2021-01-21 394 浏览
上網成日見到人地食呢隻伴麵,見荃灣前排都開左,特登拉埋媽媽去食平日有午市套餐,主食連飲品$70起,有伴麵、湯麵、台式飯、小食等等🍜地獄麻辣牛肉伴麵 ($72)呢款超辣🌶但好好味!配鮮牛肉同溏心蛋,麵底揀左粗麵,勁中意呢隻麵既質地,好有嚼勁!底下仲有勁多辣汁,充滿麻香,愈食愈過癮🤣🍜金華火腿干貝雞湯麵 ($82)雞湯底好清甜,帶有火腿香!雞肉肉質正正常常,配幾粒大東菇,呢款非常適合中意清淡既朋友😚加$18有茶飲,揀左呢款冷泡茶,清甜回甘,解辣一流

🍜地獄麻辣牛肉伴麵 ($72)

🍜金華火腿干貝雞湯麵 ($82)

加$18有茶飲,揀左呢款冷泡茶,清甜回甘,解辣一流
2021-01-21 252 浏览
平時都係自己買返屋企拌,第一次黎餐廳食。係用QR code 手機自己落單好方便,落完單職員好快就拎單黎複單一次點左既野,叫左3樣野加杯野飲值得一提職員有禮,入座時會先比客人噴手消毒地獄麻辣牛拌麵配上青紅辣椒,夠麻夠辣,叫咗粗面加面底,每條面都沾到麻辣汁,食到底見到椒粒。好岩我胃口,不過唔食得辣嘅就唔好挑戰。隻糖心蛋都好好味,恰到好處。但牛肉有小小老同韌但好夠味炸大雞排一上枱已經覺得佢炸得好靚好乾身,炸皮好乾好脆,零皮下脂肪,但啲雞肉好彈好多汁,皮脆肉嫩,入口有微微嘅南乳香,唔係好似平時食果種死咸重味,雖然係炸物,但食曬成份雞扒都唔覺油膩、油滯!係餐廳必點之菜式!韭菜豬肉水餃有7隻,餃皮唔乾身亦唔太厚有肉汁,唔會淨係韭菜味跟餐可以平啲+$28叫咗杯老媽黑糖珍珠鮮奶茶珍珠好煙韌,都飲得出唔係奶精係鮮奶所以冇咁甜

值得一提職員有禮,入座時會先比客人噴手消毒

跟餐可以平啲+$28叫咗杯老媽黑糖珍珠鮮奶茶

珍珠好煙韌,都飲得出唔係奶精係鮮奶所以冇咁甜
2021-01-17 239 浏览
原來老媽拌麵下午茶係有漢堡,蛋餅,芋泥肉鬆吐司呢類小食可惜今日去到嘅時候已經冇蛋餅,所以就揀咗台式雞扒漢堡配地瓜條漢堡入面隻蛋真係好出色蛋白超滑,而且仲要係半熟流心蛋地瓜條新鮮熱辣辣,再加埋酸咪咪嘅甘梅粉,好開胃和牛炸醬拌麵,送到嚟餐枱嘅時候聞到好香,連隔離枱都偷望左我地碗麵一下麵質十分彈牙,隻靚蛋都係加分位台灣香腸夠juicy,係一個幾好嘅小食。金羅漢果海底椰十分清甜,食完炸嘢飲呢個都幾合適;黑糖珍珠鮮奶茶有d驚喜wo本來以為又黑糖又奶茶會甜到漏,點知唔係而且珍珠煙靭有咬口,推薦
原來老媽拌麵下午茶係有漢堡,蛋餅,芋泥肉鬆吐司呢類小食
漢堡入面隻蛋真係好出色
蛋白超滑,而且仲要係半熟流心蛋
地瓜條新鮮熱辣辣,再加埋酸咪咪嘅甘梅粉,好開胃

麵質十分彈牙,隻靚蛋都係加分位
台灣香腸夠juicy,係一個幾好嘅小食。

本來以為又黑糖又奶茶會甜到漏,點知唔係
而且珍珠煙靭有咬口,推薦

2021-01-06 293 浏览
我未食過差到咁既紅燒牛肉麵湯不香不好喝像開粉出來東瓜檸檬飲品淡到水一樣冰大粒到成杯都係冰粒粒都湯圓咁大粒環境 食物質素極普通Qr code 落單仲夠膽收加一差!差!差!
我未食過差到咁既紅燒牛肉麵

差!差!差!
紅燒牛肉麵
2021-01-06
2020-12-31 226 浏览
金華火腿干貝雞湯麵刀削麵,雞件肉質滑嫩,食落鮮味十足,金華火腿味道咸鮮,食落好香口,配菜包括有冬菇、紅蘿蔔、小棠菜,刀削麵口感爽滑。川味三寶牛肉麵刀削麵,好足料,包括有牛腩、牛筋、牛肚、小棠菜、香蔥、紅蘿蔔、白蘿蔔、辣椒、菇菌,牛腩肉質軟腍,油脂部分入口即化,牛肚食落有咬口,口感彈牙,牛筋口感爽滑,湯底味道多麻少辣,飲落好惹味。滷鴨舌,食落好入味,鴨舌口感爽脆,充滿滷水味道,味道咸香。韮菜豬肉水餃,韮菜、豬肉比例均勻,肉汁飽滿,皮薄餡多,配以香醋食用,味道更佳。黑糖珍珠鮮奶,黑糖珍珠味道濃郁、香甜,口感Q彈,鮮奶奶味醇厚。黑糖珍珠鮮奶茶,鮮奶、紅茶比例適中,茶味濃厚。

滷鴨舌,食落好入味,鴨舌口感爽脆,充滿滷水味道,味道咸香。

黑糖珍珠鮮奶茶,鮮奶、紅茶比例適中,茶味濃厚。
  • 川味三寶牛肉麵
  • 滷鴨舌
  • 老媽黑糖珍珠鮮奶
2020-12-28 173 浏览
一直喺百佳都有見到呢個牌子嘅拌麵,自己買個返屋企煮,都覺得好好食。所以,今次就特登試吓佢嘅門市拌麵到底有幾咁好食。一食落去第一啖,陣陣嘅麻香味已經喺麵條入邊滲出嚟,成個口都充滿着麻辣嘅味道。而且佢嘅肉,亦都出奇地好食,唔會太乾,亦都唔會太奀。另外,我仲試埋佢嘅甜不辣,充滿着台灣嘅風味,就好似去咗台灣旅行一樣。呢一間舖頭,啱晒而家去唔到台灣嘅香港人去食。而且,店舖嘅環境裝修亦都十分之優雅,望住成個荃灣,景觀10分開陽,加埋充滿田園風味嘅裝修風格令到人哋心曠神怡。
  • 私房花雕雞拌麵
2020-12-14 166 浏览
本來黎呢到係唸住食麵既 點知見到有新野 個幾日又凍凍地 所以今次揀左打邊爐 無食到佢地既湯麵🍜👅老媽黑糖珍珠豆漿 $33比起奶茶會無咁有罪惡感 而且呢個唔會好甜~ 估唔到豆漿同黑糖珍珠都夾到 唔會覺得突兀👌🏼 有少少豆香又有少少黑糖香👍🏻 珍珠都好好味 夠煙韌🥰老媽秘製麻辣鍋 $118我覺得如果佢嘅麻辣鍋再辣啲會好味啲🤣但佢個湯底有浸中藥味都有少少似台灣嘅味道😚鴨血好嫩滑 不過得一舊😢 覺得個面索晒啲湯汁好濃郁好好味😋酥炸甜不辣 $32呢個反而覺得一般🥲 甜不辣咬落較粉...

老媽黑糖珍珠豆漿 $33

老媽秘製麻辣鍋 $118

酥炸甜不辣 $32
呢個反而覺得一般🥲 甜不辣咬落較粉...
  • 黑糖珍珠鮮奶
今日放工閒逛荃灣廣場, 去到4 樓, 離遠直望已經見到老媽拌麵, 於是我哋睇下有咩食啦, 有老公好懷念O既台灣牛肉麵食呀! 反正已經到晚餐時間, 就決定入去試吓啦! 食店除咗拌麵同湯麵, 仲有台式飯類同湯品。湯麵除咗牛肉麵, 仲有其他選擇。而且有台式小吃、滷味、同手工水餃。因為天氣凍, 雖然我係一個韭菜餃控, 但係我今次冇揀到水餃。反而揀咗私房花雕雞拌麵, 老公就揀咗川味紅燒牛肉麵。額外仲點咗個燙青菜。點完麵或飯, 可以加$18 / $28 (視乎不同飲品選擇) 升級為套餐。我哋加咗熱金羅漢果海底椰同凍荔枝綠茶。食店採用QR CODE 自助落單, 落單期間, 店員細心提醒可以免費加大麵, 而且可以揀粗麵或幼麵。落完單, 店員轉頭就返張單我哋睇吓有冇漏單。等候期間, 睇下仲有咩食先。原來呢度仲有早餐提供, 下次可以試下。天氣凍咗, 原來而家有一人鍋, 好似幾吸引, 可以下次試。室內環境寬敞, 坐得好舒服! 私房花雕雞拌麵 - 店員拎上枱時有連埋另一隻碟仔俾我放骨, 細心! 雞件係雞脾肉, 多肉, 入味! 雖然係花雕雞, 但酒味唔濃, 加上好似三杯雞O既味道, 好獨特! 蛋係滷水溏心蛋 拌

反正已經到晚餐時間, 就決定入去試吓啦!

食店除咗拌麵同湯麵, 仲有台式飯類同湯品。
湯麵除咗牛肉麵, 仲有其他選擇。

而且有台式小吃、滷味、同手工水餃。

我哋加咗熱金羅漢果海底椰同凍荔枝綠茶。

落完單, 店員轉頭就返張單我哋睇吓有冇漏單。

等候期間, 睇下仲有咩食先。
原來呢度仲有早餐提供, 下次可以試下。

天氣凍咗, 原來而家有一人鍋, 好似幾吸引, 可以下次試。

室內環境寬敞, 坐得好舒服!

蛋係滷水溏心蛋

拌麵我揀咗粗麵, 其實好似刀削麵咁, D 汁掛晒上去, 又唔會多到剩晒喺碗底, 而且好有台灣食O既風味!
私房花雕雞拌麵

川味紅燒牛肉麵 - 呢個我冇試, 不過老公讚不絕口!
而且加咗麵, 佢食得好飽!

川味紅燒牛肉麵

總括呢餐食得好滿足, 另外想一提係店員殷勤O既服務態度。食食下, 有店員見到我哋用晒紙巾, 過嚟問我哋夠唔夠紙巾用, 又話唔夠可以隨時出聲。我哋都感覺好好, 覺得佢哋好細心!

走時見到外賣9 折。
近來疫情嚴峻返, 下次外賣返屋食先!
2020-12-03
私房花雕雞拌麵
川味紅燒牛肉麵
2020-12-06 95 浏览
今日去到荃灣行街,平時喺超市成日都見到老媽拌麵呢個牌子,今次就試吓佢哋嘅專門店😂。麻辣老撾麵個湯底係屬於香辣,而且會越食越辣嫁,幾鍾意食佢個鴨血響鈴給細湯底嘅精華,啱晒鍾意食辣野嘅朋友仔😂川味紅燒三寶牛肉麵,牛展同牛筋煮得幾入味,湯底都係偏辣。整體湯麵的麵質屬於彈牙,幾有口感,湯底亦算係幾濃郁😂,整體來講都算幾好😂八香國寶茶入口酸酸甜甜幾開胃,仲可以解下辣添,味道就好似平時飲開嘅水果茶咁。

川味紅燒三寶牛肉麵,牛展同牛筋煮得幾入味,湯底都係偏辣。

2020-12-05 105 浏览
正宗台灣風味嘅小店先叫一個燙青菜最原始嘅食法燙熟佢落少少豉油熟油一層一層金絲出嚟食清甜好味跟住叫個花枝丸煙韌度一流 炸得啱啱好再配埋佢個醬汁酸酸辣辣好醒胃跟住再來兩碗麵先講個紅燒牛肉麵牛展炆得好冧 亦好入味跟住叫個三寶麵牛筋牛肚牛肉 全部都好入味炆得夠淋 但係都算有咬口面底亦都爽口彈牙最後要講嘅就係吸引咗入呢間小店嘅美食麻辣鴨血鮮甜嘅鴨血 再加上麻辣簡直絕配佢嘅麻辣麻得嚟唔算太辣所以唔太食得辣嘅人都可以食鴨血咬落去 同台灣嘅味道一樣今年冇得去台灣嚟呢度食台灣菜 頂住先整體嚟計我會為咗呢碗鴨血再嚟多次
正宗台灣風味嘅小店

整體嚟計
我會為咗呢碗鴨血再嚟多次

• 麻辣鴨血
2020-12-03 111 浏览
老媽拌麵最近開咗幾間新分店,今晚終於有機會試一試,兩個人嗌左兩個麵加碟菜加個小食🙂麻辣老撾粗麵:麵入面有一個響鈴、肥牛、牛丸、同埋有我最鍾意食嘅鴨血!麵身軟硬適中,響鈴吸晒湯底嘅味極之惹味!肥牛同牛丸都ok,最正係個鴨血,食到台灣嘅味道好感動!地獄麻辣牛拌幼麵:幼麵咬落十分煙韌,撈埋碗底嘅地獄麻辣秘製醬汁,辣得來夠過癮,又麻又辣,真係流晒口水,配上鮮牛肉同埋流心滷蛋,回味無窮,呢個十分推介!食完會想再追住食!依家講起都念念不忘!酥炸甜不辣:食落唔同平時嘅甜不辣,有啲似豬大腸嘅皮但內裏煙韌,口感幾得意,配埋甜酸醬幾正。

2020-12-01
  • 麻辣老鍋麵
  • 地獄麻辣牛肉拌麵
2020-12-02 78 浏览
台灣人氣老媽拌麵除左推出即食拌麵外亦有餐廳 店內要自行掃QR code再電子落單 牛展醃得好入味 肉嫩滑而不爛,味道突出又帶嚼勁伴菜有紅白蘿蔔同唐菜麵條則可以選擇細麵或刀削麵麵煙韌帶彈仲可以免費加底添不過不太餓就只點小食 滷牛沾同炸大雞排小青瓜絲香甜可口 炸雞排油潤香口 即點即炸 外皮香脆鹹香 肉質嫩多汁 食得好滿足 配上冷泡茶😚😚✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $100/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 老媽拌麵荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓441A號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
台灣人氣老媽拌麵除左推出即食拌麵外
亦有餐廳

店內要自行掃QR code再電子落單
牛展醃得好入味

肉嫩滑而不爛,味道突出又帶嚼勁
伴菜有紅白蘿蔔同唐菜
小青瓜絲香甜可口
配上冷泡茶😚😚

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $100/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ 老媽拌麵
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓441A號舖
˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
2020-11-06 158 浏览
老媽拌麵一入座就會比一張紙你,紙上面有個QR code,用手機📱掃一掃個QR code之後,就係手機裏面點餐,點完餐之後職員就會攞張單黎。川味紅燒半筋半肉牛肉麵 🍜$78湯底有藥材味,起初食ge 時候都5覺得辣,但係愈食就開始流鼻水,但係好味ge。牛肉夠淋,牛筋入口溶化,一啲都5韌,麵方面有得揀粗麵或者幼麵,當日所食ge係幼麵,麵好掛汁,份量亦都好多。韭菜豬肉水餃 🥟 $42水餃🥟普普通通,菜多過肉,細細粒,一口size,皮有d厚。酥炸甜不辣 $32甜不辣份量唔算多,有d薄身,邊邊脆口,中間煙韌,個醬汁幾特別,比較鹹。澎湖花枝丸 🦑 $32花枝丸有6粒,普普通通,5算突出,正正常常,個醬汁同甜不辣ge係一樣。

川味紅燒半筋半肉牛肉麵 🍜$78

韭菜豬肉水餃 🥟 $42

水餃🥟普普通通,菜多過肉,細細粒,一口size,皮有d厚。

酥炸甜不辣 $32

澎湖花枝丸 🦑 $32

2020-10-30 109 浏览
老成都擔擔麵 🍜 $52呢碗擔擔麵好足料, 除左肉碎花生醬之外紫菜份量都好多🤤🤤撈埋之後味道啱啱好, 條條面都好入味~溏心蛋又好食👍🏻仲有條白菜好健康🤣唯一不足係有有我最唔中意食既青豆🙊😂😂比我挑走哂~
老成都擔擔麵 🍜 $52
2020-10-17 185 浏览
老媽拌麵 係台灣人氣麵食品牌😬喺香港亦開咗多間分店😍.麻辣老鍋麵 (粗麵)🥢湯底係正宗麻辣鍋🇹🇼麻辣得尼帶少少藥材味🌶有麻辣鴨血🦆肥牛🐮墨汁豬肉丸、響鈴等配料,非常豐富☺️粗麵掛滿麻辣湯,爽口惹味😋.金華火腿干貝花雕雞湯麵 (幼麵)🍜雞肉嫩滑🐔花雕酒滲透雞肉之中,食到淡淡酒香🍶湯底飲到干貝同金華火腿嘅鮮味🐖整體唔錯👍🏻.高麗菜豬肉水餃🥟餃子皮相對厚少少,內裡係豬肉餡、高麗菜同少少薑絲🐷🥬一咬就 feel 到勁 juicy😆點埋黑醋食好開胃🤤.炸地瓜條🍠粗切地瓜條新鮮炸起🔥灑上酸甜梅子粉,香脆可口😛.凍鮮奶抹茶🍵香濃抹茶配上鮮奶🥛不敗組合.凍冬瓜檸檬🥤冬瓜茶加上檸檬🍋甜而不膩
老媽拌麵 係台灣人氣麵食品牌😬喺香港亦開咗多間分店😍
炸地瓜條🍠粗切地瓜條新鮮炸起🔥灑上酸甜梅子粉,香脆可口😛
凍鮮奶抹茶🍵香濃抹茶配上鮮奶🥛不敗組合
凍冬瓜檸檬🥤冬瓜茶加上檸檬🍋甜而不膩