2009-11-16
04/11/09 晴天今天返學前, 我和我的妹妹去了新蒲崗的羽壽司食個lunch,之前我都未去過的, 前幾天我在銅鑼灣逛街時, 有一位店員姐姐派了一張"羽壽司 "的傳單給我, 然後我帶回家給我妹妹看, 之後我妹妹常叫我同她一起去食, 於是今天放假同我妹妹去食sushi了!我在家樓下搭小巴去新蒲崗, 連等車都只是用了30mins, 去到已經是12:00pm, 店裡的客人都不算太多, 不過卡位已經滿座了, 店員帶我們去坐迴轉壽司吧位, 都冇所謂啦!之後我們都馬上填寫"壽司/魚生"的件數, 我們當然會叫三文魚, 海膽之類的食物, 之後我的妹妹也點了不少食物, 因為今天是我請客嗎!是時侯又開餐了, 先講下我們點了的食物,看來sushi飯都比較細粒了......三文魚腩sushi, 不夠肥美,又薄身, 本身的三文魚的質素都是麻麻了......玉子壽司----都不錯, 食落甜甜地, 都幾滑!希靈魚籽壽司---咬落"拍拍聲"的魚籽, 都不俗!帶子sushi---真的很大件,不過不鮮味,帶子好稔 食落啖口!如有檸汁配上更好了!?築地蝦壽司---好鮮, 看到蝦都好晶瑩剔透, 好美,好爽口!花之戀壽司-
玉子壽司----都不錯, 食落甜甜地, 都幾滑!
希靈魚籽壽司---咬落"拍拍聲"的魚籽, 都不俗!
花之戀壽司--三文魚的魚味不濃, 也可惜冇沙律dressing配上, 只是一般!
墨魚鬚壽司---咬落爽口,普普通通, 可能燒墨魚鬚仍會好食一點!
皇帝蟹柳壽司---今天我感到最給我一個滿足感都是它, 食落蟹味濃郁, 又大件, 真是好抵食, 必食之選!
象拔蚌壽司---食落冇咩特別, 都算新鮮的!
海膽&海膽魷魚壽司----如講海膽真是好鮮甜, 紫菜脆口, 不過講到魷魚真是切得太細粒, 不是一條條的?不爽的!份量都不是多的!
到最後來的吉列炸蠔 --炸得香脆, 不過蠔的size都是細隻, 味道都可接受的!
服務方面, 服務生都好care 客人,都好好polite, 也細心地告訴我"羽壽司"蓋滿6個印仔可以做member參加抽獎, 不過要收$20入會, 之後也可有9折優惠,不過還有3個印仔未蓋,下次我都會來食的,因為生日可有75折, 食物方面, 主角三文魚的質素真是晤得囉!最好食都是築地蝦&皇帝蟹柳, 今次我們食了十二碟sushi+一碟炸蠔, 都是$295埋單, 都不算太貴, 價錢都可接受!