2016-10-13 348 浏览
N年前在長沙灣和朋友食過米走雞,竟然在銅鑼灣開了分店!而且是華麗舒適的卡座!事隔多年不知道長沙灣的價錢如何,不過目測跟當年價位好像差不多,但環境正n倍,識食一定去銅鑼灣店啦! 念念不忘芝士雞煲!潮流興韓食之前,米走雞已經一早有芝士雞煲啦!上桌要稍等約十分鐘加熱,這時候可以看看配料紙看看有什麼好吃的。 十分鐘後芝士溶化了!不用攪拌,立即食得!四個人點了原隻雞,雞已煮得好稔,一咬骨肉立即分離,超級正!芝士味微微甜的,印象中長沙灣店是稍咸的,可能這麼久了味道有所調節過。 KO了一窩雞後店員會主動加少許湯可以放配料了!湯是芝士湯,所以溝淡但又不會太淡至完全沒有味道。說真的,KO了一窩雞後已經有六七分飽呢,所以不小心點多了配料(苦笑)但我們都有盡力吃光啦。 當中粟米和蘿蔔超甜的,用料好上等!而手打丸,蝦滑,認真要食!!!超靚料,這個蝦中寶蝦球起碼用了三四隻蝦!啖啖彈牙!個人建議蝦球size可小一半,因為中間有點難熟,要多滾一會才可吃。 手打丸之中有一款叫wasabi墨丸,青色的,咬下有陣陣wasabi味,但不會太攻鼻,超正! 響玲看相就知新鮮脆卜卜!沾上芝士醬後極度邪惡,不怕肥必食!

響玲看相就知新鮮脆卜卜!沾上芝士醬後極度邪惡,不怕肥必食!(怕肥就食完再減吧!)

怎可以不點公仔麵做結尾呢?(真是太飽了!)加上芝士湯就像韓國芝士麵啦!

不得不提的是這裡飲品選擇不少,有奶茶咸檸七和各款支裝罐裝,這頓超曬標,秋冬囤積脂肪之選!
2016-10-13 456 浏览
去年與海外訪港的好友在這裡吃過一頓意大利餐,覺得不錯,今年好友重臨,想來再吃多次,誰知已結業,並已轉名為「米走雞」!門外放有餐牌,原來午市有西餐吃,一場來到,好歹也試一次,何況好友shopping得累至不想動。大致上餐廳的裝修沒有大改動,除了檯中可打開,方便晚市做雞煲,座位是舒適的,而且新開業,食客不多,很寧靜。午市的套餐有十款左右,由數十元至百餘元,有餐湯和咖啡,加錢可提升餐湯為龍蝦湯及甜品,招呼好朋友,建議她要龍蝦湯,主菜點了新西蘭燒羊架,而我點了餐湯及燒豬仔骨。食物未來之前,先吃餐包頂肚,餐包暖暖的,塗些冷凍牛油,好治癒!我的餐湯是蘑菇湯,本以為是麵粉開水的忌廉湯,很驚喜是用好幾種菇打成蓉,真材實料,質感不錯。而好友的龍蝦湯用大湯碟上,顏色頗深,聞到濃濃的龍蝦湯味,有兩小件龍蝦肉,好友說水準不比酒店差!主菜端來了!也許開業不久,侍應的手勢有點生硬,但勝在態度良好搭夠,以前師傅教落,功夫可以慢慢學,若態度不好學識都無用。好友的燒羊架賣相真的好到你估唔到!你不會期望在這類餐廳,這種收費有這種質素,墊底是薯蓉,伴碟有青露筍,小甘筍,西蘭花,椰菜花,還有兩種烤過的瓜,最欣賞薯蓉是自家手壓

好友的燒羊架賣相真的好到你估唔到!你不會期望在這類餐廳,這種收費有這種質素,墊底是薯蓉,伴碟有青露筍,小甘筍,西蘭花,椰菜花,還有兩種烤過的瓜,最欣賞薯蓉是自家手壓的,因吃到有少部份的幼薯粒,若是用罐裝薯蓉粉開水煮的是不會有此現象,薯味當然比薯粉開的好不知多少倍,燒汁另上,一切都很認真,兩件羊架是 Provencale 的做法,烤好後,表面塗上黃芥,灑上麵包糠焗,羊架很精瘦,有肉味和有肉汁,一嚐燒汁,舌頭告訴我這絕非現買回來之物,是花功夫慢慢用材料熬出來,還有另跟一兜雜菜,有法邊豆,意大利青瓜等名貴蔬菜,實在喜出望外。
我點的燒豬仔骨配蒜香意粉,賣相同樣不錯,與羊架一樣的配菜,正想投訴我說是跟意粉的,侍應正端了一小兜炒意粉來,原來除碟中伴碟的蔬菜外,其餘都是另上,喜歡多菜的人有福了!有兩大件塗滿燒烤醬的燒豬仔骨,可輕易從骨縫切開,肉質鬆化,部份帶丁點肥膏,肉烤得很香,而醬汁應是自製的,因薑味頗重,與豬的肉味很匹配,現買的醬汁沒有此味道。不得不讚是炒意粉,蒜片炒得香,意粉能煮到 al dente效果,實在難得,因為很多時香港廚師多遷就客人,把意粉煮得軟腍,失去彈性,這個意粉實在好味,我非常非常欣賞。
好奇問了侍應廚師是外國人嗎?非也!是土生土長港人,但曾服務多間酒店西廚及留學法國學廚,怪不得有如斯水準,著侍應代我向主廚送上讚賞,以示鼓勵!

甜品是芝士餅,結實味濃,以餐後甜品來說也頗大件,加了$28轉龍蝦湯,又有件這麼大件的餅,很划算!
熱檸檬茶好夠熱,三大片檸檬,夠味道。
這間是我近期最喜歡的餐廳!
午餐
2016-10-11 645 浏览
放假最幸福的時刻。食。今日女朋友帶我去銅鑼灣買女人野。順道食雞煲。咪走雞門面一如以往,黑色底色配上鮮明招牌。內裡裝修呈現完美的西餐廳感覺。因為咪走雞中午主打西餐,晚上食雞煲。可惜今日太夜到,無機會食到😫晚上雞煲餐牌,主打雞煲有黃金芝士。火焰麻辣。原來個火焰麻辣,真係有火焰😳先上雞煲再點火,好似真人表演一樣😍黃金芝士:芝士碎、洋蔥、中芹、芫茜、乾蔥、芝士湯底、海量雞脾肉。一打開煲蓋,哇左一聲,足料到一個點,半隻雞,每件都係雞脾肉,每件除了大件、骨少,而且非常滑口,一點都不老。芝士分配均匀,再加上少少乾蔥吊味,一啖咬落去,百般滋味入口,令人吃不停口。食完雞煲,還可以加湯吃其他配料。不得不提,加湯不是加普通清湯,而是加芝士湯,令整個湯底更加濃郁。咪走雞另一招牌菜。手打五寶拼盤:鮮墨丸、鮮蝦丸、鯪魚丸、豬肉丸,鮮牛丸。每一粒都極度彈牙,毫無粉味,證明選料一流。每一粒都經得起考驗。私心最喜歡的是鮮蝦丸,鮮蝦打丸,彈上加彈。鮮炸響玲:又一嚇死人之作。響珍大件到,我將佢浸係湯底5秒攞起,內裡仍然係脆,未被湯汁沾到。而且一客六件,真正平靚正。五香鮮牛肉:千萬不要小看這碟鮮牛肉,雪花比坊間肥牛分佈得更好
放假最幸福的時刻。食。
今日女朋友帶我去銅鑼灣買女人野。順道食雞煲

咪走雞門面一如以往,黑色底色配上鮮明招牌。
內裡裝修呈現完美的西餐廳感覺。

因為咪走雞中午主打西餐,晚上食雞煲

可惜今日太夜到,無機會食到😫
晚上雞煲餐牌,主打雞煲有黃金芝士。火焰麻辣。
黃金芝士

鮮炸響玲
咪走雞另一招牌菜。
手打五寶拼盤:鮮墨丸、鮮蝦丸、鯪魚丸、豬肉丸,鮮牛丸。
每一粒都極度彈牙,毫無粉味,證明選料一流。
五香鮮牛肉
火焰麻辣
五香鮮牛肉:千萬不要小看這碟鮮牛肉,雪花比坊間肥牛分佈得更好,肉更厚,而且一點根都沒有。
輕輕一灼,牛肉已經可以吃,入口夠滑,而且有啖啖麻油味,令整片牛肉鮮味更出。

咪走雞的雞煲火鍋真是無法挑剔,下次黎一定試一試中午西餐!
2016-10-10
黃金芝士
鮮炸響玲
五香鮮牛肉
2016-10-10 309 浏览
米走雞出名芝士雞煲但今次普通打邊爐 估唔到食物一樣咁出色呢間係散叫 所以如果想試多D唔同類的食物建議四個人以上黎食食物價錢正常 人均$200 左右 蕃茄湯底 超濃茄湯  好夠味 材料又多特級和牛 $288個牛真係好食 完全無根 靚牛兩個人成盤清晒  一定要試呢個和牛澳洲牛吞 $78價錢唔貴 而且一碟都有好多塊食落唔鞋口 材料新鮮 普通的任食火鍋真係比唔到水餃個皮薄 $78 蚊大大碟而且足料 大大粒 味道都唔錯手打五寶丸超彈牙  叫拼盤可以試晒五個味材料真係新鮮 無雪味  最推介的響鈴好大條  平時的響鈴4倍平時細細條個D浸3秒食得呢個浸十零秒左右 冰豆腐同蟹柳蟹柳唔易散開 同平時有膠紙套住個D唔一樣冰豆腐唔硬 軟硬岩岩好原來諗住食雞煲  但又驚個湯芝士會好溜下次會黎試埋個雞煲!!!
米走雞出名芝士雞煲

蟹柳唔易散開 同平時有膠紙套住個D唔一樣

冰豆腐唔硬 軟硬岩岩好
冰豆腐
原來諗住食雞煲  但又驚個湯芝士會好溜
下次會黎試埋個雞煲!!!
蕃茄粟米湯
手切特級霜降和牛
澳洲牛吞
鳳城水餃
鮮炸響鈴
冰豆腐
2016-10-08 438 浏览
Located on Jardin Buidling 3/F, this restaurant covers an array of exquisite dishes in Western Style for their lunch set, while a completely different style at night in the form of Chicken Hotpot.  While I hanged around one weekday's afternoon, I had a taste of it's deluxe lunch set which was unexpectedly OUTSTANDING! Impressed by how well executed the roasted lamb was and super enticing lobster delicacies! Worth mentioning was the high quality services! Extremely attentive to details and courte
While I hanged around one weekday's afternoon, I had a taste of it's deluxe lunch set which was unexpectedly OUTSTANDING! Impressed by how well executed the roasted lamb was and super enticing lobster delicacies! Worth mentioning was the high quality services! Extremely attentive to details and courteous staffs!

龍蝦湯 •Extremely concentrated soup, and perhaps too salty for me. But lobster lovers you definitely shouldn't miss out!
龍蝦湯
Roasted Rack of Lamb with Mashed Potatoes 紐西蘭燒羊架配薯蓉 $108
$98 白酒浸三文魚配茄子蓉
•The first and few roasted lamb that was so beyond-words-PERFECT! Texture was so on spot! Favourably tender and succulent! Well executed with the palatable accentuated sauce dipping on the plate, just as good as the lamb!! Really WOWed by the fine quality of the roasted lamb! Really got us devouring out of controlled!
Lobster and Seafood Risotto 龍蝦海鮮意大利飯 $106
龍蝦海鮮意大利飯 $106

•Not a big lobster lover but this dish just brought lobster and seafood to another level! The generous amount of seafood and lobster filled up the plate beautifully! The risotto was flavour-wise too!
Norway Salmon in White Wine Stock $98 白酒浸三文魚配茄子蓉
Norway Salmon in White Wine Stock $108

•This salmon is a bit dull for it's lacking seasoning, or perhaps a bit too weak in white whine flavouring. The garnish at the sides however, gave a nice compliment to the dish that made it look more vibrant and inviting! Eggplant mash was a rare match but it gave some good moisture to the salmon that was smart!

芒果芝士蛋糕

•As a sweettooth, a meal could not end any perfectly without dessert! The mango cheese cake was the thing to crave for a perfect ending!
2016-10-02
龍蝦海鮮意大利飯 $106
  • 紐西蘭燒羊架配薯蓉
  • 龍蝦海鮮意大利飯
2K
2016-10-08 286 浏览
辛苦了一星期終於到星期六了,當然要鬆一鬆,吃點好的獎勵一下自己。 之前在太子吃過米走雞芝士雞鍋,查看後發現在銅鑼灣開了間米走雞Deluxe,午市時間是吃西餐,晚餐依舊吃芝士雞鍋。如此特別,當然不可錯過。 店內環境比其他米走雞店原全不同,裝修比較優美,彷如置身於西餐廳一樣。 午市提供了午市套餐,有七款選擇。 套餐包招是日餐湯及餐包、主菜和飲品,另外加$28 可升級龍蝦湯及甜品。 我們一行三人,點了三個不同的一齊share. 餐包有3種款色,又香又脆很美味! 先來當日餐湯—蘑菇湯 蘑菇味道濃郁帶香味。 另外升級了龍蝦湯,龍蝦味道不假,還有龍蝦肉呢! 龍蝦海鮮意大利飯($106) 意大利飯味道夠香,粒粒有嚼口,配上龍蝦、青口、魚柳、蝦仁、魷魚等海鮮非常豐富。 紐西蘭羊扒配薯蓉($108) 朋友選的羊扒賣相非常精美,平日不選羊扒的原因是味道太騷,但這個肉質既肥厚,控制得剛剛好之餘且沒有騷味,底下還有綿軟的薯蓉。 燒豬仔骨配薯蓉($128) 燒豬仔骨份量很大,一份有四件,絕對要share。肉質嫩滑入味,配上的醬汁又香又美味,配在一

先來當日餐湯—蘑菇湯 蘑菇味道濃郁帶香味。

另外升級了龍蝦湯,龍蝦味道不假,還有龍蝦肉呢!

龍蝦海鮮意大利飯($106)

紐西蘭羊扒配薯蓉($108)

燒豬仔骨配薯蓉($128)
燒豬仔骨份量很大,一份有四件,絕對要share。肉質嫩滑入味,配上的醬汁又香又美味,配在一起非常好吃。

羊扒和豬仔骨都可選蒜香炒意粉或炒雜菜,我們一樣選一個。

出奇地,兩個都非常好吃。平日跟餐的意粉或薯菜都是淡而無味,但這個美味程度甚高。

蒜香炒意粉
薄薄的蒜片煎得香香的,加上意粉嫩滑爽口,輕輕炒過,又香又惹味!

炒雜菜
雜菜絕不是平日吃到的椰菜、菜心,而是貴價而特別蔬菜如露筍、豆角、青瓜、紅蘿蔔等,蔬菜用濃濃的蒜蓉炒得又香又惹味。

甜品是芒果芝士蛋糕。
芝士蛋糕擺碟精美,份量也挺大。香甜的芒果味道配合芝士,濃而不膩,味道不會很甜,建議大家可以兩人share一個。

店員服務很好,沒有催單之餘,order完食物後見朋友未到齊沒有即刻上菜,待朋友來到才開始上菜,非常體貼。

臨走前店員餐告訴我們原來廚師是來自法國的,之前也在不同酒店擔任廚師,難怪水準如此高。有機會的話,一定會再來!

2016-10-08
  • 蒜香炒意粉
  • 炒雜菜
  • 紐西蘭羊扒配薯蓉
  • 龍蝦湯
2016-10-05 379 浏览
以前係長沙灣食過,係好好食,唔知佢開咗銅鑼灣分店,所以立刻試下。聽講此店只開了幾日,裝潢都幾舒服,背景音樂放英文歌。。。我係鍾意食辣的,但芝士雞煲就適合一家大細,小朋友仲特別鍾意。成個用餐過程好愉快,食物水準很高,值得再幫襯!
聽講此店只開了幾日,裝潢都幾舒服,背景音樂放英文歌。。。
招牌:中午係西餐;夜晚做芝士雞煲
芝士雞煲
巨大响鈴
竹生包墨魚滑
牛坑腩
黑松露手唧魚面
题外话/补充资料: 好似冇甜品?
2016-10-04
芝士雞煲
巨大响鈴
竹生包墨魚滑
牛坑腩
黑松露手唧魚面
2016-10-03 370 浏览
好耐無出文, 今日決定又打下啦記得上次幫襯米走雞已經係幾年前係長沙灣既事, 估唔到今日係銅鑼灣見到佢分店, 有d錯愕o_O哈哈, lunch time有開門, 入去睇下先!點知原來午市芝士雞煲就無喇, 好味既西餐就有XD正宗既西餐又點少得湯同包丫, - 黑松露野菌湯vs芝麻餐包, 好香, 咁樣跟餐未必太有誠意了吧!-白酒浸三文魚配茄子蓉, 三文魚夠嫩, 茄子蓉呢個配角更加係驚喜十足整體: 感覺良好, 環境舒適, 呢餐人均消費先幾十蚊, 性價比太犯規了!PS. 可能係新開關係, 人未係好多, 唔洗排隊, 唔洗迫仲好XD
好耐無出文, 今日決定又打下啦

哈哈, lunch time有開門, 入去睇下先!

點知原來午市芝士雞煲就無喇, 好味既西餐就有XD
正宗既西餐又點少得湯同包丫,

2016-09-29
  • 黑松露野菌湯