2015-04-22 1144 浏览
今晚大約6點3坐低 專登走黎食芝士雞煲 見到餐單緊係叫個芝士雞煲 加幾個火鍋配料 但因為兩個人食 不敢叫得太多 叫左個細既芝士雞煲 魚歡喜 脆肉鯇同埋兩個烏冬 看似叫左好少野食 但其實兩個人都只想一嘗既話係非常足夠等左大約15-20分鐘就有野食芝士雞煲不要攪拌 滿滿芝士味 好濃好岩味 雞肉好滑 多肉少骨大大舊 好好味 個底有大量洋蔥 個人覺得挺好的 一開頭煲沒有太大洋蔥味 反而洋蔥會出水防止燶底其他海鮮配料都冇咩特別魚歡喜係墨魚滑 賣相好得意 會微笑的 煲完好滑好爽口 配合芝士湯料非常好味 好食過丸類芝士烏冬唔洗講都知會好味 但如果湯可以'傑'啲會仲芝(滋)味 但煲得耐底下既洋蔥味太出 有啲喧賓奪主 烏冬變得太有洋蔥味 有少少接受不了 所以如果唔太喜歡食洋蔥的話 應該食完雞件加水打邊爐時拎起洋蔥會更惹味。總結都幾好味 服務都不錯 只係地點有啲難搵 不應地鐵b出口 而應長沙灣地鐵c出口經過商場行過去會更易搵

等左大約15-20分鐘就有野食

火鍋配料

其他海鮮配料都冇咩特別

芝士烏冬

2015-04-21
  • 響鈴
2015-04-16 1202 浏览
本來期待咗好耐 食咗咁多重慶雞煲 係時候試新野 點知以為芝士雞煲會有拉到絲的芝士 最後只係雞有雞味 芝士有芝士味 雞無芝士味其實有咩意思 我d Fds 話comment : 佢地用左超級無敵多白洋蔥晾低 一煲 連雞味都無埋 成口都係洋蔥 洋蔥 同洋蔥我自己又覺得無所謂😛-------------------------------------好吧 食曬d雞 到打邊爐啦d邊爐料好貴 廿幾三十蚊得6條有汽油味的雞尾腸 雖然我d fds 話係煙燻味 恕我未能苟同不過d 肥牛一碟都幾多下 雖然好韌 又唔記得幾錢 我諗叫得過掛其實我都係想comment 下個芝士雞煲見咁多人都話 「 好食呀 」「好正呀」「好新奇呀」我呢次的體驗:Err...希望越大 失望越大total消費:2-3人雞煲(以下應該係半份的量)生根肥牛豬頸肉生菜娃娃菜蜂巢豆腐芝士丸雞尾腸三菇拼盤3罐可樂加埋一 $595食食下有人點麻辣雞煲 又起火又盛 都幾香 可能下次可以試 芝士我覺得反而唔駛試-_-"

我自己又覺得無所謂😛

好吧 食曬d雞 到打邊爐啦

其實我都係想comment 下個芝士雞煲

total消費:
2-3人雞煲
(以下應該係半份的量)
生根
三菇拼盤
3罐可樂

加埋一 $595

2015-04-10 2068 浏览
早兩日朋友打黎約食飯,話帶我試新野,黃金芝士雞煲?我諗左好耐真係唔知咩一回事,諗極都唔明。上網一睇原來係芝士雞煲。好期待!6:30黎到,已經好多人等位,好彩有訂位姐,人齊就可以入座。兩個人食,點左個細既黃金芝士雞煲(2-3人份),細既特級雪花肥午,出前一丁,魚歡喜,響鈴,娃娃菜同油麥菜各半份,兩隻扇貝,仲有芝士。主角黃金芝士雞煲,黎到既時候已經非常興奮,一煲滿載芝士既雞煲,超香濃,濃郁香滑既芝士包住每一件雞肉,仲要所有雞肉都係雞腿肉,好嫩好滑,個煲既配料唔多,只有洋蔥同葱。食完大部分雞件後,就加上湯食其他配料,魚歡喜即墨魚滑,們樣勁可愛,好彈牙,而且咬落仲有粒粒墨魚粒,好有咬口!扇貝,好新鮮,又大隻,好鮮甜,加上芝士湯底,非常特別,雪花肥牛,唔係好肥,但牛味好濃。煮得耐都唔會硬!食到咁上下,放埋個出前一丁落去,再落芝士,超香濃芝士麵就咁誕生左。點都估唔到芝士用黎煮雞係咁特別,大家真係要「米走雞」!

點都估唔到芝士用黎煮雞係咁特別,大家真係要「米走雞」!
特級雪花肥牛
2015-04-10
特級雪花肥牛
  • 黃金芝士雞煲
2015-04-06 2485 浏览
第一日到香工反工,放工後同幾個伙記食飯。途經青山道一間食店,見門口排了長長的人龍就去試試。店名叫米走雞,做特式芝士雞煲的不過等枱的人比較多,等了10多分鐘。人流不絕, 生意相當好。  點了個池名芝士雞煲,響鈴、出前一丁、肥牛、魚歡喜、蔬菜、金姑、想要芝士味更濃,所以加了芝士。「魚歡喜」係墨魚滑, 超多墨魚粒,好爽!響玲好多份量,因為我食咗好多先影相肥牛是雪花牛一看就知它的味道應該不錯牛帶有肉香, 配上芝士液肉質仍然能保持嫰滑。響鈴和平日打邊爐一樣只是略略的把響鈴在湯上快速拖水這樣響鈴就不會被煮淋了 而且還能吸收了芝士湯汁令口感層次更豐富 金菇菜的味道鮮甜爽脆吃後能中和芝士的濃味感覺等煮到個湯得番小小水ge時候就係食出前一丁 加多2塊芝士,加完芝士之後個湯超正!!! 出前一丁吸收哂芝士味!!!一絕的芝士lo 丁制作完成。

第一日到香工反工,放工後同幾個伙記食飯。

途經青山道一間食店,見門口排了長長的人龍就去試試。

店名叫米走雞,做特式芝士雞煲
不過等枱的人比較多,等了10多分鐘。
人流不絕, 生意相當好。

「魚歡喜」係墨魚滑, 超多墨魚粒,好爽!
響玲好多份量,因為我食咗好多先影相

肥牛是雪花牛

一看就知它的味道應該不錯

牛帶有肉香, 配上芝士液

肉質仍然能保持嫰滑。

和平日打邊爐一樣

只是略略的把響鈴在湯上快速拖水

這樣響鈴就不會被煮淋了

而且還能吸收了芝士湯汁

令口感層次更豐富

金菇菜的味道鮮甜爽脆

吃後能中和芝士的濃味感覺

等煮到個湯得番小小水ge時候就係食出前一丁

加多2塊芝士,加完芝士之後個湯超正!!!

出前一丁吸收哂芝士味!!!
一絕的芝士lo 丁制作完成。
2015-04-01 2131 浏览
最近被一友人洗腦般不停說要陪她吃火鍋,今天她终於得償所願了。星期一放工帶著疲累的身體力加上空洞的頭腦,本想推卻這次約會,但在友人死纏的攻勢下無奈終於投降,不懂拒絕別人(特別是漂亮的女性)可說是我的優點呢(是缺點吧)入夜後的長沙灣是極度昏暗的,可能始終是舊區的關係,友人說這兒有一間很受年輕人歡迎的火鍋店.起初也不是太相信,舊區加上火鍋不是中年人的聚腳點嗎?但到步後當我親眼看到不禁傻了眼呢店內以年輕學生和上班族為主,當中不乏短裙少女,吸引程度不下於此店著名芝士火鍋朋友們來的時候,記緊預約20分鐘等候時間,因為慕名而來的朋友太多而座位太小呢入座後,由於非常肚餓了,所以很快便下了決定點菜,而食物送來的速度也非常配合我們焦急的心情呢這就是店家著名的芝士雞煲,完全無可挑剔,非常重的芝士加上濃湯製成了一個只能應天上有的火鍋.雞肉也是非常新鮮嫩滑.原以為這樣高級的食材可能份量會較小,但想不到份量之大是我們吃不完的,罪過罪過手打菜肉雲吞,口感非常彈牙,加上芝士後雲吞有脫胎換骨的感覺,推介之選牛頸肉的厚度適中,如果是普通火鍋的話,相信也是入口即溶的那種.但配上這個芝士火鍋後,芝士的香味跟牛肉爽滑的口感結合

牛頸肉的厚度適中,如果是普通火鍋的話,相信也是入口即溶的那種.但配上這個芝士火鍋後,芝士的香味跟牛肉爽滑的口感結合後,放進口裡有騰雲駕霧的感覺
魚歡喜,外型相當有趣,其實是魚來的.由於芝士火鍋較漫熱,所以要較耐時候才能入口,但魚肉是非常新鮮的,跟街外的有天淵之別
配菜方面,栗米不過不失吧,可能是其他主菜太出色的關係.響鈴則非常特別,比街外的較厚而又不失香脆,加上芝士有另一番風味
其實2人來說,以上已經足夠飽肚的了,還是不夠的話可以試試出前一丁,放進芝士火鍋裡感覺非常像撈麵,非常吸引
吃了那麼多肉當然要吃菜中和一下吧,不過菜跟芝士火鍋不是太配合,但火鍋是不能沒有菜呢

老實說,店內氣氛非常好,食物味道又出色,難怪那麼旺場,下次會再相約朋友來這裡聚會呢,希望下次會有更多美眉吧^^

• 芝士雞煲
早前到香工shopping 後坐巴士回家時, 途經一間食店門口排了長長的人龍看到了「米走雞」的名字覺得店名很有趣相信應該是雞煲之類的食店吧~ 回家後便到openrice搜查一下發現這間小店的招牌菜是黃金芝士雞煲形式有點像打邊爐, 而且全都是好評來的所以特意相約了幾位雞痴愛好者到「米走雞」吃芝士雞煲黃金芝士雞煲分了大小鍋兩種而配料方便選擇亦很多肉類、海河鮮、裏品、蔬菜菌類等應有盡有 我們四人點了一個大號芝士雞煲再隨意的點了幾個配料打邊爐當然, 還有最重要的出前一丁~ 由於第一次吃芝士雞煲所以有點不知所措幸好餐紙上清楚寫明了食法先用大火把芝士雞煲煮滾再調至細火, 直接吃雞煲吃飽後加入上湯打邊爐最後落出前一丁做出芝士麵 可愛的芝士雞煲送上來了經大火煮熱後, 打開煲蓋已經有濃郁的芝士、洋蔥及蒜香味道傳來 而且每件雞件都有一層芝士汁黏著 單單看樣子已經令人唾涎 而雞煲內所有的雞件全都是雞脾肉來, 入口時啖啖肉比起市面一般雞煲, 混雜著其他部份這個雞煲更能滿足雞痴迷的需要 另外, 雞肉的肉質很嫰滑 就是用過大火及細火慢烘雞肉亦不會變得粗糙及靭配合面層的芝士醬汁每一口都滲透著濃郁的芝士香味不過, 芝
早前到香工shopping 後

坐巴士回家時, 途經一間食店

門口排了長長的人龍

看到了「米走雞」的名字

覺得店名很有趣

相信應該是雞煲之類的食店吧~

回家後便到openrice搜查一下

發現這間小店的招牌菜是黃金芝士雞煲

形式有點像打邊爐, 而且全都是好評來的

所以特意相約了幾位雞痴愛好者

到「米走雞」吃芝士雞煲
黃金芝士雞煲分了大小鍋兩種

而配料方便選擇亦很多

肉類、海河鮮、裏品、蔬菜菌類等應有盡有

我們四人點了一個大號芝士雞煲

再隨意的點了幾個配料打邊爐

當然, 還有最重要的出前一丁~

由於第一次吃芝士雞煲

所以有點不知所措

幸好餐紙上清楚寫明了食法

先用大火把芝士雞煲煮滾

再調至細火, 直接吃雞煲

吃飽後加入上湯打邊爐

最後落出前一丁做出芝士麵
可愛的芝士雞煲送上來了

經大火煮熱後, 打開煲蓋

已經有濃郁的芝士、洋蔥及蒜香味道傳來

而且每件雞件都有一層芝士汁黏著

單單看樣子已經令人唾涎

雞煲內所有的雞件

全都是雞脾肉來, 入口時啖啖肉

比起市面一般雞煲, 混雜著其他部份

這個雞煲更能滿足雞痴迷的需要
另外, 雞肉的肉質很嫰滑

就是用過大火及細火慢烘

雞肉亦不會變得粗糙及靭

配合面層的芝士醬汁

每一口都滲透著濃郁的芝士香味

不過, 芝士醬的味道會隨著時間變咸

在這個時候可以加湯了

日本廣鳥蠔 (6隻)

生蠔的新鮮度拿滿分

送上來是隻隻都是漲卜卜的

由於開始時不懂得控制火喉

生蠔煮得太久變成了蠔豉

慢慢地掌握到火勢後, 就變得得心應手

生蠔的味道十分鮮甜, 口感Creamy, 讚~
新鮮的牛頸脊

單單看牛頸脊的雪花圖案

就已經知道它的味道應該不錯

牛頸脊帶有肉香, 就是煮耐了

肉質仍然能保持嫰滑, 肉汁豐富

不用沾上任何醬汁亦已經很夠味了

和平日打邊爐一樣

只是略略的把響鈴在湯上快速拖水

這樣響鈴就不會被煮淋了

而且還能吸收了芝士湯汁

令口感層次更豐富

蜂巢冰豆腐和金菇

還是第一次叫蜂巢冰豆腐, 感覺很新奇

放入鍋內煮一會, 冰豆腐慢慢融化

它的質感不算細滑, 但就帶有點咬口

口感像極軟身的麵筋, 充滿豆香味道

金菇菜的味道鮮甜爽脆

吃後能中和芝士的濃味感覺

外型有點像新年時吃的椰汁樣

但它是由墨魚滑製成

再以蟹籽砌出表情, 十分可愛~

墨魚滑入口挺彈牙, 帶點煙靱感覺

不過, 由於湯式的芝士味較濃

墨魚的鮮甜味道被蓋過了~

YEAH...... 出前一丁出場了

將整個出前一叮當放在芝士湯內煮

不一會就變成韓式的芝士麵了

出前一丁的質感雖然與韓式麵相比

口感較為淋身, 而且芝士湯的味道已經很濃

所以整個麵的味道都很咸

需要不停的加湯, 才可以減淡濃味

Ah Bee 也只是略略的吃了一點點而已~
吃飽飽後, 喝一口涼透心的檸檬茶

感覺蠻滿足呢~

對於芝士痴的Ah Bee 來說

這一餐感覺超級滿足

加上芝士雞煲真的很足料

全都是雞脾位, 啖啖肉

不過, 芝士的脂肪含量頗高

吃過這餐後, 相信要做上大量運動

才可以減輕罪惡感吧~

2015-03-23
2015-03-30 1808 浏览
今日同肥豬去開荔枝角, 為食ge我一早已經search好近長沙灣有一間好多好評ge芝士雞煲, 雞煲就食得多, 但芝士雞煲真係第一次見, 熱愛芝士ge我們梗係要去試下啦!!!我地6:45去到, 未見到有人等位, 但店員表示空台留左比booking, 我地要等一陣La, 等左15分鐘,我地就有位lu >V<. 我地真係好好彩, 坐低無耐已經開始有好多人黎等位, 所以建議大家提早booking or 7點前到.一坐低諗都唔洗諗就點左個細ge黃金芝士雞煲, 另外點左半份娃娃菜, 芝士腸, 芝士丸, 魚皮餃, 冰豆腐, 出前一丁同2罐野飲.芝士雞煲好快就黎到la!!一d都唔細, 大胃couple岩岩好夠食xdxd 雞肉啖啖肉, 聽聞全部都係用雞脾肉,所以全部都好滑!! 成煲都係芝士汁, 好香芝士味而且食落1 d都唔漏!! 正!! 雖然都有好多件雞, 不過大食ge我地3兩下就KO哂d雞la >V<食哂d雞店員就幫我地加水, 加水好sad呀><><>< 濃濃ge芝士湯即刻淡左好多, 我地先整d娃娃菜食左先, 不幸ge事情

食哂d雞店員就幫我地加水, 加水好sad呀><><>< 濃濃ge芝士湯即刻淡左好多, 我地先整d娃娃菜食左先, 不幸ge事情就要發生, 有一隻附o係菜上面ge昆蟲掉左入個煲度T_T 好彩店員肯換過煲新ge芝士湯比我地, 不過就犧牲左2件冰豆腐
. 各位食菜ge朋友記得睇清楚有無菜蟲先><><

換左新煲之後我地就繼續開餐, 呢度ge野食份量都好足, 半份菜都有好大碟, 芝士腸仲有7條tim, 丸就有5粒, 2個人share都岩岩好. 睇食評見好多人叫冰豆腐所以我地都試下, 不過就覺得好普通, 同平時豆腐差唔多.
等煮到個湯得番小小水ge時候就係食出前一丁ge時候la, 邪惡ge肥豬仲要加多2塊芝士!!! 加完芝士之後個湯超濃超正!!! 成個出前一丁都吸收哂芝士味!!!唔怪得台台都叫出前一丁la!!
食完個面個湯底已經變成汁, 再用d汁煮埋d菜, 完美ge芝士晚餐就完結了. 總括黎講, 呢個芝士雞煲性價比高, 2個人食到捧住個肚都係$320, 十分推介!!!
2015-03-29
某天忽然很想吃雞煲因為天氣又有些變涼很想來個熱辣辣暖粒粒的雞煲和打邊爐來~~碰巧朋友說起有一間在長沙灣叫"米走雞"的是吃雞窩的不過她就沒有跟我說這個原來是特式芝士雞煲說要給個驚喜給我這個雞痴呢~~~給了我一個地址後我放過工後就直接來到長沙灣這間雞煲專門店來吃雞窩了!!!地點不算太偏僻只是由長沙灣地鐵站約走7-8分鐘不過等枱的人比較多人流不絕, 生意相當好呢~~我們也要等一會兒才入座~~看看餐派全是打邊爐的火鍋配料呢~~店員說可以先order 大(可供4人份量) 又或小(可供2人份量)的雞煲吃完雞件后就再可以加上湯變成濃湯之后就可以點一些火鍋配料來吃呢~~~由於我們一行4人的闗係所以點了一個大的雞煲先(HK 178)呢~不消一會, 店員奉上了一個裝有滿滿雞件的芝士雞窩來!!!雞件應該是己經弄熟了整個鍋香氣四溢濃濃的芝士醬黏着每件大大的雞件而且每件雞件都是雞脾肉是啖啖肉的感覺呢!!店員把爐子上火, 慢慢地把雞件和芝士汁弄熱就可以吃喔!!!很快地温度上升, 鍋邊冒上泡泡雞件亦黏上滿滿又香噴噴的芝士汁我們就大快朵頤來吃吃吃!!!每件雞塊肉質都很嫩滑!!!因為全部都是雞脾肉的闗係啖啖肉, 而且要
某天忽然很想吃雞煲
因為天氣又有些變涼
很想來個熱辣辣暖粒粒的雞煲和打邊爐來~~
碰巧朋友說起有一間在長沙灣叫"米走雞"的是吃雞窩的
不過她就沒有跟我說這個原來是特式芝士雞煲
說要給個驚喜給我這個雞痴呢~~~
給了我一個地址後
我放過工後就直接來到長沙灣這間雞煲專門店來吃雞窩了!!!
地點不算太偏僻
只是由長沙灣地鐵站約走7-8分鐘
不過等枱的人比較多
人流不絕, 生意相當好呢~~
我們也要等一會兒才入座~~
看看餐派全是打邊爐的火鍋配料呢~~
吃完雞件后就再可以加上湯變成濃湯
之后就可以點一些火鍋配料來吃呢~~~
由於我們一行4人的闗係
所以點了一個大的雞煲先(HK 178)呢~
不消一會, 店員奉上了一個裝有滿滿雞件的芝士雞窩來!!!
雞件應該是己經弄熟了
整個鍋香氣四溢
濃濃的芝士醬黏着每件大大的雞件
而且每件雞件都是雞脾肉
是啖啖肉的感覺呢!!
店員把爐子上火, 慢慢地把雞件和芝士汁弄熱就可以吃喔!!!
很快地温度上升, 鍋邊冒上泡泡
雞件亦黏上滿滿又香噴噴的芝士汁
我們就大快朵頤來吃吃吃!!!

每件雞塊肉質都很嫩滑!!!
因為全部都是雞脾肉的闗係
啖啖肉, 而且要吐出來的骨頭不多
吃得很爽快喔!!!

另外, 大的雞窩保守估計雞塊都有廿多三十件
份量十足, 每一件雞都沾上很美味的芝士汁!!!!
芝士汁味道調教得非常好
一點都不會太咸
愛芝士的你一定會一試難忘
我們是一塊接一塊地狂吃
特別是雞件有些是黏上一點雞皮
增加肉質的豐膄感覺
真的很好味!!!!!
開心的"掃"光全窩後
其實肚子是飽了一半
奇怪地這個雞煲是一點都不會"漏"
亦不會叫人滯呢~~
所以我們還有肚子來點了數款火鍋配料來邊爐一下~~~
分別點上了肥美的生蠔、響令卷、肥牛、金菇菜、冰豆腐、墨魚滑(金魚造型)和不能少的公仔面!!!!
生蠔相當相當新鮮!!!
甚至比一般火煱店還要新鮮!!
每一只都很肥美大隻
而且吃下去一點都不腥
吃得出來是新鮮貨
大家都要點這個來!
響令卷水準之作
一份約有十個
燙熟后口感好像腐皮腐竹
而且吸入了不少芝士汁的闗係
令到它的口感更加豐富好味!
手切肥牛都相當好味!!!
大家從圖片都可以看到油花分佈相當好
入口又嫩又滑
而且師傅切得厚薄得宜
入口一點都不刱
很新鮮又美味的肥牛!!!
冰豆腐很特別!!!
送上來時樣子好像我們常吃的冰菠蘿
摸上去是硬硬的呢~~~
但隨着它熟透后就漸漸解封了~~~
吃下去滑滑的~~~
豆味香濃, 很清新又好吃的小食!!
這款魚仔造型得意可愛
好像我們新年時吃的年糕!!
原來它是墨魚滑來的
而且還有蟹子作為它的眼睛和咀吧
造型活潑可愛!!!
墨魚滑很彈牙!
而且肉質結實不散
充滿墨丸的香味
亦相當爽口呢!!
金菇菜都是水準之內
新鮮爽脆, 充滿菇菇的鮮香味道
很好味亦相當新鮮呢!
芝士鍋又怎少得公仔面的份兒呢!!!
面條沾滿了滿滿的芝士汁
真的很好味喔!!!
但大家記着面條不要太淋喔~~
我自己比較喜歡吃爽口一點的面條
所以隨意碌一下沾得芝士汁就吃了!
好味道!!
吃飽飽當然要來杯涷檸茶來消滯呢~~
這裡的檸茶很有茶味
不會太淡口
為這頓美味的晚餐劃上完美的句號~~

2015-03-16
庆祝纪念
纪念日
  • 雞煲
  • 肥牛
  • 菇類
陪朋友一齊睇樓九龍區啱 budget 只有 長沙灣比較好選擇Agent 帶路沿住青山道睇咗幾個樓盆唔啱心水買唔到樓都要食餐好嘅老公同我都係芝士怪見到米走雞有芝士雞㷛,好想一試晚上七點已經滿座而且門口仲有人等位好彩等左一陣就有人埋單走一般我見到嘅雞煲店都係食辣嘅佔多數我自己就唔係好食得辣啦所以呢個用芝士做湯底嘅雞煲,我未試過喎真係好有興趣黃金芝士雞煲大大件雞每一件雞都係full of 芝士汁味道好濃郁好正如果有留意點餸菜紙就會見到黃金芝士雞煲係有特別推介嘅我當然點了新鮮脆口響鈴啦我覺得佢哋味道真係好夾將響鈴浸入濃濃嘅芝士汁裏邊索晒芝士雞煲嘅精華真係超好味手打菜肉雲吞好大粒蝦之餘仲好鮮味滿足一下近期 dry dry 地嘅生活兩個人食可以選半份不會造成浪費又可以選擇多幾款火鍋料菜式肥牛簡直係一流冇得彈放芝士湯底拖兩下就食得肉質鮮嫩~豬頸肉上台嘅時候捲到好似一朵玫瑰花咁真係未食已經覺得好鬼浪漫肉質夠厚又爽口呢個魚歡喜真係好得意用蟹子砌切成一個微笑嘅表情,見到都好歡喜我覺得其實係墨魚滑好爽口好甜而且勁彈牙這個才是真真正正的芝士撈丁我同老公都好鍾意食芝士做嘅食物又中意打邊邊食雞煲可以一邊食一邊傾計
陪朋友一齊睇樓
九龍區啱 budget 只有 長沙灣比較好選擇
Agent 帶路沿住青山道睇咗幾個樓盆
唔啱心水
買唔到樓都要食餐好嘅
老公同我都係芝士怪
見到米走雞有芝士雞㷛,好想一試
晚上七點已經滿座
豬頸肉上台嘅時候捲到好似一朵玫瑰花咁
真係未食已經覺得好鬼浪漫
肉質夠厚又爽口
呢個魚歡喜真係好得意
用蟹子砌切成一個微笑嘅表情,
見到都好歡喜
2015-03-22
  • 黃金芝士雞煲
  • 肥牛
2015-03-25 2447 浏览
  米走雞最出名的莫過於芝士雞煲。提及此家,就想起上年有幸獲邀試食,但最終告吹。因為當時店方用Hangout通知,我沒有注意到,結果一個月後才發現。其後一下子跟朋友在半個月內吃了三次雞煲,就已經滯厭。然後現在,為了這個特色芝士版本,還是放開懷抱去大吃一番。  環境就是一般茶餐廳那樣,頗為狹窄。沒所謂,不是自助形式,不用走來走去,方不方便都唔關我地事。只需坐定定係度,咩都唔使做。衛生方面感覺還好,感覺是算清潔,至少坐得安樂。又唔見有好多飛蟲之類的,我也沒有敏感啦。不過位就真係唔多,要大棚人去既話等都未必有,都係訂位算啦。  餐桌墊紙印上了雞煲進食教學。先是以大火煮滾,調至細火食雞煲,實情是我們關火了XD雞件打後就加湯,進入打邊爐一環。  餐牌當然是有各式各樣的火鍋料可供選擇。我中意佢有好多款都可以揀要全份定半份,俾多個選擇客人。就算大食既,可以點半份,試多啲款式。而右上角有一區列出了推介配料,就係店方認為同芝士雞煲最搭既食材。基本上都係好大路既響鈴、出前一丁……特別在於可以加芝士,要是希望芝士味更濃,或是芝士香被骨湯沖淡,都可以嘗試調番好個味。但固然係要加錢架啦,盛惠$10。  側邊有鐵

餐桌墊紙印上了雞煲進食教學。先是以大火煮滾,調至細火雞煲,實情是我們關火了XD雞件打後就加湯,進入打邊爐一環。
  餐牌當然是有各式各樣的火鍋料可供選擇。我中意佢有好多款都可以揀要全份半份,俾多個選擇客人。就算大食既,可以點半份,試多啲款式。而右上角有一區列出了推介配料,就係店方認為同芝士雞煲最搭既食材。基本上都係好大路既響鈴出前一丁……特別在於可以加芝士,要是希望芝士味更濃,或是芝士香被骨湯沖淡,都可以嘗試調番好個味。但固然係要加錢架啦,盛惠$10
  側邊有鐵架可以放食材配料,唔使放哂上枱咁狼狽。數層設計,可以放多幾盤,連飲品都得。同時可以分隔開兩枱,不失為一個貼心的設計。
黃金芝士雞煲(小)
黃金芝士雞煲(小) $128

上桌的時候還是蓋著蓋子,看到的只有鍋內的水氣霧氣。等及水滾,迫不及待揭開蓋子,大力索盡芝士濃香。的確物如其名,黃金的誘人芝士色澤盡收眼底。

雞件是非常的澎湃.就算是小鍋,也是大方足料。表面的乾蔥呈紫白色,看上去有如片片花瓣,自然不過。沒有嗆味或是青味,只有強烈的清香,十分醒胃。邊吃芝士雞件,邊配乾蔥碎段,惹味非常,且膩度大減。
  芝士緊緊裹起每件雞件,稠稠濃濃,不是稀身如水的。沒有牽絲,因為芝士品種不是靠此起家的。而是其濃郁的奶滑感,以及金黃微鹹的滿足滋味。配上稔香不油膩的雞肉,絲毫沒有違和感。就如平日食炸雞沾點芝士醬,根本就是絕配!
  雞肉件件多肉,沒有很多碎骨,食起黎方便。雞肉肉味普普,至少沒有雪味及腥味。雞皮薄身不肥膩,皮肉之間不見雞凍,並非肥油香雞。原本的肉香比較清淡,芝士味道就更為突出。

消滅雞件之後,若是仍然夠水,就直接打邊爐唔使加。因為另加的湯是骨湯,用的不單是雞骨,也有豬骨等。雞味就愈是輕淡,而芝士也會沖稀。建議整煲只留三分一水份,以及用細火,那麼芝士香氣就沒那麼容易消失。
手切新鮮牛頸脊(小)
手切新鮮牛頸脊(小) $168

色水新鮮紅潤,加上油花分佈均勻又細緻。片片切得厚薄相約,帶微微厚度,煮熟後更易嚐到其味道質感。鋪放在小碟之上,看上去不是大堆頭,底下也有用菜絲墊起。不過細數之下都有八片或以上,兩人分食也是可以的。

輕輕煮至剛熟的啡棕色,不沾任何調味已經足夠。餘下少許芝士及骨湯香味也算夠味,再沾只怕苦了味蕾。牛肉肉香濃郁甘腴,豐潤之餘不會油膩。肉質稔軟不爛,少許厚度讓其入口不柴不老,亦保有點點水分肉汁。
豬頸肉
豬頸肉 $68

豬頸肉卷得有如花狀,單是上碟都有花心思。看上去每片薄身,有如泰式燒豬頸肉一般。想著想著,已經忍不住要一次過淥哂佢XDDD

誰知熟透之後肉片收縮,加上卷花造成的錯覺。原本看上去薄薄的,現在卻成厚厚一塊。質感紥實而帶彈性,頗韌,不過未至於咬不開。嚼勁豐富,咀嚼之間濃濃的豬肉鮮美肉香及脂肪油香全滲於口腔中。友人認為太過硬身好滯,我就認為味道是不錯的,薄切一點應該更佳。
魚歡喜 $78

聽到呢個名就令人不禁聯想起低俗喜劇當中的牛歡喜。這個當然跟牛歡喜沒有關連,只是名字上取個噱頭而已。大概不用多作解釋也明白,歡喜是指其裝飾形象。

墨魚滑塑成魚形,白而透亮,有點像賀年糕點好了。另加上橙色晶瑩剔透的蟹籽作點綴,魚頭位置點上笑臉,就成歡喜。墨魚滑放進鍋中滾熟,上面的蟹籽黏得緊緊,不算太過浪費。而墨魚滑彈牙爽口,沒有任何黏牙感,也帶點墨魚清香。微韌,嚼下去不黏牙縫,不時有脆脆的蟹籽作伴。可惜是鹹了些少,調味似乎重手左,加上湯底又濃味,感覺有少許負擔。
蜂巢冰豆腐(半)
蜂巢冰豆腐(半) $18

這裏的冰豆腐是真的雪至結冰,奉桌時就是數塊大冰。不用等到溶冰,我們直接拋進鍋中。任由熱鍋將冷冰化掉,直至蜂巢豆腐露面。

說到是蜂巢豆腐,重點就是表面的格格蜂巢紋理。此店的豆腐比較老身,未有平時打邊爐食到果種既細密。但紋理就明顯易見,也頗有嚼感,粗糙的質感反倒是頗有趣。雖然不是細滑版本的吸汁,但粗疏的格紋卻很掛汁。若果剛好食完芝士雞件要打邊爐的話,可以試下一黎就落呢款。
響鈴 $38

一份份量不少,與人分享才不覺過份膩滯。透薄香脆的響鈴似乎也是外購貨,不是自家即炸的。那麼質量之類也不多說了,反正就是豆香微薄及脆身帶油這樣。不過若是剛食完雞件,放響鈴來吸盡芝士香氣。或者喜歡大骨濃香的,其後用以收附湯汁,也無不可,隨你喜好。
加多寶
加多寶 $12

打邊爐飲涼茶是常規吧?只是餐牌上寫的是黃(王)老吉,來的卻是加多寶。不但名字寫錯,連來品也是有別,有點無奈……

尤其是對侍應說要加多寶的時候,她堅持說是王老吉。因為我不太喜歡別人出錯卻是說成像是我有問題。雖然只是極小事,但我都會好介意。無論事情大小,堅持的原則信念不會改變的吧?你大可以說我脾氣差,我認。

黃金芝士雞煲(小)
手切新鮮牛頸脊(小)
2015-03-21 1760 浏览
我地平時食得雞煲多,今次有人推介芝士雞煲比我食,我立即問會不會太溜及食唔到太多食物,因為食芝士飽肚。朋友說不會溜,所以我約了個新識的女朋友一齊去食,因為我地兩個人都是出名的大食怪。 我地特去了長沙灣食"米走雞"的芝士雞煲。一去到已經見到好多人排隊,我會見意3-4人去食比較好,因為人多等位耐,或夜少少到。一坐底已經開始睇餐單,有好多材料可以打邊爐,我地立即叫了個芝士雞煲先。我地叫了個細煲,睇到真的有好多車打芝士在面上,仲有好多香蒜及洋蔥。老闆說全部雞肉都是雞脾肉,咁食落就會啖啖肉,好有口感及咬感,食肉怪獸一定十分鍾意的。雞煲真的好多肉,但大食我地黎講濕濕碎。我地先把大部份雞肉食完,再叫其他配料慢慢食。我地叫了以下的食物,因為只有兩個人,所以一碟碟配料一次過滾再慢慢食蒙古羊肉~~簿簿的羊肉片,平時食羊肉打邊爐多,但原來羊肉配芝士也可以好好味,嫩口,不蘇魚歡喜~~是用墨魚滑做鯉魚形上枱,好有心思,是廚師每日新鮮自制的,墨魚滑夠滑,就算滾得耐也不會韌,但我想當日廚師可能放多少少鹽,比較咸。金茹及娃娃菜~~吸收了芝士味,好好食。新鮮的牛頸脊~~鮮甜,肉嫩,又滑,又唔肥 手打菜肉雲吞及韭菜餃
我地特去了長沙灣食"米走雞"的芝士雞煲
我地先把大部份雞肉食完,再叫其他配料慢慢食。
金茹及娃娃菜~~吸收了芝士味,好好食。
新鮮的牛頸脊~~鮮甜,肉嫩,又滑,又唔肥

手打菜肉雲吞及韭菜餃~~大大隻,好有咬口,但咸了少少,因為我個人食得比較淡,所以飲了幾支嘉多寶。
響鈴~~夠新鮮及香脆,落煲滾3秒即可食,好正
日本廣島蠔~~夠大隻及新鮮,滾完也不會縮水,有蠔的甜味
蜂巢冰豆腐~~我自己在家也把豆腐冰完再打邊爐的,這樣豆腐不會散,又可以吸引了打邊燼精華,特別好食。

我地好叻呀! 無煲燶個芝士雞煲,又可以保持芝士燙底的濃度,因為我地每次加燙只加1/3的燙,不斷的攪,咁就不會黏煲底。我地兩個大胃王食了4人份量的食物,我自己睇返轉頭都好驚人。隔離枱都食完2之枱客人。
普通人的平均消費是200元左右
大胃王的人平衡消費是400元左右

原本芝士雞煲也可以好好食的。

2015-03-20 1604 浏览
有天突然心血來潮想吃雞煲,但朋友又不想吃辣,在OPENRICE找到長沙灣的米走雞有自創的黃金芝士雞煲,看似蠻特別的,決定一試。雖然桌與桌之間沒有太多空間,不過坐得蠻舒服的。雞煲來到之後等大概5-7分鐘後便可吃,因為雞件都已經熟透了,可以先食雞之後再加湯底打邊爐。雞肉嫩滑,而且很掛汁,整塊都沾滿了濃郁的芝士醬汁,融化了的芝士非常香濃,而雞煲中更有洋蔥,香甜惹味。手切鮮鮮牛頸脊牛頸脊的肉質比較結實,很有嚼勁。白鱔片長條狀的白鱔片,厚度適中,有口感,而且爽脆鮮嫩,不過鮮味不足,大概是被芝士味蓋過了。魚歡喜外型令我想起新年的年糕,體型細小蠻可愛的,而且用橙色的蝦子扮成眼及笑容,賣相甚吸引。不過魚滑當中混合了點肥豬肉,口感不及其他魚滑爽口,有點結實。響鈴一放湯就馬上變得軟腍,趁外層有點脆就馬上拿起,充滿芝士湯汁。娃娃菜,生菜肉類過後,點些蔬菜類來平衡一下吧。金菇當中金菇掛汁能力最強,沾滿了濃郁的芝士醬汁,芝士迷一定不可錯過。出前一丁看到大家都熱烈推介出前一丁加芝士,我也點一個來試,把芝士放面再加上芝士湯底,感覺有點像芝士撈丁,再加芝士後令個湯底十分結身,每一條都沾滿了濃厚的芝士汁,但吃到最後有點
黃金芝士雞煲
手切鮮鮮牛頸脊

牛頸脊的肉質比較結實,很有嚼勁。
白鱔片

娃娃菜,生菜

肉類過後,點些蔬菜類來平衡一下吧。
金菇

出前一丁

看到大家都熱烈推介出前一丁加芝士,我也點一個來試,把芝士放面再加上芝士湯底,感覺有點像芝士撈丁,再加芝士後令個湯底十分結身,每一條都沾滿了濃厚的芝士汁,但吃到最後有點咸。
原本還怕芝士雞煲會有膩感,誰知竟然沒有滯膩感,不過吃到最後有點咸,如果湯底淡一點會更好,但我非常欣賞餐桌旁邊有一個食物架放置食物,有時兩人去打邊爐,點了很多食物但根本沒有位放置,要盡快清空餐桌真的有點趕,但這兒有食物架就可以讓大家慢慢享受,這個安排非常不錯,超讚。
「你當我那夜突然渴望被需要

如果愛抱便抱」

2015-03-16
黃金芝士雞煲
2015-03-17 1487 浏览
聞名, 一行三人專成來試。 最初以為芝士雞煲會類似瑞士個種芝士火鍋, 點知唔係有點失望。 佢呢隻芝士雞煲似韓國芝士公仔麵咁, 再加芹菜同元西 (個人鐘意香菜), 所以都覺幾好味。到打邊爐既時候佢會加雞湯, 食到後期我地覺得鹹。 我地order左米粉, 雞件, 菜,墨魚滑, 豬頸肉, 魚皮餃。米粉好夾湯底,好正。 其他食物都okay.佢地呢度用gas爐, 食得泥幾有風味。ps食店離地鐵站有段路程, 我要開google map先去到。
米粉好夾湯底,好正。 其他食物都okay.
佢地呢度用gas爐, 食得泥幾有風味。
2015-03-02 4599 浏览
辣雞煲就聽得多 芝士味雞煲就第一次聽!聽朋友講呢間芝士雞煲好正,於是放工走黎試下,搭地鐵去長沙灣站再行約5分鐘左右就到 由於店舖外沒有招牌燈箱 所以好容易行過左店舖環境衛生乾淨 服務好 上菜速度適中芝士雞煲香味濃郁,湯底帶有奶香味..入口滑滑~感覺幾新奇而味道都唔錯。料足,口感豐富獨特 食哂啲雞之後可以加其他打邊爐既食材吸埋啲芝士雞汁 好正.......!但芝士雞煲味道濃,容易食, 建議配菜一啲一啲咁加,否則好易食唔哂!同埋食完夜晚勁口乾+口渴。呢個雞煲冇其他雞煲咁大陣味 食完只有頭髮有味 唔會整到啲衫都有味!值得一大班朋友再過黎一齊煲過!!
雞煲就聽得多 芝士味雞煲就第一次聽!
店舖環境衛生乾淨 服務好 上菜速度適中

2015-03-02 4116 浏览
「After eat 吃貨日記」第146回 @米走雞 (長沙灣)為芝士雞煲而來!兩個人食個細雞煲~落單後,雞煲到了,待雞煲滾起後就食得,雞件量多,2 - 3人食okay ga ,聞落好香,當初怕太漏 ,食起黎芝士味恰度好處,有別於瑞士或者意大利個種濃厚芝士,拉出長長芝士絲效果。雞肉滑,很掛汁,很容易沾滿整個雞件全是芝士汁。雞煲中配菜有洋蔥同少少芹菜,越煲越香。最推介呢到「手切鮮鮮牛頸脊」,媽咪食完話牛肉很香,厚度岩岩好。「白鱔片」我好鍾意,啖啖肉,白鱔皮很厚,好重骨膠原,食完有些黏口感 XD「魚歡喜」係墨魚滑, 超多墨魚粒,好爽!蔬菜同菌類方面,可點半份或全份。最後,食埋個芝士出前一丁 ,但食到最後有少少咸,有待改善。(如果有辛辣麵可能仲正 XD)這裡平日入座率相當高,建議先訂位。服務方面,店員很快手,要求幾次加湯同樣很友善,good : )

為芝士雞煲而來!兩個人食個細雞煲

白鱔片 ,必點😬

「魚歡喜」係墨魚滑, 超多墨魚粒,好爽!
魚歡喜😍

蔬菜同菌類方面,可點半份或全份。
菜新鮮

Wow 好似係店內必點item😏 港人大愛嗎?

清下熱先😝

這裡平日入座率相當高,建議先訂位。

2015-02-24
白鱔片 ,必點😬