2019-11-08 51 浏览
店員介紹拌麵的類別,又主動問要否免費加底,大胃口嘅我當然要加底!和牛炸醬拌麵,從面層看肉醬小干料多,其實麵下有好多汁。拌麵趁熱快手拌勻讓每條麵吸收醬汁,凍咗會痴在一起不易拌。濃郁肉汁掛在麵條上,牛質地嫩口不痴牙,干料青瓜紅蘿蔔絲新鮮爽脆,配搭木耳增加口感。川味三寶牛肉麵,選擇幼麵,微辣湯底不失肉味,三寶係厚切牛展, 鹵水入味牛肚,滑脫脫牛筋。旁邊伴菜索曬湯味都幾正。地道小食,酥炸甜不辣,食到貼近台灣感覺,醬汁酸酸甜甜辣辣,點落煙韌炸物作小食又醒胃。鹵水雞翼,隔一個位都聞到鹵水香味。店舖推薦黑糖珍珠鮮奶,朋友舉起手指公。我的最愛 黑糖珍珠朱古力, 極濃朱古力誠意度爆燈。輕鬆音樂下食得特別多,最後加單不油膩蔥油餅 地瓜條、爆肉汁嘅水餃。以台式食品性價比很高。

和牛炸醬拌麵,從面層看肉醬小干料多,其實麵下有好多汁。

鹵水雞翼,隔一個位都聞到鹵水香味。

店舖推薦黑糖珍珠鮮奶,朋友舉起手指公。

我的最愛 黑糖珍珠朱古力, 極濃朱古力誠意度爆燈。

輕鬆音樂下食得特別多,最後加單不油膩蔥油餅

地瓜條、

爆肉汁嘅水餃。

以台式食品性價比很高。
  • 酥炸甜不辣
2019-11-05 38 浏览
今日同客人傾完份單之後,就喺將軍澳中心周圍搵嘢食,因為時間尚早,周圍啲餐廳仲未滿座可以慢慢揀。行下行下見到呢間叫老媽拌麵嘅台式餐廳,座位大約有20-30個左右,見鋪內已有十多人開餐中,應該不錯吧,所以決定一試呢碗係雞絲拌麵,剛送上來的感覺很乾,以為會失望而回,點知撈一撈麵下的汁,蒜香撲鼻,有驚喜!如要挑剔就係雞絲有點鞋,但總體很不錯

如要挑剔就係雞絲有點鞋,但總體很不錯
今日lunch同同事去咗平時去開嘅將軍澳中心食晏晝,今日諗住行遠少少試吓其他餐廳於是揀咗呢一間新開嘅台灣麵店。價錢偏貴仲要收加一服務費,相比起商場裏面其他餐廳晏晝有些少唔抵食。嘢食嘅質素就唔錯嘅,我揀咗紅燒牛肉麵,湯底唔錯牛肉亦都整得唔錯幾好食。面就有兩個選擇我揀咗刀削麵。嘢飲就揀咗蘋果梳打。蘋果梳打幾解渴唔錯。雖然嘢食同埋嘢飲嘅質素都唔錯,但連埋加一,呢一個套餐嘅價錢差唔多$95,Lunch來講就偏貴。
2019-10-13 132 浏览
🔎老媽拌麵 (將軍澳)📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖🔹川味紅燒半筋半肉牛肉麵$78牛肉麵非常好食,非常之入味,有牛筋亦都有牛肉,湯底好濃佢係小小辣,基本上唔食得辣嘅都食到,而且店員亦都話呢個麵好多人食,好推介🔹私房花雕雞伴麵 $78呢一個花雕雞伴麵係新出,不過花雕味唔重,如果加多少少花雕酒就更加好,今次選幼麵,面身好滑,份量亦都好多🔹滷鴨舌$46餐牌上面有好多唔同嘅滷水食品,出面比較少食鴨舌而且鴨舌價錢相對貴,一碟份量好多,而且非常入味唔會太咸,店員仲好細心比多個碗仔放骨🔹澎湖花枝丸$326粒花枝丸,大大粒,炸到脆卜卜,配埋個酸甜醬,性價比極高 值得推薦🔹黑糖珍珠鮮奶茶$33黑糖珍珠鮮奶茶做得好靚 茶同鮮奶分隔左,飲前攪拌下,不過呢杯珍珠奶茶,鮮奶味會比較重,如果中意奶味濃既可以試下 而珍珠都好多,好彈牙
🔎老媽拌麵 (將軍澳)
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖

🔹川味紅燒半筋半肉牛肉麵$78

🔹私房花雕雞伴麵 $78

🔹滷鴨舌$46

🔹澎湖花枝丸$32

🔹黑糖珍珠鮮奶茶$33
2019-10-12 1083 浏览
Does it live up to the hype? Yes!After a long day of work, it's time to get fill up. This time I went to this new restaurant in TKO, Mum's Dry Noodles, to have a taste of their best selling Scallion oil Chicken noodles. Now, if you like instant noodles like I do, you probably have heard of this brand. They're famous for their healthy instant dry noodles. Let's talk noodle. The texture of the noodles is amazing. It's kind of like ramen but slightly more chewy to give that satisfying mouth-waterin

Let's talk noodle. The texture of the noodles is amazing. It's kind of like ramen but slightly more chewy to give that satisfying mouth-watering experience. Pairing this with their special scallion oil source, it's so simple yet very delicious. The chicken is tender and lean, perfect for those who doesn't like your chicken to be too fat and oily.

That's it for the noodles. Now, how can we leave a Taiwanese restaurant without trying their beef brisket? This comes as a snack so the portion isn't too huge. I suggest you ordering this along with the noodles to give it more variety. The beef brisket is quite good, very tender.

For the drink, I ordered the black sugar pearl milk. It lives up to its standard. It's not too sweet which is exactly how I like it.

Overall, I highly recommend this restaurant if you're in need for a bowl of Taiwanese noodles. Must try!
  • 蔥油嫩雞拌麵
2019-10-06 196 浏览
朋友啱啱去完旅行梗要聚下,特意揀左非繁忙時間黎食~~咁先可以慢慢食慢慢傾😊~~咁因為朋友帶住小朋友,侍應都好快咁拎埋BB櫈俾我地~~點完餐傾左陣就有得食喇~~~我地點左:澎湖花枝丸、麻辣豆腐、葱油嫩雞拌麵、美人雞湯麵、洛神花茶同埋黑糖珍珠鮮奶茶🤤下午茶時間好似點得有d多,但對於有人陪先食野既我黎講又唔算多😆愉快地過左一個滿足的下午澎湖花枝丸:新鮮炸熱既花枝丸,脹卜卜既外型好吸引~~食落口都彈牙,配埋甜醬好夾~~麻辣豆腐:冇叫辣麵就點個麻辣豆腐過下口癮~~豆腐吸收左麻辣汁同鹵水汁既精華,入口只有少少麻辣味,唔算太辣,開胃之選!美人雞湯麵:友人特別就小朋友而點既麵~~濃濃的雞湯,小朋友超鍾意飲❤️幼麵條易夾但又唔會好淋~~呢款麵好啱小朋友食呢~~~葱油嫩雞拌麵:超香濃既葱油味😋未食入口都已經索到陣味~~佢有炸左既葱油,仲有新鮮既葱蓉,2者加埋一齊又好夾~但要快點撈埋,擺左一陣個麵癡住左,食到有點累贅😂洛神花茶:酸酸甜甜,朋友話唔係好甜,但好開胃黑糖珍珠鮮奶茶:黑糖味香甜,但又冇過甜,配埋茶味香濃啱啱好~~珍珠QQ好有咬口,不知不覺成杯珍珠就俾我食哂🤭

澎湖花枝丸

麻辣豆腐

葱油嫩雞拌麵

洛神花茶:酸酸甜甜,朋友話唔係好甜,但好開胃
洛神花茶

洛神花茶
黑糖珍珠鮮奶茶
  • 蔥油嫩雞拌麵
2019-09-27 130 浏览
將軍澳中心開咗好多嘢食除咗我最鍾意食嘅泰國餐廳之外原來佢哋隔離都有一間台灣嘢食叫做老媽拌麵好似係台灣都幾出名㗎喎佢哋嘅拌麵都可以自己帶走。叫咗一個滷水鴨舌鴨舌喺香港比較有得少啲食加上鴨舌嘅做功比較困難數量又唔多所以呢估唔到喺將軍澳中心都可以試到。另外都叫咗呢個綠色嘅水餃佢哋好得意綠色嘅應該都算係手工水餃水餃入邊包左豬肉餡不過呢嫌個皮厚左少少如果播返啲就好啲啦。另外都叫咗個雞肉刀削麵雞湯清清淡淡都幾好。 另外都叫咗個滷水牛肚牛肚爽口,滷水味都幾重。

2019-09-27 89 浏览
就喺我收工嘅时候,我地参观咗一间新开嘅餐厅,我即刻受到彬彬有礼、和蔼可亲女侍应同面嘅欢迎。虽然呢间餐厅好细,但佢好干净,设计精良,畀人一种现代有。我点咗一份价值约75港元嘅牛肉面汤,肉汤有好浓嘅牛肉味,因为佢系用煮沸嘅牛肉骨做成嘅,配料嘅味道同无D质地都好靓。饮料方面,我点咗一杯珍珠朱古力奶茶,呢种冲茶质量好好,茶好食,泡泡又软又好。服务好快好周到。选单唔错,气氛好好,嘢食都唔错另外都叫咗一個小食係牛筋涵得幾林老人家都食得到,加上價錢唔貴建議叫。

2019-09-25 82 浏览
今日去左荃灣廣場同朋友睇戲,睇完戲之後我哋行咗陣街,原來呢個商場幾多嘢行,又多衫買,又多野食。行到上4/F,比我地發現左依間老媽拌麵,原來起台灣過左黎啦#和牛炸醬拌麵 $78可選粗/幼麵🍜店員重要好細心叫我撈左先🤣材料好充足,另外面頭仲有隻太陽蛋,刀削麵麵質唔錯,但有少許過淋#蔥油嫩雞拌面 $62蔥油味,好香而且麵條夠乾身,而且有咬口。雞肉果然係唔鞋,但份量偏少😂總係覺得有啲唔夠喉#滷鴨舌 $46每次去台灣,都會去西門町著名老店買鴨舌。返到嚟香港一直念念不忘這個味道,雖然沒有台灣那麼濃郁,但還是不錯。#台灣燒仙草 $22口感略似龜苓膏,飲落去少許甘甘的,值得一讚不會過甜😊

#和牛炸醬拌麵 $78
可選粗/幼麵🍜店員重要好細心叫我撈左先🤣

#蔥油嫩雞拌面 $62

#滷鴨舌 $46

#台灣燒仙草 $22
口感略似龜苓膏,飲落去少許甘甘的,值得一讚不會過甜😊
2019-09-25 67 浏览
雞湯面,雞肉過鞋。鴨舌,帶雪藏味。不能入口雞伴面,勁咸。只有牛肉面和鹵肉飯可ok. 可以說這些级數但收費高到70 至80元一份的餐廳……垃圾。根本就不懂煮食就開店。
雞湯面,雞肉過鞋。
鴨舌,帶雪藏味。不能入口
2019-09-24 62 浏览
老媽拌面係將軍澳中心都開左一段時間,一直想去試但都未有機會。今次同媽媽食飯行開果邊,就決定去試一試。我地叫左兩款小食,分別係鴨舌同埋台灣腸。鴨舌煮得非常淰同埋入味,味道相當唔錯。台灣腸亦有一定嘅水準,甜甜地嘅台灣腸加埋蒜片一齊食,味道一流。之後就到令人期待嘅面喇,我就叫左碗和牛拌面,同我想中嘅有少少唔同,上面嘅和牛唔係一片一片嘅,而係肉粹。拌面整體味道都唔錯,唔會太咸。媽媽叫嘅係湯面, 人覺得比起拌面更令人驚喜 湯底非常鮮美,而牛肉亦煮得好淰,升4係我試過最好食嘅台灣牛肉麵。飲品方面我地就分別叫左冷泡茶同珍珠奶茶,味道都非常唔錯。

我地叫左兩款小食,分別係鴨舌同埋台灣腸。

鴨舌煮得非常淰同埋入味,味道相當唔錯。

飲品方面我地就分別叫左冷泡茶同珍珠奶茶,味道都非常唔錯。

將軍澳的美食真是越來越多,台灣老媽拌麵也開到來香港啦!簡約的裝修感覺很舒服,Shopping 後帶了爸爸來食下午茶。川味紅燒半斤半肉牛肉麵,牛肉分別有牛筋和牛𦟌,湯底香甜濃,帶有微辣,選了粗麵,彈牙有嚼口。和牛炸醬拌麵,有和牛粒、青瓜絲、紅蘿蔔絲、雲耳絲和雞蛋,拌勻粗麵一齊食,口感豐富,也挺惹味的。滷鴨舌,鴨舌夠軟腍,味道可以再濃郁一些。百頁豆腐,豆腐Q彈,很夠滷水味。黑糖珍珠鮮奶,攪勻之後飲,有些黑糖甜味,黑珍珠煙煙毅毅,很有嚼口。檸檬冬瓜茶,清甜的冬瓜茶,帶有少少檸檬酸甜,清新爽口,爸爸也挺喜歡這個飲品。

下午茶
  • 川味紅燒半筋半肉牛肉麵
2019-09-20 125 浏览
最近將軍澳中心開了很多新的店舖,今天約了朋友來是這間老媽拌麵幸好我們早點去就不用等位。餐廳設計舒適,空間感大,而且座位也是寬闊的。餐牌上有伴麵、湯麵、餃子、小食及台式飲料等。清燉牛肉麵最期待的是它的清湯!沒想到上菜時,刀削麵的份量比想像中少,燉湯清甜,配上刀削麵很合適,而且牛肉軟身,整體味道不錯和牛炸醬拌麵職員說這個是新菜式,於是朋友點了這個。搬面的配菜豐富,但我們找不到和牛職員說原來和牛是在這個炸醬入面,我們感到有點失望,因為肉切得太碎就沒有質感台灣香腸本以為是那種由油膩膩、十分香口的香腸,怎了這個是乾爭爭的,但保留原有台式香腸的味道,口感有點扣分整體來說,餐廳的裝修設計舒適,但食物質素普通,未試過台式拌麵的朋友亦可以一試

幸好我們早點去就不用等位。
餐廳設計舒適,空間感大,而且座位也是寬闊的。
餐牌上有伴麵、湯麵、餃子、小食及台式飲料等。

和牛炸醬拌面

2019-09-19
台灣香腸
 老媽拌麵,台式餐廳拌麵最出名咪過黎試下拌麵品牌開堂食店將軍澳係海外第一間分店長時間都滿座拌麵彈牙惹味,店內有好多款式麵食選擇幼麵,刀削麵口感各有特點 先上2杯冰水再落單諗食乜,服務幾好!決定先試招牌拌麵店員推薦新口味,和牛炸醬撈麵招牌川味三寶牛肉麵牛筋和牛腩滷得入味帶點點辣味 香腸就普通啦,略為乾身肉汁比較少,圖片睇得出 滷雞翼,滷得好入味,想食小吃可以試試啦和牛炸醬撈麵 可選幼麵或刀削麵濃郁既和牛炸醬肉碎,味道濃香帶少辣味將瓜絲,蘿蔔絲等食材一起拌勻食起來清爽,麵條有彈性,沾滿肉醬既香辣吃起來不錯 川味三寶牛肉麵配幼麵,湯底鮮甜帶少少辣仲有少少藥材香味 可以再濃味d就更好食牛肉部份夠大片夠入味,牛筋帶一點彈性牛肚就個人一向最鐘意食荔枝綠茶,唔太甜 台式飲品黑糖珍珠朱古力,好甜,但食辣野又夾喎老媽拌麵將軍澳中心1樓133號總評,油膩感輕,比較健康
 老媽拌麵,台式餐廳
拌麵最出名咪過黎試下
拌麵品牌開堂食店
將軍澳係海外第一間分店
長時間都滿座
拌麵彈牙惹味,店內有好多款式麵食選擇
幼麵,刀削麵口感各有特點
先上2杯冰水
再落單諗食乜,服務幾好!
決定先試招牌拌麵
店員推薦新口味,和牛炸醬撈麵
招牌川味三寶牛肉麵
牛筋和牛腩滷得入味帶點點辣味

香腸就普通啦,略為乾身
肉汁比較少,圖片睇得出
 滷雞翼,滷得好入味,想食小吃可以試試啦
和牛炸醬撈麵
 可選幼麵或刀削麵
濃郁既和牛炸醬肉碎,味道濃香帶少辣味
將瓜絲,蘿蔔絲等食材一起拌勻

食起來清爽,麵條有彈性,沾滿肉醬既香辣
吃起來不錯
 川味三寶牛肉麵
配幼麵,湯底鮮甜帶少少辣仲有少少藥材香味
 可以再濃味d就更好食
牛肉部份夠大片夠入味,牛筋帶一點彈性
牛肚就個人一向最鐘意食
荔枝綠茶,唔太甜
 台式飲品
黑糖珍珠朱古力,好甜,但食辣野又夾喎
老媽拌麵
將軍澳中心1樓133號

總評,油膩感輕,比較健康
2019-09-18 1083 浏览
台灣香腸 將軍澳新開的老媽拌麵原來是全球10大泡面第一,店舖主打兩款麵條-刀削麵和幼麵,選用了天然曬乾的台南關廟麵,也許新開關係餐牌上有部分食物沒能提供門面裝修比較簡單,也有台式風味和牛炸醬拌麵 $78 選用了關廟刀削麵,麵質煙韌好有咬口川味紅燒半筋半肉牛肉麵 $78 選用了關廟幼麵,煙韌彈牙牛筋是有咬口的一款並不是入口即溶的有2條牛筋,2片牛𦟌滷雞翼 $42 看似沒有什麼色水的雞翼但已經夠灑入味台灣香腸 $32 肥瘦均勻的香腸,不會感到油膩老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33老媽黑糖珍珠鮮奶 $33雖然配上黑糖但不太甜,孕婦的我也可以飲呢建議飲品有熱的選擇味道 賣相衞生 服務 抵食 推介
門面裝修比較簡單,也有台式風味

和牛炸醬拌麵 $78

選用了關廟刀削麵,麵質煙韌好有咬口

川味紅燒半筋半肉牛肉麵 $78

選用了關廟幼麵,煙韌彈牙
牛筋是有咬口的一款並不是入口即溶的
有2條牛筋,2片牛𦟌
川味紅燒半筋半肉牛肉麵

滷雞翼 $42

看似沒有什麼色水的雞翼但已經夠灑入味
滷雞翼

台灣香腸 $32

台灣香腸

肥瘦均勻的香腸,不會感到油膩
老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33
老媽黑糖珍珠鮮奶 $33
雖然配上黑糖但不太甜,孕婦的我也可以飲呢
建議飲品有熱的選擇

賣相