之前一直約吃四川菜,一直約咗5個月先至有4人成行,約食飯大家都得個講字,所以我地今次無論如何都成咗行先,由於聽日有event,所以我地揀咗間近近地嘅馳名四川菜餐廳---- 老川皇! 入到嚟發現吃小菜嘅人不多,大部份人都喜歡吃鍋魚和雞煲~  哈~ 我們真的貫徹始終,真的只吃小菜~ 先說這個涼伴蒿荀,我好少食到切得咁幼,而且麻而不太辣,適合就算不太吃辣的人,加上入口非常爽口 ,是道初夏必吃的小吃~ 這個麵,我本來不抱期望,卻沒想到這麼好吃,不只麵條彈牙,而且好有麵的味道,底下的辣油有少許辣勁,可以說是又愛又恨~ 這個酸辣粉,雖然薯粉彈牙,但係酸同辣嘅味道完全唔balance,酸味太出,完全蓋過整個麵,令人有種酸酸叔叔的感覺。我超想點的辣子雞,有同事話唔想要骨,所以點了飄香辣子雞,一上枱,的確真的很飄香,幾唔錯,不過我還是喜歡有骨比較好~  辣子雞有個癮頭就是無論份量怎麼多,好像辣椒都比雞多~  哇卡卡這條水煮桂花魚真的很驚豔呢~ 入口的每一塊魚肉,也是滑不溜口,而且非想入味,又不至會令肉質破壞,就連魚皮也能吞掉~ 不過大量芽菜墊底還是少不免~~~ 但也讓人回味無窮~

2017-04-25
2017-05-03 74 浏览
其實平日好少嚐辣,因為不太接受到大辣,但最近天氣潮濕,好悶熱及好焗,朋友就帶我去食辣野可以驅濕,加上朋友好想食蒿笋絲,就去左老川重食川菜。香拌香辣海蜇 $58選擇微辣,海蜇相當彈牙,而都幾辣幾惹味。清炒蒿笋絲 $58一條條好爽口,不會太油,都是川菜館才能品嚐的。鐵板田雞 $92香噴噴的端上檯,有田雞肉、青椒、洋蔥等,只是少少辣,田雞肉較瘦,有點遜色。座上客相當多,好在我們一早來到,下次有機會可以試下雞煲、打邊爐。

香拌香辣海蜇 $58
選擇微辣,海蜇相當彈牙,而都幾辣幾惹味。

清炒蒿笋絲 $58
一條條好爽口,不會太油,都是川菜館才能品嚐的。

鐵板田雞 $92
鐵板田雞 $92

2017-05-02 1090 浏览
這天難得下午放假,所以決定中午吃一個悠閒的午餐,反正下午沒事做,不用趕頭趕命地吃。我本身喜歡吃辣,所以打算吃四川菜,歐美廣場1樓新開了一間老川皇,決定去試一試。去到門口,非常中式的感覺:有一排椅子放在門口外,讓食客在等候時可以坐下休息,真是非常貼心:裏面很寬敞,座位非常舒適:餐單印刷精美:點菜後,店員先上飲品。檸檬利賓納$19點這杯的原因是想多吸收維他命C ,除了尋常利賓納味道外,還有淡淡的檸檬香,如果平時喝膩了檸檬茶,可以試一試這杯飲品。即榨芒果珍珠奶$23珍珠爽口彈牙,芒果的味道算是足夠,牛奶味略嫌不太重。四川擔擔麵$24上菜時朋友以為這是米線,因為從外觀看上去真的很像,但吃下去發現比米線更爽口彈牙,不錯。四川涼麵$24完全沒後悔點這道菜,說是涼麵,其實只比室溫涼一點,怕吃生冷食物的人可以試一試。麵條很彈牙,帶有辣味,還有些花生作配料,增加整道菜的香味。雖然配料不算多,但完全不用靠其他食物,就能成功吃完整碗麵。蔥爆牛肉$70牛肉很柔軟,牛香十足,肉質鮮嫩,加上香蔥的味道非常滋味。鐵板魷魚鬚$88這道菜鑊氣十足,味道偏辣,魷魚酥很彈牙,絕對值得一試。埋單$248 ,平均每人$124。

去到門口,非常中式的感覺:

裏面很寬敞,座位非常舒適:

餐單印刷精美:

點菜後,店員先上飲品。

檸檬利賓納$19

即榨芒果珍珠奶$23

珍珠爽口彈牙,芒果的味道算是足夠,牛奶味略嫌不太重。

四川擔擔麵$24

四川涼麵$24

蔥爆牛肉$70

牛肉很柔軟,牛香十足,肉質鮮嫩,加上香蔥的味道非常滋味。

鐵板魷魚鬚$88

這道菜鑊氣十足,味道偏辣,魷魚酥很彈牙,絕對值得一試。

埋單$248 ,平均每人$124。這餐廳的食物種類很多,雖說是川菜,但絕對能夠自由選擇辣的程度,就算是不能食辣的人,也會找到合適的食物。
2017-05-02
  • 鐵板魷魚鬚
  • 四川涼麵
  • 四川擔擔麵
  • 蔥爆牛肉
  • 檸檬利賓納
  • 即榨芒果珍珠奶
2017-05-02 50 浏览
1~ 朋友問我食唔食四川野,純粹未食過而去食! 貪過隱!咪去囉🙄好彩食店個位置都算易搵,朋友一早坐低係卡位等我了⋯兩個人只係叫左三碟野食!原來都夠皮🍚辣子雞: 四川辣, 我都接受到, 幾好食, 雞量足,同價錢成正比!有良心😝干煸四季豆: 最好食呢碟, 好香口, 四季豆好少店炒得好食, 又唔會太辣!我最喜歡~ 麻婆豆腐: 少少辣,豆腐淋淋地 都OK~雖然成餐晚餐無主食. 但我地兩個人都夠曬飽,無特登叫炒飯/麵。杯野飲都好新鮮, 好喜歡

好彩食店個位置都算易搵,朋友一早坐低係卡位等我了⋯

兩個人只係叫左三碟野食!原來都夠皮🍚

麻婆豆腐: 少少辣,豆腐淋淋地 都OK~

杯野飲都好新鮮, 好喜歡
2017-05-01 121 浏览
跟上司來到旺角區吃飯, 吃中菜也有很多種, 除了我們最熟悉的廣東菜之外, 打入香港最多的一定是川菜, 因為夠辣, 香港人喜歡什麼也鬥一番, 鬥能吃辣, 鬥吃得多, 鬥千杯不醉, 我們大學時代也是這樣鬥活過來的鐵板牛肉有少量肥膏, 大量醃料, 吃下去就是一個鬆軟到不行, 入口即化, 不輸和牛呢洋蔥煎一煎味道也很甜, 還有一粒粒的薑粒癖味, 很不錯呢清炒娃娃菜才$58, 大碟到差點沒吃完, 這差不多是一整個大的蛙蛙菜了吧, 不用下糖炒已經很甜, 炒得乾身沒有水, 非常專業誰說川菜沒有不辣的東西?
跟上司來到旺角區吃飯,

吃中菜也有很多種, 除了我們最熟悉的廣東菜之外,

洋蔥煎一煎味道也很甜, 還有一粒粒的薑粒癖味, 很不錯呢

誰說川菜沒有不辣的東西?
2017-04-29 764 浏览
相約友人,覓食在旺角,由於平時返工已經好累,選擇餐廳的重任,今次就交托佐俾友人。基本上,各國美食,我也ok,最重要既係夠好食。最後,朋友就揀佐一間被譽為係佢既飯堂既川菜餐廳。我問朋友這間餐廳的賣點在那?原來這裡一來夠平,二來辣得夠過癮,三來座位夠寬敞,坐得夠舒服。餐廳位於登打士街,砵蘭街既交界,商場既二樓,位置都算幾容易搵。我地到達既時間係3點,繁忙既午飯時間過佐,所以唔算多人,有好多位可以揀。餐廳大部分既都係卡位,坐得夠舒服,另備有大電視,方便可以電視餸飯。打開餐牌,選擇都幾多,大部分都係川菜,喜歡食辣既黎到一定開心。而價錢亦都好吸引,$45-$55已經可以食到個套餐,連白飯,熱飲就加$5。口水雞餐 ($48)我地兩個人點佐兩個唔同既餐,第一個係口水雞。口水雞既份量都幾多,香料豐富,辣度可分大中小三種辣度,而去川菜店,假如唔係「特別」食得辣既話,我都會由小辣食起,因為四川人既辣standard,始終同香港人既standard有差別。小辣對我來說剛剛好,初食既時候感覺辣度不算大,下次可加辣,但係食下食下,麻味開始慢慢浸出,慢慢充斥整個口腔,感覺很正。水煮魚餐 ($55)第二款我們選了餐

基本上,各國美食,我也ok,最重要既係夠好食。

最後,朋友就揀佐一間被譽為係佢既飯堂既川菜餐廳。

我問朋友這間餐廳的賣點在那?

口水雞餐 ($48)

我地兩個人點佐兩個唔同既餐,第一個係口水雞。

水煮魚餐 ($55)

第二款我們選了餐廳既signature dish - 水煮魚,不說不知,原來餐廳既水煮魚套得了「香港百道經典美食評選」的五強,這讓我為此菜加了一份期待。

水煮魚既等候時間比口水雞更長,大約等了20分鐘吧,而長時間的等待,也沒有讓我失望。

魚用大鍋上,單看圖而可知份量有幾足。

魚塊每一件也很大塊,而且魚質嫩滑,底部放上芽菜,名副其實既「有魚又有菜」。

同樣地,我也點上了小辣,而因為水煮魚沒有了口水雞的那一份「麻」感,感覺下次可以更進一步,試下中辣既程度,因為食川菜,就是要吃她的辣度,她的過癮程度吧。

清炒萵苣絲 ($58)

食住兩個辣辣既菜餚,朋友說感覺有點dry,而餐廳既食物又夠平,決定多點一個菜平衡下個油膩感。

萵苣絲唔係好多餐廳可以食到,但每次食都普遍有過通病,就係炒得太油。

而這裡也擺脫唔到呢個通病,可能川菜就是油感重一點吧,但對於現時港人流行的小甜小油來說,卻有點背道而行。

還好炒得夠大碟,讓我們食得也暢快。

飲品點了珍珠奶茶($10)同埋蘋果紅蘿蔔汁 ($22)

大大杯,非常驚喜既係蘋果紅蘿蔔汁,竟然係新鮮即榨既!令一頓原本不太健康既午餐,頓時變得很健康呢!

呢間川菜餐廳,我可以用抵食夾大件黎形容,在這個一碟普通淋汁飯午餐也要索價$50-$60既年代;

食一餐有質素既正宗川菜也只需相約價錢,我實在想不到say no的理由,相信不只我朋友,我也把這裡視為我食川菜的飯堂呢!
2017-04-23
2017-04-26 257 浏览
近排有點忙太久沒約朋友出來吃飯了,今次朋友約我們一起吃雞煲當然二話不說就來了。今次來到這家位置旺角的(老川皇)。餐廳內很多人,好在朋友一早就已經訂枱了,唔係就真係有排等了,,,,,,這裡真的很多唔同的食物,有雞煲,小菜,串燒等等...每一樣都很吸引呀,但我們只得三個女仔吃不了這麼多,只好選擇我們最相吃的吃。最後我們就點了半隻雞煲,酸菜魚和小量的串燒......首先上的當然是我期待已久的雞煲,雖然我們點的是麻辣雞煲,但因為我不是太能吃辣所以朋友點的是小辣。雞煲一上已經傳來勁香的味道,這個雞肉很滑很入味,小小麻辣係我可以接受的辣味,所以半隻雞很快就俾我地吃完了。而另一樣酸菜魚我們都估不到這麼一大盤,勁多酸菜勁多魚,魚很滑一點都不多骨好好味,特別係這個酸菜湯非常好味,酸酸的很令人開胃,單單這個湯我已經飲了三碗。最後就點了小小串燒食,串燒很入味很好味,特別是魷魚須我覺得最好味。
近排有點忙太久沒約朋友出來吃飯了,
今次朋友約我們一起吃雞煲當然二話不說就來了。
今次來到這家位置旺角的(老川皇)。
餐廳內很多人,好在朋友一早就已經訂枱了,
唔係就真係有排等了,,,,,,

這裡真的很多唔同的食物,有雞煲,小菜,串燒等等...
每一樣都很吸引呀,但我們只得三個女仔吃不了這麼多,
只好選擇我們最相吃的吃。
最後我們就點了半隻雞煲,酸菜魚和小量的串燒......
首先上的當然是我期待已久的雞煲
雖然我們點的是麻辣雞煲,但因為我不是太能吃辣
所以朋友點的是小辣。雞煲一上已經傳來勁香的味道,
這個雞肉很滑很入味,小小麻辣係我可以接受的辣味,
所以半隻雞很快就俾我地吃完了。
麻辣雞煲
而另一樣酸菜魚我們都估不到這麼一大盤,
勁多酸菜勁多魚,魚很滑一點都不多骨好好味,
特別係這個酸菜湯非常好味,酸酸的很令人開胃,
單單這個湯我已經飲了三碗。
酸菜魚
最後就點了小小串燒食,
串燒很入味很好味,
特別是魷魚須我覺得最好味。
麻辣雞煲
酸菜魚
2017-04-26 311 浏览
好少食川菜 但近排好中意食辣野 就連人地去食清湯米線 我都要揀辣湯底 😂😂 今日同屋企人去油麻地買左小小野 就諗住喺附近食午餐 因為真係好想食辣野過下口癮 所以我地就去左附近既老川皇🌶上到去樓上 發現原來間餐廳係咁大咁闊絡 可以容納到好多人 因為我地係食飯時間去 所以愈黎愈多人 好熱鬧 😜午餐有大量選擇 而且好抵食 好多都係50蚊內 而且有埋飯同茶🍚☕️我地首先點左兩杯凍檸茶黎解渴 其中一杯點左少甜 果然少甜係好飲啲 普通凍檸茶有少少偏甜 感覺冇咁健康 🍋☕️我地點左兩個午饍套餐 分別係水煮牛肉同埋雞煲 🐮🐥🌶 好快就黎左兩碗飯 ☺️水煮肥牛🌶🐮就咁望落去 見到好多辣椒 以為會好辣 點知食落原來唔太辣 中意食辣既朋友可以放膽叫辣啲 因為我地淨係叫左微辣 所以唔算好辣 岩曬香港人既口味 ☺️ 啲牛肉份量都幾足 下面好多都係牛肉片 腍腍地 又香又好味 🐮雞煲 🐥🍲呢個雞煲都係微辣 雖然望落有唔少辣椒🌶 但食落真係唔太辣 唔係好食得辣既人都岩食 🤤 雞煲既雞肉好嫩滑 入面仲有青椒、洋蔥做配菜 係名副其實既香辣惹味~樟茶鴨 🐤呢道菜係我地既最愛 隻鴨烤得好香 表面既皮帶點脆 入面既鴨肉依然係咁嫩😋 樟
水煮肥牛🌶🐮

雞煲 🐥🍲

樟茶鴨 🐤

呢道菜係我地既最愛 隻鴨烤得好香 表面既皮帶點脆 入面既鴨肉依然係咁嫩😋 樟茶既味道甚濃 有啲似煙鴨胸既味道 我地本來想再點多次 不過因為太肥 所以唯有等下次啦 😂
涼拌豬肚

豬肚比我地想像中爽口彈牙 食落有好香既麻油同埋辣油味🌶 咸淡適中 放左好多調味料、香料 同食開個啲麻辣豬耳差唔多味 好正好滿足 😋

老川皇呢間餐廳每道餸都有佢既特色 環境都唔錯~雖然係第一次黎 但我地都食得好津津有味~下次要帶埋其他朋友黎試下川菜既獨特風味☺️
2017-04-23
2017-04-21 159 浏览
話說工作忙碌過後一定要好好獎勵自己肚皮,同事又一好介紹「老川皇」-開頭我話未聽過,原來都幾出名,旺角著名食四川菜,水煮魚,重慶燒烤,睇左食評都唔錯,川辣,一年總要食幾次~因為約得好臨時,所以都無訂位,結果等位都等左20分鐘~好采吹下水時間好快過。餐廳有分地鋪,同商場樓上鋪,樓上鋪坐位較舒服~一入門口就見到水吧放滿新鮮水果,很特別的川菜館,Drink menu 居然有新榨果汁,和特調飲品(珍珠奶茶),令我非常surprise 😍食物方面,選擇很多,有小炒,川菜,亦有火鍋類,而我就點了麻辣雞煲,而老川皇既雞煲比較特別,多了青椒而且煮得很軟很好入口,小辣不會感的到太辣,只有一點點麻的感覺~雞肉很入味,香辣口感很開胃,很快就食曬雞~加湯煮火鍋,唔少得響鈴、炸魚皮、牛肉、順德魚腐,好好味,不過份量都幾大,差點覺得吃不完!另外,餐廳有重慶燒烤,值得一試,吃了燒茄子,餐廳用孜然粉加上辣粉烤,香味四溢,好味!試了新鮮鮑魚,很新鮮很有鮮味!絕對值得吃~真係好味又抵食,絕對值得再幫襯❤️
餐廳有分地鋪,同商場樓上鋪,樓上鋪坐位較舒服~
雞肉很入味,香辣口感很開胃,很快就食曬雞~
雞煲
順德魚腐
炸魚皮
炸響鈴

試了新鮮鮑魚,很新鮮很有鮮味!絕對值得吃~
燒茄子
真係好味又抵食,絕對值得再幫襯❤️
2017-04-21
雞煲
順德魚腐
炸魚皮
炸響鈴
燒茄子
2017-04-21 849 浏览
因為我心血來潮的一句話:「我今年沒吃過麻婆豆腐,今天很想吃麻婆豆腐。」朋友很遷就我的突如其來的「慾望」,陪我吃老川皇,這就是友情,哈哈。麻婆豆腐上桌時,一大碗裝著滿滿的豆腐很澎湃,我也豪邁地淋上一大匙麻婆豆腐在白飯上。滑溜的麻婆豆腐帶著辣度的口感真的很下飯,也很開胃。吸滿醬汁的豆腐除了有爆汁的美味外,還有辣椒香,蔥花等豐富的滋味,真的好吃。朋友不願啃咬骨頭,故選了飄香辣子雞。映入眼廉山丘般的一盤炒香的乾辣椒,花椒,不少人都會納悶明明是炒雞的怎會變成炒辣椒,而正宗川菜的辣子雞就是「辣子裡找肉吃」,讓食客在尋找雞肉之餘,也能一併品嚐炒香的乾椒,花椒其中獨特風味。老川皇的辣子雞肉份量不少,目測也有二,三十塊,一口可吃。我與朋友像玩尋寶遊戲,用筷子左挖右挖,非常有趣。雞肉香脆焦酥,鹹酥帶辣,很容易一口接一口,超涮嘴。干煸四季豆是我吃川菜時必點的一道菜,經過干煸的四季豆保有四季豆原始的風味,與辣椒拌炒,吃起來鹹香又夠味,又不太油,配飯一起吃非常美味,光是這道菜就讓朋友又再吃了一碗白飯。我與朋友都認為吃辣東西的話最好喝果汁,既解渴又解辣,所以我喝蘋果汁,她喝雪梨檸檬。不過在果汁還未來的時候,我與朋
麻婆豆腐
朋友不願啃咬骨頭,故選了飄香辣子雞。
干煸四季豆
蘋果汁,雪梨檸檬

不過在果汁還未來的時候,我與朋友都在猜會不會只是一些調味劑果汁,怎料來到的時候我們一喝,很清新呢,是先榨果汁來,20元一杯真的貨真價實,很推薦大家點果汁。
蘋果汁
我的蘋果汁濃濃的蘋果香氣,喝了數口,當下口中像是吃了好幾顆蘋果,非常清爽,真的很滿足。
雪梨檸檬
至於朋友的雪梨檸檬,她說雪梨與檸檬意想不到的搭配,這果汁組合是她第一次喝。她說別小看這雪梨檸檬汁,它真的鮮甜好喝,她很少喝過到這麼濃郁的雪梨汁,如果想酸一點截穿檸檬,任自己調味。
干煸四季豆
蘋果汁,雪梨檸檬
蘋果汁
雪梨檸檬
2017-04-18 139 浏览
今晚同屋企人去食飯,大家都唔係幾食得辣,志在掛著四川菜,因此選了位於旺角比較有名氣的一間川菜館進食晚飯。蒜泥白肉$56 而呢個算係唔錯嘅開胃小食,味道偏辣,而且那隻算是香辣,很吸引到人的胃口。而脂肪位比較爽身,瘦肉部分比較硬。蒜香十足,來到川菜館,沒有不試的理由。鐵板水晶粉$68由於叫咗走辣,所以味道是酸酸的,味道不算很豐富,有點後悔。而水晶粉的質感林身,可以話係一咬就斷。另外加上有不少可口的配料,層次十分豐富,食落去唔會飽飽滯滯!!四川擔擔麵$24 擔擔麵比較淋身,特別喜歡他的面身,易咬。調味非常之唔錯,令人想繼續食落去,好好食呀。口水雞半隻$98 由於唔係幾食得辣嘅關係,我哋嗌咗bb辣這個程度,那對我們來說是剛剛好。口水雞的質感十分嫩滑,雞皮嘅感覺有啲似啫喱,連雞皮都要食埋一份,好食。偶爾會有幾天想吃辣,不用想,去食吧!
蒜泥白肉$56

鐵板水晶粉$68

由於叫咗走辣,所以味道是酸酸的,味道不算很豐富,有點後悔。

四川擔擔麵$24 擔擔麵比較淋身,特別喜歡他的面身,易咬。

調味非常之唔錯,令人想繼續食落去,好好食呀。
口水雞半隻$98

偶爾會有幾天想吃辣,不用想,去食吧!
2017-04-18 109 浏览
食客好少吃中菜, 因為越來越不抵食, 普通一個菜色都100幾, 而且份量還要很少!見到還有100幾元就可以吃飽的餐廳, 而且還分店林立, 特意來顯一顯食客風範, 試一試他的味道這蟹粉豆腐只要$62, 我還真的以為只有很少一碗, 原來超大一湯碗! 蟹粉味道比那些什麼大餐廳都要濃, 吃的每一啖都有超濃郁的蟹膏味, 豆腐味不濃, 不會太搶, 所以蟹膏的超濃味得以發揮, 除了大件夾抵食我真不會其他形容詞了我們用來送飯, 吃完一碗白飯都未吃完豆腐呢...麻辣雞的辣度很高, 因為我們叫了大辣, 超正! 雞肉超入味超稔, 極級惹味! 辣椒多得我還以為我們在吃口水雞!要數就是很多油, 沒辦法啦, 辣雞是差不多這樣

我們用來送飯, 吃完一碗白飯都未吃完豆腐呢...
要數就是很多油, 沒辦法啦, 辣雞是差不多這樣
2017-04-17 81 浏览
因為男朋友唔食得辣,都好耐冇食下辣野。今日出走去左同朋友解下饞。呢間食川菜小菜都好似唔錯。不過因為我太想食下麻辣火鍋就試下啦我地叫左個老重慶麻辣火鍋。望落紅卜卜香味好重,反正辣度較想像中低很多。火鍋又點少得牛肉先。呢個係普通嘅牛肉,但都唔差。魚皮。未打得都食得下,而且輕蘸點湯很好。也有我很愛的墨魚滑。爽口彈牙,又吸左啲湯汁。朋友很喜歡餃子,就叫了看,菜肉餃不錯。蘿蔔煮了一下子,很甜呢。但不要煮太久,會變得很鹹。別忘了吃點菜對腸胃好。食辣又點少得薯粉喎。超棒。
我地叫左個老重慶麻辣火鍋。望落紅卜卜
香味好重,反正辣度較想像中低很多。
火鍋又點少得牛肉先。呢個係普通嘅牛肉,但都唔差。
魚皮。未打得都食得下,而且輕蘸點湯很好。
也有我很愛的墨魚滑。
爽口彈牙,又吸左啲湯汁。
朋友很喜歡餃子,就叫了看,菜肉餃不錯。
蘿蔔煮了一下子,很甜呢。但不要煮太久,會變得很鹹。
別忘了吃點菜對腸胃好。
食辣又點少得薯粉喎。超棒。

2017-04-17 488 浏览
又是我的好朋友們要我跟他們去挑戰四川菜啦有booking,去到還是要等等位之前已經有做功課看到有不辣的菜式才安心點啦水煮系列,她們又怎會放過...就是知道有這個樟茶鴨,一定不會沒東西吃因為不是我order,都忘了這個是什麼水煮魚了辣味一定有調整過,我不能吃辣也能接受而且魚挺滑,口味適合我,另外幾個朋友就有點失望了鐵板茄子,醬汁我覺得有點過多,味道還好沒有太鹹有點肉碎搭合軟綿綿茄子是不錯不辣的樟茶鴨來了,有點小失望,吃起來...有點像平常在吃的鴨胸,老川皇還是辣菜式才是招牌吧尖椒皮蛋,不夠糖心兼有點不夠熟的感覺我吃了一片已經再也吃不下.....我拍的餐牌上沒這道都忘了是叫什麼,最辣是這味腸類別,麻辣feel,大概吃3塊我就要休息一下香口惹味大合照~朋友看到有hoegaarden,立即就order了本來我跟另外的朋友想點新鮮的木瓜奶,怎料幾款想叫的新鮮生果都沒有!只有假的...我怕辣呀!怎樣也要叫定一杯可惜真的是太假的味道,感覺很一般
又是我的好朋友們要我跟他們去挑戰四川菜啦

有booking,去到還是要等等位

之前已經有做功課看到有不辣的菜式才安心點啦

水煮系列,她們又怎會放過...
就是知道有這個樟茶鴨,一定不會沒東西吃
因為不是我order,都忘了這個是什麼水煮魚了

辣味一定有調整過,我不能吃辣也能接受

而且魚挺滑,口味適合我,另外幾個朋友就有點失望了
鐵板茄子,醬汁我覺得有點過多,味道還好沒有太鹹

有點肉碎搭合軟綿綿茄子是不錯
不辣的樟茶鴨來了,

有點小失望,吃起來...有點像平常在吃的鴨胸,

老川皇還是辣菜式才是招牌吧
尖椒皮蛋,不夠糖心兼有點不夠熟的感覺

我吃了一片已經再也吃不下.....
我拍的餐牌上沒這道

都忘了是叫什麼,最辣是這味

腸類別,麻辣feel,大概吃3塊我就要休息一下

香口惹味
大合照~
朋友看到有hoegaarden,立即就order了

只有假的...我怕辣呀!怎樣也要叫定一杯

可惜真的是太假的味道,感覺很一般
  • 辣椒大腸
  • 水煮魚
2017-04-16 66 浏览
前幾日落到旺角行街,但諗唔到食乜野。事關係旺角食黎食去都係果d 唔係韓式放題就係西餐,點知行行下見到老川皇。其實見到都唔想食,因為本身都幾怕食辣,但係係附近行左個圈都搵唔到食咩,所以唯有抱住中伏既心態入去。去到門口見到有人坐係門口食煙,但係門口係等位架嘛,入面既職員又唔叫佢落樓食,搞到要同佢一齊食住煙等位,呢到覺得可以做得更好。等到位啦,入到去,個個都一人一窩,但我地幾單友又唔係好肚餓,所以最後都冇食到佢既水煮魚(因為見到好多人都食好似好正咁)。於是,我地就轉戰佢既串燒。但係難入到黎食川茶喎,點可以唔挑戰下自己,食下辣?所以我地叫左口水雞揀左小辣,怕太辣。試左金茹肥肉,肉質有d"蟹",叫左小辣好彩佢冇咩辣味,但係入到金茹入面就冇味而且有d水。雞全翼不過不失,仲以為好似出面串燒店比隻勁細既雞翼你,好彩唔係姐!串燒點可以少得金針茹呀?緊係叫佢啦。其實本身冇咩問題,但因為金針茹放底,結果吸晒上面d油,結果唔想食。原隻成條燒茹子個人鍾意食茹子,但係有d後悔叫左辣唔係叫蜜糖,唔係既話甜甜地再配住茹子香實好好食!黎到期待左好耐既口水雞。見到佢就流晒口水,睇見都覺得辣。好在!小辣係唔太辣,係食得多先
前幾日落到旺角行街,但諗唔到食乜野。

所以我地叫左口水雞揀左小辣,怕太辣。

原隻成條燒茹子

黎到期待左好耐既口水雞。見到佢就流晒口水,睇見都覺得辣。

好在!小辣係唔太辣,係食得多先有少少麻。肉肥91比,真係啖啖肉,至加上佢少少既辣,越食越想食,食完一舊再一舊

不過可惜有少部份既肉就太韌,但勝在佢辣度夠大眾化,就算連怕辣既人都食到,正!