2021-03-21 456 浏览
黎到大角咀呢間好有中國特式既菜館,係商場地鋪既佢地,原來係搬左新鋪,舊址都係大角咀,應該係想搬大啲間鋪。聽聞佢地想擴展版圖,係荃灣同元朗都有分店,但食物既水準又得唔得呢?佢地呢度最出名既係片皮鴨,差唔多枱枱都必叫,佢地有半隻同一隻叫。今次我地兩人就叫左半隻,再加個本人最愛既辣子雞,同埋豆豉鯪魚炒油麥菜。先講講個片皮鴨,比外面既鴨切多左肉,加上佢地好捨得比配料,有一大兜甜醬,半碟京蔥半碟青瓜,比外面既份量多好多。隻鴨片完都仲微暖,薄餅比外面鋪頭厚,而且係凍既,但夾埋食個感覺都唔差,所以整體呢個片皮鴨都係合格既,如果夠熱既話會仲加分。辣子雞就令我有啲失望,本人都食過唔少店鋪既辣子雞,但佢呢度既做法完全唔合格,第一係無乜辣味,得啲花椒香味,第二係啲雞無炸過就放落去炒,而且一啲都唔乾身,濕立立咁,同埋係用啲雞球肉,唔係用雞件,所以呢個菜絕對係令人失望。豆豉鯪魚炒油麥菜就不過不失,豆豉鯪魚比較小,但整體都多菜,正常小菜一碟。最後試埋個高力豆沙,呢個幾有驚喜,佢入面豆沙夠熱,再加佢個皮做得好夠軟滑,食落好清新,呢個都係呢度既招牌之一,必食。整體呢個菜館都算係一間有水準既菜館,下次會試埋佢另一招牌水

整體呢個菜館都算係一間有水準既菜館,下次會試埋佢另一招牌水煮魚。人均消費都合理。