2018-11-12 323 浏览
—太耐冇嚟旺角 原來有個新商場開咗部份食肆同鋪頭已經營業要咗牛肉壽喜燒定食($89)有好多小砵 蔥同蛋都另上 自己落配菜有南瓜嗰個ok 清湯個味怪怪哋主角牛肉鍋個汁調較得唔錯牛肉肥瘦適中 菇 豆腐都sok哂啲味吉列炸蠔定食($79)酥脆鹹香 碗飯可以再裝滿d牛奶抹茶($29)好澀好甘 好濃厚嘅抹茶味如果唔鍾意咁澀 可以食附上嘅石頭朱古力中和下————————————————————有加一服務費紅葉茶屋旺角彌敦道700號T.O.P This Is Our Place 3樓309-310號舖

太耐冇嚟旺角 原來有個新商場開咗
部份食肆同鋪頭已經營業
要咗牛肉壽喜燒定食($89)
有好多小砵 蔥同蛋都另上 自己落
配菜有南瓜嗰個ok 清湯個味怪怪哋

主角牛肉鍋個汁調較得唔錯
牛肉肥瘦適中 菇 豆腐都sok哂啲味

吉列炸蠔定食($79)
酥脆鹹香 碗飯可以再裝滿d
牛奶抹茶
牛奶抹茶($29)
好澀好甘 好濃厚嘅抹茶味
如果唔鍾意咁澀
可以食附上嘅石頭朱古力中和下
————————————————————
有加一服務費
紅葉茶屋
牛奶抹茶
2018-11-04 443 浏览
星期5晚上7點來到出奇地不用排隊馬上可入座。 一打開菜單, 選了以下套餐及追加食物燒魚套餐: 即叫即燒皮脆唔腥味道淡左小小。吉列套餐:都係即叫即炸上台時是熱呼呼的。不過蠔身太細所以不夠肉汁。幸好火喉夠如果唔係就會乾。追加的魚生: 雖然顏色唔令但都有小小鮮甜的。甜品:是整體食物中最高水準的。 湯丸香糯及溫口。綠茶味濃而沒有苦味。整體味道係不過不失 唔可以說唔好食 但卻唔說得上好好食 味道上仍可以有好多的進步空間。要讚的是服務非常好。

燒魚套餐: 即叫即燒皮脆唔腥味道淡左小小。

追加的魚生: 雖然顏色唔令但都有小小鮮甜的。

要讚的是服務非常好。
旺角既新商場TOP入面有唔少餐廳食肆,之前食過B2間拉麵店都唔錯。今次同女朋友行行下又見到第二間日本餐廳,望落又開揚又唔洗等位,所以就坐低試一試侍應安排坐左係一張sofa位,幾舒服,男仔如果係呢度等女朋友出去行街都係一個唔錯既選擇。我叫左一個燒汁三文魚定食同埋蘋果汁。三文魚唔會燒得好乾,燒汁甜度岩岩好,唯一唔好就係份量太少。而蘋果汁就無咩特別,普通超級市場貨式,可以既話加多兩粒冰會好d。女朋友就淨係叫左個自選芭菲,賣相唔錯,味道亦幾好,綠茶粉無腥味,粟米片好食,合格啦係香港計。

2018-10-30
2018-10-27 428 浏览
生薑燒豚肉定食無諗過係旺角都可以搵到啲咁有日式風味既定食,先講裝修,簡約舒適,個舒化位幾好,成個定食都好健康,有個雜菜清湯,兩款配菜,有蘿蔔南瓜等, 豚肉不會太肥,個生薑三汁煮得好好味,唔會油膩唔會好味精 ,味道剛好,有生菜伴碟,個碗日本米飯好正,不自覺地食唒成碗飯!成個定食都好健康!好有驚喜的茶屋!
生薑燒豚肉定食
2018-10-26 345 浏览
男朋友話想試下嚟間餐廳,話係日本好出名又好多人排隊食 見係無乜人,餐廳裝修又幾靚所以試下囉。男朋友叫左吉列猪扒滑蛋飯,我叫左烏冬。 烏冬份量都ok 有4 件雞,雞就無乜味但係啲汁好難食,有少酸味同好臭嘅cream味。其實我平時好少話食唔曬嘢但係因為真係有啲似嘔吐物味所以就。。。埋單時諗住同店員講下但係佢就一口咬定嚟隻味係咁仲話可能係我自己接受唔到芝士味😑無言Tiramisu正正常常 無mascarpone味但係我鐘意食佢放係底嘅蛋糕🍰
忌廉番茄雞肉烏冬

Tiramisu

2018-10-25
2018-10-17 424 浏览
裝修同賣相都幾好👍🏼👍🏼但份量就有點細🤔🤔🤔兩個女仔食完都覺得唔夠飽😱😱😱我就叫左個蜆肉烏冬湯底幾好飲🤤🤤但蜆同烏冬都比較淡🙉🙉無咩特別🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️只可以話係清淡之選黎😅😅😅————————————————————另外朋友又叫左卡邦利朋友話個味怪怪地🙁🙁🙁同平時食開既卡邦利有啲唔同😥😥朋友食完仲肚痾左幾次🙈🙈🙈🙈😅兩個人食左170蚊 但唔夠飽 要再去掃街
裝修同賣相都幾好👍🏼👍🏼

同平時食開既卡邦利有啲唔同😥😥
朋友食完仲肚痾左幾次🙈🙈🙈🙈😅

兩個人食左170蚊 但唔夠飽 要再去掃街
2018-10-12 363 浏览
好耐之前來過 , 今日見有 promotion 再來. 刺身飯新鮮  , 鰻魚有一個燒過的味道 , 而個甜品又好食 , 正評 .如果下一次試 , 要試一試其他主食和飲品 , 感覺味道不錯 .
好耐之前來過 , 今日見有 promotion 再來.

题外话/补充资料: 估不到鰻魚飯好好食
2018-10-11
  • 鰻魚飯
2018-09-29 628 浏览
27/9/2018 約咗friends去旺角新商場T.O.P.行街順便食晚餐揾咗間日式西餐廳, 叫咗5個小食清酒煮蜆、 蕃茄胡麻沙律、炸牛肉薯餅及炸物盛合 竟然最好食係炸牛肉薯仔餅 主餐我哋揀咗 牛肉壽喜燒定食及海鮮壽喜燒定食 味道一般, 最期待嘅甜品 叫咗非常雜莓芭菲、朱古力香蕉芭菲、綠茶紅豆朱古力芭菲 味道ok, 但最失望竟然係雪糕白玉牛奶抹茶😤 抹茶味超淡杯內仲有七粒大冰!! 侍應太少服務態度麻麻…… 呢間餐廳唯一嘅好處就係冇時限!!
2018-09-27
2018-9-14 天晴☀️《為了趕上潮流,當然要試新餐廳》T.O.P 是位於旺角中心對面的一棟新建商場,除了有多間大型零售品牌進駐外,還有各式各樣的餐廳作招來,吸引更多貪吃的港人到此一訪。由於同事提議午飯吃日式菜,便選定了一嚐紅葉茶屋。環境-簡潔日系風店鋪位於三樓扶手電梯口,門面開揚,燈光通明。店內以木料作為主材質,配上潔白色調,突顯出日本一貫簡潔為主的設計作風。在這環境下用膳,感覺舒服且慢活。牛肉鍋定食 ❤️3.5/5餐牌當中最為吸引的當然是日本定食套餐,是必試項目。最後我點了一個牛肉鍋定食一試。餐中包括有菜湯,兩個小前菜,一隻生雞蛋,一個牛肉鍋與及白飯一碗,份量相當充足。食法先把生雞蛋與白飯伴混,再配上熱騰騰的牛肉一起吃,是和式風味,滿足。另外菜湯不咸不淡,伴有清淡的肉香,好渴。而南瓜蓉和腌蘿蔔兩個小前菜則不過不失,沒有太大驚喜。總結定食份量十足,捧腹而回,物超所值。而且環境舒適,午餐晚餐都可一試。
2018-9-14 天晴☀️

《為了趕上潮流,當然要試新餐廳》

環境-簡潔日系風

牛肉鍋定食 ❤️3.5/5
牛肉鍋定食

總結
定食份量十足,捧腹而回,物超所值。
而且環境舒適,午餐晚餐都可一試。

2018-09-14
牛肉鍋定食
2018-09-23 707 浏览
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️店內環境以和式佈置,清新光猛,有部份梳化座位,很舒適,但檯相隔很密,空間感差少少!食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️午市有十多款定食、丼、烏冬及拉麵供選擇,附兩款前菜、白飯及湯,價錢由$60-$100,主菜賣相精美,鯖魚燒得很入味,份量亦足夠。另備有多款抺茶甜點,喜歡抹茶的朋友,一定要試試!服務:⭐️⭐️⭐️店內雖然有吉位,但因缺待應生,午市等了5分鐘才有人帶位入座,點餐亦等了5分鐘,幸好出菜算快,趕得及一小時lunch hour完成!註:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星為最高分,⭐️一星為最低分
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

黑蜜鮮奶抹茶

服務:⭐️⭐️⭐️

註:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星為最高分,⭐️一星為最低分
2018-09-22
黑蜜鮮奶抹茶
2018-09-05 857 浏览
行街行到攰,咁岩到晚飯時間,尼左依個新商場睇下有咩食~依間餐廳食日本菜同埋甜品,見到餐牌d圖片好吸引這就入左去試。晚飯時段但間餐廳都好多空位,多數人都係食甜品,都無意識到原來d主食伏伏地。依個饅魚滑蛋飯已經係最好食,但我賺d饅魚太林,同食d蛋一樣feel,飯又林,好似食緊成碗蛋咁😂另外依個飯仲送左碗湯,不過只係清水+胡椒味😂另外我家姐叫左流心蛋卡邦尼烏冬,簡直同白灼一樣笑死。個樣好似好好食好creamy,上面明明都加左d黑胡椒,仲有煙肉,但真係好似1d味都無😂拿,睇落去1d都想像唔到係無味!見店入面好多人食甜品,我地都叫左杯雪糕白玉抹茶。味道不錯,抹茶味濃,雪糕好味,係普通的雲尼拿雪糕,有兩粒大大的白玉,同傳統湯丸皮一樣,係無餡的湯丸😂整體尼講依杯野都不錯,但放太多冰,一半以上都係大大粒既冰,飲2啖就無😂😂總體尼講,d野食真係得個樣😂應該甜品會唔錯!會再尼試下d甜品,但就唔會再食主食了。笑左,隔離台食淨咁多,證明主食真係唔好再食!!
行街行到攰,咁岩到晚飯時間,尼左依個新商場睇下有咩食~
饅魚滑蛋飯

另外依個飯仲送左碗湯,不過只係清水+胡椒味😂
流心蛋卡邦尼烏冬

拿,睇落去1d都想像唔到係無味!

笑左,隔離台食淨咁多,證明主食真係唔好再食!!
2018-09-03
2018-09-03 688 浏览
周末中午時段,竟然仲要排隊等位,皆因佢地點超方便,港鐵站一出就到,約朋友食飯短聚、吹水就至good。望入去,唔多覺有咩跟 "紅葉" 有關係的東西。等位期間,無玩手機,只係集中精神研究食咩好。五個人,揀咗4款嘢,合共5個餐: 海鮮四色茶漬飯 $99生薑燒豚肉定食 $79牛肉壽喜燒定食 $89 x 2照燒三文魚定食 $89【海鮮四色茶漬飯】四色海鮮即是3片三文魚、3隻蝦、魚籽和3片吞拿魚,外表新鮮,食落都係。份量就唔算多,勉強夠飽。【生薑燒豚肉定食】這份定食份量就夠喇,白飯係一大碗,燒豚肉都好多。豚肉厚肉炒得香,味道調得唔錯。附送的湯就比較淡。【牛肉壽喜燒定食】這個份量亦好足,燒鍋裡面有好多肥牛和豆腐,牛肉滑,豆腐就嘛嘛。【照燒三文魚定食】三文魚只得一塊,有點失望,不過,個照燒汁就幾好味。4款餐各有不足之處,投票結果係【生薑燒豚肉定食】微微勝出,其餘3款並列亞軍。

望入去,唔多覺有咩跟 "紅葉" 有關係的東西。

海鮮四色茶漬飯 $99
生薑燒豚肉定食 $79
牛肉壽喜燒定食 $89 x 2
照燒三文魚定食 $89

【海鮮四色茶漬飯】

【生薑燒豚肉定食】

【牛肉壽喜燒定食】

【照燒三文魚定食】
三文魚只得一塊,有點失望,不過,個照燒汁就幾好味。

午餐
2018-09-02 574 浏览
行經新開的旺角TOP商場,見到呢間日本fusion菜式既餐廳好多人等候,餐廳環境不錯,可以㩒機攞飛,唔洗排隊等位咁浪費時間,9點後時段冇咁多人等位,就膽粗粗試下新野,味道又唔錯喎滑蛋鰻魚飯好好味,飯同鰻魚夠熱,鰻魚口感好軟身,蛋好滑好好味。刺身茶泡飯味道較清淡,若果喜歡淡口味的,茶泡飯最適合不過。雜莓茶有點酸但勝在夠開胃。甜品menu有好多款式,仲有雪糕同埋抺茶甜品,見到隔離枱食緊真係好吸引,但已吃得好飽,唯有下次再試過。餐廳整體也不錯,唯一最扣分就係侍應勁冇禮貌,同佢下單時一d反應都冇,又冇覆單,我覆一次我點既野,個侍應仲串番我:咪落左單囉!我回番佢一句:唔洗咁串牙嘛!小姐!你十問九唔應,我唔知你聽唔聽得清楚我要乜囉。
我回番佢一句:唔洗咁串牙嘛!
小姐!你十問九唔應,我唔知你聽唔聽得清楚我要乜囉。
2018-08-30 493 浏览
旺角開左個新商場,裡面有頗多餐廳同小食店。望落幾吸引,逛完街一於喺到食埋晚飯先。行左個圈最後揀左間日本餐廳。𥚃面嘅裝修以簡約風為主,座位與座位間空間感大,環境舒適。特盛黑麻油濃厚豚肉湯拉麵價錢:$84味道:🌕🌕🌘食拉麵🍜第一啖一定喺飲左啖湯洗,湯底好重麻油味,味道唔錯,不過食落似味精湯。即食麵嘅湯底80蚊真喺唔抵,不過有溏心蛋同㵉淋嘅叉燒點綴下,唔太差。不過下次再黎都唔會揀拉麵。可以試下其他。鎌倉紅葉茶屋抺茶提拉米蘇價錢:$49味道:🌕🌕🌕🌘個名咁特別,完全無諗過喺咩甜品,不過見佢外形咁靚咁別緻,所以叫左黎試。上面舖左層好厚嘅綠茶粉,舀左啖先知原來提拉米蘇即喺Tiramisù😂。上面綠茶粉苦苦地甘甘地,下面嘅Tiramisù就好甜,剛剛好中和返,味道好夾。不過質感呈水狀流質,冇綿綿蛋糕口感,有啲失望。

特盛黑麻油濃厚豚肉湯拉麵
價錢:$84
味道:🌕🌕🌘

鎌倉紅葉茶屋抺茶提拉米蘇
價錢:$49
味道:🌕🌕🌕🌘
2018-08-15
2018-08-29 459 浏览
去旺角咁多次第一次去新商場,見依間都下午茶時間唔使等位就入去,羅完飛企左門口一陣都冇人理,但眼見有好多台冇人坐,我地再等,😑等到我地自己行入去先問我地幾位,明明都有幾個員工喺鋪面,坐低一陣叫野食,😌食柚子蜆肉烏冬滑蛋豬扒飯野食係ok 個雪糕都好味,同抹茶館既食物差唔多,價錢都差唔多不過服務就麻麻,叫個女侍應羅杯水又唔應機叫左碗又係,要再叫,重要冇乜禮貌,重以為日本餐廳服務會好,點知同茶餐廳一樣😛
去旺角咁多次第一次去新商場
,見依間都下午茶時間唔使等位就入去
,羅完飛企左門口一陣都冇人理,但眼見有好多台冇人坐,
食柚子蜆肉烏冬
滑蛋豬扒飯