呢間素食餐廳 名物係Impossible Meat 肉醬意粉 及 Omipork 咖哩吉列豬扒飯肉醬意粉既素肉 味道 口感及味道 都極似真肉茄醬鮮甜而香濃 意粉稍為挺身 掛上茄醬味道一流 炸豬扒試左一件 炸皮香脆肉質鬆化 味道相當唔錯新派素食之前以Green Common 為首 帶起素肉熱潮Omipork Impossible Meat 外型神似 味道出眾加上出色包裝 難怪越離越多年青人加入素食大軍 可惜新派素食餐廳價格都偏貴 只能偶一為之間中一試
肉醬意粉既素肉 味道 口感及味道 都極似真肉
茄醬鮮甜而香濃 意粉稍為挺身 掛上茄醬味道一流
炸豬扒試左一件 炸皮香脆肉質鬆化 味道相當唔錯
新派素食之前以Green Common 為首 帶起素肉熱潮
加上出色包裝 難怪越離越多年青人加入素食大軍
可惜新派素食餐廳價格都偏貴 只能偶一為之間中一試
  • 肉醬意粉
2021-04-12 440 浏览
素年起佢啱啱開既時候已經食過好食!大件夾抵食依家經開大南街就黎試下佢間分店一樣正老實講呢一間嘅裝修仲靚過本店入到去有好舒服嘅感覺採光度十足仲有野寄賣個餐牌已經同我嗰陣食嘅完全唔同聽聞佢哋係每一間分店都唔同餐牌好聰明我男朋友叫咗個不可能漢堡包($138)好大份個包甜甜地好得意入面好足料!有青瓜,洋蔥,番茄,羽衣甘藍,芝士同埋Impossible food炸番薯條都好香番薯味好食過薯條因為我唔肚餓就叫咗個香芋紫薯撻($58)同埋一杯燕麥奶latte個紫薯撻都好足料可惜甜咗啲下次未必叫我鍾意呢一度可以坐得好舒服可以慢慢傾偈唔會趕人走店員亦都非常之有禮伊麵太太都坐起我隔離可想而知呢間店幾受歡迎整體來講服務一流環境十分滿意食物質素高額外欣賞佢哋推廣素食我一定會再嚟會想再去嘅舖頭我先會比好評
素年起佢啱啱開既時候

個餐牌已經同我嗰陣食嘅完全唔同
聽聞佢哋係每一間分店都唔同餐牌
好聰明

不可能漢堡包

我男朋友叫咗個不可能漢堡包($138)
好大份

個包甜甜地好得意
入面好足料!

炸番薯條都好香番薯味
好食過薯條

因為我唔肚餓
就叫咗個香芋紫薯撻($58)
同埋一杯燕麥奶latte

額外欣賞佢哋推廣素食
我一定會再嚟
會想再去嘅舖頭我先會比好評
2021-04-04 126 浏览
不少次在周末經過,都被等候的人龍嚇窒! 今日剛巧到深水埗買點日用品,順道行去望一望是否有位置。結果,出乎意料之外,有數張枱仍未有客人入座。點了三份餐,分別是泰式炒米型意粉、泰式不可能玉米夾餅、不可能漢堡(配蕃薯條)。泰式炒米型意粉帶有微辣,在春日的矇濃氣紛又有一點清新,但份量不足夠飽肚,建議平日食量較大的人士選擇其他食物,或加點小食。不可能漢堡、泰式不可能玉米夾餅份量剛好,味道也不錯,不會因為素食覺得單調。白色的裝修令人聯想到文青,在一間文青素食店好好吃一餐,少一點肉食,感覺上也不錯!
不少次在周末經過,都被等候的人龍嚇窒!

2021-04-04
  • 不可能漢堡包
2021-04-03 3826 浏览
今年,感覺就是一個不太好的年頭。香港前景不明朗,世界亦因為疫情而幾乎停止了運作。但香港人依然硬著頭皮上,在這一個艱苦、艱難的時代,依然有人努力地去闖出一片新天地。而主打素食的《素年》就在短短的時間,在深水埗打出了他們的一片天。而這一天,我們要到深水埗購物,在 shopping 之前,我們在楓樹街球場下車,先拜訪最就腳的《The Park by Years》。《素年》,其他的分店我仍未去過,但單是說這位於汝州街的《The Park by Years》,就給了一家一個很文青同很悠閒的飲食空間。店旁的書架,加一列似乎只是讓人來看書的長凳,立即令這一個地方充滿了書卷味。中午時間來到,我們當然在他們的午餐餐牌內尋找可愛的素食啦。當日,太太選擇了輕食,她就看中了這一餉焦糖香蕉燕麥碗。這,其實是一個早餐麥皮,加入了香蕉,桃,不同的堅果,發開了的奇亞子同果醬。味道甜甜的,充滿了令人開心的果仁同水果,看得出同吃得出,這是一個非常健康的食品。我的午餐就叫做不可能肉醬意粉。不是因為煮這意粉是一個 Mission Impossible,而是這意粉用上了 Impossible Meat 去製作。因為是 Impo
我的午餐就叫做不可能肉醬意粉。不是因為煮這意粉是一個 Mission Impossible,而是這意粉用上了 Impossible Meat 去製作。因為是 Impossible Meat,在口感上同味道上都好似真牛肉,而且此意粉用上了好多的鮮蕃茄來配這一個素肉粒都同樣多的肉醬,也是十分之好味道。
餐廳的跟餐特飲,是凍黑豆茶。飲落,有少少似微甜的涼茶,但口殘留的味道就有豆漿的豆味道,是一杯非常健康的飲品。
喜歡咖啡的我就點了一杯 Flat White。咖啡味很香,但味道就不算是太濃。以這味道的咖啡來配素食,清清地,其實又不錯。
文青餐廳及咖啡店給人的感覺就是舒服,所以,我們的這一餐就是吃得很舒服,很 relax。這《The Park by Years》就完美地以美食同環境為我們充好電,可以更開心,更有力氣地逛街、逛商場。
2021-04-02 99 浏览
食材新鮮見到佢有keto泰式salads可惜,黎到冇左keto salads咁我只好叫夏威夷bowls,我request唔要木瓜,芝麻醬,佢地好好都同我飛走,超乎我想像,個仿三文魚粒造型好似,味道幾好,係爽口的蒟蒻炸蓮藕片都好正,脆口的因為我飛走醬,係dry d,不過係我自己要求如果加芝麻醬應該惹味好多另外叫左杯dirty,係冇糖豆奶
食材新鮮
見到佢有keto泰式salads
可惜,黎到冇左keto salads
超乎我想像,
個仿三文魚粒造型好似,味道幾好,係爽口的蒟蒻
炸蓮藕片都好正,脆口的
因為我飛走醬,係dry d,不過係我自己要求
如果加芝麻醬應該惹味好多
另外叫左杯dirty,係冇糖豆奶

2021-03-28 1211 浏览
本來今日係想來這邊試食梅貴緣,但來到時已經收咗舖,所以就去咗附近的素年。 因為已經8點多, 所以不用排隊就可以入座, 近太子呢間分店比福華街分店較闊落,也 較光亮,所以比較舒服。今次呢間分店的餐係比較西式,上次個間就日式西餐。我點了個蘋果肉桂燕麥碗與我自己想像中不同,我以為係乾身的,有燕麥粒加其他配料但原來有奶,好似食早餐咁佢的配料款式多,但每樣分量不多花生醬味不濃,合桃不會淋笠肉桂粉味不會太搶,忌廉也打得夠廷身,甜味適中整體都無問題,只是我預期不同,但也很普通另外跟餐可揀一杯黑豆茶豆味也夠,清爽友人則點了 西班牙全日早餐整體不錯,沒有特別出色,素漢堡扒應該是入貨,貨源不錯,只是偏鹹但口感上似真的吃漢堡扒,沒有奇怪的豆味反而焗薯值得一讚,焗得外脆內軟綿,有少少洋蔥增加口感和香味但也有偏鹹的問題而西班牙油炸鬼則炸得不夠香脆,也有少少油膩感,建議可以減少西班牙油炸鬼,由3件減至1或2件已經足夠而素漢堡扒可增加,1件真的太少另外,水果也太少,如果可以多點,或可減低吃西班牙油炸鬼的油膩感另跟餐加26元點了黃薑奶茶黃薑味很重,有點兒蓋過奶的味道友人飲唔慣黃薑味太重所以另外點了黑芝麻奶有芝麻味但不
今次呢間分店的餐係比較西式,上次個間就日式西餐。
我點了個蘋果肉桂燕麥碗
肉桂蘋果燕麥碗

與我自己想像中不同,我以為係乾身的,有燕麥粒加其他配料
但原來有奶,好似食早餐咁
佢的配料款式多,但每樣分量不多
花生醬味不濃,合桃不會淋笠
肉桂粉味不會太搶,忌廉也打得夠廷身,甜味適中
整體都無問題,只是我預期不同,但也很普通
另外跟餐可揀一杯黑豆茶
黑豆茶

豆味也夠,清爽

友人則點了 西班牙全日早餐
西班牙全日早餐
整體不錯,沒有特別出色,
素漢堡扒應該是入貨,貨源不錯,只是偏鹹
但口感上似真的吃漢堡扒,沒有奇怪的豆味
反而焗薯值得一讚,焗得外脆內軟綿,有少少洋蔥增加口感和香味
但也有偏鹹的問題
而西班牙油炸鬼則炸得不夠香脆,也有少少油膩感,
建議可以減少西班牙油炸鬼,由3件減至1或2件已經足夠
而素漢堡扒可增加,1件真的太少

另跟餐加26元點了黃薑奶茶
黃薑奶茶

黃薑味很重,有點兒蓋過奶的味道

友人飲唔慣黃薑味太重
所以另外點了黑芝麻奶
黑芝麻奶茶

有芝麻味但不會太重,甜度適中

2021-03-26
2021-03-18 151 浏览
在深水埗有不少文青食店,早前終於試到素食界名店The Park,令人一試難忘!走新派年青路線的素食店現時仍然不多,所以這間純素店做到食品色香味俱全,並吸引不少年青人,確是出色。.吃素一定不飽嗎?錯了!吃素一定單調嗎?錯了!其實現在超市都會買到新豬肉,雖是素肉但味道跟鮮肉分別不大。但試了這個impossible taco,再一次要承認真假難分 😂 好食!.愛甜點的我,私心推介蕃薯香芋撻,餡料香滑,撻皮夠厚夠實不會太油。愛吃芋泥的人一定會喜歡。
吃素一定不飽嗎?錯了!
吃素一定單調嗎?錯了!
  • 不可能泰式捲餅
之前以為食齋就冇啖好食,老老土土,但嚟到呢間素年就知道原來素食都可以咁型咁新潮咁好味!一入到間鋪感覺好文青cafe, 播住好有格調嘅歌,啱晒一班朋友喺呢度吹水食嘢。食過呢度好多嘢食,好多都好高質!最鍾意係不可能impossible漢堡加返薯條, impossible係純素植物牛肉,唔講都唔發覺係素食,好濃味,好juicy! 仲有純素芝士,原來都係植物性,即係不含牛奶,同真芝士一模一樣,顛覆味蕾一定會再嚟幫襯,帶多啲朋友嚟試吓呢間!
一定會再嚟幫襯,帶多啲朋友嚟試吓呢間!
  • 不可能漢堡包
2021-03-13 118 浏览
今日同朋友去深水埗周圍行,順便去發掘下d特色小店,行左幾條,決定試下衣間特色素食店我地叫左一個泰式墨西哥玉米餅,入邊係impossible 素肉,個餅好脆,入邊既素肉碎完全唔似食緊素,完全係真肉咁,最重要佢個個醬好好食,辣辣地好惹味唔錯另外一個係竹炭菇漢堡包,伴菜跟咗炸番薯條🍠,好脆,甜甜地,好食過炸薯條,佢個漢堡入邊有菠菜葉炒菇,同跟有個醬係芥末沙律醬,好好味,又係辣辣地好惹味我地同時叫咗嘢飲奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶,好清新酸酸甜甜我地最後叫左甜品紫薯香芋撻,略甜,如果淡返d,會好食好多

我地最後叫左甜品紫薯香芋撻,略甜,如果淡返d,會好食好多

2021-03-03 115 浏览
The food at park by years is vegan but it is not lacking in depth of flavor and satisfaction. What also makes it wonderful is the friendly and attentive service. The portion size is quite generous and the prices are worth it. I had the Thai style orzo and have never had anything quite like it before, it was bursting with fresh Thai flavors and I appreciate the innovative approach towards cafe cuisine. Recommend!
Recommend!
Thai  orzo
Mushroom  burger
2021-02-09 152 浏览
約左位素食朋友食素年,本身去另外一間分店,不過多人到不得了,唔可以打電話留坐,要親身去到登記。然後行呀行,行到另外一間分店,少一半人。不過餐牌好似兩間唔一樣,同埋耐唔耐都會轉下啲餐。今次就叫左:肉桂蘋果燕麥碗係幾樣入面最好味,因為係仲暖既,鍾意食暖既燕麥多過凍既,同埋落夠糖。平時自己煮就走糖。暖既燕麥同肉桂蘋果好夾,充滿冬天氣息。不可能漢堡包食開肉既我就真係麻麻地偽肉,因為偽肉少左啲油份,成件事好乾。如果要食肉,真係真真正正去食真既肉。不過炸番薯條唔錯,外脆內軟。奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶麻麻地,比較稀,性價不高。朱古力香蕉冧酒撻呢個唔錯,朱古力唔太奶,尚算濃郁。
今次就叫左:
肉桂蘋果燕麥碗

奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶
麻麻地,比較稀,性價不高。

朱古力香蕉冧酒撻
呢個唔錯,朱古力唔太奶,尚算濃郁。
2021-02-09 193 浏览
😋味道:8/10📸打卡:7.5/10🗣服務:8/10🏡環境:8/10💵人均:$100-150💰性價比:8/10👍🏻推薦度:10/10 (素✨)🏃🏻‍♀️回頭率:50%.‼️個post儲咗太耐未post 而家已經轉左Menu😭不可能肉醬意粉同檸檬芝士蛋糕都冇了🥲所以以下菜式純屬分享‼️.🏡係另一間素年🤩人氣素cafe!!同樣都係喺深水埗 但就比較入同遠啲啲不過裝修都好靚 簡約文青風✨.🍝不可能肉醬意粉 $88 (8.6/10)食呢個真係好surprised🤩佢嘅肉醬係同普通肉醬冇乜分別 唔講完全唔會知佢係素😳不過可能就少咗一份肉香 但佢嘅茄汁都做得好濃 可以補償番🙈.🍔不可能漢堡包 (芫荽版轉羽衣甘藍) $138 (7.9/10)因為我真係接受唔到芫荽🥺就轉左羽衣甘藍🥬之前食另一間素年都有講過佢嘅不可能漢堡真係好不可思議😂肉香撲鼻 一咬落去仲會有肉汁bit出嚟!唯獨係肉可能會比一般嘅漢堡碎不過覺得佢嘅羽衣甘藍份量太多🙈有啲喧賓奪主而且調味較清淡 冇之前食嘅咁衝擊蕃薯條都好出色 炸得好香脆 又甜甜地😆.🥘冬陰意大利粉 $88 (8.4/10)原本都唔係太好冬陰功😣不過呢個又幾驚喜喎🤣好香冬陰公味
😋味道:8/10
📸打卡:7.5/10
🗣服務:8/10
🏡環境:8/10
💵人均:$100-150
💰性價比:8/10
👍🏻推薦度:10/10 (素✨)
🏃🏻‍♀️回頭率:50%
🏡係另一間素年🤩人氣素cafe!!
同樣都係喺深水埗 但就比較入同遠啲啲
不過裝修都好靚 簡約文青風✨

🍝不可能肉醬意粉 $88 (8.6/10)
食呢個真係好surprised🤩
佢嘅肉醬係同普通肉醬冇乜分別
唔講完全唔會知佢係素😳
不過可能就少咗一份肉香
但佢嘅茄汁都做得好濃 可以補償番🙈

因為我真係接受唔到芫荽🥺就轉左羽衣甘藍🥬
之前食另一間素年都有講過
佢嘅不可能漢堡真係好不可思議😂
肉香撲鼻 一咬落去仲會有肉汁bit出嚟!
唯獨係肉可能會比一般嘅漢堡碎
不過覺得佢嘅羽衣甘藍份量太多🙈有啲喧賓奪主
而且調味較清淡 冇之前食嘅咁衝擊
蕃薯條都好出色 炸得好香脆 又甜甜地😆

🥘冬陰意大利粉 $88 (8.4/10)
原本都唔係太好冬陰功😣
不過呢個又幾驚喜喎🤣
好香冬陰公味 又有少少辣
有蘆筍雞髀菇蕃茄仔做餸 都幾豐富😌

🍋檸檬芝士蛋糕 $48 (7.2/10)
可能因為冇用奶/cream(?)
口感係有啲沙沙地嘅感覺 有少少似牙膏haha🙈
不過有餅底 可以令佢實啲
而且檸檬微酸 好清新 好開胃 一啲都唔濟!

🐼雖然以上介紹嘅菜式就同而家menu未必相同
但都想推薦比大家😋
食完就會發現其實而家啲素食真係好好味😍
尤其驚艷嘅係肉醬、漢堡
基本上係同普通嘅肉冇乜分別
所以誠心推薦大家try下素cafe hehe😙
  • 冬陰意大利粉
2021-01-26 131 浏览
相信大家對素年也不陌生,他們主打素食餐點和飲品,各分店的Menu稍有分別,而汝洲街的分店The Parks,地方更富空間感。店內亦有售賣不同本地製造的食品和手作。到訪當日是平日下午,人不算太多,室外有兩張小桌,食客可以帶同小寵物來享受陽光,一邊品嚐咖啡。Dirty $38🍶♡ 很喜歡Dirty的味道和外觀上的層次變化,每一口都會帶來驚喜。這杯採用了豆奶,豆奶味突出,溫度亦夠冰凍,十分清爽。但咖啡味稍微淡了點,比較適合初嘗咖啡的人。紫薯香芋撻 $58店員端上來的時候心裡小驚嘆了一下!🌸紫薯蓉的唧花鋪在面層,碟邊灑上花碎,非常美麗💜 香芋蓉微甜綿密,味道天然,餅底亦很鬆脆,不會像一般牛油餅底那麼甜膩,吃起來輕盈無負擔。

Dirty

Dirty $38🍶

紫薯香芋撻 $58
2021-01-04 169 浏览
今日下午要去長沙灣一趟,正當找尋有什麼好吃午餐時,找極也找不到。反而發現近深水埗區那邊, 較多新派的咖啡店。所以兩個唔係特別吃素的人,竟然食了一間全素店。食唔食素都先來我地最愛的奶茶和咖啡, 味道不太差炸薯條好大盤食極都食唔曬素肉麵包,烤得剛好,素肉肉汁濃, 食落唔會乾爭爭。

所以兩個唔係特別吃素的人,竟然食了一間全素店。

食唔食素都先來我地最愛的奶茶和咖啡, 味道不太差

炸薯條好大盤食極都食唔曬

素肉麵包,烤得剛好,素肉肉汁濃, 食落唔會乾爭爭。

午餐
又係素年喇 不過大家都應該唔會厭嘅🤓因為我次次介紹嘅野食都唔同 真係追趕唔到佢地轉menu嘅節奏🤣平時每次去都好多人排隊 好消息而家佢地早開咗半個鐘😝同埋外賣自取lunch有九折 dinner有八折架🥡.泰式不可能玉米夾餅🌮 $108同我上次食嗰款差唔多 不過就由捲餅變咗做tacos😋內餡有: impossible meat肉碎,蘆筍,生菜,車厘茄,粟米🌽由上次嘅紅椒變咗做車厘茄😛啲餡都係一樣超多 每一啖都大滿足 口感好豐富🤩不過今次個餡好濕 撈咗好多泰式辣醬 太濃味我覺得麻麻地😣但係個肉碎加咗醬 更加似真肉😈旁邊仲有啲烤雜菜 有兩塊紫椰菜,翠玉瓜同三色椒🫑烤得好香口 仲好juicy🤤個自家製辣蛋黃醬 辣辣地幾開胃🥚
泰式不可能玉米夾餅🌮 $108
泰式不可能玉米夾餅