餐厅: 老掌櫃東北菜館 (利奧坊)
资讯:

2021-03-01 1358 浏览
久不久就想食北京填鴨~今日去左呢間東北菜館~搬左去利奧坊之後我都係第一次食🤤<北京填鴨(半隻)>北京填鴨仲配有必備既大蔥、青瓜、醬、餑餑皮。呢個北京填鴨算係半皮半肉。皮油香而不膩,鴨肉唔乾有肉汁~餑餑皮唔會太厚,少少煙韌🤤<酸菜魚>雖然上面好多辣椒,不過唔會太辣,係少少辣,加埋酸菜,令人食上癮,愈食愈開胃🤤入面仲有煙韌既薯粉~<高力豆沙>最好就係可以逐粒逐粒叫,兩粒起~不過我個人覺得,實左少少,如果多番啲空氣感,再軟綿綿啲會再正啲🤤
<北京填鴨(半隻)>

<酸菜魚>

酸菜魚
<高力豆沙>
最好就係可以逐粒逐粒叫,兩粒起~
酸菜魚
2021-02-23 931 浏览
呢間餐廳我起舊鋪食過嗰陣覺得好好食搬咗再嚟試感覺一般退步了新鋪比舊鋪大好多闊落咗好多抵讚佢而家好似茶餐廳咁餐具擺喺櫃桶但入面好污糟一粒粒飯起入面點搞啊大佬食物都尚算抵食唔好意思呀我唔記得影相撈起咗先影都幾大碟㗎有雞蛋,紅蘿蔔絲,青瓜絲,京蔥絲,青瓜絲男人都一定夠食但食落去嗰下好!鹹!麻辣味又唔係好覺嘞但鹹到食唔到落去直情想倒啲茶落去溝稀佢撈麵最緊要個醬㗎嘛......咁鹹點食呀.....最後我係食淨左一半食唔落整體來講服務一般,冇乜特別,譚仔姐姐嚟環境尚算舒適不過離地鐵站幾遠食物唔掂衛生差可能我食嗰個餐麻麻哋啦但我睇食評普遍都話比較鹹我都好耐未試過出街食啲咁鹹嘅嘢對唔住比個劣評肺炎期間都咁污糟又鹹到生腎石咁希望可以改善下以前我好鍾意食呢間餐廳的下次都係去慶記
呢間餐廳我起舊鋪食過

麻辣冷麵

唔好意思呀我唔記得影相
撈起咗先影

都幾大碟㗎
有雞蛋,紅蘿蔔絲,青瓜絲,京蔥絲,青瓜絲
男人都一定夠食
但食落去嗰下
好!鹹!

麻辣味又唔係好覺嘞
但鹹到食唔到落去
直情想倒啲茶落去溝稀佢
撈麵最緊要個醬㗎嘛......
咁鹹點食呀.....
最後我係食淨左一半

食唔落

整體來講
服務一般,冇乜特別,譚仔姐姐嚟
環境尚算舒適

又鹹到生腎石咁
希望可以改善下
以前我好鍾意食呢間餐廳的
下次都係去慶記

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分老掌櫃東北菜館 (利奧坊)Lao Zhang Gui Dongbei Restaurant 大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖-片皮鴨🦆呢間餐廳起碼食左超過10次🤣因為d片皮鴨性價比真係高😄鴨片薄夠曬肥😁d皮又脆卜卜☺️最正就係d醬同d鴨超級配😆😆😆其實個餅唔算好薄但系都好好食😊唔係次次有得食鴨記得要book鴨🤪雲吞雞🐔呢個雲吞驚艷wo😍雲吞d皮真係超薄啦☺️好正宗既東北菜😁同埋佢個雞係成隻有得食😄個雞都係超級滑同入味😇同埋食完個鴨呢食返d菜就可以中和返😆😆呢個冬天熱辣辣咁食立即暖返曬😀-🚻🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟🌟入面係無廁所🤭不過行2步就係隔離新開既小商場🤣話明新開又細緊係無乜人用🤣可想言之幾乾淨
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分
大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖
片皮鴨🦆

雲吞雞🐔
🚻🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟🌟
2021-02-11 942 浏览
𝘓𝘢𝘰 𝘡𝘩𝘢𝘯𝘨 𝘎𝘶𝘪 𝘋𝘰𝘯𝘨𝘣𝘦𝘪 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 @ 𝘵𝘢𝘪 𝘬𝘰𝘬 𝘵𝘴𝘶𝘪 - 抵食但質素一般⁉️炸醬麵有驚喜⁉️💚🦆新春佳節最鍾意就係同親戚朋友一齊出街食餐好嘅中菜 但今年就因為疫情搞到大部分親戚朋友嘅聚會都取消咗🥲為左過下口癮 前排就同男朋友去左大角咀試咗一間人稱係「香港數一數二抵食嘅東北菜館」😻 新舖坐落喺新商場內 枱與枱之間嘅距離闊咗而且光線充足 環境唔錯!北京填鴨(半隻)$168雖然老掌櫃並冇提供一口酥 配料嘅選擇亦唔多 但哩個價錢來講真係算好抵!鴨片份量多 皮脆肉嫩 但鴨捲餅唔夠熱 上菜時只係微暖🧐肉嘅比例過多 食落口感就略為失色喇🥲不過值得一讚嘅係青瓜同京蔥都非常新鮮可口 配以京醬 再用餅皮包住所有材料一淡食落去就超級滿足啦🥰蔥爆牛肉 $78非常大碟 牛肉腍身多肉 炒熟嘅京蔥味道帶甜😻美中不足嘅係牛肉味道過鹹🥲建議大家用嚟送飯會好啲!但因為我地已經叫左炸醬麵同得兩個人 所以唯有一度飲茶一度食喇🙌🏻京式炸醬麵 $44 成餐飯最有驚喜係哩個炸醬麵!麵條彈牙且有特濃麵豉味 炸醬不辣不酸只有甜 哩個亦都係肥Glor鍾意京式炸醬嘅原因🤣夠甜😌除左炸醬調味出色 醬入面

北京填鴨(半隻)$168

蔥爆牛肉 $78
蔥爆牛肉

京式炸醬麵 $44
成餐飯最有驚喜係哩個炸醬麵!麵條彈牙且有特濃麵豉味 炸醬不辣不酸只有甜 哩個亦都係肥Glor鍾意京式炸醬嘅原因🤣夠甜😌除左炸醬調味出色 醬入面都有一粒粒豬肉粒 配合青瓜絲 令味道更有層次❗️
京式炸醬麵

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖
蔥爆牛肉
京式炸醬麵
  • 北京片皮鴨
2021-01-13 1309 浏览
🇭🇰老掌櫃東北菜館 平價好味京川滬菜呢間位於大角咀 walk in 係要排隊等位架 建議大家早早訂定位次次食親都食唔哂要打包拎走🥲-🐂蔥爆牛肉 (💰$78)同樣都係好大碟 牛肉腍身多肉不過一路食落 慢慢覺得有點咸😢送飯食應該更好-🦤北京填鴨 (💰$168/半隻)上碟放得整齊又靚 平得黎算有質素 皮脆肉厚 唔太油配料份量都比足 加埋大蔥 青瓜 濃味既醬 再用麵皮包住👩🏻👧🏻兩條友每次都食唔唒-🍯拔絲地瓜 (💰$68)份量超多 地瓜🍠大大舊而且仲有好多糖🍯包住上台時有碗凍水💧大家唔好掛住影相 要即時將地瓜放入凍水唔係啲糖就會痴埋哂一大舊 厚厚脆脆既糖🍯包住地瓜🍠螞蟻人🐜既大愛 甜品黎講佢係好飽肚👩🏻👧🏻2個人最後食唔哂要打包-最後原來發現仲有高力豆沙 (類似沙翁?)送 🤣好細個食過就冇再食感覺比相像中好唔會太甜太油膩 綿綿的☺️
🇭🇰老掌櫃東北菜館 平價好味京川滬菜
次次食親都食唔哂要打包拎走🥲
🐂蔥爆牛肉 (💰$78)
同樣都係好大碟 牛肉腍身多肉
不過一路食落 慢慢覺得有點咸😢送飯食應該更好
🦤北京填鴨 (💰$168/半隻)
上碟放得整齊又靚 平得黎算有質素 皮脆肉厚 唔太油
配料份量都比足 加埋大蔥 青瓜 濃味既醬 再用麵皮包住
👩🏻👧🏻兩條友每次都食唔唒
🍯拔絲地瓜 (💰$68)
份量超多 地瓜🍠大大舊而且仲有好多糖🍯包住
最後原來發現仲有高力豆沙 (類似沙翁?)送 🤣
好細個食過就冇再食
感覺比相像中好唔會太甜太油膩 綿綿的☺️
2021-01-02 1217 浏览
-{大份抵食片皮鴨🙆‍♀️}今次第二次試喇!搬左個大嘅舖位之後又試下有冇分別先😎🤤北京填鴨半隻🤤 ($168)依個價錢好抵!填鴨喺香港好少 高質嘅更少之有少 有齊甜酸醬 蔥 青瓜 好juicy 仲有鴨油香 個皮仲要脆脆地😍冇得頂吖!👖褲評: 9.3/10🤤肉三鮮🤤($45)十隻一碟 有豬肉 韮菜 蝦做餡 鮮味足夠 有肉汁架🥰餃子黎講幾高質🥟👖褲評: 8.8/10🤤大蔥羊肉餡餅🤤($44)餅皮厚薄唔太一致 但爆多肉汁!羊肉好大陣騷味 我幾鐘意嘅😋但同枱覺得麻麻地🤨餡餅黎講九龍城嗰間較好食嘅👖褲評: 8.5/10🤤高力豆沙🤤($24)炸蛋白加豆沙唔係間間中菜都有 依個好高質 炸完都唔油 好鬆化😛👖褲評: 9/10除左上面嘅菜式 醉雞 擔擔麵 酸辣湯 雞絲粉皮 老醋海蜇頭 都係推薦菜式🙆‍♀️不太推嘅有家常餅(即係蔥油餅) 拔絲乜乜 擔擔麵🤭性價比: 8.8/10服務: 8/10環境: 8.3/10🔔小tips: 1️⃣填鴨最好早一日訂☺️2️⃣喺openrice訂位可以儲asian miles👍🚩 老掌櫃東北菜館🚩地址: 大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G705號舖荃灣大河道100號
{大份抵食片皮鴨🙆‍♀️}
今次第二次試喇!搬左個大嘅舖位之後又試下有冇分別先😎

🤤北京填鴨半隻🤤 ($168)
👖褲評: 9.3/10

🤤肉三鮮🤤($45)

👖褲評: 8.8/10

🤤大蔥羊肉餡餅🤤($44)

👖褲評: 8.5/10

🤤高力豆沙🤤($24)

👖褲評: 9/10

北京填鴨
肉三鮮
大蔥羊肉餡餅
2020-12-23 763 浏览
幾個月前尚在舊店時幫襯過,感覺地方狹迫,地板黏住黏住,雖然上既菜十分吾錯,但衛生與環境實在欠佳。這一趟再遇《老掌櫃》,在舊舖旁邊卻座落新商場內,店本身明顯大了一倍有多,桌與桌之間感覺闊了,亦光猛了很多。環境方面是改善了。今日保守一點,叫了咕嚕肉;基本要求粉要薄,食落脆口,我吾鐘意甜酸汁太稠,把食物都黏在一起。這小店既咕嚕肉亦一一達標。大家亦留意這碟客飯份量充足,一定飽肚。疫情之下,午市坐足九成,對比附近餐廳算是坐無虛席,見對面枱排骨擔擔麵,D 排骨頗巨形,下次必試。總結:大角嘴五十蚊埋單客飯。環境明顯改善,客飯大大碟,食物質素合格有餘。午市平價推介。

2020-12-15 711 浏览
北京填鴨 $168半隻 差唔多每台都有order✅份量十足🤩填鴨係連皮同肉一齊片既 無鴨騷味 皮唔算十分香脆 肉亦唔係好算嫩滑 填鴨本身不過不失🤔用餑餑皮包住填鴨京蔥、青瓜條🥒同醬汁一齊食🌯就幾好食 以哩個價錢同份量黎講 收貨啦👌🏻 松鼠魚 $88 造型無得輸😍醬汁酸甜開胃🍋🍯魚肉🐠頗嫩滑 成條魚起曬骨 食落啖啖魚肉 懶人至愛❤️雞絲粉皮 $62 粉皮較碎 唔夠煙韌 雞絲、青瓜🥒都好少 反而醬汁比得大方 夠撈勻所有粉皮 可能麻醬🫕調得較稠身 好易漏🙈  麻辣海蜇 $64 海蜇爽口凍凍地🧊解膩一流 辣油🌶好惹味 雖然辣,都會忍唔住一啖接一啖咁食🤪 京醬肉絲 $88 肉絲全瘦無肥膏👏🏻肉質唔韌唔鞋 用海鮮醬炒,味道偏甜🍯同餑餑皮🫓包住食, 同片皮鴨有異曲同工之妙 肉三鮮餃子 $44 有家的味道 餡料豐富 有豬肉🐷、韭菜同蝦仁🦐餃子充滿肉汁、十分juicy 餃子皮煙韌有咬口🤤好好食💯  整體而言, 老掌櫃係唔錯既京川滬菜餐廳💡菜式選擇五花八門 食物味道中上, 份量足料大方🈵食到捧住肚走 雖然係為左北京填鴨黎食, 反而餃子令我驚艷🤩會因為餃子而encore👅

北京填鴨 $168半隻
差唔多每台都有order✅
份量十足🤩
填鴨係連皮同肉一齊片既
無鴨騷味
皮唔算十分香脆
肉亦唔係好算嫩滑
填鴨本身不過不失🤔
用餑餑皮包住填鴨京蔥、青瓜條🥒同醬汁一齊食🌯
就幾好食

海蜇爽口
凍凍地🧊
解膩一流
辣油🌶好惹味
雖然辣,都會忍唔住一啖接一啖咁食🤪

京醬肉絲 $88
肉絲全瘦無肥膏👏🏻
肉質唔韌唔鞋
用海鮮醬炒,味道偏甜🍯
同餑餑皮🫓包住食,
同片皮鴨有異曲同工之妙

肉三鮮餃子 $44
有家的味道
餡料豐富
有豬肉🐷、韭菜同蝦仁🦐
餃子充滿肉汁、十分juicy
餃子皮煙韌有咬口🤤
好好食💯

整體而言,
老掌櫃係唔錯既京川滬菜餐廳💡
菜式選擇五花八門
食物味道中上,
份量足料大方🈵
食到捧住肚走
雖然係為左北京填鴨黎食,
反而餃子令我驚艷🤩
會因為餃子而encore👅
為食嘅我又去覓食啦,今次嚟到大角咀呢一間老掌櫃餐廳,主要食北京填鴨!先講一講餐廳嘅環境,坐得非常闊落,我就坐咗係一個隱蔽嘅卡位啦!而且店員隨即送上一壺熱茶,俾我哋沖洗餐具之用 。填鴨有得揀半份或者全份,當晚我只係揀咗半份(想食多啲唔同菜式呀嘛)。填鴨厚切,而且都幾有肉汁。填鴨配上包住嗰塊皮,有薄有厚,好明顯係全人手製作,不過記住趁熱食,因為凍咗嘅時候啲皮會黐住,而且口感冇咁冧,稍為硬身左!仲有配上嘅青瓜絲同蔥絲略嫌份量可以多啲。

2020-12-12 459 浏览
限聚令既情況下,2個人去呢間食野揀到既菜式都比較小,所以加埋只揀到4款。四川擔擔麵 - 本人怕辣就揀左小辣,但個人認為唔洗揀小辣,因為碗麵變左完全唔辣🤣味道,湯底同份量整體而言係唔錯,未到好好味,但對得住$44。蔥油拌麵同擔擔麵評價一樣,唔會太過突出,但都唔會令人失望。($38)涼拌海蜇皮 - 由於本人極討厭芫茜,黎到既時間都嚇左下,但又因為太愛海蜇皮,頂住上試左啖。好彩海蜇完全唔吸味,唔食芫茜既朋友只要挑開佢地就得,而且麻油味好香濃,連青瓜蘿蔔絲一齊食好夾。($64)京燒羊肉 - 驚喜!我好中意食騷味十足既羊,配埋孜然粉就100分。而呢碟羊肉完全meet到我既要求,每塊有肥有瘦,個皮仲要係脆架!下次去一定會再點($128)至於服務方面,各方面都唔錯,入到去waitress都幾熱情咁帶位,交帶完要點點餐,擺好晒碗碟先會行開,唔洗成日舉高隻手叫人幫助🤣

($128)

2020-12-12 260 浏览
在附近探完朋友想說找些什麼吃吃也沒什麼特別想吃的餐廳單純路過看到這家蠻多人的所以想說入內嚐鮮~那麼多人應該不是很雷吧!因上只有和豬豬兩人所上不能點太多的菜就點了平常必點最愛的四季豆🤩回鍋肉與烤鴨還有ㄧ個銀絲卷😂沒選炸的,選了蒸的。果然多人有多人的道理⋯⋯食物可以價錢合理如果鹹度在少ㄧ點點應該會更完美但至少味道都是好的!兩人都還是吃完烤鴨打包帶回用炒的也很好吃皮和肉的數量都很合理不會有皮多肉少的情況但餅皮在Q彈ㄧ些應該會更好
在附近探完朋友想說找些什麼吃吃
也沒什麼特別想吃的餐廳
單純路過看到這家蠻多人的
所以想說入內嚐鮮~
那麼多人應該不是很雷吧!

因上只有和豬豬兩人
所上不能點太多的菜
就點了平常必點最愛的四季豆🤩
回鍋肉與烤鴨
還有ㄧ個銀絲卷😂
沒選炸的,選了蒸的。

果然多人有多人的道理⋯⋯
食物可以
價錢合理
如果鹹度在少ㄧ點點
應該會更完美
但至少味道都是好的!

兩人都還是吃完

四季豆
烤鴨
回鍋肉
2020-12-09 278 浏览
有朋友食過介紹呢間食片皮鴨好耐無食特別覺得好味不過鴨片得有點厚,京蔥亦唔夠脆咬唔開皮就做得幾好,幾薄青瓜都切得比較大條食到一半配料已經包哂,問侍應添加係可以的,不過可能太多人唔記得俾我地,要再問多次叫咗碟海鮮水餃,熱辣辣還可以皮都唔算厚,主要黎食個片皮鴨耐無食係可以去吓
有朋友食過介紹呢間食片皮鴨
好耐無食特別覺得好味

不過鴨片得有點厚,京蔥亦唔夠脆咬唔開
皮就做得幾好,幾薄
青瓜都切得比較大條
食到一半配料已經包哂,
侍應添加係可以的,不過可能太多人
唔記得俾我地,要再問多次

叫咗碟海鮮水餃,熱辣辣還可以
皮都唔算厚,主要黎食個片皮鴨
耐無食係可以去吓
半隻片皮鴨
半隻片皮鴨
2020-12-07 220 浏览
聽朋友講呢間野幾抵食,走去試,專登泊咗架車喺後邊街。個商場乜嘢都冇開,唯獨是得呢一間野有,疫情期間都坐滿下咁質素應該會有啲保證。扁皮鴨蔥爆牛肉 糖醋骨全部都好正 值得一試

扁皮鴨蔥爆牛肉 糖醋骨全部都好正 值得一試
2020-12-05 499 浏览
朋友介紹.....真的像發現新大陸一樣,咁多年來最好味食片皮鴨,絕對值得再來。片皮鴨一上檯,口罩也未除下,已經被鴨的香氣撲鼻😋😋😋從未試過有這樣的感覺,配上特製醬,口感簡值絕配,青瓜又夠新鮮同爽脆。點了韮菜餃,飽飽地仍然可以繼續食,看似皮厚,口感一點都不厚,超好味,值得再叫。唔記得叫咩餅,看見隔離檯叫,我哋又叫兩個味一嘗,唔油又香,仲要滿滿的餡料,抵食加好味絕對配得上。辣辣的青瓜海蜇,真材實料,一定夠麻辣🤪🤪🤪
片皮鴨
2020-12-04
庆祝纪念
生日
片皮鴨
2020-11-22 369 浏览
行完山,突然想黎老掌櫃食野,就walk in黎。星期日夜晚,4個人,排左半個鐘,都算唔錯啦。叫左半隻鴨(無叫二食,上次試過,一般):係皮凍左少少,熱番d會好食d清炒萵筍:正常,好食,唔會太油乾煸四季豆:正常,好食,唔會太油杭州骨:正常,好食,不過偏多骨雞絲粉皮:正常,好食,唔會太膩豆漿:唔甜,幾好飲,店員話係自己磨既每人埋單都係$120,食到好飽呀!
行完山,突然想黎老掌櫃食野,就walk in黎。
星期日夜晚,4個人,排左半個鐘,都算唔錯啦。
清炒萵筍:正常,好食,唔會太油
乾煸四季豆:正常,好食,唔會太油
杭州骨:正常,好食,不過偏多骨
雞絲粉皮:正常,好食,唔會太膩
豆漿:唔甜,幾好飲,店員話係自己磨既
每人埋單都係$120,食到好飽呀!
2020-11-22