繼小編在台北本店食過之後, 又係香港荃灣分店食過, 覺得水準拍得住本店,值得再去~ 所以今次就帶小妹黎到將軍澳分店~😏 我同小妹都係鐘意有咬口嘅麵, 所以二話不說就要左粗麵!😆 小編本來諗住點翻川味三寶牛肉麵, 不過見到有新款式嘅麵, 仲要係小編每次去台灣都要買嘅花雕雞湯麵即食麵,😯 現場版真係想試下! 仲可以免費加麵,真係兩個人食一碗都得!😂 🌟推薦❗️金華火腿干貝花雕雞湯麵($88) 入口最先嚐到金華火腿和干貝嘅鮮味, 令雞湯更有層次, 再來便是醇厚嘅花雕酒香~正!😋 波浪狀嘅刀削麵,軟滑爽彈, 雞腿肉腍滑入味! 酥炸甜不辣($32) 甜不辣炸至外皮微脆,內裏保持香軟, 蘸辣醬一齊食好惹味!😏 🌟推薦❗️炸大雞排($46) 大大嘅雞排新鮮熱辣炸好, 外皮炸得酥脆可口, 好厚肉,肉質又夠嫩滑! 上次飲過黑糖珍珠鮮奶茶,覺得相當唔錯, 不過今次我地想飲d refreshing d, 所以就分別點左冬瓜檸檬🍋($24)和荔枝綠茶($26) 冬瓜檸檬酸酸甜甜,解膩一流~ 荔枝綠茶嘅荔枝味才都幾突出,唔會死甜味,
繼小編在台北本店食過之後,
又係香港荃灣分店食過,
覺得水準拍得住本店,值得再去~
所以今次就帶小妹黎到將軍澳分店~😏
我同小妹都係鐘意有咬口嘅麵,
所以二話不說就要左粗麵!😆
小編本來諗住點翻川味三寶牛肉麵,
不過見到有新款式嘅麵,
仲要係小編每次去台灣都要買嘅花雕雞湯麵即食麵,😯
現場版真係想試下!
仲可以免費加麵,真係兩個人食一碗都得!😂
🌟推薦❗️金華火腿干貝花雕雞湯麵($88)
入口最先嚐到金華火腿和干貝嘅鮮味,
令雞湯更有層次,
再來便是醇厚嘅花雕酒香~正!😋
波浪狀嘅刀削麵,軟滑爽彈,
雞腿肉腍滑入味!
金華火腿干貝花雕雞湯麵
酥炸甜不辣($32)
甜不辣炸至外皮微脆,內裏保持香軟,
蘸辣醬一齊食好惹味!😏
酥炸甜不辣
🌟推薦❗️炸大雞排($46)
大大嘅雞排新鮮熱辣炸好,
外皮炸得酥脆可口,
好厚肉,肉質又夠嫩滑!
炸大雞排
上次飲過黑糖珍珠鮮奶茶,覺得相當唔錯,
不過今次我地想飲d refreshing d,
所以就分別點左冬瓜檸檬🍋($24)和荔枝綠茶($26)
冬瓜檸檬酸酸甜甜,解膩一流~
冬瓜檸檬
荔枝綠茶嘅荔枝味才都幾突出,唔會死甜味,
配上綠茶幾清新~😌
荔枝綠茶
炸大雞排
冬瓜檸檬
2020-01-13 48 浏览
點餐時,店員問要唔要加麵底,唔使加錢的,咁就加啦。但加咗都唔係好覺加左咁😓😓湯底,麵質,味道都唔錯。不過坐得有啲迫,背脊頂住第個客。而且想加水,叫左好耐都無人理。(非繁忙時間)

湯底,麵質,味道都唔錯。
不過坐得有啲迫,背脊頂住第個客。
而且想加水,叫左好耐都無人理。(非繁忙時間)
2020-01-10 44 浏览
去開將軍澳做嘢,見到係台灣黎嘅「老媽拌麵 」,記得之前男朋友有買過佢嘅麵返黎香港自己煮,印象中個麵質都幾特別,唔知堂食係點架呢~😏叫左一碗和牛炸醬拌麵($78)和牛炸醬好吸引,舖滿整個麵上,加埋一隻半熟煎蛋,食之前,戳破蛋黃和炸醬拌勻,變得更香滑,每一條麵條都沾滿醬汁,正!😙原來星期一至五仲有全日套餐同下午茶套餐優惠,都幾抵,下次試試佢!地址:老媽拌麵 (將軍澳)將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖營業時間:星期一至日:12:00-22:00

去開將軍澳做嘢,
見到係台灣黎嘅「老媽拌麵 」,
記得之前男朋友有買過佢嘅麵返黎香港自己煮,
印象中個麵質都幾特別,
唔知堂食係點架呢~😏

叫左一碗和牛炸醬拌麵($78)
和牛炸醬好吸引,舖滿整個麵上,
加埋一隻半熟煎蛋,
食之前,戳破蛋黃和炸醬拌勻,變得更香滑,
每一條麵條都沾滿醬汁,正!😙

原來星期一至五仲有全日套餐同下午茶套餐優惠,
都幾抵,下次試試佢!

地址:
老媽拌麵 (將軍澳)
將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖

營業時間:
星期一至日:12:00-22:00
  • 和牛炸醬拌麵
2020-01-08 37 浏览
老媽拌麵即食麵就食得多,但實體店都係第一次去,朋友話將軍澳開左間實體店,放工係附近緊係要去試下,將軍澳地鐵站行幾分鐘到將軍澳中心1/F,好易揾。個餐牌選擇都唔少,仲係全日都有供應,食拌麵就緊係要食辣先好食,所以就揀左"地獄麻辣牛拌麵",個職員仲話可以免費加麵底,咁當然要埋,朋友就要左個"豆乳香香雞飯",未試過,覺得幾新奇。"地獄辣牛拌麵" 一上枱,個賣相幾靓,但諗,加左麵?之後撈起d麵時,先發覺好多,至少多左一個麵底,加埋老媽特製既麻辣醬,簡直係絕配,好香好濃,又唔會太咸。"豆乳香香雞飯"未上枱已經聞到樂香既腐乳味,原來豆乳即係腐乳,但出奇地好夾,好好配飯, d香香雞炸到好香口好入味。"炸大雞扒"唔係講笑,真係好大塊,需然同香香雞同一做法,但食雞扒緊係要咁大塊先夠喉,炸得剛剛好,唔會太燶,又唔會好油。"甜不辣"台灣必食,係香港食到既風味同台灣一樣。"黑糖珍珠鮮奶"d珍珠好香黑糖味,好彈牙,唔會太甜。冬瓜檸檬:酸酸甜甜,好清新個感覺,食完油膩野可以清一清口腔。

"甜不辣"台灣必食,係香港食到既風味同台灣一樣。

"黑糖珍珠鮮奶"d珍珠好香黑糖味,好彈牙,唔會太甜。

2020-01-08
  • 地獄麻辣牛拌麵
2020-01-07 38 浏览
早一陣子台式拌麵的熱潮直捲香港、知道將軍澳中心開了老媽拌麵、一直心思思想試。 昨晚終於跟家中老媽子來嘗嘗。和牛炸醬拌麵 $78 可選刀削麵或細麵、個人比較喜歡細麵幼滑的質感。把蘿蔔絲、麵條、青瓜絲、雲耳絲、肉醬等拌勻、有一刻還以為自己在吃Bibimbap😅 和牛炸醬好濃味、如果有蔥油在一起應該更好吃。金華火腿花雕雞湯麵 $85湯底有淡淡的花雕雞湯味、雞件份量也不少、加入杞子 紅蘿蔔感覺滋補。豆乳香香雞 $52炸得酥脆、腐乳味濃、第一次吃這樣的豆乳炸雞 味道也不錯。台式燙青菜$22每每也有驚喜、滾燙的油用來煮菜、生菜油潤爽脆、加入蒜粒好香!老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $35 發覺好像熱的珍珠鮮奶茶 奶味更濃郁、點了少甜、甜度剛好、不過略嫌珍珠較硬身。

金華火腿花雕雞湯麵 $85

豆乳香香雞 $52
炸得酥脆、腐乳味濃、第一次吃這樣的豆乳炸雞 味道也不錯。

老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $35

2020-01-06 25 浏览
又去將軍澳中心食Lunch今次食老媽拌麵平時會買好多唔同超市 台式拌麵返屋企但我就未試過堂食la今日捉埋同事同我食 不過位置都幾入下 但地方都幾唔錯睇落都好舒服我地返工當然食全日套餐有主食+小食+飲品 滿足晒最正係依家可以免費加底 啱晒男同事我就正常size就可以了拌麵可以揀刀削/幼麵 我個花雕雞拌麵個雞都有4-5件 而且好入味但肉質開始乾 多汁少少會更好佢地都好窩心 提供埋骨碟俾我拌麵size果然 我係啱啱好而且仲有半隻溏心旦 有d燙菜有肉有菜 營養一定好均衡我飲左杯金羅漢果海底椰飲得出羅漢果好甘甘哋 姐係老人家講<回甘>配上海底椰 唔太甜 又清潤飲落好舒服至於同事叫和牛炸醬 可能加左底 個量唔滿足但味道係好味的而且黑糖珍珠奶茶都有水準
又去將軍澳中心食Lunch

可能加左底 個量唔滿足
但味道係好味的
而且黑糖珍珠奶茶都有水準
2019-12-28 77 浏览
行行下比我搵到呢度啦!今晚就介紹下呢間既美食推介比大家啦↓—————【地獄麻辣牛拌麵$(72)】無講太多, 趁熱將麵條下的醬汁翻上來攪拌, 麻醬的香氣與滑順感先衝出, 皆後而來的是淡淡的辣油香氣, 敢吃辣、喜歡麻辣火鍋的話推薦可以試試看地獄麻辣牛肉拌麵!講堅既「地獄麻辣」完全不誇張, 我宜家念返起佢既辣度, 頭皮都發麻!而老媽拌麵是名副其實的「麻辣」媲美麻辣鍋的辣香味, 花椒味重, 吃起來非常過癮。極力推大家食!~~~~~~~~~【高麗菜肉餃 $(42)】皮略厚, 餡料豐富, 台灣香腸,略為貴了一些,只有一條,是我喜歡的小食之一。~~~~~~~~~【黑糖珍珠巧克力 $(33)】飲落超濃既朱古力味, 濃而不膩, 珍珠咬落比較彈牙唔係焾身, 真係啖啖巧克力味😍—————P.S. 絕對會再返黎食。
行行下比我搵到呢度啦!今晚就介紹下呢間既美食推介比大家啦↓
—————
【地獄麻辣牛拌麵$(72)】
極力推大家食!

~~~~~~~~~
【高麗菜肉餃 $(42)】

~~~~~~~~~
【黑糖珍珠巧克力 $(33)】

—————
P.S. 絕對會再返黎食。

高麗菜肉餃
2019-12-28
高麗菜肉餃
2019-12-26 50 浏览
台灣菜有好多,呢間食拌麵嘅就獨樹一幟因為凍冰冰,所以叫咗兩個麵加個小食小食係滷水牛筋,牛筋炆到好淋好入味,滷味濃郁,加上香蔥,青菜同蘿蔔金華火腿干貝花雕雞湯麵揀咗粗麵,大概好似刀削麵咁好養生,花雕雞係台灣嚟講好普遍,但係係香港就唔常見湯底有濃郁嘅花雕酒味,雞肉係髀肉,好嫩滑本身個湯麵俾人感覺清淡養生,但係畫龍點睛嘅係,上面加咗金華火腿碎同乾瑤柱,令到個湯麵好香加上台灣嘅菇類,蔬菜,感覺飽肚滿足台式一人火鍋揀咗麻辣鍋,材料塞到滿一滿,仲有好多我至愛嘅蔬菜望落去好豐富,有唔同嘅丸類,燕餃,肉條,鴨血,千頁豆腐,蔬菜跟餐嘅肥牛份量十足,係平時食快餐店火鍋嘅一倍,而且肥瘦均勻,抵食火鍋仲配咗一隻蛋,可以俾你點牛肉食,我索性打落個湯底度食半熟蛋煮到咁上下淥埋麵條,每條麵條索哂汁,上咗麻辣湯嘅顏色,十分掛湯湯底嘅味道偏向中性,唔係好辣,而且有淡淡嘅藥材味道,似係食緊台式養生藥膳麻辣鍋半熟蛋嘅蛋黃汁點牛肉好夾碗麵夾咗上嚟,加上煮好嘅金菇,蔬菜,十足一碗拌麵嘢飲方面叫咗兩杯熱飲,第一杯係鮮奶抹茶,好香奶味,抹茶味唔會太重亦唔會苦第二杯好特別,係金羅漢果海底椰水,金羅漢果嘅味道天然,甘甜得嚟飲落好舒服,
台灣菜有好多,呢間食拌麵嘅就獨樹一幟
滷牛筋

因為凍冰冰,所以叫咗兩個麵加個小食
金華火腿干貝花雕雞湯麵

金華火腿干貝花雕雞湯麵揀咗粗麵,大概好似刀削麵咁
好養生,花雕雞係台灣嚟講好普遍,但係係香港就唔常見
湯底有濃郁嘅花雕酒味,雞肉係髀肉,好嫩滑

加上台灣嘅菇類,蔬菜,感覺飽肚滿足

老媽秘製麻辣鍋

半熟蛋嘅蛋黃汁點牛肉好夾

碗麵夾咗上嚟,加上煮好嘅金菇,蔬菜,十足一碗拌麵
鮮奶抹茶

金羅漢果海底椰水

第二杯好特別,係金羅漢果海底椰水,金羅漢果嘅味道天然,甘甜得嚟飲落好舒服,潤喉
海底椰好足料,飲落味道唔重但夠清新
2019-12-21 38 浏览
今日同朋友行吓將軍澳,竟然見到有買開嘅台灣麵開嘅餐廳,梗係要即刻入去試吓。#和牛炸醬拌麵 🍜麵選左刀削麵,幾有咬口,將隻煎蛋🍳再加埋和牛炸醬🥩撈埋一齊,每一啖都好滿足。#紅燒牛肉湯麵 🍜湯底唔算太辣,鹹度適中,牛肉咬落軟滑入味,同埋幾入味,食完個面仲可以飲埋個湯,同樣都係點左咗刀削麵,同樣是Q彈及有嚼勁。仲叫咗#台灣香腸 同 #炸甜不辣🍢甜不辣係我一直去台灣都鍾意食嘅嘢,但係香港就好少有,炸咗嘅甜不辣外面好脆,入邊會好似年糕咁,好煙韌。而台灣腸不過不失,屬正常貨式。

#和牛炸醬拌麵 🍜

#紅燒牛肉湯麵 🍜

仲叫咗#台灣香腸 同 #炸甜不辣

而台灣腸不過不失,屬正常貨式。
今日又嚟到將軍澳中心食lunch 見到都算係新開嘅老媽拌麵🇹🇼諗返起佢嘅即食麵都ok🤓所以就黎試吓實體店味道如何🤩地獄麻辣牛拌麵粗麵$72粗麵則係刀削麵呢個地獄麻辣牛肉麵真係好辣🌶🌶但係同時亦都十分之惹味令我又愛又恨🤣啲牛肉仲吸晒啲辣油添😀川味紅燒牛肉麵幼麵走葱 $72紅燒牛肉麵相對而言味道比較溫和而且啲牛展好軟身又入味🐂 幼麵亦食得出煙韌嘅口感🍜香煎蔥抓餅 $30又係一樣好煙韌嘅台式小食澎湖花枝丸$32鍾意食花枝丸嘅就唔好錯過因為呢度炸得一啲都唔油膩👍🏻仲熱辣辣添!記得趁熱食😝熱黑糖珍珠鮮奶 $33黑糖溝鮮奶真係無敵好飲😚😚😚可能係熱飲嘅關係珍珠會比較淋熱鮮奶抹茶$35 🍵抹茶味十分突出✨甜度適中👍🏻呢杯嘢飲絕對唔會令你失望💕

今日又嚟到將軍澳中心食lunch

澎湖花枝丸
熱黑糖珍珠鮮奶
熱鮮奶抹茶
2019-12-20 36 浏览
上次食完老媽拌麵硬係覺得屋企自己整既冇咁好味!呢日就趁冇煮飯又去店鋪食下!和牛炸醬拌麵勁多配料而且有唔同顏色,心情都開心D。蛋煎得好靚而蛋味夠濃,加埋其他配菜一齊食都正!好清新同埋健康,冇咁油而且菜食落都爽口。和牛碎都好有驚喜,牛味好突出又同其他配料好夾,木耳絲同埋青瓜絲又岩岩好中和到少少牛肉既膩感!地獄麻辣牛拌麵辣味好出又唔會搶咗其他味,牛肉好淋同埋入味,加埋刀削麵既口感真係一流,兩樣都係彈牙有咬口,鍾意食辣既一定都會鍾意呢隻味!炸雞排雞排好大塊而且炸得好脆,肉汁鮮嫩又有雞味,新鮮即叫即炸所以一定好食同埋熱辣辣!鹽酥味都好重但又未至於咸到好口渴!台灣香腸呢個台灣腸好爽口,少少肥令到食落好滿足同埋香口,加埋麵一齊食真係另一種滋味。黑糖珍珠奶茶層次感十足,可以見到黑糖、珍珠、奶同埋茶係一層層咁上,唔算太甜而且奶味好突出,好豐富同埋幼滑既奶茶!黑糖珍珠朱古力朱古力相對層次感冇咁突出但朱古力味好勁,都係唔會太甜但飲到好香既可可味!

和牛炸醬拌麵

炸雞

台灣香腸

黑糖珍珠奶茶

2019-12-18 20 浏览
今日去左樓下屋企食飯,女朋友遲收工,我唯有自己獨食啦!本身諗住番屋企煮飯比佢食,女朋友話收工之後約朋友食埋先番,咁我就自己食晚餐啦。屋企樓下有間台式餐廳,人氣過江龍「老媽拌麵」,主打關廟麵。我見到等兩三張就有得食,就去食個晚餐啦!我叫左好多人叫拌麵,我見天氣涼涼地就叫左火鍋食下。我叫左老鍋秘製麻辣鍋粗麵。一個火鍋上枱,將餸菜放入鍋滾下滾下,好滋味!麵質可以自己控制,我鐘意有咬口,滾一陣就食得!辣度適中,湯頭好濃厚!最後加隻雞蛋,超滿足!
2019-12-17 28 浏览
[將軍澳新開台灣菜]自中心裝修黎少左去一段時間近排行緊見到呢間裝修明亮的台灣菜即刻去試吓整體價格來講都幾家庭食堂咁7~80蚊左右算平的牛肉麵啦😍- 半筋半肉同三寶分別在於多左金錢肚麵底我推介幼麵多d (有𡁻口多d同硬身)刀削麵可能因為比較薄,麵質偏淋老人家會比較岩食- 魯肉飯咸香古早味 呢個必點呀~- 呢度有好少見的鴨舌食😍 滷水汁啱啱好 好惹味同蔥油餅煎得好香口👍🏻百頁豆腐口感有d似海綿🧽咁Q 其他野食整體都唔錯(≧▽≦)以下menu
[將軍澳新開台灣菜]
自中心裝修黎少左去一段時間
近排行緊見到呢間裝修明亮的台灣菜即刻去試吓
整體價格來講都幾家庭食堂咁
7~80蚊左右算平的牛肉麵啦😍
半筋半肉同三寶分別在於多左金錢肚

麵底我推介幼麵多d (有𡁻口多d同硬身)
刀削麵可能因為比較薄,麵質偏淋
老人家會比較岩食

魯肉飯咸香古早味 呢個必點呀~

呢度有好少見的鴨舌食😍 滷水汁啱啱好 好惹味

同蔥油餅煎得好香口👍🏻

百頁豆腐口感有d似海綿🧽咁Q
其他野食

整體都唔錯(≧▽≦)
以下menu

2019-12-13 27 浏览
老媽拌麵未食之前已經見過佢地出既包裝麵,不過就未食過。依家開左實體店,仲有埋餸感覺幾吸引,就決定黎試試。🔶和牛炸醬拌麵 $78選擇左刀削麵,麵條屬粗狀,食落煙韌有咬口。和牛唔係塊狀,以肉碎形式,但非常香,雖然份量唔多,但會有牛香味,同麵條撈混後再食,真係每啖都食到牛香。🔶花雕雞拌麵 $78選擇左幼麵,掛麵能力比粗麵好,花雕雞醬汁帶有酒香,同麵拌埋一齊食,感覺幾得意。🔶台灣香腸 $32台灣香腸一直好出色,味道方面唔需要質疑,基本上唔會唔好食。 🔶炸大雞扒 $46雞扒咸香得宜,炸粉唔厚,份量足。🔶老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33呢杯野幾好驚喜,甜度竟然唔係死甜,估唔到麵店既黑糖珍珠有呢個水準(當然無得同奶茶店比啦)🔶荔枝綠茶 $26有荔枝味,不過有點太甜,可能因為我地無叫少甜,怕甜既記得同店員講少甜。整體麵食不錯,地方企理舒適,得閒食個台灣麵唔錯。

🔶和牛炸醬拌麵 $78

🔶花雕雞拌麵 $78

🔶台灣香腸 $32
台灣香腸一直好出色,味道方面唔需要質疑,基本上唔會唔好食。

🔶炸大雞扒 $46
雞扒咸香得宜,炸粉唔厚,份量足。

🔶老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33

🔶荔枝綠茶 $26

整體麵食不錯,地方企理舒適,得閒食個台灣麵唔錯。
2019-12-13 129 浏览
台灣野總會某一段時間就想食,食左就當飛左✈️,所以間唔時都會黎老媽度細味一下台灣風味😌每次坐唔同既位都發現有唔同既語句~~今次就點左台灣必食的川味紅燒半筋半肉牛肉麵同甜不辣,再加多杯熱朱古力,暖暖的感覺由胃部滲透出黎到全身🥰🥰而朋友點左清燉牛肉麵、炸地瓜條同鮮奶抹茶,兒童餐必備元素😂川味紅燒半筋半肉牛肉麵(關廟刀削麵):天氣凍就先飲個湯,微微的辣味湯頭好好飲☺️牛筋淋滑、牛肉當然軟腍、好易咬,刀削麵闊麵口感超like,而且感覺比較掛湯~清燉牛肉麵(幼麵):呢個之前已經食過,有小朋友必叫~~成個牛既精華係哂碗麵入邊咁,牛迷真係要一試酥炸甜不辣:去台灣必食既小食黎~~老媽炸得剛剛好,外脆內軟,魚肉煙煙韌韌又唔會炸過火炸地瓜條:蕃薯好甜,炸得啱啱好~個面應該灑左梅粉,令整體甜味更昇華左~估唔到本身唔食蕃薯既小朋友都唔停口鮮奶抹茶:朋友話抹茶味好濃,讚👍🏻黑糖珍珠朱古力:天氣凍就想飲點甜,所以特登點左朱古力~~本身覺得黑糖加朱古力應該會甜死,但原來錯覺黎~~朱古力味濃郁,黑糖味反而多一份滋潤感🥰

每次坐唔同既位都發現有唔同既語句~~

川味紅燒半筋半肉牛肉麵

清燉牛肉麵

炸甜不辣

炸地瓜條

鮮奶抹茶:朋友話抹茶味好濃,讚👍🏻
抹茶鮮奶

2019-12-05