朋友係食素既知道銅鑼灣開左新既素食餐廳,一於約埋一齊去試試先地方好大好闊落,牆上嘅壁畫都係自己畫架,真係好有心思喔哩度係自助餐形式,種類好多,出菜又好快手,執拾餐具又好快手。哩間餐廳既味道係我食過咁多間「素食自助餐」最清淡最唔油膩既一間😚😚😚😚😚「香煎腐皮卷」「燻魚」「薑醋蛋」「鮮准山雪耳」「紅米炒飯」「黑松露意粉」「燉湯」「素壽司」「炸曼頭」呢度種類真係好多,食完會覺得好健康嘅感覺,一定會再嚟食😍😍😍😍😍
朋友係食素既
知道銅鑼灣開左新既素食餐廳,一於約埋一齊去試試先

地方好大好闊落,牆上嘅壁畫都係自己畫架,真係好有心思喔

「香煎腐皮卷」
「燻魚」
「薑醋蛋」

「鮮准山雪耳」
「紅米炒飯」「黑松露意粉」
「燉湯」

「素壽司

「炸曼頭」

2019-04-30
  • 炸曼頭
2019-04-28 2716 浏览
平時都幾鍾意食素食自助,偶然在Instagram 見了這間餐廳後,發現食物菜式十分精緻,所以想一試。餐廳位於一個商場的低層,那裡寫住素一的logo,而牆的背景有繪圖設計。餐廳入面環境都十分闊落,位置都很多,感覺好似去了西餐廳一樣,地板同餐具🍴都十分衛生同乾淨。價錢是$98元一位,開張其間是免加一服務費,食75分鐘。坐了之後可以拎食物了。.食物種類有很多。有自選沙律bar,可以自選沙拉🥗。夾了-些沙律菜,加了一些橄欖油同意大利黑醋。沙律菜都很新鮮,而加了黑醋,酸酸的很好食。炸物種類都很多,有炸天婦羅丶炸秋葵丶芝麻豆丶炸曼頭丶大蔥春卷丶香煎腐皮卷等。試了炸秋葵,炸粉很少,秋葵炸得香脆,而且炸完後仲留番秋葵原有的香味。試了豉油王炒麵同葡汁薯仔四蔬,炒麵,普普通通,不過好彩不多油,而葡汁薯仔煮得很淋丶好入味。茄子四季荳同準淮山雲耳勝瓜四季豆煮得很脆,而茄子味不太有,不過四季豆醬汁很濃烈。勝瓜都煮得很淋。凍青瓜同蘿蔔糕凍青瓜做得很爽脆,而且不太辣。而蘿蔔糕細細粒,煎得香口。凍烏冬每碗都細細碗,而且烏冬同上層的紫菜好夾,烏冬汁甜甜地而清涼。不過最精緻是素壽司,素壽司種類好多,十分似真的壽司。而且有

沙律bar

炸物
炸秋葵

炒麵

茄子四季荳同準淮山雲耳勝瓜
茄子四季豆+鮮准山雲耳勝瓜

凍青瓜同蘿蔔糕
凍青瓜做得很爽脆,而且不太辣。而蘿蔔糕細細粒,煎得香口。
凍青瓜

凍烏冬
烏冬

不過最精緻是素壽司,素壽司種類好多,十分似真的壽司。而且有豉油同埋芥末。比較鍾意食冬菇壽司丶玉子壽司同素蟹柳壽司🍣。壽司真的有驚喜,想不到壽司同素是十分夾的。材料十分新鮮,而且飯很鬆軟。
素壽司

凍青瓜
烏冬
素壽司
素食自助餐
見FB group 好多好評30/4/2019 前又有九折所以唔食早午餐去試下 銅鑼灣 新的素自助餐可能期望太高有少少失望環境舒服有人會執碟但食物款式較其他素自助餐少每一件分量都好大件想試多幾款就要攞一件同朋友再share 先得沙律 只有沙拉菜, 蘋果原個上小食有很多炸物炸餃子🥟 炸豆腐 天婦羅 腐皮卷等但味道我覺得一般明明見住佢攞出黎但食落口都係有點凍之後顏色最靚,排得最整齊既 壽司但其實味道一般我落豉油增加味道所有熱薰不直得一提全都是 不同的炒菜,有一味咖哩有一味椰汁時蔬,有一味疑似南乳齋但食唔出誠意,好求其咁湯有兩個但味道都是一味海底椰湯 好似飲緊鹹的紅豆沙胡椒鹹菜湯 都好味少少,但感覺很稀糖水 飲品 比較好多款式但無糖的款式只有熱水全部食物只有燒菠蘿 及 薑醋 比較有驚喜佢fill 菜是靠經理用walkie call 入廚房再煮出黎但可能人多,食物永遠三至五分鐘就無晒下午茶 未滿人已經係咁好難想像晚餐時會點
見FB group 好多好評

但食物款式較其他素自助餐
每一件分量都好大件
想試多幾款就要攞一件
同朋友再share 先得

沙律 只有沙拉菜, 蘋果原個上

小食有很多炸物
炸餃子🥟 炸豆腐 天婦羅 腐皮卷等
但味道我覺得一般
明明見住佢攞出黎
但食落口都係有點凍

之後顏色最靚,排得最整齊既 壽司
但其實味道一般
我落豉油增加味道

所有熱薰不直得一提
全都是 不同的炒菜,有一味咖哩
有一味椰汁時蔬,有一味疑似南乳齋
但食唔出誠意,好求其咁

湯有兩個
但味道都是一味
海底椰湯 好似飲緊鹹的紅豆沙
胡椒鹹菜湯 都好味少少,但感覺很稀

糖水 飲品 比較好
多款式
但無糖的款式只有熱水

全部食物只有燒菠蘿 及 薑醋 比較有驚喜

佢fill 菜是靠經理用walkie call 入廚房
再煮出黎
但可能人多,食物永遠三至五分鐘就無晒
下午茶 未滿人已經係咁
好難想像晚餐時會點
2019-04-28
用餐优惠
優惠券
  • 燒菠蘿
2019-04-28 1776 浏览
#素食#自助餐#BUFFET小店系列 銅鑼灣素食放題自助餐 全日供應 低至$68起 中西日式素食料理 素食專家都話掂 Veggie One 素一 續小店介紹系列今年主要介紹小店有素食網友問道有冇素食介紹呀?咁我就去做下功課搵到一間我覺得都唔錯係銅鑼灣新開,商場亦都係新裝修店內環境幾舒服分午市,下午市,晚市三段午市$78,下午茶$68 (1430-1630)晚市$168 周末貴多少少$10-20如果拎到傳單去食9折,留意門口附近有冇人派近年素食由一班所以KOL帶起潮流的確令好多人慢慢接受呢種飲食文化素一呢度就比起傳統既素食餐多些選擇有淡味,有濃味既菜式,我好少食都覺得幾好基本款式有蔬菜炒飯,汁煮豆腐,炒勝瓜雲耳蒜片炒時菜等等都係比較中式既煮法沒有太誇張既調味,食起來清新爽口一點素食串燒 薑醋蛋,炒青豆羅白片,西芹炒素肉味道調得清淡仲有好少見既薑醋蛋煮得非常入味,食完勁開胃流口水 每日有唔同款式既湯水供應另外有咖哩薯仔,呢款真係勁好食個咖哩汁夠香夠濃味,薯仔已經入曬味食咖哩都係食薯仔,呢個我好LIKE! 爆炒四季豆,少少香辣,比起之前介紹既多左醬料調味,炒得更香口仲有炒麵,銀針粉炒銀針粉係
#素食
#自助餐
 續小店介紹系列
今年主要介紹小店
有素食網友問道
有冇素食介紹呀?
咁我就去做下功課搵到一間我覺得都唔錯
係銅鑼灣新開,商場亦都係新裝修
店內環境幾舒服
分午市,下午市,晚市三段
午市$78,下午茶$68 (1430-1630)
晚市$168 周末貴多少少$10-20
如果拎到傳單去食9折,留意門口附近有冇人派
近年素食由一班所以KOL帶起潮流
的確令好多人慢慢接受呢種飲食文化
素一呢度就比起傳統既素食餐多些選擇
有淡味,有濃味既菜式,我好少食都覺得幾好
基本款式有蔬菜炒飯,汁煮豆腐,炒勝瓜雲耳
蒜片炒時菜等等
都係比較中式既煮法
沒有太誇張既調味,食起來清新爽口一點
素食串燒
 薑醋蛋,炒青豆羅白片,西芹炒素肉
味道調得清淡
仲有好少見既薑醋蛋
煮得非常入味,食完勁開胃流口水
 每日有唔同款式既湯水供應
另外有咖哩薯仔,呢款真係勁好食
個咖哩汁夠香夠濃味,薯仔已經入曬味
食咖哩都係食薯仔,呢個我好LIKE!

仲有炒麵,銀針粉
炒銀針粉係酒樓同中菜已經好少有
呢度都有,仲炒得幾好食,有素火腿同芽菜
銀針粉好彈,LIKE!

另外有蒸番薯,上湯白菜,水煮粟米
都係食返原味既食材
另外有素壽司
估佢唔到蛋壽司都有得素

仲有素三文魚,粟米仔壽司,素卷物
但求其過引,味道無咩特別呢!XD

甜品有中式糕,紅豆椰汁,桂花糕
紅豆糕夠香甜,紅豆粒多,唔錯呢!
仲有辣椒青瓜,炸素春卷
辣度大約係小辣,食起來爽脆開胃
香脆春卷就不停新鮮炸起,夠脆口

蔥油餅,蔥味淡
我兒時最LIKE既炸曼頭同埋炸南瓜餅
仲有素食餃子
炸曼頭加埋練奶係超好食

仲有一些法式焗多士,烤波羅片等~
中式湯甜品
椰汁海底燕窩,綠豆沙
甜品做得幾好,直頭可以拎出黎20蚊一碗賣

中湯任飲
豆漿,橙汁,涼茶,熱水
飲品款式都多
熱茶可以拎茶包沖水
食最後仲可以拎D切片生果

素一 Veggie One
地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B04號舖
營業時間:早上11時至晚上11時
電話:23282102
2019-04-22 1209 浏览
Most vegetarian buffet restaurants serve typical chinese dishes with some western items. This place which was started last month is par beyond excellence.Let me mention the wow things at yhis restaurant1) great ambience2) lots of seats3) well organised and located buffet area4) lots of non chinese dishes (weatern, japanese and indian curry)5) drinks selection is great.. beetroot drink, sugarcane drink, soya milkOverall great food, must visit

1) great ambience
2) lots of seats

2019-04-21 1018 浏览
好開心銅鑼灣終於有素食自助餐!終於可以有新飯堂啦!呢度超好味!超抵食!(本人午餐,晚餐,外賣都試過啦)(仲要係食完之後先發現原來呢間新飯堂喺朋友的老公有份開的,所以琴日朋友又再請我們一班朋友去食Lunch !)最Like 就係壽司,同薑醋蛋!壽司午市,晚市都超多option! 仲超靚!壽司聽講係由新正的壽司師傅整的,所以有一定的水準!除了主菜以外,仲有很多小食!湯我就鐘意胡椒酸菜湯!晚市去食的話,有每枱的冰鎮咕嚕肉!仲有一人一個燉湯!如果無時間坐低食、午市仲可以$48比個盒你夾 take away! 喺銅鑼灣來講!算是非常之抵食!
好開心銅鑼灣終於有素食自助餐
終於可以有新飯堂啦!
呢度超好味!超抵食!
(本人午餐,晚餐,外賣都試過啦)
最Like 就係壽司,同薑醋蛋!
壽司午市,晚市都超多option! 仲超靚!
壽司聽講係由新正的壽司師傅整的,所以有一定的水準!
除了主菜以外,仲有很多小食!
湯我就鐘意胡椒酸菜湯!
晚市去食的話,有每枱的冰鎮咕嚕肉!仲有一人一個燉湯!
2019-04-20 725 浏览
食咗咁多年素食自助餐,素一真係好多種類又好食,一行六人,個個讚不絕口,壽司好精緻,炸物好美味,款式新,飲品紅菜頭檸檬水,好正!絕對是有質素!有創意!必定再次光顧!
2019-04-20
2019-04-18 1019 浏览
看到廣告介紹今天專程揸車搵食、點知極為失望、我同朋友3:18入座已經冇乜嘢食、以為他會有得出但等了一會也未有問一個着西裝的經理、他居然說不會再出了、但我說不是食到四點半嗎?還有1小時就不出食物那你不應該比我們進場了或應該說明不會再添加食物只有這些有客人選擇是不是繼續入座。飲品也是一樣我飲了半杯茅根水、有位女士說會再添加、但我等了一會再出去問另一位穿西裝的男士、他非常沒有禮貌說現在就係得這些了你不合適我也沒辦法😳感受極差、現在其他地方也有很多任食自助餐、我幫襯了很多間未見過一間還有一個小時就不出食物的👎🏿
2019-04-18
2019-04-13 788 浏览
我的表姑媽打電話同我講,佢住附近有間素一新開張問我幾時工作去開銅鑼灣找她吃,我覺得有時吃得太多肉食下齋都好,所以就約左她今天吃,當時剛好是下午茶時間,新開張期間九折優惠,另設加一服務費,下午茶時間是14:30-16:30,90分鐘$68咁抵食是否不好吃呢?唔理咁多食左先講。平時去齋鋪多數D齊很多油,但素一完全不同,沒有這麼多油,會比較健康,而且食物款式有熱湯、茶包有2款選擇、椰汁雪燕、紅菜頭水好飲、菜:南瓜片炒甜豆、鮮淮山雪耳勝瓜,淮山爽口好味,紅燒豆腐煮得好滑,雜菌素蝦,蝦肉很像真蝦,豉油王炒麵都好吃,炒銀針粉、松子菜粒炒飯,薑醋D薑不是太辣,蛋就煮得不太耐所以很淺色未內味,沙爹羊肉串,這個不太好食冇咩味道,壽司都有幾款、煎炸食物:春卷得脆,煎堆仔內有豆容,沙律:菜很新鮮,生果:有西瓜和蜜瓜,甜品:有紅豆糕和紀子桂花糕等等。今餐吃得好飽,表姑媽都吃得好開心🥳,$68真是好吃又不貴仲好健康。真係要多謝姑媽的好介紹。🤗🤗✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2019-04-06 1865 浏览
聽說呢間新開嘅素食餐廳質素不錯,所以今日特登帶埋媽媽前來試吓。到步時不算多人,餐廳仲有好多空位。餐廳空間很寬敞,座位很多,相比其他空間比較狹窄嘅素食餐廳這裏感覺很舒服。首先吃嘅係沙律吧,沙律的款式不是很多,唯一特色是有原個蘋果。熟悉款式比較精緻,在其他素食自助餐廳比較少見,例如有淮山、素蝦、原個芋頭和原個番薯。熟悉普遍都很美味,不算很油也不會太肥膩。最令我回味無窮的是素壽司,我之前在餐廳吃到的素壽司是一樣,現在可以無限任食實在太感動了。意想不到的是這裡有涼伴海藻。手捲是用自撕式包裝紫菜,同搭牛油果,點以豉油,味似三文魚,很回味。飲品有豆漿、竹蔗茅根、夏枯草和紅菜頭檸檬水。

飲品有豆漿、竹蔗茅根、夏枯草和紅菜頭檸檬水。
2019-04-06
$88.2 (午餐)
2019-04-06 1103 浏览
因在街上收到宣傳單將才知道有新素食buffet在銅鑼灣出現,我對素菜都有些興趣,冇理由唔試下,午市價錢每位$78/75分鐘,於銅鑼灣地區不算太貴,地方寬闊,選擇都算OK,有沙律、炸物、前菜、壽司、熱盤、湯、甜品、飲品。我最欣賞是他們refill得快,食物方面,我已經盡力去嘗試多款菜式,但都沒有全部吃過,大約試左七成款式,已經覺得好飽,味道方面不太咸、不太濃味、不太油,我覺得已經可以俾6分,加上有些菜式,我覺得係值得推介,如燻魚、蘆薈腐皮壽司、炸南瓜餅、春卷、腐皮卷、炒麵、咖哩銀針粉、南乳斎、紅菜頭檸水、OX醬都好味,沙律菜都新鮮,但款式很少,生果款式都不多同完全唔甜,肚子冇位可以不吃,但整體可以比7.5-8分,最後一提,由於大廈屬於新落成,裝修味比較明顯,如果介意的話就遲少少先去試!
2019-04-04
  • 燻魚、蘆薈腐皮壽司、南乳齋、XO醬
2019-04-03 849 浏览
聽朋友話銅鑼灣開左間任吃5嬲的素吃館!所以週末和朋友去左試下,種類果然超多!連素吃shushi 都有!認真有心思!還有(🐷)腳姜style,必吃!不過係沒🐷!只有醋和姜!還有那個🥚!推薦!最後有我最愛海底椰子紅蘿蔔湯!好清甜!絕對沒有味道精感覺!我認為絕對符合港人口味!而且他們還有調味料Bar,認真細心!環境方面走的是清新路線!地方應該有5000呎甘大!明亮小清新路線!我覺得朋友聚會或者公司聚會好地方!最緊要價錢好抵吃!我吃左4around,飽到要輔住牆走!
2019-04-03
一行十多人,見新餐廳清潔又美觀,加上十多人,在銅鑼灣除中餐以外不易揾位食,這裡便很適合。特別一讚是日式素食,聽說是來自一級日式料理的師傅,所以無論賣相還是食物質素及味道,均是像真度極高的日本料理素食,試過好多間新派素食,只有這間一試難忘,留下深刻印象,一定會再來。希望可以保持水準。其次要讚的是甜品,賣相美觀,味道大致很好,唯獨豆漿可以減少一點甜度。地方清潔,畢竟是新裝修,設備和樓面大致舒適,服務員亦主動,親切,不錯。

2019-04-01
  • 日式料理
2019-03-31 739 浏览
收工同朋友去行街,見到傳單話呢間係新開的素食自助餐,仲有9折discount,銅鑼灣百幾蚊就有buffet食都幾抵,同埋都想食清d,就去試下啦。餐廳門口有個feature wall,聽老闆話係特登邀請藝術家畫上去的,都幾得意幾抽象feel😆室內好大好光猛,感覺好舒服,老闆話牆上的畫都係畫家親手畫上去,分左春夏秋冬四季,感覺入到黎個人都突然變得好有文化😂😂😂拎食物既位置竟然有壽司師傅坐鎮,即場製作估唔到素食的款式有咁多除左基本既中式炒菜之外,仲有好多日式素食。三文魚魚生仿真度極高,幾可亂真,壽司飯的調味亦恰到好處。素雜錦魚生素壽司素米紙卷味道清新,適合解膩。如果可以加入芒果條、紅椒條、牛油果或者素肉條就更加好豆腐沙律枝豆都有?平時去日本餐廳食一份都幾十蚊,呢到竟然任攞我最愛的芋頭同蕃薯芋頭好綿,黃心蕃薯好甜,大愛素魚生,花之戀,昆布烏東,米紙卷壽司都有好多款口味,最鍾意酸甜蕃茄蓉放上壽司,應該是扮海膽或魚籽吧?很配好好味!其實仲有炒秋葵、薑醋蛋、苦瓜湯,紅菜頭檸檬水等等我都好推介,但唔記得左影相。總結黎講,食物質素高,款式多,價錢又平。仲有值得一贊既係侍應服務態度非常好,有禮親切,值得我

拎食物既位置竟然有壽司師傅坐鎮,即場製作

估唔到素食的款式有咁多

素雜錦魚生

壽司

素米紙卷味道清新,適合解膩。
如果可以加入芒果條、紅椒條、牛油果或者素肉條就更加好

豆腐沙律

枝豆都有?平時去日本餐廳食一份都幾十蚊,呢到竟然任攞

我最愛的芋頭同蕃薯
芋頭好綿,黃心蕃薯好甜,大愛

素魚生,花之戀,昆布烏東,米紙卷

其實仲有
炒秋葵、
薑醋蛋、
苦瓜湯,
紅菜頭檸檬水等等我都好推介,但唔記得左影相。

總結黎講,食物質素高,款式多,價錢又平。仲有值得一贊既係侍應服務態度非常好,有禮親切,值得我再番黎幫襯

2019-03-29
2019-03-30 427 浏览
Cp值高 野食種類繁多又唔油唔膩,比起其他素食自助餐店好食健康好多,基本上除左生果之外其他嘢食都okay,亦有個別好好食。除此之外,衛生好好,完全冇一啲dirty嘅地方,廁所又乾淨。 服務簡直係超班,個個服務員都滿帶笑容 經理個個都超好人,又介紹咩好食。環境以舒適為主題,通道又唔迫,啲櫈又舒服 地理位置又好,附近又有好多車到,又有地鐵 唔驚去會好煩。價錢同其他素食自助餐一樣,但其他因素令我覺得呢到好好多。因為新開關係,希望keep到。
Cp值高

環境以舒適為主題,通道又唔迫,啲櫈又舒服

地理位置又好,附近又有好多車到,又有地鐵 唔驚去會好煩。

價錢同其他素食自助餐一樣,但其他因素令我覺得呢到好好多。

因為新開關係,希望keep到。