2015-07-26 2591 浏览
星期日3點幾特登過海來到尖沙咀韓國街搵炸雞食, 其實我唔太like食韓國野, 原因是太濃味. 但今日老公興致勃勃話帶我去試食, 咁咪試下lor.... 叫了雞沙律, 沙律既醬汁味道特別, 但雞柳食左兩條就覺口乾這個是甜酸醬炸雞, 咬落第一啖覺得幾好食甜甜酸酸, 但食到第二三啖就覺得好漏好濃味, 醬汁過多, 吃了件就全部交由老公代勞.看來我跟韓國美食都係無縁

叫了雞沙律, 沙律既醬汁味道特別, 但雞柳食左兩條就覺口乾
看來我跟韓國美食都係無縁
2015-07-12
2015-07-09 2793 浏览
約了GOGO去行街食飯,想食韓國菜,但又唔想食韓燒,想起了炸雞,便去了 Red Chicken,之前成日排長龍呀,預要等,點知去到即有位,可能因二人易有位或熱潮減退了。環境是型格的設計,啡磚牆身,霓虹燈光,有點酒吧的感覺,播放著韓國MV,不禁狂看了電視。MENU,見到有期間限定,個價仲要係平點。好多口味選擇。餐前小食。海特,$35 & 桃飲料,$33,我要了海特,啤酒送炸雞,爽呀。香辣汁炸雞,$173,份量好多,兩個女仔必食唔晒,好大件炸雞,外皮脆,但厚左點,香辣汁酸酸甜甜,少少辣,開胃又惹味呀。咖喱忌廉雞配芝味薯條,$108,是期間限定來的,價格比較平,份量都比較少.炸雞一樣咁大件,個醬有點似出前一丁的咖喱粉味,少少忌廉味,甜甜地,味道一般呀。芝味薯條,加上了芝士粉的粗身薯條,味道不俗。因二人食之下好飽同好漏,最後打包,味道的確不俗,如果成班人食更好呀。
MENU,見到有期間限定,個價仲要係平點。
好多口味選擇。
餐前小食。
芝味薯條,加上了芝士粉的粗身薯條,味道不俗。

2015-06-30 2421 浏览
想試呢間嘢好耐,猶記得星星熱潮時,呢間嘢排隊排得超誇張。呢次晚飯後經過見冇人排隊,就諗住入去啤一啤,同會一會個炸雞!坐低見到有個$118連薯條嘅期間限定 (雞得半份),心諗仲好啦,飯後下場志在一試,因為就咁嗌全份最平都要$163,堅貴!慳埋叫支啤酒好過!▼ 前菜:沙律 + 脆條 + 蘿蔔 ▼包埋嘅,最好食係蘿蔔。▼ 無骨雪花蜜糖牛油炸雞 配洋蔥味薯條 $118 ▼結果係…..相當失望!首先,上左前菜之後等咗勁耐都未嚟!一問之下個waiter先講原來係因為冇晒薯條!!!! 咩料呀….唔問你都唔出聲,問佢幾時有佢又話要好耐,問佢有冇野可代薯條又ee哦哦話唔知!最後都冇佢咁好氣,叫佢上左D雞先,薯條後補!然後D雞話咁快就出到嚟。一食之下,仲嬲……….炸雞外層竟然係腍的,雞肉竟然係嚡的!!!炸雞最唔應該出現嘅,佢都出現晒!送佢兩個字:失敗!!而重點係佢仲竟然收咁貴,真係超級唔抵!招牌菜都搞成咁,想人返轉頭都好難!而最後千呼萬喚的薯條,是熱的,但唔好味的。洋蔥味就是一堆唔好味的味粉……無言鳥……

▼ 前菜:沙律 + 脆條 + 蘿蔔 ▼

包埋嘅,最好食係蘿蔔。
▼ 無骨雪花蜜糖牛油炸雞 配洋蔥味薯條 $118 ▼

無言鳥……
2015-06-03 2509 浏览
《紅雞》韓國潮流當道 香港人依家咩都要韓 又點少得食呢同朋友2個人去左食呢間韓式炸雞餐廳聽講最近好多人食 要排隊 幸好我地晚上9:30去到不用排即入即叫即食叫左幾樣野食 包括炸雞 卡邦尼年糕 仲有木魚魚子玉子卷叫左可樂啤酒飲 (飲品好貴超唔抵喔)飲品真係開天價 叫細細杯生啤都要差不多$80!真心太貴太貴了!食炸雞一定配啤酒但啤酒咁貴真心食水太深 有啲心痛和不滿 食物賣相不差 但味道真的沒有很好或突出都是十分普通 😞😞甚至愈食愈難入口百聞百聽真的不如自己去一嘗 尤其係個玉子卷最叫人失望 真的味道不好 我們都覺得太包裝食物feel 姐係唔係新鮮出爐整又過甜了 食2啖已覺好飽濟 玉子卷質素不高(反而我很推介「李家」的芝士蛋卷!好食多了!) ◀️2個人食$650埋單 ▶️由於價物不成比 整體上講每樣菜都貴 而且最重要是 沒有讓我們食出物有所值的感覺 所以整體而言這餐是相當相當的不抵食喔 ·相比起 咁我寧願推薦大家去食「李家」這樣會比較心甘情願付錢一點哈 起碼價物較值

《紅雞》

韓國潮流當道 香港人依家咩都要韓 又點少得食呢

同朋友2個人去左食呢間韓式炸雞餐廳

叫左幾樣野食 包括炸雞

卡邦尼年糕

仲有木魚魚子玉子卷

叫左可樂啤酒飲 (飲品好貴超唔抵喔)

飲品真係開天價 叫細細杯生啤都要差不多$80!

真心太貴太貴了!食炸雞一定配啤酒

但啤酒咁貴真心食水太深 有啲心痛和不滿

食物賣相不差 但味道真的沒有很好或突出
都是十分普通 😞😞甚至愈食愈難入口

百聞百聽真的不如自己去一嘗

尤其係個玉子卷最叫人失望 真的味道不好

我們都覺得太包裝食物feel 姐係唔係新鮮出爐整

又過甜了 食2啖已覺好飽濟 玉子卷質素不高

(反而我很推介「李家」的芝士蛋卷!好食多了!)

◀️2個人食$650埋單 ▶️

由於價物不成比

整體上講每樣菜都貴 而且最重要是

沒有讓我們食出物有所值的感覺

所以整體而言這餐是相當相當的不抵食喔 ·

相比起 咁我寧願推薦大家去食「李家」
這樣會比較心甘情願付錢一點哈 起碼價物較值
完全 唔好食!對炸雞失望到爆!衰過kfc炸雞,但貴10倍
賣相不好喔 而且味道也很普通
最失望係呢個 因為抱既期待最大 玉子似係包裝貨 唔似現成整煮既 太甜 食2啖就無胃口食 因為唔太好味
$350 (宵夜)
2015-06-01 1949 浏览
收工閒逛到尖沙嘴,本來打算去平時去開既地方,但係無開,唯有係韓國街附近兜圈尋找美食。經過因為星星而出名既炸雞啤酒,有興趣一試。接近凌晨,無需等位直接入座,內部裝修的確有韓國風味。餐牌裡面全部都係有關炸雞既菜式,兩百幾既價錢,分別叫左一份炸雞年糕同普通炸雞,再兩杯啤酒。但原來每份單品既分量非常多,如果兩個人應該叫一份就夠。普通炸雞外皮香脆,肉汁頗多,的確值得同朋友離食。但炸雞炒年糕既味道就偏甜同濃味,可能係韓國料理既習慣,但單單以雞塊既質量同味道離講,炒年糕既雞比普通單點炸雞要好食,肉質更嫩。兩個人食左七百左右,感覺小貴,但志在同朋友收工飲杯野食下小食,最後打包各半份歸家,因為分量實在太多啦。
經過因為星星而出名既炸雞啤酒,有興趣一試。
接近凌晨,無需等位直接入座,內部裝修的確有韓國風味。
但原來每份單品既分量非常多,如果兩個人應該叫一份就夠。
普通炸雞外皮香脆,肉汁頗多,的確值得同朋友離食。
$350 (宵夜)
2015-05-31 1604 浏览
Happy Friday 的晚上,男友好想食韓國嘢,醒起金巴利道有間李家食韓式炸雞, 心思思去排隊,天氣好熱排隊嘅人好多,頂唔順要轉其他地方了。係openrice 見到附近有間叫紅雞的韓國餐廳,comments 唔錯就去試試。雖然都一樣要排隊但條人龍短d, 等左30mins 就到我們了。餐牌上有多款唔同口味的炸雞,另有韓國煎餅,年糕等等。食物嘅環境比較暗,枱同枱之間唔算太逼,但係k-pop video 歌聲下,好嘈....好難傾到計。落完單先上既前菜。我哋叫咗大蔥炸雞,近二百蚊既價錢,份量好大,兩個人食一碟,都已經飽飽地。雞肉質地尚算軟身,但本身冇乜味道,要靠個另外上的醬汁幫幫手。而碟明太子卷蛋又係好大碟,食兩舊已經好滯,個topping 是很不錯,但唔明點解個蛋係甜嘅,同平時壽司店食既甜蛋係一樣, 我諗如果係咸既應該會好食啲。

落完單先上既前菜。
明太子蛋卷
2015-05-29
2015-05-29 1763 浏览
收工約朋友去尖沙咀個邊食野,因為韓潮既關係,所以就去咗紅雞,食雞飲啤。 一入去就聽到K-POP,營造左韓國既氣氛。 入去坐低等左陣,就送上前菜,前菜有蘿蔔,蝦條,椰菜沙律。 個蘿蔔真係幾好食,酸酸地好開胃;沙律同蝦條冇特別啦,咁我都唔多講。同朋友吹水當然要有啤酒啦 所以就叫左杯kronenbourg 1664,個人黎講幾中意佢個味道,微帶點果香,同埋夠哂fizzy!之後就叫左個招牌小食-半半炸雞,個雞既醬係幾有特色同都夠脆既,但可惜d雞肉又[諧],d油又太多,粉又厚,同KFC冇咩分別,我個刻真心覺得KFC個句we do chicken right.原本都唔係吹水。半半炸雞$173盤,太唔抵,kfc都只係$119就有3人份量既一筒分享。所以我覺得半半炸雞冇其他人講得咁好食,或者係抽獎既遊戲啦,而我唔好彩囉,希望大家唔係咁啦。每人埋單$250左右,我覺得就係買個氣氛、新鮮感同叫有個地方同朋友吹下水啫,但回頭率就唔高。
2015-05-20
2015-05-26 1553 浏览
依家香港愈開愈多炸雞店,但我竟然未試過red chicken,所以今日決定一次。其實佢又未去到大家講到咁好既,但辣炸雞真係有番啲辣度。而我覺得最正反而係佢既飛魚子蛋卷同卡邦尼炒年糕,佢啲芝士真係正到不得了,好好味。而個蛋卷好足料,非常好!
  • 飛魚子蛋卷,
  • 卡邦尼炒年糕
2015-05-25 1156 浏览
到尖咀嘅韓國街,好多人食吓品隊Wo,但大家有冇諗係食炸雞飲吓beer 呢?一諗到炸雞,我就一定諗到食Red chicken,但如果你係夜晚去又book 位,都幾難唔洗排隊就入到去。佢呢排有新炸雞推出,因為個名太長,真係記唔係好到,盡力。先嚟一張齊嘢相。佢個新限定版炸雞有幾隻,我就揀咗呢隻蜜糖牛油炸雞。價錢冇平時食開嘅半半炸雞咁貴,但當然地,份量都打咗折扣。佢呢個炸雞係甜嘅,啱晒女士們。個著條係洋蔥味,好似M記shake shake 果啲,好好味。個沙律有柚子做調味,開胃一條,真係一食就上晒手,停唔到嘅。但食多幾件就會覺得口乾,飲得嘅朋友可以叫個Beer,真係好滿足嘅一餐。總結,如果你唔怕等,好想食啲好蛋白質嘢真係要試一試呢度。如果佢呢隻限定炸雞仲有,當然推介。冇嘅話,真心推介冇骨半半炸雞(要加錢)再加一杯beer 真係好爽

佢呢排有新炸雞推出,因為個名太長,真係記唔係好到,盡力。
蜜糖牛油炸雞 + 柚子雞肉沙律
個沙律有柚子做調味,開胃一條,真係一食就上晒手,停唔到嘅。
close up - 蜜糖牛油炸雞
close up - 柚子雞肉沙律
總結,如果你唔怕等,好想食啲好蛋白質嘢真係要試一試呢度。
再加一杯beer 真係好爽

2015-05-16
蜜糖牛油炸雞 + 柚子雞肉沙律
close up - 蜜糖牛油炸雞
close up - 柚子雞肉沙律
  • 蜜糖牛油炸雞
2015-05-06 1177 浏览
第一次食呢間炸雞,18:30 見佢唔使等位所以試下。原味炸雞,好大份,可惜炸得唔係太脆!有啲失望。個海鮮煎餅好大份夠晒食,仲有個好好食的有辣醬。兩樣已夠兩個人食。加杯啤酒,飽晒。

2015-04-29 1300 浏览
紅雞這天與男友在尖沙咀逛街,又要想想吃什麼了。我們常常碰到這個傷腦筋的問題,男友經常都想吃小菜或火鍋,而我就比較挑吃,整天都想吃日式或韓式燒烤,還有西餐吃牛扒等。今天男友給我話事權,我便決定到紅雞吃炸雞!甫進餐廳,燈光比較暗,客人都是三五成群一大班朋友一起快樂地吃炸雞。看看餐牌,選擇也不少,我和男友決定叫蜜糖牛油炸雞及海鮮煎餅。在等候的過程中,店員先端上前菜,前菜包括沙律及蝦條等。等了大約15分鐘炸雞終於上枱了!無骨雪花蜜糖牛油炸雞 配洋蔥味薯條 $118炸雞份量很多,每隻炸雞上都有很多蜜糖牛油汁,牛油味好濃,感覺有點搶過了蜜糖的味道,雞的外層不夠脆,炸漿較厚,但肉質挺嫩滑。另外,薯條被醬汁弄得完全不脆,全都是腍腍爛爛的,有點失望。海鮮煎餅$158這塊海鮮煎餅非常大塊,像一個普通批薄餅一樣大,而且用料十足,入邊有很多海鮮碎粒,而且煎得十分香脆,外脆內腍,調味亦剛剛好,再配上特製的微辣醬汁,非常惹味!-----------------------------------紅雞 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈UG層B舖

紅雞
今天男友給我話事權,我便決定到紅雞吃炸雞
等了大約15分鐘炸雞終於上枱了!
無骨雪花蜜糖牛油炸雞 配洋蔥味薯條 $118
另外,薯條被醬汁弄得完全不脆,全都是腍腍爛爛的,有點失望。
海鮮煎餅$158
紅雞 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈UG層B舖

2015-04-25
  • 海鮮煎餅
韓國菜一直都係我喜歡的菜式其中之一,所以大約一個月都必食一次。之前曾經同朋友食過紅雞(等了差不多一小時),食過吾錯又食品大份量,因而今次 男人話想食韓國菜就決定去紅雞再試。今日9點鐘都才到達,等了大約15分鐘已有位置。音樂依然都是強勁的韓國MV,反而待應增加多了香港人少了份韓國感覺。叫了野食之後待應來了3個 小食,很快叫了2個的食品都放在桌面。秘制蒜香汁炸雞($173):沒想到都是有汁的,香香的蒜香汁加上有骨的雞件好香口,而紅雞用的粉好好,沒有因為多汁而令到粉同雞分開左。雞肉沒 有因為炸雞而令到“鞋”口了,還有嫩而有雞肉香味。份量都好足夠,大約都有十舊炸雞。講真食第一舊好好味,但當食到第三舊已經覺得好滯....最 後係留左4舊外賣回家吃...韓式飛魚子芝士拼雞蛋卷($128):之前食過了係覺得超大份同魚子勁多,所以今次同男人黎一定要試。今次份量依然好大份,芝士比上次更多更香。 雞蛋卷一層層類似日式的玉子,上面芝士,蕃茄醬加魚子配上雞蛋卷配合得好好。蘋果燒酒 ($78):黎到完全沒有蘋果味,要問待應幾次先有待應試嗅有冇蘋果味才再加。燒酒味比較少(或許因為有冰關係),蘋果味偏甜。完全吾覺得
蘋果燒酒
秘制蒜香汁炸雞
韓式飛魚子芝士拼雞蛋卷

蘋果燒酒 ($78):黎到完全沒有蘋果味,要問待應幾次先有待應試嗅有冇蘋果味才再加。燒酒味比較少(或許因為有冰關係),蘋果味偏甜。完全吾覺得有酒味 的感覺。但以$78黎講還可接受。

總結:只叫了2個食品同燒酒都足以令到吃不完一半而令到要叫外賣。2個人黎食講真係太多,最好3個人或以上就可以食到吾同的食品
2015-04-22
韓式飛魚子芝士拼雞蛋卷
2015-02-12 3036 浏览
之前試過摸門釘但聽朋友講都OK未黎試下囉星期日7點零係就係好多位, 門口個姐姐話入座起限時1.5小時, 我同男人食飯最慢記錄係半個鐘, 差唔多啦但見佢咁堅持話窗口D吉檯係有人book左咁我地都無可奈何sip果張2人檯坐態度呢D見仁見智啦, 但就唔覺得特別客氣anyway, 叫左一份原裝辣炒年糕, 一個字: 差得個辣字都算, 魚糕同年糕夾埋都少果D洋蔥... 完全唔抵食基本野唔掂, 跟住試佢個卡邦尼炸雞.夠大碟而且個味都OK, 但對2個人黎講會heavy左少少咁我地偷聽到隔離個pair好似食過咁; 指明要侍應俾碟原味炸雞點既醬啦, 個樣有D辣辣地既, 咁我男人未打算跟住叫黎試下囉, 點知另一個姐姐話冇, 而且果D唔係咩原味就走左(!) WHAT, 咁佢地檯面果碟咩黎架?! 你了解都唔了解下就reject人, 都幾好服務吖~之後冇耐隔離檯又再order多碟sauce... 頂吖食既中途有望過下D侍應, 基本上都係打扮得似韓國人既香港後生女, 冇咩客order野就會自己企買一邊吹水-- 全部戴曬口罩的, 真係好衛生. 食完都唔想留得耐, 埋單四百幾(我地叫左一杯Stella同2支水)冇呀,
之前試過摸門釘但聽朋友講都OK未黎試下囉

態度呢D見仁見智啦, 但就唔覺得特別客氣
anyway, 叫左一份原裝辣炒年糕, 一個字: 差
基本野唔掂, 跟住試佢個卡邦尼炸雞.
夠大碟而且個味都OK, 但對2個人黎講會heavy左少少
之後冇耐隔離檯又再order多碟sauce... 頂吖

冇呀, 唔會再幫趁架喇~ 除非free左加一或者半價啦, 如果唔係我都寧願去食D有質素食物同服務既餐廳. 真係大把韓國野好過佢
题外话/补充资料: 除非free左加一或者半價啦, 如果唔係我都寧願去食D有質素食物同服務既餐廳. 真係大把韓國野好過佢 成本menu最抵係水, HK$5支, 抵到爛
2015-02-08
2015-02-10 3068 浏览
原本今晚跟友人相約到尖沙咀Oppa coffee bar restaurant,但到店時已截單了。。。但亦無損我倆的雅興,因為在尖沙咀仍然有很多林林總總的韓式餐廰,他們通常都會營業到零晨的;我們從金巴利街步行至金巴利道,看到了一間充滿韓國夜店裝修的餐廳"Red chicken",這裹顧名思義賣韓式炸雞的。我們選了韓式蜂蜜檸檬炸雞及比薩餅炒年糕,飲品方面我們選了蜜桃燒酒。點了菜不久侍應便奉上了前菜,前菜包括椰菜沙律、蝦條及酸蘿蔔;酸蘿蔔不錯在清理前菜不久熱辣辣的炸雞已送上檯,韓式蜂蜜檸檬炸雞#炸雞即叫即炸,炸雞入口外脆內軟~而且還有肉汁留出,廚師火喉掌握功不可沒而蜂蜜醬亦充滿檸檬清香,細嚐下醬汁中應該加入了柚子比薩餅炒年糕#Pizza醬配炒年糕賣相相當新穎,蕃茄醬跟年糕尚算夾味年糕有嘴勁口感很Q,夾年糕的時候還有起絲呢蜜桃燒酒#蜜桃味不重易入口,冰塊形狀彼細不怕倒瀉,但酒精成份蠻多。。。我跟友人喝光後紅都臉哂了老實說蜂蜜檸檬炸雞彼像中式的西檸雞,大家還是試他們的無骨香辣汁炒雞吧,整體而言大家可以一試~
在清理前菜不久熱辣辣的炸雞已送上檯,韓式蜂蜜檸檬炸雞炸雞即叫即炸,炸雞入口外脆內軟~而且還有肉汁留出,廚師火喉掌握功不可沒
而蜂蜜醬亦充滿檸檬清香,細嚐下醬汁中應該加入了柚子
2015-02-01
$250 (宵夜)
2015-02-09 2411 浏览
由星星熱到依家...終於試到啦~~~6:00去到..餐廳已經差不多滿坐....先奉上小食~~~等10分鐘倒炸雞上枱~~!!!有炸雞點可以無啤酒?因為怕太辣~所以唔敢叫一半一半~原味都好好食~熱辣辣~~~外脆內軟又唔會好油D雞都幾多...一桶兩個人食都好夠下....今次食唔到...下次一定要試埋其他野~!!!p.s. 食完先7點..但已經排隊啦....好CRAZY....
由星星熱到依家...終於試到啦~~~

6:00去到..餐廳已經差不多滿坐....

先奉上小食~~~
等10分鐘倒炸雞上枱~~!!!
炸雞點可以無啤酒?
因為怕太辣~所以唔敢叫一半一半~
原味都好好食~熱辣辣~~~外脆內軟又唔會好油
D雞都幾多...一桶兩個人食都好夠下....

今次食唔到...下次一定要試埋其他野~!!!

2015-01-17