老婆之前係荃灣好鐘意食嘅老媽拌麵進駐左將軍澳, 不過之前星期六, 日去都因為多人排隊所以冇食。今日趁我地兩個都放早, 一收工就趕黎趁人未多食返餐。😁我地6點已經到餐廳, 客人未多, 餐廳裝修以白色, 木色為主, 座位亦夠寬闊, 用餐環境唔錯。除左招牌關廟麵之外, 小食同飲品款式都幾多, 我地點左兩碗麵, 兩客小食share食, 應該好夠飽。😙滷牛腱 $42牛腱滷得非常軟腍, 而且好入味, 口感彈牙, 有4件。👍酥炸甜不辣 $32甜不辣外層酥脆, 餡料煙韌, 沾上甜酸汁, 非常惹味。😋和牛炸醬拌麵 $78川味三寶牛肉麵 $82三寶牛肉都材料豐富, 牛腱, 牛肚加上牛筋, 湯底味道濃郁, 配關廟細麵, 感覺清爽。黑糖珍珠鮮奶茶 $33老媽拌麵的黑糖珍珠鮮奶茶唔會太甜, 珍珠比一般的硬身, 不過都係富有黑糖香味, 味道唔錯。黑糖珍珠鮮奶 $33埋單每人$165, 價錢合理餐牌

滷牛腱 $42
牛腱滷得非常軟腍, 而且好入味, 口感彈牙, 有4件。👍

酥炸甜不辣 $32
甜不辣外層酥脆, 餡料煙韌, 沾上甜酸汁, 非常惹味。😋

和牛炸醬拌麵 $78

川味三寶牛肉麵 $82

黑糖珍珠鮮奶茶 $33

黑糖珍珠鮮奶 $33

埋單每人$165, 價錢合理

餐牌
2019-09-09
2019-09-10 200 浏览
午餐同屋企人一齊來呢間最近開業的餐廳,見個名成日聽,應該會幾好食!時間尚早,所以不需等候就可以入坐了!地方尚算寛尚。我們點了美人鷄湯麵,紅燒半根半肉麵及一個魷魚圈魯肉飯。首先講講美人雞湯麵:我想像的雞湯應該係有濃濃的雞味,但呢碗真係太失望啦!個湯雖然白白滑滑咁。。但淡而無味,連咸味都無,雞肉都一樣,又係什麼味道都無!我以為自己食左白開水煮麵。魷魚圈魯肉飯:一個比較濃味既飯,只係味道較濃,而唔係好味,普通可以填飽個肚既飯。紅燒半根半肉湯麵:湯底味道帶一點辣及咸,没有其他味道了。牛肉係一般的牛曆,有兩塊,味道一般!牛根有一d好腍,有一d有點硬!麵條可以接受!服務員都有禮,想要什麼都盡量俾到我。例如個雞湯麵真係無味到食唔到要唔佢地扲調味都好快俾到我!但如果佢地可以在食客坐下時就自己詢問客人要唔要水會更好!價錢偏貴,一碗麵要70-80蚊,不值!總括而言,我唔會再食呢間餐廳!全程唔記得影相,sorry!

價錢偏貴,一碗麵要70-80蚊,不值!

總括而言,我唔會再食呢間餐廳!

全程唔記得影相,sorry!
2019-09-09
2019-09-08 141 浏览
今晚在將軍澳吃飯,餐廳燈光明亮,木製桌椅,座位寬闊,坐得舒服。翻開餐牌,有不少台式麵,例如牛肉麵、蛋拌麵、擔擔麵等,這裡沒有熱飲,也沒有熱水供應。⭐️川味紅燒半筋半肉刀削麵$78湯頭清甜,刀削麵軟硬適中,牛肉入口軟軟的,牛筋也很軟,整體不過不失。⭐️韭菜豬肉水餃$42味道不錯,豬肉的分量挺足,味道不錯。⭐️台灣香腸$32香腸入口比較硬,嚼起來比較費勁。⭐️清燉牛肉麵$72牛肉和麵的比例恰當,口感清淡。⭐️蘋果梳打$18喝起來很清爽,淡淡的蘋果味。 ⭐️冬瓜檸檬$24檸檬冬瓜解渴。

⭐️川味紅燒半筋半肉刀削麵$78

⭐️韭菜豬肉水餃$42
韭菜豬肉水餃

味道不錯,豬肉的分量挺足,味道不錯。

台灣香腸

⭐️台灣香腸$32
香腸入口比較硬,嚼起來比較費勁。

清燉牛肉麵

⭐️清燉牛肉麵$72
牛肉和麵的比例恰當,口感清淡。

蘋果梳打

⭐️蘋果梳打$18
喝起來很清爽,淡淡的蘋果味。

冬瓜檸檬

⭐️冬瓜檸檬$24
檸檬冬瓜解渴。

2019-09-07 99 浏览
這天朋友相約一同前往將軍澳吃飯,這天朋友安排了我們一同共進台灣菜,餐廳名為老媽拌麵,從名字聽起來充滿家的感覺,內裏裝橫清晰簡潔,位於商場之內,冷氣充足,環境不錯,舒適可靠。菜單中英並全,適合不同人士選用。而我點選的就是最常見的牛肉麵,牛肉方面,肉質鮮嫩,最重要厚切,大舊有口感 ,咬口一流,加上經過長時間的烹調,味道香濃,至於麵方面,個人對面質有一定要求,喜愛有咬口, 點選了關廟細麵,做出來的效果,和我想像的一樣出色,麵條黏上少許醬汁又成就一道佳餚。

菜單中英並全,適合不同人士選用。

2019-09-06 83 浏览
和牛炸醬拌麵,多謝$78 再加一。高麗菜猪肉水餃再來$42 加一。D牛是碎碎牛。只得幾小片。D面OK。水飯還好,有超市水準。Total $132 是有點貴。肚子還餓。要去找其他地方。
本身來是想試食醉雞面的,但好可惜餐牌上依然沒有得選擇。不知所措下,便選了擔擔撈麵。擔擔麵不算太辣,要加上肉碎,才令整碗麵變得惹味香口!招牌關廟麵,果然沒有令我失望,口感軟硬適中,有咬口!溏心蛋就差了一點,蛋黃有點過熟。害怕太辣,所以點多一杯茶,裡面有整個茶包,非常足料!味道清淡,不會太濃,是配麵的好選擇。希望之後可以試到沒有的招牌菜式。如果有lunch set就更好!因為單叫一碗麵加奶茶都頗貴的,有進步就自然客似雲來!

擔擔撈麵

高山冷泡茶

擔擔撈麵
高山冷泡茶
2019-09-06 88 浏览
將軍澳中心重新裝修後開左唔小新鋪今日一於去試下老媽拌面十二點正先開,去到門口排緊隊,好彩都岩岩好入到入面環境都偏簡單,位置亦都唔多唔早d去可能真系有排等叫左個紅燒牛筋牛腩刀削麵,蔥油雞拌面,炸花枝丸,魷魚肉燥飯刀削面質地唔錯,另外仲有隻幼面就冇試啦,個湯有微辣,牛筋好淋而且牛展系厚切,但牛展冇咩味,麻麻地個拌面比較清淡,d面都仲還好,但d雞好似就咁'拾"熟,冇味既炸花枝丸冇咩特別,正正常常,個汁反而唔錯,酸酸甜甜小小辣咁肉燥飯應該系最好食,食到有肉燥大大粒,但有半邊蛋,但系一上黎個飯就唔熱既新店開張無耐,但系服務都衛生都麻麻叫佢比碗條我地可以每樣試d,點知有只好明顯系冇洗乾淨,仲有d辣油系則邊而且坐低系水都冇杯,叫佢比幾杯水,佢就淨系比兩杯,但我地一人4個咁既素質既講價錢都算偏貴,份量都唔多
將軍澳中心重新裝修後開左唔小新鋪
今日一於去試下老媽拌面
十二點正先開,去到門口排緊隊,好彩都岩岩好入到

入面環境都偏簡單,位置亦都唔多
唔早d去可能真系有排等

叫左個紅燒牛筋牛腩刀削麵,蔥油雞拌面,炸花枝丸,魷魚肉燥飯

刀削面質地唔錯,另外仲有隻幼面就冇試啦,個湯有微辣,
牛筋好淋而且牛展系厚切,但牛展冇咩味,麻麻地

炸花枝丸冇咩特別,正正常常,個汁反而唔錯,酸酸甜甜小小辣咁

新店開張無耐,但系服務都衛生都麻麻

咁既素質既講價錢都算偏貴,份量都唔多
2019-09-03 59 浏览
今日午餐去左食老媽拌麵既清燉牛肉麵。😎仲記得新開張個時日日都好多人排隊😨,但係今日中午時份去,成間餐廳都只係有小貓兩三隻🤨,我估係因為佢冇 lunch set既原因,所以價錢相對其他餐廳比較貴😅。講番個牛肉麵,佢有關廟麵同刀削麵揀🧐。我揀左粗麵,即係刀削麵。佢既麵條做得唔錯,雖然比較冧,但係又唔會冧到冇曬咬口🥳。至於佢個牛肉,雖然得三件,但係件件都係厚切🤩。佢用既係牛展,好重牛味得黎又幾冧,食落去啖啖牛肉,正!😍整體而言,佢既清燉牛肉麵係幾好食,可惜份量比較少,細食既女仔就會啱啱好🙂,但男仔食就未必夠😏。所以講性價既話,雖然老媽拌麵既牛肉做得比茶木出色,但係佢 $72 唔包飲品又未計加一🤔,咁睇都係茶木「平、靚、正」。🤭
今日午餐去左食老媽拌麵既清燉牛肉麵。😎
2019-09-03
午餐
2019-09-01 95 浏览
同妹妹過黎晚飯試下呢間新開嘅拌麵店店員都好熱心介紹餐廳嘅食物我叫左半筋半肉牛肉麵妹妹就叫左地獄麻辣牛肉拌麵妹妹嘅拌麵,份量超少而且不夠麻,不夠辣我嘅半筋半肉麵湯無特別牛肉也不特別淋配菜只是白淥過,唔淋👎價錢唔係平,無下次
同妹妹過黎晚飯
試下呢間新開嘅拌麵店

店員都好熱心介紹餐廳嘅食物

我叫左半筋半肉牛肉麵
妹妹就叫左地獄麻辣牛肉拌麵

妹妹嘅拌麵,份量超少
而且不夠麻,不夠辣

我嘅半筋半肉麵
湯無特別
牛肉也不特別淋
配菜只是白淥過,唔淋👎

價錢唔係平,無下次
2019-08-27
2019-08-29 134 浏览
將軍澳開咗新的台式料理梗係第一時間去試啦👻今次帶姥姥👨🏻‍🦳試新野👻1️⃣地獄麻辣牛拌麵(粗麵)🌶🌶 $72唔食得辣嘅千祈咪睇唔開👹,我自己就覺得佢似譚仔小辣同中辣之間。麵質就揀咗粗麵,Q彈有咬囗,唯一係凍咗少少嘅時候撈,有些許乾淨淨,癡埋一舊有d難撈。牛肉煮得夠淋,配菜仲有半隻溏心蛋🥚,菜🥬,粟米🌽。2️⃣清燉牛肉麵 (粗麵) $72我個人就比較鐘情於佢嘅湯麵啦🍜,湯底味道好清淡,暖呼呼咁喝落去好舒服😌牛肉煙煙靭靭好有咬勁。麵質煮得岩岩好,冇咗頭先講拌麵凍咗少少就乾身嘅問題,配菜有紅蘿白片同埋菜🥬。3️⃣果子小黃瓜🥒$32呢個好特別,雖然賣相有d奇怪,但係味道唔錯。佢利用百香果汁醃製而成,酸酸甜甜好開胃。4️⃣台灣香腸 $32香腸輕微有d DRY🤧,配上香蒜片都幾香口。5️⃣阿里山高山冷泡茶🍵 $22茶味幾甘醇6️⃣台灣仙草茶 $22仙草茶唔甜,有d似仙草加水嘅味道,不過裡面冇仙草啫喱㗎😹💡整體來講,過下口癮唔錯嘅😹老媽拌麵 地址🐾:將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖
[將軍澳~老媽拌麵]
1️⃣地獄麻辣牛拌麵(粗麵)🌶🌶 $72
2️⃣清燉牛肉麵 (粗麵) $72
3️⃣果子小黃瓜🥒$32
4️⃣台灣香腸 $32
香腸輕微有d DRY🤧,配上香蒜片都幾香口。
5️⃣阿里山高山冷泡茶🍵 $22
茶味幾甘醇
6️⃣台灣仙草茶 $22
仙草茶唔甜,有d似仙草加水嘅味道,不過裡面冇仙草啫喱㗎😹
💡整體來講,過下口癮唔錯嘅😹
老媽拌麵
地址🐾:將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖
2019-08-25 108 浏览
放工回家到了晚餐時間,去到將軍澳中心搵野食,見到新開幕的老媽拌麵,食台灣野的,見價錢唔係好貴,就決定入去試試,裡面裝修簡單樸素以木爲主,餐牌簡單易明唔洗點諗,我們兩人就點了川味紅燒半筋半肉牛肉麵,地獄麻辣牛拌麵,麵底有粗麵幼麵刀削麵可供選擇,小食點了鹵鴨舌和鹵牛展,飲品點了台灣仙草茶和黑珍珠鮮奶茶,等咗一陣就有得食,先來個小食鹵鴨舌和鹵牛展,牛展肉厚入味啖啖肉很有口感,主菜地獄麻辣牛拌麵,辣得來帶有牛肉味既湯底,應該是精心製作過的,麵條彈牙有咬口,飲品很有台灣特色。
星期六唔煮飯,近近地又去隔離地鐵站的商場《將軍澳中心》開餐。兩個月前在一間台灣小店食過台式(自選餸料配搭)車仔麵,當時已經留意到另外有一間台灣麵食專門店「老媽拌麵」正在裝修中,早陣子終於開幕,見到人龍唔算太長,決定排隊幫襯。裝修風格與商場內的另一間台灣小店非常類似,都是以簡約、清淡顏色為主調。不過,「老媽拌麵」就有較為明顯的台灣特色,尤其是店舖門口牆壁上的粗糙風格彩色漫畫,就很有台灣風味。原因簡單,「老媽拌麵」真正源自台灣,是全台灣數一數二的即食拌麵品牌,由於大受歡迎,甚至開了幾間實體店門市,賣每日新鮮炮製、現場即煮的關廟麵條。香港將軍澳分店是品牌首間海外分店!牆上寫了幾句中文話語,細味下甚有意思,有點文青風味。碰巧獲安排的座位對正廚房出餐位置,見到大大個「關廟」二字;高位吊櫃下懸掛了一個個小木牌,寫了多款不同口味的特色小吃及麵款 ⋯⋯ 但原來大部份暫時沒有供應,要以餐牌為準!估計「老媽拌麵」剛剛開業,需要一段時間適應運作,可能稍後會增加菜式。餐牌只有寥寥數頁,用小木板襯底,可能想更加耐用吧?頭兩頁的拌麵及湯麵系列已經並非款式齊全,部份用貼紙遮蓋了;去到第三頁的滷水小吃系列,更差不多有
餐牌只有寥寥數頁,用小木板襯底,可能想更加耐用吧?頭兩頁的拌麵及湯麵系列已經並非款式齊全,部份用貼紙遮蓋了;去到第三頁的滷水小吃系列,更差不多有一半出品都用貼紙遮蓋起來!最想吃的滷水牛筋、滷水牛肚、麻辣鴨血全部都沒有得食,很失望。
「老媽拌麵」主打關廟麵。關廟麵源自台南市,古法製麵過程強調純天然,完成麵糰搓壓過程後,再將折好的麵糰放在竹篩上,於戶外陽光下曝曬至少2、3天(期間要多次翻面)。曬好的麵因為完全乾燥,在不添加防腐劑的情況也能於乾燥環境中長期保存;麵條有彈性、Q彈有嚼勁、耐煮的特性。有點懷疑,到了今時今日講求大量生產的市場需求,是否還可以保持完全手工製作?「老媽拌麵」有關廟刀削麵或關廟細麵兩款麵可供選擇,台灣廚師亦特別到香港店監察品質。

地獄麻辣牛肉拌麵($72)揀了關廟刀削麵,材料有一條粟米芯、半隻台式滷水蛋及十片八片薄牛肉片;單睇表面完全唔覺得是任何地獄麻辣口味。試食一片牛肉,有淡淡麻油、花椒及及鹹香味,肉質軟滑、有牛味。台式滷水蛋味道稍淡,滷水香味可以再濃一點的話會更加好食。
地獄麻辣牛肉拌麵
刀削麵外型有點奇怪。闊身、但中間有一條坑紋,兩側邊緣又有啲不規則的彎彎曲曲,就算麵條本身也是鬈鬈曲曲。質感彈牙、Q彈有嚼勁,比一般台灣牛肉麵條更加有嚼勁、有韌性,但又不是廣東全蛋麵條的爽韌口感。總之很有特色,喜歡有咬口、有嚼勁麵條的人應該會鍾意刀削麵。
食過拌麵就知道醬汁湯汁全部聚在碗底。將碗底的麻辣醬汁與麵條撈勻之後,味道即刻變得截然不同。川味麻辣醬汁加入了花椒、八角、辣椒等香辛料熬製,味道香辣,為淡而無味的麵條添加了濃郁麻辣及鹹香;麻辣程度未至於係地獄級數,但卻容易被大部份客人接受。
清燉牛肉湯麵($72)揀了另外一款關廟細麵。同關廟刀削麵係同一種麵條,只不過切得幼身。彈性、嚼勁稍為及不上刀削麵。牛肉牛骨清湯頭夠清澈、唔肥膩,有清淡牛味,但未夠濃郁,勝在沒有味精。
清燉牛肉湯麵
牛肉採用金錢𦟌部位,雖然已經炆煮至軟身,但仍然保留了少許爽身、彈牙質感。由於金錢𦟌本身有很多筋膜,較適合用來滷水,因為有一份爽口結實質感;如果配合台灣牛肉麵,始終及不上牛腱肉心的軟滑。
雖然沒有最想吃的台式滷水小食,但就有幾款手工水餃,揀了韭菜豬肉水餃($42)。水餃皮呈淡綠色,應該加了蔬菜汁液搓製水餃皮。水餃表面略為乾身、亦沒有浸在上湯內上菜;一口咬落去,裏面充滿湯汁及水份,亦有點燙口,非常標準的台式或北方水餃風味。餡料充滿豬肉鮮甜、韭菜獨特香味、肉汁豐溢,蘸一點黑醋,好食。
韭菜豬肉水餃
「老媽拌麵」餐牌內的食品款式選擇已經唔算多,還要很多本來應該有的台灣滷水小食,現階段暫時都沒有供應。牛肉湯麵的牛肉(採用了金錢𦟌)唔算好食;麻辣拌麵就相當出色。如果下次再幫襯的話,要試一下滷水小吃。
2019-08-17
地獄麻辣牛肉拌麵
2019-08-23 120 浏览
牛展無論係涼拌定係熱湯食,都係咁回味無窮呢。今次去到老媽拌麵,就食左碗牛肉麵,配料主要都係牛展,覺得佢用料夠靚,牛展肉厚而軟身,食落啖啖肉,真材實料呢。湯底亦都好特別,好似係精心淆制左一段時間,唔係一般就咁落味精粉果種湯底。

2019-08-22 134 浏览
呢排將軍澳開咗好多新餐廳,今晚同男朋友仔一齊試下呢間台灣過江龍老媽拌麵!喺香港,生活壓力好大,餐廳裝潢同d quotes,令我心情放鬆咗唔少🤧☺️<黑糖珍珠鮮奶> 比我想像中無咁甜👍🏻珍珠好Q彈!<蘋果梳打>呢杯夠refreshing,食麻辣野揀佢就岩喇。<滷鴨舌>份量好多呀!滷水夠哂入味👏🏻👏🏻下次試下其他滷水小食先!<滷雞翅>我至愛滷水雞翼!雞肉好嫩滑~~👍🏻<西紅柿雞蛋拌麵-粗麵>推介!配料份量十足!啖啖都有雞蛋架!個汁亦好濃好鮮甜!麵嘅質地彈牙爽口,好有質感。<地獄麻辣牛伴麵>正呀,有半隻糖心蛋!中意食辣嘅朋友要試下喇!麻辣程度唔會過辣,味道好開胃,不過呢,就會愈食愈刺激😎😏

<黑糖珍珠鮮奶>
比我想像中無咁甜👍🏻珍珠好Q彈!
<蘋果梳打>
呢杯夠refreshing,食麻辣野揀佢就岩喇。

<滷鴨舌>
份量好多呀!滷水夠哂入味👏🏻👏🏻下次試下其他滷水小食先!

<滷雞翅>
我至愛滷水雞翼!雞肉好嫩滑~~👍🏻

<西紅柿雞蛋拌麵-粗麵>

<地獄麻辣牛伴麵>

• 地獄麻辣牛拌麵
  • 滷鴨舌
2019-08-19 186 浏览
由於起各大超市都可以買到拌麵,加上菜單上拌麵款式不太吸引,所以點左兩個湯麵。川味牛肉麵:湯底唔太咸,有淡淡的辣椒味,唔太辣,飲晒啲湯都唔會覺得口渴美人雞湯麵:選用雞脾肉,湯底有冬菇味,比出邊的雞湯湯底有好飲,同樣飲完唔會覺得口渴仙草茶:味道就似浸住涼粉嘅水,唔太甜,幾清新珍珠奶茶:有淡淡的黑糖味,唔太甜,抵讚

仙草茶:味道就似浸住涼粉嘅水,唔太甜,幾清新

珍珠奶茶:有淡淡的黑糖味,唔太甜,抵讚
川味紅燒半筋半肉牛肉麵
美人雞湯麵