2022-07-04 96 浏览
沙茶安格斯牛肉麵配太陽蛋、腸仔、鮮油多 ($52)賣相看似沙嗲牛麵,相當港式,點睇得出係用安格斯牛肉?仲拎隻蛋遮住,咁低調更加令人想試試佢😚煮過嘅沙茶醬濃稠掛汁,完美覆蓋薄薄的肥牛,味道好夾,相當香口唔食麵都可以選擇 沙茶安格斯牛肉飯 ,牛肉份量黎講唔算多,不過軟腍香口,醬汁撈飯都好惹味。燒賣關注組推介嘅 手工燒賣 每日有五個時段新鮮出爐,雖然等唔到出爐時間,都叫左4粒蒸燒賣 ($12),呢隻皮正,好似一層薄膜咁,不規則形狀更加突顯出手工燒賣獨特之處。餡料厚實彈牙,味道較淡,配豉油啱曬。

沙茶安格斯牛肉麵

鮮油多
沙茶安格斯牛肉麵
鮮油多
街坊小店由樂富到搬舖去大埔❣️而做到開埋分店有著獅子山打不死既精神✨圍住新界九龍走左一圈講緊既就係老虎岩餐室佢地既燒賣曾經係群組瘋魔一時我都曾經撲過去大埔試一試佢龍與鳳🧏🏻‍♀️·新分店開左係人流更旺既油麻地終於唔洗為粒燒賣撲入大埔🤭♡ 家傳潮式撈粗餐 ($102)ꕺ爽腩 | 金錢肚 |生菜一場黎到當然要試下佢地同樣出名既牛腩🥩價錢唔算便宜 但份量同質素絕對對得起價錢好少食撈粗🙈本身係個湯麵控撈粗無痴埋哂一舊 · 咸香調味都夠再配埋個辣油 · 對撈麵即刻有番好感❣️爽腩爽嫩 · 根位帶煙韌感有軟有糯既口感🥹真係好好食而金錢肚切到大大塊 · 炆煮得夠入味👍🏻♡ 有骨炸魚皮新鮮既炸魚皮 · 香酥鬆化💥♡ 黑糖仙草奶茶茶味幾濃 · 黑糖甜度岩岩好🧋而仙草QQ彈彈♡ 手打燒賣($12/4粒)曾經瘋魔網上群組既手打燒賣🥹加入左豬肉既手打燒賣口感偏實淨少少 · 唔係平時食既麵粉軟糯口感🫶🏻
街坊小店由樂富到搬舖去大埔❣️
佢地既燒賣曾經係群組瘋魔一時
我都曾經撲過去大埔試一試佢龍與鳳🧏🏻‍♀️
新分店開左係人流更旺既油麻地
終於唔洗為粒燒賣撲入大埔🤭

♡ 家傳潮式撈粗餐 ($102)
ꕺ爽腩 | 金錢肚 |生菜

新鮮既炸魚皮 · 香酥鬆化💥

♡ 黑糖仙草奶茶
茶味幾濃 · 黑糖甜度岩岩好🧋
而仙草QQ彈彈

♡ 手打燒賣($12/4粒)
曾經瘋魔網上群組既手打燒賣🥹
加入左豬肉既手打燒賣
口感偏實淨少少 · 唔係平時食既麵粉軟糯口感🫶🏻
終於等到老虎岩由大埔開出嚟市區。新鮮牛腩飯呢個 必需要大推 用本地每天屠宰的新鮮牛入饌腩飯一上枱已經聞到陣陣牛腩香味牛腩炆得夠鬆化咬落去食落牛肉香,肉質亦都有層次蘿蔔更加係炆得清甜超!好!食-牛腩蛋芝士三文治老闆亦都將牛腩放入三文治做成新派菜式牛腩 炆得淋同埋入味當然不在話下配埋炒蛋可以拉絲嘅芝士仲有蕃茄嘅清新鮮香整份三文治 啖啖肉之餘 香濃好味-炸手打燒賣蒸手打燒賣不得不提呢度嘅手打燒賣,全部自己製作豬肉燒賣打得得彈牙有肉香一食就知唔係機整,果陣豬肉的爽與香, 食過一定會再返尋味。-黑糖仙草奶茶軟嫩滑溜的仙草,加埋 港式奶茶的滑順香滑,好飲。-樽仔奶茶港式奶茶無加冰,茶底有層次又夠香滑
終於等到老虎岩由大埔開出嚟市區。

新鮮牛腩飯
呢個 必需要大推

用本地每天屠宰的新鮮牛入饌
腩飯一上枱已經聞到陣陣牛腩香味

牛腩炆得夠鬆化
咬落去食落牛肉香,肉質亦都有層次

蘿蔔更加係炆得清甜

配埋炒蛋可以拉絲嘅芝士
仲有蕃茄嘅清新鮮香

整份三文治 啖啖肉之餘 香濃好味
炸手打燒賣蒸手打燒賣

不得不提呢度嘅手打燒賣,
全部自己製作

豬肉燒賣打得得彈牙有肉香
一食就知唔係機整,果陣豬肉的爽與香, 食過一定會再返尋味。
黑糖仙草奶茶

軟嫩滑溜的仙草,加埋 港式奶茶的滑順香滑,好飲。

樽仔奶茶

港式奶茶無加冰,茶底有層次又夠香滑
2022-06-23 39 浏览
食返啲港式嘢先,呢間係油麻地地鐵站隔離,茶餐廳嚟講都幾企理🥟鳳城水餃 廣東雲吞💰各$36湯底係牛骨湯,所以比較多油脂,2款都好食多饀🍡炸手工燒賣💰$16/4粒;蒸芫荽燒賣💰$16/4粒佢哋嘅燒賣有上到社交平台燒賣關注組㗎🤣所以今次都要試試炸燒賣無得輸,愈邪惡愈停唔到口,另外芫荽燒賣都幾好,可以再多啲芫荽味😍😍🧋手調樽仔奶茶💰$24茶餐廳奶茶多數特別好飲,今次試吓呢度嘅樽仔奶茶,幾濃郁可以一試🚩老虎岩餐室 (油麻地) @lokfudiningymt 📍油麻地砵蘭街37號地舖
食返啲港式嘢先,呢間係油麻地地鐵站隔離,茶餐廳嚟講都幾企理

🥟鳳城水餃 廣東雲吞💰各$36

📍油麻地砵蘭街37號地舖
2022-06-19
  • 炸燒賣
2022-06-17 279 浏览
作為香港人,小肥妹當然鍾情於本土美食!平時諗唔到食咩,茶記同冰室都會係我搵野食既頭三甲!今次來左老虎岩餐室呢度食返本土美食先❣️..🥪招牌牛腩芝士蛋治好創新既組合!呢度主打牛腩,所以用牛腩來整芝士蛋治,份量勁多!睇圖二三都知多到漏出來🤤 除左有牛腩、芝士同蛋仲有蕃茄,平衡返又清新!包底烘得香脆,食完都飽..🧆蒸手打燒賣拼芫茜燒賣我勁鍾意食燒賣!屋企長期都有燒賣,方便隨時蒸熱來食🤣 呢度既手打燒賣好大粒,裡面有豬肉同魚肉,好鮮!而芫茜燒賣裡面既內餡肉一樣但就多左芫茜,好香!..🍜新鮮牛腩河粉淨係睇牛腩都覺得靚!😍好厚好大件好爽,特別在唔係腩汁,係清湯,但食到鮮甜味,真材實料!仲有軟腍的白蘿蔔,好入味😋..🧋黑糖仙草奶茶聽個名以為係台式奶茶,但並唔係,而係港式茶底配黑糖仙草,所以味道無台灣奶茶偏甜,反而茶味濃~..🧋手調樽仔奶茶勁濃郁既奶茶,因為無加冰所以唔會溝淡左,係成樽咁批雪櫃凍住,味道唔會甜,採用金茶王茶底,正!..睇返原來呢間既總店係在大埔,仲好出名!今次在油麻地開分店,方便哂九龍人食啦😋 見到仲有其他食物都好吸引,例如沙茶安格斯牛肉飯,下次要再來食下其他先
🥪招牌牛腩芝士蛋治
🧆蒸手打燒賣拼芫茜燒賣
🍜新鮮牛腩河粉
🧋黑糖仙草奶茶
🧋手調樽仔奶茶
2022-06-05
早餐
2022-06-14 65 浏览
炸芫茜燒賣人手包製燒賣,魚肉同豬肉味濃,炸完外香脆 內餡飽滿,鐘意食芫茜味嘅唔好錯過啦~黑糖仙草奶茶台式野飲飲得多,但係茶餐廳見到呢杯台式野飲,即刻叫黎飲飲,出出乎意料之外 奶茶濃郁香滑,唔會死甜蓋過茶香味。招牌牛四寶麵四寶有牛筋、金錢肚、牛膀、牛腩即刻試試湯底, 牛湯汁好清甜,份量足料,牛腩爽口,而且價錢合理。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹老虎岩餐室 (油麻地)油麻地砵蘭街37號地舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#油麻地好食 #油麻地食好西
炸芫茜燒賣

黑糖仙草奶茶

招牌牛四寶麵
四寶有牛筋、金錢肚、牛膀、牛腩

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
老虎岩餐室 (油麻地)
油麻地砵蘭街37號地舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#油麻地好食 #油麻地食好西
2022-06-14 53 浏览
喺油麻地B2出口一出過對面馬路就係老虎岩餐室,超方便!餐室喺馬會投注站對面,去嘅時候係星期日賽馬日,餐室內好多人,當我以為冇位想走嘅時候,店員話可以上樓上坐,原來樓上有雅座!樓上有圓枱,可以一班人圍埋一齊坐。上網見呢度有燒賣食,話係每日新鮮手工製作,一於試下。估唔到有「芫茜燒賣」!啱曬我呢個鍾意芫茜嘅人!朋友就不太好芫茜,佢就嗌左原味「蒸手工燒賣」。有竹籤比食客拮住黎食,保留到街邊檔嘅風味。另提供豉油和辣油各一碟,有辣有唔辣,任君選擇。「芫茜燒賣」有驚喜,重係限量供應,芫茜控必試!將芫茜切碎,灑在燒賣上,入口好香芫茜味~🥰加左芫茜頓時令燒賣變成一款健康小食。食完燒賣唔夠喉,重想嗌d小食。嗌左「滷水雞中翼」。滷水雞中翼啖啖肉,鹹鹹甜甜好入味😋。見「屋邨仔精選套餐」有「牛腩蛋芝士三文治」,好好奇味道如何就嗌個試試。嗌左「牛腩蛋芝士三文治」🥪加$18配黑糖仙草奶茶。想講呢個唔係一般嘅三文治,我本身以為係將牛腩切成免治牛肉咁,原來係用一粒粒牛腩做餡!包烘得脆口但唔窿,火喉和烘焙嘅時間都控制得十分到位,要讚一讚師傅嘅廚藝👍🏻。芝士烘過呈流心狀,同蛋「熔」為一體,超香!芝士同牛腩嘅味道原來係咁夾架

嗌左「牛腩蛋芝士三文治」🥪加$18配黑糖仙草奶茶。想講呢個唔係一般嘅三文治,我本身以為係將牛腩切成免治牛肉咁,原來係用一粒粒牛腩做餡!包烘得脆口但唔窿,火喉和烘焙嘅時間都控制得十分到位,要讚一讚師傅嘅廚藝👍🏻。芝士烘過呈流心狀,同蛋「熔」為一體,超香!芝士同牛腩嘅味道原來係咁夾架!😍 有蕃茄中和芝士同牛腩嘅膩,令我不禁食完一啖再一啖,唔會覺得膩滯。呢個三文治真係不得了!極力推薦大家必定要試!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

黑糖仙草奶茶仙草好大杯,仙草大粒又多,奶茶味道濃郁。

呢間餐室主打潮式粉麵。嗌左自選潮式撈麵。麵可以揀粗/幼麵,我地揀左粗麵。可以揀兩個或以上嘅餸,我地揀左「爽腩」同埋「生菜」。

「爽腩」每日限量供應,牛味香濃但唔羶,脂香四溢。

「生菜」爽脆清甜冇草青味,浸過花椒八角好香。

粗麵軟硬適中,彈牙有口感。

2022-06-11 60 浏览
來自大埔,深受歡迎👏🏻嘅人氣潮式粉麵,喺佐敦開咗分店🤩 最鍾意地道美食嘅我,點都要試吓🥰先揀好有親切感~屋村仔精選新鮮牛腩麵 $50 仲可以揀半肥瘦🤤,爽腩都係加$5 ,採用整本地新鮮牛腩,肉嫩油香,仲好入味,湯底及麵都吸收牛肉嘅香味,香濃而不膩全日手工餐 $57😯原來係手工燒賣、牛腩芝士蛋治、黑糖仙草奶茶~又真係好特別。 燒賣每日新鮮手工製作;三文治用左牛腩加上軟滑嘅芝士🧀及蛋🍳 仲有香濃又滑dodo 嘅仙草奶茶

先揀好有親切感~屋村仔精選
新鮮牛腩麵 $50

全日手工餐 $57

• 新鮮牛腩麵
  • 全日手工餐
  • 牛腩芝士蛋三文治
  • 黑糖仙草奶茶
  • 手工燒賣
聽講大埔屋村起家…出名牛腩粉同埋手作魚肉燒賣搬左出佐敦就多左d茶餐用安格斯牛整沙茶牛餐蛋丁 🙊終於唔洗食淋pat pat牛🤣🤣不過一分錢 一分貨啦,食貴少少對自己好少少啦😂我最欣賞佢地嘅多士,爽脆就不在話下,擦左少少鹽味牛油在包面(唔係入面呀)食落去特別香脆👍👍👍👍👍呢個堅好食手作魚肉燒賣,的確係真魚肉,所以唔會係實的的嘅,雖然淋淋地,但好甜魚肉味。如果揀炸嘅就更好食。如果怕腥嘅,可以加芫茜
聽講大埔屋村起家…
出名牛腩粉同埋手作魚肉燒賣
搬左出佐敦就多左d茶餐
用安格斯牛整沙茶牛餐蛋丁 🙊
食落去特別香脆👍👍👍👍👍呢個堅好食

2022-06-02
2022-06-06 48 浏览
星期日比較遲起身,通常是去茶餐廳食個brunch 便算了!尤其喜愛飲香港的港式奶茶,今次去了油麻地的一間茶餐廳。這間餐廳看來地方不太大,但也吸引了很多藝人來幫襯過。這間餐廳亦有自己,出色又獨特的菜式,來吸引食客。這裡馳名的是牛腩,牛坑腩煮得很淋軟入味,配上入味的蘿蔔,一碗出式的牛腩麵。牛腩除了配麵粉和飯外,還有一款特別用牛腩做餡料的三文治,用了牛腩,蛋,蕃茄和芝士,厚厚的餡料夾在中間,麵包烘的脆脆的,一份都食得飽飽了!小食也將普通的燒賣,加已變化一下而做出蒸手打燒賣,加入豬肉餡料,口感又有所不同,另一款是加入芫茜,另香味提升。飲品也有出色的黑糖仙草奶茶和樽仔奶茶。茶味香濃,入口香滑。精選套餐-新鮮牛腩河粉-牛腩蛋芝士三文治配黑糖仙草奶茶 手調樽仔奶茶蒸手打燒賣芫茜燒賣
飲品也有出色的黑糖仙草奶茶和樽仔奶茶。茶味香濃,入口香滑。
精選套餐
蒸手打燒賣
芫茜燒賣
2022-06-05
午餐
這家老虎岩,看名字還以為是台式飲品店,看仔細一點 原來是牛腩專門店,很多特色食品都跟牛腩有關係直直的通道,就是這家餐廳的設計,窄而長潮式撈麵 配爽腩 有骨魚皮 生菜潮式撈麵也就是豬油撈麵,豬油無論配飯還是麵,效果都是那樣地出色,惹味爽腩是牛腩中較肥嫩的部位,口感稔而彈牙帶骨魚皮是需要浸湯使用,口感比一般魚皮爽而煙韌,十分有趣莞茜燒賣帶少許茜味的燒賣,入口肉香伴隨茜香,十分有趣牛腩芝士蛋三文治🥪流心的芝士,超稔軟的牛腩。淡淡的蛋香,不用碎牛用上稔軟的牛腩,原來也是十分有特色後補:馬鮫魚蛋算是廉價魚之中比較有特色的一款,口感相當煙韌,非一般魚旦可比

直直的通道,就是這家餐廳的設計,窄而長

潮式撈麵 配爽腩 有骨魚皮 生菜

爽腩是牛腩中較肥嫩的部位,口感稔而彈牙
帶骨魚皮是需要浸湯使用,口感比一般魚皮爽而煙韌,十分有趣

莞茜燒賣
帶少許茜味的燒賣,入口肉香伴隨茜香,十分有趣

牛腩芝士蛋三文治🥪

後補:馬鮫魚蛋

2022-06-01 42 浏览
之前在燒賣關注組知道這裡有芫荽燒賣所以慕名而來一試門面細細 原來有兩層 在門外已經看到有很多名人來試過 當中還有發哥😍蒸手打燒賣吃得出真材實料 豬肉和魚肉味濃 配甜豉油一絕炸芫茜燒賣肉餡大致和原味燒賣一樣 加入芫荽多了一份清香 炸過更香口 茜迷必食崩沙牛腩麵滷水牛腩夠入味 牛肉口感軟糯又富有油香麵質亦非常彈牙 上乘之選牛腩蛋芝士三文治非常驚喜 多士夠脆身牛腩作餡料比平常吃的碎牛口感好太多還有厚身煎蛋和半溶芝士 極邪惡跟餐配的樽仔奶茶和黑糖仙草奶茶茶味香濃而不苦澀 口感幼滑
之前在燒賣關注組知道這裡有芫荽燒賣

還有厚身煎蛋和半溶芝士 極邪惡

跟餐配的樽仔奶茶和黑糖仙草奶茶
茶味香濃而不苦澀 口感幼滑

2022-05-11 105 浏览
雖然呢個係燒賣關注組推介嘅燒賣之一,但係如果你係想食啲好煙韌好彈牙嘅燒賣,呢度絕對唔適合你。佢嘅燒賣係行肉感嘅路線,口感唔係好鬆散,但咬落去又唔算好實在,淋淋地,唔煙韌彈牙。只係好足料, 食得出啖啖肉, 有豬肉味唔無羶味; 而且一定係自己包, 因為燒賣皮同個餡係會分離。燒賣皮亦都較癡牙辣油豉油正正常常無特別難唔難食就見仁見智,但係$12來講就絕對唔抵,亦都唔係我鍾意食嘅燒賣口感。都唔會特別推薦人哋嚟食不過值得一讚店家非常有禮貌,喺買之前我有問咗好多問題,佢都好樂意回答,都答得非常之詳細
雖然呢個係燒賣關注組推介嘅燒賣之一,
蒸燒賣
但係如果你係想食啲好煙韌好彈牙嘅燒賣,呢度絕對唔適合你。
蒸燒賣

佢嘅燒賣係行肉感嘅路線,
辣油豉油正正常常無特別

2022-03-29 223 浏览
新鮮牛腩,非常足料一食就知係每日新鮮牛肉,肉質彈牙。火喉控制恰到好處,食落一個字爽。唔知佢地用咩方法,可以將牛汁鎖住肉度。另外,一定要試佢地個燒賣,即場制作。野飲方面,可以試下黑糖仙草奶茶,不甜但有糖味。值得專程去食
新鮮牛腩,非常足料

五香牛腩飯
五香牛腩飯
2022-03-28 155 浏览
已經幫襯咗幾次,仍然會再做回頭客。🤗老虎岩餐廳每次都好足料👍🏻,通脹期間百物騰貴💰,老虎岩好有良心♥️,并沒有將貨就價,牛腩落得好重手🌝燒賣保持一貫水準,簡單兩個字講完:好味!😋難怪燒賣關注群組會大大力推薦。👍🏻次次食完都忍唔住加單😆😆😆可惜個肚食量有限😭,唯有來多幾次再慢慢試曬餐牌上面嘅嘢食。😽😽😽今日見到隔離枱食嘅牛腩麵同埋炸芫荽燒賣,感覺都好吸引,下次再來嘅時候一定要試🤤