這天跟朋友來到米走雞,作為喜歡吃芝士(起司)的 Rain,一定要來試試,是不是真的米走雞 (不要錯過)身為港島人,對於九龍的路不太熟悉 ><看地圖七、八分鐘的路程,我竟然走了十多分鐘,好吧!我是路痴大家也知道的事~我們一行五人去吃,但不知是店員聽錯還是中途出現了什麼錯誤...聽到的是三位...唉...你要知道 Rain 的身型巨大...但是朋友們說不想花多一個小時等位,我們還是入座好了...首圖的是未拌好的雞煲,看到滿滿的芝士,超香耶!基於同行友人跟我都不吃蔥跟芫茜,立馬就被我挑走了,之後把芝士跟雞拌好,等一會就可以吃了!雞肉俗算滑溜,但就沒什麼雞的鮮味,掛滿滿的芝士汁,芝士味道濃郁,當然你不要期望是什麼貴價芝士~芝士雞吃得七七八八了,可以請員工幫忙放湯,準備吃火鍋!原本想等湯大滾才下食材,但等了很久也沒有大滾 ((汗帆立貝蠻大粒的,吃下味道就只是一般,被芝士味搶過風頭了~價格真的偏貴喔~雖然我喜歡吃魚,但我很怕吃火鍋時吃魚...因為魚肉為了簿切,總是會把魚骨切碎了,吃的時候要加倍小心><魚片味道還不錯,就是有點麻煩~"~牛頸脊是總食材中最顯出原味的,沒
這天跟朋友來到米走雞,作為喜歡吃芝士(起司)的 Rain,

一定要來試試,是不是真的米走雞 (不要錯過)

身為港島人,對於九龍的路不太熟悉 ><

但是朋友們說不想花多一個小時等位,我們還是入座好了...
首圖的是未拌好的雞煲,看到滿滿的芝士,超香耶!

基於同行友人跟我都不吃蔥跟芫茜,立馬就被我挑走了,

之後把芝士跟雞拌好,等一會就可以吃了!

雞肉俗算滑溜,但就沒什麼雞的鮮味,掛滿滿的芝士汁,

芝士味道濃郁,當然你不要期望是什麼貴價芝士~
芝士雞吃得七七八八了,可以請員工幫忙放湯,準備吃火鍋

原本想等湯大滾才下食材,但等了很久也沒有大滾 ((汗

帆立貝蠻大粒的,吃下味道就只是一般,被芝士味搶過風頭了~

價格真的偏貴喔~
雖然我喜歡吃魚,但我很怕吃火鍋時吃魚...

魚片味道還不錯,就是有點麻煩~"~
牛頸脊是總食材中最顯出原味的,沒有被芝士味覆蓋的,

很有嚼勁,但不是咬不斷的感覺,重點不似平日肥牛般的肥膩~
這個是魚歡喜,究竟是什麼呢?

就是墨魚滑,味道還好,就是不夠爽口彈牙...

整體來說,如果為了芝士雞煲而來吃,絕對是可以一試,

個人覺得挺不錯的,

但是火鍋配料價格有少貴,食材水準再好一點就更好~
2015-03-01 2840 浏览
好多女仔都怕肥唔食芝士~所以真係好難約人食芝士火鍋嫁...好在今日終於約到朋友一齊黎呢度啦!可能早黎啦, 排左一陣隊就入座了~等個煲滾既時間總係令人期待既,未食就已經流晒口水了~雞肉好滑好香芝士味,一定要快D食唔係就鞋了!不過個鍋好多洋蔥啊,我好快就BUT晒出黎LU打邊邊必備既響鈴,因為芝士鍋傳熱比較慢,所以記得滾耐D先好食呀~不過時間好好控制呢,唔使驚太快淋!阿媽教落要叫D魚湯底先好味脆鯇片就係好好既選擇,骨仔細細, 可以食埋落肚YUMMY~魚仔蝦滑好得意啊!有D蝦子係上面好似魚麟咁~而且真係好方便!大舊又得, 細舊都得, 得左!美國肥牛永遠都係賣飛佛!脂肪多口感又香, 而且淋淋地先好食嫁嘛,都唔知點解D人鐘意本地瘦牛既...食邊邊順便Happy hour,當然要啤啤佢~$28一大支藍妹, 好抵wo淑女們最後想叫番d菜,所以叫左粟米同生菜,要留意啊, 生菜好吸芝士的,想減肥既女士唔好煮太耐呀~小妹就唔使減了!
好多女仔都怕肥唔食芝士~

所以真係好難約人食芝士火鍋嫁...

好在今日終於約到朋友一齊黎呢度啦!

可能早黎啦, 排左一陣隊就入座了~
等個煲滾既時間總係令人期待既,

未食就已經流晒口水了~

雞肉好滑好香芝士味,

一定要快D食唔係就鞋了!

不過個鍋好多洋蔥啊,

我好快就BUT晒出黎LU
打邊邊必備既響鈴,

因為芝士鍋傳熱比較慢,

所以記得滾耐D先好食呀~

不過時間好好控制呢,

唔使驚太快淋!
阿媽教落要叫D魚湯底先好味

脆鯇片就係好好既選擇,

骨仔細細, 可以食埋落肚

YUMMY~
魚仔蝦滑好得意啊!

有D蝦子係上面好似魚麟咁~

而且真係好方便!

大舊又得, 細舊都得, 得左!
美國肥牛永遠都係賣飛佛!

脂肪多口感又香,

而且淋淋地先好食嫁嘛,

都唔知點解D人鐘意本地瘦牛既...
食邊邊順便Happy hour,

當然要啤啤佢~

$28一大支藍妹, 好抵wo
淑女們最後想叫番d菜,

所以叫左粟米同生菜,

要留意啊, 生菜好吸芝士的,

想減肥既女士唔好煮太耐呀~

小妹就唔使減了!
2015-03-01 2400 浏览
由於唔接受即日訂位,所以我地唯有去碰下運氣walk in睇下有冇位,點知又有!限時兩個鐘!一黎到緊係叫 黄金芝士雞煲$12x係2-3人份量芝士雞煲:有好多雞,雞肉好滑,加埋好傑好多既芝士汁,簡直係絕配!芝士汁雖然唔係好濃芝士味,食落有d似白汁芝士,就係因為咁樣,我地食多d都唔會覺得膩!我地再叫咗個魚歡喜。心諗牛歡喜我就聽過。。魚歡喜真係第一次聽,原來係墨魚滑$78 ,墨魚滑冇加得太多水同粉,所以好彈牙,好有墨魚味響玲ok $38 份量好多..應該就係攞貨既唔係自家制,唔太油!
由於唔接受即日訂位,所以我地唯有去碰下
運氣walk in睇下有冇位,點知又有!限時兩個鐘!

一黎到緊係叫 黄金芝士雞煲$12x係2-3人份量

響玲好多份量,因為我食咗好多先影相
黄金芝士雞煲
  • 黃金芝士雞煲
  • 魚歡喜
星期5放左工,當然要約朋友(終於唔係舊同事XD)去HAPPY HOUR啦,離開左中環之後都好少去老蘭HAPPY HOUR了,反而去左長沙灣食芝士雞, 試下漏到上心口的感覺我們叫了SIZE小,本來還心想會不會不夠吃?事實是芝士比想像中漏,如果你不只是來吃雞, 還想打邊爐的話,SIZE小已經很夠吃的感覺就像在吃芝士龍蝦似的,芝士雖然漏, 但還是想不停添吃加了湯就變成這樣,問侍應為什麼不多加些湯,他們細心解釋道, 是為了保持濃郁的芝士口感,絕對不用點任何醬汁!冰豆腐是招牌,為什麼? 因為豆腐像吸水力強的海綿,把芝士收在肚內,吸夠的話, 一吃馬上在口內溢出, 正!鮮蝦雲吞的皮同樣在吸收精華後變得十分惹味韭菜豬肉餃的韭菜不是人人受得到,所以我完全沒有吃...蠔肉頗新鮮,不過縮水很快,千萬不要放在湯內煮太久本地牛頸脊肉味鮮濃,最好配以清湯食用,配芝士湯來說, 太搶味了,浪費了肉的鮮味吸收那麼多卡路里,不吃一些菜不行吧?菜葉很爽脆, 但煮太久的話可能漏到吃不下喔!在家常吃的芝士麵也在這裡出現,韓國版吃得多了,麵底是出前一丁倒沒試過啊!雖然麵質不及韓國版本煙韌,但已經是很好的閉幕了還可再叫芝士加進湯"
星期5放左工,

離開左中環之後都好少去老蘭HAPPY HOUR了,

反而去左長沙灣食芝士雞, 試下漏到上心口的感覺
我們叫了SIZE小,

本來還心想會不會不夠吃?

事實是芝士比想像中漏,

如果你不只是來吃雞,

還想打邊爐的話,

SIZE小已經很夠

吃的感覺就像在吃芝士龍蝦似的,

芝士雖然漏, 但還是想不停添吃
加了湯就變成這樣,

侍應為什麼不多加些湯,

他們細心解釋道,

是為了保持濃郁的芝士口感,

絕對不用點任何醬汁!
冰豆腐是招牌,

為什麼? 因為豆腐像吸水力強的海綿,

把芝士收在肚內,

吸夠的話, 一吃馬上在口內溢出, 正!
鮮蝦雲吞的皮同樣在吸收精華後變得十分惹味

韭菜豬肉餃的韭菜不是人人受得到,

所以我完全沒有吃...
蠔肉頗新鮮,

不過縮水很快,

千萬不要放在湯內煮太久
本地牛頸脊肉味鮮濃,

最好配以清湯食用,

配芝士湯來說, 太搶味了,

浪費了肉的鮮味
吸收那麼多卡路里,

不吃一些菜不行吧?

菜葉很爽脆, 但煮太久的話可能漏到吃不下喔!
在家常吃的芝士麵也在這裡出現,

韓國版吃得多了,

麵底是出前一丁倒沒試過啊!

雖然麵質不及韓國版本煙韌,

但已經是很好的閉幕了

還可再叫芝士加進湯"加濃"

愛好芝士的你不妨一試,

超爽! 加進湯後好像在吃"翠王"一樣
竟然有包粉和麻油在麵底...

侍應也沒提醒我們,

結果是一倒就倒進了湯底裡,

大家叫公仔麵時一定要小心
芝士火鍋,在意式餐廳可算吃不少,不過,近年雞煲在港盛行,形形式式的雞煲應運而生,芝士雞煲相信亦是當中的產物,那麼,芝士雞煲又是什麼回事?今次,BeautySearch 就有機會試一試米走雞的芝士雞煲!BeautySearch 一向對芝士食品情有獨鍾,當然要嚐一嚐這兒的芝士雞煲。平時打邊爐都是三五成群的,不過,前排天氣又突然轉冷,令人特別想食雞煲,突然心血來潮,所以未有約齊腳,兩個人也來會一會米走雞。
2015-02-13
黃金芝士雞煲
牛頸脊
雞煲,小妹一向也沒有太大的興趣原因嗎,多數也是配上麻辣的。對於一個完全不能吃辣的人,吃雞煲就等同叫我睇得唔食得但係近來好友在Group 中相約我們去試新東西在對話中更說是吃雞煲,我就即時說不去啦朋友說信我吧,包你一試難忘的雞煲當天我們在長沙灣地鐵站行過去約10mins 左右就來到這一間米走雞啦當看見門口的時候,我就說....又話包我食到既??朋友話看看左面的,是黃金芝士雞煲!!芝士?雞煲?Wor.......真心好吸引又好似好正咁啵這間店說真的,有朋友可以早到的這先叫朋友去等位我們自己也在門口等了約半小時以上呢不過未知是店員聽錯我們的人數還是認為我們可以五個人坐四個位呢?別說太多了,先來試一下這個我期待已耐的芝士雞煲我們的這個份量是$168 (4人)也有2-3人的份量$128 如果你跟我一樣是個芝士控的,對於這個芝士雞煲在等待煮的時候已經有陣陣的芝士香味呢當可以完全煮滾的時候,我就連忙地吃上這些雞脾肉呢那一些的滑滑的雞件,真的令人吃上隱的吃得雞煲嗎,當然少不了是打邊爐的配料吧~~首先要介紹的就是這個脆(魚宗)片 $48不過它實在太多骨啦,我吃了兩塊就已經不想再吐骨呢朋友想吃一個原隻扇貝

雞煲,小妹一向也沒有太大的興趣

原因嗎,多數也是配上麻辣的。

對於一個完全不能吃辣的人,吃雞煲就等同叫我睇得唔食得

但係近來好友在Group 中相約我們去試新東西

在對話中更說是吃雞煲,我就即時說不去啦

朋友說信我吧,包你一試難忘的雞煲

當天我們在長沙灣地鐵站行過去約10mins 左右

就來到這一間米走雞啦

當看見門口的時候,我就說....又話包我食到既??

朋友話看看左面的,是黃金芝士雞煲!!

芝士?雞煲?Wor.......真心好吸引又好似好正咁啵
這間店說真的,有朋友可以早到的這先叫朋友去等位

我們自己也在門口等了約半小時以上呢

別說太多了,先來試一下這個我期待已耐的芝士雞煲

我們的這個份量是$168 (4人)

也有2-3人的份量$128

如果你跟我一樣是個芝士控的,

對於這個芝士雞煲在等待煮的時候已經有陣陣的芝士香味呢

當可以完全煮滾的時候,我就連忙地吃上這些雞脾肉呢

那一些的滑滑的雞件,真的令人吃上隱的
吃得雞煲嗎,當然少不了是打邊爐的配料吧~~

首先要介紹的就是這個脆(魚宗)片 $48

不過它實在太多骨啦,我吃了兩塊就已經不想再吐骨呢
朋友想吃一個原隻扇貝($28/隻)

由於價錢上不算平,我們就沒有特別多點了

不過也是一個不錯的小菜呢
另外這個是我在Openrice 看到個個也點的

手切新鮮牛頸脊 $168(小) $288(大)

這個牛肉跟平常吃的肥牛有一點不同,它帶有一點咬口

不像吃肥牛一樣有一點吃風的感覺

雖然價錢也是比較貴一點的,但是也可以值得一點的
當我們吃光光雞煲內的滑雞嗎,店員就開始幫我手加入湯中

不過也許加入一些湯品,把芝士溝淡了

完全把本來的芝士雞煲的味道減淡

仍是那個充滿芝士香的滑雞就是最好吃呢~

不過加入了其他的配料卻又有一點不錯的效果

再看看小妹的另外一些分享吧~
另外為了可以令肚子有一點飽肚感

我們就點了一點餃子雲吞來吃一下

$20半份。$39 (全份)

我認為它的雲吞是最好吃的呢!!!
另外這碟是朋友看到鄰枱點了這個,就決定來試一個蠻可愛的

它就是魚歡喜(墨魚滑)$78

我對它就略嫌它的爽口度不高,不過我認為它算是蠻好吃的

有興趣當然可以一試吧^^
最後一樣必要推介的,就是吃芝士鍋必有的芝士公仔麵

不過也許加了湯後,整個芝士味也是不太足夠

小妹個人認為最好的就是沒有加上水/湯的時候

就把這個公仔麵先煮好來吃,一定更有好味的!!

芝士&公仔麵 各$10
這個芝士鍋的確是非常新穎亦很好吃,但係小妹就個人認為價錢蠻貴一點

加上等待的時候較長,位置不多

其他的食材也沒有什麼大問題,最喜歡的都係那一個

超香好多芝士的芝士雞煲,要是比我吃兩個4人的也可以呢!!

希望它的配料可以平一點,我也可能會再來吃多一次這個好味的芝士雞煲

2015-01-30
庆祝纪念
团年饭
  • 芝士雞煲
  • 雲吞
  • 手切新鮮牛頸脊
新年前夕當然要同姊妹們聚一聚啦!今次Rain Rain帶我地黎到位於長沙灣品嚐人氣雞煲,它就係<米走雞>黃金芝士雞煲! 我地一黎到已經見到有人排隊啦, 好才Angel佢地已經攉左位,<米走雞>的2大皇牌就係黃金芝士雞煲&火焰麻辣雞煲!我地今次選擇左<黃金芝士雞煲>首先店員上左雞煲, 大約煮15分鐘左右,見到滿滿一大煲, 足份量! 15分鐘之後, 一打開蓋濃濃的芝士味溢出,芝士融化係雞肉中!!一咬落去嫩滑的雞肉充滿濃郁的芝士味,好好食啊! 露露食唔停口! 等d雞食得差唔多之後, 店員會加上湯之後我地就可以放火鍋配料啦!<冰豆腐>露露大愛, 仲n call添它吸收晒d芝士湯的精華, 超贊!<鮮魚片>脆鯇片新鮮, 熟左之後仲好似一隻蝴蝶!帶子又大又鮮甜<竹笙墨魚滑>2個配搭好特別, 竹笙爽口, 墨魚滑彈牙<蟹籽墨魚滑>造型可愛, 材料新鮮, 不過我希望可以加多少少蟹籽份量<牛頸脊>露露推介必食, 店舖每天的新鮮貨, 牛脂分怖均勻, 露露只滾20秒左左入口融化,有濃濃

新年前夕當然要同姊妹們聚一聚啦!

今次Rain Rain帶我地黎到位於長沙灣品嚐人氣雞煲,

它就係<米走雞>黃金芝士雞煲!

<米走雞>的2大皇牌就係黃金芝士雞煲&火焰麻辣雞煲!

我地今次選擇左<黃金芝士雞煲>

首先店員上左雞煲, 大約煮15分鐘左右,

見到滿滿一大煲, 足份量!
15分鐘之後, 一打開蓋濃濃的芝士味溢出,

芝士融化係雞肉中!!

一咬落去嫩滑的雞肉充滿濃郁的芝士味,

好好食啊! 露露食唔停口!
等d雞食得差唔多之後, 店員會加上湯

之後我地就可以放火鍋配料啦!

<冰豆腐>

露露大愛, 仲n call添

它吸收晒d芝士湯的精華, 超贊!
<鮮魚片>

脆鯇片新鮮, 熟左之後仲好似一隻蝴蝶!
帶子又大又鮮甜
<竹笙墨魚滑>

2個配搭好特別, 竹笙爽口, 墨魚滑彈牙
<蟹籽墨魚滑>

造型可愛, 材料新鮮,

不過我希望可以加多少少蟹籽份量
<牛頸脊>

露露推介必食, 店舖每天的新鮮貨,

牛脂分怖均勻, 露露只滾20秒左左入口融化,

有濃濃的牛牛味~
之後再加水餃跟雲吞, 最後放入公仔面&芝士

大家都食得津津有味!!!
<米走雞>地址:

2015-01-22
  • 牛頸脊
  • 竹笙墨魚滑
  • 冰豆腐
  • 黃金芝士雞煲
2015-02-17 1254 浏览
友人飯聚again,今次約左係長沙灣既一間芝士雞煲專門店。興起食雞煲好似係呢兩年既事,大大話話都食左十幾次,呢間又幾特別,芝士雞煲,聽到都覺得吸引。老老實實,地點對我黎講都幾遠,而且地址話地鐵站行7分鐘就到,而事實上足足行左三、四個字,Well~就當我是路痴的錯好了。我地Book錯左三位,但唔知做咩最後變左五位^^"由於唔想等成個鐘,所以都照坐下來四人枱,但呢到既位置都真係幾迫下,侍應出出入入都踢到我張凳,成餐飯都食得好辛苦,所以真係預多好過預少。終於上菜啦! 聞都聞到芝士香啊!賣相又幾OK喎,但遇著我地成枱人都唔食蔥同芫茜,於是夾手夾腳夾走哂XD走完睇落有D 地,但味道濃郁,芝士味好重,少少Creamy感,雞都幾嫩口。單食雞我就覺得偏鹹左少少,大家都好快停左手,多幾個人分應該會更好。之後放湯打邊邊啦>V<真心有少少失望,唔知係個火唔夠勁定點,個湯好似永世都滾唔起咁。而芝士味太搶,食咩都係芝士味......手切牛頸脊其實幾靚仔,幾有咬口,但變左芝士味,食唔到牛味。唔知係扇貝定帆立貝,廿幾蚊一隻睇落似冰鮮,其實都貴貴地,但夠大隻,賣相就夠哂吸引。可惜唔新鮮,咁濃既芝士味都蓋唔過腥味,但我
友人飯聚again,今次約左係長沙灣既一間芝士雞煲專門店。

我地Book錯左三位,但唔知做咩最後變左五位^^"

終於上菜啦! 聞都聞到芝士香啊!

之後放湯打邊邊啦>V<

而芝士味太搶,食咩都係芝士味......
手切牛頸脊其實幾靚仔,幾有咬口,但變左芝士味,食唔到牛味。

可惜唔新鮮,咁濃既芝士味都蓋唔過腥味,但我承認我對腥味係超級敏感既,畢竟係海邊長大,由細開始就食新鮮海鮮,所以有少少腥我都唔OK^^”

餃我食左韭菜豬肉餃,不過不失啦,味道夠搶,中和下芝士味。

魚我就無食既,唔太好,但友人食就站幾唔錯。
竹笙墨魚滑,聽落睇落都好特別,但食過之後都係想話不如俾竹笙我食就算啦...

竹笙其實無咩問題,但墨魚滑滾完變硬左,仲要有少少腥味,感覺好唔夾。
菇無咩特別,但原來同芝士都幾夾的。

蜂巢冰豆腐,唔多地方有得食,好食既,但個人覺得有少少膩,始終太芝士啦!

墨魚滑呢到叫魚歡喜,整到成條魚咁係幾得意既,但虛有其表,同竹笙墨魚滑入面既墨魚滑一樣有少少腥味。

成餐最覺得一定要食既就係留到最後既呢兩塊芝士同出前一丁,堅係俾出前一丁架!

同芝士夾到無朋友,仲吸收埋打邊邊既精華,好味到呢>V<

整體感覺係噱頭多於一切,除非你本身好鐘意芝士,如果唔係,成煲都係芝士,再好食都硬係覺得有D飽飽濟濟咁@.@

食物質素亦只屬一般,試一次都OK啦,但試完一次一定唔會返轉頭。

2015-02-09
雞煲熱潮稍有減退,就出現了變種雞煲!芝士雞煲米走雞,朋友報料,每晚都有條小人龍。決定和兄弟幫一試,尤其是其中一位一直想食雞煲卻又不嗜辣所以未食過!當晚來到真的有小人龍,都要等一會才有位入內。想也不用想就點了一個四人芝士雞煲。待大概十多分鐘,芝士滾起便可先享用雞件。我想每人可以吃大概四五件雞左右,所以雞不算大隻。肉質非常嫩滑,連我這個不太嗜肉的都吃了兩件雞~加上芝士,真是既罪惡又忍不住吃!吃罷雞件,便放湯煮另加的配料。這裡的選擇都幾多,而且類別比一般打邊爐精緻,我們四人吃了很多,不能盡錄!以下是一些值得encore的:魚歡喜(墨魚滑)。賣相很適合過年食用XD墨魚滑都幾爽口彈牙的!脆肉鯇片。打邊爐次次都會叫,配芝士又別有一番風味呢!帆立貝,幾大粒幾新鮮,這樣吃真是第一次呢~(笑)牛頸脊!沒有平時肥牛的肥膩,食肉獸吃完話要encore~竹笙墨魚滑,竹笙包著墨魚滑,其實兩者煮的時間有點不同,我自己就覺得分開來吃更好味。魷魚和豬頸肉~(其實我已經吃不下啦~~都是兄弟幫一路吃吃吃~)照顧一下愛吃蔬菜的我,我點了金菇,生菜和粟米 <3芝士和蔬菜原來都一樣夾,好好味~追加了響鈴和出前一丁!兩者
脆肉鯇片。打邊爐次次都會叫,配芝士又別有一番風味呢!
帆立貝,幾大粒幾新鮮,這樣吃真是第一次呢~(笑)
牛頸脊!沒有平時肥牛的肥膩,食肉獸吃完話要encore~
照顧一下愛吃蔬菜的我,我點了金菇,生菜和粟米 <3
芝士和蔬菜原來都一樣夾,好好味~
追加了響鈴和出前一丁!兩者都是掛湯力極高,吃罷真是挺罪惡的。

我以為一路加湯芝士味會愈來愈淡,誰知剛好相反。湯應該都幾重口味,我覺得有點愈來愈咸,食在最後的公仔咸得不得了。建議小店可以讓客人選擇加清湯,滋味同時也要注意一下健康嘛!
2015-02-08
踏進內已嗅到每枱傳出來的雞煲濃郁香氣,即時引起了我的食慾呀! 餐廳內燈光光猛,坐位闊落,安排了四人座位坐下來,看看餐牌,有芝士及麻辣兩款湯底選擇,我想吃芝士的濃郁,我又想試麻辣的野味,怎辦好?? 那兩款都點啦!xd每款雞煲均烹調約15分鐘左右,先來點配料,金菇、雲吞、響鈴、像鯉魚身的墨魚滑、新鮮肥美的蠔、豬肉片及蔬菜等。兩款雞煲一併送來了,煲內均放置了很多嫩口的鮮雞肉塊,淡淡肉又彈牙,令我胃口大開。麻辣雞煲送來時,侍應生還作火焰表演,在雞煲內不停地翻伴,令每件雞肉沾上麻辣的醬汁,其麻辣湯底略帶甜味、香味濃,很喜歡入口即麻的感覺,點了輕辣我能接受,若是想吃辣些,可自由選擇辣度喔!芝士雞煲較洁身,亦不易滾起,芝士濃郁而不膩,入口仿如cream狀的感覺,湯底軟滑。當吃過雞塊以後,可要求侍應協助加滿湯底,並送上麻辣醬及芝士作自我調味,來預備吃上後續的配料。在兩款不同口味的雞煲共存下,對於哪款配料放置哪個雞煲原來也甚有學問,把脆炸的響鈴放入芝士會較適合,濃郁洁身的芝士沾在響鈴上,『吱』出芝士汁來。又把肉類如牛肩頸放入麻辣雞煲內,非常滋味,令牛肉辣中帶嫩,刺激了味蕾。厭未夠盡興嗎? 可把芝士加公仔

厭未夠盡興嗎? 可把芝士加公仔麵放入芝士雞煲內,或把烏冬放入麻辣雞煲內,來劃上雞煲之夜的最美句號,我相信大家也要抱著肚子離開呢~
米走雞
訂座電話: 28138522
题外话/补充资料: 比較火鍋,我還是喜歡吃雞煲,可能閒時沒有機會嚐到吧! 常常認為,吃雞煲要吃得夠盡興,那要相約三五知己好友一起吃才夠滋味呀! 上星期相約幾位好友來到位於深水埗區的米走雞,約7時到達後店外已人山人海了,再進去詢問老闆,外面聚集的食客還要等候3小時才可安排座位,嘩! 十分誇張,幸好我們事前訂了位子,可即時安排入座。
2015-02-07
  • 麻辣雞煲
這陣子天氣又變冷了,令人特別想食雞煲,突然記得友人介紹過長沙灣有間有芝士雞煲食的「米走雞」。住長沙灣這麼久,都不知道有這家店,而且應該算是蠻有名吧。差不多8點,等位食晚餐的人聚滿了門口。寶寶還想說不要等,但看到了芝士雞煲的我卻真的很想一試,結果等了大約30分鐘終於可以入內。店內大約有30個座位,桌椅都蠻窄,剛好夠一個人通過,所以每張桌旁邊都有一個三層架讓客人放食物。麻辣雞煲食得多,很少看到有芝士雞煲,喜愛芝士的我倆當然來了一個芝士雞煲。大約5分鐘後雞煲就上場了,分量超多,滿是沾滿了濃濃芝士的雞件,還有莞茜和洋蔥。店員叫我們跟著桌上的紙指示,一開始吃芝士雞煲時不需要攪拌,讓芝士味可以更濃。雞肉很香芝士味,我猜是因為準備雞煲時都集中放了芝士在雞件上面吧。而最值得一讚的是雞件很滑,甚至食到最後雞也沒有變老。大食的我倆什麼都想一試。牛頸脊切得蠻厚的,很香牛肉味,但煮得短時間會不好咬,反而煮久一點會比較好味。墨魚滑,很有趣的造型。雖然不算很彈牙,但加了蟹籽口感不錯,而且很香墨魚味。帶子,很大一粒,蠻新鮮的。脆鯇片是我雞煲火鍋必點的,像我倆每餐都是外食的人,一有機會我便會點魚食。這個魚片也很新鮮很

墨魚滑
帶子,很大一粒,蠻新鮮的。
帶子
脆鯇片是我雞煲火鍋必點的,像我倆每餐都是外食的人,一有機會我便會點魚食。這個魚片也很新鮮很脆。
脆鯇片
然後點了可以飽肚的水餃和雲吞,半份的量已經很多,夠我和寶寶2個人食。這家店最好的是大部份配菜都可以分別點一份或半份,讓我們這樣大食又多心的人可以盡量試到不同食物。
雲吞水餃
少不了的冰豆腐和響鈴,特別是配上芝士,完全吸收了芝士味道,正。
凍豆腐
響鈴
最後芝士雞煲,一定要撈一丁的。再外配上煮溶了的芝士,自製芝士撈一丁,真是是整個晚餐最精彩的一個完結。
芝士+一丁
整體來說這個芝士雞煲真的很令人回味,芝士味很香濃,就算加了幾次湯底後,也不會變得淡而無味。而且我倆食了大約1.5小時,也完全沒有「痴底」的情況出現,不會怕有燶味。

店員也很主動,會經常查看雞煲要否加湯。唯一是店內座位不夠寬敞,出入座位時會有點麻煩。

有機會的話我會再試一下它的麻辣雞煲,不過一定要記得先訂位,WALK-IN實在太多人等了。
2015-02-11
脆鯇片
凍豆腐
芝士+一丁
總覺得深水步一帶一直都是美食天堂,自小在此處長大的我經常試盡珍饈百味,而且價位大多是親民的,所以不少食肆門外都經常大排長龍~雖然已搬離了此區好一段日子,但偶爾也會前來搵食, 前幾天就來到長沙灣吃雞煲,開業不久的 “米走雞”,事先聲明, 最好於來店前預約訂位,因為門外經常大排長龍, 各人也是前來品嚐它出色的雞煲~米走雞只售賣幾款雞煲,當中以其自創的黃金芝士煲及獨家的火焰麻辣煲是推介項目~由於沒有鴛鴦鍋, 所以我們分別ORDER了小SIZE各一個~食雞煲怎炎得飲品相陪~店內的飲品款式也蠻多,啤酒汽水, 奶茶咖啡, 罐裝涼茶都有, 售價也公道~點好火鍋料後, 芝士煲便上桌了~芝士煲的賣相很吸引, 可能在座的都是芝士迷吧~芝士汁非常濃郁, 有很香的車打芝士味,應該是慷慨放入大量芝士的原故,吃得出不是光靠生粉打獻了事,而且汁也是越滾越濃, 我們也要加湯好幾次來調稀湯底,雞件雖不是用上鮮雞, 但勝在芝士夠入味,而且雞件啖啖肉, 小SIZE的雞煲內雞件也蠻多的, 好抵食~另一個由 “米走雞: 獨創的火焰麻辣煲,名字由來是因為煲上桌時店員會於煲內灑酒點火,讓吃前也嚐到剛剛揮發的酒香~雞件同樣大件啖啖肉
總覺得深水步一帶一直都是美食天堂,
自小在此處長大的我經常試盡珍饈百味,
而且價位大多是親民的,
所以不少食肆門外都經常大排長龍~
雖然已搬離了此區好一段日子,
但偶爾也會前來搵食, 前幾天就來到長沙灣吃雞煲,
開業不久的 “米走雞”,
事先聲明, 最好於來店前預約訂位,
因為門外經常大排長龍, 各人也是前來品嚐它出色的雞煲~

米走雞只售賣幾款雞煲,
當中以其自創的黃金芝士煲及獨家的火焰麻辣煲是推介項目~

雞煲怎炎得飲品相陪~
店內的飲品款式也蠻多,
啤酒汽水, 奶茶咖啡, 罐裝涼茶都有, 售價也公道~

點好火鍋料後, 芝士煲便上桌了~
芝士煲的賣相很吸引, 可能在座的都是芝士迷吧~
芝士汁非常濃郁, 有很香的車打芝士味,
應該是慷慨放入大量芝士的原故,
吃得出不是光靠生粉打獻了事,
而且汁也是越滾越濃, 我們也要加湯好幾次來調稀湯底,
雞件雖不是用上鮮雞, 但勝在芝士夠入味,

另一個由 “米走雞: 獨創的火焰麻辣煲,
名字由來是因為煲上桌時店員會於煲內灑酒點火,
讓吃前也嚐到剛剛揮發的酒香~
雞件同樣大件啖啖肉, 入口麻香, 算辣,
不過如題為何我說是讓味蕾享受縱橫交錯?
倒是因為每當吃膩了芝士味, 就來呷件麻辣的刺激剌激,
當麻辣得舌頭受不了, 又馬上吃件芝士雞來中和,
所以兩者都是好搭檔, 識食就不要忘記這樣食~

配料方面, 米走雞也有很多款供選擇,
火煱應有的都有, 當日就嚐了必點的魚歡喜跟手切牛頸脊~
魚歡喜賣相100分, 是外型鯉魚LOOK的墨魚滑沾上蟹籽做花紋.
入彈牙也咬有墨魚粒, 口感很好~

而牛頸脊是每天的新鮮貨, 牛脂分怖均勻滾熟軟糯且有濃牛味~
韮菜豬肉餃跟雲吞, 嚮鈴跟金菇跟芝士鍋非常夾,~
而牛頸脊, 蠔, 跟墨魚滑就較愛放進麻辣湯中~

我們一行四人, 光吃雞其實已停不了,
加上配料同吃確是非常飽, 不過這兩個煲實在滋味
我們沒理由不以烏冬跟即食面幫此餐畫上完美的句號,
烏冬, 就來麻辣吧, 而即食面, WOW, 放入芝士煲內,
還有片車打CHEESE陪襯, 這餐實在滋味得太邪惡~
2015-02-07
3K
2015-02-12 757 浏览
麻辣雞煲就食得多,芝士雞煲就第一次聽,全港首創咁勁,梗係要黎試下先。六點幾黎到,已經開始等位,店偏少,坐位不多,亦有點迫,勝在冷氣夠,食住雞煲都唔覺熱。四個人黎食,點左一個大嘅芝士雞煲,制作雖時,都等左好一陣先上枱。滾啦滾啦食得啦,打開個陣好勁芝士香味,啲芝士好傑身好濃味,正呀。當晚都叫左幾多野,先黎有菜,粟米,金菇,響鈴卷。魚歡喜,哈哈,個名好得意,其實係墨魚滑,魷魚,帆立貝,鱔片。手切新鮮牛脊肉,豬頸肉,竹笙墨魚滑,公仔麵。食完雞件就加湯打邊爐,湯入面就有芝士,唔使驚越黎越淡。芝士雞件,用左雞脾肉,嫩滑,芝士味濃,好食呀。帆立貝,卓得太耐有啲韌,但幾鮮甜。牛脊肉,有牛味有咬口,好食。鱔片,厚切無骨,啲肉唔散,又係好正。魷魚,一般,無特別。豬頸肉,又係厚切,有點過肥好膩,唔識合打邊爐。竹笙墨魚滑,呢樣比較失望,兩樣野唔夾,而且墨魚滑好多肥肉係入面,食到一口油,就咁食竹笙就無乜野。菜同粟米吸左湯汁更鮮甜,響鈴卷更正,吸左大量芝味呀。另叫野飲要左檸樂,啱哂打邊爐。友人則叫左凍奶茶,佢話ok,哈哈,真係少見打邊爐舖有奶茶咖啡飲,型呀。四個人食飽飽,好滿足,捧住個肚行出去囉。

當晚都叫左幾多野,先黎有菜,粟米,金菇,響鈴卷。
手切新鮮牛脊肉,豬頸肉,竹笙墨魚滑,公仔麵。
食完雞件就加湯打邊爐,湯入面就有芝士,唔使驚越黎越淡。
芝士雞件,用左雞脾肉,嫩滑,芝士味濃,好食呀。
帆立貝,卓得太耐有啲韌,但幾鮮甜。
牛脊肉,有牛味有咬口,好食。
鱔片,厚切無骨,啲肉唔散,又係好正。
魷魚,一般,無特別。
豬頸肉,又係厚切,有點過肥好膩,唔識合打邊爐。
菜同粟米吸左湯汁更鮮甜,響鈴卷更正,吸左大量芝味呀。
另叫野飲要左檸樂,啱哂打邊爐。

四個人食飽飽,好滿足,捧住個肚行出去囉。
2015-02-08
2015-02-10 841 浏览
為何宵夜時間,米走雞門口仍然咁多人?因為有個黃金芝士雞煲囉,我也是因為這個煲而來。原來仲有麻辣雞煲,不過同行朋友不太吃辣,還是叫這裡自創的黃金芝士雞煲好了。打邊爐的食材都好多選擇。 為了保留芝士雞的原汁原味,要先食雞件後再用湯底打邊爐。叫了個大雞煲,已夠4人使用,如果是芝士迷的話,會覺得忌廉味比較重,芝士味略淡,不過與雞件味很夾。蒙古羊肉嫩腍,入口後在喉嚨位才開始滲出羊羶味。魚歡喜,是墨魚滑,刮下去雞煲時,已感到其絲絲肉質,實淨無比,吃下去是非常的彈牙﹗ 讚﹗廣島蠔有點細隻,味道像蠔豉,是正常的嗎? 響鈴是必點的啦,鮮蝦雲吞,韭菜豬肉餃,蔬菜與三菇拼盤,都是很新鮮的,嫩綠蔬菜吃上去也爽脆點。最後,點了公仔面加芝士,看著芝士溶掉的過程好感興奮,均勻地漿著公仔面上,可能是太少湯的關係,好咸啊!飲杯檸樂冰涼一下也是不錯的選擇啊!
為何宵夜時間,米走雞門口仍然咁多人?
打邊爐的食材都好多選擇。
為了保留芝士雞的原汁原味,要先食雞件後再用湯底打邊爐。

黃金芝士雞煲
蒙古羊肉嫩腍,入口後在喉嚨位才開始滲出羊羶味。
蒙古羊肉、豬頸肉
魚歡喜
廣島蠔有點細隻,味道像蠔豉,是正常的嗎?
廣島蠔
響鈴
三菇拼盤、鮮蝦雲吞、韭菜豬肉餃
公仔麵, 芝士
飲杯檸樂冰涼一下也是不錯的選擇啊!
2015-02-06
魚歡喜
冬風起,想暖笠笠過年,當然是吃雞煲吧!可是雞煲吃得多芝士雞煲真的第一次吃! 煙煙韌韌的芝士鋪滿整個雞煲,真起都興奮!所以事不宜遅,即興去了長沙灣知名芝士雞煲專門店☛ ✤ 米走雞✤試試。當晚7時多,已經爆滿,可見真的很受歡迎!♦黃金芝士雞煲.....$128(小份,2-3人) <===必叫!!!來到米走雞當然要叫店子自創的黃金芝士雞煲,由於我們只是2人就叫了個小份的。 雖然是小份,但份量真不少,足夠3人份量呢!雞煲頂鋪滿新鮮洋蔥,點綴得美美之餘,讓大家可吃到清爽的口感!上桌後就立即可吃,熱騰騰,非常吸引。雞肉跟別店不同,它的特別之處在於是以雞睥肉為主,雞骨不多,雞肉大而厚肉,而且表層被融化了的芝士包圍,芝士香氣四溢!大口咬下,雞肉非常鮮嫩軟滑!!!,加融化的芝士,令雞肉綿滑中帶煙韌,芝士味餘韻悠長,吃後有欲罷不能之感,芝士真的為雞肉的香滑帶到另一個新層次!♦芝士... $10芝士控。。。千萬不要省荷包!!!芝士不夠加以再加唷! 天寒地凍,芝士鍋真係溫暖,而且為整個鍋加添了綿滑口感!♦魚歡喜....$78恕我無知,看到魚歡喜,還以為是牛歡喜之類的朋友,所以如非店長提意,也不會點這個
當晚7時多,已經爆滿,可見真的很受歡迎!

♦芝士... $10

♦魚歡喜....$78
恕我無知,看到魚歡喜,還以為是牛歡喜之類的朋友,所以如非店長提意,也不會點這個!!!但當食物上桌後,內心真係無比興奮,原來是墨魚滑、魚頂還鋪魚子呢,是我的最愛!
墨魚滑香甜 Q彈,毫滿墨魚香,而且我偏鋪滿魚子的它,咬下去魚子粒粒脆卜卜。

♦手切新鮮牛頸脊....$168 /(小份)
牛頸脊肉質鬆化鮮甜,肉色鮮嫩、肉面的雪花紋幼細 ,令人食指大動。
牛脊位所以脂肪分布均勻,是因為這部份是經常郁動。均勻的脂肪令口感添上一份幼嫩感,沒有半點腥味! 而且每塊亦有一定厚度,
放入芝士銅中大概十多秒就熟了,牛頸脊肉配上芝士慢慢地在口中融化。牛香味跟芝士味不相伯仲之餘,但不會搶味。

♦豬頸肉.....$68
豬頸肉每塊非常厚肉,足料! 肉味濃郁, 爽滑!
肉色粉嫩,看看肉面的光澤就知肉質新鮮,因為肉厚的關係,可吸入大量的芝士,滋味甚是!

♦蜂巢冰豆腐....$35
蜂巢冰豆腐是我第一次吃的,在冰格拿出來時還以為是冰菠蘿,有種通透感。
熟後的蜂巢豆腐,有一個個蜂巢紋路,有彈性,充滿豆香,口感細膩!

♦響鈴....$38
響鈴非常夾脆,把它半沾熱騰騰的芝士大口咬下,感覺像在吃芝士薯片!

♦出前一丁....$12
出前一丁亦非常受歡迎,在店內短短兩小時左右,小妹聽了不下十多次要求加麵。
麵是吸汁之選,小妹建議在麵上面放一塊芝士,讓芝士自動融化在麵上,為麵條加增煙韌彈下感!

♦粟米 、金菇....$15(半份)、$28 <====必叫!!!
身為粟米怎可少了點粟米,粟米超甜口感,金菇爽滑,可大量吸芝宜味之餘,可醒醒胃呢!

米走雞

2015-01-15