2021-04-21
元朗富達廣場新開左一間東北菜館,見東北菜好似幾得意,今日就同屋企人嚟試吓。店內裝修好有中國風,頭頂吊住好多燈籠,而午餐亦好多選擇,價錢全部好抵,只係4-50 蚊就食到一個午餐, 難怪午市有咁多人幫襯! 拍青瓜 $15跟餐小食好抵只係加$15,我哋就叫咗拍青瓜。青瓜用嘅醋味道好香,入口係好脆好爽口,撈埋蒜蓉、洋蔥等等配料非常開胃,係值得推介嘅涼菜。醬燒茄子+菜飯 $47+2一上枱其實嚇咗一嚇,冇諗過40幾蚊會咁大碟,茄子燒得好香,肉碎亦都好多,但味道則有少少鹹,但因為係送飯食所以就啱啱好。菠蘿咕嚕肉+菜飯 $47+2同樣係非常大碟,好足料好多咕嚕肉,味道夠酸,咕嚕肉亦炸到好脆,伴菜既洋蔥青椒等吸左啲汁非常好味,成碟餸配埋飯好開胃。豆漿 $4豆漿係跟餐加$4就有,餐牌寫佢係有機豆漿,飲落好滑唔會太甜。豆沙鍋餅$48除咗午餐外我地另外仲叫咗個甜品,豆沙鍋餅香港唔係好多地方食到,佢係即叫即炸,所以要等20分鐘,餅底炸到好脆, 中間夾住豆沙, 味道剛剛好唔會太甜。賣單個陣見隔離枱食緊片皮鴨非常吸引, 下次要來試吓先得!
拍青瓜 $15
醬燒茄子+菜飯 $47+2
菠蘿咕嚕肉+菜飯 $47+2
豆漿 $4
豆沙鍋餅$48
賣單個陣見隔離枱食緊片皮鴨非常吸引, 下次要來試吓先得!