餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

2008-09-08 9 浏览
剛吃完tiple ooo 母親大人話要食晚餐........ 好飽啊。剛巧行到呢度咪拎左飛先啦~ 等左廿分鐘,嘩~ 個位超大風....... 叫了小食較多;雞絲粉皮 : 幾好味,金滿庭更好炸銀絲卷 : 都係無錬奶,不過佢個粉搓得好好,真係成個包都係一絲絲的,沒有一個地方做到,佢今次做到。雞湯煨面 : 史雲生清雞湯加菜粒煮面油蚊旬: 無渣鮮嫩小龍包: 隻隻都有湯幾好味可以再試

等左廿分鐘,嘩~ 個位超大風.......

叫了小食較多;

雞絲粉皮 : 幾好味,金滿庭更好
雞湯煨面 : 史雲生清雞湯加菜粒煮面
油蚊旬: 無渣鮮嫩
小龍包: 隻隻都有湯幾好味

可以再試
(非会员)
2008-08-28 14 浏览
24/8 朋友生日諗住食下上海野 ....咪試下囉見好似幾好味 !!點解好失望 ... 不過都有 1 樣野好味.... 就係個到 d 拉麵 .... 話唔知得叫翡翠拉麵!!我地叫左個小龍包 .... 蒸到過哂龍裡面冇哂湯都唔知想點 !!紅油抄手 .... 嘩'' 哩個真係好唔掂 ... 好似淨係落左紅油同埋是油咁蒸曼頭 .... 乾到死 '' 仲要話冇"娻奶 .... 唔得仲有叫左個 xx 丁堡 .... 味精多到 '' 真係冇下次.... 唔會再去食 !!

• 拉麵
(非会员)
2008-08-22 11 浏览
小龍包--有隻冇湯雞絲粉皮--可以鱔糊炒拉麵--一pat黑色物體,冇乜鱔糊,拉麵炒得好差蔥油酥餅--唔熱又好油高力豆沙--好細粒,唔好食,油多豆沙鍋餅--麻麻地菜上好快,好似預先整好晒咁.成為百幾...........
小龍包--有隻冇湯
雞絲粉皮--可以
鱔糊炒拉麵--一pat黑色物體,冇乜鱔糊,拉麵炒得好差
蔥油酥餅--唔熱又好油
高力豆沙--好細粒,唔好食,油多
豆沙鍋餅--麻麻地
菜上好快,好似預先整好晒咁.成為百幾...........

2008-08-21 10 浏览
我同3個朋友仔一齊去食叫左小籠包, 雞絲粉皮, 上海炒年糕, 清炒津白同賽旁蟹樣樣野都有d細碟既感覺當d野食黎齊後, 佢地好快就有人黎收晒所有既餐具唔知係咪太多人等緊位(又唔多覺有咁迫切既需要)有被人趕既感覺但可能只係為左等待既人唔洗等咁耐既....味道還可以, 但唔係話十分好味果隻......
我同3個朋友仔一齊去食
叫左小籠包, 雞絲粉皮, 上海炒年糕, 清炒津白同賽旁蟹
樣樣野都有d細碟既感覺
當d野食黎齊後, 佢地好快就有人黎收晒所有既餐具
唔知係咪太多人等緊位(又唔多覺有咁迫切既需要)
有被人趕既感覺
但可能只係為左等待既人唔洗等咁耐既....

味道還可以, 但唔係話十分好味果隻......
2008-07-06 12 浏览
一心黎黎度食小籠包兩個人叫左: 1: 小籠包--- 首先,有兩隻本身已經穿左,搞到飲唔到d湯。無湯的小籠包,好無意思。不過好彩,另外過兩隻都飲度類面的湯,。唔係間間d小籠包都做到留到d湯係入面架。不過今日的小籠包無以前咁好味,我好記得我第一二次黎,d小籠包係有蟹膏味,好正。但今次只係有湯的餃咁。失望!!2: __菜蝦仁炒飯 ---都炒得幾乾身,不過d蝦較咸。3: 紅油抄手 --- 好味,因為我鍾意佢有d辣油係下面,最重要佢加埋芫茜,香好多。4: 四季豆---送飯ok,不過d肉碎又係咸左d我bf話好明顯落多左味精,返家勁飲水。我唔識凡味精唔味精,但我最愛的小籠包無以前咁好味囉。
一心黎黎度食小籠包
兩個人叫左:
2: __菜蝦仁炒飯 ---都炒得幾乾身,不過d蝦較咸。
4: 四季豆---送飯ok,不過d肉碎又係咸左d

• 紅油抄手
2008-06-30 11 浏览
慕名已久,雖然lunch time只有短短的一個鐘,但即興想試就試~~去到12:45左右,已經滿座要等位~ 由門口被帶到位的30秒,已經感到嘈雜o既氣氛,食客發出黎o既背景聲真係好大! 我曾經每日都經過間店,覺得佢裝修滲透著閑靜咁格調,暗暗地咁,估唔到入到去同我o既想像差天共地~由於趕時間又為食o既關係,我地無繼續研究個環境同個座位,而係立即點菜,希望早d點早d有得食~ 佢又真係一如我地所願,上菜速度奇快,落單後唔駛5分鐘,一碟雞絲粉皮已經擺咗係枱面~ 然後陸陸續續上擔擔面,炒年糕,銀絲卷…….比起其他店o既上海菜色, 依度o既食物做得無咁油,但係調味好足,我地點o既菜雖然試唔到濃油赤醬特色,但都好有上海菜嗰種甜甜地o既風味~ 比較遜色o既係個雪菜炒年糕,唔咸唔淡,口感亦唔軟糯.好在佢招牌o既拉麵同小籠包真係唔錯,尤其係個小籠包, 皮薄,唔會食到一陣陣面粉味,而且夾起嗰陣,仲可以見到豐富o既湯汁係層底皮同肥美o既肉餡之間穿插,浪黎浪去,真係好鬼誘人>3<””唔知係因為太肚餓定係趕時間o既關係,雖然侍應無其他餐廳咁nice咁elegant,但係嗰日都唔見佢地黑面,而且仲

然後陸陸續續上擔擔面,炒年糕,銀絲卷…….

唔知係因為太肚餓定係趕時間o既關係,雖然侍應無其他餐廳咁nice咁elegant,但係嗰日都唔見佢地黑面,而且仲會不時添水,所以我地一枱4人感覺良好~
又或者,係短短o既45分鐘lunch time,我已經俾佢地o既高效率同尚算不俗o既食物水準折服咗一一|||
湯汁好甜,無其他舖頭咁俗
大大的一碗
胖o都o都but無煉奶
  • 小籠包
2008-06-27 18 浏览
朋友生日 晨早訂左枱7:30pm點知成搭10先入得去..gum訂枱有乜用其間出面個ar姐仲黑面..因為我地多人所以有個房位,但見其他枱勁迫講下d食物個鱔炒拉麵好ok小籠包ok豆沙wor餅ok雲吞ok其他都細細碟入面d服務都算系gum,埋單$100位
朋友生日 晨早訂左枱7:30pm
點知成搭10先入得去..gum訂枱有乜用

其間出面個ar姐仲黑面..

因為我地多人所以有個房位,但見其他枱勁迫
講下d食物
個鱔炒拉麵好ok
小籠包ok
豆沙wor餅ok
雲吞ok
其他都細細碟
入面d服務都算系gum,
埋單$100位
2008-06-17 19 浏览
跟父母的開飯勝地之一,最愛它的酸辣湯麵及回鍋肉薄餅.食物好但沒怎麼服務可言.笑口只給食物
跟父母的開飯勝地之一,最愛它的酸辣湯麵及回鍋肉薄餅.
食物好但沒怎麼服務可言.笑口只給食物
  • 酸辣湯麵
  • 回鍋肉薄餅
2008-04-29 9 浏览
今天去了此处吃晚饭,但强差人意.首先小笼包做得不好;银丝卷没有炼奶.又过分勤劳的收碟.我觉得要是想成为一间好的连锁食店,应该有多些好的选择和适合的服务态度.我想市场还有很多吃小龙包的食店,希望她可以改善.
2008-04-13 18 浏览
先真心概括說一下,此店絕對會令你比錢受氣,如果你想在一個狹逼的環境下,還要受盡服務員冷漠或輕挑的對待,才好光顧,否則請光顧其他分店或其他食肆。如仍想光顧請繼續看下去再考慮清楚︰本人光顧過所有其他翡翠拉麵小籠包分店很多次,唯獨銅鑼灣此間一直未有光顧過。一向對翡翠拉麵小籠包的食品質素穩定投信心一票,所以這天晚上恰巧身在銅鑼灣,便想到此分店也試一下。去到門口,看到在這黃金時段輪候的人相比尖沙嘴及沙田等店差很遠,但店內一看便知道空間只是有限,開始懷疑這分店是不是有問題。很快便有位,是在一堆檯的中間位置,感覺像進入了Food Court,坐位間甚至更狹窄。看到有不少遊客在附近,不過身形較龐大的外國人便顯得坐得辛苦。還是算了坐下安頓好便準備點菜,基本上不用看餐牌已經知道叫什麼。上海小籠包︰一如以往,皮簿汁豐,本是有水準之作,但因將於下列原因而凍了。鱔糊炒拉麵︰炒拉麵有口感,鱔條和麵的份量夠,但味道沒有其他分店的好。嫩雞煨麵︰湯和麵的味道很清淡,雞粒偏少,很普通。在吃的途中發生了不少事︰1.來了小籠包後,發現一行檯share的一樽醋已沒有醋,揮手示意一站在廚房通道前的服務員,最有趣的是她看到我,但她

嫩雞煨麵︰湯和麵的味道很清淡,雞粒偏少,很普通。

在吃的途中發生了不少事︰

1.來了小籠包後,發現一行檯share的一樽醋已沒有醋,揮手示意一站在廚房通道前的服務員,最有趣的是她看到我,但她竟然是縮後消失。當中不知道是她要下班還是用handfree通知了其他人,但其後兩個員工空手快速經過身旁都沒有詢問,當中明顯地她們可能出現了溝通問題,於是我馬上一直揮手,好不一會兒最後才有一戴眼鏡服務員從後走過來,他粗聲地問咩事架,告知他無醋,他一手拿了空樽去廚房換左樽滿醋的樽來,以為他會講唔好意思同比樽醋我,怎料他一手插落檯中間個調味架內,還滴了幾滴在旁邊。發生什麼事?整個過程我們只是想要醋,但由頭到尾變左乞醋咁慘,而且小籠包都變冷了。

2.及後我們吃麵途中,又聽到旁邊的一檯客問一個服務員要豉油,他拿著我們好辛苦乞回來的醋對那人堅說是豉油,接著同一排檯的人都馬上幫口說是醋,他才知搞錯了。整個過程就像是客永遠是錯的。

3.然後當把頭望各向另一邊望著開放廚房,便嚇見一師傅站在玻璃窗前不停按手機,看來一定是有急事而非停止工作不可了,但我們真擔心我們剛才吃的拉麵的衛生情況。

4.到最後怱怱吃完想逃離這狹窄空間之際,(反正都傾唔到計,會給左右的人聽住和嘈住),我們向一後生服務員叫埋單,他說好呀之後,良久未見有人來埋單。反而旁邊的人叫埋單便馬上有人來埋單,始知不妙,原來埋單也不想埋。我們生氣地等一名黑衣服的經過想對她講講個情況,但她飛步離開,最後來埋單直至我們走,她一聲多謝或道歉也沒有甚至讓我們感到不屑我們再來的態度,像我們的不滿是得罪她一樣,繼續縱容該店員工之質素。

總結來說,如果拿近期大熱的鼎泰豐來比較,此分店有很多很多地方要跟對方學習,相差幾條街。(請該店所有員工自己去感受一下) 不盼望翡翠之管理層會看到這裡,但假如終有一天你們知道銅鑼灣分店是樹大有枯枝的話,希望你們能積極改善,因為品牌的建立是有賴口碑,所以如果長此下去,品牌只會愈來愈差,假如貴集團覺得反正客人多一個唔多少一個唔少,本人便再也不會光顧此店,並勸告身邊的人。
2008-03-18 18 浏览
海鮮雜菌炒麵$6X海鮮只係有幾小件海參幾細碟六十多完不太值很多油不過上海菜普遍都很油同埋加左幾多麻油味道不錯不過吃到最底油多得嚇人小籠包皮薄多汁好味道一咬汁飛濺出來終於食到似樣D GE 小籠包豆沙窩餅食完炒麵及小籠包後叫店員上上ge時侯熱辣辣窩餅很脆豆沙甜度剛好食左半碟唔覺滯可能因為六點幾仲早店內客人無爆滿店員服務也很好不停加熱茶後來吃豆沙窩餅時也主動替我們換上乾淨的碟不過坐得迫左D 同隔離"木台"勁近好彩無人坐唔係講咩都聽到晒ps 這裡茶錢$3@ 有加一服務費
海鮮雜菌炒麵$6X海鮮只係有幾小件海參

不過坐得迫左D 同隔離"木台"勁近
好彩無人坐唔係講咩都聽到晒

ps 這裡茶錢$3@ 有加一服務費

2008-03-04 16 浏览
2個女仔飯局,食物細細碟幾好.1. 酸辣湯(****) 幾好2. 醉雞(****) 幾好3. 脆膳(****) 幾好4. 小籠包(***) 麻麻地5. 津白獅子頭(***) 好普通無咩要求,少人可以去下.
2個女仔飯局,食物細細碟幾好.

1. 酸辣湯(****) 幾好
2. 醉雞(****) 幾好
3. 脆膳(****) 幾好
4. 小籠包(***) 麻麻地
5. 津白獅子頭(***) 好普通

無咩要求,少人可以去下.
2008-03-03 7 浏览
媽咪忽然想食酸辣湯, 好啦, 又食翡翠行開時代廣場, 所以入左呢度分店7點幾, 等位既人不太多, 等左10分鐘就到我地爸爸果時未黎, 我答佢未到齊, 佢問大概幾耐, 我話5分鐘度啦, 佢都比我同媽咪入去先好啦, 講返食物(1-5分, 5分為最高)小籠包: 無得頂, 試過幾間分店, 間間既小籠包都一樣咁正咁皮薄餡靚4.5分紅油抄手: 比起IFC店, 呢度既汁稀左d, 不太辣, 不過夠熱3.5分酸辣湯拉面: 不夠酸/辣, 不過拉面彈牙3.5分上海粗炒: 幾好wor, 炒得不太油, 也幾大碟3.5分另外有一位頭髮好短既女部長好有禮貌, 笑容可掬, 值得一讚整體環境也幾乾淨, 不過比較迫
媽咪忽然想食酸辣湯, 好啦, 又食翡翠
行開時代廣場, 所以入左呢度分店

7點幾, 等位既人不太多, 等左10分鐘就到我地

好啦, 講返食物(1-5分, 5分為最高)

4.5分

3.5分

酸辣湯拉面: 不夠酸/辣, 不過拉面彈牙
3.5分

上海粗炒: 幾好wor, 炒得不太油, 也幾大碟
3.5分

另外有一位頭髮好短既女部長好有禮貌, 笑容可掬, 值得一讚

整體環境也幾乾淨, 不過比較迫
2008-02-27 13 浏览
同事忽然約我去食晚飯,行左成個銅鑼灣都唔知食咩加上又勁多人..行左一個鐘就去到哩到..等左3分鐘就有位..叫左四川麵(ok)牛展麵(牛好淋好入味)小籠包(ok)紅油餃子(麻麻)..會再有下次的服務就一般 可能人多 感覺上好似好想迫你走咁
服務就一般 可能人多 感覺上好似好想迫你走咁
2008-02-26 16 浏览
上星期五同兩個Friend兩點半到到無咩人立刻有位.只想簡單講兩樣,呢到D食OK好味,但服務就真係未如理想,但又不算好差希望可以有進步.醉雞有淡淡唧酒香雞肉又夠滑,豪油炒手正,蔥油餅差少少蔥香基本上都係好味,上海粗炒麵太小菜太多.下次會再希望服務可以好人番D.