2017-07-03 1316 浏览
去到旺角一間好出夠既川菜餐廳,呢間餐廳位於歐美廣場,一上到去已經見到好多人食緊,見到餐牌好多選擇,有小菜,雞煲,火鍋,好多都好吸引,有辣有唔辣。首先我同朋友叫左一個比較健康有益既胡椒豬肚雞,餐牌有好詳細咁一步一步教你點食法,仲有介紹,呢個有養身保健之效,可以做到藥補不如食補,menu度仲有佢既故事來源,例如呢道廿木有系比以前既妃子食既。食緊胡椒豬肚雞嘅時候,無意中見到餐牌寫住關注微信號可以有小食,川北涼粉或者皮蛋揀。我同朋友見食川菜就揀咗特別啲嘅涼粉食。另外一提呢度仲有free Wi-Fi添。材料主要由三黃家雞,豬肚。而胡椒辣度可以自選,建議選少少辣,咁先會味道出d。食果時可以先飲湯。有半只雞,好多豬肚,雞件嫩滑,豬肚爽口。另外叫左小菜薑葱炒田雞,田雞又多又爽口,薑葱味好夠,田雞冇果種腥味,但又掩蓋唔到佢果種鮮味,用黎送飯簡直一流。一個字!正!食既同時都見到好多人叫水煮魚,仲見到呢度d鮮榨果汁tim,如果下次來一定試下。
去到旺角一間好出夠既川菜餐廳,呢間餐廳位於歐美廣場,一上到去已經見到好多人食緊,見到餐牌好多選擇,有小菜,雞煲火鍋,好多都好吸引,有辣有唔辣。

首先我同朋友叫左一個比較健康有益既胡椒豬肚雞,

川北涼粉或者皮蛋揀。我同朋友見食川菜就揀咗特別啲嘅涼粉食。
另外一提呢度仲有free Wi-Fi添。

材料主要由三黃家雞,
豬肚。而胡椒辣度可以自選,建議選少少辣,咁先會味道出d。
食果時可以先飲湯。有半只雞,好多豬肚,
雞件嫩滑,豬肚爽口。

另外叫左小菜薑葱炒田雞,田雞又多又爽口,
薑葱味好夠,田雞冇果種腥味,
但又掩蓋唔到佢果種鮮味,用黎送飯簡直一流。一個字!正!

2017-06-30 996 浏览
早前去上海街陪朋友睇裙褂,經過已經見到呢幢大廈有兩間食四川菜,而老川皇更加係由樓下細鋪再開分店大鋪。開得分店一定唔錯…其實當日已經好想試不過朋友食唔到太辣。今日就等埋食得辣嘅男朋友放工一齊過去試一試。我哋六點半去到,鋪頭都幾大,時間尚早未算好多人所以即刻有位。枱旁邊有個call bell,有需要一按侍應就會到,姐姐快手快腳服務唔錯。我哋兩個人就叫咗三個餸同埋一支啤酒。干鍋肥腸(中辣),用小鐵鍋上,下邊有火一直燒住,咁様火候一定相當唔錯!我哋食住其他餸等左一陣先食。豬大腸入邊嘅油比火迫晒出嚟,用返啲豬油炸咗一陣,大腸又甘香又惹味!邪惡首選!不過中辣都唔算太辣下次可以叫大。水煮魚片(中辣)佢嘅水煮魚都有三種魚選擇,分別係魚片生魚同桂花。因為唔知道煮得好唔好食,所以就叫個最平嘅試吓先。侍應姐姐話只係多骨啲啫,不過我哋食落其實啲骨都幾大條,都食得方便嘅。魚片煮得好滑溜,雖然水煮滿江紅,睇落好似好辣,但其實魚片依然食得出好鮮甜,唔會話辣到食唔到係乜嘢味!魚片連皮,包住辣椒同埋芽菜食又係另一種風味。呢度嘅水煮魚片煮得唔錯,下次可以叫桂花魚試吓。辣子雞(大辣)一上枱就知非常對板!做得夠乾身,碟底一滴

干鍋肥腸(中辣)

水煮魚片(中辣)

辣子雞(大辣)
一上枱就知非常對板!做得夠乾身,碟底一滴油都冇,似乎廚房有返咁上下功夫!
連我最鍾意嘅麻椒都炒到扑扑脆,搞到我喺男朋友面前一粒一粒食唔停俾佢係咁笑🤣
雞炸得好香口,雖然體積係細一啲不過令香料更加入味!又香又辣,飲住杯啤酒簡直係完美配搭!

我哋走嘅時候大約八點,門口已經好多人排緊隊。咁好食,排都值得嘅。
2017-06-28 167 浏览
跟朋友在旺角逛完街,剛好大家肚子餓,就想找家質素高價錢又不貴的餐廳醫肚記得朋友介紹,在油麻地這附近有家專吃川菜,有水煮牛魚、又要串燒火鍋,好像蠻吸引的,名為老川皇一入到餐廳,侍應已經好有禮貌地向我們打招呼,並安排我們坐在靠牆的位置。吃燒烤當然要配上啤酒,我們一來已經點了一支$20的新力啤酒,兩個人飲,一邊聊天一邊等串燒來。首先我們點了兩串牛肉和一串雞皮燒烤,師傅燒得一點也不乾,調味料控制得非常好, 十分香口然後再叫了一串金菇肥牛燒烤,肥牛被金菇塞得滿滿的,咬下去非常香脆可想師傅的功力非常深厚我最期望的主菜水煮魚終於來了,眼見湯底紅紅的,好像非常辣,我的心開始慌了魚肉每一塊都大大塊,湯底原來不算辣,不習慣吃辣的我也能容易入口侍應姐姐說可以叫大中小辣,不能吃辣的朋友可以選擇少辣,二一碟水煮魚只是$132 , 十分抵食為了點綴水煮魚的鮮味,我們每人叫了一碗白飯,10多元的白飯大大碗、香噴噴,最適合吃水煮魚,侍應姐姐推介我們下次點一個水煮牛肉鍋,跟水煮魚一樣野味當我們正享用水煮魚的時候,之前點的茄子燒烤來到侍應姐姐放下的一刻,香味撲鼻,就算連皮食也不會覺得太硬,大大塊茄子燒烤也只是$25 ,不
生力啤
牛肉雞皮燒烤
金菇肥牛
可想師傅的功力非常深厚
白飯
茄子燒烤
當我們正享用水煮魚的時候,之前點的茄子燒烤來到
侍應姐姐放下的一刻,香味撲鼻,就算連皮食也不會覺得太硬,大大塊茄子燒烤也只是$25 ,不但比出邊街價便宜,近有侍應姐姐貼心的服務

這間餐廳絕對值得回味,最抵讚的是這裏的侍應姐姐們,每一個都笑面迎人,服務態度專業,為我們推介菜式,喜歡川菜的朋友一定要來品嚐這間老川皇
2017-04-09
生力啤
牛肉雞皮燒烤
金菇肥牛
白飯
茄子燒烤
2017-06-28 1282 浏览
夏日炎炎,胃口難免會因此而有所影響,於是今天下午決定找些“小刺激”來“開開胃”吧!與友人走上歐美廣場的一樓,未進館内已有一陣又一陣的麻辣香氣傳進我倆的鼻腔内午市中的坐上客也不少喔!入坐後再看餐單,才發現午市價錢的確實惠,不但有廿十多元的麵食,HKd$45-55已可選點不同的套餐各式各樣的涼拌小菜也大概是HKd$30左右與友人各點了一款套餐,再點了些涼拌來分吃,準備齊來吃個痛快-“涼拌皮蛋”HKd$32這裏的皮蛋賣相不像平日所見的皮蛋般黑,反之是透明的外層包着金黃色的軟心蛋黃,配上自家的酸辣醬汁,無疑是個開胃前菜-“涼拌萵荀絲”HKd$30萵荀切得幼如髪絲,爽脆清新-“酸菜魚套餐”HKd$55由於友人不太能夠嚐辣,所以只點了小辣!然而微辣帶酸的調味也不俗,魚肉份量也不少,這個價錢能吃到這一大鍋味道不錯的酸菜魚,沒有投訴的理由了吧!-“樟茶鴨”HKd$48樟茶鴨是地道的四川菜,這裏做得也相當有水準,外皮酥脆,肉嫩咸香,用來送酒或下飯均是一絕呢!不過中午時份還是要保持清醒就不踫酒精了還是來杯冰凍解渴的凍檸蜜就可以了

午市中的坐上客也不少喔!

各式各樣的涼拌小菜也大概是HKd$30左右

與友人各點了一款套餐,再點了些涼拌來分吃,準備齊來吃個痛快

“涼拌皮蛋”HKd$32

“涼拌萵荀絲”HKd$30

萵荀切得幼如髪絲,爽脆清新

“酸菜魚套餐”HKd$55

“樟茶鴨”HKd$48

不過中午時份還是要保持清醒就不踫酒精了

還是來杯冰凍解渴的凍檸蜜就可以了
2017-06-28
2017-06-28 87 浏览
中午時份陽光極猛,找地方食Lunch都不想東奔西走,隨便有個地方有位就進去了。老川皇的格局滿有中國大陸的味道,旁邊的食客也好像以國內人為主,想必這裡的出品應該很正宗吧。 涼拌腐竹 $32這道涼拌腐竹的味道其實很好,夏天食這類夠凍的冷盤真是一絕,酸辣味的平衡也準確,唯一不喜歡的是上面灑了很多生芫茜,皆因生芫茜其實是有很多蟲跟蟲卵的,所以建議煮熟才吃吧。 口水雞 $58看到面頭充滿紅油已覺得十分興奮,雞件入味之餘亦沒有碎骨,不怕會咬崩牙,而且味道不過太鹹,夾著花生一起吃更有口感。 韮菜豬肉餃 $30看到三十蚊的價錢應該最多也只會得六隻,萬萬不會想到竟然有八隻這麼多,好彩我跟男友都是食得之人。水餃好像烚得有點過火,皮稔之餘跟餡料出現分離狀態,不過韮菜豬肉的調味準繩,韮菜的香氣會充斥於口腔內久久都不散去,正! 蔥爆牛肉 $45這份蔥爆牛肉由於是跟餐的,所以份量不會像例牌那麼多。牛肉炒得夠鑊氣,京蔥生地地,入口有少許辛辣。 重慶酸辣粉 $24這個我點了中辣,不過吃罷我都覺得辣味不夠濃郁,還好有夠多花生跟酸菜搭夠風味,值得特別留意的是這個粉只須$24,經濟實惠之選。 柑桔青檸蜜味道跟小時候病了媽媽

涼拌腐竹

蔥爆牛肉 $45

重慶酸辣粉
重慶酸辣粉 $24

柑桔青檸蜜
味道跟小時候病了媽媽沖給我飲的鹹柑桔有點似,不似是超市有得賣的那種現成貨。

食物質素其實還算不錯,唯獨在服務方面要加強點,位位侍應的面口都不太好,餐廳有再好的出品都是徒然。

涼拌腐竹
口水雞
蔥爆牛肉
2017-06-27 72 浏览
要介紹一家正宗非常的川菜-老川皇前陣子放工經過地鋪時已經留意到門口外面有人龍,今次決定試試歐美中心旗艦店今晚人流不算多,等了十五分鐘便有位目測有一大半都是說國語的,不知是否因為夠正宗這次選了涼拌豬肚,例牌口水雞,燒羊架,清炒蒿荀和三絲炒米如果是芫茜控,你必定會喜歡這裡的涼拌豬肚,毫不吝嗇。豬肚比較腍身。然後是例牌口水雞,亦是店招牌菜。千萬不要小看口水雞的麻辣醬,一開始是香味重但不辣,幾秒後麻味愈來愈濃...是會上癮和邊吃邊吞口水的那種勁兒。個人重點推介燒羊架,$28一隻份量不少的。要讚燒得剛剛好外面脆入面充滿肉汁,半架面上的孜然粉不多也不少剛好蓋過羊膻味,相比其他西餐廳百多塊的羊架套餐,老川皇的更物超所值。三絲炒米粉不用多說,就是國內小店的那種風味。整體份量很足,不算貴,亦是香港少有的正宗川菜!
要介紹一家正宗非常的川菜-老川皇

今晚人流不算多,等了十五分鐘便有位
目測有一大半都是說國語的,不知是否因為夠正宗
這次選了涼拌豬肚,例牌口水雞,燒羊架,清炒蒿荀和三絲炒米

然後是例牌口水雞,亦是店招牌菜。

個人重點推介燒羊架,$28一隻

三絲炒米粉不用多說,就是國內小店的那種風味。

整體份量很足,不算貴,亦是香港少有的正宗川菜!
2017-06-24 65 浏览
原本就預約左去歐美廣場既老川皇食,但我同朋友發生左件搞笑事。由於油麻地呢邊有2間老川皇,開正對面,朋友去左地舖果間度等左成3個字都唔見我,最後先發現原來去錯左地方。地舖就比較熱鬧;另一間樓上舖,地方闊落,坐得比較舒服。用呢個鐘可以搵職員架听返朋友講話雖然佢坐左系到等我好耐,D姐姐都無催佢落單,最後發現自己去錯地方都笑笑口同佢講第二間舖系邊,服務吾錯!雖則有漏單既情況,但系好快就處理好問題,幾有效率!言歸正傳,今次我地叫左3樣食物,先黎一份涼拌牛展第一眼睇落好多莞茜就以為佢地呃秤,會好少肉啦,原來裡面有好多。辣度有得選擇,我地就揀左小辣,吾食得辣既人都食到,吾系一味死辣,愈食愈麻,好過癮。薄片牛肉沾滿調味料,因為薄片關係,調味料好入味,加上牛肉吾老吾"鞋",好滋味酸菜魚都系叫左少辣,份量好多,夾極都仲有,兩個人都唔係好食得哂魚片嫩滑,辣味吾會蓋過鮮味,而且酸菜都好多,成個湯底酸酸地好開胃。冇加飯都食到勁飽,好抵食。最後一樣系燒茄子,食得辣多數都系重口味,呢樣味道相對黎講比清。茄子燒得好,吾僧燶,易起肉,而且調味料都好入味,茄子仲有返D水份係度,食落好鮮甜總結黎講,老川皇既調味方面都處理得

地舖就比較熱鬧;另一間樓上舖,地方闊落,坐得比較舒服。

用呢個鐘可以搵職員架

雖則有漏單既情況,但系好快就處理好問題,幾有效率!

言歸正傳,今次我地叫左3樣食物,先黎一份涼拌牛展

冇加飯都食到勁飽,好抵食。

總結黎講,老川皇既調味方面都處理得好好,所有野食都好入味

十分推薦特別係重口味既食家黎食野
2017-05-17
  • 燒茄子
  • 酸菜魚
  • 涼拌牛展
2017-06-22 415 浏览
唔係朋友介紹都唔知道油麻地果頭有間食川菜,見到幾好評又平,所以打算吃四川菜!一入到去,原來好中式設計,仲好光猛。晚上7時左右,餐廳已經full晒,成陣四川味,原來呢到仲可以打邊爐。兩個人叫左以下野食:手拍青瓜 $32份量都幾多,青瓜好爽口,叫左小辣,如果可以再切細舊d就正!口水雞 (例牌)$58推介!呢到口水雞好滑身,凍凍地,叫左小辣已經幾辣,每夠雞都好入味,有晒辣椒,亦唔會偏鹹,$58絕對係抵食。有晒辣椒干鍋肥腸 $88呢個推介!雖然等左有d耐,都15分鐘,但黎到冇失望。佢既肥腸切細左易入口,每粒都好似炸大腸咁炸過,好香口,加上有洋蔥、椒味等,好入味,就連d洋蔥都有腸味!用個干鍋熱住食,好地道。四川擔擔麵 $24呢到既擔擔麵麵身比較幼,唔係食開果d,因為叫左小辣,就唔算太辣,湯底幾清,麵身亦比較爽口彈牙,一碗一個人岩岩好。兩個人都幾多野食。珍珠奶茶 $19四川野有珍珠奶茶,但係佢係港式奶茶加珍珠,珍珠偏軟身,用港式奶茶沖有d唔慣,哈哈。食完8點半左右,排晒隊好多人,見到台台都有水煮既野食,下次可能都要試下。

一入到去,原來好中式設計,仲好光猛。

兩個人叫左以下野食:
手拍青瓜 $32
份量都幾多,青瓜好爽口,叫左小辣,如果可以再切細舊d就正!

手拍青瓜

口水雞 (例牌)$58

有晒辣椒

干鍋肥腸 $88
呢個推介!雖然等左有d耐,都15分鐘,但黎到冇失望。
干鍋肥腸

佢既肥腸切細左易入口,每粒都好似炸大腸咁炸過,好香口,

四川擔擔麵 $24
四川擔擔麵

兩個人都幾多野食。

珍珠奶茶 $19

珍珠奶茶

2017-06-21
  • 口水雞 (例牌
2017-06-16 148 浏览
由旺角地舖食到樓上新舖,新舖環境舒適闊落,鍾意小店不限時用餐 ,同朋友吹水幾耐都得。以成為我川菜飯堂多年!帶同一樣愛川菜的友人來食飯,每次炸子雞和手拍青瓜係一定必食。炸子雞可選有骨或無骨,經濟啲叫有骨,又香口又香辣,以前有炸花生做配菜更好,現在無左😖手拍青瓜清新又爽口Wechat優惠送左個川北涼粉,味道好食、但涼粉易斷,不識分辨是不是正宗?最後再叫埋重慶串燒,雞軟骨、韭菜、茄子必食,非常滿足的一餐

手拍青瓜清新又爽口

最後再叫埋重慶串燒,雞軟骨、韭菜、茄子必食,非常滿足的一餐
炸子雞
手拍青瓜
重慶串燒
川北涼粉
2017-05-13
  • 辣子雞
2017-06-14 73 浏览
基本上好的辣味可以令到平庸的食物錦上添花。可惜今日點的幾道菜大失所望,究竟係我嘴刁,定係介紹我去食人要求低?定一話係三間分店中,定係三間分店中,我去的哩一間個廚師咁啱輸咗馬仔心情唔好,玩鬼我?我可以確認問題應該不在我身上,基本上係辣嘅我都會覺得好食。鹹魚青菜我都可以食兩碗飯。你是這鍋水煮牛肉,辣味不香,牛肉算是滑,而且正常牛肉一定是最期待和下面的麻薯粉或配菜,只可惜只得芽菜,其他配料一條都冇。因為未食過這一間,未知道辣的程度,另外叫了茶樹菇炒臘肉要中辣,點知就鹹到hihi!另外的菜不評了!
基本上好的辣味可以令到平庸的食物錦上添花。

另外的菜不評了!
2017-06-14 81 浏览
香港人愈來愈鍾意食川菜,食川菜的店鋪愈來愈多,但質素就參次得很,亦出現左唔少fusion菜。想起食辣川菜,心目中仍有一個list。list入面就有老川重,三間分店當中,都係旺角店最好食。先點一款涼菜,夫妻肺片涼涼的,辣出卻好突出。麻中帶辣、辣中帶麻,質感爽口,非常惹味開胃。打大佬前來一款蟹皇豆腐,中和一下辣味,對胃部溫柔一點。蟹皇豆腐唔係佢地專長,味道不過不失,但說好夠份量,送飯一流。等了又等,大大盤的水煮毛血旺終於上檯,滿盤的紅油紅椒夠哂睇頭。除左辣,不同的香料配料亦都各有各精彩,麻辣之外,酸菜酸,芫茜香。材料方面亦好足,除左指定的牛和豬雜外,鱔是比較驚喜的食材。幾道菜下來,過足口癮。

材料方面亦好足,除左指定的牛和豬雜外,鱔是比較驚喜的食材。

幾道菜下來,過足口癮。
2017-06-14
2017-06-13 94 浏览
老川皇今日突然想試下食D同平時唔同既菜式, 最後決定黎老川皇。黎到樓下發現有兩間老川皇, 地面既係總店, 歐美廣場1樓既係旗鑑店, 我地選擇左去歐美廣場到食。我地由大大隻歐美廣場入口上去, 發現竟然無Lift (因為Lift要係另一個門口入), 唯有自己行上去啦, 行到1樓發現~ 咦, 唔係叫老川皇既? 唔通搬左對面地下? 但明明寫住歐美廣場1樓架!? 反正行到上黎1樓, 唔差在行多層睇下啦。 上多一層終於搵到佢啦~~由於黎到個時仲算早, 店內唔係太多人, 我地立即被安排坐係4人卡位, 坐位舒適、環境整潔, 而且牆身有個按鐘, 唔怕搵唔到店員。另外呢到仲可以選擇唔同程度既辣, 就返唔同食客既需要, 十分貼心。樟茶鴨 例 $58燻得唔錯, 睇得又食得外酥內嫩, 無得頂。水晶肘子 $56豬肉同湯既比例做得好好, 好味道。干煸四季豆 $62好夠鑊氣同埋好入味。揚州炒飯 $56青島 $24大熱天時, 當然要啤啤佢啦, 呢到仲有其他唔同既啤酒可供選擇。
老川皇

樟茶鴨 例 $58
燻得唔錯, 睇得又食得外酥內嫩, 無得頂。

水晶肘子 $56
豬肉同湯既比例做得好好, 好味道。

干煸四季豆 $62
好夠鑊氣同埋好入味。

揚州炒飯 $56

青島 $24

2017-06-11
2017-06-12 201 浏览
今日亞女例假帶我去老川皇食飯﹐她之前品嘗過覺得不錯﹐専誠訂左枱晚飯2人一起撐枱腳。老川皇有幾間店的﹐單是旺角已有2間﹐1間係呠蘭街,另1間係今次我們去的登打士街美廣場1樓,2間相距只是1條馬路的對面。 這間店客人也不少, 時間七點巳高朋滿座,且還有站在門口等位的客人,可知這間食店一定有水準的﹐我們訂左位也要等5分鐘﹐這次由亞女負責拍板點菜,她特別推介干鍋魚雜、燒茄子, 帶位員推介田雞及黃鱔,我們選了泡椒田雞再加1碟涼拌萵筍絲。先來冷盤涼拌萵筍絲混入紅油(辣椒油)及麻辣配料,晶瑩剔透幼如絲﹐入口冰冰涼爽口麻麻辣辣香味﹐辣味可自選微辣、小辣﹐大辣的﹐這樣食法的萵筍絲是第1次﹐很有新鮮感。干鍋魚雜係亞女推介一定要試真D﹐果然不錯﹐魚雜原來材料係魚春﹐將魚子搓成一團然後炸成丸狀﹐加上一些干椒、青椒及洋蔥﹐又香又辣幾開胃﹐亞女另一推介燒茄子﹐茄子表面加了蒜泥、辣椒粉及孜然粉燒熟後﹐食法是將茄子肉拌勻蒜泥及孜然粉一起食﹐而茄子皮是不食的﹐這種食法都是亞女教我的﹐啖啖肉又香又滑又辣都是開胃菜之一﹐最後泡椒田雞遲遲未上枱﹐吹了好幾次先

涼拌萵筍絲

泡椒田雞

這間店客人也不少, 時間七點巳高朋滿座,且還有站在門口等位的客人,可知這間食店一定有水準的﹐我們訂左位也要等5分鐘﹐這次由亞女負責拍板點菜,她特別推介干鍋魚雜、燒茄子, 帶位員推介田雞及黃鱔,我們選了泡椒田雞再加1碟涼拌萵筍絲。先來冷盤涼拌萵筍絲混入紅油(辣椒油)及麻辣配料,晶瑩剔透幼如絲﹐入口冰冰涼爽口麻麻辣辣香味﹐辣味可自選微辣、小辣﹐大辣的﹐這樣食法的萵筍絲是第1次﹐很有新鮮感。干鍋魚雜係亞女推介一定要試真D﹐果然不錯﹐魚雜原來材料係魚春﹐將魚子搓成一團然後炸成丸狀﹐加上一些干椒、青椒及洋蔥﹐又香又辣幾開胃﹐亞女另一推介燒茄子﹐茄子表面加了蒜泥、辣椒粉及孜然粉燒熟後﹐食法是將茄子肉拌勻蒜泥及孜然粉一起食﹐而茄子皮是不食的﹐這種食法都是亞女教我的﹐啖啖肉又香又滑又辣都是開胃菜之一﹐最後泡椒田雞遲遲未上枱﹐吹了好幾次先上枱﹐可能前幾樣菜色都不錯﹐便對泡椒田雞有了期望﹐雖然5係好失望﹐不過沒有太大驚喜﹐不過泡椒田雞除了用泡椒、紅椒還加了萵筍切片作配菜﹐紅紅綠綠色彩好吸引﹐而這樣炒的萵筍剛好與涼拌萵筍成一個強烈對比﹐各有其特色。原本想多試幾道菜色的﹐但只是2人食量有限﹐又是要留侍下次再品嚐過了。
2017-06-05
涼拌萵筍絲
2017-06-12 108 浏览
平時同同事收工都鍾意嚟食,貪佢收得夜加上媽媽本身都好鍾意食辣,今日放假同媽媽嚟try try嚟係左咁多次先知原來隔離側門有部𨋢我哋成班女仲次次行幾層樓梯行到死死下閑日大概晚飯時間7點半左右都要等二十分鐘平時同同事都鍾意嗌清炒萵筍絲,今次媽媽提議叫涼拌估唔到相當有驚喜,萵筍絲非常爽脆,而且辣味適中,越食越想食下次都會推薦同事試吓涼拌仲嗌咗我只要見到有就要食嘅原條燒茄子小小辣香得嚟茄子肉唔乾.如果唔係仲有餸未嚟我一定會追加仲有就係今次食有啲小失望嘅干鍋魚雜平時食係一啲都唔乾仲好香.唔知係咪rush hour嘅原因失曬水準最後仲有帶位姐姐極力推薦嘅泡椒田雞,冇想像中好食,一般般可以再辣小小,田雞未夠新鮮,成碟只食到小小辣味,下次唔會嗌嗌咗四樣嘢連野飲$300有找,整體來講都算唔錯,抵食,而且收得夜放工十一二點都仲有得食,當然會再嚟啦
平時同同事收工都鍾意嚟食,貪佢收得夜
加上媽媽本身都好鍾意食辣,今日放假同媽媽嚟try try

嚟係左咁多次先知原來隔離側門有部𨋢
我哋成班女仲次次行幾層樓梯行到死死下
閑日大概晚飯時間7點半左右都要等二十分鐘
平時同同事都鍾意嗌清炒萵筍絲,今次媽媽提議叫涼拌
估唔到相當有驚喜,萵筍絲非常爽脆,而且辣味適中,越食越想食
下次都會推薦同事試吓涼拌

仲嗌咗我只要見到有就要食嘅原條燒茄子
小小辣香得嚟茄子肉唔乾.如果唔係仲有餸未嚟我一定會追加

仲有就係今次食有啲小失望嘅干鍋魚雜
最後仲有帶位姐姐極力推薦嘅泡椒田雞,冇想像中好食,一般般
可以再辣小小,田雞未夠新鮮,成碟只食到小小辣味,下次唔會嗌
涼拌窩荀絲
原條燒茄子
泡椒田雞
2017-06-05
涼拌窩荀絲
原條燒茄子
  • 涼拌萵筍絲
今日星期六,預左人多同朋友咪早d食,餐廳場內人不算多。6點4度坐底,即刻叫左三個菜,夫妻肺片,泡椒豬潤,水煮魚。時間約6點半到,野飲最早到;第一碟菜冷盤6點十到,即刻就叫左兩個白飯同飲品,好啦坐到7點二,開始唔對路,隔離台遲過我來,已經食緊,咪叫侍應A跟一跟,侍應A求其回左我一下就走左,再等多十分鐘搵侍應B講,侍應B又話廚房的師傅食緊飯,有冇攪錯,爆晒場踢晒腳先來食飯?由於要趕飛機關係,我係7點半走左,臨走第二個小菜先來,火都來,即刻埋單,費事再晒時間!呢間餐廳食過都知侍應少,客又多,但冇諗過一個菜要炒足一個鐘囉!咁做法真係祝你生意蒸蒸日上!