2016-05-11 254 浏览
Baga Lime/Hite Cider$98雖然$98不太平,但極為大杯。若不太愛好酒,可二人分享。我不愛酒,但依然獨飮一杯,回家後發覺好頭暈。酒精成分較輕,但我不飮酒覺得幾重。賣相特別,因此帶姨媽一來。以果汁與啤酒較一般酒易入口。青檸較西柚好飮!
Baga Lime/Hite Cider$98

雖然$98不太平,但極為大杯。
若不太愛好酒,可二人分享。
我不愛酒,但依然獨飮一杯,回家後發覺好頭暈。
酒精成分較輕,但我不飮酒覺得幾重。
賣相特別,因此帶姨媽一來。以果汁與啤酒較一般酒易入口。
青檸較西柚好飮!
2016-05-10
2016-05-04 306 浏览
黎到呢間韓式店,暗紅色嘅燈光配合返紅雞呢個名😝環境都幾寬闊,啱晒一大班朋友黎吹水!頭盤有沙律,算系幾清新,紫菜蝦條(好味)同酸蘿白,好開胃炸雞有大約7-8件食起上嚟好方便,因為冇骨!加上酸酸甜甜嘅醬汁好開胃🙂但略嫌炸得吾夠香脆🙄薯條粗身夠脆😝加左椒鹽,薯肉算多,又吾會無味👍吾點茄汁食都得魚片烏冬好有份量,兩個人食都好夠!😌材料都好足,有魚片,魚腐,金菇,洋蔥⋯湯底加左少少黑椒調味,所以有小小辣,不過系幾惹味😼加上烏冬夠滑又帶點煙軔,值得一試見到Honey beer同Honey baga cider都幾特別,所以都叫左黎試試🍻honey beer係啤酒加上蜜糖,等蜜糖慢慢溶化,中和左啤酒嘅苦味另外,honey baga cider好大杯,加左冰啤酒好夠凍,混合Apple cider同蜜糖,會比較甜!女士會易接受d💁

我不喜歡喝酒,啤酒也極少喝。然而,這晚跟友人來到這家像Pub般的韓式炸雞店,我對啤酒竟失去抗禦力,獨自完成了人生第一杯的啤酒。雖然當日不是開心星期5,但我的心情已像到了星期5一樣輕鬆,可以跟友人一起去吃個熱潮不減的啤酒炸雞晚餐!不過,為了這一頓,我罷吃午餐,因為這炸雞一定令我長脂肪的。所以,我們也吃了不少,希望大家不會被我們的大食量嚇怕吧!被饑餓感折磨了一整天的我們,就點了以下的菜式:- 韓式拌牛肉沙律- 無骨蜜糖牛油炸雞- 香脆炒年糕- Baga Lime Cider- Honey Beer好像太多了?我們三人行,其中有一個不太敢跟酒,所以跟另一位朋友SHARE!先來的是沙律。看上去,似乎不太吸引,牛肉也像煮得過熟的樣子,我跟朋友都不寄厚望;那些沙律菜和醋傳來酸酸的味道,卻倒是令我們食欲大振,胃口開始「打開」。雖然是沙律,但牛肉竟是暖暖的,感覺有點搞笑,但這也證明是新鮮的。看起來是過熟,但吃起來還是嫩滑,味道甜甜的,就像牛肉石鍋飯裡的牛肉一樣。沙律菜份量多,汁和醋跟牛肉與菜的味道出奇地「夾」,感覺不像在吃沙律,更像在吃一碟主菜呢。無骨蜜糖牛油炸雞 ($138)蜜糖牛油味炸雞著實吸引,

被饑餓感折磨了一整天的我們,就點了以下的菜式:
- 韓式拌牛肉沙律
- 無骨蜜糖牛油炸雞
- 香脆炒年糕

- Baga Lime Cider
- Honey Beer

韓式拌牛肉沙律
無骨蜜糖牛油炸雞 ($138)

蜜糖牛油味炸雞著實吸引,聽了名字已經讓我很想試。據我所知道,這道菜不是很多地方能吃到,況且這是「無骨」,對女生來說,這是很體貼的炸雞處理手法,所以,教我如何可以抵抗到誘惑呢?

吃過蜂蜜牛油味薯片的我,對這個味道配搭的食物總是有種偏好,故看到這味炸雞時,我已經很期待。果然,它來到眼前,的確沒有令我失望。嘩,很香濃的蜜糖和牛油味哦,未吃已經令我垂涎呢。
無骨蜜糖牛油炸雞
這籃炸雞是半份的半量,配有我最愛的粗薯條,雞約有7件,3人分也不會太多呢。炸雞的蜜糖和牛油味很香,很濃,不但能滿足味覺,更滿足了嗅覺呢。一邊吃,一邊「索」著那股香氣,令人興奮忘形。炸雞外皮脆,雞肉不會很乾,肉質嫩滑,吃起來「啖啖肉」,很痛快!
粗薯條也沾上蜜糖牛油醬,就如在吃新鮮的「蜂蜜牛油薯條」,正!
香脆炒年糕
香脆炒年糕 ($108)
吃完炸雞,朋友覺得不夠「爽」,於是再追加這個特別的年糕。平日吃的年糕不是拌泡菜,或是湯年糕、就是卡邦尼年糕,但這個「香脆炒年糕」就超夠新意呢!
因為係脆炒的關係,年糕外皮帶點脆,又掛著一些醬汁;碟中拌著一隻半生熟的雞蛋,一刺穿,蛋黃汁溢出,為年糕增添另一個風味。
不過,單是年糕,熱呼呼,沾著甜辣醬,脆脆的,又有點焦,「香口」煙韌之餘又夠惹味,真的讓我們吃到停不下口。回看早前的食評,似乎較少人點這個來吃呢。我極度向大家推介這個呢,真的很美味可口!

至於飲品,分別是 Baga Lime Cider ($98) 和 Honey
Beer ($88)。
Honey Beer
就賣相來說,Cider 一定完勝,但其實 Honey Beer 都有其特別之處,因為它另外有個「蜂巢」,可以自己加味!
Honey Beer
雖然我只淺嚐一口,但我覺得味道還是挺特別的,有了蜜糖的味道,啤酒便不會那麼澀呢。
Baga Lime Cider
而我自己一個人享用
的 Baga Lime Cider,酒精成分相對較輕。韓式飲品賣相都一般很特別,亦會採用果汁與啤酒配搭,讓酒量淺的女生也可一嚐「啤酒配炸雞」的豪邁。這杯蘋果果酒倒在青檸汁上,甜甜的,喝起來那酒味也不會很「嗆」喉,比單跟蘋果果酒好味多了呢!正因如此,我也順利完成了人生第一杯的啤酒!

其實食物來到前,餐廳會提供小吃的,不過我不太感興趣,所以就直接Skip了,沒有著墨。
不知道你會不會發覺相片比較暗,這是因為受到餐廳的燈光影響。這餐廳是Pub,愈夜愈多人,氣氛亦愈好愈熱鬧。要是欣賞完演唱會肚子餓的話,這也算是個不錯的選擇呢。
题外话/补充资料: 韓式拌牛肉沙律有驚喜~ 香脆炒年糕勁特別!!!
2016-04-21
無骨蜜糖牛油炸雞
香脆炒年糕
Baga Lime Cider
2016-05-03 544 浏览
同朋友去左尖沙咀的韓國街找韓食,枱頭望下見到紅雞招牌幾搶,今晚一於食炸雞喇!晚餐時間都幾full,不過好彩唔洗排隊,去到就有近窗口位坐,都坐得幾舒服。可是後面張枱的幾個客人講野好大聲,好嘈,嘈到我同朋友都唔係好傾到計。餐廳裡有幾部電視係甘loop kpop mv, 韓粉岩哂!望住oppa食野都開心啲Menu都幾多選擇,炸雞有幾款都係無骨,心思思之下揀左個蜂蜜檸檬無骨炸雞。原來炸雞係一定配薯條,太多薯條唔想食。炸雞有七件,味道還好,但係炸得唔夠脆,好似擺左好耐甘,林哂。甘就百幾蚊,好貴,我覺得kfc會好食啲囉。而且無手套,一定要用叉食。兩個人就嗌多個魚腐烏冬鍋,原來都幾大鍋,三四個人share會好啲,兩個人食唔哂。烏冬反而唔錯,幾彈牙,有口感。魚腐多種類,份量都多。個湯都幾好味,有少少辣,有啲黑椒。但係個鍋成二百幾蚊,真係好貴同唔值。食炸雞就緊係要配啤酒喇!店裏強推honey beer唔錯,落蜜糖要等一陣攪下先好飲,蜜糖溶左會見到啤酒面有啲蜜糖"膠",證明係真•蜜糖,哈哈!另外嗌多個honey baga beer, 將somersby 倒轉,加蜜糖,檸檬,本身好大期望,個樣甘靚,點知一飲
原來炸雞係一定配薯條,太多薯條唔想食。

而且無手套,一定要用叉食。
但係個鍋成二百幾蚊,真係好貴同唔值。
另外嗌多個honey baga beer, 將somersby 倒轉,加蜜糖,檸檬,本身好大期望,個樣甘靚,點知一飲中伏,勁重vodka,完全飲唔到sonersby味,即時放底無再飲。食完成飲飯再比多次樣會佢,再飲下,等啲冰同蜜糖溶左好甜,易接受啲,不過都係麻麻地...
2016-05-01
  • honey beer
2016-05-02 313 浏览
無骨雪花蜜糖牛油炸雞(10分/8.5分)現在好多地方都會食到韓式炸雞🐔但e到除左有普通既炸雞仲有無骨既炸雞選擇岩曬d懶又為食既人😏e個炸雞係面上就灑左好多用糖霜做既雪花同搽上好多牛油蜜糖😍未食個陣都怕油膩但食落ge驚喜係炸雞不但不膩反而有蜜糖既甜香😚雞亦十分嫩滑😎薯條同樣沾上了牛油蜜糖食落去醬汁當中的牛油香更突出😋真係令人食唔停口🌞韓式海鮮鍋巴湯(10分滿分/6-7分)店員放低個海鮮湯個陣以經望到了滿滿的海鮮分佈了在湯中唔同既地方有蟹,蝦,魷魚,蜆肉,扇貝等覺得好吸引😍D海鮮的確無令我地失望吸收曬辣湯既精華煮得十分香口又惹味😋全部海鮮都可以煮到好淋特別係蟹同蜆🙈可惜係辣湯唔能夠汲取海鮮既鮮味😕只係飲到湯既辣味有d美中不足如果呢一點能夠改善個湯就perfect池了👍Honey Beer(10分/7.5分)Beer黎到個陣店員會幫你將一大舊蜂巢放落去🐝開始飲個陣都覺得好普通同平時飲ge啤酒無乜分別但當啤酒中既蜂巢慢慢容係啤酒入面佢就會蓋過左啤酒本身既苦澀味🍺等耐D之後重會飲到微微既蜜糖味添😍呢杯Beer較容易入口就算本身唔係好飲得酒既人都可以試下👍💕💕配埋炸雞簡直一流😋BAGA Beer(
無骨雪花蜜糖牛油炸雞(10分/8.5分)

現在好多地方都會食到韓式炸雞🐔
雞亦十分嫩滑😎
薯條同樣沾上了牛油蜜糖
食落去醬汁當中的牛油香更突出😋
真係令人食唔停口🌞

韓式海鮮鍋巴湯(10分滿分/6-7分)

有蟹,蝦,魷魚,蜆肉,扇貝等
覺得好吸引😍
可惜係辣湯唔能夠汲取海鮮既鮮味😕
只係飲到湯既辣味
有d美中不足
如果呢一點能夠改善個湯就perfect池了👍

Honey Beer(10分/7.5分)

Beer黎到個陣
等耐D之後重會飲到微微既蜜糖味添😍
呢杯Beer較容易入口
就算本身唔係好飲得酒既人都可以試下👍💕💕
配埋炸雞簡直一流😋

BAGA Beer(apple cider)

唔小地方都會用apple cider做倒樽飲品🍸
e次飲落就好似有較濃既酒味
但同時都飲出濃味既果香
督下塊檸檬重會有更香檸檬味添😋
可以加返小小既清香
但平時唔飲開酒ge朋友就唔建議試😂
Frd子飲完都話有些小wing wing地🙈
2016-04-29 612 浏览
雖然星星熱潮過左好耐,而家已經興太陽熱,不過仲記得星星果期去親呢間餐廳都大排長龍,今日又經過尖沙咀,竟然唔駛排隊,一於入去食番以前錯過左既餐廳。餐廳係韓式酒吧既設計,環境舒適,長期播放大熱既韓文歌係指定動作。牆上仲有G dragon同老闆的合照。餐牌當然係星星熱果陣既炸雞啤酒為主,另外仲有其他韓式食物,飲品又各式各樣,除咗啤酒之外仲有燒酒、米酒、Honey beer同Bega beer。我哋決定啤一啤。每台都有一客前菜: 酸蘿蔔、蝦條及沙律菜Hire+Grapefruit baga beer $98好少以Hire溝西柚呢個組合,酒味比Somerby重,西柚味未算強烈,不過酒味就岩岩好。Somerby +Lime baga beer $98Apple cider加左檸檬,唔會好重酒味,青檸果味濃,適合女士飲用,用黎配炸雞一流。無骨蒜香蜜糖炸雞 $138炸雞共有六件,剛剛好是兩人的份量,炸雞表面沾滿蜜糖,食既時候唔會覺得好熱氣,而且炸雞全部無骨,食得好舒服,唔怕整污糟手,可以放心大啖大啖咬落去,雞肉的肉質很嫩而且夠Juicy,蜜糖味香甜,又帶蒜香的滋味,好好吃。跟配既薯條熱辣辣又粗身,脆脆
每台都有一客前菜: 酸蘿蔔、蝦條及沙律菜
Hire+Grapefruit baga beer $98
Somerby +Lime baga beer $98
無骨蒜香蜜糖炸雞 $138
炸雞共有六件,剛剛好是兩人的份量,炸雞表面沾滿蜜糖,食既時候唔會覺得好熱氣,而且炸雞全部無骨,食得好舒服,唔怕整污糟手,可以放心大啖大啖咬落去,雞肉的肉質很嫩而且夠Juicy,蜜糖味香甜,又帶蒜香的滋味,好好吃。跟配既薯條熱辣辣又粗身,脆脆地,份量都幾多,另外要左茄汁仲有蜜糖芥茉醬黎點,點完個芥茉醬好好食。
韓式魚片湯配烏冬 $210,
好大碗既烏冬,用料十足,有兩大 串魚片,而且還有不同形狀及顏色的魚片,魚片入口好爽口,可以整串吃。初時食既時候都唔覺好辣,點知越食越辣,不過辣道唔算好強,湯都係清清地,烏冬都幾滑,入口舒服,吃到尾湯內還有其他魚片及雜菜,真是豐富,食完即刻覺得炸雞冇咁油膩。
店內員工大部分都係韓國人,不時聽到韓文溝通,應該食物也很正宗。
  • 韓式魚片湯配烏冬
  • 無骨蒜香蜜糖炸雞
2016-04-28 413 浏览
因為是三人,所以炸雞沒叫半份直接叫了全份的半半炸雞,$178一半是原味,一半是辣味十分欣賞雞的嫩度,調味也十分滿意不過相對蜜糖味乾,但咬下啖啖肉完全喚醒對韓國的記憶另外叫了魚子蛋卷$148份量大,蛋帶甜,像日本人的玉子芝士及魚子加入,十分適合女生甜甜可口,不過較少層次再叫了海鮮泡菜煎餅 $138份量不算太大,算8件料多,蝦,魷魚,也是相當大件口口吃到,粉少,令人回味無窮酒:蜜桃米酒,$128來到時有沙冰,口味完全合乎不愛酒的人因為酒量小,甜度高三人喝剛好
因為是三人,所以炸雞沒叫半份

直接叫了全份的半半炸雞,$178

一半是原味,一半是辣味

十分欣賞雞的嫩度,調味也十分滿意

不過相對蜜糖味乾,但咬下啖啖肉

完全喚醒對韓國的記憶

另外叫了魚子蛋卷$148

份量大,蛋帶甜,像日本人的玉子

芝士及魚子加入,十分適合女生

甜甜可口,不過較少層次

再叫了海鮮泡菜煎餅 $138

份量不算太大,算8件

料多,蝦,魷魚,也是相當大件

口口吃到,粉少,令人回味無窮

酒:蜜桃米酒,$128

來到時有沙冰,口味完全合乎不愛酒的人

因為酒量小,甜度高

三人喝剛好
  • 半半炸雞
  • 秘製蒜香汁炸雞
  • 韓式飛魚子芝士拼雞蛋卷
2016-04-28 381 浏览
環境幽暗配合勁歌先要了蜜糖啤酒$88主打real honey直接把蜂巢丟入,要等一等,才會入口帶甜但可惜啤酒不冷,喝到最後,有渣不推薦呢炸雞叫了無骨蜜糖香蒜$138要注意的是,二人吃剛好,份量不大盤子上,雞十分嫩滑 honey全佈滿,薯條也沾上相當的惹味,真的是口口吃到肉絕對不乾,十分洽到好處而且不需任何醬汁另叫了一份芝士泡菜餅$138沒什麼特別,芝士沒有拉絲但總體而言地方大,人流小,不用排隊食物質素高,比李家,goobie出色
環境幽暗配合勁歌

先要了蜜糖啤酒$88

主打real honey

直接把蜂巢丟入,要等一等,才會入口帶甜

但可惜啤酒不冷,喝到最後,有渣

不推薦呢

炸雞叫了無骨蜜糖香蒜$138

要注意的是,二人吃剛好,份量不大

盤子上,雞十分嫩滑 honey全佈滿,薯條也沾上

相當的惹味,真的是口口吃到肉

絕對不乾,十分洽到好處

而且不需任何醬汁

另叫了一份芝士泡菜餅$138

沒什麼特別,芝士沒有拉絲

但總體而言

地方大,人流小,不用排隊

食物質素高,比李家,goobie出色
2016-04-26 345 浏览
近排大家又開始追韓劇所以今晚黎到極有韓國氛圍既紅雞霓虹燈光影射住紅色既磚頭韓妹般既waitress 🎤 加播住KPOP真係和首爾街頭既club不相伯仲前菜有小沙津同蝦條首先黎既主菜係韓式海鮮鍋巴湯上枱時湯面還是咕嚕咕嚕第1啖已經有傳統香辣既泡菜味海鮮有大蝦🍤、蜆🌰、青口🎋、帆立貝🐚大盤盤!十分新鮮足料仲有半脆半軟既鍋巴🍚配湯一流手上呢杯係honey beer 蜜糖🍯🍺另上蜜糖加上去會不斷在啤酒中間散發啤酒變得香滑清甜 🐝 少女必叫!仲嗌左無骨蒜香蜜糖牛油炸雞炸雞會送薯條,鮮炸薯條上有粒粒蒜香、香脆軟熟,食唔停口👍🏻Baga beer (hite + Grapefruit)味道好清新而且好夾飲完都有少少面紅紅#好味glo 環境同食物 👦🏼👧🏻👨 🏽👩一班朋友黎岩晒
近排大家又開始追韓劇
所以今晚黎到極有韓國氛圍既紅雞
霓虹燈光影射住紅色既磚頭
韓妹般既waitress 🎤 加播住KPOP
真係和首爾街頭既club不相伯仲
前菜有小沙津同蝦條
首先黎既主菜係韓式海鮮鍋巴湯上枱時湯面還是咕嚕咕嚕
第1啖已經有傳統香辣既泡菜味
海鮮有大蝦🍤、蜆🌰、青口🎋、帆立貝🐚
大盤盤!十分新鮮足料
仲有半脆半軟既鍋巴🍚配湯一流
手上呢杯係honey beer 蜜糖🍯🍺另上
蜜糖加上去會不斷在啤酒中間散發
啤酒變得香滑清甜 🐝 少女必叫!
仲嗌左無骨蒜香蜜糖牛油炸雞
炸雞會送薯條,鮮炸薯條上有粒粒蒜香、
香脆軟熟,食唔停口👍🏻
Baga beer (hite + Grapefruit)
味道好清新而且好夾
飲完都有少少面紅紅
#好味glo 環境同食物 👦🏼👧🏻👨 🏽👩一班朋友黎岩晒

2016-04-10
2016-04-24 450 浏览
尖沙咀出名韓國餐廳林立,紅雞亦位置韓國街附近,由韓國人主理,一早聽說這裡酒精飲品款式更多,於是和朋友來個韓式HAPPY HOUR! 一進門就見到G dragon和老闆合照,已經充滿期待,而負責我和朋友枱的待應亦是位Onni 。加上現場還會播Kpop MV 同太陽的後裔OST,氣氛很好,很適合朋友Gathering。炸雞店當然先點點啤酒啦, 紅雞有個迷你調酒吧,所以酒類飲料款式比同類炸雞店多,不只啤酒,亦有韓式米酒、燒酒、果味雞尾酒。我們想試多幾款,於是一人點一杯新出BEGA BEER (Somersby + Lime)和Real Honey Beer!Honey Beer($88)是一杯大啤酒,配一磚塊的蜜糖,十分特別。把蜜糖放落啤酒時更可以見到拉絲溶化效果! 建議等蜜糖溶掉喝更好,因為蜜糖是淡淡清甜,要多溶掉,甜味才更突出。而我們都覺得BEGA BEER($98)更好飲,同樣大杯,啤酒夠冰凍,加上青檸果味算突出,令到甜甜地易入口。來到紅雞, 當然要試試佢出名的炸雞啦!款式很多,有選擇困難症的可點半半炸雞,但因只是兩個人,我們最後還是只選擇無骨雪花蜜糖牛油炸雞($138) ,集中一

BEGA BEER
,集中一款先嘗試!上碟時,炸雞大約有6件,配薯條,份量預兩人份。食下去和早前韓國賣斷市的蜂蜜牛油薯片味道很相似,特別喜歡那香香的牛油味,我連薯條都會沾上醬!

炸雞亦做到韓式炸雞的juicy。外皮不會太乾脆而令人感覺熱氣,反而做到皮脆肉嫩,加上去骨,所以雞肉很滑!最值得一讚的是,當我們傾訴一番,到後期再食時,炸雞都還是挺熱和脆口,沒有變淋。
PS 不過名字上的雪花是指什麼,就無從稽考了!
炸雞
我們亦點了一款主菜:韓式海鮮鍋巴湯($238),很大鍋,完全是三四人份。而且海鮮料很足,有魷魚,青口,蟹等等,性價比算中上。鍋巴吸收了湯底,浸至半軟身,保留部分口感,加上亦不感到油膩。但喜歡嗜辣的朋友就不能錯過這個組合:海鮮湯的鮮甜和毫不吝嗇的辣醬。反而我朋友愈食愈辣,需要多食塊蜜糖雞平衡一下!哈哈!
整體來說,份量都大,而炸雞亦相比其他主菜出色,飲品味道尚可,但的確很特別加了分!
BEGA BEER
炸雞
  • 無骨雪花蜜糖牛油炸雞
1K
韓國菜 - 雖然不是太健康,但久不久吃一次,也蠻快樂的! 我經常這樣跟自己說,罪惡感也少一點。Red Chicken在尖沙咀韓國街,雖然面對無數競爭,但在這星期四晚上七時半許,也已經滿座了,幸好等了一會就能入座。餐廳稍暗,沒什麼eye-catching的亮點。但不知為何,餐廳特別嘈吵,無數的客人在大聲談話,可能是牆壁或間隔影響聲音擴散吧,真的特別嘈,所以環境方面扣了一分。簡單前菜: 醃蘿蔔(酸酸甜甜蠻開胃)、蝦條和沙律菜韓式魚子芝士蛋卷($138): 非常大的一份蛋卷,有逾十件玉子燒配大量韓式魚子,份量之多,二人也難以解決掉。紅黃雙色醬汁、芝士和魚子滿佈在蛋卷上,本人認為茄醬有點過多,其他還好,用料非常豐富。蛋燒用了玉子燒方式製作,因此味噌、清酒、糖等調味料令蛋卷變得甜甜的,蛋味香濃,芝士亦令蛋卷明顯昇華,加上厚厚的魚子,真的很好吃。無骨韓式蜂蜜檸檬炸雞($138): 無骨雞件共有六件配連皮粗薯條,韓式蜂蜜和檸檬汁很香濃,既有蜂蜜的香甜,也有檸檬的酸香,醬汁獨當一面。炸雞非常香脆,而且嫩滑富肉汁,無骨啖啖肉,超級滿足。有皮的粗薯條薯味特別濃厚,是連鎖快餐店無法相比的。韓式米酒帶極香濃的
簡單前菜: 醃蘿蔔(酸酸甜甜蠻開胃)、蝦條和沙律菜
韓式米酒帶極香濃的米香,有別於中式米酒的「哽」喉味道,這更為香甜,更易入口。
2016-04-21
GD都光顧過???... 我們一行七人坐下約五分鐘, 店員奉上兩碟小食:蝦條很脆, 酸蘿蔔很開胃, 椰菜沙律也沒有吝嗇沙律醬!... BAGA BEER: 外觀極度吸引, 很特別! 實質味道是蘋果啤酒+西柚汁+冰的味道...味道很清新!!! 很適合女生飲!!! 而且份量也很大!!! 無骨炸雞: 我們共點了三款不同的炸雞味道...但味道上只是原味的炸雞沾上不同的醬汁罷了... 這做法比較沒有誠意... 炸雞炸得挺乾身, 但每份炸雞份量都偏少...只能當二人佐酒小食份量, 不能當二人晚餐份量...炒年糕: 普通家常便飯...韓式海鮮鍋巴湯: 湯底很辣, 配合海鮮及新鮮菇類的關係, 湯底辣中帶鮮味!!!海鮮只是一些急凍蟹鉗及帶子...涼拌辣汁魷魚: 這餐中最好味菜式!!!雖然辣汁很辣, 但又很惹味!!!魷魚沾滿辣汁, 像在吃辣汁魷魚絲!!!這餐廳沒有水供應, 更沒有茶供應...但一支水只售HKD $5, 還有冰底咐送!!!結帳!!!
GD都光顧過???...
我們一行七人坐下約五分鐘,
店員奉上兩碟小食:
蝦條很脆, 酸蘿蔔很開胃,

椰菜沙律也沒有吝嗇沙律醬!...
BAGA BEER: 外觀極度吸引, 很特別!

實質味道是蘋果啤酒+西柚汁+冰的味道...
味道很清新!!! 很適合女生飲!!!

而且份量也很大!!!
無骨炸雞: 我們共點了三款不同的炸雞味道...
但味道上只是原味的炸雞沾上不同的醬汁罷了...

這做法比較沒有誠意...

炸雞炸得挺乾身, 但每份炸雞份量都偏少...
只能當二人佐酒小食份量, 不能當二人晚餐份量...
炒年糕: 普通家常便飯...
韓式海鮮鍋巴湯: 湯底很辣,
配合海鮮及新鮮菇類的關係, 湯底辣中帶鮮味!!!

海鮮只是一些急凍蟹鉗及帶子...
涼拌辣汁魷魚: 這餐中最好味菜式!!!

雖然辣汁很辣, 但又很惹味!!!

魷魚沾滿辣汁, 像在吃辣汁魷魚絲!!!
這餐廳沒有水供應, 更沒有茶供應...

但一支水只售HKD $5, 還有冰底咐送!!!
結帳!!!
2016-04-03
用餐优惠
試食活動
2K
2016-04-18 446 浏览
最近韓國食品大熱,滿街都是韓國餐廳,朋友推介紅雞,於是便試試。 點了一份人氣無骨秘製蒜香汁炸雞($138),用上一個小籃子端上,一邊放上炸雞,另一邊放上薯條。炸雞配上蒜香汁份外香濃惹味,外脆內軟。薯條比一般的更粗更厚,用上香蒜粉調味,食落香脆之餘,又帶有蒜香味道,百吃不厭。 韓式海鮮窩巴湯($238)大大窩,裡面海鮮種類包羅萬有,蟹、青口、帶子、蝦、蜆,還有其他蔬菜,湯頭微辣鮮甜,放涼了也可叫店員幫忙加熱。橙味梳打($33)蜜桃雞尾米酒($123)以為只是一杯,想不到是如此大份量的。還好,可以和朋友share一下,酒味不太濃烈,蜜桃味道突出,瓶內還放入碎冰,冰冰涼涼,岩曬邊食炸雞邊飲。

橙味梳打($33)

2016-04-17
2016-04-17 274 浏览
接近十一點,金巴利道一帶韓式食肆仲有好多選擇。樓上的 Red Chicken是比較熱鬧的。離遠都望到座無虛席。門口有點隱蔽,沿天文台道走上斜,以為是日本食肆那裏,其實行入去就會見到另一面是 Red Chicken 的入口。侍應比較不足,無論等位等落單都要俾些少耐性。想試這杯很久了。燒酒味濃,蓋過哂 Apple cider。份量很大杯呢。雪花牛油蜜糖炸雞。被menu 裏的照片吸引了。一上枱就很香,像牛油蜜糖薯片一打開那種味道。雞炸得有點乾,一共七件。薯條說是洋蔥味,不過唔係好食得出。燒牛肉沙律。這碟反而有驚喜。牛肉還是暖暖的,咬落不靭,菜量夠多,dressing 不嗆味。用來中和炸雞的熱氣,這碟沙律叫得好。
雪花牛油蜜糖炸雞
烤牛肉沙律
宵夜
雪花牛油蜜糖炸雞
烤牛肉沙律
2016-04-16 410 浏览
炸雞有好多蜜糖汁,仲好有牛油味,我揀左無骨,方便進食。有炸雞點少得啤酒,見有蜜糖啤酒好似好特別就叫黎試下,一黎就有1大舊蜂巢加落啤酒度,見住佢慢慢溶入啤酒都幾得意,飲落有少少甜,蜜糖味就唔係好覺,不過都幾好飲。除左炸雞同啤酒仲叫左個蛋卷,好大份,魚子配芝士真係不得了,唯一不足係好快凍,要熱食先好味,凍左個芝士就硬左,口感就麻麻。
Honey  beer
無骨雪花蜜糖牛油炸雞