餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

2007-08-25 9 浏览
晚上約了舊朋友, 見到有人等, 我地味想食.. 初初入時都幾嘈, 但坐的地方就幾舒服!發現食品份量配料好少...我覺得有些騙人咁.. 。服務普普通通,添水要叫,

發現食品份量配料好少...我覺得有些騙人咁.. 。

服務普普通通,添水要叫,
2007-08-16 17 浏览
今晚同朋友Farewell,大家都想食上海菜,所以就選擇了翡翠了.我們三人總共叫了六碟,分別是小籠包-- 雖然平時不太鍾意食,但係味道真係不錯,皮簿多汁雪菜火腿炒年糕-- 口感煙un, 清清地,幾好味鯊魚湯海鮮麵-- 冇我想像的好吃, 而且好少海鮮,我想擔擔麵或菜肉雲吞拉麵會好吃點清炒津白-- 又係清清地, 不太油四喜烤夫-- 好濃的汁, 與其他的成好大對比, 不過酸酸地,好開胃xx抓餅-- 忘記名字, 好似印度餅, 但係有少少咸, 好好食整體來說, 實在不錯(除了鯊魚湯海鮮麵),而且雖然我們坐了兩個幾鍾,侍應只是不斷來加茶,還連聲多謝,所以下次會再去試其他菜色的.

我們三人總共叫了六碟,分別是
小籠包-- 雖然平時不太鍾意食,但係味道真係不錯,皮簿多汁
雪菜火腿炒年糕-- 口感煙un, 清清地,幾好味
清炒津白-- 又係清清地, 不太油

2007-08-13 5 浏览
下午兩點幾約了舊朋友, 本來想上樓上小南國/滬江, 可惜人地三點會休息, 唯有係呢度啦, 初初入時都幾嘈, 好在坐既位置都係寧靜!兩人叫了四樣東西:醉雞- 幾硬, 同埋雞亦位置, 無咩肉食!酸辣湯- 夠酸唔夠辣, 料足!小籠包- 夠肉汁, 皮亦薄!炒津白- 以炒既形式計, 唔算油, 不過朋友唔食白灼, 都唔錯既, 津白夠腍!服務普普通通, 添水要叫, 後來又添得幾密!

兩人叫了四樣東西:
醉雞- 幾硬, 同埋雞亦位置, 無咩肉食!
酸辣湯- 夠酸唔夠辣, 料足!
小籠包- 夠肉汁, 皮亦薄!

服務普普通通, 添水要叫, 後來又添得幾密!
2007-08-10 4 浏览
今日一行數人到時代翡翠食嘢。點知等咗好耐﹐佢一路都比晒d二人嘅入!!三人同四人的就等好鬼耐﹐仲要等人話佢至識比人入...有可以坐四個人的﹐佢張兩張枱分開番比兩個二人都唔比三人嘅入!真係好有問題。仲要唔問下人就加個人搭枱﹐佢仲要話「一直都係咁!」吓!講聲尊重下都應該掛...d服務實在好有問題﹐只為著賺錢!太過份了!
今日一行數人到時代翡翠食嘢。
點知等咗好耐﹐佢一路都比晒d二人嘅入!!
三人同四人的就等好鬼耐﹐仲要等人話佢至識比人入...
仲要唔問下人就加個人搭枱﹐佢仲要話「一直都係咁!」
吓!講聲尊重下都應該掛...
d服務實在好有問題﹐只為著賺錢!太過份了!
2007-07-26 8 浏览
偶然會到時代廣場之翡翠拉麵進食, 但近來每次光顧都發現食品份量及配料越來越少。服務又差, 一位著黑色套裝之女侍應, 向她先後兩次提出要餐牌, 兩次都有回應但始終未有呈上, 只顧跟男同事談笑..., 完全無理會有關要求。以及發現對顧客態度上有種族歧視, 不難發對外籍人仕(白皮膚或說英文的) 其服務態度是特別地好。

上次係沙田分店好滿意今次就同屋企人食la, 點知CWB分店係差d ge, 好似我介紹錯咁.先係鱔糊炒拉麵, 少o左好多鱔糊, 個麵又冇上次咁"煙un", 好似伊麵gum.担担麵都ok濃, 多花生味, 夠spicy, 好d la.小籠包都ok ,但係食完上海小館o個d都唔覺佢好特別, 重貴d tim.山東手抓包, 因為之前未見過所以try try, 都唔特別似港式蔥油餅.最後因為唔夠飽食豆沙窩貼做甜品, 佢好似bancake皮gum, 唔係脆ge, 我反而鍾意, 同埋好熱, 我同mami都鍾意, 但主因我估係因為我地鍾意食甜o野
担担麵都ok濃, 多花生味, 夠spicy, 好d la.
2007-06-08 6 浏览
和兩個朋友來了這兒,其實是去了世貿個間小籠包--真的不錯,皮薄擔擔面--少少辣菜肉雲呑麵--清清地幾好雞絲粉皮--味道都不錯啊,質地都幾好每人五十五元,扺
和兩個朋友來了這兒,其實是去了世貿個間
小籠包--真的不錯,皮薄
擔擔面--少少辣
菜肉雲呑麵--清清地幾好
雞絲粉皮--味道都不錯啊,質地都幾好
每人五十五元,扺
2007-05-22 7 浏览
I LOVEEEE this restaurant!!!!!!!!i even dream about it...holyshit "siu lone bao" is good shit!!!!!!!!!!!!!!!1everything is great!!!

everything is great!!!
2007-04-17 13 浏览
d拉麵就麻麻地,而且份量好少唔夠食, 但d小籠包又幾好喎, 一咬落去勁多汁, 不過多到o支晒出黎,下爬都有汁丫==; 不過都幾好食啦~又平喎
2007-03-29 18 浏览
My friend JR just got a job offer working in Causeway Bay (CWB).I went to visit him & we had a quick dinner last night (i.e. 28 March, 2007).I took him to Crystal Jade since i believe he likes Xiao Loong Bao ... & so do i~~!!Since it's just 1st dinner, we did not order much:- Dan Dan Mian (Sichuan noodle in peanut & slightly hot sauce) (HK$32-);- Wanton in soup (HK$30-);- Xiao Loong Bao (HK$25-);- 1 Guinness (HK$28-);- Tea (HK$4-)We paid HK$140- including tips for a nice dinner with interesti

... & so do i~~!!

- Wanton in soup (HK$30-);
- Xiao Loong Bao (HK$25-);
- 1 Guinness (HK$28-);
- Tea (HK$4-)

We paid HK$140- including tips for a nice dinner with interesting chats

Good value for $$

BUT~~~ I felt hungry when i arrived Lamma & had to make myself one cup noodle

好耐無去啦! 成半年了! 補寫番!酸溜魚塊, 小籠包, 拉麵, 都好好味! 重有酒醉豬手, 烏朱筍都係好好味!不過要等好耐位, 又坐得迫, 要改善!
好耐無去啦! 成半年了! 補寫番!

不過要等好耐位, 又坐得迫, 要改善!
昨夜和老公經過時代廣場地庫, 見到"翡翠拉麵小籠包"無人等位喎(平時好鬼多人架麻), 我又未食過, 所以好奇入去啦(當時7:30pm)入到去得七成Full, 但個帶位居然帶我地去張六人長檯, 要我地坐係中間的位置(其時左右兩邊都已經有人坐)我話你地咁多吉位, 點解要我坐呢處, 佢話你得兩個人, 唔坐得果d位, 痴線架佢, 不過更痴線係我居然真係坐低左(真係鬼迷迷) 左右都有人夾住, 攪到我兩公婆全程都無出聲(我地好鬼多野講架麻), 好啦叫野食先.嘩!!!! 唔係平架喎(不過都唔係好貴), 我default平時咁多人排隊一定好平啦, 唔係d人都唔會將就坐得唔舒服都去食啦. 前菜果d $48 up, 和出面的上海店價錢差唔多, 重要細細隻字寫住$2位茶錢. 好啦, 叫野食先, 我地叫左1) 小籠包$22 - 真係得, 皮薄, 多汁2) 韭菜蒸餃$27 - 又係皮薄, 多汁, Good3) 排骨拉麵$40 - 排骨好食, 又無骨Good, 個拉麵都好食, 湯底也好味 食完唔飽, 我加碼叫多個銀絲卷$12, 點知10分鐘都未到, 我又開始好頭暈(因為果度d射燈好勁), 咁我地就想埋單叫佢can

好啦, 叫野食先, 我地叫左
1) 小籠包$22 - 真係得, 皮薄, 多汁
2) 韭菜蒸餃$27 - 又係皮薄, 多汁, Good

食完唔飽, 我加碼叫多個銀絲卷$12, 點知10分鐘都未到, 我又開始好頭暈(因為果度d射燈好勁), 咁我地就想埋單叫佢cancel個銀絲卷.
點知個Manager話唔得喎, 整好架啦喎(未去睇佢又知整好), 咁我老公叫佢地打包, 佢地話會跟, 點知再等多10分鐘, 條銀絲卷先到, 重要碟上(又話幫我地打包).
好差好差好差好差呀d service, d野點好食都無用啦>,<

同場加映: 我隔離個男人食左一碗麵, 但收左佢兩碗麵錢, 佢叫左碟菜走油打包, 點知出來就加了油, 並用碟上, 佢埋單時都發晒狂鬧d waiter.......
2007-03-14 15 浏览
侍應們和'經理'只對熟客好,對生客一律甚冷淡和冇反應..上海粗炒--超油生煎飽--一個字-->油!!順帶一堤,呢度價錢唔係平,水準差,去小南國好十倍!!!走的時候見到隔離個哥哥,唔知點解唔使俾茶錢..但我們的一就要!!問個經理,佢話係要俾,仲話我睇錯人o地張單,過份!!完全冇可能再去!!!
侍應們和'經理'只對熟客好,對生客一律甚冷淡和冇反應..

上海粗炒--超油
生煎飽--一個字-->油!!

順帶一堤,呢度價錢唔係平,水準差,去小南國好十倍!!!

問個經理,佢話係要俾,仲話我睇錯人o地張單,過份!!

完全冇可能再去!!!
...
2007-03-02 23 浏览
Generally they cook very good food, but we have to wait forever to get the seat, this is the only disaventage for now.
2007-02-04 12 浏览
根本沒有心機溫書,於是以食晚飯為理由,最後來了翡翠晚餐。平時經常去沙田分店,覺得水準還不錯,還是我喜歡的店子呢,心想cwb應該更好吧,但卻出乎意料的不好。首先點了一個雲吞麵和生煎飽。雲吞麵都保持原有水準,可惜只是暖的,不夠熱。一食生煎飽就出事了。包是粘粘的,口感差,而又沒有肉汁,乾巴巴的一點都不好味。原本打算叫甜品的,但都打消了這個念頭,免得肚子受罪。p.s.好像加價了,還是此店比其他分店貴小小?雖然是次經歷太差,但都會再給機會的,不過應該不會來此分店了。
根本沒有心機溫書,於是以食晚飯為理由,最後來了翡翠晚餐。
首先點了一個雲吞麵和生煎飽。
雲吞麵都保持原有水準,可惜只是暖的,不夠熱。
原本打算叫甜品的,但都打消了這個念頭,免得肚子受罪。

p.s.好像加價了,還是此店比其他分店貴小小?