2006-08-16 13 浏览
落到九龍城,忽然唔知食乜嘢好(都好少係咁),行過呢度,忽然有D掛住佢嘅炒豬什,就行咗入嚟..都未曾試過晏晝嚟食,原來亦有午巿套餐,有成十幾二十款餸揀,再加例湯及白飯,賣三十零蚊,算OK la..例湯係西洋菜豬骨,夠晒消暑,味精唔算太多,合格有餘..豬什仍然精彩--- 夠鑊氣,豬潤豬腸爽口,豬肚及豬腰全無異味,再加上大量葱段,吃得不亦樂乎。水準依然無出其右...

例湯係西洋菜豬骨,夠晒消暑,味精唔算太多,合格有餘..

水準依然無出其右...
2006-08-08 10 浏览
豬油撈飯又一選擇這裡的招牌飯係豬油撈飯, 比桶飯你, 加一碗豬油, 一碟豉油, 味道還可以, 但米則不太靚, 所以飯香不足.而最正的, 應是薑魚尹(即魚頭), 魚頭較厚, 亦夠乾身, 薑片脆卜卜, 與利園此可較一高下.其次椒鹽軟殼蟹亦不錯, 沙薑雞平平, 炸魚腩也不錯. 但取好不要在假日去, 水準較……。
豬油撈飯又一選擇

2006-04-29 21 浏览
D嘢好灟, 味道又一般, 服務又麻麻, 成日會望住你張枱, 好似暗示你食完快D走, 攪到好唔志在
1K
2006-03-07 13 浏览
如果大家想試下食豬油撈飯,呢度係一個不錯o既選擇,唔駛特登走入元朗名人酒樓食,而又未必有位..一行六人,懷緬之前响度食o既豬油撈飯,於是星期日特登駕車去九龍城,七點零又唔駛點等位喎..環境:地方較陜窄食物:豬油撈飯(大),沙薑雞半隻,椒鹽軟殼蟹,雜菌菇煲,咖喱薯仔牛尾煲,牛展小食,白飯兩碗服務k是次消費共$380

環境:地方較陜窄
食物:
k

是次消費共$380
2006-01-25 12 浏览
I went there todayate 炒豬什.....too many ginger....very few 什...the taste is not good...just very very 普通sauce as the seasoningthe "pork oil rice"....cannot compare with 大榮華...I can make better one overall service is not good, when I asked the waitress to give me more pork oil, she looked at my bowl and said "you still have some left wor!" ...Pork oil is jsut cheap stuffhowever, the price is not cheap, environment is poor
I went there today

2K
2005-10-17 17 浏览
今晚行0左落去幫襯, 4 個人叫0左個炒豬什, 鹹魚茄子煲, 半隻海南雞同一個魚湯浸雜菌.除0左海南雞, 全部都very good for 送飯. 炒豬什好好爽口, 無異味, 尤其係豬心同豬腰, 好好食! 不過個別一兩條豬粉腸有d 苦.海南雞其實係凍食白切雞, 得d 蔥/薑茸, 無黑豉油點0既. 我覺得唔ok, 味道怪怪0地咁, 無雞味, 肉質連雞翼都嚡口, 唉.鹹魚茄子煲撈飯一流, 不過我唔食得辣, 始終覺得佢落少d 辣椒會好d. 個人亦唔鍾意佢落咁多薑絲.魚湯浸雜菌... 雜菌幾juicy, 夠熱辣, 幾好食. 魚湯底落0左好多胡椒粉去腥, 係好事, 但個人覺得佢重手0左少少. 當我知道係魚湯, 上菜時第一時間'畢' 0左一啖飲, 點知發覺係超級鹹的, 只可撈飯, 不可就咁飲. @_@冷氣好大, 勁凍... service 就ok 啦.(題外話... 點解隔0左咁耐都依然係我之前留個comment 係最新0架呢? 無人鍾意幫襯嗎?)

冷氣好大, 勁凍... service 就ok 啦.

2K
我最鍾意食佢0既炒豬什, 鑊氣夠, 豬潤無苦澀味, 豬腰又唔會有"壓" 味, 口感仲要出奇地"彈牙" (even for 豬什!), 正!炸辣魚腩好香, 但我本身唔食得辣, 嗜辣的人可能會嫌唔夠喉.鹵水乳鴿夠肥美, 鹵水汁又甜甜地咁, 送飯最正.有時餐廳on promotion, 會有$20 一盡雞燉翅, 但唔好睇佢, d 料都幾多幾"貨真" 0架!大部分餸菜都好油膩, 好有鑊氣; 但間唔中食0下, 無壞0既.Service ok 啦; d 櫈坐得唔舒服, 又要搭檯, 表現出老闆幾有生意頭腦-- 客人食飽都唔會坐0係度傾偈唔走, 等佢可以做多檯生意!

鹵水乳鴿夠肥美, 鹵水汁又甜甜地咁, 送飯最正.

炒豬什
炸辣魚腩
2005-07-12 21 浏览
約左fd去九龍城搵食,今次目標係粗菜館~ 話晒係總店,期望水準應該高d~ 三個人,試左以下菜式: - 招牌炒魚腩:雖然係招牌,但賣相味道皆一般,okay~- 粗菜扒豆腐:素菜,所謂既粗菜竟係金針菇?但味道的確好,食出有腐乳香味~- 蜜汁東波肉:我冇打錯,佢真係寫東波肉,一上枱,冇想像中肥膩,反而似鎖江骨,都唔錯~- XO醬蝦球節瓜(蔡瀾推介菜):味道細膩,節瓜清甜中帶有金華火腿絲、椒干、榣柱絲香味~- 老火湯:我對中湯唔在行兼唔太好,但覺得依度既湯都幾好味--> 飲左兩碗~ 食物水準幾好,雖然環境狹窄d(冇出面新分店咁靚tim),但我認為味道緊要過裝修~ 繼續努力~!

- 招牌炒魚腩:雖然係招牌,但賣相味道皆一般,okay~

繼續努力~!
2005-06-25 29 浏览
豬油撈飯正爆~<br>曾經試過有幾個月“蔡生請食飯”叫小菜就任食飯或豬油飯~我試過一次食左4碗@_@痴晒線!好彩我係食唔肥果D人~︿︿自從佢唔請食飯都好耐無去過,因為我最鍾意食果幾樣野都自己識整lu。。。咸魚醬蒸肉餅,咸旦節瓜肉碎。。。不過佢D野真係幾好食~我最中意就係呢平價野又整得好食~~蔡生你係得既~!
豬油撈飯正爆~<br>
我最中意就係呢平價野又整得好食~~蔡生你係得既~!
2005-06-19 13 浏览
今日父親節,同身兼父職的媽咪去慶祝,事前沒有預訂食肆亦沒有預計去那間,一心諗住九龍城很多食肆,去到自然有位,大約七點,到了金麥泰門口,嘩!很多人呀!叫家人在等,自己再去附近逛逛,路經這裏,見裡面不錯,又不多人等位,就叫她們過來,等了一陣就可以入坐.炒豬雜($38)---說是招牌菜,炒豬雜的汁就好味,但豬潤和粉腸就一般,粉腸還有些苦,這味不覺得好,有些失望梅菜扣肉($45)---梅菜很好味,撈飯一流,扣肉半肥半瘦,很正呀.....咸魚茄子煲($42)---熱辣辣的,茄子很淋夠入味,不過不覺有咸魚味道,但仍然正海南雞(約$40/例牌)---是待應介紹的,說今日的雞很靚,就信她.雞是很滑,但說是海南雞就不覺!!白切雞就差不多...富貴黃金瓜($38)---等了差不多半小時,即炸的,總算沒有令我們失望.用蛋黃點著粉來炸的,黃金瓜即是南瓜,每舊表面都咸咸地,十分野味,份量很多,最抵食的一味.豬油撈飯一桶($30)---大約三碗飯,豬油和豉油分開上,怕肥的我只敢試一啖,要撈上很多的豬油和豉油就覺得很香,如加小小是沒有分別的.望著家姐們一匙一匙的加進飯,我和男友不禁在打冷震.三碗飯(@$7)---飯
三碗飯(@$7)---飯不夠熱,一向不介意食淋飯的我,都覺得飯是"淋治治".
總括,味道幾好,是我們一家小有會叫多六碗飯的,另外這餐飯的卡路里是超晒標,又扣肉又咸蛋又豬油,老人家來食要小心選菜,亦要帶件外套,這裏冷氣很強勁.
total:$260,不計加一又不計茶芥,算係咁啦!
2005-02-16 9 浏览
從前在九龍城上班時,試過一、兩次跟同事來吃。最記得吃過一味蜆芥炒魚腩。起初唔知蜆芥是甚麼,但魚腩的味極棪,好似冇俾過任何調味,搞到我們要自行加豉油才能吃完;仲有一味炒豬雜,呢碟就真係不錯,豬雜有些爽有些就粉粉的,幾特別! 吃過後,我跟其他同事都覺得除了鑊氣之外,基本上真係唔係話十分出色,可能現在大有進步也說不定,或者有機會再去一試。
2005-02-13 13 浏览
新年期間和朋友來一個拜年午餐, 最後還是選擇了到九龍城的粗菜館, 店內地方不大, 兩邊掛著不小鏡子, 而且鏡面上己有不小名人名星的簽名.先來的皮蛋酸薑, 味道質感一般; 家鄉煎藕餅, 藕餅外表香口脆身內裡質感鬆化, 略嚴過火了一點; 蜜汁東坡, 味道適中甜美, 肉質鬆軟討好; 蒜蓉炒芥菜, 味道輕清略嚴多油了一點; 貪心的一嚐豬油撈飯, 白飯用一個小飯桶載著, 豬油和豉酒分上, 豬油不太香, 豉油和白飯亦只是一般. 整體上味道不錯, 服務有禮貌, 價錢合理, 只是冷氣強了一點.

2004-12-17 7 浏览
炒豬雜味道真的不錯,是我每次必然之選,其他小菜亦有一定水準,價錢相當合理,值得一去再去。
2004-11-12 6 浏览
好耐之前已經食過一次,今次第二次食。星期日同d 朋友去,十個人叫左八個餸,一桶豬油飯和十個白飯,埋單都係四百幾蚊咋!果度d 餸 好好食,保持到記憶中的水準,但係就仍然好細碟,唔夠我地十個人分…另外果度地方都幾細,唯一一張大枱俾人坐左,我地十個人唯有逼在一張六人枱…雖然間野的裝修平平無奇,但係d 食物屬真材實料,實而不華!
好耐之前已經食過一次,今次第二次食。

雖然間野的裝修平平無奇,但係d 食物屬真材實料,實而不華!
2004-06-12 18 浏览
大家如果去開不妨食下"密味東波骨",好正架,不過好多油