2020-10-14 157 浏览
荃灣廣場內的餐飲不算多,但整體都是中上水平的消費,來這裡即使消費下午茶,我期待的除了食物品質,服務也需要達到中上水準。在廣場裡千挑萬選了這家台灣麵店,居然選擇了這伏中之伏。入門口之後只看到一枱客,不過既然評論說平日晚上居然需要排隊,就算看到門面冷清也想試試這家台灣菜。服務員指示我坐下之後,對我說要自助掃描QR Code 下單。下午茶大部分是 56 元的麵餐,加普通茶飲 + 5 元,台灣調製特飲就 + 15 元。不過下午茶的套餐是沒有川味牛肉麵和三寶麵的,既然來了,我就試想試正宗的川味半筋半肉麵吧!上菜的時候,這碗牛肉麵的湯汁已經覺得似普通上湯,一嚐之下,果然是普通清湯底,牛輾有 3 塊,牛筋有 2 塊(一口牛肉粒的大小!),伴以清水烚的紅蘿蔔和白蘿蔔,承惠 78 元,配普通茶飲還需要 +18元!!!! ............是的,你沒有看錯,我也沒有打錯,下午茶的套餐茶飲只需要 + 5 元,我叫的是正常餐,茶飲居然要我補 18 元。吃了一陣,我感覺不對勁,我明明點的是川味半筋半肉麵,為何完全沒有辣味? 一問之下,服務員才說應該是出錯了,來錯了清湯牛肉麵,於是請她換了一碗給我。因為剛才
在廣場裡千挑萬選了這家台灣麵店,居然選擇了這伏中之伏。

因為剛才那一碗清湯麵我吃了一塊牛輾,再上來的湯麵廚房就只給我 2 塊牛輾了.....

好吧…已經到這樣的地步,趕緊吃完無下次啦!....下午茶連加一合共 106 元!

既然是自己坐下自己下單,居然還要收取加一服務費,有沒有服務可言,我也不想多說了!

川味半筋半肉牛肉麵
2020-10-08 154 浏览
一間唔抵食又受氣既連鎖食肆服務態度差一個所謂下午茶餐要$50-$60,飲品另加$10-$15仲要有加一服務費!加一服務費俾完,但唔見有服務可言Apps 落唔到單,侍應質疑係客人電話網絡有問題侍應落錯單,又質疑係客人自己叫錯#侍應永遠是對的另外食物味道差,拌麵又凍又無味熱飲唔熱都算,飲落口同凍飲走冰無分別摸個杯底係凍既!絕對係非常經典嘅一個經歷 #sosad #失望可能其他分店會好啲!!!但荃灣分店永不再光顧
一間唔抵食又受氣既連鎖食肆
服務態度差

一個所謂下午茶餐要$50-$60,飲品另加$10-$15
仲要有加一服務費!
加一服務費俾完,但唔見有服務可言
Apps 落唔到單,侍應質疑係客人電話網絡有問題
侍應落錯單,又質疑係客人自己叫錯
#侍應永遠是對的

另外食物味道差,拌麵又凍又無味
熱飲唔熱都算,飲落口同凍飲走冰無分別
摸個杯底係凍既!

絕對係非常經典嘅一個經歷 #sosad #失望
可能其他分店會好啲!!!

但荃灣分店永不再光顧
2020-10-05 138 浏览
蔥油雞伴麵$62這間台灣麵店好像有點名氣就想跟朋友試試誰知大失所望😢雞拌麵的雞有很大陣雪藏味 所謂的蔥油拌麵沒有蔥油的香味 卻只有很多油 我有嘗試過跟店員拿多點蔥油 以為這樣蔥油味會更突出 但依然沒有很突出的蔥油味 反而令整碗麵咁多油😵-豆乳香香雞$52只有6件雞 數量有點少 炸雞也算香脆 醬料方面是腐乳調出來的 也頗特別 但這個價錢只有六件雞真的不太伐算-整體而言 對這間麵店十分失望 希望 貴店亦會有所改進😐這間食物的CP值真的不高

蔥油雞伴麵$62
這間台灣麵店好像有點名氣就想跟朋友試試誰知大失所望😢

豆乳香香雞$52

2020-10-04 107 浏览
平常去超市成日都見到老媽拌麵,都有買來食過,今次終於可去去老媽拌麵餐廳🍴到食啦⋯⋯川味紅燒三寶牛肉麵 $82有牛肚、牛筋、牛展,一次過滿足我可以食到幾款唔同牛嘅部位,加上果刀削麵好彈牙,最正係果麵可以免費加底,啱晒我呢啲大胃王,而果湯底有少少🤏辣同好香濃👍🏻川味紅燒半筋半肉牛肉麵 $78有牛筋同金錢展,加上牛筋炆到好林好入味,而果牛展好有牛味,正👍🏻豆乳香香雞 $52果雞炸得好金黃香脆,而果豆乳醬配塊果雞一齊食,立即令到果雞味道更加有層次高麗菜餃子🥟 $42餃子餡勁多勁豐富,每粒都好飽滿

川味紅燒三寶牛肉麵 $82

川味紅燒半筋半肉牛肉麵 $78

豆乳香香雞 $52

高麗菜餃子🥟 $42
餃子餡勁多勁豐富,每粒都好飽滿

2020-10-03 83 浏览
假日朝早去荃灣廣場逛超市,順便食個早餐,便試吓去老媽拌麵飯店,食店9點幾唔算多人,叫左份蛋餅早餐,包一杯豆漿,薄餅皮做第一層、第二層係蛋,其他餡料有肉鬆、少許火腿粒、芝士等等,蛋餅熱辣辣,芝士有絲,整體不錯,不妨一試。
蛋餅熱辣辣,芝士有絲,整體不錯,不妨一試。
蛋餅早餐
2020-10-01
$42 (早餐)
蛋餅早餐
2020-09-27 157 浏览
今次真係要俾#負評 有時揀食乜要睇食物個樣,味道,仲要睇服務同環境,望落張相好似唔太差(咁係張相問題),但其實真係好少咁唔滿意,原先早餐時段入去荃灣 #老媽拌麵 食早餐,嗰段時間人客已經唔多,等咗好耐都未出餐,啱啱到咗嗰枱反而有我嗰餐,仲話做緊,根本就漏單,最後到餐發現唔同餐牌上嘅一樣,仲話落單嗰陣冇人話你知咩,緊係冇啦,需要店電話QR落單,但好多餐牌上都係售罄,之後取消再叫咗呢碗麵,樣好似唔差,但…… 麵好硬,配料蘿蔔甘筍完全白烚冇味,湯有騷味,味道唔太好,呢個價錢完全唔值👎🏻👎🏻👎🏻完全同台灣嘅質素唔同
2020-09-27
$90 (早餐)
2020-09-24 256 浏览
晚上約左朋友荃灣睇戲,發現荃灣廣場有間台式麵店,去到門口又唔算好多人等位,排左15分鐘左右就有位啦~~老媽拌麵,主打台式拌麵,不過我就鐘意湯麵多過拌麵(≧ω≦)/本身想試麻辣老鍋麵,不過怕太辣會胃痛..最後都係選擇川味三寶牛肉麵~~朋友減肥中就食西紅柿雞蛋拌麵,額外再加個小食 - 香煎蔥抓餅川味三寶牛肉麵 - 一碗麵包含牛腱、牛肚和牛筋, 湯底牛肉味道濃郁加上有少少辣味,牛腱、牛肚和牛筋也煮得入味,但略嫌牛健有少少Un..... 整體味道都唔差,但仍有改善空間~~~西紅柿拌麵 - 普通家常小菜,熱騰騰既蕃茄炒蛋配爽口幼麵,是家的味道😊香煎蔥抓餅一碟有8塊小餅,香脆酥軟..而且咬落唔會好油膩,令人一口再接一口。
晚上約左朋友荃灣睇戲,
發現荃灣廣場有間台式麵店,
去到門口又唔算好多人等位,
排左15分鐘左右就有位啦~~

老媽拌麵,主打台式拌麵,
不過我就鐘意湯麵多過拌麵(≧ω≦)/
本身想試麻辣老鍋麵,不過怕太辣會胃痛..
最後都係選擇川味三寶牛肉麵~~
朋友減肥中就食西紅柿雞蛋拌麵,
額外再加個小食 - 香煎蔥抓餅

川味三寶牛肉麵 - 一碗麵包含牛腱、牛肚和牛筋,
湯底牛肉味道濃郁加上有少少辣味,
牛腱、牛肚和牛筋也煮得入味,但略嫌牛健有少少Un.....
整體味道都唔差,但仍有改善空間~~~
川味三寶牛肉麵

西紅柿拌麵 - 普通家常小菜,
熱騰騰既蕃茄炒蛋配爽口幼麵,
是家的味道😊
西紅柿雞蛋拌麵

香煎蔥抓餅
一碟有8塊小餅,香脆酥軟..
而且咬落唔會好油膩,令人一口再接一口。
2020-09-20
川味三寶牛肉麵
西紅柿雞蛋拌麵
香煎蔥抓餅
第一次黎買早餐,因為趕住返工所以落單前問左要幾耐先買,待應答大概十分鐘內都整好。 咁我就落單喇,9:27落單,係門口等。9:40 見未有就行入去餐廳問下,點知係廚房門口見到廚師無帶口罩同手套整緊杯豆漿⋯ 之黎侍應小姐包好拎比我,我同佢講:廚師無帶口罩既? ; 佢爭係:hehe ... 咁就算數! 而家仲係抗疫期間,咁既衛生水平⋯ 我唔會再幫襯。 平時睇唔到唔知就無理,今次見到講埋比你知都唔理。幾好食都唔會再買。

芋泥吐司
2020-09-22
20 分钟 (外卖自取)
$40 (早餐)
芋泥吐司
是日 大日子當然 大事前夕還是 風平浪靜邀友人 共進餐 例行公事久別 再嚐 老媽拌麵炸酥雞 沾上比例剛好炸粉🍗😋即叫即炸 外脆內嫩🤤豆乳醬 拌食 更絕配🤤人氣刀削麵 牛三寶☺️🐮牛肚 牛展 牛筋 吸盡肉湯精華大碗 盡顯足料🍜😋拌川辣湯底 微辣鹹香 還是小肥最愛🌶友人怕汗水 醉雞撈幼麵 人氣依然🐔🍜嫩雞 花雕酒 慢火細炆😋🍜滑香肉嫩中 啖啖酒肉香☺️人未醉 胃陶醉幼麵拌秘製醬汁 風味更甚😋附上 溏心嫩蛋 絕佳流心效果 再現😆🍳
是日 大日子
幼麵拌秘製醬汁 風味更甚😋
附上 溏心嫩蛋 絕佳流心效果 再現😆🍳
2020-07-09
2020-09-21 3191 浏览
是日來個快閃荃灣 荃灣西A2出口行過去都好快到 到商場地下果陣用 thepoint 拎定飛 上到去即有位嘍😍老媽拌麵自己煮就煮過 堂食就真係第一次 麵食分拌麵湯麵 小食同飲品選擇都唔少 (其實早餐餐牌都唔錯 下次可再戰😂)高麗菜豬肉水餃🥟 $427隻俾湯圓妹食晒🙄 我諗即係好好味囉私房花雕雞拌麵 幼麵 加麵 $78加麵免費🆓好在加 因為份量偏小 花雕汁味道合宜 撈落個麵剛剛好 雞亦夠味道 川味紅燒三寶牛肉麵 幼麵 加麵 $82較預期辣但接受到既 都幾惹味 牛腱有點厚度但不靭 整體ok既麻辣豆腐 $42無鴨血無鴨血無鴨血😭退而求其次麻辣豆腐照殺 誰知出奇好味 豆腐外皮 內膽像玉子豆腐 口感又有啲似鴨血 汁料麻而不辣 正阿里山高山冷泡茶 $22咪冷泡茶咁既味囉 但個樽好討喜❤️老媽黑糖珍珠鮮奶 $33唔會太甜 珍珠都煙靭有黑糖香 滿意既整體價格少貴 但都算岩食 會翻頭既食完順便去埋5樓 彩虹公園 同埋 戶外太空樂園 簡簡單單又半日遊
高麗菜豬肉水餃

2020-09-20
高麗菜豬肉水餃
麻辣豆腐
2020-09-16 275 浏览
來到荃新感受台灣的味道要係香港又想食到台灣野 呢度幫到你尋回旅行的足跡 首先要介紹 麻辣老鍋麵 麻辣是台灣名物 自己亦喜愛食辣 配料有很多 :有麻辣鴨血 少少肥牛肉片 墨汁豬肉丸 及炸嚮令 勁豐富 推介麻辣鴨血必食 辣味剛剛好 湯底亦相當惹味 麻辣味道滲進身體內 成個身驅暖暖的另一個私房花雕雞拌麵 酒香味飄過 令人十分醒神雞肉好嫩滑,食落去感覺淡淡酒香 拌入麵中 至為特別加埋糖心蛋絶配 還叫了兩個台灣地道小食:台灣香腸 及滷牛筋 豐富不已 彷似置身台灣之中
來到荃新感受台灣的味道

要係香港又想食到台灣野 呢度幫到你尋回旅行的足跡

麻辣味道滲進身體內 成個身驅暖暖的
麻辣老鍋麵

另一個私房花雕雞拌麵 酒香味飄過 令人十分醒神
雞肉好嫩滑,食落去感覺淡淡酒香 拌入麵中 至為特別
加埋糖心蛋絶配

台灣香腸

2020-07-02
麻辣老鍋麵
台灣香腸
2020-08-22 126 浏览
見最近冇得去旅行,所以就試吓呢間台灣野,見佢又有牛肉麵,拌麵,台灣小食食,所以就想去試吓 點知都幾<伏>!!其實佢啲小食即係鴨舌同花枝丸係唔錯嘅,都算有味同口感幾好。但係碗牛肉麵就好淡而且無味,啲牛筋牛肉等等都係冇牛肉味,所以食落去都真係幾失望!至於個拌麵都係一樣,啲肉碎個味好怪 而且冇乜醬汁 所以食落去成個口感都係好乾同好粗食咗一半都冇就已經唔想食落去了,不會再食。個價錢其實算平,但唔好食,令人有點失望!
食咗一半都冇就已經唔想食落去了,不會再食
。個價錢其實算平,但唔好食,令人有點失望!
2020-08-22 .1400假期與另一半一同前往荃灣老媽拌麵,原本以為要等位,幸好沒多久便進入鋪內。座位寬闊,裝修企理,令人期待。店舖用QR code點餐,令人可以清晰看見點餐到送餐的時間。怎料等候食物的時間竟超過45分鐘,有可能因為員工對於系統認識不足而導致。環顧四周,發覺不少人仍在等候食物,故此我應不是個別例子。由於本人對食冇乜要求不高,因此只要不是有曱甴,或未經處理妥當的食物,我也會放進口裏,故不評論他的食物質素。
2020-08-22 .1400
假期與另一半一同前往荃灣老媽拌麵,
原本以為要等位,幸好沒多久便進入鋪內。
座位寬闊,裝修企理,令人期待。
怎料等候食物的時間竟超過45分鐘,

2020-07-23 270 浏览
呢間台灣麵好似係新開見到有麻辣老鍋麵好吸引😍😍😍一入鋪頭店員就過黎解釋menu 服務態度好抵讚!仲見到佢地有用酒精抹枱 防疫意識夠高🤣🤣我揀左麻辣老鍋麵 真係好有麻辣鍋既感覺😂😂亦都夠哂辣 夏天唔岩打邊爐食呢個止一止辣癮就岩哂😋😋😋 而跟麵都有好多款餸 有肥牛 丸 鴨血同響鈴 岩岩咩都想試下既我🤣朋友就揀左花雕雞湯麵 仲有特登俾夠蔬菜🥰🥰另外兩杯野飲分別係百香果茶同羅漢果海底椰 兩杯都唔會太甜 咁就唔洗怕肥喇😛😛
呢間台灣麵好似係新開
見到有麻辣老鍋麵好吸引😍😍😍

一入鋪頭店員就過黎解釋menu 服務態度好抵讚!
仲見到佢地有用酒精抹枱 防疫意識夠高🤣🤣

朋友就揀左花雕雞湯麵 仲有特登俾夠蔬菜🥰🥰

2020-07-21 344 浏览
台灣嘅拌麵真係有好多種類同牌子,我都食過幾款。老媽拌麵仲開埋實體店喺香港,今次終於搵到時間去試啦!.我叫咗花雕雞拌麵,花雕雞件用咗有骨雞髀,雞肉肉質嫩滑,不過食落其實冇乜花雕酒味。咁個麵有得揀粗或幼,我揀咗粗~粗麵用咗關廟刀削麵,麵條食落有口感,啱哂我呢啲鐘意食麵有嚼勁嘅人。拌麵味道比我想像中清淡,因為成日都覺得拌麵會重口味啲嘅(利申: 我食開重口味👻)。試咗少少朋友嘅麻辣牛拌麵,對我嚟講都真係幾辣🙈.小食方面,香香雞同滷牛筋都唔錯。豆乳香香雞最特別嘅地方係個醬,個醬係咸咸哋嘅,同個香香雞都幾match,唔知係咩醬嚟㗎呢?牛筋都煮得好腍,亦入味,不過整體份量唔算多。.成餐其實我最鍾意嘅係我叫嘅飲品:黑糖珍珠朱古力(跟麵+$28)。個朱古力唔係死甜嗰隻,係好飲嘅朱古力奶底。加咗黑糖珍珠之後,整體都唔會過甜。珍珠雖然未及有一啲台式飲品店嘅珍珠好食,但口感都pass。
台灣嘅拌麵真係有好多種類同牌子,我都食過幾款。
老媽拌麵仲開埋實體店喺香港,今次終於搵到時間去試啦!

私房花雕雞拌麵

個麵有得揀粗或幼,我揀咗粗~

試咗少少朋友嘅麻辣牛拌麵,對我嚟講都真係幾辣🙈
地獄麻辣牛拌麵

小食方面,香香雞同滷牛筋都唔錯。
豆乳香香雞

牛筋都煮得好腍,亦入味,不過整體份量唔算多。
滷牛筋

個朱古力唔係死甜嗰隻,係好飲嘅朱古力奶底。
加咗黑糖珍珠之後,整體都唔會過甜。
珍珠雖然未及有一啲台式飲品店嘅珍珠好食,但口感都pass。
地獄麻辣牛拌麵
豆乳香香雞