之前睇食評,話呢間唔錯,入嚟諗住試下個炸醬拌麵,有隻旦,肉碎,醬汁唔係好重味,味道其實還可以的,但以$78一碗,以為會有點驚喜,加一後$86埋單,但原來只是好普通的一個麵 ,唔係好值得
唔係好值得
2019-12-26 40 浏览
餐廳主打台灣菜式 , 在台灣人氣的麵店, 裝修簡約風格, 環境舒適、 光猛, 木製餐牌好別緻。私房花雕雞拌粗麵$78花雕雞入口嫩滑, 帶有淡淡的誘人酒香, 足2人份量, 配上香蔥粒、杞子粒, 杞子更有 補眼功效, 有益又健康, 輕輕叉開半隻流心蛋, 拌勻和粗麵 一起吃, 油潤香口, 別有一番滋味。川味三寶牛肉幼麵$82紅燒牛肉厚切大片, 啖啖肉, 入口軟嫩, 牛味香濃, 牛筋煮得很軟稔、滑溜 , 牛肚爽口入味,湯底味醇厚, 微辣, 香濃而不膩 , 幼麵煙煙韌韌韌, 軟硬適中, 吸收了湯底 華,更加滋味。澎湖花枝丸(六粒)$32花枝丸即叫即炸 , 外皮炸到金黃色, 上枱脹卜卜,熱呼 呼, 令人垂涎, 大口咬下, 彈牙和緊緻, 沾上酸辣醬汁, 鮮味十足。滷鴨舌$46鴨舌沒有雪藏味, 鹵得唔會過稔,仲好爽口彈牙,鹵得夠入味 , 最啱送啤酒。黑糖珍珠鮮奶茶$33黑糖香甜濃郁, 鮮奶滑溜,充滿奶香, 比例調配剛剛好, 珍珠 QQ彈牙, 不會太甜 , 有台式風味。

私房花雕雞拌粗麵$78

川味三寶牛肉幼麵$82

澎湖花枝丸(六粒)$32

滷鴨舌$46

黑糖珍珠鮮奶茶$33
2019-12-26 36 浏览
同朋友去荃灣廣場行街,經過呢間台式餐廳,見到門口個餐牌,俾佢啲野食吸引左,入去試下先!紅燒半筋半肉牛肉麵牛肉煮得好淋,牛筋都好淋、超有骨膠原!面嘅口感都好適中,湯底好濃郁。豆乳香香雞飯呢個飯都幾特別架,佢係腐乳醬配炸雞飯,炸雞係即炸嘅,好香脆!食落原來又幾夾喎😍花枝丸食落幾彈牙、入面有粒粒墨魚,好有咬口!本身我都幾鍾意食香口野,所以覺得好好食!燙青菜仙草茶點左仙草茶試下,味道唔算太甜、入面有粒粒仙草,幾好飲!荔枝綠茶好重荔枝味,都係唔會太甜!最後埋單$268 👍🏻

紅燒半筋半肉牛肉麵
牛肉煮得好淋,牛筋都好淋、超有骨膠原!
面嘅口感都好適中,湯底好濃郁。

豆乳香香雞飯

花枝丸

燙青菜

仙草茶
點左仙草茶試下,味道唔算太甜、入面有粒粒仙草,幾好飲!

荔枝綠茶
好重荔枝味,都係唔會太甜!

最後埋單$268 👍🏻
2019-12-16
今晚收左工去左荃灣行下街, 行到咁上下又係搵野食嘅時間, 見到E間老媽拌麵都幾多人食於是就入去試下☺️ 餐廳環境算大, 枱與枱之間又唔算好近, 所以坐得都幾舒服! 餐牌上都有幾多特色嘅撈麵同飯 而且d小食都幾吸引, 最後我地點左兩個小食, 兩個主菜🍜🍚同兩杯野飲🍹😊黑糖珍珠巧克力🍫用黑糖代替左傳統嘅糖漿, 味道幾特別, 不過小妹覺得有少少甜🙈冬瓜檸檬🍋冬瓜檸檬甜甜酸酸, 非常醒胃澎湖花枝丸🦑新鮮炸起嘅花枝丸十分香口, 口感非常彈牙, 沾埋個甜酸醬, 幾好味😋滷鴨舌🦆👅鴨舌質感軟滑彈牙, 味道唔錯, 不過如果可以再重口味d會更好🙈😊私房花雕雞拌麵🍶🐔🍜(幼麵)花雕味幾香, 雞件幾入味, 肉質嫩滑, 幼麵口感彈牙, 每一條麵條都吸哂d汁, 整體唔錯!☺️豆乳香香雞飯🐔🍚一上枱已經聞到好濃郁嘅豆乳味, 炸雞幾大件而且外脆內嫩, 咬落去亦幾juicy, 味道唔錯!總結: 食物味道整體不錯, 環境舒服, 店員服務態度良好而且價錢都唔貴!

黑糖珍珠巧克力🍫

冬瓜檸檬🍋
冬瓜檸檬甜甜酸酸, 非常醒胃

澎湖花枝丸🦑

滷鴨舌🦆👅

私房花雕雞拌麵🍶🐔🍜(幼麵)

豆乳香香雞飯🐔🍚

2019-12-17
  • 澎湖花枝丸
2019-12-19 87 浏览
超失望之選 諗住大家未試過食下所謂「套餐」係要加$18 或 $33 先有但本身價錢唔低了 我既撈既汁味道ok 麵質ok 但係嚟到嗰時已經黐住左一舊 配幾粒青豆 一條凍菜 雞柳幾舊 肉質好一般 好自己屋企食既味 同事既 d汁好似滷水汁 唔係好似花雕酒味還好 正常味 蘿蔔唔林加左$33 中既 「隨機小食」 幾片薑?!姐係$78+33 = 一碟撈麵 一杯奶茶 幾片薑,同埋青瓜食物味道根本唔值呢個價等又耐 !侍應服務都一般 仲要有+1服務費對得住呢個鋪位既質素?諗都唔使諗都唔會有下次
超失望之選

好自己屋企食既味

花雕雞伴麵

同事既 d汁好似滷水汁 唔係好似花雕酒味

還好 正常味 蘿蔔唔林

加左$33 中既 「隨機小食」 幾片薑?!

姐係$78+33 = 一碟撈麵 一杯奶茶 幾片薑,同埋青瓜

食物味道根本唔值呢個價
等又耐 !侍應服務都一般 仲要有+1服務費
對得住呢個鋪位既質素?

諗都唔使諗都唔會有下次
2019-12-19 37 浏览
一嚐台灣開來嘅老媽拌麵叫咗和牛炸醬拌麵,和牛味好香,而且仲有啲肉操、蛋、紅蘿蔔絲、青瓜絲、雲耳等撈麵,麵質彈牙粗身。澎湖花枝丸,夠彈牙,我就最鍾意食台式花枝丸,有花枝香。另外叫咗個香煎蔥抓餅,蔥味夠香,抓餅熱辣辣,不過如果係似手抓餅就更加美味。高麗菜豬肉餃清清地,皮薄餡靚,豬肉夠香,蒸菜夠爽口。黑糖朱古力珍珠真係好好飲,有淡淡的黑糖味配上香濃嘅朱古力,而且唔會太甜,仲有咬口珍珠,好飲。冬天飲熱飲就非常正。

一嚐台灣開來嘅老媽拌麵

澎湖花枝丸,夠彈牙,我就最鍾意食台式花枝丸,有花枝香。

高麗菜豬肉餃清清地,皮薄餡靚,豬肉夠香,蒸菜夠爽口。

2019-12-18 30 浏览
今日試下新店的菜式-紅燒牛肉刀削麵,豆腐,甜不辣。首先,個麵的湯底濃度尚算可以,刀削麵軟硬適中,整體合格。甜不辣和豆腐不夠地道,但味道可以接受。總括來說,可以一試。
總括來說,可以一試。
2019-12-16 24 浏览
台式拌麵好多人鐘意食,貪佢夠哂口感。老媽伴麵開咗餐廳都一段時間,今日經開終於食到入面裝修簡簡單單咁,乾淨企理。有全日套餐,價錢都好抵!呢度仲有好多台式飲品嘅選擇我要左杯台灣仙草茶,味道唔會太甜,好啱我口味旁邊係滷水牛筋,炆得好淋好入味仲有一個小食係台式香腸,切薄煎香,好有台灣夜市嘅感覺主食要咗三寶牛肉麵,有齊牛肉、牛肚同埋牛筋!我覺得牛肉最好食,炆到好淋;湯底味道夠濃,,啲湯都差唔多飲晒咁滯呢度性價比幾高,下次可以再encore
台式拌麵好多人鐘意食,貪佢夠哂口感。
老媽伴麵開咗餐廳都一段時間,今日經開終於食到

入面裝修簡簡單單咁,乾淨企理。

有全日套餐,價錢都好抵!呢度仲有好多台式飲品嘅選擇

我要左杯台灣仙草茶,味道唔會太甜,好啱我口味

旁邊係滷水牛筋,炆得好淋好入味

仲有一個小食係台式香腸,切薄煎香,好有台灣夜市嘅感覺

主食要咗三寶牛肉麵,有齊牛肉、牛肚同埋牛筋!

呢度性價比幾高,下次可以再encore

每次去台灣都會買返幾包拌麵返香港,幸運地香港已經開左台灣人氣拌麵實體店《老媽拌麵》又可以嘗到台灣的味道😊😙 店內以木製作為設計為藍本,感覺親切獨特。·☆ 川味紅燒半筋半肉牛肉麵 HKD$78湯頭聞到陣陣花椒八角香味,川辣味適中,牛筋整得幾軟腍,牛也不錯。推薦麵底選關廟刀削麵,波浪形既闊麵掛湯高啲👍·☆ 私房花雕雞拌麵 HKD$78哩款拌麵幾有驚喜😋 醬汁含濃郁既花雕酒香,加上蔥花及杞子令味道更突出👍 雞件份量亦不少,而言肉質十分軟腍,個人很喜歡呢~·☆ 炸大雞排 HKD$46雞排大大份,炸得十分酥脆,炸粉唔會好厚,而肉質亦算不錯,唔會炸得太硬,食完好飽肚。·☆ 台灣香腸 HKD$32完全係台灣的味道😚 小貼士係連埋蒜片一齊食會更加惹味~·當然唔少得叫返兩杯台飲🥤老媽黑糖珍珠鮮奶茶及老媽黑糖珍珠巧克力,記得要攪勻啲黑糖先好飲,朱古力同黑糖出奇地夾,兩者都唔會搶左大家風頭👍

☆ 川味紅燒半筋半肉牛肉麵 HKD$78

☆ 私房花雕雞拌麵 HKD$78

☆ 炸大雞排 HKD$46

☆ 台灣香腸 HKD$32

完全係台灣的味道😚 小貼士係連埋蒜片一齊食會更加惹味~

2019-11-28
  • 私房花雕雞拌麵
2019-12-13 611 浏览
老媽拌麵, 大家都不會陌生的了,  是一個幾出名的台灣拌麵牌子, 但實體店, 還是第一次吃。你可能會問, 為何有即食的拌麵, 不在家自己煮就好? 答案是懶啊, 而且不會煮餸啊, 只有麵好單調啊!黑糖珍珠鮮奶茶黑糖珍珠巧克力鮮奶的質地比較薄身, 和飲品店相比, 牛奶沒那麼濃郁, 黑糖也不太濃, 好處是不會太甜, 邊吃麵邊喝也蠻算適合, 珍珠比較有咬口, 份量也比較大杯。滷鴨舌 鴨舌 比我想像中便宜, 它煮得很軟身, 易吃, 也很入味, 還細心附送一隻碟裝骨。百頁豆腐豆腐很Q彈的口感, 味道調得剛好, 作為小食不錯的選擇。花雕雞拌麵雞件已切好小件小件的, 似是雞腿的部分, 肉質較嫩, 豉油中帶花雕酒香, 刀削麵條薄而爽彈, 加上流心蛋、菇及菜, 很滿足的感覺。川味三寶牛肉麵這碗麵是我們今晚最喜愛的食品, 三寶是牛展、牛筋及牛肚, 全部都煮得入味, 而且很軟腍, 材料夠多, 又有蘿蔔和菜, 麵條雖然浸在湯內, 也不會過腍, 仍保留它的質感, 湯也有驚喜, 濃郁但沒太咸, 是可以喝到的湯。
你可能會問, 為何有即食的拌麵, 不在家自己煮就好?
答案是懶啊, 而且不會煮餸啊, 只有麵好單調啊!

黑糖珍珠鮮奶茶
黑糖珍珠巧克力

滷鴨舌
百頁豆腐
豆腐很Q彈的口感, 味道調得剛好, 作為小食不錯的選擇。

花雕雞拌麵

川味三寶牛肉麵
  • 川味三寶牛肉麵
2019-12-12 351 浏览
<好正既撈麵牛肉麵>🐮呢間老媽拌麵 係台灣麵店 有各式台灣小食 牛肉麵同拌麵最出眾 環境都算坐得舒服 👍🏻值得再食🍴私房花鵰雞拌麵 78 蚊🐤用關廟細麵🍜有香滑既溏心蛋🥚 花鵰味幾香 仲有 d甜紀子 雞肉係有少少骨 側邊包住肉嗰 d口感彈牙 🐥仲有爽口既白菇 小棠菜 粟米等 撈麵 個口感幾有咬口🍜 夠爽口 盡吸醬汁 好食 🍴澎湖花枝丸 32 蚊🦑6.粒花枝丸 出面既茨粉唔算厚 帶有少少香脆🔥 花枝肉彈牙 夠新鮮 再點下 甜酸辣汁 十分唔錯 🍴炸大雞排 46 蚊🔥🐥真係幾大件 外皮炸得好香脆 帶 d鹽香 雞扒入面既肉質好嫩骨 而且夠哂厚肉 好正 🍴川味三寶牛肉麵 82 蚊🐮🍜點左關廟刀削麵 呢款刀削麵比較爽口 彈牙 口感煙靭 湯底牛肉味好香 加上白紅蘿蔔 🥕 湯底夠肉味又帶 d甜 而三寶分別係 牛筋 牛展 金錢肚 ,.金錢肚醃得勁軟林 🐮 牛展夠彈牙 帶 d黏稠既筋位 牛筋更加煙靭 🐂 而且牛肉味好濃 好正 🍴熱黑糖珍珠鮮奶 33 蚊🥛熱度好夠既鮮奶 奶幾香滑 因為熱 所以黑糖已溶左入去 都幾香甜 重點係佢既珍珠 大細適中 十分彈牙 正👍🏻 🍴凍黑糖珍珠鮮奶茶 33

<好正既撈麵牛肉麵>🐮

🍴私房花鵰雞拌麵 78 蚊🐤
用關廟細麵🍜

🍴澎湖花枝丸 32 蚊🦑

🍴炸大雞排 46 蚊🔥🐥

🍴川味三寶牛肉麵 82 蚊🐮🍜

🍴熱黑糖珍珠鮮奶 33 蚊🥛

🍴凍黑糖珍珠鮮奶茶 33 蚊 ❄ ☕
一樣 d珍珠 彈牙 凍飲一開始層冰分明 底層有黑糖 撈埋一齊就會喺香滑既奶茶度感受到黑糖既香甜 都好味 👍🏻
#花枝丸 #炸雞扒 #牛肉麵 #牛根 #牛腩 #撈麵 #醉雞

Score 平均分 <7.7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#老媽拌麵
荃灣大壩街4 至30 號荃灣廣場 樓441a號鋪
=====================

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2019-12-12
2019-12-09 42 浏览
之前香港開了第一間老媽拌麵我就去吃啦! 現在荃灣也開了一間, 當然要來吃一下川味紅燒半筋半肉牛肉麵 主角終於上場啦! 紅燒湯底濃郁,微辣好暖胃!份量蠻大的! 牛筋和牛肉的份量不少 我最喜歡吃牛筋,滷至入口即化!牛肉味濃也很嫩,非常入味!我們選了幼麵,麵少少偏軟 還有蘿蔔也超好吃!煮得很透豆乳香香雞飯 香香雞炸得很香脆, 肉質軟嫩多汁 而且是一口剛好的大小, 對我們女生來說很方便!豆乳就是腐乳, 做成醬汁拌飯很有風味, 喜歡腐乳和鹽酥雞的一定要試試!炸地瓜條地瓜就是蕃薯!剛炸好的地瓜條,送來是還是很熱的,外酥內軟,甜甜的,很好吃,不知不覺就吃了很多!台灣香腸切成片狀方便夾拿來配飯很適合!黑糖珍珠鮮奶 天氣冷點了熱的, 黑糖和鮮奶甜度剛好, 珍珠比凍飲的軟一點, 喝完後身體都暖暖的很舒服。黑糖珍珠鮮奶茶 黑糖奶茶比黑糖鮮奶多一份茶香, 也比較沒那麼甜,珍珠比較彈牙現在還多了套餐呢!下次可以來試試下午茶!
之前香港開了第一間老媽拌麵我就去吃啦!
現在荃灣也開了一間,
當然要來吃一下

川味紅燒半筋半肉牛肉麵
主角終於上場啦!
紅燒湯底濃郁,微辣好暖胃!
份量蠻大的!
牛筋和牛肉的份量不少
我最喜歡吃牛筋,滷至入口即化!
牛肉味濃也很嫩,非常入味!
我們選了幼麵,麵少少偏軟
還有蘿蔔也超好吃!煮得很透
豆乳香香雞飯
香香雞炸得很香脆,
肉質軟嫩多汁
而且是一口剛好的大小,
對我們女生來說很方便!

豆乳就是腐乳,
做成醬汁拌飯很有風味,
喜歡腐乳和鹽酥雞的一定要試試!
炸地瓜條

地瓜就是蕃薯!
剛炸好的地瓜條,
送來是還是很熱的,
外酥內軟,甜甜的,很好吃,
不知不覺就吃了很多!

台灣香腸

切成片狀方便夾

拿來配飯很適合!

黑糖珍珠鮮奶
天氣冷點了熱的,
黑糖和鮮奶甜度剛好,
珍珠比凍飲的軟一點,
喝完後身體都暖暖的很舒服。

黑糖珍珠鮮奶茶
 黑糖奶茶比黑糖鮮奶多一份茶香,
也比較沒那麼甜,珍珠比較彈牙

現在還多了套餐呢!

下次可以來試試下午茶!
2019-12-07 43 浏览
台式料理係我至愛之一,今日嚟到荃灣廣場4樓食好西,食店採用以暖色木材作裝橫, 光猛坐得舒服👍餐牌設計精美,頗多款式😙主食和牛炸醬拌粗麵 /川味三寶牛肉麵 🍲~ 拌麵整個紅紅綠綠好吸引,醬汁幾好惹味 ,唯和牛啲肉冇乜咬口,唔係太突出😆~ 三寶比較驚喜!! 牛展筋肉分明厚切,牛筋炆得軟腍Q彈,牛肚係我鍾意嘅金錢肚✌ 個湯都幾好飲有濃淡適中, 有淡淡藥材味滲出嚟🤤 粗麵食落嚼勁十足, 有麵粉味,勁like👍小食澎湖花枝丸~ 幾香口正正常常👌香煎蔥抓餅~ 煎得好乾身,薄薄一片,食落香口,唔油膩, 鹹鹹地有蔥味,非常有嚼勁👍飲品阿里山高山泡茶😊黑糖珍珠巧克力😍👩‍⚖ 台灣過江龍,今次喺香港開咗實體店,食台灣美食,又一好去處😚

餐牌設計精美,頗多款式😙

主食

• 黑糖珍珠巧克力
  • 香煎蔥抓餅
  • 川味三寶牛肉麵
2019-12-06 45 浏览
台灣嘅老媽拌麵終於起香港開咗分店,平時我都好鍾意買啲台灣麵,關廟麵返屋企煮,難得在荃灣區近我,當然要幫襯😁。🍜澎湖花枝丸六粒$32。大大粒,即叫即炸,有啲魷魚粒粒,好有咬口,必叫小食。🍜川味紅燒半筋半肉牛肉麵$78。。有粗麵或幼麵揀,我揀咗幼麵,牛筋同埋牛肉都煮得好稔,湯好香濃,小小辣,有兩個牛筋,兩件牛肉,有紅,白蘿蔔,算多料。滿足。。🍜私房花雕雞拌麵$78。好有花雕酒味,都有好多件雞,唔孤寒,個汁仲有好多杞子,好入味,加上個麵好好食,必吃。。🍜台灣香腸$32..我最愛,食台灣腸點可以唔加大蒜片,perfect👍🏼
台灣嘅老媽拌麵終於

🍜澎湖花枝丸六粒$32
。大大粒,即叫即炸,有啲魷魚粒粒,好有咬口,必叫小食

🍜川味紅燒半筋半肉牛肉麵$78。

🍜私房花雕雞拌麵$78

🍜台灣香腸$32
.我最愛,食台灣腸點可以唔加大蒜片,perfect👍🏼
2019-12-04
  • 澎湖花枝丸
  • 川味紅燒半筋半肉牛肉麵
2019-12-06 34 浏览
知道荃灣廣場開左老媽拌麵,都一直想黎試下呢!位置有少少隱閉,響角落頭位架!可以揀關廟刀削麵或者關廟細麵一於叫一個拌麵,一個湯麵試下!先黎和牛炸醬拌麵野飲叫左冬瓜檸檬同黑糖珍珠巧克力,前者堅有古早味!係台味呀!後者都非常特別!呢個配搭我係第一次試呢!再黎川味三寶牛肉麵溫馨提示 呢個麵係少少辣架如果完全唔食得辣既朋友就避免叫呢樣啦仲有佢絕對係濃味同重口味架!牛肚牛𦟌牛筋都非常淋身,正!然後叫左兩個小食一個係炸大雞扒新鮮炸起熱辣辣肉汁仲留到 好厚肉呀!最後以澎湖花枝丸作結個醬汁係平時食蚵仔煎個汁黎架!
知道荃灣廣場開左老媽拌麵,都一直想黎試下呢!
位置有少少隱閉,響角落頭位架!

可以揀關廟刀削麵或者關廟細麵

一於叫一個拌麵,一個湯麵試下!

先黎
和牛炸醬拌麵

野飲叫左冬瓜檸檬同黑糖珍珠巧克力,
前者堅有古早味!係台味呀!
後者都非常特別!呢個配搭我係第一次試呢!

再黎
川味三寶牛肉麵

溫馨提示 呢個麵係少少辣架
如果完全唔食得辣既朋友就避免叫呢樣啦
仲有佢絕對係濃味同重口味架!
牛肚牛𦟌牛筋都非常淋身,正!

然後叫左兩個小食
一個係炸大雞扒
新鮮炸起熱辣辣
肉汁仲留到

好厚肉呀!

最後以澎湖花枝丸作結
個醬汁係平時食蚵仔煎個汁黎架!

• 炸大雞扒