2019-11-20 62 浏览
一直喜愛的泡麵~老媽拌麵原來在荃灣廣場開了新店舖。 有專人炮製當然要入內試試啦裝修清雅,座位寬闊,燈光也很柔和牆上有一些木製牌顯示菜式名, 加重了台式的感覺我常買的泡麵裝這裡也有展銷呢!看看menu原來除了多款招牌面外還有很多款小食 和飲品選擇川味紅燒半筋半肉牛肉麵幼麵底這碗牛肉麵結合了中藥材味,味道跳脫過去的牛肉麵,微辣的湯頭中帶點中藥味更顯特色 ,牛筋與軟嫩牛肋,整體味道層次突出私房花雕雞拌麵幼麵底喜愛酒味重的我,略嫌花雕酒味不夠重 ,不過幼麵煮得好淋,麵身滑,份量也不少高麗菜豬肉水餃豬肉水餃餡料脹卜卜,但水餃頂的皮厚了少少, 不過整體 咀嚼感 還是很好 鹵水鴨舌 台灣菜當年要點選最少一個鹵水食品啦,這碟鹵水鴨舌性價比非常高,非常入味也不會太鹹 ,分量適中,店員細心地給我們多一個碗仔放骨呢!冬瓜檸檬茶和黑糖珍珠鮮奶茶最後,當然要點返兩款台式飲品才算完滿, 黑糖珍珠鮮奶茶 一上枱已經讚嘆 ,茶和鮮奶分隔了,很有層次 ,黑糖和鮮奶層次分明,沒有互搶對方的味道,珍珠也很彈牙

裝修清雅,座位寬闊,燈光也很柔和

牆上有一些木製牌顯示菜式名, 加重了台式的感覺

我常買的泡麵裝這裡也有展銷呢!

看看menu原來除了多款招牌面外還有很多款小食 和飲品選擇

川味紅燒半筋半肉牛肉麵幼麵底

私房花雕雞拌麵幼麵底

高麗菜豬肉水餃

鹵水鴨舌

冬瓜檸檬茶和黑糖珍珠鮮奶茶

自從小黃牛肉麵關閉之後(好懷念),在荃灣已經找不到好吃的台灣牛肉麵店,(除了茶X),見到荃灣廣場開了一家新的老媽拌麵,立馬來吃一下!面的選擇還不少,來這家店肯定要試一試店的主打,紅燒半筋半肉牛肉麵,真正台灣豐美,牛筋有咬勁,牛𦟌好軟身,刀削麵好滑,湯有小小辣,好味!不過 量偏小,可能唔夠飽,仲細份過茶木⋯黑糖珠奶茶偏甜,不可小甜. 花枝丸,就跟台灣沒得比了.以質 量 環境 評的話,價位偏高,應該不會再來了!
自從小黃牛肉麵關閉之後(好懷念),

,仲細份過茶木⋯

黑糖珠奶茶偏甜,不可小甜.
花枝丸,就跟台灣沒得比了.

以質 量 環境 評的話,價位偏高,應該不會再來了!
2019-11-16
  • 川味紅燒半筋半肉牛肉麵
鍾意食台灣拌麵既人一定食過「老媽拌麵」,作為拌麵粉絲既我,放工後決定試一試佢前排新開既荃灣門市~-和牛炸醬拌粗麵 ($78) 🌕🌕🌕🌕🌑一上枱就見到半熟荷包蛋,好吸引!揭起一睇,除左和牛炸醬,仲有蔥、木耳、蘿蔔絲,成碗麵主要係食原材料既原有味道,所以整體係相對清淡,如果係比較鍾意平時獨立包裝既濃味拌麵,愛麗絲建議就唔好叫佢-川味三寶牛肉粗麵 ($82) 🌕🌕🌕🌕🌕三寶有牛筋、牛展、牛肚,全部都好夠味!當中以牛筋最淋最入味,充滿啖啖骨膠原牛展淋得黎唔會散開,仲幾有咬口湯底落左花椒八角等材料好濃郁,對愛麗絲而然只係bb辣,令人想一飲再飲-其實佢既關廟麵有粗幼選擇,但食開拌麵既我地都比較prefer粗身面既口感,同埋覺得佢可以索到多d湯汁醬汁,結果當然冇令我地失望-酥炸甜不辣 ($32) 🌕🌕🌕🌕🌕甜不辣好食就唔洗講,但炸過既就真係好少食。點埋台式甜辣醬,好滋味!!-炸大雞排 ($46) 🌕🌕🌕🌕🌕雞排有手掌咁大只係沾左少少粉就拎去炸,所以唔會好厚皮但依然脆口,皮脆肉嫩有肉汁,面頭有少少椒鹽調味,值得一試-冬瓜檸檬 ($24)  🌕🌕🌕🌕🌕食台灣野又點少得冬瓜茶呢?加左檸檬 (其實應該係青檸
和牛炸醬拌粗麵 ($78) 🌕🌕🌕🌕🌑

川味三寶牛肉粗麵 ($82) 🌕🌕🌕🌕🌕

牛展淋得黎唔會散開,仲幾有咬口

酥炸甜不辣 ($32) 🌕🌕🌕🌕🌕

炸大雞排 ($46) 🌕🌕🌕🌕🌕

雞排有手掌咁大

冬瓜檸檬 ($24)  🌕🌕🌕🌕🌕

食台灣野又點少得冬瓜茶呢?加左檸檬 (其實應該係青檸?
)後酸酸地,無論係餐前飲想開胃,定餐後飲去油膩都係不錯既選擇~~
黑糖珍珠鮮奶 ($33)

珍珠又係台灣菜不可缺少既一員
珍珠煙韌q彈,黑糖味濃,同新鮮牛奶果然好夾!
臨走先發現,原來實體店有限定既豆乳香香雞飯!唯有有機會再黎試試啦~~
2019-11-06
  • 炸大雞排
  • 川味三寶牛肉粗麵
  • 酥炸甜不辣
2019-11-10 96 浏览
每個人屋企一定有即食麵,而我屋企最多嘅即食麵就係老媽拌麵,可見我係鐵粉。近日得知老媽拌麵有實體店,當然要試試。餐廳環境寬闊,全木系既裝潢令人我頓時感覺自己文青左。和牛炸醬拌麵聽落非常架勢,麵條揀咗刀削麵,比較薄身,所以口感更順滑爽口,和牛肉醬亦好香濃,所有食材撈勻就係爽。私房花雕雞拌麵賣相麻麻,不過醬汁幾特別。花雕雞肉相當入味。高麗菜豬肉水餃肉汁豐盛,餡料十足。香煎蔥抓餅簡簡單單,完全唔覺油膩,感覺健康,不過味道比較單調,只係加左蔥花,如果有埋九層塔就更好。除咗食物,飲品一啲都唔失禮。冬瓜檸檬甜度啱啱好,解渴一流。黑糖珍珠鮮奶焦香味特別重,鮮奶令整體甜度平衡,同時口感醇厚。每一粒珍珠都好彈牙。我依依不捨地離開餐廳,因為我已經愛上左老媽拌麵既冬瓜檸檬。

餐廳環境寬闊,全木系既裝潢令人我頓時感覺自己文青左。

和牛炸醬拌麵

私房花雕雞拌麵賣相麻麻,不過醬汁幾特別。花雕雞肉相當入味。
私房花雕雞拌麵

高麗菜豬肉水餃肉汁豐盛,餡料十足。
高麗菜豬肉水餃

香煎蔥抓餅

除咗食物,飲品一啲都唔失禮。冬瓜檸檬甜度啱啱好,解渴一流。
冬瓜檸檬

黑糖珍珠鮮奶

我依依不捨地離開餐廳,因為我已經愛上左老媽拌麵既冬瓜檸檬。
2019-11-06
香煎蔥抓餅
冬瓜檸檬
黑糖珍珠鮮奶
其實都留意左荃灣廣場開左呢間餐廳一段時間😼今日終於有機會黎試一試喇🤡餐廳一路播住台灣歌 成件事好有台灣感覺😆餐牌有好多選擇🤓伴麵有 滷肉飯有 好多台灣傳統小食都有🤤大家一定揀到自己想食既野🤩炸醬牛肉拌麵!我揀左佢地自家製既粗身刀削麵😈麵質口感一流🥳魷魚鹵肉飯!魷魚好香呀!雖然碗飯唔係好大碗但啲魷魚夠曬足料🤠小食叫左到台灣必叫既花枝丸!花枝丸炸得剛剛好👍🏻夠曬入味!然後仲叫左滷牛筋🤓呢個煮得好冧好好味!又夠入味食到停唔到口!🥰飲品都叫左洛神花茶同黑糖珍珠奶茶!夠曬大杯☺️

其實都留意左荃灣廣場開左呢間餐廳一段時間😼
今日終於有機會黎試一試喇🤡

餐廳一路播住台灣歌 成件事好有台灣感覺😆

炸醬牛肉拌麵!我揀左佢地自家製既粗身刀削麵😈
麵質口感一流🥳

小食叫左到台灣必叫既花枝丸!花枝丸炸得剛剛好👍🏻夠曬入味!

飲品都叫左洛神花茶同黑糖珍珠奶茶!夠曬大杯☺️
2019-11-03 51 浏览
荃灣廣場開左幾間環球餐廳,今次就黎試呢間台灣嘅代表「老媽拌麵」。雖然係老媽,但店內環境都係走一貫嘅台灣文青風格。去嘅時候約6點,可能時間尚早或新開張,店內冇乜客人。餐牌我揀左美人雞湯幼麵。湯味同相中所見嘅顏色一樣係偏淡,唔係史雲生果種雞湯味。整碗份量唔算多,雞有4-5件,仲有一啲菇類、蔬菜等配料。對我黎講驚喜係有一片片薑,純粹因為我鍾意食薑。朋友揀左川味三寶牛肉麵,Again, 湯味同顏色一樣係較濃,但唔係濃到鹹果種。粗麵同刀削麵相似,雖然係川味,但只係有陣辣香但唔會食到好辣標汗果種。肉方面朋友話好食,唔似一般食到嘅薄身,肉質又唔會好硬。燙青菜不過不失,落左少少油唔太乾身,汁都唔會太鹹。

餐牌

美人雞湯幼麵

川味三寶牛肉粗麵

燙青菜不過不失,落左少少油唔太乾身,汁都唔會太鹹。
燙青菜
2019-10-15
川味三寶牛肉粗麵
燙青菜
2019-11-01 35 浏览
老媽唔止係拌麵🤪 反而佢嘅川味牛肉湯麵系列幾吸引😋 放心川味唔係好辣嗰隻,係少少辣惹味啲紅燒半筋半牛好足料👍🏻 4-5舊牛筋,2-3塊厚切牛展,記得要揀#關廟刀削麵 波浪闊麵會掛湯啲✌🏻口感都好啲老媽黑糖珍珠巧克力第一啖心諗超甜,但搞勻咗朱古力同鮮奶之後,好飲好多,朱古力味濃厚,黑糖珍珠都唔錯酥炸甜不辣鍾意個口感,QQ哋似年糕,香口小食另外推薦:澎湖花枝丸、百頁豆腐,仲有最近新品花雕雞拌麵,不過不失可以一試

老媽黑糖珍珠巧克力

酥炸甜不辣
鍾意個口感,QQ哋似年糕,香口小食

• 川味紅燒半筋半肉牛肉麵
  • 酥炸甜不辣
  • 老媽黑糖珍珠巧克力
家附近開了一間台式餐廳一直想試, 今晚決定去試一試。 一到門口,有十多人在排隊, 幸好不久後就能入坐了。看看菜單後, 我們決定點兩個小食,兩個主食和兩杯飲品。 酥炸甜不辣 這裡的炸甜不辣是一條條狀的, 很像薯條, 但其實是魚肉做的。 吃下去口煙靭又彈牙, 點上台式甜辣醬更為惹味! 炸大雞排 雞排大大塊很厚, 外皮炸得很香脆, 肉質不錯, 切成條狀食用更方便。 川味紅燒半筋半肉牛肉麵 我們選了粗麵, 好大碗麵, 牛筋和牛肉的份量也不少, 湯底濃郁帶微辣, 牛肉很滑肉味濃, 牛筋煮到好入味好腍, 我用筷子夾大力少少已經分成兩半, 麵少少偏軟, 整碗麵很有台灣味! 私房花雕雞拌麵 這個拌麵我們選了幼麵, 雞肉很嫩又新鮮, 花雕味不算重, 拌麵的醬有點像台式醬油膏但沒那麼咸, 糖心蛋微微甜味道不錯, 配上粟米筍和小棠菜, 好吃! 老媽黑糖珍珠鮮奶 - 珍珠彈牙,軟硬度適中,讚!黑糖和鮮奶比例也恰當,有台式飲品專賣店的水準。 鮮奶抹茶 - 微甜,抹茶味重,口感不錯!
家附近開了一間台式餐廳一直想試,
今晚決定去試一試。
一到門口,有十多人在排隊,
幸好不久後就能入坐了。

看看菜單後,
我們決定點兩個小食,兩個主食和兩杯飲品。

酥炸甜不辣
這裡的炸甜不辣是一條條狀的,
很像薯條,
但其實是魚肉做的。
吃下去口煙靭又彈牙,
點上台式甜辣醬更為惹味!

炸大雞排
雞排大大塊很厚,
外皮炸得很香脆,
肉質不錯,
切成條狀食用更方便。

我們選了粗麵,
好大碗麵,
牛筋和牛肉的份量也不少,
湯底濃郁帶微辣,
牛肉很滑肉味濃,
牛筋煮到好入味好腍,
我用筷子夾大力少少已經分成兩半,
麵少少偏軟,
整碗麵很有台灣味!

私房花雕雞拌麵
這個拌麵我們選了幼麵,
雞肉很嫩又新鮮,
花雕味不算重,
拌麵的醬有點像台式醬油膏但沒那麼咸,
糖心蛋微微甜味道不錯,
配上粟米筍和小棠菜,
好吃!

鮮奶抹茶 - 微甜,抹茶味重,口感不錯!
2019-10-26 40 浏览
今日又同2位閨蜜一聚,今次到荃灣廣場一田購物後,就到附近搵食,轉角見到餐廳,門口明亮介紹吸引而且款式多,就入座了先選好麵類,小食,再加杯飲品,來個大滿足川味紅燒半筋半肉牛肉麵2位朋友分別揀選粗麵及幼麵各1,粗麵的說比較有驚喜呢,因為麵身比較有咬口啊,湯底只有很微少的辣,不吃辣的應該也可接受。牛肉她們都讚啊,說很入味,而且上枱已經聞得到的牛肉味呢嫩雞葱油拌麵這個麵沒得選擇,指定了是幼麵,但撈麵確實係幼麵比較適合呢,雞肉也不錯,如果份量多一點更好呢台灣香腸最喜愛小食之一,如果可以大碟就好了,味道不錯,每次見到menu有都會點呢韮菜餃綠色外皮,包住滿滿的韮菜及豬肉碎,每一口都充滿口腔的啊鹵味牛肚牛肚彈牙香口呢,這個小食比我想像中好,可能之前冇期待吧,下次來可以再點飲品就點了焦糖鮮奶,一凍一熱,感覺熱飲較大杯抵飲啲,哈哈。

先選好麵類,小食,再加杯飲品,來個大滿足

嫩雞葱油拌麵

台灣香腸

韮菜餃
綠色外皮,包住滿滿的韮菜及豬肉碎,每一口都充滿口腔的啊

鹵味牛肚

飲品就點了焦糖鮮奶,一凍一熱,感覺熱飲較大杯抵飲啲,哈哈。

2019-10-21
2019-10-26 42 浏览
我很喜歡吃台灣的拌麵!看到荃灣新開了一家老媽拌麵一直很想試!終於前天有空來荃灣。可以試新餐廳!黑糖珍珠鮮奶茶($33)別看下圖以為珍珠很少,其實珍珠還挺多,而且很Q彈! 喝下去黑糖味比較重,但不會高甜~百頁豆腐($30)它跟我們平常吃的豆腐口感不同,它比較有口感,不是軟軟的。 豆腐也夠很入味!這個炸大雞排($46)真的是重點推介!炸完後,雞肉還非常嫩滑! 那個外皮很脆口,但很薄,不是落重炸粉而脆的那種口感!川味口燒牛肉麵($72)湯底夠濃味,跟台灣吃到的很像!好吃😋來到「老媽拌麵」當然要來一個蔥油嫩雞拌麵($62)麵一來到,員工就提醒我要襯熱搞拌麵條~蔥油加上XO醬,拌勻後,麵粉很香,味道也好吃!雞肉份量很多,而且口感真的很嫩滑!
我很喜歡吃台灣的拌麵!
看到荃灣新開了一家老媽拌麵一直很想試!
終於前天有空來荃灣。可以試新餐廳!

黑糖珍珠鮮奶茶($33)

百頁豆腐($30)

這個炸大雞排($46)真的是重點推介!

川味口燒牛肉麵($72)
湯底夠濃味,跟台灣吃到的很像!
好吃😋

來到「老媽拌麵」當然要來一個蔥油嫩雞拌麵($62)

麵一來到,員工就提醒我要襯熱搞拌麵條~
蔥油加上XO醬,拌勻後,麵粉很香,味道也好吃!
雞肉份量很多,而且口感真的很嫩滑!

• 蔥油嫩雞拌麵
  • 炸大雞扒
2019-10-23 47 浏览
見到開了新台式食店,入去一試,地方算坐得舒服, 餐牌上的食物算是新穎,叫了一碗和牛炸醬拌麵 ,麵是有兩款選擇的 幼麵或寬麵,今次揀了寬麵 ,質地不錯 煙韌不會太硬, 醬汁味道惹味, 但醬汁太少,不足夠掛在每條面上, 令麵淡而無味,有些乾身, 失敗之作, 另外叫了一杯冬瓜檸檬, 飲品味道尚可, 但這個價錢若然有少少昂貴, 如果拌麵上醬汁再多少少, 相信會更美味
2019-10-23 31 浏览
這間台灣麵裝修很光鮮,座位寬敞舒適,還有很多關於拌面的資訊掛在牆身。川味紅燒半筋半肉牛肉麵 $78可以選擇粗麵或幼麵,雖然有一隻辣椒圖案,但吃上去一點也不辣,湯底味道濃沃,牛肉厚厚的軟嫩的,味道不錯。和牛炸醬拌麵 $78可笑的是我以為有和牛配料,怎料和牛碎上與炸醬混合在一起,配上蘿蔔絲、青瓜絲、豆腐乾、木耳絲和一隻煎蛋,未到較為清淡一些。咸牛肚 $42滷水味很濃郁,牛肚爽口。炸大雞扒 $46很喜歡炸大雞扒,炸出來不是太油膩,保持外脆,肉質內軟。黑糖珍珠鮮奶 $33鮮奶味道香滑,配上黑糖甜甜的味道很不錯。可惜餐廳沒有套餐提供,如果有套餐選擇,價錢可能會便宜一點。

川味紅燒半筋半肉牛肉麵 $78

和牛炸醬拌麵 $78

咸牛肚 $42
滷水味很濃郁,牛肚爽口。

炸大雞扒 $46
很喜歡炸大雞扒,炸出來不是太油膩,保持外脆,肉質內軟。

黑糖珍珠鮮奶 $33
鮮奶味道香滑,配上黑糖甜甜的味道很不錯。

可惜餐廳沒有套餐提供,如果有套餐選擇,價錢可能會便宜一點。
2019-10-15
2019-10-21 26 浏览
剛剛新開張,諗住試一試,但結果好失望。夜晚6點,店裡得兩枱客,點了個魯肉飯,等咗十分鐘,點知個飯係凍嘅,雖然啲魯肉汁係熱嘅,但啲飯又凍又硬,似隔夜飯,同店員講咗,佢收咗個飯,之後拎返同一個飯俾我,個飯係熱咗少少,但有啲位都係凍凍地,似係拎入去叮熱佢,因為個飯碗係比之前熱嘅。除咗個凍飯之外,味道都係一般般,價錢貴,性價比低,唔值得去食。裡面嘅選擇都好少。亦都唔會主動拎水俾客人,要問先肯俾。唔會再食了。

2019-10-20
2019-10-17 846 浏览
情有獨鍾台灣拌麵,所以今晚就去左荃灣廣場的「老媽拌麵」吃晚餐。未夠八點都坐滿客人,好受歡迎呢餐牌上有多款台灣拌麵或湯麵,也有不同台式小吃及飲品,價格適中酥炸甜不辣呢度嘅甜不辣外型好似薯角,外表金黃酥脆,內裡軟糯Q彈,充滿咬口,帶有魚肉香,配埋酸甜汁食會更加美味呢百頁豆腐我個人好喜歡百頁豆腐,因為個口感好特別,有d似魚蛋,外面嫩滑得來入口Q彈,有豆香川味三寶牛肉麵湯底呈深歇色,辣度並不高,味濃而不膩,帶點藥膳味道,感覺滋補!三寶牛肉分別係牛𦟌、牛筋同牛肚,牛肚好新鮮,鹵得入味;牛筋好彈牙,骨膠原感覺豐富;牛𦟌係半筋半肉,滿有口感,牛肉味相當濃郁呢!幼身的關廟麵能掛湯,吸收晒湯底嘅精華,好正啊!和牛炸醬拌麵拌麵的麵條同樣可以選擇關廟刀削麵或細麵,我就揀左刀削麵~麵條呈曲狀,帶有麵粉香,好有咬口!麵條同和牛肉炸醬融為一體,形成完美配搭,好香濃嘅牛肉味哦!但略嫌底下有好多豉油,咸左少少洛神花茶飲品呈鮮血紅色,底下有唔少洛神花乾,酸酸甜甜,清新解膩去脂阿里山高山冷泡茶最後仲點左個阿里山高山冷泡茶,用膠樽裝住,簡約乾淨。入口係清雅脫俗的茶香

百頁豆腐

川味三寶牛肉麵

幼身的關廟麵能掛湯,吸收晒湯底嘅精華,好正啊!

洛神花茶

飲品呈鮮血紅色,底下有唔少洛神花乾,酸酸甜甜,清新解膩去脂

阿里山高山冷泡茶

2019-10-14 49 浏览
對於鐘意食台灣野嘅我黎講,當然唔可以錯過而間老媽拌麵店啦佢地開嘅時間唔算耐~~但長時間都見入面好多人幫襯架! ! 趁今日得閒又想食台灣野! 一於去試下先川味紅燒半筋半肉牛肉麵食台灣野又點可以少咗牛肉麵呢Omg 牛筋好渣身 入口即溶既感覺啊 湯底有少少微辣美人雞湯麵 雞件都唔少下架 清得黎又幾好飲喎 有微微既薑味 麵質彈牙連湯飲埋都得架台灣腸台灣小食黎講,又點少得台灣腸呢! !餐廳好細心將台灣腸切件上方便食用台灣滷鴨舌 十級正 超級推介!!鴨舌真係十分肥美之餘仲好滑 而且滷得好入味啊 一定一定要試珍珠奶茶🥤 +檸檬冬瓜茶🥤珍珠好有咬口而且焦糖味好足夠 冬瓜茶就消暑一流啦
對於鐘意食台灣野嘅我黎講,當然唔可以錯過而間老媽拌麵店啦

食台灣野又點可以少咗牛肉麵呢

Omg