2022-03-27 138 浏览
叫一號餐試下,飯淋如鼻涕,羅白唔熱,牛腩是靚料,用孜然粉,味道唔夾,都係唔熱,收六十幾蚊,杯凍檸茶d味都有d怪,可能佢用d糖唔同,冇下次,對面嗰間好佢好多,又平過佢
難得去油麻地買外賣,見到呢間出名食燒賣嘅老虎岩,估唔到由大埔開到來九龍,終於有得試下啦😆-蒸手打豬肉燒賣 $14熱辣辣啱啱蒸出來,質感同以往食個d好唔同!雖然冇咁彈牙同比較淋身,但係啖啖都係豬肉🐷唔會成口粉,價錢唔算平但勝在真材實料。-蒸芫茜燒賣 $14作為茜迷嘅我當然要試埋啦😂😂即係豬肉手打燒賣中間加入芫茜淡淡茜味幾香啊!唔至於濃到頂唔順。大家可以叫埋你鍾意或者好憎芫茜嘅朋友去挑戰下😂😂
蒸手打豬肉燒賣 $14
熱辣辣啱啱蒸出來,
質感同以往食個d好唔同!
雖然冇咁彈牙同比較淋身,但係啖啖都係豬肉🐷
唔會成口粉,
價錢唔算平但勝在真材實料。
蒸芫茜燒賣 $14
作為茜迷嘅我當然要試埋啦😂😂
即係豬肉手打燒賣中間加入芫茜
淡淡茜味幾香啊!唔至於濃到頂唔順。
大家可以叫埋你鍾意或者好憎芫茜嘅朋友去挑戰下😂😂
2022-03-26 60 浏览
有睇開燒賣關注組嘅朋友都應該知道呢間的佢哋嘅魚肉燒賣出哂名,係每日新鮮人手手工製作,而且同普通魚肉燒賣唔同,佢哋特別用上鯪魚肉、鯪魚皮加肥豬肉黎整架,奈何之前要入大埔先食到,但佢哋依家開咗黎油麻地啦!蒸手打燒賣(4粒)$10外形大小不一粒粒唔同脹卜卜睇得出係人手包製,而外皮夠軟同薄,入面魚肉餡十分飽滿咬落除咗有鯪魚鮮味丶仲有肥豬肉嘅豬油香另外仲咬到少少鯪魚碎骨可以話係真材實料蒸寵茜燒賣(4粒)$14保留咗原味嘅魚香味之餘,仲搭配咗令人聞風喪膽嘅芫茜食落芫茜味其實唔太重,係有淡淡嘅芫茜香,感覺係燒賣中嘅配角而兩款之間我會鐘意原味多啲豉油:甜甜哋幾濃味卡正常發揮辣油:唔太辣,但有辣椒籽,尚算香口
有睇開燒賣關注組嘅朋友都應該知道呢間的
佢哋嘅魚肉燒賣出哂名,
係每日新鮮人手手工製作,
而且同普通魚肉燒賣唔同,
佢哋特別用上鯪魚肉、鯪魚皮加肥豬肉黎整架,
奈何之前要入大埔先食到,
但佢哋依家開咗黎油麻地啦!

蒸手打燒賣(4粒)$10
咬落除咗有鯪魚鮮味丶仲有肥豬肉嘅豬油香
另外仲咬到少少鯪魚碎骨
可以話係真材實料

蒸寵茜燒賣(4粒)$14
保留咗原味嘅魚香味之餘,
仲搭配咗令人聞風喪膽嘅芫茜
食落芫茜味其實唔太重,
係有淡淡嘅芫茜香,
感覺係燒賣中嘅配角
而兩款之間我會鐘意原味多啲

豉油:甜甜哋幾濃味卡正常發揮
辣油:唔太辣,但有辣椒籽,尚算香口
2022-03-25 61 浏览
「老虎岩」係大埔開嘅時候已經好出名😎係油麻地開分店梗係要試一試佢點咗BO6 魚饕河粉 飲可立克魚蛋有驚喜,咬落去好彈牙同真係有魚味😂真係好難得菜都好新鮮 有草味🙊河粉份量對女仔嚟講都多冇試到招牌芫荽燒賣 餐有配兩粒炸燒賣因為炸嘅原因 只有微微魚肉味
「老虎岩」係大埔開嘅時候已經好出名😎
係油麻地開分店梗係要試一試佢
點咗BO6 魚饕河粉 飲可立克
魚蛋有驚喜,咬落去好彈牙
同真係有魚味😂真係好難得
菜都好新鮮 有草味🙊
河粉份量對女仔嚟講都多
冇試到招牌芫荽燒賣
餐有配兩粒炸燒賣
因為炸嘅原因 只有微微魚肉味
本身住係大埔已經食開老虎岩,依家油麻地開左分店之後番工都有得食🤩🤩叫左呢個坑腩馬鮫魚旦河相當好味,牛骨湯清甜,個腩都爽口好好食,牛腩份量亦好足夠,價錢唔費。樽仔奶茶 (跟餐+$5)老闆話有三種味道選擇,包括正常、少甜同走甜,今次我就叫咗個無糖的樽仔奶茶,驚喜度十足,除咗茶味濃郁之外,飲落去嘅口感非常豐富,甚有大排檔風味,推介大家試一試!下次再幫襯嘅話我會想試埋其他兩隻味道🤪.如果唔太肚餓加串燒賣食都幾過瘾。

樽仔奶茶 (跟餐+$5)

坑腩魚蛋河 + 樽仔奶茶
2022-03-23
坑腩魚蛋河 + 樽仔奶茶
  • 樽仔奶茶
  • 坑腩魚旦河
💎總評分:6.5/10-好耐以前已經聽聞過大埔呢間出名食潮式粉麵嘅小店,最近發現分店殺入油麻地,即刻嚟試試。舖頭叫「老虎岩」係因為老闆細個時住喺樂富,而樂富嘅前稱就叫老虎岩🐯,嗰時老闆嘅爸爸亦都係從事牛雜粉麵🍜,所以飲水思源底下,就將新餐廳命名為「老虎岩」啦!除左牛腩之外,順住芫荽熱潮☘️,小店自家制嘅「寵茜燒賣」亦打出名堂,好多芫荽愛好者特登嚟潮聖嫁!1️⃣ 牛腩芝士蛋三文治 $42(全份)作為小店嘅推介食品之一,餡料都算豐富有爆餡效果🥪。牛腩🐮同芝士🧀嘅配搭好有fusion感覺,小編都係第一次食,牛腩嘅香味配蛋香🥚,夾住蕃茄同熱溶嘅芝士,賣相望落吸引🤤,食落的確有驚喜,每啖都非常惹味,好邪惡嘅三文治👍🏻!2️⃣ 自選粉麵餐 (米粉+原汁牛腩+牛筋+鳳城水餃) $52一場嚟到當然要食碗麵🍜,自選粉麵餐有三個湯底可以選擇,腩汁湯底、麻辣湯底(+$3),同小編㨂嘅招牌牛骨湯底🍖,雖然好香牛骨味,但略嫌比較多油😣,食到成口都有油淋淋嘅感覺。當日只有原汁牛腩供應,所以小編就試唔到另外兩款 -「新鮮牛腩」同限量供應嘅「爽腩」。原汁牛腩係用冰鮮安格斯半肥瘦牛🐂,食落真係肥瘦適中,但係份量就比較少,每塊都偏
💎總評分:6.5/10

1️⃣ 牛腩芝士蛋三文治 $42(全份)
牛腩芝士蛋三文治

一場嚟到當然要食碗麵🍜,自選粉麵餐有三個湯底可以選擇,腩汁湯底、麻辣湯底(+$3),同小編㨂嘅招牌牛骨湯底🍖,雖然好香牛骨味,但略嫌比較多油😣,食到成口都有油淋淋嘅感覺。當日只有原汁牛腩供應,所以小編就試唔到另外兩款 -「新鮮牛腩」同限量供應嘅「爽腩」。原汁牛腩係用冰鮮安格斯半肥瘦牛🐂,食落真係肥瘦適中,但係份量就比較少,每塊都偏薄🙁,對比起一般牛腩麵店即使價錢相約,份量未免有D寒酸🙇🏻‍♀️。至於牛筋就煮得好入味,鳳城水餃🥟都OK足料。
自選粉麵餐

3️⃣ 芫荽燒賣 $16/4粒
小店另一名物,喺門已經有大大個蒸籠俾人買幾粒當小食拎走,亦有生燒賣可供客人買翻屋企自行蒸熟👨🏻‍🍳。燒賣以手打聞名,果然口感唔錯,咬落唔會好散又唔會好膠👌🏻,芫荽味唔會過重balance得唔錯☘️,整個配搭新鮮得嚟又幾好食,就連小編唔係莞茜控都覺得值得一試💪🏻。
芫荽燒賣

終於一試呢間久仰大名嘅老字號,三文治係有驚喜😋,芫荽燒賣雖比一般貴但口味獨家都值得一試,反而牛腩麵有點失望👎🏻,質素見仁見智,個人覺得性價比偏低,以牛腩嘅份量嚟講,用相等價錢喺附近可以搵到更多選擇。
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗 舖頭位於油麻地旺區,比較難泊車,唔介意泊街嘅朋友亦都可以揸車去,如果唔係小編會推薦搭公共交通工具。
2022-03-10
牛腩芝士蛋三文治
  • 芫荽燒賣
2022-03-09 819 浏览
在大埔打出名堂的「老虎岩(第六座)潮式粉麵咖啡」衝出新界,在九龍油麻地開了一間名為「老虎岩餐室」的分店,不但有招牌燒賣,還有另一名物「牛腩芝士蛋三文治」可吃,讓不常去大埔的我終於可以一試這兩樣「老虎岩」的名物。「蒸手打燒賣」($10/4粒)的確比一般的來得好一點,蘸以醬油和辣汁,是不錯的,不過十元只得四粒,也比一般的來得貴上一點。個人覺得這招牌燒賣的確值得一試,才不過十元便可吃到這店中名物,又不是貴,一場來到,怎能不試?相比起燒賣,我更加喜歡「牛腩芝士蛋三文治」($42/全份)。這餡料豐富的三文治,三文治已經烘過,上下兩片麵包脆卜卜的,夾著裡面的牛腩肉碎、炒滑蛋、蕃茄片和經熱力融化,可以拉絲的芝士,每一口都是美味,讓我非常滿意。雖然這三文治的餡料已經不少,要是牛腩和芝士可以再多一些,那便更加令人滿足了。只吃燒賣和三文治當然不夠飽,粉麵飯不少得。看餐牌上標示,「五香牛腩飯」($53)用的是安格斯冰鮮半肥瘦牛,用料看來不錯,便點來做主食。這「五香牛腩飯」的牛腩味道濃郁,瘦肉連著筋膜和少許脂膏,口感頗佳,白飯與蘿蔔添上腩汁,也份外好味。這小店門口其中一面寫著「一個屋邨仔在獅子山下奮鬥的故事」
這小店門口其中一面寫著「一個屋邨仔在獅子山下奮鬥的故事」的字句,可能正是這間小店老闆的寫照。雖然《獅子山下》這首香港人家喻戶曉的名曲已在某程度上成為濫調,最近每天晚上聽著譚粉絲、牛華等歌影視藝人你一句我一句的唱著舊曲新詞的《獅子山下》早已讓人感到麻木,但每當想到獅子山頂上那些偶然閃耀的光輝,仍然不禁讓我想起堅持奮鬥,打不死的香港人,一個屋邨仔固然雖然在獅子山下奮鬥,生於斯、長於斯、活於斯的真香港人,何嘗不需要努力奮鬥,積極為未來而戰!香港人,真的需要努力啊!
午餐
  • 牛腩芝士蛋三文治
  • 五香牛腩飯
2022-03-01 147 浏览
外賣仲要加兩蚊又無寫低,$58得嗰幾舊肉,係比好多白飯,嗌咗個牛三寶飯,你哋可以睇圖,得幾舊。同樣價錢行過少少有更多好選擇。味道正正常常但真係貴,飲品都係正常味道。
同樣價錢行過少少有更多好選擇。

味道正正常常但真係貴,飲品都係正常味道。
外卖自取
2022-02-16 197 浏览
餐廳好重本用咗安格斯牛肉來做沙嗲牛麵,口感比普通茶餐廳高幾個檔次值得一試推薦推薦職員招呼都好好,環境優雅。大家記得要早d來,因為出名嘅芫荽燒賣好快會賣曬,遲咗來就食唔到
值得一試
推薦推薦

2022-02-16
2022-02-13 244 浏览
喺油麻地地鐵站附近見到呢間食店被放喺門口嘅燒賣相片吸引住見唔洗等位就入去試吓啦原來手打鯊魚肉燒賣係鎮店之寶另外仲有粉麵及其他港式小食選擇▫️牛腩蛋芝士三文治 (HKD47)呢份牛腩芝士三文治極之邪惡以半肥瘦安格斯牛腩作賣點配雞蛋、芝士同埋番茄片啲芝士仲要多到漏晒出嚟加上麵包烘到熱辣辣食完成份三文治好滿足呀套餐跟一杯熱飲▫️蒸手打燒賣 (HKD10)呢度嘅燒賣都算大粒口感好有彈性魚肉係軟滑嗰隻鍾意食肉質比較實嘅人可能會覺得太軟店員推介我試吓佢哋嘅辣油配燒賣一齊食除咗辣味仲有少少麻香 真係幾正喎⭐️堂食設有最低消費
喺油麻地地鐵站附近見到呢間食店
被放喺門口嘅燒賣相片吸引住
見唔洗等位就入去試吓啦
原來手打鯊魚肉燒賣係鎮店之寶
另外仲有粉麵及其他港式小食選擇

▫️牛腩蛋芝士三文治 (HKD47)
呢份牛腩芝士三文治極之邪惡
以半肥瘦安格斯牛腩作賣點
配雞蛋、芝士同埋番茄片
啲芝士仲要多到漏晒出嚟
加上麵包烘到熱辣辣
食完成份三文治好滿足呀
套餐跟一杯熱飲

▫️蒸手打燒賣 (HKD10)
呢度嘅燒賣都算大粒
口感好有彈性
魚肉係軟滑嗰隻
鍾意食肉質比較實嘅人可能會覺得太軟
店員推介我試吓佢哋嘅辣油配燒賣一齊食
除咗辣味仲有少少麻香 真係幾正喎

⭐️堂食設有最低消費
2022-02-09 228 浏览
之前看到有雜誌介紹這裏的燒賣很有名便滿心歡喜立即來試一下,坐低先嗌兩個常餐,當時有兩個侍應大概四台客,佢哋用平板電腦落單好明顯睇得出佢哋唔係好識操作,之後有個哥哥仔幫我哋落單我哋話要兩個常餐一個唔食牛肉改雞翼,佢同我講唔食牛改河粉!?我重複講咗兩次,跟住配料一個跟餐蛋一個跟火腿蛋兩個要轉出前一丁,出到嚟啲面勁林,火腿蛋同餐蛋兩份都可以搞錯🥺希望老闆要做下員工培訓同埋監督一下食品,我感覺上員工都不是飲食業的熟手技工
常餐加燒賣
2022-01-30 303 浏览
終於唔使山長水遠入去大埔食,嘢食唔使講水準keep到一流,尤其係芫荽燒賣,自問係芫荽愛好者一定要去食。啲粉面正正常常,但係今次最令我驚喜係牛腩芝士蛋治,真係世界級好食,雖然等得耐咗啲但係會覺得係值得。
2022-01-23 425 浏览
見到雜誌賣廣告有古法牛腩喜歡食牛腩的我自然唔放過芝士牛腩多士充滿熱辣辣溶化了的芝士還有炆得好淋又入味的牛腩呢種新食法我都係第一次食+埋手打燒賣$10有四粒又係一餐豐富的午餐搜尋先知道原來係大埔有名牛腩店的分店極力推介大家去食
見到雜誌賣廣告有古法牛腩
搜尋先知道原來係大埔有名牛腩店的分店
極力推介大家去食
2022-01-22
2022-01-18 334 浏览
新店開張諗住試下入坐枱沒人抹要三催四請落單後20分鐘催左一次再等等了45分鐘,然後話沒有落單,員工唔憂做,一路只招呼熟客吹水談笑風生食物質數又差,請都無下次!!新店開張諗住試下入坐枱沒人抹要三催四請落單後20分鐘催左一次再等等了45分鐘,然後話沒有落單,員工唔憂做,一路只招呼熟客吹水談笑風生食物質數又差,請都無下次!!新店開張諗住試下入坐枱沒人抹要三催四請落單後20分鐘催左一次再等等了45分鐘,然後話沒有落單,員工唔憂做,一路只招呼熟客吹水談笑風生食物質數又差,請都無下次!!

2022-01-16
油麻地燒賣會私心推介 聽講大埔店幾出名 依家油麻地開左新店 網上都見到幾多人推介 去左試試.下午茶時間 人唔算多 唔洗等位⭐️蒸手打燒賣$10 4粒🤔溫度唔算爆熱 👌🏻口感軟身 👍🏻魚味好重.⭐️炸寵茜燒賣$16 4粒👍🏻溫度爆熱 外層炸左一層脆皮咬開入面見到明顯綠色芫荽🤔口感同樣好軟身 食落完全唔似燒賣如果唔講 我會覺得佢係牛肉球🤦🏻‍♀️滿足唔到我想食燒賣嘅慾望.整體 算係幾好食 口感軟 好明顯重魚味但如果鐘意彈牙feel既燒賣 我就唔推介啦燒賣來講價錢唔平 定價中上水平近年普遍俾人吹捧嘅燒賣 應該都係呢種我個人比較鍾意 口感彈牙 唔會過軟咬落實在 有小汁 有魚香既燒賣有冇朋友仔有推介呀🤣#老虎岩餐室 (油麻地) #老虎岩地址:油麻地砵蘭街37號地舖.⭐️評分:味道:4/5 環境:2.5/5 座位細細 都乾淨服務:3/5抵食:3/5
下午茶時間 人唔算多 唔洗等位
⭐️蒸手打燒賣$10 4粒