2016-01-07 1782 浏览
天氣凍芝士狂終於去食芝士雞煲啦心情好興奮Menu落完單好快雞煲就送上枱 滾翻熱就有得食啦期間配菜同時端上 打開雞煲見到芝士雞的痕跡拔起雞塊時拉出芝士絲 芝士最動人不過如此雖然唔強芝士鹹香不過都係新鮮惹味的嚐試芝士未太滲透雞肉稍感可惜 不過未有預料咁漏芝士汁杰身香口不過未如期望中惹味及香濃雞塊脆身肉質仍能滑而不乾 份量多仲有啲洋蔥鍋中的洋蔥塊經煲煮過後變得軟綿亦頗香甜四個人分享一個煲之後可以唔使再點肉食都夠吃大半後可加芝士湯變火鍋倒入的是芝士湯所以未令湯底變得太稀薄推介響鈴和冰巢豆腐因為係索入湯汁的好選擇
天氣凍芝士狂終於去食芝士雞煲啦心情好興奮

吃大半後可加芝士湯變火鍋

倒入的是芝士湯所以未令湯底變得太稀薄
推介響鈴和冰巢豆腐因為係索入湯汁的好選擇
2016-01-07 1489 浏览
之前食過長沙灣店覺得好食, 見到太子開左所以專登帶朋友黎食, 太子店寬敞好多, 座位亦舒服好多~黎到梗係食芝士雞煲啦!!一行4人所以叫左個大既, 雞煲好快就上, 但雞件明顯少左好多, 呢個份量係Vi上次去長沙灣店食既細煲份量, 有點失望 不過雞依然係雞比肉, 好嫩滑,而且加埋芝士醬好正 食到咁上下店員就會黎加湯, 加既都係芝士湯黎, 因為雞煲份量有點少, 所以我地叫多左好多火鍋配料~叫左金菇, 娃娃菜, 魚皮餃, 芝士腸, 午餐肉, 魷魚, wasabi墨丸, 竹笙墨魚滑, 出前一丁同烏冬~金菇同娃娃菜份量都幾多, 幾新鮮, Vi覺得最正就係d娃娃菜吸哂個芝士湯底 魚皮餃, 芝士腸同午餐肉就不過不失, 最好食係魷魚, 魷魚幾大份同厚肉, 好有咬口~呢個竹笙墨魚滑好特別, 係將d墨魚滑塞入竹笙度, 係幾得意既但咁樣就得好少墨魚滑, 唔太抵食, 不過竹笙幾爽口, 但墨魚滑就唔夠彈牙~呢款wasabi墨丸都係幾特別既火鍋配料, 咬開裡面有綠色既wasabi汁, 未過食落就無攻鼻既感覺, 只有小小山葵味, 麻麻地~~食到咁上下, 等到個湯底杰小小既時候就可以煮出前一丁同烏冬喇!!另外貪
不過雞依然係雞比肉, 好嫩滑,而且加埋芝士醬好正
芝士雞煲(大)
另外貪心既Vi仲加多左2塊芝士, 呢個自製芝士撈丁超正
而烏冬係稻庭烏冬, 所以幾彈牙, 撈埋d芝士一樣咁好食, Vi覺得成晚既重點就係呢個芝士撈丁
竹庶矛根
2015-12-31
庆祝纪念
除夕
芝士雞煲(大)
2016-01-06 1353 浏览
現在新派菜的確百花齊放,1月4號晚我就和家人試了位於太子的「米走雞」芝士雞煲專門店。「米走雞」自創黃金芝士雞煲獨家火熖麻辣雞煲因為家人是喜歡吃芝士,我們選擇黃金芝士雞煲,細雞煲來了!煲裏的雞件被濃密的芝士醬汁覆蓋,芝士醬汁上灑遍碎芝士和紫洋蔥,心暗想:自己不喜愛芝士?吃得下嗎?!既來之,則安之,芝士雞煲在枱上平面電磁爐慢慢滾起,我們也起筷吧!我避開碎芝士,淺嘗芝士醬汁,發覺醬汁味道濃郁可口,把之前的疑慮一掃而空,而家人則吃得津津有味,雞件很快也被吃得清光,侍應也為我們添加免費湯水凖備火煱了!如果加$48可以選擇皮蛋芫茜、惹味沙爹、四川麻辣、番茄粟米湯。牛頸脊一定不少得。(牛頸脊是牛頸至牛膊中間的一段肉,這個部位由於郁動較多,肉質因而細緻、結實、肥瘦適中,質感和味道都優勝。)火煱最佳拍檔:鮮炸響鈴、手打鮮牛丸、鯪魚丸、豬肉丸、鮮墨丸、竹笙墨魚滑都非常鮮味爽口彈牙!脆鯇片又脆又鮮甜!再來稻庭烏冬,兩碗大大份量三人分享,爽滑烏冬跟火煱湯一齊很美味!嘆咗咁鮮美肉食,要一壺冰凍竹蔗茅根粟米水滋潤吓!廣告都話打邊爐最重要個爐安全,材料夠新鮮,這裏已經做到了!還有服務也挺好的!星期一晚的生意不俗,座
現在新派菜的確百花齊放,
1月4號晚我就和家人試了位於太子的
「米走雞」芝士雞煲專門店。
「米走雞」
自創黃金芝士雞煲
獨家火熖麻辣雞煲
因為家人是喜歡吃芝士,
我們選擇黃金芝士雞煲
雞煲來了!
煲裏的雞件被濃密的芝士醬汁覆蓋,
芝士醬汁上灑遍碎芝士和紫洋蔥,
心暗想:自己不喜愛芝士?吃得下嗎?!
既來之,則安之,
芝士雞煲在枱上平面電磁爐慢慢滾起,
我們也起筷吧!
我避開碎芝士,淺嘗芝士醬汁,
發覺醬汁味道濃郁可口,
把之前的疑慮一掃而空,
而家人則吃得津津有味,
雞件很快也被吃得清光,
侍應也為我們添加免費湯水凖備火煱了!
如果加$48可以選擇皮蛋芫茜、惹味沙爹、
四川麻辣、番茄粟米湯。
黃金芝士雞煲
牛頸脊一定不少得。
(牛頸脊是牛頸至牛膊中間的一段肉,這個部位由於郁動較多,
肉質因而細緻、結實、肥瘦適中,質感和味道都優勝。)
牛頸脊
火煱最佳拍檔:鮮炸響鈴、
手打鮮牛丸、鯪魚丸、豬肉丸、
鮮墨丸、竹笙墨魚滑都非常鮮味爽口彈牙!
手打五寳丸拼盤
脆鯇片又脆又鮮甜!
脆鯇片
再來稻庭烏冬,兩碗大大份量三人分享,
爽滑烏冬跟火煱湯一齊很美味!
嘆咗咁鮮美肉食,
要一壺冰凍竹蔗茅根粟米水滋潤吓!
竹蔗茅根
廣告都話打邊爐最重要個爐安全,
材料夠新鮮,這裏已經做到了!
還有服務也挺好的!
星期一晚的生意不俗,

座位幾乎全滿了!
2016-01-04
手打五寳丸拼盤
脆鯇片
竹蔗茅根
2016-01-02 2943 浏览
香港人真係好鍾意打邊爐,夏天都會開住冷氣打邊爐,更加唔使講係呢個季節,打邊爐既次數就會更加多。今天就約左朋友黎到米走雞試下芝士雞煲預先慶祝新年打邊爐。入內餐廳既環境都幾整齊簡單,打邊爐黎講都幾舒適。黃金芝士雞煲($148)食辣既雞煲都食左好多間,但係芝士既就第一次試。估唔到配合得咁好。雞肉好大同好大舊,肉質十分嫩滑,滿滿既芝士食落去唔會覺得太膩,而濃郁既芝士味令雞肉更加美味。食完雞煲之後就加入濃湯打邊爐。脆鯇腩($78)打邊爐都必點既脆鯇腩,放落去煮完之後仍然有十分彈牙既肉質,魚肉十分鮮美,加上芝士味,係新既一種食法。份量黎講都幾多,幾抵食。新鮮牛頸脊($188)新鮮牛頸脊脂肪既分佈十分均勻,放落去幾秒就可以拎上黎食,肉質十分鮮嫩,而且牛味十分重。對於打邊爐必食既食物真係十分高質,如果再黎食值得再點。手打五寶丸拼盤($88)餐牌見到好多手打既丸類,係選擇困難之下揀左五寶丸拼盤試足5種丸。 五款丸都十分新鮮既食材手打。除左肉味鮮美之外,手打既丸更加十分彈牙。不會好似用機做既肉十分硬沒有了肉既彈性。鮮蝦雲吞($78)首先雲吞皮十分薄,唔會厚到淨係食到粉皮食唔到入面既肉同鮮蝦,咬落去鮮蝦同肉

今天就約左朋友黎到米走雞試下芝士雞煲預先慶祝新年打邊爐。
入內餐廳既環境都幾整齊簡單,打邊爐黎講都幾舒適。
黃金芝士雞煲
黃金芝士雞煲($148)
食完雞煲之後就加入濃湯打邊爐。
脆鯇腩
脆鯇腩($78)
新鮮牛頸脊
新鮮牛頸脊($188)
對於打邊爐必食既食物真係十分高質,如果再黎食值得再點。
手打五寶丸拼盤
手打五寶丸拼盤($88)
鮮蝦雲吞
鮮蝦雲吞($78)
首先雲吞皮十分薄,唔會厚到淨係食到粉皮食唔到入面既肉同鮮蝦,咬落去鮮蝦同肉都肉汁豐富。每粒雲吞都十分大粒,抵食之選。

黎到米走雞本來只想試下芝士雞煲,但係估唔到其他打邊爐既食材都十分新鮮同份量十分多。兩個人食都覺得十分滿足咁離開,職業係點菜加湯都十分快手,值得一讚。
2015-12-30
手打五寶丸拼盤
2015-12-28 2928 浏览
今年冬天雖然唔凍, 但火鍋既吸引力仍難抗拒. 往年興起食麻辣雞煲之類, 今次就試試芝士雞煲.呢次幫襯左米走雞既太子分店. 新鋪位置唔錯, 地方都幾大, 仲有卡坐, 坐得都幾舒服, 食火鍋最怕就係枱細位又細.黃金芝士雞煲4人份量大大鍋. 底部佈滿大量紫洋蔥, 上面滿滿的是大小適中的雞件, 雞件上則滿佈芝士碎, 再加一層濃濃的金黃色芝士醬汁, 未食先 “嘩”了 . 鍋置於電爐上加熱後即飄出陣陣芝士香味. 仲可以玩芝士拉絲, 雞件則相當滑 (食到最後, 就是已經過一段時間旳煲煮, 雞件亦唔會太”鞋”), 無油膩感, 有質素呢! 當湯汁減少時, 店員會代為加添芝士湯, 所以唔洗擔心湯底會愈煮愈淡.芝士雞件食得差不多時,加添芝士湯後, 就係食其他火鍋配料既時候啦。新鮮牛頸脊(小)叫左”小”, 但份量則出乎意料的大份. 帶雪花既牛肉, 新鮮, 紅色, 但無血水, 切得薄薄的. 牛肉放鍋裡煮一煮就食得, 牛肉味香濃又唔韌, 超 like  !!!美國桶蠔超肥美兼又大隻, 烚過之後仍感鮮甜 creamy 唔會韌  (唔好煮太耐呀).手打四寶丸嚮來都有選擇困難症, 叫四寶丸, 貪佢樣樣都有啲. 四寶包括
黃金芝士雞煲

新鮮牛頸脊(小)
!!!
火鍋配料
美國桶蠔
超肥美兼又大隻, 烚過之後仍感鮮甜 creamy 唔會韌
(唔好煮太耐呀).

手打四寶丸
嚮來都有選擇困難症, 叫四寶丸, 貪佢樣樣都有啲. 四寶包括有墨丸、豬肉丸、蝦丸及鯪魚肉丸。肉質可以話新鮮彈牙,只有鯪魚肉丸感覺較普通, 可能跟芝士味不太相配.

響鈴
見差不多枱枱都有叫響鈴, 於是就叫左一份來試試. 響鈴新鮮兼香脆. 放湯煮3秒即可. 但個人口味則較喜歡煮得”淋”啲入味啲先食.
脆鯇腩
魚肉的碓鮮脆, 但稍為厚身左啲, 雖仍脆口但有有點咬唔開既感覺.

稻庭烏冬 + 芝士片
烏冬煮過後加上芝士片煮片刻即上, 便成自家製芝士烏冬了, 唔錯呢!

2015-12-19
  • 黃金芝士雞煲
  • 新鮮牛頸脊
  • 美國桶蠔
  • 手打四寶丸
  • 脆鯇腩
2015-12-26 2335 浏览
說到吃芝士雞煲,腦海泛現的必定是「米走雞」,長沙灣店已吃過多遍,不斷Encore再Encore,就是這麼讓人回味這麼讓人懷念,想不到現在太子開了分店,以後想吃更方便了。新店位置很方便,已經更新了水牌。升降機內佈滿它的宣傳單,讓人越看越餓太子分店挺寬闊,空調溫度很適合吃雞煲。選擇相當多,先選鍋底所選配料,還有飲料。黃金芝士雞煲(小$148)即便是2-3人的小煲,份量也不欺人,滿滿的雞與最愛的芝士,還有大量洋蔥在底。待雞煲煲滾,看到芝士熔了代表可以吃了。夾起雞塊芝士拉絲便出現,多麼誘人的芝士。雞塊面被芝士的鹹香包圍,雞塊即使熟了但不會老,反之雞肉香滑入味,屬出色之作。吃畢雞煲便可以加湯開始火鍋的部分。新鮮牛頸脊(小$188)肥瘦適中,放湯底不需滾很長時間,大概15秒便可以夾上來吃,吃下肉質軟嫩,而且牛味濃郁,不覺油膩,柔軟的感覺讓人不禁再來一口。雖然份量是「小」,但一碟份量相當多,兩人也未必能夠完成呢。鮮炸響鈴($48)芝士雞煲必點之一,響鈴即點即炸,呈淡黃色,腐皮相當薄,放下湯底10秒拿起,響鈴吸收整個芝士湯底的味道,精華所在。豆腐($15)、蘿蔔($15)、金菇($28)火鍋少不免蔬菜
黃金芝士雞煲(小)
新店位置很方便,已經更新了水牌。
升降機內佈滿它的宣傳單,讓人越看越餓
太子分店挺寬闊,空調溫度很適合吃雞煲
選擇相當多,先選鍋底所選配料,還有飲料。
黃金芝士雞煲
黃金芝士雞煲(小$148)
黃金芝士雞煲
吃畢雞煲便可以加湯開始火鍋的部分。
新鮮牛頸脊
新鮮牛頸脊(小$188)
鮮炸響鈴
鮮炸響鈴($48)
豆腐
蘿蔔+金菇
豆腐($15)、蘿蔔($15)、金菇($28)
火鍋少不免蔬菜類,聽聞火鍋下豆腐能夠解去其熱氣之感,豆腐放於鍋底直至最後才進食,吸引精華且入味,豆腐滑嫩。金菇可以連同牛頸脊進食,有點像「金菇肥牛」的感覺,蘿蔔也是最開始下鍋的,因為夠費時,同樣是吸收湯底精華所用。
鮮蝦雲吞
鮮蝦雲吞($68)
外型比起平成吃的雲吞大,內裡有原隻鮮蝦,鮮蝦餡包滿,皮薄,不論是口感或是色澤都很不錯,蝦的鮮味沒有被湯底蓋過,爽口彈牙,皮滑且薄。
出前一丁
出前一丁($12)
火鍋怎能少麵食,香港人最愛的「出前一丁」
芝士
雞煲時個人喜歡多加兩塊芝士($10)放於上面,當麵開始熟的時候芝士亦開始熔,那就能吃得到每條麵條都有芝士的味道,很惹味。
這餐很滿足,兩人均捧腹而回,不得不提這裡服務員的態度,即便這分店新開,但人流已經相當多,但亦不會因為人多而服務質素變差,相反,不時會留意火鍋湯底的情況,差不多時候便會主動來加湯底,很細心。
鮮炸響鈴
豆腐
蘿蔔+金菇
出前一丁
芝士
2015-12-26 1792 浏览
以後要吃芝士雞煲, 可以不用到長沙灣了, 太子也開了分店, 地方更大更舒適! 芝士雞煲芝味香濃, 奶香同樣突出, 軟滑的芝士醬汁包裹着嫩滑的雞件, 非常惹味, 令人吃不停口, 只是雞件骨稍多, 若全取雞腿部位會更好! 😙😙😙吃完雞煲, 加湯即可打邊爐😆 牛頸脊非常稔滑, 肉味濃郁, 不會太肥, 全無肥膩感, 是我的最愛😋 五寶丸用料十足, 滑而彈牙, 是水準之作!! 鳳城水餃皮薄餡靚, 木耳荀絲切得幼細, 帶來爽脆的質感, 而且大大隻, 令人吃得超滿足😍 還有6吋長虎蝦, 肉質彈牙有鮮味, 都不錯。分店新開不久, 竟全場爆滿, 芝士雞煲果然魅力沒法擋!!
分店新開不久, 竟全場爆滿, 芝士雞煲果然魅力沒法擋!!
2015-12-24 1477 浏览
冬天終於來了 聖誕節終於來了santa Claus is coming to town我最愛冬天同聖誕節 因為有機會食好多好多大餐同吾同既人去街今日終於黎左想黎好內的米走雞,上網揾先知太子開左分店,一出e出口好快就揾到,位於二樓所以大家揾路個陣要望一望上面既廣告牌,吾好行過龍阿!帶左媽媽黎,雖然知道雞煲一向係多人食先會叫的食物,但米走雞的雞煲分2-3/4人分量,所以2個人照食得好多2人台同卡位,幾多人黎都無問題!其實一心想要芝士雞煲!但服務員哥哥又話第二種辣雞煲都好食,搞到我3心2意因為琴日同前日屋企先食完芝士火鍋,但我一心黎係食芝士雞煲!!!無理由吾食最出名的,對吾對先另一雞煲下次再試.............推介:芝士雞煲(小) 👍👍👍👍👍😋$148(5分滿分).............米走雞 我之所以認識你 因為你係芝士雞煲尊門店聽到 芝士cheese 已經夠吸引 仲加上港式 雞煲hotpot 吾比個心心眼都吾得芝士雞煲 :煲內的芝士有2種 :有一條條的碎芝士 這個比較濃味 加重口味有一鍋的芝士湯底 這個會比較淡番小小  因為要比你煲熟d食物煲內有2種食物:雞 :好淋身而又入味的
冬天終於來了 聖誕節終於來了
santa Claus is coming to town
我最愛冬天同聖誕節 因為有機會食好多好多大餐同吾同既人去街
其實一心想要芝士雞煲

服務員哥哥又話第二種辣雞煲都好食,搞到我3心2意

無理由吾食最出名的,對吾對先
另一雞煲下次再試
.............
推介:芝士雞煲(小) 👍👍👍👍👍😋$148(5分滿分)
米走雞 我之所以認識你 因為你係芝士雞煲尊門店

芝士雞煲
煲內的芝士有2種 :
有一條條的碎芝士 這個比較濃味 加重口味

煲內有2種食物:
雞 :好淋身而又入味的雞肉 一開始驚配芝士會好仔 但絕對吾會有依個情況
洋蔥 :onion 好大塊我好中意食 有紫洋蔥同白洋蔥 食極都仲有
之後再入另一個心心眼位,就係加湯打邊爐啦
.............
推介: 新鮮牛頸脊$188👍👍👍👍😋(小)(5分滿分)
我第一次食依個部位
我原先以為係一粒一粒的 點知上個樣係如肥牛一般但質素比肥牛高級得多

牛肉 切得薄身 係雞煲中 煮一煮 一拎上黎岩岩熟 放在口中
嘩 好好食阿牛味濃郁 脂肪肥瘦平均 食落吾太洗咬就吞左
而且雖然係small size 都大分量底食
.............
推介:脆鯇腩 $78👍👍👍👍(5分滿分)
以前打邊爐好中意食依種魚
中意佢多肉又無骨 岩晒細細個既小朋友

其實媽媽們都可以帶小朋友黎食雞煲嫁 依種魚厚肉 又食得方便 絕對適合長者同小朋友
.............
推介:魚歡喜 $88👍👍👍👍👍😋(5分滿分)
一上台我就嘩 好可愛阿
真係一條魚仔型 吾指魚歡喜 我都歡喜

附上一個小湯匙 比你不成一粒粒 放落雞煲
我好中意依個 有得玩 有得食 有得影靚相
魚肉好彈牙 煮熟有彈彈下係口中的感覺加上我愛的蟹子 一粒一粒係個口到爆開 增加口感更增加味道
.............
大推介:鳳城水餃 $78👍👍👍👍👍😋(5分滿分)
.............
這個十分十分好食!

雞煲店無林過水餃 咁有水準
每一粒都皮薄餡靚😛所以要小心佢會串左阿
水餃每粒薄到見到有咩餡料,而且粒粒飽滿內裡的蝦彈牙 肉也調味得岩岩好 加上小小菇 爽口彈牙
真心推介大家食😋
最尾仲叫左娃娃菜同翡翠苗,各$18半份。全部都好新鮮嫁原本好想叫個公仔面
撈埋芝士汁

但我地2個人食得太飽了所以我下次黎既目的就係要試埋芝士公仔面同辣雞煲

共食了八百多元,食得好開心又滿足。
順便一提,這裡的服務員哥哥都好好人好有禮貌,會吾該前吾該後,主動加湯
雖然吾係韓國oppa,但香港oppa都好好嫁
建議:可以係台上面放番牙籤因為呢 食雞肉同肉 都比較容易痴牙
2015-12-23
庆祝纪念
圣诞节
2015-12-22 1343 浏览
長沙灣老店吃過兩次,食物好味不過地方淺窄,今次太子開新店,專程來捧場,看看有甚麼分別!新店環境非常舒適,地方十分寬敞,更有兩個房間可以包房,最多可以坐16人,非常適合朋友聚會又唔怕騷擾別人。佢地以“芝士雞煲”起家,當然要試吓。我地4個女孩子醒目地點了2-3人份,因為份量十足,剛好足夠。“芝士雞煲”仍然保持老店一貫水準,滑滑的雞件被香香黃黃的芝士滿滿的鋪蓋着,令人垂涎欲滴。稍待芝士溶化時,聞到這麼香噴噴,簡直急不及待想馬上品嚐!芝士輕盈幼滑,滑而不膩。雞肉香軟鮮嫩,沾上溶化了的滑滑芝士,口感滿足,令人回味無窮!除了主打“芝士雞煲”,當然唔少得我至愛嘅牛肉,點了$188的“新鮮牛頸脊”。牛肉肉質通透鮮嫩,光澤誘人,牛味十足,令人回味無窮!“手打五寶併盤”我個人最喜歡手打鮮墨丸及凌魚丸,爽彈鮮味,每粒都飽滿豐盈,賣相吸引,一碟試晒不同口味。“鳳城水餃”和“鮮蝦雲吞”同樣每粒都肥肥大大,用料毫不吝嗇,皮薄蝦鮮,不容錯過!唯一挑剔的是“脆鯇腩”,切得較為厚身,食落有些少“鞋口”,若可以切薄些會好好多。整體來說食物水準不錯,環境乾淨衛生,寬敞舒適,服務殷勤,實在值得一試,尤其是喜歡芝士雞煲的朋友,

芝士雞煲(小)
手打五寶丸
鳳城水餃
脆鯇腩
整體來說食物水準不錯,環境乾淨衛生,寬敞舒適,服務殷勤,實在值得一試,尤其是喜歡芝士雞煲的朋友,這裡一定滿足到你!

2015-12-08
芝士雞煲(小)
手打五寶丸
鳳城水餃
2015-12-16 971 浏览
天氣一凍,仲有咩好得過打邊爐姐?今日約左細佬,收工之后係附近打邊爐,已經有成半年時間無見了,大家各有各忙,但感覺始終如一,十七年的感情跟友誼,本來已經不是件易事。勝在重情重義的我特懂珍惜。其實好開心驚喜的,長沙灣間芝士雞煲開到過黎太子喇,就係屋企附近咁近,唔係唔去化?真係勁開心!!!黎到見到裝修十分新淨,地方夠濶落,仲有疏化卡位坐tim,坐得好舒服哎,相比長沙灣總店,那邊較細,位置坐得迫d,呢邊二樓全層,又有幾間廂房,可能新開無乜人知,平日早早黎到仲唔洗等位囉,正呀!一坐低,先黎一個細既芝士雞煲(148)先,睇住店員好快手咁將大大煲又熱辣辣既雞煲上爐,估唔到半隻份量有咁多wor!!!鍾意食雞煲既人一定可以食翻夠皮喇,望住丰富既洋蔥同香蔥芫茜,平衡左肉類既飽濟,仲有好多芝士碎係雞件面層,慢慢由固體狀溶化到去半杰身既質地,雞塊亦煮得差唔多,出曬煙咁好吸引,引到我地係咁吞口水囉!試一舊先,雞件切得大小適中,選用的不是肥雞,而且大部分已去皮去肥,女仕吃起來十分方便,啖啖肉咁,雞肉既質感好鬆軟幼嫩,加上奶感的cheese,濃郁非常,添上咸香,口感亦更覺綿密細膩。雖然半隻雞其實不算好多,但兩個人食

一坐低,先黎一個細既芝士雞煲(148)先,睇住店員好快手咁將大大煲又熱辣辣既雞煲上爐,估唔到半隻份量有咁多wor!!!鍾意食雞煲既人一定可以食翻夠皮喇,望住丰富既洋蔥同香蔥芫茜,平衡左肉類既飽濟,仲有好多芝士碎係雞件面層,慢慢由固體狀溶化到去半杰身既質地,雞塊亦煮得差唔多,出曬煙咁好吸引,引到我地係咁吞口水囉!試一舊先,雞件切得大小適中,選用的不是肥雞,而且大部分已去皮去肥,女仕吃起來十分方便,啖啖肉咁,雞肉既質感好鬆軟幼嫩,加上奶感的cheese,濃郁非常,添上咸香,口感亦更覺綿密細膩。雖然半隻雞其實不算好多,但兩個人食已經好足夠,加上要留肚食下其他ya嘛!

鮮炸响鈴48
來到的响鈴挺大塊,金黃引起食欲,係打邊爐必不可少的恩物,輕放湯內,烚十秒左右好收手,將响鈴索盡湯汁,趁著半脆帶淋的奇妙配對,好好感受一下這份簡單的香口半卜脆,太滿足。最驚喜既係仲充滿豆香tim!!

特級霜降和牛288
牛肉塊厚薄切得恰度好處,烚幾下就即刻食得,係牛肉仲係呈美麗既深粉紅色時,就係最佳既食用時機!嘩嘩嘩!!!!D 和牛好好食哎~ 肉質入口即化,脂肪分佈好均勻,油份令牛肉更顯細膩,顏色漂亮討好,十分柔軟既口感,嫩滑無比,牛香味出眾,齋睇雪花已經夠曬吸引,賣相一流,yummy yummy !!

凍奶茶12×2
半杯冰咁大大杯,一定夠曬冰凍解渴啦,茶味充足,奶香幼滑,比例做得剛好,食邊邊我就最鐘意配佢既喇!

價錢定位好合理,食物優質多元化,服務不錯無漏單,芝士雞煲頂呱呱!!
2015-12-16
  • 特級霜降和牛
  • 炸响鈴
2015-12-16 796 浏览
早幾年流行食麻辣雞煲,呢一兩年就興食韓式芝士炒辣雞,咁中式的芝士雞煲又如何?米走雞就係坊間少見的芝士雞煲專門店,我都想食好耐,奈何本店係長沙灣,呢區比較少去,所以一直都hold住,直至知道太子新開左分店,咁就啱晒喇。不過,位置都唔係係好旺的地點,經過金都商場後仲要行一條街,仲要係樓上,所以都幾僻,勝在唔駛等位。同麻辣雞煲一樣,先食雞煲,再加湯打邊爐。 芝士雞煲分大小,小$148、大$188。雞煲底層有芝士醬,面頭再灑芝士碎,蓋好蓋略焗之後,芝士完全溶化,分量唔多唔少,醬汁質地剛好,唔會太杰太稀,啱啱薄薄咁包住每件雞,完全唔覺膩 。雞件唔太大件,部分骨多過肉,不過肉質都算滑。最精華係煮得腍腍的洋蔥同乾蔥,入晒味。食完雞煲,侍應會加入芝士湯(並非水或者清湯)打邊爐,令個湯仍然充滿芝士香。不過同麻辣雞煲擁有同一毛病,就係d湯好難令食材入味。 手打墨魚丸($58)雖然彈牙,亦咬到墨魚粒,但就真係只食到原味,冇芝士味。 半份蟹柳同半份午餐肉(各$18)都係一樣,還好佢地本身有味。所以,食親雞煲我都係會專注係雞煲度,打邊爐就真係冇興趣。還好有樣食材係必點,就係 出前一丁($12),另加兩塊
同麻辣雞煲一樣,先食雞煲,再加湯打邊爐。
食完雞煲侍應會加入芝士湯(並非水或者清湯)打邊爐,令個湯仍然充滿芝士香。不過同麻辣雞煲擁有同一毛病,就係d湯好難令食材入味。
還好有樣食材係必點,就係
出前一丁($12),另加兩塊芝士($10),煮好之後芝士精華被丁麵盡吸,好好食,不過真係要有quali同quota先好食,話晒咁食法絕對係邪惡軸心。
食咁多邪惡嘢,都係飲jar竹庶茅根水($58)冇咁罪過。味道好清,材料好多,應該係真材實料,飲左好舒服。
值得去指數:
  (純粹為雞煲打分)
2015-12-15 693 浏览
趁著天氣轉涼, 又係時候去打邊爐, 知道米走雞開左太天分店, 一於試一試, 睇下佢保唔保持倒水準先新店火鍋紙有驚喜, 除左長沙灣店既招牌魚歡喜, 竹笙墨魚滑之外, 仲多左幾款手打丸, 鮮蝦雲吞, 鳳城水餃等食物, 真係唔知試邊樣好點火鍋配料同時, 當然叫侍應先落左芝士雞保先, 雞煲好快就到, 照舊先大火滾起, 然後調教煲溫, 一開蓋, 超濃郁芝士同洋蔥香味, 真係不得了食完雞加湯, 係時候食火鍋配料, 加湯都係加芝士湯, 金黃色真係超邪惡, 建議大家唔好加太多, 味道更濃先試手打鮮蝦丸, 入面真係貨真價實有蝦, 好彈牙, 我唸可以當兵兵波打再食手打鮮墨丸, 同樣有好多墨魚粒, 好正當然唔少得招牌既魚歡喜同竹笙墨魚滑, 每次黎呢度都必食, 聽侍應講佢地呢度既墨魚滑每日新鮮街市攞貨打手, 所以咁爽滑彈牙叫左大既牛頸脊, 雪花咁既牛肉, 好靚仔, 淨係睇個樣已經覺得好抵食, 放落去變色即刻食, 同芝士湯好夾, 好軟淋淋, 牛味好出, 推介!! 蜂巢冰頭腐, 比以往厚切左更加抵食! 好似海棉咁吸收哂芝士湯, 又係超夾最後食埋稻廕烏冬, 再加芝士公仔面, 已經飽到行唔郁, 但真係好滿足加個生菜減

再食手打鮮墨丸, 同樣有好多墨魚粒, 好正
加個生菜減低下自己既罪惡感....

• 打手墨魚丸
  • 手打鮮蝦丸
  • 黃金芝士雞煲
  • 竹笙墨魚滑
  • 魚歡喜
2015-12-14 596 浏览
對於我係一個CHEESE LOVER 來說, 任何類型的芝士都會係我的最愛朋友告知有芝士雞煲, 諗都唔洗諗即刻約腳去試一試下先太子呢間新鋪,人暫時不太多,不用等好耐位, 遲d就好難講, 所以揾陣起見都係book定枱食店係大廈內一樓,不難揾除了芝士雞煲外還有火焰雞煲, 呢款會留待下次試餐廳地方好寬敞,而抽風系統也不錯,不怕食完之後身上一陣雞煲味煲就堅定不移order左芝士雞煲, 沒多久就上煲, 好清楚見到好多好足料既芝士蓋滿晒煲面,好快等煲滾好後再撈一撈, d芝士跟雞溶為一體就試第一口芝士雞本以為會好鹹,但出其的濃濃芝士味和香濃洋蔥味,反而十分夾,而且雞的確滑而嫩口食完雞就可以加芝士湯低黎打邊爐火鍋配料又點可以無牛肉呢呢款特級霜降和牛(小)又點可以少呢由於油花分佈平均,只要輕輕滾一下就可以食,入口極化差口感極嫩,十分滿足手打四寶丸併盤$68墨魚丸、鮮蝦丸、鯪魚丸、豬肉丸,口感不錯,很彈牙,推介墨魚丸鮮蝦雲吞$68蝦蠻大隻很新鮮爽口, 配上芝士湯低鮮味蠻突出炸響鈴$48這個是每次火鍋必食, 快錄一下一邊保持脆口,另一邊吸收晒湯既精華, 簡直一流雜菇拼盤/翡翠苗食左d肉類, 都要食下d菜,
朋友告知有芝士雞煲, 諗都唔洗諗即刻約腳去試一試下先
食店係大廈內一樓,不難揾

除了芝士雞煲外還有火焰雞煲, 呢款會留待下次試
餐廳地方好寬敞,而抽風系統也不錯,不怕食完之後身上一陣雞煲
食完雞就可以加芝士湯低黎打邊爐
火鍋配料又點可以無牛肉呢
呢款特級霜降和牛(小)又點可以少呢
手打四寶丸併盤$68
鮮蝦雲吞$68
蝦蠻大隻很新鮮爽口, 配上芝士湯低鮮味蠻突出
炸響鈴$48
雜菇拼盤/翡翠苗
食左d肉類, 都要食下d菜, 都很新鮮,菇類樣樣都有d, 雞脾菇,鮮冬菇
仲有本人推介美國桶蠔
好大隻而最驚喜既係煮熟後沒有縮到很細隻,而且口感CREAMY十分好食
出前一丁係呢次火鍋既終結,芝士湯低加上出前一丁再加一片芝士,簡直係天堂, 芝士到不得了, 除了說好食之外都已經無話好說了
  • 霜降和牛
  • 桶蠔
2015-12-13 512 浏览
天氣開始冷,這晚只得我們姊弟倆晚餐,一向大胃的弟提議吃火鍋。早前聽朋友說有一間芝士雞鍋會於太子開分店,跟弟提出時他的眼睛已發光了起來(我們都是芝士愛好者)。瞬間決定好後我們便出發了!向朋友問了地址但有點兒不好找, 可能是新開張的原故吧。見到大廈外張貼了芝士雞鍋的吃法,找到了! 我們都有點興奮 - 是第一次吃芝士雞鍋!我們七時入座,見店內己有1/3入座率(幸好早點到,未到八時己滿座,大概也是星期五吧)。店內明亮環境乾淨,還有一面掛滿小照片的特色牆。每張枱己有鑲入式電磁爐,感覺體貼方便(不過要小心不要踢到枱腳的電掣)。己經很餓的我們快速點了小的芝士雞鍋跟幾樣配料,不用多久雞鍋便到了。黃金芝士雞鍋(小):雞鍋上的時候己是暖暖的所以蓋上都是霧氣看不清裡面的情況。我忍不住打開看看,一陣香濃的芝士雞味撲鼻,更加餓了…可見鍋內有滿滿的雞件(大概是麥樂雞的大小,食的時候感覺這大小頗方便),雞上有2層芝士,一層金黃色的像濃厚醬汁鋪滿整鍋雞件,另一層是白色的芝士碎,一條條的散落左上面。於微微滾起但芝士未完全溶化時我已禁不住夾一件先吃。一夾起便知道芝士是真材實料的,裹着雞的芝士都拉起絲來!雞本身已調味及煮熟
天氣開始冷,這晚只得我們姊弟倆晚餐,一向大胃的弟提議吃火鍋
黃金芝士雞鍋
黃金芝士雞鍋(小):
雞鍋上的時候己是暖暖的所以蓋上都是霧氣看不清裡面的情況。我忍不住打開看看,一陣香濃的芝士雞味撲鼻,更加餓了…可見鍋內有滿滿的雞件(大概是麥樂雞的大小,食的時候感覺這大小頗方便),雞上有2層芝士,一層金黃色的像濃厚醬汁鋪滿整鍋雞件,另一層是白色的芝士碎,一條條的散落左上面。於微微滾起但芝士未完全溶化時我已禁不住夾一件先吃。一夾起便知道芝士是真材實料的,裹着雞的芝士都拉起絲來!雞本身已調味及煮熟(不是炸的),跟芝士異常地配,鍋中亦有紫洋蔥等配料,分量十足及有質素,我們已不停吃起來了。
當雞鍋的芝士快吃光時,店員來加湯。加的雖是湯水但仍有芝士味,少了膩的感覺,配食物變成另一種滋味。
與此同時,火鍋配料亦一一送上:
牛頸脊(小)
牛頸脊(小):
愛吃牛的我們挑了高級一點的牛頸脊,一上枱已知道沒有點錯。牛肉脂肪不算多,有點雪花紋的感覺。牛肉是新鮮的紅色但沒有血水,吃完雞立即放入鍋煮,沾上滿滿的芝士。肉質豐富牛肉味香濃,切得不會太薄咬下去軟身但有口感。吃完還有滿腔牛肉味留香,簡直是一大享受。
木耳:
木耳亦是我愛吃的食物之一。這裡的木耳有一整碟,又厚又爽口,如煮至最後會變軟身又吸收了湯底的芝士及肉味,可以不停吃。
芋絲:
叫芋絲屬我們姊弟的喜好,主要於食到一半的時候放入鍋,可以吸收芝土同肉香的精華,有點像吃一口芝士撈粉絲的體會,有興趣的朋友可以一試。
手打丸拼盤,蝦滑:
問店員有什麼好介紹時,得知這裡的手打丸是自創的,於是點了試試。手打丸一共有鮮墨丸(有鮮墨魚粒很有咬口),蟹籽鮮蝦丸(有原隻鮮蝦及蟹籽,但略喊),普通鯪魚丸及一種好像有榣柱的另一種魚(餐單上寫鯪魚但是紅色的,吃下很鮮完全不像鯪魚)。我們一直想吃蝦滑所以點了,原來跟手打丸一樣味道,不過味道不錯不打緊。
竹笙:
竹笙是火鍋必備的,像一個小袋子裝起了芝士湯,爽口的竹笙跟湯的精華一起嚐很棒。不過要小心熱湯。
芋絲,蝦滑,翡翠苗
翡翠苗:
蔬菜有助平衡一下火鍋的飽濟感。這翡翠苗是一大碗的,勺後完全沒有青草味,感覺輕盈,也很新鮮翠綠,不錯。
響鈴:
這一籃子的響鈴對我們倆來說是多了些,用來沾芝士吃感覺非常邪惡。響鈴新鮮脆口,吃得出厚跟薄的不同層次。
特級雪花肥牛(小)
特級雪花肥牛(小):
實在太回味剛才的牛肉,於是我們加了肥牛。相比一般街外的肥牛,這裡的肥牛比較厚,而且相對上少脂肪或筋。雖然我們叫了(小),但份量一點都不少。一上菜的時候我們都呆了一下,一片片的肥牛被悉心鋪成一朵大花既形狀,整碟像全盒般的排場。夾起時每片肥牛不會黏起另一片,而且完成沒有血水!
肉質上對比起牛頸脊少了一點軟身的口感,但仍然能吸收到芝士湯底的味道及有煮後仍有牛香,不過切忌煮得太久否則會變硬。吃完這我已很飽了。
稻庭烏冬
稻庭烏冬:
吃到差不多尾聲時,弟說還未夠飽,所以他點了個稻庭烏冬(真是食物焚化爐...)。
他說叫烏冬而不叫公仔麵或出前一丁的原因主要是因為烏冬煮時沒那麼快變質,如果煮耐了一點點依然是爽口的。加上芝土濃湯後,嘍他吃過街邊的芝士撈烏冬沒有太大分別,他說吃時要將烏冬與湯撈好直至見到烏冬偏黃而非偏白才入口是最捧的。我則已飽得吃不下了,唯有下次再嚐吧!
手打丸
2015-12-04
黃金芝士雞鍋
牛頸脊(小)
芋絲,蝦滑,翡翠苗
響鈴
特級雪花肥牛(小)
稻庭烏冬
手打丸
  • 竹笙
  • 特級雪花肥牛
天氣凍凍地就打邊爐,一想起想雞煲,所以朋友特帶我地來太子新開分店~米走雞,好近太子港鐵站,只需行幾分鐘就到. 位於藍馬之城2樓店裝潢設計好有西式Cafe Feel,卡位座,地方寬敞.因我地晚上六時多到,所以客人不多,加上多座位,冇需等位.* * * * *這有二款雞煲選擇,有黃金芝士雞煲或火焰麻辣雞煲.我同朋友二話不說選擇招牌自創黃金芝士雞煲(小) 好快送來,見有濃濃黃金色芝士包著每一件雞,上面頭有粒粒碎芝士及洋蔥.經細火煮熱一陣後,碎芝士已溶掉,嗅到一陣陣濃郁芝士香味已四溢,簡真令人流口水,加上芝士汁緊緊沾住啖啖肉嫩嫩的雞件,甚少骨,每一口都讓口頰流竄芳香.而配合洋蔥的香帶出芝士咸香味,勁惹味,相信芝士迷必定愛上.食完大部份加雞,就加入芝士湯底開始打邊爐烚配料.* * * * * 特級霜降和牛 (細)豔紅色的肉質好平均脂肪分布平均豐富的油花. 輕烚一下,和牛肉質富豐富平均油花,所以有鮮嫩滑順口感, 牛肉味香濃豐富,必點配料. * * * * * 牛肮腩可烚耐一點,不會散.有好濃濃牛肉味,入口牛肉鬆過分軟腍,油潤富口感. 手打四寶拼盤有手打墨魚丸、鮮蝦丸、鯪魚丸、豬肉丸,全都好彈牙口好

位於藍馬之城2樓
店裝潢設計好有西式Cafe Feel,卡位座,地方寬敞.

因我地晚上六時多到,所以客人不多,加上多座位,冇需等位.

* * * * *

這有二款雞煲選擇,有黃金芝士雞煲或火焰麻辣雞煲.

我同朋友二話不說選擇招牌自創

黃金芝士雞煲
好快送來,見有濃濃黃金色芝士包著每一件雞,

上面頭有粒粒碎芝士及洋蔥.
食完大部份加雞,就加入芝士湯底開始打邊爐烚配料.

* * * * *
特級霜降和牛 (細)
特級霜降和牛
豔紅色的肉質好平均脂肪分布平均豐富的油花.
輕烚一下,和牛肉質富豐富平均油花,

所以有鮮嫩滑順口感,

牛肉味香濃豐富,必點配料.

牛肮腩

可烚耐一點,不會散.

有好濃濃牛肉味,入口牛肉鬆過分軟腍,油潤富口感.
牛肮腩 + 手打四寶拼盤
手打四寶拼盤

有手打墨魚丸、鮮蝦丸、鯪魚丸、豬肉丸,全都好彈牙口好味,尤其鯪魚丸有質感艾味, 而豬肉丸一般.

美國桶蠔
美國桶蠔肉質肥美又大隻,即使烚後都好鮮甜,

加上肉質不會韌,口感好Creamy.

蟹子鮮蝦滑
蟹子鮮蝦滑有滑滑彈牙口感,

加上有粒粒蟹子粒食上有脆卜卜質感,

非常有口感.

而蔬菜點了

* * * * *
雜茹拼盤 翡翠苗(半份)
全部非常新鮮.

因芝士湯有點咸咸地,所以烚以上配料後不用點任何醬都夠味了.

* * * * *
最後烚稻庭烏冬芝士片.
因烏冬吸了左芝士的精華,所以口味勁濃口感勁滑呢!

题外话/补充资料: YIN下次來臨必要食火焰麻辣雞煲, 加上配料非常新鮮.
2015-12-03
特級霜降和牛