2019-08-10 448 浏览
潮流興食素,今晚就來個近來新興的素食自助餐。晚市價錢平日$168,周未$188,10歲以下半價,3歲以下就免費。每位客人送一客翡翠鮑魚及一碗燉湯。鮑魚像真度甚高,很高檔的,味道也不錯。豐料燉湯用了蟲草花,桂圓,粟米,腰果,蓮子和侯頭菇煲成,很清很甜。食物種類相當多,天婦羅(秋葵,青豆,蓮藕)炸漿剛好,香脆誘人。蔥油薄餅,沙羊肉串燒,炸春卷,腐皮卷,金沙香菇,全部都很香口,味道也不錯。還有我最喜愛的上海烤麩,翠玉瓜及薑醋蛋。薑醋蛋的醋很出色,就是我喜歡的甜甜酸酸的味道。壽司很多款,幾可弄真,太卷和我們平日吃的沒多大分別,鰻魚壽司也給人驚喜,連牛油果手卷也有,真的相當豐富。甜點有百香果啫喱,南瓜餅,芝麻煎堆,紫薯球。百香果啫喱味道清甜,南瓜餅和芝麻煎堆內有豆蓉,外脆內軟,紫薯球內有香香的紫薯蓉,三者當中最為好吃。糖水有綠豆沙和椰汁芋頭西米露,連法式焦糖燉蛋都有, 真的很多選擇。水果方面有燒菠蘿,西瓜,哈蜜瓜,燒蘿蘿香甜多汁,很開胃。沙律菜亦很新鮮,吃得相當健康。總的來說,二百元能吃一頓這樣豐富又健康的自助餐,真的很吸引呢!
潮流興食素,今晚就來個近來新興的素食自助餐
每位客人送一客翡翠鮑魚及一碗燉湯。
鮑魚像真度甚高,很高檔的,味道也不錯。

還有我最喜愛的上海烤麩,翠玉瓜及薑醋蛋。
薑醋蛋的醋很出色,就是我喜歡的甜甜酸酸的味道。

甜點有百香果啫喱,南瓜餅,芝麻煎堆,紫薯球。

一直以為素食就係等於食得勁清淡 原來唔係 原來仲有好多野簡 所以今日就同朋友兩個黎見識一下一坐低佢已經放低左匙羹同埋筷子係枱 你唔需要特別自己去拎 中式食物方面 有紅糙米飯 豉油王炒麵 豉油王炒河 煙肉雲耳炒沙葛 南乳炒藕 欖菜四季豆 淮山茶樹菇炒青瓜 同埋清炒菜心  特別推薦蓮藕片 炒得特別入味同埋爽口 每一塊都沾上南乳汁 好味道另外仲有豆卜炆冬瓜同埋麻婆豆腐 仲有烚粟米🌽同蕃薯🍠 仲有炒椰菜同上海娃娃菜 值得一齊喺佢仲有個沙律吧 所有沙律菜好新鮮 旁邊仲有個特別嘅xo醬 我以為食沙律只可以加醋加沙律醬汁 但係估唔到係加xo醬係別有一番滋味炸物方面仲精彩 有炸茄子 秀珍菇 芝麻球 南瓜餅饅頭 腐皮卷 春捲 仲有個蘿蔔糕 最好食係個南瓜餅 煙煙韌韌同埋有啲紅豆餡 一啲都唔甜可以食多幾個 另外芝麻球粒粒都報滿芝麻香 仲有秀珍菇炸得皮脆肉嫩多汁 同台灣夜市食到嘅差唔多 值得一試  另外我試咗一隻豬形嘅包仔 係朱古力味 仲係熱辣辣 不過味見流心效果 但可以一試日式食物有素壽司 支豆 凍芝麻醬豆腐 凍烏冬 卷物用上素蟹柳 青瓜同埋玉子口感食落同加州卷一模一樣 三文魚用上蒟蒻 煙煙靭靭扮三文魚

一坐低佢已經放低左匙羹同埋筷子係枱 你唔需要特別自己去拎

值得一齊喺佢仲有個沙律吧 所有沙律菜好新鮮

日式食物有素壽司
支豆 凍芝麻醬豆腐 凍烏冬 卷物用上素蟹柳 青瓜同埋玉子口感食落同加州卷一模一樣 三文魚用上蒟蒻 煙煙靭靭扮三文魚都幾似

飲品大致上有 羅漢果水 紅菜頭檸檬水 熱水 同埋鐵觀音 普洱茶包

食埋個甜品已經好飽 甜品有椰汁迷你芋圓同埋海帶綠豆沙
兩碗都係超足料 完全冇糖 可以食得出原材料嘅味道

總結:今餐真係好滿足 78蚊可以食到錦多野 店員收碟速度好快 我哋嗰啲食一點 旁邊個枱食飽佢都可以即刻番場 效率真係好高 同埋佢refill 食物嘅速度好快 枕住有新嘅炸物出爐 唔會有一個地方係空嘅 性價比好高 會再回頭❤️
2019-08-08
  • 南瓜餅
2019-08-08 303 浏览
自助餐食過好多次,素食自助餐係第一次。素一位於SOGO後面,交通方便。門面好光猛,用色柔和。入到餐廳,裝修以白色為主,樓底高,空間感足夠。有梳化位,氣氛好舒服,客人可以輕鬆舒服咁用餐。食物供應區住於餐廳後方,與廚房相連,refill食物好方便。每位客人坐下後,都會送上素咕嚕肉及姬松茸蟲草花粟米燉湯,如果人多,素咕嚕肉會冰鎮咁上。咕嚕肉其實人竹雞肶菇,外層好脆,帶少少酸味,好開胃。姬松茸蟲草花粟米燉湯好足料,用料亦豐富,好清甜,夠火侯。如果姬松茸蟲草花粟米燉湯唔岩口味,食物供應區有胡椒咸菜涼瓜湯可以選擇。胡椒味濃,略嫌涼瓜味較淡。飲品方面,冷飲有豆漿、熱飲品羅漢果水及紅菜頭檸檬水,其實唔算好熱,暖暖地,入口剛剛好。另外亦有茶包供應。沙律係食自助餐必食,呢到嘅沙律菜選擇較少,但醬汁幾特別,除一般嘅橄欖油及意大利黑醋,呢到仲有芒果醬、山葵沙律汁、XO醬。究竟XO醬撈沙律會係咩感覺呢﹗?另外,食物選擇非常多,食物供應區中間主要提供熱食,如麻婆豆腐、炒菜、炒瓜、炆豆卜、白蘿蔔、炒飯炒麵等。熱食中最為吸引是薑醋蛋,醋味足夠,只係薑味較淡,同埋唔夠入味,只有蛋嘅外層入味。相對熱食,食物供應區外圈嘅食

門面好光猛,用色柔和。

入到餐廳,裝修以白色為主,樓底高,空間感足夠。
有梳化位,氣氛好舒服,客人可以輕鬆舒服咁用餐。

素咕嚕肉

每位客人坐下後,都會送上素咕嚕肉姬松茸蟲草花粟米燉湯,如果人多,素咕嚕肉會冰鎮咁上。咕嚕肉其實人竹雞肶菇,外層好脆,帶少少酸味,好開胃。
姬松茸蟲草花粟米燉湯
姬松茸蟲草花粟米燉湯好足料,用料亦豐富,好清甜,夠火侯。

究竟XO醬撈沙律會係咩感覺呢﹗?

薑醋蛋

相對熱食,食物供應區外圈嘅食物較吸引。

日式嘅有各類壽司、冷烏冬、天婦羅(秋葵/蓮藕)、胡麻豆腐等。

中、西式嘅選擇都不遑多讓:皮蛋酸薑、荳沙餅、燻魚、素餃子、雲耳、青瓜、沙爹洋肉串、葱油餅、叉燒、春卷、PIZZA、法包、芝麻波、南瓜波、紫薯波等等。

飯後要食甜品生果,呢到都有供應:反沙芋、燒菠蘿、綠豆沙、西米露、熱情果果凍、焦糖燉蛋等。

燒菠蘿好甜,綠豆沙較淡,熱情果果凍清甜嫰滑。

由於選擇非常多,每一款我只食一件,壽司款式更只食一件,因為飯太飽肚,雖然如此,仍未能試哂所有款式。。。

咁多款食物中,最中意係叉燒,每次出去拎野食都會夾一件,亦只有叉燒有重覆食。

2019-07-30
素咕嚕肉
  • 叉燒
2019-08-06 73 浏览
雖然我也喜歡多菜少肉,甚至無肉也可以,但絕少會去全素食餐廳,這天約了素食朋友吃飯,所以由他決定,他送了銅鑼灣Veggie One。沒想到全素食自助餐原來也會這麼多人,還好朋友有訂位,否則肯定要等很久。自助餐會送上素湯和咕嚕肉,本身我自己煲湯也喜歡無肉,所以這個湯很對我口味,味道清甜順喉,素咕嚕肉造型完全騙到人,口感夠脆,內裡的質感也相近,就是味道略酸了一點。素壽司的款式很多,做得很精緻很吸人眼球。主打素食,蔬菜類的選擇當然不會少,還有夠飽肚的飯麵。冷盤、小食、炸物、天婦羅、甜品也有不少。還有沙律和水果,比較想不到的是有薑醋蛋。少不了有自助餐必有的糖水、湯和飲品。造型真的幾何亂真,味道也不錯,口感方面,我覺得三文魚的還原度最高,點了芥末、豉油,還真的像是在吃真三文魚。另外咖喱和薄餅也好吃,咖喱很香,薄餅口感亦夠鬆脆。最喜歡腐皮卷、春卷,兩者都餡料滿滿,不會太油,紅豆餅香軟有咬感又不太甜,天婦羅和餃子也不過不失。之後再吃了些蔬菜和炒麵,除了炒麵有點乾外,其他也不錯。很多食物選擇,但已經太飽吃不下,吃了點水果作結便離開了。每位只是百多元,能吃到那麼多款食物也算不錯。

壽司的款式很多,做得很精緻很吸人眼球。

主打素食,蔬菜類的選擇當然不會少,還有夠飽肚的飯麵。

冷盤、小食、炸物、天婦羅、甜品也有不少。

還有沙律和水果,比較想不到的是有薑醋蛋。

少不了有自助餐必有的糖水、湯和飲品。

另外咖喱和薄餅也好吃,咖喱很香,薄餅口感亦夠鬆脆。

之後再吃了些蔬菜和炒麵,除了炒麵有點乾外,其他也不錯。

很多食物選擇,但已經太飽吃不下,吃了點水果作結便離開了。

每位只是百多元,能吃到那麼多款食物也算不錯。
2019-08-04 149 浏览
下午茶時間,出銅鑼灣覓食,食飽順便行下街,知道開左間表食任食,下午茶好抵,帶媽子去試下,入到去覺得環境舒服,坐位都吾錯,去到食物區同飲品區,見到有好多款色,熱盤,壽司,炸物,天婦羅,沙律,水果都有,飲品選擇都算係吾少。

2019-08-04 135 浏览
星期日來這裡下午茶,在門外排了隊一陣,很快安排入座。餐廳有很多座位,不會坐得迫狹。食物款式也算多,如天婦羅,炸春卷,腐皮卷,印式薄餅,南瓜餅,蘿蔔糕,壽司,沙律,蒸包,陳醋雲耳,麻醬青瓜,炒菜,炒粉麵,薑醋蛋,湯,糖水有綠豆沙,西米露,飲品有羅漢果水,紅菜頭檸檬水。還有烤番薯,粟米。食物質素雖然一般,但這裡坐得舒服,而且有90分鐘進食時間,不會食得太趕,而且食物也refill得快,所以是一間值得推介的素食餐廳。

下午茶
2019-07-24 162 浏览
近年流行健康素食,坊間有不少新派自助素食餐廳出現,這間位置在銅鑼灣商業區,方便了一眾office lady又多了一個選擇,約了幾位同事去一試,裝修簡樸光猛增潻了時代感,除去了一股老式素食店感覺。食物種類繁多,有沙律,熱葷,炸物,壽司,甜品,冷熱飲品,沙律bar 放在一邊方便食客我很喜歡這裡的炸物,有天婦羅,春卷另有餃子,燒菠蘿,生煎飽炒菜,粉麵飯應有盡有日式壽司同凍豆腐連薑醋蛋都有冷熱飲品有數款選擇,紅菜頭檸檬水係健康又好飲,酸酸的味道令人提高食慾。

食物種類繁多,有沙律,熱葷,炸物,壽司甜品,冷熱飲品,
沙律bar 放在一邊方便食客

我很喜歡這裡的炸物,有天婦羅,春卷

另有餃子,燒菠蘿,生煎飽

炒菜,粉麵飯應有盡有

日式壽司同凍豆腐

連薑醋蛋都有

2019-07-03
2019-07-20 273 浏览
新派素食,多種類,價錢親民抵食,服務態度好。我係下午茶時段去食,68元加一,價錢好抵。素壽司、天婦羅 、沙律、 薑醋蛋都好好食,仲有 湯 熱葷 糖水 等等。XO醬做得好出色收銀員話晚飯時段會有:飽魚, 咕嚕肉和燉湯。
2019-07-18 215 浏览
最近開左好多間素食自助餐 今次決定試試依間主要係因為見到好吸引既素食壽司店舖開係地牢位置 電梯落黎就見到 店舖以白色為主 感覺開揚舒服本身早幾日已經訂左位 而我地早左半個鐘到 黎到已經有幾班人等緊 職員都她有禮貌問有冇訂位再分番排邊一邊 等左唔洗10分鐘已經入得 訂左食下午茶時段 本身應該2點30開始 但佢地早左幾個字可以可以拎野依主要睇中左素壽司既我 緊係第一時間去餐桌度拎 位置唔算大 但分左類 素壽司就佔左大半邊 同小食前菜放埋一齊 中間餐桌就以熱食熊主 好強客都彤中素壽司呢食物好快拎哂 職員加既速度都好快 味道方面 素食壽司真係整得好好。第一口幾可亂真咁食緊真壽司咁 賣相同真壽司都差唔多 值得一試仲有天婦羅 味道都是不錯 值得一試烏冬個汁幾香 不過烏冬個人認為偏硬有一兩款包類 除左素生煎包外 仲有豬仔造型既豆沙包 睇得又食得 前菜方面 中華沙律幾新鮮 仲有日本甜紫薯除左沙律前菜外 仲有1款湯類同2款甜品湯是日中湯係白胡椒咸菜涼瓜 未拎埋咀邊已經勁大浸白胡椒味😅 味道有啲奇怪 真心唔夾 所以試飲了甜品湯-芋圓椰汁西米露 如果想要芋圓記得要係個底不起 味道唔錯 幾重椰香味 不過芋圓味

食物好快拎哂 職員加既速度都好快
味道方面 素食壽司真係整得好好

仲有天婦羅 味道都是不錯 值得一試

烏冬個汁幾香 不過烏冬個人認為偏硬

除左沙律前菜外 仲有1款湯類同2款甜品

所以試飲了甜品湯-芋圓椰汁西米露 如果想要芋圓記得要係個底不起 味道唔錯 幾重椰香味 不過芋圓味道就有啲硬 唔似一般芋圓
除此以外 仲有飲品任飲 汽水戈啲不會有 畢竟是健康素食 是次就出左豆漿(凍飲)以及熱飲2款-羅漢果同紅菜頭檸檬水 不得不說 紅菜頭檸檬水聽落有啲怪 不過味道是一流的

價錢方面 下午茶是很抵的 每位只是$68加一 以素食一般比較貴黎講 依間是超抵同控食
時間可以食90分鐘 邊日食素想健康啲既 都不妨一試
庆祝纪念
生日
  • 素壽司
  • 紅菜頭檸檬水
  • 素天婦羅
父親節前夕(15/6),我和爸媽到銅鑼灣的素一吃自助晚餐。 原本預訂了父親節當晚的座位。 因為星期日港島區有遊行的關係,便改期了。我第一次來素一。 他們是第二次,但只吃過午餐。 媽媽說過想吃晚餐,食物種類會比下午多。 所以,我便請他們來吃。從店外可看到室內的部份環境。 相片右面的用餐區原來是在房間內。相片最裡面的位置便是剛才在外面看到的房間。 房間外也有很多座位。 這餐廳的地方很大。 是少數素食餐廳所擁有的。餐廳以白色為主調。 光線充足。 室內顯得明亮和寬敞。餐桌的大小適中。 有半靠背座椅和沙發座位。餐廳面對門口的裡面位置是食物供應區。 與剛才的用餐區分隔開來。中間有食物供應桌之餘,靠牆壁的兩側的也有食物供應桌。 食物數量和種類也多。廚房就在牆壁後面。晚市自助餐每位是$188。 另有加一服務收費。 這是星期六、日及公眾假期的價錢。 平日和午市會較便宜。可接受信用卡收費。原來晚市除了食物種類會較多,也會附送兩客食物。首先是滋潤燉湯。 忘記了有甚麼材料,看相片有龍眼、玉米、姬松茸等。 湯的味道清甜濃郁。另一款食物是蠔皇素鮑魚。 平日會改為素咕嚕肉。這裡的純素選擇大約有四成。 食物旁邊會有名
父親節前夕(15/6),我和爸媽到銅鑼灣的素一吃自助晚餐。
原本預訂了父親節當晚的座位。
因為星期日港島區有遊行的關係,便改期了。

我第一次來素一。
他們是第二次,但只吃過午餐。
媽媽說過想吃晚餐,食物種類會比下午多。
所以,我便請他們來吃。

從店外可看到室內的部份環境。
相片右面的用餐區原來是在房間內。

相片最裡面的位置便是剛才在外面看到的房間。
房間外也有很多座位。
這餐廳的地方很大。
是少數素食餐廳所擁有的。

餐廳以白色為主調。
光線充足。
室內顯得明亮和寬敞。

餐桌的大小適中。
有半靠背座椅和沙發座位。

餐廳面對門口的裡面位置是食物供應區。
與剛才的用餐區分隔開來。

中間有食物供應桌之餘,靠牆壁的兩側的也有食物供應桌。
食物數量和種類也多。

廚房就在牆壁後面。

晚市自助餐每位是$188。
另有加一服務收費。
這是星期六、日及公眾假期的價錢。
平日和午市會較便宜。

可接受信用卡收費。

滋潤燉湯

原來晚市除了食物種類會較多,也會附送兩客食物。

首先是滋潤燉湯。
忘記了有甚麼材料,看相片有龍眼、玉米、姬松茸等。
湯的味道清甜濃郁。

蠔皇素鮑魚

另一款食物是蠔皇素鮑魚。
平日會改為素咕嚕肉。

這裡的純素選擇大約有四成。
食物旁邊會有名牌,以不同顏色的貼紙表示含蛋、奶或五辛。
然而,有些名牌不齊全,要向店員查詢。

跟前一張相片是同一碟食物,只是換個角度來拍。

中式小炒的食物款式不少。
味道是可以的。
只是沒有特別喜歡的菜式。

最深刻是那苦瓜釀糯米。
我覺得那味道和口感都不錯。
苦瓜味道不會太苦。
糯米煮得較乾爽,感覺不油膩。

現在很少吃到中華沙律。
很開心這裡有供應。

這餐廳的招牌食物 — 雜錦壽司
我看樣子很美,便取了四個款式來吃。

現在才知道那彩虹加州卷(有彩色珠子在表面)含蛋……
我記得是沒有名牌在旁邊的。
吃了也不知道,很失敗……

表面有綠色花紋的壽司,是以海帶包著飯的壽司

親子花之戀

還有這個親子花之戀。
橙色珠子下面只有飯。
側邊包圍著飯的是素三文魚。

這個味道清新。

椰汁雪燕

椰汁雪燕。

味道不太甜。
質感滑且稠厚,所以有飽足感。

我只取了少量也吃不下。
浪費了……抱歉!

最後還吃了水果、壽司和黑芝麻糕。
有燒菠蘿,在素食自助餐中是少見到的。

蘆薈腐皮壽司也頗有特色。

如果喜歡吃素壽司,這裡提供的款式很多,可以令人十分滿足。
湯品、前菜、中式小菜、中式甜品、日式食品等應有盡有。
款式多是這裡的賣點。

至於味道,是見仁見智,很主觀的。
我個人感覺沒有很多令我留下深刻印象的食物。
當然,這裡的環境和價錢會加入我對食物質素的預期之中。

我覺得可以嘗試。
與非素食的朋友來這裡吃素也不錯。
但在我來說這裡的自助餐不會是我的首選。
2019-06-15
庆祝纪念
父亲节
滋潤燉湯
蠔皇素鮑魚
親子花之戀
2019-07-03 614 浏览
適逢初一放假,帶媽媽及姑媽去銅鑼灣Tower 535地庫間“素一”食下午茶(位置即舊總統商場),原來入口位於景隆街(總統戲院對面)。我哋2點半去到,已經有好多食客,坐低後,大家都急不及待地出去攞嘢食。食咗幾間素食自助餐,呢間俾我嘅感覺好似入咗一間好舒服,樓底好高,又好光猛及無宗教嘅素食餐廳。飲品亦算多選擇,有豆漿、羅漢果水、紅菜頭檸檬水、青蘋果水,仲有煲咗好耐嘅檸檬果皮水,以及熱水,可以自己揀茶包沖茶。嘢食都有好多選擇,有沙律、壽司、甜品、煎堆、煎餃子、冷盤、炒麵、中式熱盤、中湯 …等等。飲品:我飲過紅菜頭檸檬水、羅漢果水都覺得有啲甜,要加返啲熱水,沖淡啲,反而好飲啲。甜品:食咗碗椰汁雪燕,都係覺得甜咗啲,而綠豆沙就覺得好正,好足料唔覺太甜,所以食咗一大碗。上海烤麩、葡汁四蔬、炒麵、紅米炒飯、南瓜、炆冬瓜、煎蘿蔔糕都好好味。壽司賣相一流,雖然入口無海鮮味,不過就有種清新嘅口感,好啱夏天食。食得好飽,仲有啲嘢都無攞嚟食,唯有留返下次再食過。總結:收費每位$68(另加一),由2:30食到4點,我哋坐到4:30職員都無叫我哋走,環境舒適,服務態度又好,食物款式多,下次搞聚會,我一定會建議朋友

嘢食都有好多選擇,有沙律、壽司甜品、煎堆、煎餃子、冷盤、炒麵、中式熱盤、中湯 …等等。

總結:收費每位$68(另加一),由2:30食到4點,我哋坐到4:30職員都無叫我哋走,環境舒適,服務態度又好,食物款式多,下次搞聚會,我一定會建議朋友訂呢間。

2019-07-03
2019-07-01 507 浏览
越來越多的人選擇素食。素一提供素食自助餐,環境相對寬敞,乾淨衛生,就餐環境比較舒服。食物種類較其他素食自助較齊全,味道不錯,食物擺放也很整齊,及時補充。服務員服務還不錯,態度友善,換盤及時。對於喜歡素食的朋友來說,可以一試。
2019-06-29
午餐
2019-06-29 624 浏览
位於銅鑼灣tower535的地庫,環境舒適,牆上貼有園林圖案,顏色以白色為主,讓人感到空間感大,舒服的感覺!餐廳也比較大,可容納多人!中午也比較多人,早一日已預訂了位,所以不用等已有位坐!餐廳間隔分明,入門口左手邊是放了沙津,熟食,之後飲品,比較集中,可以一眼睇晒!這壽司🍣像真度很高,遠看真的會覺得是(真)壽司款式多,顏色吸引還有很多炸物,咬落脆卜卜,而且不覺油膩,還有我最愛的炸饅頭加上煉奶,外脆內軟豬腳薑不會太酸,恰到好處!除左呢樣,還有粟米海底椰湯,濃味落足材料!飲品方面有豆漿,羅漢果水,紅菜頭檸檬🍋水,還有綠豆沙和椰汁雪燕❤️總括,款式多,炸物,熟食也不油膩,糖水亦不會太甜,現在好多人都非常注重健康,這間很適合大家試試!
壽司🍣像真度很高,遠看真的會覺得是(真)壽司
款式多,顏色吸引

2019-06-28
午餐
2019-06-28 6572 浏览
近年食多咗素,亦知道坊間更開咗唔少素食自助餐餐廳,但講真,就真喺一次都未試過。友人就貪新鮮,建議一齊去試吓,小弟就當然樂意奉陪啦,齊齊嚟到「素一」,橫「素」各種美食。餐廳位於地庫,可謂別有洞天,門面睇落已予人感覺清新,一室亮白,牆上簡單嘅樹木、雀鳥嘅彩繪,加上地方大、高樓底,都彷彿有種寧靜感。自助區集中晌餐廳後方,但就無明顯嘅區域分別,用食物嚟分,就大概可分為沙律、小食、日式、熱盤、甜品及飲品,店員不時補充食物,成晚所見,都甚少「缺貨」。飲品介紹吓有咩可以任飲先,既然喺嚟食素,汽水一類就肯定無架喇,有提供幾款健康飲品:豆漿、紅菜頭檸檬水、羅漢果水,另外,熱水就用嚟沖泡啲中國茶。紅菜頭檸檬水、羅漢果水因為呢兩款都較特別,當然要試吓啦,前者酸酸甜甜,比預期嘅味道清爽,後者就感覺較清潤,甜味都嚟得自然,兩款飲品都喺暖暖哋嘅,更適合女生或上年紀嘅客人飲。沙律就晌食物區左邊,自成一角,枱上放有幾款沙律菜,數款配料及醬汁,陣容唔算好強勁,但部份醬汁就有啲賣點,如芒果醬、山葵沙律汁,但最搞嘢就有XO醬,真唔知搵後者嚟撈沙律會喺點。隨意拼湊咗份沙律,又見隔離有啲燒菠蘿,搭埋一齊,淋上黑醋配芒果醬,喺一
飲品
紅菜頭檸檬水、羅漢果水

紅菜頭檸檬水、羅漢果水
沙律

隨意拼湊咗份沙律,又見隔離有啲燒菠蘿,搭埋一齊,淋上黑醋配芒果醬,喺一道唔錯鮮爽嘅頭盤。
沙律
姬松茸蟲草花粟米燉湯

食完啲生冷嘢,嚟個湯就正好,雖然食物區都有備兩款湯水,但每位客人都會額外獲奉送一客素燉湯。雖然喺素湯咋,但落足料,唔會「淡茂茂」,入口清甜滋潤,實在不俗。
姬松茸蟲草花粟米燉湯
不過,菇菌湯未必人人都啱,所以,出面嘅兩款熱湯:粟米海底椰湯和白胡椒咸菜涼瓜湯,俾大家多一個選擇。
冰鎮咕嚕肉

除上述嘅素燉湯,每位客人都會奉送即做嘅冰鎮咕嚕肉,份量視乎同枱客人人數,人多嘅話就會好似我哋呢盤咁靚仔。「咕嚕肉」入口酸爽唔嗆喉,口感真喺頗似肉,最爽喺依家天口熱,食落就更覺冰涼舒暢。
冰鎮咕嚕肉
小食

用小食類形容,可以有啲籠統,總之就林林總總,小食、冷盤、前菜乜都有啲,大部份都貼有名牌,一口氣詳列晒有啲咩揀:燒菠蘿、炸秋葵、素餃子、雲耳、胡麻醬青瓜、糯米釀涼瓜、天婦羅、沙嗲羊肉串、香煎腐皮卷、大蔥春卷、炸饅頭、油酥餅、什錦素薄餅、法式麵包、燻魚、蜜汁叉燒……等等,數數埋埋成廿幾嘢食。
隨心隨意拎咗一小碟返嚟,啲炸秋葵、炸茄子幾好,食落唔喺好油膩;沙嗲羊肉串無論個樣,定口感,都幾像真,而且,啲沙嗲推得幾香濃,燻魚及叉燒亦做得唔錯。
小食
和食

日系食物,就以「壽司」為主,件件都維俏維妙扮晒嘢,此外,仲有好多卷物,以及中華沙律、日本番薯仔、枝豆、冷烏冬、胡麻豆腐、紫薯沙律……等等。
基本上啲米飯煮得恰好,啲壽司壽司卷嘅味道都唔差,只喺素魚生始終喺素,口感都喺失真少少,純為過吓口癮而已。反而,正正經經嘅胡麻豆腐就好食好多。
和食
熱盤

近尾聲,再嚟一輪熱盤就差不多喇。就晌食物區嘅中央,放咗近廿款嘅熱食,包括:薑醋蛋(題外話,有位婆婆問店員點解裡面無豬手,哈哈!)、葡汁焗四蔬、炒銀針粉、上海烤麩、炒椰菜、豆卜炆冬瓜、麻婆豆腐、上湯浸娃娃菜、粟米、芋頭、蕃薯、紅米炒飯、豉油皇炒河、南乳炒藕片、欖菜四季豆、煙肉雲耳炒沙葛、南乳枝竹節瓜、雜菌炆南瓜、清炒菜心,應該附合到大部人嘅口味。
熱盤就屬比較正規啲嘅素食菜式,唔會搞咩扮呢樣扮嗰樣,無乜素雞牛豬海鮮之類嘢。隨意撈咗一大碟,雖然無試晒,但整體晌味道上都做得唔錯,食落唔會話因為都喺素菜而覺得好寡。
熱盤
甜品

甜品類嘅食物就分布得比較散啲,但大相概都有豆沙餅、紫薯球、南瓜餅、煎堆仔、芝麻糕、蕃薯糖水、椰汁雪燕及海帶綠豆沙。
甜品款式唔算多,基本上喺可以試晒,到我食嘅時候,蕃薯糖水已經轉為海帶綠豆沙。小弟就幾鍾意啲紫薯球、南瓜餅,因為外皮做得煙糯不黏牙,前者嘅紫薯好香,後者嘅南瓜好粉甜,而椰汁雪燕你唔撈一撈底嘅話,就變咗只喺椰汁西米露,雪燕被評為平民燕窩,好有營養價值。
甜品
如果有食開揀素嘅朋友都知,咪以為就咁喺啲蔬菜嘢,其實食餐素都唔平,而以自助餐形式,既可以一個定價就試到多啲嘢,如果大班人嘅話就更可各取所好
。再者,「素一」個場真喺比時下唔少素食自助餐啲場又大又光鮮。
2019-06-27 472 浏览
第二次幫襯,上次試過lunch, 真係好鬼抵,好多野食棟,最緊要係味道唔錯! 呢次試夜晚自助餐,同上次比主要係壽司款唔同左,款款個樣都好好食,忍唔住每款試一舊! 义燒真係幾好味,所以好快就無晒 天婦羅 個冰鎮咕嚕肉都唔錯 生果都ok甜!埋單$168 加一間中食下齋都唔錯吖

义燒真係幾好味,所以好快就無晒

天婦羅

個冰鎮咕嚕肉都唔錯