2020-05-30
1914 浏览
2020年5月28日 星期四呢排見疫情放緩左唔少,身邊嘅人都開始習慣咗戴口罩出街,甚至連學生都開始慢慢復課,感覺上呢一個肺炎已經慢慢遠離香港,所以今晚都放心同女朋友出街打邊爐今次去嘅火鍋餐廳位於尖沙咀,好有中國嘅色彩,裝飾得古色古香同大部份嘅火鍋店一樣,餐牌上都有好多唔同嘅配料選擇,不過呢間餐廳主要賣嘅係台式火鍋,所以配料都會側重於台灣食物餐廳中設有自助醬料區,可以自由調配醬料,其中沙茶醬仲係餐廳自製嘅,咁當然要試吓啦等左一陣我哋嘅湯底就黎到,係酸菜白肉鍋,一打開冇諗過裏面咁多配料,除咗好多塊五花肉之外,仲有冬菇、粟米、蕃茄等等蔬菜,就連水晶粉都有添,全部配料都吸收晒湯底嘅味道,酸酸辣辣,不過辣度女朋友都接受得到之後我哋點嘅食物就陸續送到,首先有手打蝦丸,雖然得四粒,不過每一粒都好彈牙,而且咬落去充滿蝦味打邊爐當然唔少得要食肉啦,我哋要咗美國梅花豬肉,睇到每一塊肉都切得好薄,而且脂肪分布好平均,淥左一分鐘已經熟晒,幾有咬口之後有蟹籽墨魚滑,冇諗過會咁大份,可以分成大約10幾粒,而且又係好彈牙,墨魚滑同蟹籽一齊食味道又幾配合我哋另外再要多一個小食,就係鹹蛋炸魚皮,每一舊炸魚皮都沾滿左鹹蛋
今次去嘅火鍋餐廳位於尖沙咀,好有中國嘅色彩,裝飾得古色古香
我哋另外再要多一個小食,就係鹹蛋炸魚皮,每一舊炸魚皮都沾滿左鹹蛋黃,咬落去脆之餘又惹味,食到停唔到口
最後重點左呢一個鴛鴦台灣麵,白色嘅係淮山味,而綠色嘅係綠茶味,兩款都各有唔同嘅優點,不過我稍為鍾意綠茶味多啲,因為比較易入口同感覺上容易消化
如果我哋一早知道湯底裏邊已經有咁多配料,咁我哋就唔使叫咁多嘢食啦,最後我哋兩個人勉強食晒,不過係飽住個肚走