4天前 0 浏览
我好鍾意同家人一齊食火鍋,非常享受呢個時光,特別係今日咁樣,放工後同細佬約埋一齊聚餐。細佬話最近有間火鍋店好火,所以我哋決定去試吓。到咗店,服務員好熱情咁向我哋介紹咗藥膳湯底,聽落幾唔錯,就點咗呢個湯底。藥膳湯端上枱,湯色清透,漂浮住啲藥材,散發出濃郁嘅藥材香氣。每一口嘅味道溫潤又帶啲自然嘅甘甜,瞬間令人感覺好暖。我哋點咗霜降牛板腱,牛肉紋理清晰,放入湯度涮幾秒,肉質柔嫩多汁,吸收咗湯底嘅香氣,非常好食。接住係生蠔,好大粒,肉質鮮嫩,喺湯度涮過之後更加滑嫩,海鮮味配上濃郁嘅藥膳湯非常完美。佢哋嘅精品拼盤令成枱食材更加豐富,特別係竹笙肉滑,入口即化嘅口感真係好驚喜。最後仲點咗藍檸檬蘇打,清新酸甜嘅味道,喺食火鍋之後飲真係好爽。呢餐火鍋味道絕佳,細佬都建議之後可以帶成家人嚟食。

6天前 0 浏览
新年之後同事聚餐,上網見到呢間,望落環境幾好,就去試吓新嘢,湯底十分出色,點咗芫茜皮蛋湯底,真心覺得呢個湯底特別有創意。一上枱就能夠聞到濃郁嘅芫茜香味。皮蛋喺湯入面慢慢溶化,濃郁又不失清爽嘅口感,飲落去特別順口。先嚟講吓手切霜降牛頸脊,呢度嘅牛肉切得好有講究,厚薄適中。輕輕涮幾下,牛肉就吸晒湯底嘅香味,入口嗰陣鮮嫩同多汁真係令人驚艷。油花嘅分佈令肉質更加滑嫩,配搭芫茜皮蛋湯,食落仲好味。跟住係青花椒牛脷,牛脷切得薄而均勻,涮熟後口感特別彈牙。青花椒帶嚟微微嘅麻香,獨特嘅麻香同牛脷嘅細膩口感相得益彰,一吓大家就食晒。最後唔講得鮮製五拼餃,入面有菠菜豬肉餃、雲吞、水餃、和牛餃、韭菜餃,每一款都有各特色。菠菜豬肉餃清新爽口,雲吞皮薄餡多,水餃經典不敗,和牛餃就散發住濃郁嘅牛肉香,韭菜餃更加係鮮香撲鼻。呢啲餃子喺芫茜皮蛋湯入面煮熟後,吸收晒湯汁

2025-05-09
2025-05-21 0 浏览
天氣凍凍地,係極佳打邊爐季節。雖然假期大家已經回鄉,但係都無阻我呢一個火鍋控約埋知己去火鍋店打邊爐。今次去米走雞打邊爐,試咗佢哋嘅花膠湯底,真係好適合想滋補一下嘅朋友!湯底一上枱已經聞到陣陣香氣,飲落去好濃郁,膠質豐富,飲完覺得成個人暖笠笠,好舒服!花膠湯底唔會太鹹,反而帶少少清甜,飲多幾碗都唔會覺得膩,真係打邊爐嘅好選擇!我哋點咗和牛餃,真係要大力推薦!餃皮薄得嚟又唔易穿,咬落去仲有少少煙韌感,內餡用咗和牛,牛味濃郁得嚟又帶少少油脂香,食落好滿足。澳洲牛舌都係一個驚喜,切得薄薄哋,輕輕一灼就食得,入口嫩滑得嚟又有咬口,牛味十足,加埋花膠湯底嘅滋潤,真係食到停唔到口!另外,炸饅頭係一個必點嘅小食,外皮炸到金黃酥脆,咬落去仲有少少脆聲,點埋煉奶食,真係好邪惡但好滿足!炸饅頭嘅甜味同花膠湯底嘅鹹香形成強烈對比,食完火鍋再食佢,真係完美嘅結尾。花膠湯底好適合秋冬打邊爐,滋補得嚟又唔會太膩,配料質素亦都高,特別係和牛餃同澳洲牛舌,真係值得一試!
花膠湯底好適合秋冬打邊爐,滋補得嚟又唔會太膩,
配料質素亦都高,特別係和牛餃同澳洲牛舌,真係值得一試!
2025-05-14
2025-05-18 0 浏览
難得嘅週末,我決定犒勞自己一頓豐盛嘅午餐。於是決定去呢間店食火鍋。坐低之後,店員推薦咗幾款精選食材,我毫不猶疑咁點咗幾道自己最鍾意嘅,結果唔小心點咗太多,仲好自己比較大食啲。我揀嘅湯底係花膠湯,金黃色嘅,散發住濃郁嘅膠質感,湯水粘稠順滑,帶住濃厚嘅味道。滾咗一陣之後,香味都開始撲鼻而來,感覺非常唔錯。一開始,我先對和牛肉片落手,牛肉切片得啱啱好,唔會太厚或者太薄,喺熱湯裏面滾一滾,肉質瞬間變得柔嫩,仲帶住淡淡嘅奶香,好食到停唔落嚟。接著係白鱔片,佢哋嘅魚肉質好緊實又有啲彈牙,非常鮮甜,咬嘅時候仲可以感受到魚肉細膩嘅口感,好讚!我仲點咗黑松露蟹籽魚麵,魚制得非常彈牙爽口,放入湯裏面煮之後,吸滿咗花膠湯嘅精華,每一啖都好正,味道非常美味,蟹籽喺嘴巴裏面爆開,口感非常豐富。最後,再嚟一杯清爽嘅藍檸檬梳打,非常爽口,啱啱好可以洗去口中嘅濃郁味道,火鍋後飲就好nice。全部都太好食啦,點咗太多,食得好飽,但係非常滿足。下次再光臨。

一開始,我先

2025-05-17 0 浏览
前晚約咗幾位好朋友去觀塘米走雞食火鍋,寒冷嘅天氣真係最啱圍埋一齊打邊爐~呢間餐廳之前喺網上見過好多好評,所以都好期待試吓✨講下嗰鍋蒜蓉蜆湯底,湯底好香蒜味,又煮出蜆嘅鮮甜味,清清地但又好有層次,好啱鍾意自然味道嘅人。啲蜆仲好新鮮,煮耐咗啲湯仲越嚟越濃郁,一啖接一啖。澳洲和牛嘅肩胛肉片同雪花肥牛真係冇得輸,啲油花分佈均勻,唔會過肥,入口好嫩滑,煮幾秒啱啱好,仲保留住牛肉嘅香味,好滿足🥩精品拼盤真係幾特別,有蝦膠手打魚蛋、黑松露墨魚丸同嫩滑嘅墨魚滑,啲丸好彈牙,黑松露嗰個仲帶淡淡嘅菌香味,幾有層次感。蝦餅入面滿滿嘅蝦肉餡,鮮味十足。冷萃花茶就帶住花香,用嚟中和吓火鍋嘅油膩感☕️~總括嚟講,呢間餐廳啲火鍋選擇好多,食材又新鮮,感覺同朋友一齊食得好開心,真係唔錯~會再嚟過!🎉✨

2025-05-06
2025-05-16 0 浏览
作為觀塘上班族,同同事一齊搵地方食飯嘅時候,「米走雞」一定係我嘅首選 🤭👍🏻一上枱店員仲會即場點火,場面好震撼,仲有陣陣麻辣香味!雞煲嘅麻辣味好正宗,辣得嚟又帶點麻香,雞件煮得啱啱好,肉質嫩滑得嚟又入味!✨澳洲和牛M8肩胛肉眼片作為牛魔王,打邊爐最睇重嘅一定係要靚牛,和牛嘅油花分布均勻,肉質嫩滑,輕輕煮幾秒就已經熟透,入口即化,牛味香濃~正👍✨澳洲牛舌牛舌切得薄薄哋,口感爽脆得嚟又帶點嚼勁,完全冇羶,每日凌晨屠宰,牛味會保存得更好。✨花枝片閃閃發光嘅亮澤感🤩🤩一睇就知鮮度8十足!花枝片切得薄薄哋,焯一焯好快食得~燙了之後好筋道!好彈牙!煙韌又爽口!!總結就係可以放心衝去食

✨澳洲和牛M8肩胛肉眼片

✨澳洲牛舌

✨花枝片

總結就係可以放心衝去食
2025-05-16 0 浏览
一上枱已經聞到濃濃嘅芝士香氣,仲見到芝士煮到拉絲,視覺效果滿分!雞肉嫩滑得嚟又入味,每一件都沾滿咗芝士,食落去濃郁得嚟又唔會太膩,真係食到停唔到口!芝士嘅香味同雞肉嘅鮮味完美結合,每一啖都係享受,完全唔會覺得膩滯,真係好適合鍾意濃味嘅朋友!手切霜降牛頸脊真係一絕!肉質鮮嫩,油脂分布均勻,輕輕一灼就食得,入口即化,牛味濃郁得嚟又帶少少甜味,加埋芝士雞煲嘅濃郁,真係食到唔停口!鮮製五拼餃都係必點,有菠菜豬肉餃、雲吞、水餃、和牛餃同韭菜餃,每款都皮薄餡多,食落好滿足。特別係和牛餃,牛味濃郁得嚟又帶少少油脂香,咬落去仲有少少爆汁感,真係好正!水果茶清新得嚟又解膩,同芝士雞煲好夾!水果茶用咗新鮮水果沖泡,飲落去酸酸甜甜,好開胃,食完濃郁嘅芝士雞煲再飲一啖,真係即刻解膩,感覺成個人清爽晒!芝士控必試,雞肉嫩滑,芝士濃郁,配料質素亦都高,特別係手切霜降牛頸脊同鮮製五拼餃,真係食到唔停口!

試食活動
-今日一個喺觀塘搵晚餐,啱啱好發現大叔嘅錢跌咗喺地下,就撿返畀佢。大叔好開心,話請我食飯🥳。啱啱我都肚餓,就同大叔一齊去搵嘢食🍽️大叔帶我去米走雞live食晚餐,菜單種類好多,我睇咗好耐先揀咗幾道菜😋呢鍋花膠湯一嚟就好香,飲落清淡,唔會太heavy,清甜中又唔失花膠獨有嘅風味,我個人非常中意❤️。大叔話呢度嘅花膠湯佢都係第一次試,佢都覺得味道唔錯👍仲有兩種唔同味道嘅牛肉,原味牛板腱同五香牛肉。兩款牛肉都好新鮮,肉質鮮嫩多汁,食起來好鮮美🥩。原味牛板腱食起來原汁原味,好有牛肉香氣,而五香牛肉就比較惹味,帶有濃郁嘅香料香氣,味道比較豐富✨大叔就比較鍾意蠔肉,大隻肥美,份量好足,涮入花膠湯後,味道好鮮甜,仲帶有花膠湯嘅香味,食起來就更加香😍。我哋兩個都食到好飽,真係好感謝大叔請嘅大餐🙏

2025-05-11 0 浏览
最近去了觀塘的「米走雞」,大家一定要試他們佢的芫茜皮蛋湯底。這個湯底真的好特別,芫茜的清香和皮蛋的濃郁味道完美結合,湯頭清爽又不失風味,喝起來特別開胃。💛手打丸子拼盤💛絕對是亮點之一。每一款丸子都是手工製作,口感紮實,尤其是豬肉丸,豬肉的香氣濃郁,配搭丸子的彈牙。💛雪花肥牛💛也是必點的選擇,肉質鮮嫩,脂肪分佈均勻,涮在芫茜皮蛋湯裡面,肉香和湯底的味道相得益彰,令人忍不住多吃幾片。💛韭菜餃💛餡料飽滿,韭菜的鮮香與豬肉的多汁完美融合,煮熟後口感特別好。整體來說,食物有質素及保證,人數不多可以試試佢們的招牌食品,不容錯過。

2025-05-10 0 浏览
前幾日同姐妹去咗觀塘出名嘅餐廳——米走雞,地方幾舒服,環境清靜,成個氣氛都好適合chill住傾偈同食飯。食物方面,係簡單但唔錯嘅搭配,健康又唔重口味香茜皮蛋湯係頭菜,湯底好清甜又唔會太油,皮蛋好滑,配埋啲香茜,飲落有啲醒胃嘅感瓷,好啱開餐霜降Prime牛板腱就係我哋其中一個配料,牛肉切得好薄,唔會太油膩,但又保持咗嫩滑嘅口感,真係幾好食!海鮮拼盤就包括沙白、鯇魚片同埋虎蝦。沙白新鮮夠味,肉質好緊實;鯇魚片食落有啲特別,唔會太軟,好有口感;而虎蝦仲有啲甜味,配埋啲海鮮嘅鮮味,真係好惹味呀~最後試咗沙白蜆,蜆肉好嫩滑,反而突顯咗本身嘅鮮甜味,食落清新又舒服啱啱好嘅簡單美味~下次應該會再約姐妹一齊返嚟試其他菜式啦

啱啱好嘅簡單美味~下次應該會再約姐妹一齊返嚟試其他菜式啦
2025-05-07 0 浏览
餐廳面積闊落,2小口或者大班朋友聚會都好適合。餐廳有調味區,侍應仲會及時幫手加湯,非常體貼。今次揀咗「椰皇雞湯底」,好香嘅椰皇味,湯底入面有大舊嘅椰皇肉同嫩滑嘅雞件,飲啖已經覺得好清甜~椰皇嘅香味好突出,帶點微微嘅奶香,湯底仲有啲薑片嘅辛香!先咗湯真係好開胃,完全唔會覺得滯~ 我仲點咗「鮮蝦滑」,蝦滑打得好細膩,口感彈牙得嚟又帶點滑溜,吸咗椰皇雞湯底嘅精華之後,味道更加豐富~每一啖都充滿椰皇嘅香氣同蝦嘅鮮味! 「脆肉鯇魚片」真係好新鮮!魚片切得薄薄哋,魚肉好嫩滑,煮完之後依然保持彈牙嘅口感,完全冇腥味~配埋椰皇雞湯底,椰皇嘅清甜味道同魚片嘅鮮味互相襯托 最後一定要提嘅係鮮炸響鈴,呢個真係無得輸!響鈴炸得金黃酥脆,放落湯底浸幾秒就已經吸滿湯汁,入口即化,帶點微微嘅豆香~配埋椰皇雞湯底,椰皇嘅香氣同響鈴嘅酥脆口感完美結合 湯底真係好出色,配料亦都做得非常用心,特別係手打鮮蝦滑同脆肉鯇魚片!

2025-05-07 0 浏览
之前見到朋友喺社交媒體share咗呢間雞煲火鍋店,就一直諗住一定要嚟試吓佢哋嘅芝士雞煲!睇落去邪惡到不得了🤤好彩今日晚餐早啲收工,就約同事嚟食啦!今日嘅主角 - 芝士雞煲!雞肉用咗新鮮嘅走地雞,肉質鮮嫩多汁,完全吸收咗芝士嘅濃郁奶香。每一嚿雞肉都撈滿晒金黃色嘅芝士醬汁,入口即化,芝士控一定唔可以錯過!🧀 之後仲特登點咗【和牛封門片】,牛肉油脂分佈均勻,肉質細膩,入口即化,帶有淡淡嘅牛油香味,同芝士嘅濃郁好夾。仲有【肥牛片】雪花紋理清晰可見,涮落鍋度瞬間變色,口感滑嫩,油脂嘅香味喺口中爆發!😍【虎蝦】一定要點!蝦肉飽滿彈牙,鮮甜多汁。放入鍋度稍微煮一煮,蝦肉吸收咗芝士嘅香味,食落去更加濃郁鮮美,蝦頭嘅膏香更加讚!🦐

2025-05-06 0 浏览
我同bro 都係無辣不歡嘅人,所以好中意去唔同嘅餐廳食麻辣料理。今次我哋上網見到觀塘嘅米走雞live有麻辣雞煲,睇落好有食慾,就打算一齊去試。呢度嘅麻辣雞煲真係好正宗,又麻又辣,好刺激味蕾,真係令人越食越上癮,彷彿口中有火燒緊咁。雞肉嘅肉質偏滑軟,完全吸收咗麻辣嘅精華,食落好開胃。除咗雞肉,我哋仲叫咗牛肉同豬肉。牛肉係手切嘅,口感較好,鮮嫩多汁,涮入湯底後,牛肉香氣撲鼻而來,味道真係好正!而豬肉就比較彈牙,好有嚼勁,又新鮮,食多都唔會覺得膩。小食炸魚皮睇落普通,但外皮十分酥脆,咬落好爽口。而且份量好足,食完雞煲嚟一份,真係好放鬆。至於姐妹點咗杯檸檬梳打,雖然藍藍地,睇落好奇怪,但係味道飲落好清新,酸酸甜甜,特別適合食完麻辣後解渴。我同bro一致覺得呢度嘅麻辣一流,非常推薦鍾意麻辣嘅朋友。

我同bro一致覺得呢度嘅麻辣一流,非常推薦鍾意麻辣嘅朋友。
  • 火焰麻辣雞煲
2025-05-06 0 浏览
同朋友們又去咗觀塘呢間火鍋餐廳打邊爐,今次我哋諗食咩,異口同聲地話呢間,果然心靈相通,呢度變咗聚腳點!坐低之後,我哋肚餓就炸炸林落單。首先湯底係【蒜蓉卜卜蜆鍋】,鍋入面滿滿嘅鮮美蜆,加上濃濃嘅蒜蓉香味,味道鮮甜而且唔膩,每一啖都食到海鮮嘅氣息,飲落去好暖胃。跟住係【霜降Prime牛板腱】,每片牛板腱嘅紋理清晰可見,食落去真係入口即溶,散發住濃郁嘅牛肉香味,根本就係必點嘅食材。再嚟係獨特嘅【Wasabi鮮墨丸】,墨魚丸Q彈有彈性,咬開之後入面有微微嘅辛辣Wasabi,有刺激嘅味道但唔會搶味,層次感十足。想推介畀大家嘅仲有【和牛餃】,餃皮口感薄韌,入面好飽滿,咬落去食到和牛嘅香濃油脂,肉汁喺口入面散發出嚟,滿滿嘅肉香味。

試食活動
冬天到咗,係時候約埋三五知己圍埋一齊打邊爐啦!觀塘分店嘅裝潢十足,仲有現場音樂表演,只有觀塘店有,大家可以邊食邊打卡,氛圍感滿滿。性價比極高,唔止足料同惹味,食材方面包括每日精選新鮮海鮮、花膠、黑豚腩片等應有盡有,令大家食得痛快!藥膳湯由唔同嘅藥材熬煮等。個湯味道幾好,藥材味OK唔會太苦。食材方面我哋點咗手打墨丸、特級肥牛同埋美國桶蠔。特級肥牛一盤份量好多,十幾塊,油花都靚,切得好薄,涮起嚟好方便。食落勁嫩口,而且牛味都唔錯,我哋食到停唔到口。今次食嘅特級肥牛同手打墨丸都夠滿足。墨魚丸全部都係手打,全部真材實料,食到墨魚口感,好彈牙😍桶蠔份量也好多,而且size真係手掌大,蠔都好入味😎雖然份量多,但仍然覺得唔夠食😫值得推薦搭配藥膳湯一齊食總括嚟講,同上次感覺一樣,肉類同日本菜質素高,上菜速度快,冇乜漏單。今次服務都好好,一直會嚟幫手加湯,需要加料等等。坐到4人座位,都算舒適。
冬天到咗,係時候約埋三五知己圍埋一齊打邊爐啦!