2016-07-12 620 浏览
雖然而家天氣真係好熱但唔知點解都會好想打邊爐所以早排就約埋朋友仔一齊去食火鍋喇朋友係長沙灣果面番工話聽同事成日都講呢間老三我Openrice過覺得都唔錯,所以就揀左佢火鍋店既裝修雖然好簡單但係就好光猛同乾淨而且d枱都唔算迫,坐得都幾舒服呢到係自己畫點菜紙既唔知點解覺得張點菜紙好有台灣既感覺 (哈)一路睇食咩既時候店員就已經拎左d調味料比我地混醬雖然選擇唔多,但基本既蒜,辣椒同埋蔥都有湯底方面都有成10款左右比你選擇但黎呢到,當然係要試佢個招牌老鴨湯底啦老鴨湯底 (半隻) $78店家話呢個湯底係用老鴨加埋d藥材煲6個鐘而成雖然聞落有少少羶味但好神奇既係飲果時真係唔覺味道幾甜,唔會好重藥味個湯底可以當湯,亦可以用黎打邊爐,其實都幾抵飲完湯之後,店員就會幫手添番d上湯就可以開始打邊爐喇手切靚肥牛 (大) $218手切牛有3個grade可以揀我地揀左中間果個正係睇牛肉既色澤都知好高質而且脂肪既分佈好平均食落牛味十分濃郁加埋無冰鮮過,質感好有彈性$218甘高質又甘大碟,真係抵食豬面青 $38另外叫左個豬面青肉質嫩得黎帶少少爽口好食過薄切果d豚肉多多聲豬粉腸 $38呢到都幾多內臟可以選擇粉腸洗得好
雖然而家天氣真係好熱
但唔知點解都會好想打邊爐
所以早排就約埋朋友仔一齊去食火鍋
朋友係長沙灣果面番工
話聽同事成日都講呢間老三
我Openrice過覺得都唔錯,所以就揀左佢
火鍋店既裝修雖然好簡單
但係就好光猛同乾淨
而且d枱都唔算迫,坐得都幾舒服
呢到係自己畫點菜紙既
唔知點解覺得張點菜紙好有台灣既感覺 (哈)
一路睇食咩既時候
店員就已經拎左d調味料比我地混醬
雖然選擇唔多,但基本既蒜,辣椒同埋蔥都有
湯底方面都有成10款左右比你選擇
但黎呢到,當然係要試佢個招牌老鴨湯底啦
老鴨湯底 (半隻) $78
店家話呢個湯底係用老鴨加埋d藥材煲6個鐘而成
雖然聞落有少少羶味
但好神奇既係飲果時真係唔覺
味道幾甜,唔會好重藥味
個湯底可以當湯,亦可以用黎打邊爐,其實都幾抵
飲完湯之後,店員就會幫手添番d上湯
就可以開始打邊爐喇
手切靚肥牛 (大) $218
手切牛有3個grade可以揀
我地揀左中間果個
正係睇牛肉既色澤都知好高質
而且脂肪既分佈好平均
食落牛味十分濃郁
加埋無冰鮮過,質感好有彈性
$218甘高質又甘大碟,真係抵食
豬面青 $38
另外叫左個豬面青
肉質嫩得黎帶少少爽口
好食過薄切果d豚肉多多聲
豬粉腸 $38
呢到都幾多內臟可以選擇
粉腸洗得好乾淨
而且吸哂個湯既鮮味,好食
四寶餃 $48
幾款餃既味道都唔錯
不過以椰菜餃最得我心
椰菜食落爽脆,而且甜味係意想不到既重
四寶丸 $68
四寶丸有牛丸,蝦丸,墨丸同鯪魚球
四款都好彈牙
不過墨丸同牛丸味道就比較淡
蝦丸就好有驚喜
因為佢無完全打到爛哂
仲會食到少少蝦肉本身既質感,
而且蝦味好強,好似真係食緊隻蝦甘
炸荔芋 $36
如果係出面d湯就怕會吸哂d味精味
但呢到本身個湯靚
所以食多幾條都無問題
什菜拼盤 $48
什菜有菜心,娃娃菜,油麥菜
雖然菜好似無咩特別
但其實都食得出店家既誠意
第一,d菜洗得好乾淨
第二,d菜已經度過,所以完全無黃葉
呢2點其實真係唔會間間食肆做到
而且d菜好靚,食落又甜又淋,正
小麥草蘆薈 $25

雖然位置有d遠
但當日(平日)都有唔少客人
證明呢到既質素真係好好
小公主覺得呢到既食物唔錯
而且價錢都好合理
絕對係食火鍋既好地方
不過都想建議番,店內既抽風可能要做好d
因為當間店有成20個老鴨湯係到同時滾緊
其實個味都會幾羶
所以對羶味好敏感既朋友,建議你要慎入
作為一個打邊爐怪,年夏天都會打邊爐,當然要識得食,知道邊度價錢抵又真材實料~ 知道老三相對比其他打邊爐店價錢係平一半,質素又好好,所以就經常嚟~前菜叫咗個鮑魚片$68,份量算多,彈牙有咬口,新鮮好味,推介!!叫咗個雪耳木瓜豬骨煲$88,好足料,又清清地,又唔會令到夏天食火上加火~美國肥牛$68,新鮮好味,價錢好抵又大碟,encore左兩次~牛柏葉$38,好爽口新鮮~炸響鈴$38,新鮮即炸,好脆~近期唔知點解我愛上左食芫茜$32,好香好新鮮,encore左兩次~呢度所有丸同菜都可以雙拼,變左兩個人都唔使咁飽食哂一大碟,雙拼可以揀多d款多d選擇~呢到有啲好特別嘅丸係出面少有嘅芝士豆腐丸同芝士包心丸$38,一咬啲芝士bit晒出嚟,好特別,好好味!! 出面未見過~ 值得推介呢兩個丸,材料好新鮮!!韭菜餃$38,唐生菜$16~總括:呢度個價錢真係好抵,材料好新鮮,服務好好!!

牛柏葉$38,好爽口新鮮~

炸響鈴$38,新鮮即炸,好脆~

韭菜餃$38,唐生菜$16~

總括:呢度個價錢真係好抵,材料好新鮮,服務好好!!
2016-06-28
  • 美國肥牛
  • 鮑魚片
  • 芝士豆腐丸
  • 芝士包心丸
  • 雪耳木瓜豬骨煲
2016-06-28 332 浏览
夏日炎炎,但我還是偶爾會想起老三的老鴨湯底。今天一行幾人去打了個邊爐,想不到老三在夏天一樣多人。我們5個人,本身叫了一隻老鴨,但店員細心提示半隻已夠。這裡的冰豆腐和醉雞丸最得我心,𣲙豆腐索了湯汁,一咬都是湯頭的甜和豆腐的香。丸子更細心提示燙口。湯頭十分適合吃海鮮,可惜朋友們都不愛吃。有位姐姐捧著一盤又一盤大蜆,問我們要不要,我立刻說要。本來想說會不會不新鮮,但確實新鮮又大又肥美。一行5人撐著肚子走,質素高但價錢卻十分親民,大概只有老三了。
夏日炎炎,但我還是偶爾會想起老三的老鴨湯底。
今天一行幾人去打了個邊爐,想不到老三在夏天一樣多人。
我們5個人,本身叫了一隻老鴨,但店員細心提示半隻已夠。
丸子更細心提示燙口。

湯頭十分適合吃海鮮,可惜朋友們都不愛吃。
有位姐姐捧著一盤又一盤大蜆,問我們要不要,我立刻說要。
本來想說會不會不新鮮,但確實新鮮又大又肥美。

2016-06-09 1115 浏览
打邊爐已經唔係一定冬天先去做嘅指定動作,身邊好多朋友推薦,我第一站嘅食評就係 「老三火鍋」。首先有前菜: 秘製黑木耳一向都知道 黑木耳具有補血氣、活血、滋潤,選擇黑木耳做前菜係一個細心嘅選擇! 湯底當然我會嘗試: 招牌湯老鴨湯老鴨湯知名嘅中國傳統滋補菜,湯底上枱時已經聞到一陣好香嘅藥材味,侍應細心咁幫我分好鴨湯,然後話比我聽,加少少蔥會有另外一種風味,當然我想試湯本身既味道,所以我選擇係冇加,結果冇令我失望湯味清香濃郁,然後我嘗試一啖鴨肶肉,出奇地嫩滑,經我查問之後原來老鴨湯淆製數小時完成後,會換上嫩鴨。結果整煲老鴨湯完全飲哂,之後侍應幫就幫我加湯,加嘅湯是 豬骨湯。 魚方面我選擇左: 鯛魚刺身 (兩食)魚身部分做刺身剩,餘嘅部分椒鹽炸。鯛魚鮮甜爽口。剩下的部份用來椒鹽,魚肉炸得香脆,惹味非常! 當然唔少得海鮮: 聖子皇聖子皇非常鮮甜爽口,亦有相當份量,值得一試!黃金蚌 又名 黃貝一 d 沙都冇,肉質鮮甜爽口!打邊爐大多數人都會選擇牛肉,今次我選擇另外一種: 內蒙羊片內蒙嘅羊肉最為肥嫩細膩,無任何羶味,最經典嘅煮法,白水煮肉所以有質素嘅內蒙羊片唔需要加任何調味料,煮熟之後,點小小醬油
打邊爐已經唔係一定冬天先去做嘅指定動作,身邊好多朋友推薦,

我第一站嘅食評就係 「老三火鍋」。

首先有前菜: 秘製黑木耳
秘製黑木耳
湯底當然我會嘗試: 招牌湯老鴨湯

當然我想試湯本身既味道,所以我選擇係冇加,結果冇令我失望
湯味清香濃郁,然後我嘗試一啖鴨肶肉,出奇地嫩滑,
經我查問之後原來老鴨湯淆製數小時完成後,會換上嫩鴨。
結果整煲老鴨湯完全飲哂,之後侍應幫就幫我加湯,
加嘅湯是 豬骨湯。
招牌老鴨湯 #半隻
魚方面我選擇左: 鯛魚刺身 (兩食)
魚身部分做刺身剩,餘嘅部分椒鹽炸。

鯛魚鮮甜爽口。

剩下的部份用來椒鹽,魚肉炸得香脆,惹味非常!
鯛魚刺身
鯛魚刺身 (兩食) #椒鹽炸
當然唔少得海鮮: 聖子皇
聖子皇非常鮮甜爽口,亦有相當份量,值得一試!
聖子皇
黃金蚌 又名 黃貝
一 d 沙都冇,肉質鮮甜爽口!
象拔蚌仔
打邊爐大多數人都會選擇牛肉,今次我選擇另外一種: 內蒙羊片
內蒙嘅羊肉最為肥嫩細膩,無任何羶味,最經典嘅煮法,白水煮肉
所以有質素嘅內蒙羊片唔需要加任何調味料,煮熟之後,
點小小醬油就已經非常美味!
除左牛肉之外,大家可以試下 內蒙羊片
鮮蝦雲吞
蝦好大隻而且新鮮,豬肉分佈平均。
台灣貢丸 + 蟹子包心丸
貢丸在台灣以新竹出產的最為有名,昨晚我嘗試到新竹的味道。

蟹子包心丸 內蟹子亦相當豐富。
蔬菜方面: 菜心 + 白菜 + 皇帝菜

菜心 + 白菜 + 皇帝菜
  • 招牌老鴨湯
  • 黃金蚌
  • 台灣貢丸
  • 鯛魚刺身 (兩食)
2016-06-06 250 浏览
老三 食老鴨湯底食得多 今次試下佢個潮州鍋 . 而豆卜 冬菇 咸酸菜 等 清清地得黎亦有咸酸味 湯亦都可以道就甘飲 但煮煲就煮濃味 , 建議頂唔到甘濃可以拎走咸酸菜。 邊爐料方面同平時一樣十分新鮮 好似肥牛 牛骨髓 四寶餃等等 , 亦有牛胸爽 豬面青呢d特別既食材, 若要食得飽 大慨200 零蚊一位 都算抵食其實打邊邊只要用料新鮮 基本上都冇得輸, 呢間食店, 所有食物都新鮮, 而且食物選擇多, 價錢都唔貴, 而且我食過幾款唔同既湯底都幾出色, 所以值得去食下!

2016-06-02
2016-06-05 241 浏览
好早之前已經有聽過老三火煱個老鴨湯好正!今日終於可以試下有幾正!又真係好正,老鴨湯果然名不虛傳,味濃,未打邊邊先飲一碗,飲完覺得好補,藥材味濃手切牛肉~新鮮牛味好濃,好淋鲍片~呢個一般~好味道,有味亦冇缩到好細隻打完後再飲湯就真係好咸,下次都係冬天再黎食補下,價錢都唔平
手切牛肉~新鮮牛味好濃,好淋
鲍片~呢個一般
~好味道,有味亦冇缩到好細隻
打完後再飲湯就真係好咸,下次都係冬天再黎食補下,價錢都唔平
2016-06-05 856 浏览
一年四季都要打邊爐!今日專程去左長沙灣老三火鍋,一嚐馳名既鴨鍋。黎到發現湯底選擇比一般市面多,而且款式亦較特別,除左馳名既鴨鍋外,仲有花膠筒豬骨鍋、養顏沙魚骨鍋、野生養顏鍋同藥膳水魚鍋,打邊爐都好滋補,樣樣都好想試!不過今次第一次黎,一於試下招牌鴨鍋啦!鴨鍋既食法係先飲靚湯,食鴨肉,然後加湯打邊爐。作為一個火鍋湯底,鴨湯真係超哂班,清甜而不膩,我一口氣飲左兩碗。餚完湯既鴨肉肉質仍然十分嫩滑,火喉控制得唔錯。飲過靚湯後,店員開始加湯及上火鍋配料。我地點左手切靚肥牛,四寶丸,日本黑豚肉,蟹籽墨魚滑,炸枝竹同山根。手切靚肥牛睇肉既色澤就知道新鮮,但睇落唔算好多脂肪,不過出乎意料既係牛味依然好重,反而少左份膩感;厚薄切得恰到好處,有口感。日本黑豚肉日本黑豚肉果然唔同d。 肉質有彈性,而且較多脂肪,十分香口。一口一大片黑豚肉,好滿足!蟹籽墨肉滑我最欣賞呢個墨魚滑,非常彈牙,而且鮮味十足,加埋蟹籽既配搭,口感非常有層次。四寶丸丸子好爽口彈牙,一定要叫一碟黎試。上素山根炸枝竹小涼拌前菜小食醬油過程中,員工好熱情咁招待我地,不停幫我地撈起鍋裏既泡同殘渣,值得一讚!呢餐飯幾滿足,完全感受到店家既用心。呢

手切靚肥牛
蟹籽墨肉滑
四寶丸
丸子好爽口彈牙,一定要叫一碟黎試。
上素山根
炸枝竹
小涼拌前菜小食
醬油

呢餐飯幾滿足,完全感受到店家既用心。呢度無咩華麗既裝修,心機都放哂落餐牌、食材同服務上面,搵食黎呢度無錯!下次會帶媽媽黎試野生養顏鍋。
2016-05-29
三十三度高溫的一個早上,收到個可怕的whatsapp msg"喂打邊爐囉,已經book左位,預左你啦~"心諗,咩天氣啊 打邊爐然後他一直極力推介這間老三火鍋,最後還是說服了我,跟他去打一場炎夏的邊爐找了些資料,老三火鍋,是全港首創老鴨湯底的一家火鍋店踏入門口,就有招財大肥貓迎接,估唔到有意外收獲,未食已經加分先選湯底,來這裡不得不試秘制老鴨鍋,半隻$78,價錢相宜。驟眼看,裡面有半隻鴨,山渣,杞子,白蘿蔔,蔥花,湯底呈橙棕色,看似很濃郁的店員為我們一人滔了一碗湯,讓我們先品嚐老鴨湯的原味。湯甜散發出藥材味,濃郁而不渴喉,喝後感到很暖和,滋潤我們一口氣選了十多款配料,沒想到廚房的效率也真快,配料一次過送上,部份還要放到旁邊的餐車上,wow 這樣很好拍照呢!滿滿的畫面,吸睛度爆燈!為食友人嚷著要吃的小吃,椒鹽豆腐 $38外皮香脆帶點煙un,內軟綿,口感似臭豆腐,灑面的椒鹽味粉很惹味,十分香口,送酒一流。內蒙羊肉片 $68色澤紅潤光鮮,肥瘦均勻,羊味濃郁日本黑豚肉 $68薄切的黑豚肉,輕輕卓一卓就食得!看似很肥吧?吃下去完全沒有膩感,肉質非常爽滑,肉味也是很濃的,極力推介蟶子皇 $28/隻2
"喂打邊爐囉,已經book左位,預左你啦~"
心諗,咩天氣啊 打邊爐
找了些資料,老三火鍋,是全港首創老鴨湯底的一家火鍋
秘制老鴨鍋(半隻)
先選湯底,來這裡不得不試秘制老鴨鍋,半隻$78,價錢相宜。

店員為我們一人滔了一碗湯,讓我們先品嚐老鴨湯的原味。
湯甜散發出藥材味,濃郁而不渴喉,喝後感到很暖和,滋潤
椒鹽豆腐
為食友人嚷著要吃的小吃,椒鹽豆腐 $38
內蒙羊肉片 $68
色澤紅潤光鮮,肥瘦均勻,羊味濃郁
日本黑豚肉 $68
聖子王
蟶子皇 $28/隻
28元一隻新鮮蟶子皇,必點吧!鮮甜肉爽,完全沒砂,緊記不要滾太久啊!
北寄貝
北寄貝 $78
新鮮貨式,一客有11件,又是不可思意的抵食。
平時吃北寄貝壽司就多,生的第一次見,用來打邊爐也是第一次呢。
壽司上的北寄貝質感比較粗及un,沒什麼味道的,而這個新鮮的北寄貝原來大不同,口感嫩滑爽脆,味道是很鮮很甜,而橙紅色部分明顯較鮮色及光澤,是會encore的一款海鮮

湯底出色,沒想到食材也甚高質,由其海鮮最驚喜,今晚大家都好滿足,捧腹回家

秘制老鴨鍋(半隻)
椒鹽豆腐
聖子王
北寄貝
之前一班親戚係呢度食過鴨鍋,大家都讚口不絕,最近友人提起未食過鴨鍋好想試下,第一時間就想起老三,食火鍋要多人先過引,先可以食多幾款,於是Cur又俾我拉埋陪食,哈!醬油$10一位前菜 $8一坐低員工就送來前菜,麻辣木耳,唔太辣但係麻香足,木耳爽脆配料價錢唔貴,呢張紙仔我地畫左十幾樣野食,都只係七百幾蚊湯底更抵食,我地揀左鴨鍋底,半隻只係$78鴨鍋送到,香到不得了,除左鴨香味,仲有陣陣藥材香員工幫我地筆一人一碗鴨湯,話要飲左佢既鮮味,至再加水加料打邊爐帶子同花枝片,夠嗮新鮮,鮮甜,嫩滑係火鍋配料張紙度揀既鮑片,原來係即食,點芥末食,仲以為係用來打邊爐,不過都唔差,甘甘地,帶點煙"un",口感幾好廣島蠔六隻都肥大飽滿,但係結緊冰,完全未解凍,照放入鍋滾,味道無影響,只係因為中間好冰,要滾耐少少,令個邊有啲過熟,少少"Un"驚喜一:花膠筒好大隻,又厚肉,黏度好高,好好食,唔係細細舊果隻急凍花膠,好抵食,抵讚驚喜二:蝦滑,蝦膠之中打入大量原隻蝦肉同大量蟹子,口感本身已好爽,彈牙,而家仲有啖啖蝦肉同脆卜卜既蟹子,口感好豐富!必食!呢個鍋真係無得輸,可惜太飽,食唔落烏冬,唔係加埋烏冬去索左啲湯汁,一
醬油$10一位
前菜 $8
一坐低員工就送來前菜,麻辣木耳,唔太辣但係麻香足,木耳爽脆
配料價錢唔貴,呢張紙仔我地畫左十幾樣野食,都只係七百幾蚊

湯底更抵食,我地揀左鴨鍋底,半隻只係$78
鴨鍋送到,香到不得了,除左鴨香味,仲有陣陣藥材香
帶子同花枝片,夠嗮新鮮,鮮甜,嫩滑

呢個鍋真係無得輸,可惜太飽,食唔落烏冬,唔係加埋烏冬去索左啲湯汁,一絕。
火鍋一定唔少得凍飲
仙渣烏梅汁 $25一渣
價錢合理,夠酸,幫助消化
友人十分滿意,我都好有滿足感!

2016-05-23 268 浏览
打過邊爐都知湯底係成個邊爐既靈魂,舖頭好多宣傳老鴨煲一於叫個試下,一黎到飲左兩啖湯,咸到好似用雞粉沖出黎咁,同我預期中既啖啖鴨味好大對比,建議唔好加咁多調味料俾依個湯底搞到食其他野都好咸,too bad!海螺串幾好味,其他火煱店小見有,而且無咩沙美國肥牛正常,其他都係一般,例如脆骨腩一啲都唔新鮮,好大陣雪藏味芝士魚丸其實同街市一樣,所以唔使介紹。但真係俾個湯底影響左,搞到其他食物都好咸,已經加多左湯沖淡佢。今餐3個人食左500,仲要折左,我覺得好難食隔離街大x王500幾已經食到好多野!
打過邊爐都知湯底係成個邊爐既靈魂,舖頭好多宣傳老鴨煲

俾依個湯底搞到食其他野都好咸,too bad!
海螺串幾好味,其他火煱店小見有,而且無咩沙

芝士魚丸其實同街市一樣,所以唔使介紹。

今餐3個人食左500,仲要折左,我覺得好難食

隔離街大x王500幾已經食到好多野!
2016-05-20
宵夜
2015-10-22 828 浏览
小女子其實原本是係唔太愛打邊爐因為中國菜式博大精深…煎炒煮炸燜燉焗…幾時會出現有"烚"丫?!但馬騮仔平身係勁愛打邊爐…所以佢決定帶我嚟老三…希望可以薰陶一下我結果我真係俾佢薰陶到現在久不久都會嚟打下邊爐上一次食老三已經係上一年嘅事…今次我哋就叫左以下呢啲:老鴨湯底:呢個鴨湯係先飲湯後打邊爐個湯個色好清但味好濃老闆話係用老鴨+好多藥材餚出嚟跟住再放入嫩鴨所以食起上嚟鴨肉唔鞋口個湯又夠味**其實呢度仲有其他湯底…例如胡椒豬肚等…因為小妹愛飲湯…所以每次都叫呢個**醉雞丸(左前):呢個都係每次都叫…因為出面無得食雞肉嫩…中間包心有酒…所以好香放心…食多幾粒都唔會醉美國桶蠔(右前):桶蠔好大隻…新鮮花枝片(左中)因為係薄切…輕輕烚一下已經可以食新鮮彈牙…所以食完一碟再encore了仲有花膠仔…手切肥牛…駝鳥肉…炸魚皮…皇帝菜…芝心丸…蜂巢豆付等等值得一提嘅係呢度嘅芝心丸同出面唔同…啲芝士勁多一啲都唔嘍囉其實鐘意嚟老三除左個湯底外…最鐘意係呢度啲食材夠新鮮…又多選擇…唔似一般出面打邊爐…食嚟食去都係嗰啲…單單淨係菜蔬呢度都有十幾款選擇…所以連唔熱愛打邊爐嘅我都被佢吸引到
小女子其實原本是係唔太愛打邊爐

所以連唔熱愛打邊爐嘅我都被佢吸引到
  • 老鴨湯底
  • 醉雞丸
2015-03-03 754 浏览
最主要原因都係佢個鴨湯湯底, 可以飲完湯再打邊爐, 都幾新奇~黎到又真係幾大鍋, 個湯底好重鴨味, 好香, 不過咸左少少, 但都可以接受! 飲左佢地幫我地加返d豬骨湯落去, 就開始啦喂!肥牛好肥好有雪花好大碟, 入只鬆軟, 脂肪味濃, 但牛味就少d, 可能始終係雪藏掛~~ 不過我都覺得好好食啦, 醉雞丸 : 聽講係招牌料之一, 諗住冇死, 試過後發現味道一般, 冇咩酒味, 雞味都有少少, 普通! 餃 :唔錯, 細細粒, 入面有蔥有九菜有豬肉, 幾香口, 牛舌 : 切得好薄, 碌2碌就食, 好鮮好正呀~魚扣 : 聽人講係烏頭既胃.........我都唔知係咩黎, 只知道每條魚得一個, 灼熟左口感好似雞腎咁, 同埋唔係度度有~~ 都係推介之一裝修雖然一般, 但員工都好好招呼, 服務態度好好.
裝修雖然一般, 但員工都好好招呼, 服務態度好好.

2014-10-09 816 浏览
預先訂位,唔洗等上次食過好味,今日再食今次食老鴨湯底,湯飲曬加湯,加入菇湯下先今次叫的同上次有部分不同响鈴卷好好味,其實可以就咁食,而且仲埋汁俾人點但就咁食偏油,如果放湯又好似浪費左牛骨髓好耐無食了,入口好滑好軟有個叫駱駝峰既野,唔好食,好腥好臭,一定不會再食生魚片,一般,但平時好似少人咁食,滾完後好林肥牛質量OK,但未係好好味既級數整體來講都OK
預先訂位,唔洗等
上次食過好味,今日再食
今次食老鴨湯底,湯飲曬加湯,加入菇湯下先
今次叫的同上次有部分不同
响鈴卷好好味,其實可以就咁食,而且仲埋汁俾人點
但就咁食偏油,如果放湯又好似浪費左
牛骨髓好耐無食了,入口好滑好軟
有個叫駱駝峰既野,唔好食,好腥好臭,一定不會再食
生魚片,一般,但平時好似少人咁食,滾完後好林
肥牛質量OK,但未係好好味既級數
整體來講都OK
2014-10-08
2014-10-09 622 浏览
秋天到了當然離不開打邊爐啦8個人一齊去食選了花膠湯底,老鴨湯底先飲湯湯好香,好濃,好甜老鴨湯底有素翅,杞子而花膠就比鴨淡D,但有花膠咪,男士都不喜歡,因為魚腥味叫了好多食物,一路食一路上菜,所以呢張相當然係未齊啦當中推薦有野菇,放入湯煲下好香鮮鵝腸,係好肥美,好新鮮既,正所謂...一係唔食,食就唔好怕肥有碟叫醉雞丸,係手打既,中晶有酒,好熱,實係要小心D食魚片同平時食既無分別,一般級素炸魚片頭就幾好味,等既時候可以食住先嘛
秋天到了
當然離不開打邊爐啦
8個人一齊去食
選了花膠湯底,老鴨湯底
先飲湯
湯好香,好濃,好甜
老鴨湯底有素翅,杞子
而花膠就比鴨淡D,但有花膠咪,男士都不喜歡,因為魚腥味
叫了好多食物,一路食一路上菜,所以呢張相當然係未齊啦
當中推薦有野菇,放入湯煲下好香
有碟叫醉雞丸,係手打既,中晶有酒,好熱,實係要小心D食
魚片同平時食既無分別,一般級素
炸魚片頭就幾好味,等既時候可以食住先嘛
2014-09-30
2014-05-26 824 浏览
這晚約了2位老友琪琪同莎莎吃飯,先到老友的店集合,我還在她店的隔壁買了好味的煎釀三寶,大家吃著三寶時就開始討論要去那裡吃飯.....最後決定打邊爐,原本我建議去寶寶的,但靚女莎莎就建議到老三,說他們的食物新鮮,湯底選擇多,還指定要去順寧道的分店,說分店人不太多,服務好等等.....我們就馬上起程....順寧道其實就近長沙灣,是條比較寧靜的小街,火鍋店前還有咪錶車位,為駕車人士提供方便。原本莎莎是極力推介蕃茄大眼雞湯底的,只可惜琪琪不愛魚湯,最後改叫了個豬骨花膠湯,貪其有骨膠原,可以美顏等等.....這裡的火鍋配料有很多選擇,還提供一些比較特別的自家製作丸子,她們2人在點菜單上任意劃號...實在有點擔心...到底我們叁的肚子是否能裝得下...豬骨花膠湯底很清甜,我們在未放食物前喝了些湯,蘿蔔及豬骨混在一起分泌出的清甜滋潤的湯水,很享受! 開始先放了各式各樣的丸,包括有: 1) 魚章魚包心丸 2) 芝士包心丸 3) 蟹粉鮮蝦丸 4) 醉雞丸另外, 我們還點了大花甲、魚皮餃、鮮蝦雲吞、招牌餃、蟹子墨魚滑、蜂巢豆腐、炸支竹、鮮冬菇、粟米、蕃薯苗及店員極力推介的特級手切牛肉...當所有食物放滿枱

豬骨花膠湯
湯底裡的花膠筒
另外, 我們還點了大花甲、魚皮餃、鮮蝦雲吞、招牌餃、蟹子墨魚滑、蜂巢豆腐、炸支竹、鮮冬菇、粟米、蕃薯苗及店員極力推介的特級手切牛肉...當所有食物放滿枱面時,氣勢一時無兩,我們都很興奮..
特級手切肥牛..牛肉上的花紋分佈平均,肉質幼嫩,牛味香郁,果然是特級的推介,跟著開始逐一嚐嚐那些"丸"子...
特級手切肥牛
魚章魚包心丸: 魚肉包著魚章魚碎,感受到魚章魚獨有的鹹香鮮味,口感特別。
魚章魚包心丸
芝士包心丸: 香郁的芝士在小丸中翻滾著,會黏黏的貼在口裡,味道歷久不散。
芝士包心丸
蟹粉鮮蝦丸: 小丸滾熟後,丸裡面的蟹粉混和了鹹蛋黃的鹹香黏稠,配彈牙的蝦肉外皮,內暖外爽的口感很特別
蟹粉鮮蝦丸
醉雞丸: 以弄碎了的新鮮雞肉做成,輕輕把丸子咬開,中間的鮮雞肉汁混和了芳香的花雕酒,很鮮味。
醉雞丸
其他食物於招牌餃,細細粒的,餃皮很薄,包著醃得講好的豬肉及少許韮菜。鮮蝦雲吞體積巨大,餡料幾乎只有蝦肉,鮮味爽口。大花甲的肉質新鮮肥美,放湯後更覺鮮甜。
招牌餃
大花甲
另外,蜂巢豆腐在香港的火鍋店比較少有,反而在重慶、上海等地多見,一般是用來吃蔴辣湯底,它的構造其實是很多很多層的腐皮壓在一起,再把一大片雪凍,再切成小塊的,把它放在湯裡時間要長一點,讓一層層的腐皮吸收了湯的精華後,才拿上來吃,味道豐富。
蜂巢豆腐
蟹子墨魚滑
莎莎點的蕃薯苗(忘記拍照)...亦不常在火鍋店中找到,因為蕃薯苗其實是種比較平宜及粗生的值物,它的口感有點像通菜,但切忌滾太孰,莎莎說她是第一次吃,但吃罷後又覺得通菜要好吃些....

我們叁很努力的吃罷枱上的食物....肚子都是漲漲的...面上是滿足的...
题外话/补充资料: 它們還貼心的在那些小丸子放上一個"小心熨口"提示, 很窩心呢....
2014-05-21
豬骨花膠湯