2019-11-09 51 浏览
呢排覺得台灣野幾好味,所以去將軍澳探朋友時,我提出食台灣菜,朋友介紹咗老媽拌麵,佢話呢度啲珍珠奶茶好鬼好飲。去到店裏面,發覺座位都好闊落,而且裝修以木為主,有好乾淨、清新、舒適嘅感覺。店員親切有禮,都幾熱情,佢走埋嚟問我地需唔需要碗,又問我地有冇需要加醬汁。我和朋友每人叫咗一個小食、主菜、飲品,非常豐富,食得好飽,佢有冇介紹錯,老媽拌麵的食物味道非常好,黑糖珍珠奶茶勁好飲,好味嘅程度係拍得住出面知名珍珠奶茶店嘅味道。酥炸甜不辣和炸花枝丸係我哋叫嘅小食,甜不辣我係第一次食,原來口感都幾得意,煙煙靭靭,原來係魚餅來。炸花枝丸非常彈牙,所以我覺得好好味,呢個推介呀!主菜我哋叫咗一個豆乳香香雞飯和一個麻辣紅燒半肉半筋牛肉刀削麵。原來豆乳香香雞的豆乳即係腐乳咁解,無論係香香雞定係飯,有好香嘅腐乳味,但上面嘅白色醬汁就係腐乳汁,好香好香,送飯一流。佢香雞有炸得好香脆,啖啖肉,好味道。麻辣紅燒半肉半筋牛肉刀削麵嘅湯底好香牛肉味,仲帶有少少麻辣,味道更上一層樓,我差啲成碗湯都飲晒。紅燒牛肉整得好入味同好林,入口即溶。牛筋亦都係好林,骨膠原豐富,真係好正。刀削麵都好好味,好有口感。飲品我哋叫咗黑糖珍珠奶

飲品我哋叫咗黑糖珍珠奶茶,味道冇得頂,之前都講咗少少就唔再講啦。另外朋友叫咗杯洛神花茶,聽佢講味道非常好,酸酸地,而且飲到最尾,真係見到有洛神花㗎 !真材實料呢!