2017-07-04 218 浏览
今日唔使返公司出咗去深水埗做嘢,醒起深水埗有間為記食豬潤麵嘅好出名。所以就同同事過咗嚟呢度食晏晝飯。以為午市時段會有好多人要等位,點知我哋一入到去就甘啱有兩個位坐。話到明豬膶麵出名,我當然叫咗一碗豬膶牛肉麵食。碗麵嘅份量好多好抵食。不過個面底係有少少失望嘅,因為本身諗住個面會係好爽口彈牙,不過就真係失望咗啲,個面好糊口,唔係幾好味。但係佢個豬膶真係好好食,冇腥味之餘仲要好爽口。牛肉相比之下返而失色咗少少,因為有部份牛肉有根好難咬。食茶餐廳當然要叫番杯凍奶茶,佢個茶底都唔錯,不過加冰就越飲會越淡味。我覺得另一個必食嘅係㗎央西多士,唔通普通茶餐廳炸到脆邊,佢嘅口感真係比較似兩塊麵包加㗎央。雖然係林但係我又覺得幾好味喎👍🏼

豬膶牛肉麵

㗎央西多士
2017-06-27
㗎央西多士
2017-06-30 119 浏览
維記食豬潤麵就真系出曬名,今日甘岩出到黎深水埗,就去排隊試一試。連住有三間維記,間間都排曬隊,唯有是但排一間,應該都系一樣,但真系不得不佩服佢既受歡迎程度,真系唔憂冇生意。招牌豬潤麵 - 好似系三十幾蚊,新鮮滾熱辣煮好就即刻攞出黎,好有效率。豬潤份量算多,岩岩煮熟幾有黃沙質感,幾香滑,但食慢啲都已經熱熟左有啲老。湯底都幾有潤香,算系交到功課甘啦。咖央 - 呢個就真系唔好食,啲咖央醬甜得黎又好冇層次,毫無特色,唔值得食。

咖央

2017-02-11
午餐
2017-06-18 197 浏览
中午難得來到深水埗舊區,就來了聞名已久的維記。這度有三間鋪頭,每一間都是一樣的。我們坐下時人不是很多,所以有位置放袋。友人先點了膶牛米,牛肉和豬膶份量頗足料,而且食材新鮮,湯底清甜,值得推介。我們還點了一份咖鴦西多士share,雖然不少客人都有點選這道菜,但我就覺得普通西多士好吃很多,加了糖漿就變得太甜,而且西多口感和咖鴦味道毫不配搭。最後我點了牛肉煎蛋通粉,新鮮牛肉和湯底真的很好味,煎蛋就沒有驚喜。
我們坐下時人不是很多,所以有位置放袋。
豬膶牛肉米粉

咖鴦西多士

牛肉煎蛋通粉
2017-06-16
豬膶牛肉米粉
牛肉煎蛋通粉
  • 豬潤牛肉米
小時候逛深水埗,走完玩具街後,必到維記食一碗豬膶麵,喝一杯凍檸茶。簡單的一餐,這些年來,店裡的面貌和風味依舊沒變,令人久不久就掛念起來。簡單的最原始的茶記裝橫,圓形摺桌,圓形膠椅,白磚牆,掛風扇,沒有花巧的擺設和華麗的座椅,因為,這裡專注賣的是:產品。這些的粉麵有四類:公仔麵,通心粉,米粉,意大利粉:全部可配搭簡單的餸料,簡而言之,單拼$30,雙拼$33,加底補$22,任君配搭。豬膶麵最有名,也是我最愛,每次必點。點了一碗食極都有餸剩的豬膶牛肉通(大概加起來有30件餸?),湯底也有濃濃的豬膶味,也許己差不多打烊時間,豬膶久經熬製,質感有點乾硬。值得留意的是,這湯以香濃豬膶味為主,不覺得有太大薑䓤味或者一般內臟湯的苦味,這推敲店家處理豬膶也該頗為細心的(豬膶是排毒的器官,烹調前都需要用一小時以大量清水浸泡,漂洗,靜置後沒有血水流出才算把毒素清洗掉,並去除成品的腥苦味)。簡單一份閒日收工的速食晚餐,每人埋單30零蚊,慳水慳時間只求性價比幾好。

豬膶牛肉通
2017-06-15
  • 豬潤牛肉麵
2017-06-12 190 浏览
星期六下午2點去到 一如以往要排隊 不過其實好快 等5分鐘左右就有位 諗住叫豬潤米,想加隻蛋,落單時問個呀姐:叫蛋可唔可以要全熟? 全熟喎佢話: 得,可以咁就叫啦,碗米粉黎到,隻蛋睇落似熟,似炸蛋多過煎蛋,不過無所謂,我只求佢熟。好啦,食食下 咬到中間,嘩,d蛋黃汁流出黎.... 唔熟既!?? _ _ _ _因為我唔食得生野,所以落單一定會問清楚,如果佢話無得特別要求要全熟,我可以唔加,無所謂。但做飲食既,依d咁基本既野都可以咁粗疏對待。 唔好睇少依d好似係好少既事,希望所有餐廳,唔好乜都同個客講>得,點知原來結果係>唔得,或者答既時候都係求奇答,唔知個客要乜
星期六下午2點去到
一如以往要排隊 不過其實好快 等5分鐘左右就有位

佢話: 得,可以

唔好睇少依d好似係好少既事,
又話賣曬閂門,又話無位的紅店。非也非也,六七點一到即入。點左四樣:牛蛋面潤面咖央西多奶茶逐一講評:牛蛋面,我唔食潤,咪嗌囉,見台灣節目介紹,身為港男點可未食過。食完,湯底精彩,面牛蛋無野好講,真係無野野值得講,太普通。 湯頭用潤肴,非常特別,勁有味,唔再食味精出前一丁面啦喂潤面,陪吃了一點,唔識欣賞咖央西多,要嗌,非星加波式,只港式也好味奶茶,唔飲熱,咪飲香港奶茶pls地方少少,都做到有生意到連鋪,算㡳甘啦。仲揾入左bars的曾生影相。。。。。感慨世界變得太快
又話賣曬閂門,又話無位的紅店。

非也非也,六七點一到即入。
點左四樣:
牛蛋面
潤面
奶茶

逐一講評:

潤面,陪吃了一點,唔識欣賞

咖央西多,要嗌,非星加波式,只港式也好味

奶茶,唔飲熱,咪飲香港奶茶pls

2017-06-07
2017-06-07 113 浏览
之前話過過幾日要再黎深水埗食好野。做人要坐言起行。唔可以呃自己。所以今日一有時間。。就去左維記食豬潤麵啦😉😉😉今日可能遲左少少先到。 大約2點到。 所以都唔洗等可以直入!!yeah!!!甘我就叫左最基本既豬潤麵另加火腿啦。。。 今日整得唔係唔好食。但未去到最好食最好食個只lo但都算滿足既。。。。只係好似差少少甘。。要對自己好啲。 過兩日再過黎。 下次目標係對面既車仔麵。。。嘩。。諗起都開心啊。。我有開始覺得肚餓啦!
之前話過過幾日要再黎深水埗食好野。

但都算滿足既。。。。只係好似差少少甘。。
嘩。。諗起都開心啊。。我有開始覺得肚餓啦!

2017-05-30 179 浏览
黎到深水埗當然要試下最出名的豬潤麵 維記有好多間鋪位 間間門口都有人龍要排隊 不過唔洗等太耐就可以入座叫左個豬潤麵同咖央多 豬潤數量好多 有小小酒香味 切得好薄 食落口唔會有腥味 推介!咖央西多都係維記招牌野 見到每枱食客枱面都有 麵包加雞蛋煎過 唔洗落糖漿都已經好甜

叫左個豬潤麵同咖央多

2017-05-27 276 浏览
好耐無去維記食野喇 今日同嬸嬸去左食 去到大約1點半多 係要等位嘅 但好好彩好快有位 good👍🏽👍🏽係等位嘅時候已經諗好食咩 一坐低即落單 呵呵😎🤓今次點了 蛋牛通粉 errrr.......首先個湯底好濃味 好好飲喎👍🏽😆牛肉淥得啱啱好 唔會好韌 份量又多喎 嘿嘿 至於蛋 我忘了叫太陽蛋呀😩😫佢俾左熟蛋我 所以就真係太熟喇哈哈 正常味道喇😊☺️至於通粉 我覺得真係好好食 好軟熟喎 我印象中我次次嚟都係點通粉架😍😍 識食一定要叫埋咖央多士 不得了 真係不得了 好好食好好味好正 麵包好厚😍😍一定有烘過啦 重點唔會烘到燶哂 又脆又夠熱 記得一上枱 相機食先左就好食喇 配埋特別嘅咖央醬 真係一流呀👍🏽😋哩個真係必點嘅😝😛
蛋牛通

2017-05-27
午餐
蛋牛通
  • 咖央多士
2017-05-21 239 浏览
要排隊的豬潤麵,睇落碗麵都幾多豬潤,可惜豬潤簿,而且好鞋下,omg,點解咁的質素都有咁多人排隊!!!之後叫埋件西多士,有得俾您選咖央定普通,我選了基本味,麵包幾煙韌,幾吾錯,配上楓蜜糖醬
2017-05-21
2017-05-17 176 浏览
这家店真的我想去好久了!!结果被阿姨感动到了😭因为和朋友两个人就只点了一碗面 本来就打算说拿多一把叉子两个人share就算了结果阿姨把面端上来后对我们温柔的说 等下给你们拿个小碗明明我们什么声都还没出啊😭阿姨真的好贴好温柔啊汤底味道超级好喝 而且猪潤牛肉也超大块 煮得一点都不老 面也很弹牙!我们把汤都差不多喝完了😂因为怕太热气就没点西多士点了多士咖央酱是他们家自制的 甜甜的很香柠啡的味道很特别我觉得挺好喝的店里面真的好多街坊来吃 都没见到几个像我们这种同龄人这一家我下次去一定还去吃❣
这家店真的我想去好久了!!结果被阿姨感动到了😭
店里面真的好多街坊来吃 都没见到几个像我们这种同龄人
这一家我下次去一定还去吃❣
  • 猪润牛肉面
2017-05-09 222 浏览
黎到深水埗,令次要試食呢間維記豬潤麵,佢係位於福榮街,連住三間鋪頭都係同一間維記咖啡粉麵,今次我冇特別簡,只係見到呢間有位就入左去喇!入到去就好似普通大排擋甘,都好多人食咖!價錢都算平,一碗麵大概38蚊左右,除左係麵買,仲有多士買咖!今次嗌咗豬潤牛肉麵,同埋咖咉西多士!入面係好多大排檔甘,要塔位坐,而且都好多人!今次嗌咗豬潤牛肉米,碗粉幾大碗,配料都幾多,豬潤薄而爽,牛肉都幾大塊但有點韌,湯底有少少薑味但好清,比起以前,佢嘅薑味相對少咗,所以怕薑味嘅人都可以試下!呢份咖映西多($19),我每次都會食!因為佢除左係即炸之外,入面仲會好香嘅咖映醬。咖啡映同西多,呢個配搭又幾夾,而且出面都好難搵到呢款甘特別嘅配搭!不過大家注意,維紀有兩款西多士,如果想食呢款嘅時候,記得落單既時候睇明係咖映西多,以免店員整錯!整體黎講,呢間以豬潤麵馳名嘅餐廳都幾多特式!值得大家一試!

今次嗌咗豬潤牛肉麵,同埋咖咉西多士!

入面係好多大排檔甘,要塔位坐,而且都好多人!

整體黎講,呢間以豬潤麵馳名嘅餐廳都幾多特式!值得大家一試!
2017-05-06
  • 潤牛麵
  • 咖央西多士
2017-05-01 290 浏览
This place is a shrine in ssp so I had to go.The best thing about it is the liver broth which comes beyond boiling point and smoking.Definitely needed as ssp is not exactly the cleanest places in hk with people spitting on the streets.Anyway, the noodles soak up this delish broth and the liver is silky and soft.I was greedy so had luncheon meat as well.

2017-04-23 2936 浏览
無論怎樣饞嘴,我相信每人總有不喜歡吃的東西。不論製法和誰來煮,對事不對人,總之就不愛吃。特別氣味的食物如榴槤、番石榴、臭豆腐我都愛吃,但唯獨是內臟,久久不能全數接受。我認為腎是好吃的,完全沒臊味,但其餘的總是不能親近,味道和口感都是怪怪的,包括今次純粹為補血而吃的豬膶。維記和漢發是豬膶麵兩大熱門選擇,看過不少食評,分析了其分別,決定選維記,因為薑湯。資料搜集過後歸納出來的,就是維記薑湯好喝,豬膶較薄而起沙;相反,漢發的是較厚和爽脆,湯底就是普通清湯。我愛薑的辟腥和暖身驅寒,選上了維記,發現大家的分析是準確的。週末中午,同一街道上的三間分店都有少數人在等候入座。三間大致相同,只是其中一間裝修較舊、座位較少。很實際的格局,沒有半點多餘的陳設。餐牌跟一般老字號有著同樣的通病,同一系列的配料可跟米粉、通粉、公仔麵和意粉,也就把配料重複四次。很多字不代表要選上良久,離不開牛肉呀豬膶呀餐肉火腿蛋的搭配。沒有套餐可言,如要自行點一個麵、一客麵包或多士和一杯飲品,隨時六十元埋單,不甚划算。幾個人同行的話,點客馳名咖央多倒不錯。所點的豬膶牛肉米 ($33),火速奉桌。餐具就這樣插在碗中,all you
所點的豬膶牛肉米 ($33),火速奉桌。餐具就這樣插在碗中,all you need is in your bowl。看到在碗邊吊著的一條米粉嗎?奉桌就是這個樣子,碰也沒碰。這裡的服務相當有效率,點食物後職員在數秒間向廚房大聲重複一遍,而賣相就是效率的犧牲。
除了同是褐色的豬膶和牛肉,目光不其然放在米粉旁和碗邊的泡沫上。泡沫和薑湯無關,是因為把有血水之物滾過後,自然產生這些有礙賣相而不破的泡沫。原汁原味連泡沫的呈上,有點粗獷的風味;不礙味道的話,也就算了罷,總之無害便可。
平心而論,豬膶真是做得不錯,我這不嗜豬膶的,都沒猶疑的咀嚼磨爛,因為真的沒有我一向抗拒的臊腥味。起沙的口感還不俗,而小薄片的入味非常,帶著薑和酒香。事前醃得好,加上在薑湯裡一滾再除餘腥,豬膶就沒有那奇怪難令人接受的怪味道了。
豬膶
牛肉偏瘦,偶而吃到一兩片較難嚼的,但大部分都容易入口。從牛肉色澤和紋理可見,這不是滑牛的本質,是實實在在的瘦肉,沒什麼脂肪就談不上脂香的說。若從補血角度來說,豬膶拼牛肉效用不錯,那當然單拼豬膶的分量會最多、最能補鐵,但我認為未免太寡了吧。加上我對豬膶仍只是抱著一試無妨的保留態度,拼上牛肉令我感覺好一點而已。
牛肉
薑湯不算辣,但佐著米粉吃,不會過鹹,而且同時能把臊腥味進一步減低。最後全碗吃清光,連湯都喝掉了。平時吃普通清湯的麵我不會喝湯,但真材實料而油份低的,我絕對會喝掉。
一個本身不喜歡吃豬膶的人,來這裡吃一趟豬膶,馬上改觀,原來製法有玄妙之處。不致於令我愛上豬膶,但起碼減少了負面的想法,少了一點抗拒。沒給食評騙,而維記都沒有騙我,我亦沒有抑壓著自己的心魔,這裡的豬膶誠然是值得回頭再吃的。
2017-04-22 351 浏览
心血來潮,今朝同老公揸車出去深水埗食早餐,好耐冇食過維記豬潤米,所以同老公入去食,早上8:30唔算太多人,坐低二話不說當然叫樓面姐姐寫一碗豬潤米、一碗豬潤麵及咖映多士,唔夠一分鐘就有得食~豬潤米依然咁大碗,入面仲有十塊以上既豬潤,張一塊豬潤一食落口,確實有少少失望,豬潤係入味,但比之前「鞋」左好多,冇左之前既水準,湯唔夠濃味,湯底顏色夠濃,但味道比較淡,而麵底仲可以,而咖映多士仍然保持到之前水準,好味~