2020-11-01 2381 浏览
朋友介紹這間素食店會採用依家飲食流行嘅新豬肉Omipork,植物肉, 今晚一於去試吓。其實植物肉也有幾個國際或本地品牌, 依家超市都好容易買到, 嚟學吓嘢睇吓有咩配搭如何烹調先。餐廳裝修充滿文青風格 ,白色牆身配木系傢俬。店前方的座位只係畀人坐低睇書或者等外賣, 奢侈得來真有性格~不可能泰式捲餅 $108打正旗號採用 Impossible 品牌嘅植物肉,賣相精美有藝術感, 椰菜花,西蘭花,青豆角, 溫室番茄顏色豐富。 泰式捲餅餡料豐富又大份。植物肉像真度極高, 覺得肉味偏向似免治牛肉而非豬肉,冇嗰陣牛嘅油羶味, 加上醃料都幾重手, 充滿濃香嘅泰式香料味道, 也混入酸酸辣辣醬汁, 素得嚟非常惹味!!喜歡東南亞美食不要錯過。牛油果燕麥奶(加$36)很喜歡牛油果做嘅飲料 ,當然有助健康腸道。整體 唔會太甜或者稠身, 燕麥奶好滑溜飲落舒服~朋友选了『三色青醬螺絲粉$88』份量也是很大, 男士們也必定夠飽!螺絲粉軟硬度適中, 伴入青醬特別可口美味, 還有翠玉瓜,松子仁,烤檸檬,雞髀菇等材料~ 清新得來味道也是很豐富!黑豆茶味道獨特,茶身好滑 沒有苦澀味。菜色實在叫人回味, 把各款素食材料發揮得淋

餐廳裝修充滿文青風格 ,白色牆身配木系傢俬。

不可能泰式捲餅 $108
喜歡東南亞美食不要錯過。

牛油果燕麥奶

牛油果燕麥奶(加$36)
很喜歡牛油果做嘅飲料 ,當然有助健康腸道。
整體 唔會太甜或者稠身, 燕麥奶好滑溜飲落舒服~

三色青醬螺絲粉

朋友选了『三色青醬螺絲粉$88』
份量也是很大, 男士們也必定夠飽!

黑豆茶
味道獨特,茶身好滑 沒有苦澀味。

菜色實在叫人回味, 把各款素食材料發揮得淋漓盡致!

牛油果燕麥奶
三色青醬螺絲粉
2020-10-31 91 浏览
這是一間dog-friendly 的素食店。和老闆閒聊時問到素年The park by year 和其他兩間分店的分別之處就是這間The park by year 是vegan 純素的,沒有蛋和奶的。而另外兩間就是veggies。由於今次帶了我的狗仔,所以就坐室外位置。室外空間不算大,只有兩張圓枱,面對馬路,剛巧中午時份,夏天的話會有一點太曬。老闆表示the park 的意思是希望能在這裡停泊。老闆十分友善,急忙遞過一碗水給我的狗仔。DOG-FRIENDLY APPROVED!!!至於食物方面,點了一碟冬蔭公意粉和Kale smoothies。奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶 $48冬蔭公意大利粉 $88意粉份量十分充足,配料方面泰茄子,露筍,蕃茄仔和雞脾菇。冬蔭公和意粉這個配搭都幾fusion,幾創新,加上要做到vegan其實都有一定難度,因為平時泰式冬蔭公有大蝦可以令湯更加有鮮味。由於本人是重口味怪,所以略厭冬蔭公味太淡,如果香料可以再辣一點,味就會再重一點。不過冬蔭公味和creamy 醬再加意粉是有驚喜的。至於飲品方面,這杯奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶幾清新,不過略淡一點,似水的比例
而另外兩間就是veggies。

由於今次帶了我的狗仔,所以就坐室外位置。
室外空間不算大,只有兩張圓枱,面對馬路,
剛巧中午時份,夏天的話會有一點太曬。
老闆表示the park 的意思是希望能在這裡停泊。
老闆十分友善,急忙遞過一碗水給我的狗仔。
DOG-FRIENDLY APPROVED!!!

奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶 $48
冬蔭公意大利粉 $88

冬蔭公意大利粉

意粉份量十分充足,配料方面泰茄子,露筍,蕃茄仔和雞脾菇。
冬蔭公和意粉這個配搭都幾fusion,幾創新,
加上要做到vegan其實都有一定難度,
因為平時泰式冬蔭公有大蝦可以令湯更加有鮮味。
由於本人是重口味怪,所以略厭冬蔭公味太淡,
如果香料可以再辣一點,味就會再重一點。
不過冬蔭公味和creamy 醬再加意粉是有驚喜的。

至於飲品方面,這杯奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶幾清新,
不過略淡一點,似水的比例多了一點,
少了一點很rich果味的感覺,
不是太深刻。

整體很喜歡這裡的環境,很喜歡他們的概念。
可以和寵物待上一個下午,
十分推介給你們帶上主子去high tea !
不過室外位置座位有限,建議前往先查詢一下室外情況。

2020-07-15
冬蔭公意大利粉
  • 冬蔭公意粉
2020-10-31 118 浏览
有一段時間冇嚟過 估唔到又有新野食🥰.不可能泰式捲餅🌯 $108墨西哥捲餅不嬲都係我最愛💓捲餅煎到好脆😋內餡有:impossible meat肉碎,紅椒,蘆筍,生菜,粟米🌽肉碎真係超多 每一啖都食到🤩整成肉碎比起整做漢堡扒更加似肉嘅口感‼️連個味道都勁似💯捲捲個味辣辣地 配料好fresh好爽口😎口感同味道嘅層次都好豐富🥳旁邊仲有烤雜菜 配埋自家製辣蛋黃醬🥚蛋黃醬同唔係素嘅蛋黃醬個味一樣🤣不過就完全唔辣嘅🙈整體食落好健康好清新✨但係塊餅皮太薄 所以我嫌佢個餡有啲多🤏🏻 .青醬三色螺絲粉💚 $88望落青bb真係好吸睛😍配料有:雞髀菇,翠玉瓜,菠菜,松子仁🤤螺絲粉份量好多 配料就比較少🥺翠肉瓜同雞髀菇好juicy😎青醬好creamy 食落唔會好漏😝雖然啲配料唔算好多 但係都點綴左成個面😚令到個口感冇咁單一👍🏻驚太漏嘅話可以加啲烤檸檬汁落去🍋
有一段時間冇嚟過 估唔到又有新野食🥰
不可能泰式捲餅🌯 $108

青醬三色螺絲粉💚 $88

2020-10-30 2005 浏览
素年短時間內開第三間分店,除了素食變成一種潮流外,其素食的質素也非常高,集漂亮、健康、豐富於一身。 素食不再只限於以前齋舖的芋頭魚那樣單調,而且營養也可以很均衡。本想到本店,但早數天致電已說full booking。轉戰第二分店,其實更近太子,幸好有位能留枱。建議大家即使平日來也要先預訂。果昔能吃到不同水果的甜美與色彩,且能保留維他命,是近期大熱。這裡的水果配搭也有三數款做成一杯,不過味道比想像中淡口一些。先來一道燒粟米,擺盤已很有誠意。 原條粟米切段,塗上似paprika的香料粉再淋上素酸忌廉,令味道更為惹味。不過連粟米芯上的話吃的時候而略嫌不方便,粟米粒也不容易切出來。這個all day breakfast格調的主菜,色彩繽紛,非常吸精。我非常欣賞其栗子南瓜忌廉,媲美牛油的rich texture但又有栗仁香,配上自家製的pancake更添心思。 黃薑豆腐賣相完全就是炒滑蛋的模樣,配搭得宜。Impossible burger吃上去味道與肉漢堡無異,不愛吃素的人也一定能夠接受。另一個主菜要了豆腐漢堡,像是臭豆腐的炸得十分香口(當然沒有臭味)。用上醃牛篣和芝麻做配菜,偏日式的味道大膽得

芒果雪梨菠蘿燕麥奶; 奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶

先來一道燒粟米,擺盤已很有誠意。
燒粟米

全日班戟早餐

另一個主菜要了豆腐漢堡,像是臭豆腐的炸得十分香口(當然沒有臭味)。用上醃牛篣和芝麻做配菜,偏日式的味道大膽得來有新意
竹炭漢堡包有誠意地先烘至香脆,整個漢堡的水份拿捏得宜,不會令麵包變得soggy。
日式豆腐竹炭漢堡

番薯條比普通薯條多了一份香甜,而且粗炸很有飽足感。
日式豆腐竹炭漢堡

兩個女生最後還是嗜甜,來了一客大家都推薦的豆腐芝士蛋糕。
豆腐芝士蛋糕

雖是我喜愛的厚實芝士蛋糕版本,可是豆腐味道略嫌較淡。
豆腐芝士蛋糕

跟注重健康的女生來一定沒有錯,而份量和樣式來說男生也能吃得飽呢。推薦大家來試試新的素食熱潮,原來也可這樣吸引。
芒果雪梨菠蘿燕麥奶; 奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶
燒粟米
2020-10-28 82 浏览
以前聽到食素 即係食齋 就會諗起個d傳統齋舖 齋滷味 完全唔會有興趣 因為冇肉 賣相又唔吸引🥴今次lunch去呢間食素而且主打Impossible Meat嘅文青風新派素食店🌱🥳 店內環境好舒適~汝洲街店同福華街本店同荃灣店嘅Menu都有d唔同📋原來我想食嘅日式咖喱吉列豬扒意大利飯🍛係本店先有 不過好彩汝洲街呢間都有我想食嘅野🥰-▪️👑不可能漢堡包🍔(羽衣甘藍)個素漢堡扒超級Juicy!😍而且味道同口感同用真肉整嘅漢堡扒有90%似 切開個扒 內面係呈嫩嫩嘅粉紅色 如果冇人同我講 我會以為佢係真肉😂 成個漢堡夾埋d洋蔥、羽衣甘藍、青瓜、、紅菜頭、番茄醬同自家製車打芝士醬一齊食 完全唔會好膩 成件事感覺上仲健康咗🌱🥳另外 個炸蕃薯條甜甜地 幾好味 比普通炸薯條含有更多膳食纖維👍🏻p.s.佢有芫茜版🤧▪️全日班戟早餐 🥞「不可能豬柳漢堡、黃姜豆腐、車厘茄配牛油果、松子仁、楓糖漿、栗子南瓜忌廉、紅桑莓」Pancake有4塊 個黃姜豆腐好特別 好似咖喱😆 我自己就麻麻個raspberry果蓉 有d酸 >< 呢個All Day Pancake Breakfast個賣相好靚 但就不是我的
汝洲街店同福華街本店同荃灣店嘅Menu都有d唔同📋
▪️👑不可能漢堡包🍔(羽衣甘藍)
p.s.佢有芫茜版🤧

▪️全日班戟早餐 🥞
Pancake有4塊 個黃姜豆腐好特別 好似咖喱😆 我自己就麻麻個raspberry果蓉 有d酸 >< 呢個All Day Pancake Breakfast個賣相好靚 但就不是我的菜~😗

▪️燒粟米🌽
燒粟米上面嘅沙茶醬鹹鹹地 好惹味 食完一件會不停想繼續食🤤 不過好難用叉吉黎食(唔方便difficult to eat🤣) 我最後都係用手食🙊

總括而言:食完會打破大家對素食嘅傳統印象 素食都可以好好味!💛 大家一齊要去試下🥰 我下次要去試福華街個間素年🍴
💰:$138/$148/$58
午餐
2020-10-24 153 浏览
近年香港人喜愛到咖啡店打卡及拍照,而在深水埗區,更出現了大量各種大小不同的咖啡店;看到在這逆境也能期滿如市、一位難求,就可知有幾大熱了。但部分咖啡店,只淨賣咖啡或小吃;而有主食如意粉或飯類的店舖,反而比較少;午飯時間到來,當然是選擇有飯吃的咖啡店,青醬三色螺絲粉惹味開胃,螺絲粉軟硬度適中,而且份量不少,好味。食物水準出色,而且全是素食,食得健康又好味,但咖啡返而好一般。#青醬三色螺絲粉 $88#美式咖啡 $24素年地址: 深水埗汝州街132號地舖電話: 53364000

美式咖啡

#青醬三色螺絲粉 $88
#美式咖啡 $24

素年
地址: 深水埗汝州街132號地舖
電話: 53364000
2020-10-09
2020-10-21 91 浏览
之前想去食依間好耐.但係疫情關係都無出過街.難得疫情好轉,即刻book左依間素年試試佢!雖然係平日,但個鋪頭都幾full, 好在有book位.等左一陣就入得😆叫左一個日式豆腐竹炭漢堡,朋友叫左個signature既不可能漢堡.我地兩個都叫左燕麥奶.不可能漢堡既肉做到好似真既漢堡扒味道,比較推薦依個漢堡. 而且漢堡配既係蕃薯薯條,超級好食!而燕麥奶不過不失😋可惜太飽,如果唔係一定試埋佢地既甜品.就算無食過素食既你都非常推薦依間!
之前想去食依間好耐.但係疫情關係都無出過街.
難得疫情好轉,即刻book左依間素年試試佢!
叫左一個日式豆腐竹炭漢堡,
朋友叫左個signature既不可能漢堡.
我地兩個都叫左燕麥奶.
而燕麥奶不過不失😋
可惜太飽,如果唔係一定試埋佢地既甜品.
就算無食過素食既你都非常推薦依間!
2020-10-20 1569 浏览
A while ago, I went to Years by myself and quite liked it. The vega restaurant, it was not too expensive and food was well balanced. I told boyfriend about it who hates anything vegetarian and thus, I didn't really go back. Until one evening we were in Sham Shui Po. It started to rain and the first place we found was The Park by Years. Apparently, since my last visit they have now grew to three branches throughout Hong Kong. This is their second branch in the Sham Shui Po area.The space here is

The space here is bigger. And they also have an area selling items like vegan soap and food.

Menu is in Chinese and English.  They do charge 10% service charge but not before 6 PM. I guess due to popularity, they now have a dining time limit as well. All mains come with a free popcorn tea or black bean tea. Or you can add money for drink upgrades.

Boyfriend had the ice black bean tea (on the left) and I had the blueberry black grape oat milk ($36). I loved the blueberry black grape oat milk. Defnitely worth an upgrade. It was the right amount of fruitiness and the drink was slightly thick as well.

Boyfriend had the Impossible Burger - The Park Remix ($138) as he did have it an Impossible Burger when he was in the US.  You can change to kale but he decided to stick with the parsley. And wow ... did they give a lot of parsley! The burger was delicous. Very moist and tender. The bun had a slight sweetness to it. There was a bit of vegan cheese along with a pickled onions for balance. And the one thing that pleased him to no end? A big pile of crispy sweet potato fries!

I had the Beetroot Forest Toast ($98). This had a generous slather of beetroot hummus and LOTS of fresh kale. There were brussel sprouts that were seasoned with  bit of spice that gave it a kick. But the best of all? The fried monkey head mushrooms. These were great and never would I have thought to use it this way.  It was probably my favorite part. It was all served with a tart lemon sauce.

Food was filling. I rolled out there very very full. Portions are generous and the place is rather relaxing. Will definitely be back.
2020-10-14
2020-10-19 1223 浏览
知道「素年」在深水埗開了分店,馬上相約朋友再光顧。新店裏裏外外都行文青風格,還放置不少本港特色的懷舊擺設,真係感到莫名的舒泰。再睇睇餐牌,食物選擇新穎,行輕食路線,正合我們細食 keep fit 的女士們。我猶豫了好一陣才選好餐,餐內包括有主食和飲品。日式豆腐竹炭漢堡配薯片漢堡原先跟番薯條,但店員説番薯條暫時售罄,會用薯片來代替,起初我有點失望,因為上次光顧時食過番薯條十分美味,今日都想再點。誰知送來時見到薯片不但用心切成螺旋粗片型,還炸得香脆可口,真係不會輸給番薯條。另外,竹炭漢堡烤得剛好不會乾,中間夾有兩片炸得甘香酥脆的豆腐,上面灑有微甜的燒烤汁和放有紅蘿蔔絲和牛蒡絲,底部還有清爽生菜,配搭上十分豐富,食下去脆身爽口,ㄧ點負擔也沒有,食多ㄧ個都冇問題。不可能泰式捲餅配烤雜菜這件泰捲帶有辣味,捲餅內包有素肉、紅椒、露筍、生菜,口感豐富扎實亦很惹味。碟旁還有烤雜菜和自制微辣蛋黃醬,配搭十分健康又美觀。凍黑豆茶淡淡的黑豆茶,配合捲餅又可解去舌口上微辣感,又解喝。熱玄米茶陣陣炒香的玄米茶香,飲下去又解膩又暖胃。總括來講,對這間「素年」之食品質素和室內環境都十分滿意,女孩們又多ㄧ個聚腳地。

凍黑豆茶
淡淡的黑豆茶,配合捲餅又可解去舌口上微辣感,又解喝。

熱玄米茶
陣陣炒香的玄米茶香,飲下去又解膩又暖胃。

熱玄米茶
過往食素食餐廳嘅經驗都麻麻地,所以好少去食素食,但最近見到新派素食cafe ,見呢間都幾多好評,加上係💛💛小店,一於就同朋友黎試下!結果真係喜出望外😃首先環境真係好文青風,桌椅之間都好闊落,餐廳音樂好chill ,感覺好悠閒舒適☺️青醬三色螺絲粉 $88青醬味濃,都幾多醬,d醬黏係每一個螺絲粉上面,食落口啖啖青醬,螺絲粉質地適中,係正常發揮嘅菜色!不可能泰式捲餅 $108呢個係一定要試下,好有驚喜嘅一道菜!味道酸酸辣辣,好泰式嘅味,好開胃,重點係d餡料真係好豐富,我好少食素,之前食過素嘅肉係好冧好冧,唔多似肉,但呢一間嘅肉真係有肉嘅質地,咬下去啖啖肉嘅感覺,而且好juicy ,生菜好脆口,連埋外層捲餅,一咬落去多層次嘅感覺,真係好正!(打咁多字描述就知真係好正!)😋不可能漢堡包(芫茜版)$138芫茜控必叫!漢堡包係有烘過,外面脆脆地,個肉唔洗講,同上面食捲餅一樣好juicy ,像真度極高,都係令我好有驚喜!不過可能始終係素肉,舊肉唔會好似平時食漢堡咁實淨,食食吓會有啲肉碎跌落嚟。👉🏻值得一提於係平時食漢堡好少會聽到夾芫茜,原來夾芫茜嘅漢堡都好好味,而且芫茜份量都唔少,中意食芫茜嘅朋友可以

青醬三色螺絲粉 $88

不可能泰式捲餅 $108

不可能漢堡包(芫茜版)$138
不可能漢堡包(芫茜版)

👉🏻值得一提於係平時食漢堡好少會聽到夾芫茜,原來夾芫茜嘅漢堡都好好味,而且芫茜份量都唔少,中意食芫茜嘅朋友可以試下!
醬汁方面,係以蕃茄醬為主,好多醬,其實成個包無論係餡料、配料定醬汁都係好豐富!

黑松露蛋黃醬蕃薯條 $68
黑松露蛋黃醬蕃薯條

三個女人發雞盲冇睇清楚餐牌😂,原來個漢堡包係有蕃薯條,又叫左一碟蕃薯條,可能個侍應會心諗呢三個人有冇咁中意食蕃薯呀?😂
Anyway, 蕃薯條好甜好好食,炸得外脆內軟,唔點醬都已經好好食😋 如果冇漢堡包果半碟蕃薯條,應該食得哂呢碟蕃薯條!

不可能泰式捲餅
不可能漢堡包(芫茜版)
黑松露蛋黃醬蕃薯條
2020-10-18 297 浏览
平時初一十五都有食開素食既習慣,今日就去左試下素年😉 原先諗住去福華街分店,點知full booking,好彩汝洲街分店仲有位。晚市分左兩個時段:18:00-19:30,19:30-21:00,如果想食記住要早啲book定位‼️原先網站見到menu有飯、意粉,但係去到發現原來無,應該係因為每間分店menu唔到,而且會定期轉menu。我地兩個人食,最後叫左兩個主菜,一個小食,兩杯飲品😄🌱 香草青醬螺絲粉 有啲食素既人會連五辛都唔食,依個螺絲粉可以走五辛,十分體貼👍🏻 青醬既份量岩岩好,唔好太多令到個粉好漏,亦都唔會太少令到個少太乾。隻青醬味道好特別,配合埋菇粒口感十足😃🌱 不可能漢堡包漢堡包入面既葉可以選擇芫荽或者羽衣甘藍,我地就揀左羽衣甘藍。最頂果塊漢堡包皮分開左擺無疊埋一齊,令到切包既時侯更加方便,唔會因為太厚而切到啲料跌曬。入面果塊「漢堡」口感同味道都好似真肉,而且啲醬汁同塊肉好夾,個漢堡包皮亦都好脆口好好味。不得不提係漢堡包隔離嘅番薯條,熱辣辣趁熱食好好味,冇平時啲薯條感覺咁熱氣‼️🌱 炸薯角配秘製蛋黃醬因為漢堡包有番薯條,所以小食我地就揀左炸薯角,薯角辣辣地好惹味,點左蛋黃醬之後好

🌱 香草青醬螺絲粉
香草青醬螺絲粉

🌱 不可能漢堡包
不可能漢堡包

🌱 炸薯角配秘製蛋黃醬
炸薯角配秘製蛋黃醬

因為漢堡包有番薯條,所以小食我地就揀左炸薯角,薯角辣辣地好惹味,點左蛋黃醬之後好似中和左炸薯角本身既熱氣😆

🌱 西柚橙梳打
🌱 青檸接骨木花梳打

跟主菜加配梳打就+$24,兩杯梳打味道都好fresh。中意西柚可以試下西柚橙梳打,青檸接骨木花梳打就有淡淡既接骨木花味,清清地幾好飲😊

店舖中間有幾張小木櫈比等候既客人坐,另外仲有一啲香薰、飲品、調味料可以比客人購買,等緊位既時候都可以睇下啲貨品。總括黎講餐廳環境幾舒服,食物質素唔錯,而且仲會定期轉menu,下次可以再試😆👍🏻
2020-10-17
香草青醬螺絲粉
不可能漢堡包
2020-10-18 213 浏览
未行到去門口,已經見到好多人排隊😂已經唔係總店,星期六中午都等咗半個鐘先有位純白裝修,係我最鍾意嘅簡約風格🥰不過入面好多人,又多人等位,都唔好意思坐太耐,同埋座位有少少逼,環境唔算太舒服.🍔韓式茄子漢堡包($98)唔想食Impossible burger,於是揀咗韓式茄子漢堡包試吓,但感覺較普通,除咗泡菜都冇乜味道咁😂🍟薯條係我最愛嘅炸蕃薯條,好香蕃薯味🍠甜甜哋好開胃🤤.🍝冬陰意大利粉($88)見到有冬陰公味嘅意大利粉咁特別就想試吓,呢個冇令人失望😍好香冬陰公味,好fresh,有少少辣,估唔到冬陰公同意大利粉都可以咁夾😋但份量真係有啲多😂細食朋友記得嗌少麵.總結:裝修簡約,食物唔錯,但短期內唔會喺假期嚟😂因為太多人排隊💚素食Friendly:奶蛋素為主,有標明有五辛
未行到去門口,已經見到好多人排隊😂
已經唔係總店,星期六中午都等咗半個鐘先有位
純白裝修,係我最鍾意嘅簡約風格🥰
韓式茄子漢堡包

🍔韓式茄子漢堡包($98)
🍟薯條係我最愛嘅炸蕃薯條,好香蕃薯味🍠甜甜哋好開胃🤤
冬陰意大利粉

🍝冬陰意大利粉($88)
但份量真係有啲多😂細食朋友記得嗌少麵
💚素食Friendly:奶蛋素為主,有標明有五辛
冬陰意大利粉
2020-10-15 135 浏览
一直想來試試素食cafe,上網找到「素年」這家店,被IG打卡的照片吸引,查了資料才發現已經開到第三間鋪頭,相信有一定的水準才能如此,便趁疫情緩和之際,約了朋友一同前往!素年離地鐵站有ー小段距離,特地選擇開門營業前到來,沒想到門口拍照打卡位已有客人捷足先登!進入餐廳,不到30分鐘已經近7成滿席,吃到一半已發現有人等位,到訪當天是星期一,限時90分鐘用餐時間還算合理!點了不可能泰式捲餅以及青醬三色螺絲粉,泰式捲餅擺盤好看,肉碎吃起來完全不像素肉,帶點辛辣,醬料搭配美味!螺絲粉份量以女生來說偏多,味道不會太淡,吃完飽足感滿滿!內部裝潢以白色加木色系為主,門口進來一整排開放式木櫃,有裝飾也有販售的醬料小物等等,帶著日系雜貨風格,店員態度親切,有機會可以再訪!

2020-10-14 84 浏览
第二間帶大家來到的,同樣也是排隊店《素年》這是一間素食的Cafe,將看似平凡的材料變得不平凡。不可能漢堡飽($138)如果不預先告訴你,你絕對會覺得自己食緊牛肉漢堡飽!因為無論口感及味道,都跟牛肉差不多!我在別的地方也食過未來漢堡,但論做得好,這裡確是100分!不過,相對地價錢也是貴一點點!難得一次,也是可以的!濃縮咖啡湯力 ($36)對於咖啡加湯力,有人會覺得很奇怪,但我就很喜歡了!實在很難評論好與壞,喜歡的自然很喜歡;不喜歡的,自然退步三尺!無得解釋也不能勉強!
第二間帶大家來到的,同樣也是排隊店《素年》

這是一間素食的Cafe,將看似平凡的材料變得不平凡。

不可能漢堡飽($138)

不過,相對地價錢也是貴一點點!難得一次,也是可以的!

濃縮咖啡湯力 ($36)

2020-09-12
2020-10-07 152 浏览
素年 近排又係大熱店鋪好文青 吸引唔少人打卡但不止於此 當中都見到唔少人讚食物質素而且一致認為食物份量十足打破左「食齋食唔飽」嘅觀念見到唔少朋友不外乎都係揀Impossible Burger同芝士蛋糕但係好似冇乜人提過傘菌森林酸種麵包呢個超級驚喜 淨係炸猴頭菇已經顛覆想像傘菌森林酸種麵包 $98有炸猴頭菇 椰菜仔 紅菜頭鷹嘴豆泥 羽衣甘藍 杏仁片 自家製檸檬醬可能唔少人見到個名都未必會揀但其實呢個好特別猴頭菇表面有一層毛刺 炸起後口感好有層次好爽口入面味道仍然好清甜配埋形狀大小差唔多嘅椰菜仔 本身帶有少少苦澀味 自家製檸檬醬中和左兩種味道味道好有層次 十分推介試啲特別野嘅同時 都要揀番啲大路野不可能漢堡包 $138 有羽衣甘藍 青瓜 酸洋蔥 波子蘿蔔 自家製車打芝士 番薯條佢本身係芫茜版 不過我驚自己頂唔順大量芫茜所以轉番做羽衣甘藍Impossible meat 好juicy食材配搭色彩豐富 青瓜 酸洋蔥 波子蘿蔔番薯條外面香脆入面好腍 番薯味濃熱玄米茶 Hot Popcorn Tea 髒髒咖啡 用豆奶 Dirty served with Soy Milk $38呢杯Dirty飲到我欲
素年 近排又係大熱

店鋪好文青 吸引唔少人打卡