆葉紙 見豆葉紙好得意就點左黎食 佢真係成張紙咁 但一掂到水就會秒速軟化 湯滾2秒就可以食得 淥完就好似腐皮咁 連質感都好似腐皮 食落好有豆味😋-✨美國梅花豬肉嘅色澤好靚好鮮紅 好新鮮 望落都流口水🤤肉質細嫩 份量亦都算多👍🏻1至2個人食都得✨我哋仲點左香茹貢丸 蛋餃同五彩鮮蔬雜菌拼盤 拼盤有金針菇、秀珍菇、粟米、生菜等。蔬菜都好新鮮!-✨黎到台式火鍋店一定要食王子麵🤣我好鍾意食王子麵 但平時都好少食王子麵所以都點了份👍🏻
臨近冬天好想打邊爐🍲見好多朋友推薦老鍋台式火鍋就黎試試🤤
✨千張豆葉紙
✨美國梅花豬
2021-12-15 75 浏览
早幾日同朋友去左呢間係銅鑼灣嘅台式火鍋店食lunch, 午市有多款自選午餐,價錢一啲都唔貴,好抵食😆👍🏼🔻鹽酥雞拼滷肉飯 $68雞同滷肉飯嘅份量都幾多,兩樣分開上就唔會令到啲雞林曬🤣啲雞炸到好脆,滷肉飯係充滿醬汁,而且每啖都有滷肉😆好味道☺️飲品有沖繩黑糖烏梅汁,酸酸甜甜咁幾好飲😀🔻老鍋自選午餐 $56呢個麵包一個湯底+ 一個主食+兩個配料(追加每款另加$10)+ 一支自家制飲品😙湯底就揀左酸菜養生湯,勁多酸菜呀😍主食就揀左米線,配料揀左墨魚丸、肥牛同豬腩肉,飲品就揀左冷泡白桃烏龍茶😆
🔻
鹽酥雞拼滷肉飯 $68
🔻
老鍋自選午餐 $56
2021-12-11
午餐
2021-12-10 163 浏览
plan左要食台式火鍋,係銅鑼灣都有唔少選擇,見openrice上有時段折扣啱,我哋4位就提前book位!也準時到達~駱克道,京都廣場2樓呢度主要有4款鍋底,簡單講:1)美人鍋2)養生鍋3)麻辣鍋4)酸菜白肉鍋我哋之前食過美人鍋,在座又有人唔食麻辣…其實,係我一早就替大家揸主意:食酸菜白肉鍋!😂講真,今次對呢個選擇有少少失望,原因係:酸菜味唔夠重,鍋底唔夠濃味,滾出來的料就冇乜味,比如凍豆腐,寬粉,應該索足湯味的食材,現在只能靠調味料啦~調味料種類唔多,但收費唔平 HKD20.-/人1) 芫茜2)炸蒜3)蔥碎4)指天椒5)豉油6)生蒜汁7)醋我哋冇叫飲品,有免費的茶就OK了😂以下係order的食物:1)精選手切牛肩肉 HKD238.-貌似唔錯,價格也不貴,但呢度手切的唔均勻,有薄有厚,size有大有細,入口啲牛肉偏硬,難嚼👇🏿2)轉試:特級美國安格斯雪花肥牛 HKD218.-又中伏!呢個雪花牛太過多肥膏唔計,擺上檯3-4個字的時間都係硬梆梆,解凍唔到~擔心退去後廚,被加熱解凍……大家懂的😱 最後,我哋用筷子狂插,粘埋3片一起入鍋算罷…因為餐廳有限時喔!👇🏿3)涮鍋小羊肉片 HKD9

呢度主要有4款鍋底,簡單講:

4)指天椒
5)豉油
6)生蒜汁
7)醋
我哋冇叫飲品,有免費的茶就OK了😂
簡單的調味料

以下係order的食物:
1)精選手切牛肩肉 HKD238.-
精選手切牛肩肉

2)轉試:特級美國安格斯雪花肥牛 HKD218.-
特級美國安格斯雪花肥牛

3)涮鍋小羊肉片 HKD98 * 2 🌟🌟🌟
意外驚喜!呢度啲羊肉片是呢晚最佳選擇,物美價廉,抵食!encore!兩碟都好!👍

4)台式蛋餃 HKD48.-/ 8件
賣相不錯!但感覺每個蛋餃都不飽滿,蛋皮入邊的肉餡被壓得扁扁的,食落好似蛋皮夾著一片薄薄的肉泥,而味道還是唔錯噠👌
台式蛋餃

5)鴨血 HKD68.- 鴨血係台式火鍋和四川火鍋都是必點嘅!呢度的鴨血質地夠緊密,煮完入口仲還有彈性,唔會爛溶溶,一滾湯就碎曬,👌!
鴨血

6)香菇貢丸 HKD48.- 冇咩特別,中規中矩!香菇味唔係好重😅
香菇貢丸

7)白玉蘿蔔/唐生菜/蜂巢凍豆腐 HKD48*3
白玉蘿蔔/唐生菜/蜂巢凍豆腐

openrice訂位有時段優惠,今日85折買單👇🏿
今日的火鍋餐,我比 7分(7/10)
2021-12-07
老壇酸菜白肉鍋
精選手切牛肩肉
台式蛋餃
鴨血
香菇貢丸
白玉蘿蔔/唐生菜/蜂巢凍豆腐
2021-12-08 78 浏览
銅鑼灣食午飯雖說有很多選擇,但價錢相對其他區都比較貴,今日俾我發現咗老鍋的午市套餐好味之餘,價錢亦相當實惠,而且地方相當寬敞。鹽酥雞拼滷肉飯$68小小塊鹽酥雞鮮嫩脆口,椒鹽惹味,一口一塊,啱晒斯斯文文 的OL。滷肉飯真的台灣之光,平日不太喜歡吃豬的我,這裡的滷肉飯我也把它吃光光,醬香蔥油甘甜,配飯和滷肉碎,真是好好吃。老鍋皇牌養生米線$78超足料的養生米線,湯底有紅棗、枸杞,這個秋冬滋補最需要。餸菜有貢丸、牛肉、魚腐、扎肉和娃娃菜,娃娃菜令米線湯底更清甜🥰,貢丸爽滑、扎肉彈牙,很不錯的午市套餐👍🏻甜不辣,加泰式辣醬,爽彈好味😋冷泡白桃烏龍茶/冷泡雪梨桂花茶,滋潤養顏,秋冬啱曬🥰

鹽酥雞拼滷肉飯$68

老鍋皇牌養生米線$78

甜不辣,加泰式辣醬,爽彈好味😋

冷泡白桃烏龍茶/冷泡雪梨桂花茶,滋潤養顏,秋冬啱曬🥰
2021-12-07 94 浏览
天氣凍了 又是打邊爐的時候今次來了試台式火鍋湯底點了美人鍋 湯頭材料豐富 味道鮮甜 下材料前先喝一口 也絕對不會感到口渴 味道濃厚肉類上菜時色澤粉紅新鮮,肉味濃郁爽口 質素上乘配料方面 林林總總 肉丸多汁質牙另外終於試到腐皮紙 濃濃的豆味 亦十分好吃 吸掉湯汁的味道 雖然有點肥仔,但味道十分香濃~~蔬菜籃絕對是健康之選 款色多 可以滿足各人喜好 上菜時材料新鮮 分量亦足很久沒有打邊爐了,就這樣過了一個暖笠笠的晚上 有機會一定會再來~
天氣凍了 又是打邊爐的時候

今次來了試台式火鍋

肉類上菜時色澤粉紅新鮮,肉味濃郁爽口 質素上乘

配料方面 林林總總 肉丸多汁質牙

很久沒有打邊爐了,就這樣過了一個暖笠笠的晚上
有機會一定會再來~
2021-12-06 110 浏览
下午跟朋友在cwb閒逛 到了teatime 肚子又開始咕咕叫 便隨便找了這家台式火鍋餐廳 不過不是吃火鍋 而是叫了兩份下午茶 好像也不錯唷首先我點的是鹽酥雞拼滷肉飯 鹽酥雞皮脆肉嫩 調味適中不會過鹹 肉燥份量比想像中還要多 口感也很好 一點也不覺得油膩朋友那碗是酸菜湯米線配牛肚魚肚墨丸 開頭以為酸菜是雪菜肉絲米粉那種 上菜是才發現比較像是韓式泡菜 有一點點辣味 非常開胃 其他配菜份量不少 除了牛肚魚肚墨丸 也有些紅棗雲耳 就好像坊間其他的藥膳米線 味道不錯 誠意滿分另外我們再加一份台灣香腸 裡面有一丁點肥肉 吃起來口感特別順滑 油香十足最後飲品分別要了冷泡烏龍茶和杞子杭菊露 兩款都沒有普遍台式飲品那種過度的甜 而是一種清新的感覺 個人來說很是不錯

2021-12-02 153 浏览
▫️膠原蛋白美人鍋 $228老鍋主打台式火鍋 共有四個湯底: 麻辣 酸菜白肉 養生鍋😚 美人鍋好似特別啲所以試左依款😛 放左成隻烏雞再配埋杞子南棗金華火腿桃膠去烹製 所以味道特別香濃 飲得出係無落味精既老火湯 除咗可以滋陰仲有豐富膠原蛋白可以美顏🤭 所以忍唔住係咁飲😛.▫️千張豆葉紙 $48超新奇的😳 真係成張紙咁 湯滾2秒就可以食到 真係一放落去就即刻軟左 食落有啲似腐皮咁 幾得意😂.▫️美國梅花豬 $98雪花紋好靚 油脂比例同厚度適中 肉質嫩口有肉感~.▫️香菇貢丸蛋餃 貢丸好爽彈😛 而蛋餃係台灣黎講都幾出名 無普通餃咁厚身 用雞蛋直接代替左平時既麵皮 食落多左種蛋香.▫️五彩鮮蔬盤 $88菜盤擺得好靚 蔬菜種類都幾多 有生菜娃娃菜粟米同菇類等.▫️王子麵 $38最後仲嗌左台灣好興既王子麵😚 麵條比較幼身爽口 每條麵條都沾到湯汁 好卦湯😆.總結,湯底真係好足料 湯控忍唔住係咁飲😛 食物嘅定價唔算好高同埋種類都幾多 可以試下台式既特別野 個千頁紙真係幾可愛的😚
▫️膠原蛋白美人鍋 $228

▫️千張豆葉紙 $48

▫️美國梅花豬 $98
美國梅花豬

雪花紋好靚 油脂比例同厚度適中 肉質嫩口有肉感~

▫️香菇貢丸蛋餃

▫️五彩鮮蔬盤 $88
菜盤擺得好靚 蔬菜種類都幾多
有生菜娃娃菜粟米同菇類等
▫️王子麵 $38
2021-11-25 114 浏览
冷鋒終於到,又到打邊爐季節,天氣凍起上黎午餐都想打邊爐。午餐打邊爐好處就係食完可以有全日去消化同消耗返啲熱量,咁就冇咁邪惡啦🤭 美人鍋💕淨係個鍋個樣都好靚,湯底非常有誠意,竟然有一隻竹絲雞😜煲住都仍然保持肉質鮮嫩,另外有大量配料包括桃膠、桂圓、紅棗、粟米、野菌、藥材,湯底材料好滋補,味道不俗而且顏色好靚。飲又得,打邊爐都得👍 千張豆葉紙薄薄一片,淥2秒就食得,淡淡豆香,好似一塊好薄又有咬口嘅腐竹,幾有趣,打邊爐後講都幾好味 美國梅花豬煮熟咁都係厚厚的一片,味道唔錯,係牛肉以外的好選擇。 五彩鮮蔬雜菌拼盤打邊爐緊係要食菜啦,叫一個蔬菜拼盤就啱啱好啦👍宜家啲火鍋店都鍾意推出蔬菜拼盤,客人可以叫一個食到唔同嘅蔬菜 貢丸拼蛋餃蛋餃係我其中一樣最愛嘅台式火鍋配料,蛋香嘅餃子皮好好食😋 王子麵著名台灣麵食,第一次攞嚟打邊爐,加埋湯底味道啱啱好👍

美人鍋💕

美國梅花豬
煮熟咁都係厚厚的一片,味道唔錯,係牛肉以外的好選擇。

五彩鮮蔬雜菌拼盤

貢丸拼蛋餃
蛋餃係我其中一樣最愛嘅台式火鍋配料,蛋香嘅餃子皮好好食😋

王子麵
著名台灣麵食,第一次攞嚟打邊爐,加埋湯底味道啱啱好👍

2021-11-21
  • 美人鍋
  • 五彩鮮蔬盤
  • 美國梅花豬肉
2021-11-24 99 浏览
港式邊爐就試得多,今日就黎到銅鑼試下台式火鍋店 ,湯底叫咗個養生鍋,估唔到湯底好多料,裏面有人參同埋好多唔同嘅食材,有烏雞、桃膠、杞子等多款滋補食材,湯底好入味,未開始打邊爐之前已經飲咗兩碗湯!🤣而且烏雞足足有一隻係個湯底裏面,一路打邊爐一路煮一路食,食落肉質唔會有好老嘅感覺。涮鍋小羊片,唔會有蘇味幾好食。台灣蛋餃幾特別,嚟都值得一試!五彩鮮蔬盤大大份夠新鮮。整體嚟講,舖頭境幾舒服,食物都幾特別湯底做得幾好👍🏻

整體嚟講,舖頭境幾舒服,食物都幾特別湯底做得幾好👍🏻
2021-11-24 101 浏览
第一次台式邊爐 火鍋湯底好多選擇 我就揀左個酸菜白肉鍋 足料 個鍋入面已經有寬粉 我又叫多左份 😅滿足飽 可以meun入面加返個鍋入面有咩配料 叫左份響鈴 一份油麥菜 菜都算新鮮 一份肥牛 肥牛係美國肥牛 手切肥牛略嫌貴價 一份魚片頭 好多塊 黎個抵食 同埋就住有茶位費 大家記住叫茶飲 自己主動講 如果唔係佢唔比茶你 同老公早到兩個人都有卡位坐 份坐時間兩個鐘內還台 服務都幾好 快手 快上菜 餐廳晚市都算做多人 早d到就唔洗等位 最後700幾蚊埋單 黎個價錢台灣鍋係香港食算係不過不失