2016-08-08 190 浏览
同朋友行街捉精靈,行到咁上下見肚餓就係附近搵野食~主要想食一下地道小食,『糖水雄』符合晒我地合味:)..............................門面看似糖水舖,但望下MEAU就知內有乾坤,好多都好吸引好想食:)..............................環境係中式格局,位置地方相對較偏僻,十足十香港地道小店,比人一種只有街坊先會黎既感覺:D..............................半圖文並茂既menu;每樣都清晰例明價錢同份量,款式選擇都多~不錯~..............................除左小食都有糖水選擇,見到咁多野食,由原本唔肚餓都想嗌多幾樣黎食:)..............................西瓜奶昔;飲得出係100%西瓜肉窄汁而成,清甜又好飲,有少少奶味,而且係沙冰既口感:D..............................咖哩薯餅;圓柱狀既薯餅,睇落去好特別,有沙律醬搭夠,外層香脆,內裡充滿濃厚既咖哩香味,係好好食既薯餅!..............................蘿
同朋友行街捉精靈,行到咁上下見肚餓就係附近搵野食~
主要想食一下地道小食,『糖水雄』符合晒我地合味:)
門面看似糖水舖,但望下MEAU就知內有乾坤,
好多都好吸引好想食:)
環境係中式格局,位置地方相對較偏僻,
十足十香港地道小店,比人一種只有街坊先會黎既感覺:D
半圖文並茂既menu;
每樣都清晰例明價錢同份量,款式選擇都多~
不錯~
除左小食都有糖水選擇,
見到咁多野食,由原本唔肚餓都想嗌多幾樣黎食:)
西瓜奶昔;
飲得出係100%西瓜肉窄汁而成,
清甜又好飲,有少少奶味,而且係沙冰既口感:D
咖哩薯餅;
圓柱狀既薯餅,睇落去好特別,有沙律醬搭夠,
外層香脆,內裡充滿濃厚既咖哩香味,係好好食既薯餅!
蘿蔔糕;
切成粒狀既蘿蔔糕,件件都煎至微焦,份量相對上好多,
係其他餐廳以依個價錢唔會食到依碟份量既蘿蔔糕,
蘿蔔糕脆身香口,煎香後既口感非常,讚!
糖水雄狗仔粉;
以招牌命名既狗仔粉當然要一試,
充滿香港地道特色既食物,狗仔粉相對上長身,
口感軟腍,加上菜圃調味豐富整個味道,其他配料充足,值得一試:D
雞肉串燒;
每人嗌左一串後,發覺好好食就多嗌幾串,
雞肉串充滿7味粉令成串更惹味,雞肉串之間有少少脂肪,
令其口感唔會變乾,令串燒既味道停留在雞肉同脂肪既中間位。
令人想一食再食既感覺,超讚:D
越式蔗蝦;
較少食到既越式菜,外層被多重蘿蔔絲包圍,
內裡係熱辣辣又新鮮既鮮蝦,外脆內彈,配上泰式辣醬好正!
又脆又鮮~:)
椰汁紫米露(熱);
小食後就想食埋糖水,熱食椰汁紫米露味道好正,
紫米味道夠出,椰汁都落得好多,簡直係天衣無縫既配搭,
甜度適中,有種被糖水滋潤既感覺,SO GOOD!

整體而言,
表面看似普通,但估唔到一食之下已返唔到轉頭,
愈食愈多,原本打算食啲小食變左我地既晚餐,
食物非常驚喜!係平民價又好食既小店!
食飽就繼續捉精靈HAHA
  • 糖水雄狗仔粉
  • 咖哩薯餅
  • 蘿蔔糕
2016-06-01 355 浏览
不太肚餓,不太飽,於是去糖水雄吃少少嘢就當晚餐吧!狗仔粉。有肉絲,蝦米及冬菇片配襯, 冬菇片亦好大塊。 個湯應是精心淆製而成,湯味濃沃, 麵條夠滑。加少少辣菜脯,更加惹味。再加碼,叫了一杯宇治金時涼粉沙冰。好有 綠茶及鮮奶味,不太甜,正合我心意。個冰打得好碎,涼粉一吸就入口。I like
不太肚餓,不太飽,於是去糖水雄吃少少嘢就當晚餐吧!
加少少辣菜脯,更加惹味。
,涼粉一吸就入口
。I like
2015-11-09 487 浏览
於晚上凌晨, 當我正準備離開佐敦之際, 在一條往圓方方向的臨時"木喬"上,有一位女士正在向我揮手派傳單,並大聲叫道:一蚊一碗紅豆沙,之後並將優惠券放在我手上, 我當然義不容辭地跟我朋友返回目的地.......當我入到的時候,受到一個女侍應款待.....她說因店開張一週年,所以有一蚊一碗紅豆沙優惠.....整體來說,我認為這家是頗為有特式的糖水店,無論小食, 糖水和飲料都在一般水平之上

薯絲蝦卷
咖哩薯仔
紅豆沙

用餐优惠
優惠券
薯絲蝦卷
咖哩薯仔
紅豆沙
叫個凍芋頭西米露,食一啖椰味係有,但係平均兩啖就有一啖你會feel到個尾有小小酸,西米都叫ok, 至於芋頭無野 有返合格水準,應該係d椰汁問題,唔係酸既話都叫過得去,但呢d基本功都控制唔到,我都廢是夾硬黎,d店員黑面,連個廚房都係,我點出得落聲呀,街邊凍飲嫌甜得際就話飲幾啖掉左去,連糖水都可以食一半都無就唔要都係第一次 拿拿林比錢走,! !!!!!!
拿拿林比錢走,!
!!!!!!
2015-03-14 520 浏览
專成放假黎食混醬腸粉,因為本身鐘意食腸粉, 看雜誌都有推薦,另外叫做三寶魚蛋同蘿蔔好少,豬皮幾乎佔成碗,幾乎全部豬皮都有毛唔敢食,腸粉就真係ok好食,本來想試試糖水但係因為豬皮關係就冇試
2015-03-14
下午茶
  • 混醬腸粉
2015-03-09 517 浏览
佐敦本身腸粉店右邊間糖水店搬左去呢度,唔係街坊真係唔會知。今日放工外賣左碗糖水番上樓食,依舊好味足料,唔係死甜。 飲完真係潤晒喉,其實芝麻糊,紅豆沙都出名架!經過可以轉個彎黎幫襯下
佐敦本身腸粉店右邊間糖水店搬左去呢度,唔係街坊真係唔會知。

2015-03-09
5 分钟 (外卖自取)
  • 白果腐粥糖水
2015-01-27 1131 浏览
渡船角有一食店名為「糖水雄」,顧名思義定是專注於糖水料理的食肆。可是不太好甜的愛,卻為了他物而來!店舖裝修簡單,左邊劃作廚房,而右邊則排列著一字形橫向的桌子,每排客人面對面而坐,一排長桌大既可坐上8人。桌子上的餐牌,可見不少港式的小吃,如豬皮蘿白魚蛋、碗仔翅、燒賣、粉果和腸粉等。牆上的餐牌注上幾款中西午餐碟頭飯,連飲品或例湯才售三十大元,價格親民!除了小吃,「糖水雄」特別張貼了鴨腎菜乾豬骨粥及臘味糯米飯兩款小吃,我們挑選了前者。鴨腎菜乾豬骨粥色調呈現淡灰,軟綿的米粒帶出稀稠適中的質感,入口帶有一股菜乾的香氣,味道自然、不造作!碗內大大的豬骨,真材實料,藏於骨縫中的小肉塊,特別軟滑,令愛嚼骨頭的我,吃得愜意!鴨腎爽口,還保留點點原有的香氣及鹹味,相比精華全滲進粥底,因而變得淡而無味的鴨腎,這鴨腎吃起來也不覺沉悶。總體來說,「糖水雄」的鴨腎菜乾豬骨粥甚有住家風味,價格才22元而已!看到原味和辣味的菜脯,大概可縮窄下一款小吃的範圍。能猜得到嗎?狗仔粥一向是我的情意結,這就是特意到訪「糖水雄」的原因。「糖水雄」的狗仔粥以蝦米東菇菜脯狗仔粉命名,面上佈滿了冬菇絲和點點蔥花點綴,賣相吸引。試了一口
鴨腎菜乾豬骨粥
鴨腎菜乾豬骨粥
菜脯
蝦米東菇菜脯狗仔粉
蝦米東菇菜脯狗仔粉
試了一口,發覺這碗蝦米東菇菜脯狗仔粉也投放了一定的心思,起碼調味不是一般的味精行貨,湯頭帶著蝦米、冬菇和肉骨混集的香氣,只是欠缺稠密的質感,大抵麵條只是用上上海粗麵來充當所致。粗麵條入口雖爽滑、帶點煙韌,可是跟手做麵粉條的綿綿口感完全不一樣,上海粗麵當然也不會釋出麵粉,令湯頭有糊糊的感覺。雖然不算是狗仔粥的老調子,不過絕對也是用心之作!
碗仔翅
再來一碗港式的魚翅小吃。碗仔翅用料似乎不夠充足,利用生粉使其口感變得稠密,不過亦因此而產生空洞感,也許被車品品的優質魚翅寵壞了!

糖水雄」老闆的態度跟其港式小吃同樣親民,逗留短短的半小時,見他與兩名初中學生稔熟,還互相談起昨夜的球賽來。與我們及其他客人的溝通,也流露出爽快與直卒的性子,在物價高漲、租金不斷上升的年代,難得在市區有一家「糖水雄」,讓大家緬懷昔日的美人、美物及美事。

2015-01-11
  • 鴨腎菜乾豬骨粥
知他們是新店,從渡船角拆伙,從舊鋪搬入新鋪,一直以為,新鋪味道應該會差,但想不到出奇地好食每碗也加入了用蠔豉,鴨腎,豬骨,直到把菜乾和米都煲得融化了,而每一碗更可以見到有三四件大大件的豬骨,材料用量十足,
知他們是新店,
從渡船角拆伙,從舊鋪搬入新鋪,
一直以為,
新鋪味道應該會差,
但想不到出奇地好食
而每一碗更可以見到有三四件大大件的豬骨,材料用量十足,

2014-11-19
2014-11-18 655 浏览
本來就食開隔離糖水檔嘅,但近依幾個月嘅味道總係覺得唔同左!真至尋日係Elements睇完戲咁就同朋友行過去食下糖水吹下水啦,點知係天橋個位見到依間新裝就諗住食下啦。入到去見到收銀個女人熟口熟面 !好啦叫左野食,入面好多野都賣晒要等 不過唔緊要啦。本身喜愛食糖水檔嘅白果腐竹嘅就試下啦!! wa!係以前隻味喎!望望下門口見到之前糖水檔原來依到個老闆係之前糖水檔個老闆喎!!!不得了!食野時間 佢個白果腐竹真係好足料架!蕃薯糖水又係!未食過真係可以去試架!不過薑味就差點兒!蕃薯太多啦 都食到飽晒 我地五個人食左五確都食左九十幾蚊架 白果就廿蚊碗 蕃薯就十六個人認為都價錢都可以架。不過以賣舊式糖水嘅鋪頭佢嘅裝修設計都幾算咁上下啦!就咁先我無影啲咩相丫。。。下次再去過
!好啦叫左野食,入面好多野都賣晒要等
不過唔緊要啦。本身喜愛食糖水檔嘅白果腐竹嘅就試下啦!!
都食到飽晒
我地五個人食左五確都食左九十幾蚊架
白果就廿蚊碗
蕃薯就十六個人認為都價錢都可以架。
白果腐竹糖水
$18 (宵夜)
白果腐竹糖水
  • 白果腐竹薏米
  • 蕃薯糖水
2014-11-17 668 浏览
原本好開心,見到屋介附近開了一間糖水店,但試了不太合我的口味試了1. 芝麻糊 $16好濃,好香,但太甜了好大碗,好抵食2. 腸粉 $8對不起,不夠滑,但醬任加,好我個人還是比較鍾愛深水埗那間人氣店多些白芝麻不夠但份量夠多環境寬闊,乾淨總結,吃甜的人應該沒問題

試了
1. 芝麻糊 $16
好濃,好香,但太甜了
好大碗,好抵食

2. 腸粉 $8
對不起,不夠滑,但醬任加,好
我個人還是比較鍾愛深水埗那間人氣店多些
白芝麻不夠
但份量夠多

環境寬闊,乾淨

總結,吃甜的人應該沒問題
腸粉
2014-11-16
$13 (其他)
2014-11-17 591 浏览
這間糖水舖是新開沒多久,裝修得不錯,環境很清潔。這裡有小食(粥、腸粉、雞翼尖、魚旦燒賣、煎餃子、煎羅白糕、狗仔粉等),而且有中式糖水(紅豆綠豆、芝麻糊、蕃薯糖水、白果薏米腐竹糖水、豆花、楊枝金露等),竟然還有沙冰和芒果布甸等等。。今天回家前外賣了兩碗糖水回家吃,因媽媽喜愛吃芝麻糊,所以我買了芝麻糊給她。而我就買了楊枝甘露給自己吃,原來外賣要各碗加一蚊,兩碗糖水共$38。價錢很便宜,一般人也接受到!楊枝甘露不會太甜,適合我這個少甜人士,入面有西米,柚子肉和芒果粒,芒果很甜而且不會酸呢!!芝麻糊很杰身,不會好像外面其他糖水舖的那麼稀,媽媽說芝麻味濃而不甜,她極讚好總括來說,價錢便宜又好吃,哈哈!!我會再來的!!!
這間糖水舖是新開沒多久,
裝修得不錯,環境很清潔。

竟然還有沙冰和芒果布甸等等。。

而我就買了楊枝甘露給自己吃,
原來外賣要各碗加一蚊,兩碗糖水共$38。
價錢很便宜,一般人也接受到!
楊枝金露
芝麻糊

總括來說,價錢便宜又好吃,哈哈!!我會再來的!!!
题外话/补充资料: 暫時只有外賣自取,現時沒有提供送外賣服務。
2014-11-16
3 分钟 (外卖自取)
$38 (宵夜)
楊枝金露