2021-04-21 1417 浏览
元朗富達廣場新開左一間東北菜館,見東北菜好似幾得意,今日就同屋企人嚟試吓。店內裝修好有中國風,頭頂吊住好多燈籠,而午餐亦好多選擇,價錢全部好抵,只係4-50 蚊就食到一個午餐, 難怪午市有咁多人幫襯! 拍青瓜 $15跟餐小食好抵只係加$15,我哋就叫咗拍青瓜。青瓜用嘅醋味道好香,入口係好脆好爽口,撈埋蒜蓉、洋蔥等等配料非常開胃,係值得推介嘅涼菜。醬燒茄子+菜飯 $47+2一上枱其實嚇咗一嚇,冇諗過40幾蚊會咁大碟,茄子燒得好香,肉碎亦都好多,但味道則有少少鹹,但因為係送飯食所以就啱啱好。菠蘿咕嚕肉+菜飯 $47+2同樣係非常大碟,好足料好多咕嚕肉,味道夠酸,咕嚕肉亦炸到好脆,伴菜既洋蔥青椒等吸左啲汁非常好味,成碟餸配埋飯好開胃。豆漿 $4豆漿係跟餐加$4就有,餐牌寫佢係有機豆漿,飲落好滑唔會太甜。豆沙鍋餅$48除咗午餐外我地另外仲叫咗個甜品,豆沙鍋餅香港唔係好多地方食到,佢係即叫即炸,所以要等20分鐘,餅底炸到好脆, 中間夾住豆沙, 味道剛剛好唔會太甜。賣單個陣見隔離枱食緊片皮鴨非常吸引, 下次要來試吓先得!

拍青瓜 $15

醬燒茄子+菜飯 $47+2

菠蘿咕嚕肉+菜飯 $47+2

豆漿 $4

豆沙鍋餅$48

賣單個陣見隔離枱食緊片皮鴨非常吸引, 下次要來試吓先得!
2021-04-21
午餐
2021-04-20 162 浏览
🔎老掌櫃東北菜館 (富達廣場) (元朗)🔹酸菜魚(龍利柳) $98好耐無食酸菜魚 除咗龍利柳仲有桂花魚揀 不過就貴好多 2個人食過吓口癮就揀咗龍利柳 啖啖肉咸咸地辣辣地好適合撈飯食 個底原本已經有少少薯粉 吸哂d湯嘅味 個湯一開始食麻多過辣 d辣味慢慢先滲出嚟🔹四川擔擔麵 $44好大碗😮原本呢個價錢諗住係細細碗 直頭係2人份 麻醬味比較重 所以都唔會好辣 香多過辣 仲有d花生嘅口感同香味 抵食🔹紅油抄手(10隻) $48多蒜多辣油幾惹味 唔會好辣大家可以放心 皮都幾薄又多肉 口感唔錯 如果辣d會開心d📍元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖
🔎老掌櫃東北菜館 (富達廣場) (元朗)

🔹酸菜魚(龍利柳) $98

🔹四川擔擔麵 $44

🔹紅油抄手(10隻) $48

📍元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖
2021-04-20 163 浏览
好多人都會入到元朗搵食😎最近搵到間平價東北菜😳性價比不差啊😳北京填鴨(半隻)💲1️⃣6️⃣8️⃣有12塊皮,好感動既係D皮係乾身🥲因為食過有間係連蒸籠上,結果塊皮係濕既。。填鴨好香皮好脆,唔會油笠笠,配埋青瓜,蔥,醬食🤤🤤酸菜魚(龍利柳)💲9️⃣8️⃣叫龍利柳貪佢一定係冇骨😂無論魚塊定酸菜都超多,好入味個湯係酸酸麻麻辣辣~ 係要小二比碗白飯🍚最開心係佢個底有薯粉❤️乾煸四季豆💲6️⃣8️⃣唔食豆既我只係會食乾煸四季豆,因為佢咬落唔會有EAT EAT聲❗唔知有冇人有同感炒得好乾身好入味,肉碎都幾多,個人認為可以再辣少少紅油炒手(10隻)💲4️⃣8️⃣皮簿✔️一口一粒,都係辣返少少會更正白飯💲1️⃣2️⃣茶位💲4️⃣一位冇加一📌老掌櫃東北菜館📍元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖📍大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖📍荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
好多人都會入到元朗搵食😎
最近搵到間平價東北菜😳性價比不差啊😳

北京填鴨(半隻)💲1️⃣6️⃣8️⃣
填鴨好香皮好脆,唔會油笠笠,配埋青瓜,蔥,醬食🤤🤤

酸菜魚(龍利柳)💲9️⃣8️⃣
叫龍利柳貪佢一定係冇骨😂無論魚塊定酸菜都超多,好入味
個湯係酸酸麻麻辣辣~ 係要小二比碗白飯🍚
最開心係佢個底有薯粉❤️

乾煸四季豆💲6️⃣8️⃣
炒得好乾身好入味,肉碎都幾多,個人認為可以再辣少少

紅油炒手(10隻)💲4️⃣8️⃣
皮簿✔️一口一粒,都係辣返少少會更正

白飯💲1️⃣2️⃣
茶位💲4️⃣一位
冇加一

📌老掌櫃東北菜館

📍元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖
📍大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖
📍荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
2021-04-18 134 浏览
去咗元郎揾人,見新開咗間老掌柜,就行入去試下,之前係荃灣海之戀食過佢哋分店,印象唔错。價錢都係咁亲民,茶钱4蚊位又免加一服務費。叫咗幾個餸 ,份量依家咁大碟。服務員又都好笑容。會再幫襯。
叫咗幾個餸 ,份量依家咁大碟。服務員又都好笑容。會再幫襯。
酸辣土豆絲
酸辣土豆絲
酸菜鱼
拔丝苹果
2021-04-18 149 浏览
平時食開辣媽既,經過見到呢間諗住試下。我真係未食過咁難食既酸菜魚。我好少等登去寫食評,呢個係嬲到我係要即刻上OpenRice search 去寫comments.首先,個湯係滾水加左d酸菜同辣椒,係冇味,輝記既酸辣魚蛋粉個湯都好味過佢。好想問呢間野知唔知咩叫湯?真係去譚仔叫個酸辣再浸魚好過你呢碗野。第二,個條魚又老又"鞋", 到底係急凍魚定翻煮呢?真係強烈建議呢間野唔該出去試下人地既酸菜魚,望下人地落既料同自用有咩唔同。再唔係去超市買包酸菜魚湯去煲,再攞出黎賣!

第二,個條魚又老又"鞋", 到底係急凍魚定翻煮呢?

2021-04-18
20 分钟 (外卖自取)
2021-04-18 1134 浏览
今日同朋友玩咗個好無聊嘅遊戲 輸咗嗰個要拎二百蚊出嚟請人食飯 好不幸地我輸咗 不過好彩呢餐晏我都有份食嘅老掌櫃東北菜館 原來二百蚊食晏晝係可以食得咁豐富 佢啲嘢全部好大碟 份量好多 重點係價錢唔貴東北菜其實我都好少食 睇下餐牌原來係有 擔擔麵,口水雞 ,紅油抄手 ,回鍋肉.. 這些都是耳熟能詳的菜式 恍然大悟 原來呢啲就係東北菜先嚟一個涼拌頭盤拍青瓜 醃製過嘅青瓜顏色依然翠綠 口感爽脆 清新又多汁 個人認為在炎炎夏日享用這道小吃 非常不錯哦京式炸醬麵 本身個麵冇乜味 就係需要靠炸醬濕潤而且濃味嘅醬汁 為麵條增加色彩 食之前將所有配料均勻地撈埋一齊 爽彈嘅麵條中 夾雜著爽脆嘅蔬菜絲 還有一些肉末 口感相當有層次水煮魚配菜飯 真心覺得呢度嘅午飯小菜相當抵食 水煮魚係即叫即煮 上枱嘅時候熱辣辣芳香撲鼻 雖然紅油顏色誇張艷麗 但係食落唔算好刺激 味道柔和容易接受 魚肉選用了龍脷柳 完全冇骨 可以放心大啖食用 底部仲有木耳和薯粉等吸味食材 完全冇浪費到咁好味嘅底汁上海雲吞 不得不稱讚雲吞個皮真係好薄 薄到可以用肉眼就見到入面嘅餡料 雲吞嘅造型好似金魚 有條好靚嘅尾巴 韭菜豬肉煎餃 餃子外皮煎到帶

韭菜豬肉煎餃 餃子外皮煎到帶點金黃香脆 食落非常香口 豬肉餡料有醃過 挺入味的 和韭菜的濃味很相配 而且仲有肉汁 邊食邊滴下來 好味道

加八蚊有碗酸辣湯 雖然唔係好大碗 但係總算真材實料 味道酸辣 濃稠的質感 是正宗的風味

豆漿清甜解渴 重點係唔會好甜 四蚊一杯 超級抵

裝修其實都幾別緻 天花掛滿鳥籠燈飾 牆身及餐牌是紅色為主調 充滿中國風 有靚裝修 靚環境 竟然食個午餐一啲都唔貴 二百蚊咁多嘢食 而且食嘅嘢係有特色嘅 誠意推介
2021-04-11 188 浏览
記得幾年前同朋友喺大角咀老掌櫃總店食過一次片皮鴨 念念不忘 最近開始見佢哋開始擴張 今次開到嚟元朗緊係要試吓啦片皮鴨 (半隻) HKD168鴨片嘅數量大概有15片 肥瘦適中 以$168嚟講分量都算多 可惜用嚟包嘅餅皮用普通碟裝 一上枱已經凍冰冰 成疊黐埋咗一齊 配料嘅青瓜同大蔥食落都係乾爭爭 配料令到成件事失哂分雞絲粉皮 HKD58麻醬偏濃稠 份量多 足夠令每一條粉皮都可以沾上麻醬 但雞絲就少到好似得兩三條紅油抄手 HKD48/10隻北方人鍾意食餃子 既然賣得東北菜 就緊係要試吓餃子啦 見菜單上面有好多唔同款式 較多都係蒸餃為主 諗住試吓紅油抄手 點知中晒伏 餡料純粹係好梅好碎嘅豬肉 食落冇肉汁又冇味道 個紅油得少少辣嘅香味 但食落一啲辣都感覺唔到 醬汁完全唔重口味 同點醋冇分別拔絲番薯 HKD68食到成肚火 唯有叫個甜品降降溫 上枱嘅時候會連埋冰水俾你 夾起番薯再放落水3秒 面頭麥芽糖立即凝固 變成脆卜卜嘅外皮 對比裏面嘅番薯軟淋淋 雙層口感 最後呢碟清得最快🥲✦價錢合理 免加一 茶芥每位8蚊✦當日見到每枱都嗌左片皮鴨 估計應該係最受歡迎嘅食物 希望可以再改善吓啦🚩老掌櫃東北菜館

片皮鴨 (半隻) HKD168
雞絲粉皮 HKD58

紅油抄手 HKD48/10隻

拔絲番薯 HKD68
食到成肚火 唯有叫個甜品降降溫
最後呢碟清得最快🥲

✦價錢合理 免加一 茶芥每位8蚊

🚩老掌櫃東北菜館 (富達廣場) (元朗)
元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖
2021-04-01 214 浏览
位於西菁街富達廣場這間食店以大量紅色作主色調 設計時尚新潮😎價錢一啲都唔離地 可算相當大眾化👍午餐選擇款式多 價錢由$38.00起跟餐每款涼菜才不過$15.00全日仲唔使加一真係實惠到不得了😚餓底👭出動 絕不口軟估唔到 OMG 中曬伏 好大碗 大碟😱我哋仲驚唔夠食 仲叫多碗細嘅酸辣湯😅涼菜#拍青瓜#千層醬豬耳兩款少少調味 已經好好食青瓜爽脆清甜 豬耳Q彈脆口😋#菠蘿咕嚕肉菜飯啖啖肉 好香口 酸酸甜甜好開胃😋#肉三鮮酸辣湯分別有豬肉 韮菜 蝦仁餡料粒粒飽滿 材料新鮮 唔錯ar~大量配料嘅酸辣湯 唔算太辣😋#高力豆沙即叫即炸 正ar~街坊價錢 大大碟頭 值得推薦🤗
位於西菁街富達廣場這間食店

#菠蘿咕嚕肉菜飯

啖啖肉 好香口 酸酸甜甜好開胃😋

#肉三鮮酸辣湯

分別有豬肉 韮菜 蝦仁餡料
粒粒飽滿 材料新鮮 唔錯ar~
大量配料嘅酸辣湯 唔算太辣😋

#高力豆沙

即叫即炸 正ar~

街坊價錢 大大碟頭 值得推薦🤗

2021-04-01
2021-03-18 288 浏览
用openrice週末晚飯訂6人枱,我早到都安排枱俾我,抵讚👍 食物好味,繁忙時段的上菜時間可接受,價錢也不算貴。但以下情況有待改善:漏單,計錯茶錢,只收現金。
2021-03-16
2021-03-15 269 浏览
元朗新開老掌櫃!見網上邊有啲人介紹,話幾好食,自己又好耐冇食過東北菜,就決定去試吓!去到嘅時候兩點幾,唔使排隊!環境都算闊落,唔會好逼!老掌櫃午餐選擇都多,有麵食,客飯,餃子等,不過係唔包嘢飲,小菜又要額外加錢!我哋叫咗東北酸菜餃子配白麵$40+酸辣湯+$5。Hmmmm...我就覺得酸辣湯麻麻地,就係死辣味同酸味,兩樣味道分開晒!不過酸菜餃子嗰皮好正,有咬口; 餡料方面,酸菜味都濃郁,不過我覺得啲肉唔似我哋一般食開嘅水餃嘅肉,佢係冇乜纖維,就好似用攪拌機攪到好碎好碎嘅feel。嗰白麵係我覺得最好食嘅 💁🏻‍♀️建議唔使加酸辣湯!秘製杭州骨$47配菜飯+$2杭州骨嘅味道好開胃!酸酸甜甜!另外配搭埋薯仔,啲薯仔勁入味!份量都幾ok多!菜飯就比較求其,啲菜碎係數得出嘅,似煮完飯出嚟求其撈幾塊菜碎咁💁🏻‍♀️建議唔使加菜飯!我哋跟餐可以用$15加小食。哇!好袖珍啊!涼拌青瓜$15味道較為酸!蒜香味唔係好濃!四喜烤麩$15除咗烤麩之外,有少少冬菇木耳同埋筍。不過嗰味唔係我杯茶,好重五香粉味。啲烤麩就好似麵筋咁,會吸哂汁。

我哋叫咗東北酸菜餃子配白麵$40+酸辣湯+$5。

秘製杭州骨$47配菜飯+$2

我哋跟餐可以用$15加小食。哇!好袖珍啊!
涼拌青瓜$15

味道較為酸!蒜香味唔係好濃!

四喜烤麩$15

2021-03-10 1453 浏览
元朗的分店新開張,之前去過荃灣分店,覺得抵食大份,今晚來元朗行街,順便來新店食晚飯。新店裝修得很漂亮,天花吊著一排雀籠裝飾的燈,牆身貼滿老掌櫃的招牌,很古色古香。見很多元朗街坊都點兩個小菜配白飯,喝壺茶,像吃家常便飯一樣。價錢依然是那麼親民,沒有加一,茶位每位$4。這又令我想起在北京讀書時常吃的東北菜,今晚又要回味一下。上菜速度超快,點了糖醋里脊$82, 份量依然大份,裝滿一整碟的。里脊即是豬脊肉, 質感與豬扒相似,爽口又夠瘦,切條後先炸過,再加糖醋醬炒。除了香口,還有酸甜的醬汁,吃得很開胃。配料有菠蘿、青紅椒和洋蔥,份量也多,可以當蔬菜食,一點也不浪費。喜歡這道菜口感豐富,外層炸過的粉漿夠爽脆,裏面的里脊啖啖肉, 酸甜醬味道剛好,配飯吃一流!螞蟻上樹$68,這道菜像一碟炒粉麵,是滿滿一碟的粉絲啊!肉碎黏著粉絲,吃著每口都有肉香,而且炒得很有鑊氣,夾起來聞到香噴噴的味道,選用了幼身粉絲,比粗粉絲會更能夠吸收醬料味道,而且炒得很夠乾身,朋友都讚味道不錯,連吃了兩碗。除了東北菜,也有我喜歡的酸辣湯麵$46,用料很充足,特別喜歡多木耳絲和筍絲,混在酸辣湯裏吃,口感特別的爽。這裏的味道是辣多酸

糖醋里脊

螞蟻上樹

除了東北菜,也有我喜歡的酸辣湯麵$46,用料很充足,特別喜歡多木耳絲和筍絲,混在酸辣湯裏吃,口感特別的爽。這裏的味道是辣多酸少,我另加醋增添酸味,配合個人口味吃得更開心!麵條質感煙韌,份量也多,如果不是很大胃口,相信一碗湯麵也夠飽。

吃飽了就多喝兩杯茶,這裏的茶都是蕎麥茶,別以為泡了又泡沒有味道,反而是越泡越香呢!吃完濃味的菜式,再喝它清一清口腔,很舒服,我是挺喜歡的。很滿意這頓開心舒適又經濟的晚飯。

2021-03-10
糖醋里脊
螞蟻上樹
2021-03-04 413 浏览
Its new so attracting big crowds. I also went when they had just changed the dining restriction from 2 to 4 persons. So be prepared to wait for your food.The menu offers a good selection of dishes.We chose 2 from the mains and dumplings.Pork and leek dumplings, were okay but nothing special.We picked the Mapo tofu which was very flavourable and not over spicy, and with the trend these days they added the sichuan peppercorn for the "mala" spicyness. Tofu a nice texture and not sauce not too 'glo

Pork & leek dumplings

We picked the Mapo tofu which was very flavourable and not over spicy, and with the trend these days they added the sichuan peppercorn for the "mala" spicyness. Tofu a nice texture and not sauce not too 'gloopy'.

Mapo tofu

The other main was double cooked sliced pork, another classic. Flavour was this was nice and rich and the dish was not swimming in oil.

Stir fried pork slices 回锅肉

So overall the food here was good, service from staff was also good.
"Cons" - had to wait half an hour before the mains arrived, and they charged for "tea" which is common in Chinese restaurants, the only thing is they only gave us a jug of hot water?

Would like to try their noodles so maybe when its not so busy.

Mapo tofu
Stir fried pork slices 回锅肉
  • 回锅肉
2021-03-03 456 浏览
阿爸好鐘意食中菜,見到新開左間東北菜館,一於試吓晚餐~ 呢度茶價每位$4,免收加一👍🏻🍜 四川擔擔麵 $44湯底花生🥜味香濃,擔擔麵都幾彈牙掛汁,豬肉碎味道唔錯👍🏻 🍡 桂花酒釀丸子 $18味道甜,有淡淡嘅桂花香味,丸子煙韌~香椿拌豆腐 $48阿爸看到「椿」呢個字,即刻話要嗌呢個。原來係因為佢以前細個食開,但而家係香港都無點見過,所以難得一見,要試下。佢話椿就好似而家嘅味精咁~ 撈埋蔥,食落的確比較香口👍🏻 豆腐略帶顆粒感,唔會太滑~🐟 酥炸小黃魚 $78有兩大條,層皮炸得酥脆無回軟,魚肉嫩滑鮮甜,阿爸一個人清曬兩條!🍵 茶 $0茶嘅味道幾特別,幾清甜~ 本身想問下係咩茶,可惜最後忘記了🙈晚餐時段客人好多,但員工服務態度都好好💯 餐牌上仲有好多我想試嘅食物,下次多啲人黎可以嗌多啲一齊分享😊

🍜 四川擔擔麵 $44
湯底花生🥜味香濃,擔擔麵都幾彈牙掛汁,豬肉碎味道唔錯👍🏻

🍡 桂花酒釀丸子 $18
味道甜,有淡淡嘅桂花香味,丸子煙韌~

香椿拌豆腐 $48

桂花酒釀丸子
香椿拌豆腐
酥炸小黃魚
2021-03-03 361 浏览
< 🦆老掌櫃東北菜館🏮> 📍元朗元朗新開咗呢間東北菜館 荃灣同大角咀都有分店 一於試下我至愛嘅片皮鴨🦆❣️❣️🦆北京填鴨 $168/半隻 呢個價錢有10幾塊填鴨同皮真係超抵😆店員首先俾咗唔同嘅配菜同醬我地 分別有青瓜同蔥絲😛 半隻填鴨份量都好多😍😍 有廿幾片 肉味濃郁 鴨味香濃🤤🤤 而且佢嘅鴨卷餅好煙韌 鴨肉唔肥偏瘦 一定要食👍🏻👍🏻 梅菜扣肉 $46 +$2菜飯另外佢地嘅午市套餐都幾抵食 除咗有飯有麵仲有餃子🥟有好多梅菜 撈飯食一流🤣扣肉比較瘦同細舊 唔係肥豬肉 感覺健康😛
< 🦆老掌櫃東北菜館🏮> 📍元朗

🦆北京填鴨 $168/半隻
呢個價錢有10幾塊填鴨同皮真係超抵😆

梅菜扣肉 $46 +$2菜飯

2021-02-27 365 浏览
咁嘅份量叫做半隻,去過大角咀舊舖食嘅都知咩事,以前份量好足,另外嗰啲皮自己睇圖又硬又凍嘅,deliver..外賣原本預計90分鐘到,105分先到冇得取消,但係程式有取巧顯示95分鐘已送達。
半隻