2020-11-18
深水埗都有些地方吃素是不錯的,素年在汝州街開了新店,放工後跟老公食素健康一點。新店設計很清新,走文青路線,每張枱都有不同類型的植物。老公叫了日式豆腐竹炭漢堡,上碟時見到份量唔細,日式豆腐炸至外脆,入面豆腐很軟,一咬已經有汁爆出,配料有牛蒡絲,蘿蔔絲,仲有生菜很爽口,竹炭包烘至脆卜卜,沾上燒汁,很惹味。仲有量多的炸蕃薯條,夠粗夠大條,甜甜的味道,不點上醬汁都好食,我覺得兩個人分享食就唔錯。焦糖香蕉燕麥碗是我叫的,食完漢堡想食甜品。香蕉很冰凍,上面有焦糖香味,色彩都好靚,配料很健康,有奇亞籽,南瓜籽,葵花籽,配搭燕麥食很有口感,加上紅莓果醬,酸酸甜甜,拌勻很滋味。香蕉火龍果燕麥奶我喜愛燕麥奶的香味,本身對牛奶有過敏,燕麥奶較健康及腸胃易接受。天然紅肉火龍果的紅色,加上香蕉味,配搭很夾。
新店設計很清新,走文青路線,每張枱都有不同類型的植物。
香蕉火龍果燕麥奶