2016-07-09 218 浏览
再一次黎呢度打邊爐係因為上次食過個芝士雞煲好回味所以今次叫多幾個朋友一齊食,可以食多啲野嘛朋友們愛食辣,所以叫埋佢地另一主打火焰麻辣雞煲雖然天氣好熱,但都無損開行冷氣打邊爐既興致呢度除左芝士雞煲正之外,麻辣雞煲都係呢度既主打有唔同辣度可以揀,揀左個BB辣(但估計應該有小辣程度)食之前會先點火,成個煲著哂火完全係有哂視覺效果啲辣味即刻出哂黎超級香啲雞肉舊舊都係比雞脾肉你,大大舊之餘啖啖肉雞肉嫩滑,加埋個湯底係辣既更惹味食哂啲雞就可以加湯,可以加辣湯/清湯,個邊爐愈打愈辣呀!!!!至於芝士雞煲我地都有叫,畢竟都係呢度既皇牌又點可以錯過呀!芝士味唔係話好濃,味道剛剛好,食落完全唔會漏同樣都係大大舊雞脾肉做到少少拉絲效果既食完雞煲就落湯打邊爐特級雪花肥牛牛肉好肥美,脂肪分佈幾平均脆鯇腩真係超正,以為咁厚身唔會脆,誰不知脆到不得了有肉地之餘又夠爽口,好高質!竹笙墨魚滑以為呢條係竹笙咁簡單?少年,你太年輕啦!竹笙既外表,入面包住爽口既墨魚滑真係好大驚起,不過淥太耐既話墨魚滑會走佬架!牛坑腩以為得牛腩鋪先有呢啲食,原來可以用黎打邊爐架咼肥肉就冇乜,但好腍身魷魚切得薄薄地,又夠哂爽口,正呀!鮮炸響鈴淥
再一次黎呢度打邊爐係因為上次食過個芝士雞煲好回味
所以今次叫多幾個朋友一齊食,可以食多啲野嘛

朋友們愛食辣,所以叫埋佢地另一主打火焰麻辣雞煲
雖然天氣好熱,但都無損開行冷氣打邊爐既興致
呢度除左芝士雞煲正之外,麻辣雞煲都係呢度既主打
有唔同辣度可以揀,揀左個BB辣(但估計應該有小辣程度)
食之前會先點火,成個煲著哂火完全係有哂視覺效果
啲辣味即刻出哂黎超級香
啲雞肉舊舊都係比雞脾肉你,大大舊之餘啖啖肉
雞肉嫩滑,加埋個湯底係辣既更惹味

至於芝士雞煲我地都有叫,畢竟都係呢度既皇牌又點可以錯過呀!
芝士味唔係話好濃,味道剛剛好,食落完全唔會漏
同樣都係大大舊雞脾肉
做到少少拉絲效果既
食完雞煲就落湯打邊爐
特級雪花肥牛
牛肉好肥美,脂肪分佈幾平均
脆鯇腩
真係超正,以為咁厚身唔會脆,誰不知脆到不得了
有肉地之餘又夠爽口,好高質!

竹笙墨魚滑
以為呢條係竹笙咁簡單?少年,你太年輕啦!
竹笙既外表,入面包住爽口既墨魚滑
真係好大驚起,不過淥太耐既話墨魚滑會走佬架!

牛坑腩
以為得牛腩鋪先有呢啲食,原來可以用黎打邊爐架咼
肥肉就冇乜,但好腍身

魷魚
切得薄薄地,又夠哂爽口,正呀!

淥3秒就拎上黎,仲保持脆身,又同時吸收到湯底味
響鈴應該係餐廳自己炸既,因為食得出冇油憶味,食落亦唔油

五寶丸
人太多既關係,未能粒粒都試過,不過食左粒墨魚丸,爽口到不得了!

最後點少得叫番啲菜平衡下,感覺好似健康啲,清清腸胃呀!
2016-07-08 242 浏览
炎炎夏日好想食辣,如果有個地方可以俾我同朋友一邊食一邊傾計就最好不過。想到米走雞不分兩個時段,不用食得好趕,米走雞可以坐低慢慢傾。火焰麻辣雞煲,小煲足夠二至三人,雞大大件,服務員當面為我地炒香雞煲,然後加入濃湯。炒時聞到陣香辣味已經令我垂涎欲滴,胃口大增。雞肉好嫩,配合大量洋蔥,香甜味十足。黑松露蟹子魚面, 面彈口再配上蟹子更有口感,魚面內已有黑松露再蘸另上的黑松露, 味道更突出。鮮製四拼餃:水餃,韮菜餃, 牛肉餃及鮮蝦零吞。皮薄食落無面粉的厚實感, 包得脹卜卜,裡面足料,口感豐富。鮮炸響鈴即叫即炸,點在辣的湯上真係好滋味。手切新鮮牛頸,牛片厚道適中,牛味非常豐富,嫩肉。竹蔗芧根,用足料煲,涷涷,清甜解渴。
鮮炸響鈴即叫即炸,點在辣的湯上真係好滋味。

手切新鮮牛頸,牛片厚道適中,牛味非常豐富,嫩肉。

竹蔗芧根,用足料煲,涷涷,清甜解渴。
2016-07-07 201 浏览
朋友介紹話呢間餐廳ok,經過所以上黎試試,7點幾上到去都有9成full,格局環境尚算舒適,上到黎當然點鷄煲+火煱,叫左個麻辣鷄煲,D鷄斬得大大件,唔似我以往食過果D。。。鷄肉尚算幼滑,有小許麻辣味,唔夠辣於是叫職員再加辣,加完都係差不多食完D鷄,點了碟牛脊肉,脆脘魚腩,生菜就開始打緶爐,牛肉都霖既但就冇咩牛肉味,早知點和牛啦,脆脘魚腩就幾好,有魚味又爽脆,我鍾意!由於太飽冇試個響鈴,朋友話即炸架,總結係個鷄煲湯底唔夠辣,唔夠香,食材ok,走既時候留意到一様野,食客全部都係後生仔女,最老係我地

2016-07-07 659 浏览
在香港,港式火煱愈來愈多姿多彩。今天放假,陪伴著一生人最重要的男人,别誤會,那人正是我的老父,來到太子區,伴他行逛金魚街和花墟這兩處我一定不會獨個兒到的地方,伴老父選購他的至愛 - 熱带魚兒。晚飯時間又到,今次我不讓老父決定吃什麽,我向他説,我今晚帶你去…………食雞,老父側耳一聽,嚇了一跳,以為我要帶他食乜嘢。老人家對雞煲十分新奇,而且又未食過,覺得好興奮!來到太子米走雞芝士雞煲專門店,今次不是點芝士雞煲,因為感覺好似有點漏。反而我點了火焰麻辣雞煲(小$138)給父嘗(因我也是無辣不歡的人,可點小辣)。店員向著雞煲一點火,將全煲的雞件燒一烧,將麻辣雞煲提升到香口惹味,店選用了厚厚之雞腿肉,啖啖嫩滑,雞皮香口,加上麻辣,令口腔舌頭,有另一番的感覺。愈食愈辣是食雞煲的必經階段,吃完麻辣雞煲,父表示太辣了。之後加點清湯 (想惹味一點加辣湯),一煱二食,又來邊爐十吓十吓了。吃得火煱,肥牛怎能或缺呢,不過今次不吃肥牛,我點了牛頸脊($208) ,是小份來的,講到這牛頸脊,牛味豐富,入口即化,生一點吃也不見韌,與一般肥牛不能相提並論,試過就知誰是龍誰是蛇了。海鮮方面也是我一家的至愛。點了的還有大大
在香港,港式火煱愈來愈多姿多彩。

海鮮方面也是我一家的至愛。點了的還有大大隻的虎蝦($88)和美國桶蠔($148),
這店的虎蝦,大大隻夠新鲜,吃蝦不能不新鮮,吃慣的你就會明白。

這次也點了桶蠔,我認為,生蠔控的人,未必一定也喜桶蠔,我覺得會比較”溜”,肥美得過分,不能吃得太多,一隻起兩隻就止了。
水餃拼盤 ($88)
入面有牛肉餃,鳳城水餃,雲吞,韮菜餃,相當有睇頭,每款各兩隻。牛肉餃入面是包包著手打的牛肉球,有點似在酒樓食到的感覺,好新奇而且之前沒有食過!其他的只算不過不失,正路沒有太大驚喜。
哈哈蝦中寶
這個由新鮮大蝦打成的蝦滑什有驚喜,彈牙又有鮮味,加上蟹籽吃落有不同的口感。另入面有啖啖的蝦肉,大大件,令人一試難忘啊!

當然還有其他蔬菜,不過太多了無映出黎。有整份和半份點,所以不用擔心少人來無得試下唔同的食物!菜的選擇都好多!
這店整體都幾滿意,地方適中,食材新鮮,另外又好近地鐵,行一分中就到,都好方便,適宜找些外國朋友一齊來試試,小斟兩杯,辣辣一下他們的味覺,也讓他們試試我們傳統中國人的火煱。
2016-07-05 267 浏览
本來我係只睇人地食評唔會寫食評嘅人!但呢間實在太唔掂啦唔明點解有104😋我地一行10人每人差不多二百蚊唔知食左咩落肚叫左麻辣雞同芝士雞鍋個鍋都唔夠每人一隻雞,有啲人只食雞皮同洋蔥仲有個麻辣雞鍋唔夠辣,而且啲雞仲係白色嘅,問佢可唔可以加辣,佢話係麻唔辣咁就唔好話麻辣啦⋯⋯好啦食完雞到其他餸啦⋯⋯點知落完湯之後個鍋完全冇味不斷要加芝士啲芝士係$10 $10咁買.....好唔抵咁啲餸好多份量都好少,都冇心機影野食相記得價錢係有個和牛$368,冇味 唔值仲有啲丸$78-88咁上下,都係得8粒左右....臨尾,食左1個中都冇我地就埋單,佢話只收現金,數完俾佢 佢叫返轉頭話我地俾少$10,最後點知原來跌左係佢收錢個夾到唔揾清楚先!!總之,結論係冇下次
本來我係只睇人地食評唔會寫食評嘅人!
但呢間實在太唔掂啦
唔明點解有104😋

我地一行10人每人差不多二百蚊唔知食左咩落肚

叫左麻辣雞同芝士雞鍋

個鍋都唔夠每人一隻雞,有啲人只食雞皮同洋蔥

咁就唔好話麻辣啦⋯⋯

好啦食完雞
到其他餸啦⋯⋯
點知落完湯之後個鍋完全冇味
不斷要加芝士

啲芝士係$10 $10咁買.....好唔抵

咁啲餸好多份量都好少,都冇心機影野食相

記得價錢係有個和牛$368,冇味 唔值
仲有啲丸$78-88咁上下,都係得8粒左右....

唔揾清楚先!!

總之,結論係冇下次
2016-07-04
庆祝纪念
生日
  • 黃金芝士雞煲
2016-07-04 228 浏览
去完旅行幫朋友買咗嘢,梗係快啲約食飯喇,今次朋友就話好想食芝士雞煲,咁我地當然就吓佢喇~芝士雞煲 - 好芝士、好多芝士,我食咁多次雞煲都未試過啲雞唔係原隻有骨雞,呢間竟然係俾雞脾肉做雞煲,兩睇喇,有好有唔好,好就係啖啖肉,唔好就係,好似好呃秤囉味道當然係ok嘅,不過食多幾嚿就會好膩,會有唔想再食嘅感覺手打丸類,爽口彈牙,呢個可以話係全晚最抵食嘅一味~另外我地亦都order咗一個普通蕃茄薯仔湯底,好彩者,如果唔係,真係企咗喺度~其他火鍋配料都新鮮,不過價錢絕對唔普通
味道當然係ok嘅,不過食多幾嚿就會好膩,會有唔想再食嘅感覺
手打丸類,爽口彈牙,呢個可以話係全晚最抵食嘅一味~
其他火鍋配料都新鮮,不過價錢絕對唔普通
2016-04-24
  • 竹笙墨魚滑
2016-07-03 152 浏览
因友人上次試過芝士雞煲,所以今次叫左麻辣雞煲。最衰我唔食得辣,咁就嗌左最小辣嘅程度。一捧兜雞煲過黎,竟然有驚喜,哈哈,侍應姐姐隨即手拿火槍,輕輕點着雞塊,着住火兜兩兜,場面相當精彩。惟啲雞又唔係話好有鑊氣。雞煲好夠麻,辣度我都好接受到,哈哈。重點係啲雞好滑,而且啖啖肉。兩個人食半隻雞,其實都好夠飽。但一場黎到,冇理由唔叫番啲火鍋配菜。我地就叫左現炸響鈴,蜂巢豆腐,什菌拼盤。響鈴超巨型,蜂巢豆腐最正,索哂啲麻辣湯味,什菌都OK。
因友人上次試過芝士雞煲,所以今次叫左麻辣雞煲

2016-07-02 202 浏览
個芝士雞煲濃濃的超好吃,必須推介佢個火焰麻辣煲,辣得黎野味又過癮,仲有黑松露魚面,好彈牙,,豬頸肉都好好食,老闆又型又nice,, 下次再同成班fd過黎。一支棒!!!!!!!!!!!

• 鮮炸響鈴
  • 哈哈蝦中寶
  • 黑松露蟹子魚麵
  • 黑松露蟹子魚面
  • 手打五寶丸拼盤
  • 特級霜降和牛
  • 新鮮牛頸脊(小)
2016-07-02 179 浏览
呢個雞煲夠哂好肉,件件大大舊,啖啖肉,之前食過佢地既芝士雞,今次試下麻辣雞,有小同大辣2款選擇,怕大辣太勁,於是點左小辣,不過後尾覺得食落覺得唔夠辣再加番左d辣汁先有感覺。注意:雞煲嚟到米打開蓋住,要等佢滾一滾之後要點火燒燒佢,我就係心急想影相一嚟到就打開左佢個蓋,揮發左d酒精,所以點火時無乜火。竹蔗茅根水($68)超大樽,可酙到4大杯,淡淡地唔會太甜,貪佢夠清熱氣食完雞煲加湯打邊爐,肥牛當然唔小得啦,牛頸脊,牛味較重,比較好嚼勁,脂肪比例夠哂均勻,點左份大既,足夠滿足哂我地2個牛魔王。半份魚片頭有5件,炸到金黃色的,新鮮彈牙,超香口新推出,黑松露蟹子魚麵,好香松露味,食落粒粒蟹子好咬口,麵質很彈牙。隨碟再跟一份小量松露同蟹子,比你可以就咁食過過口癮。
竹蔗茅根水($68)
超大樽,可酙到4大杯,淡淡地唔會太甜,貪佢夠清熱氣
半份魚片頭有5件,炸到金黃色的,新鮮彈牙,超香口
隨碟再跟一份小量松露同蟹子,比你可以就咁食過過口癮。
  • 炸魚片頭
  • 黑松露蟹子魚麵
2016-06-30 1357 浏览
早前被社交媒體爭相報導的芝士雞煲今天終可來辨一辨真偽店鋪名稱頗有新意 裡外都與雞環環相扣就秉持這股「米走雞」的精神吃下去店舖位於大廈二樓 雖不隱蔽 但也不張揚沒有大型懸掛的招牌 卻還是能吸引很多人慕名而來適合一群人來的食店 旁邊還有一個小包箱能容納多人當晚我和朋友大概七點鐘到達入座率還沒有很高 只有寥寥無幾數枱人但那股香氣撲鼻而來 在店員安排入座的路上我們已急不及待跟店員點選芝士雞煲店員也不禁一笑便馬上去準備了整齊擺放的餐具 但桌子略小了一點 放了雞煲之後就有點擠了對於第一次來的客人很貼心標示了如何吃雞煲還有什麼湯底撘配什麼配料才是絕配也有一些店內主打作為點菜參考 就不怕選中「伏野」了等待雞煲的同時我們便開始勾選火鍋配料了雖然選擇不多 但應有盡有說時遲那時快雞煲已經備好 店員把它安置爐上 告知我們等芝士融化後便可食用我跟朋友都有點傻眼 因為份量一點都不少剛才我們還點了很多配料 只怕吃不完啊~我們事先不知道雞件早已煮熟 所以一直等店員會一直在場巡視 眼看我們不懂拿捏時間 店員便前來替我們把爐子調到保溫狀態並收起鍋蓋以示我們可以享用啦圖中可見雞件切割得很大塊 拉絲效果跟韓式芝士排骨已經有點
早前被社交媒體爭相報導的芝士雞煲
等待雞煲的同時我們便開始勾選火鍋配料了
雖然選擇不多 但應有盡有
說時遲那時快
我跟朋友都有點傻眼 因為份量一點都不少
剛才我們還點了很多配料 只怕吃不完啊~
我們事先不知道雞件早已煮熟 所以一直等
party time
看食評很多人推薦這道
但我們都覺得普普通通
始終新鮮蝦會比較彈牙好吃 這個勝在夠大隻
手切新鮮牛頸脊(小)
上桌時也嚇一跳的份量 佈滿一整盤

要摻雜裡頭還未被湯汁滲透的香脆的口感才是一絕
油麥菜(半份)
菜吃得剩下一根才記得拍照
色澤新鮮嫩綠 但份量少了點
津路烏龍茶(2支)
最後選擇喝茶消消膩啦
在吃完這麼多東西之下(兩個女生)
其實是喝不下飲料的
因為它是支裝
喝不完也可以帶走不會造成浪費 挺好的
畢竟火鍋都屬於「熱氣」的東西
吃完也會比較口渴
在路上也能小酌。

吃到一半的時候店內已經滿座 四處都是沸騰的鍋子
食物不錯 但單價偏高 如果一大群人來吃會比較划算一點呢

以上。

2016-06-29
鮮炸響鈴
津路烏龍茶(2支)
 我親愛的弟弟生日,他平日最愛吃芝士,他又說過他喜歡吃火鍋,事倒湊巧,正有一間餐廳可以滿足他兩個願望,當然「米走雞」啦!  前一陣子,我嘗試walk-in去過長沙灣的米走雞,結果大排長龍,最後吃不成。有著前車之鑑,這次得知米走雞在太子有佔地大點的分店,決定先打電話預約,那就不怕要等位而浪費時間啦。  與長沙灣的米走雞不同,太子的分店不是地舖,而是樓上舖。從太子站E出口,步行一分鐘就到達,十分方便!  不要看這裡有空桌,太子的米走雞都是一樣的「爆棚」,餐桌清理好之後便有新一批食客坐下,所以如果不預約基本上是吃不到的。  菜單就是點餐紙,分類井然有序,火鍋配料的種類亦算多。既然是弟弟生日,當然要吃得豪邁一點!  黃金芝士雞煲(小)$148。點了他們自創的黃金芝士雞煲,(小)是適合2-3人共食;(大)則是適合4人共食。服務員端上雞煲後,會幫助食客開啟電磁爐翻熱雞煲,大概5分鐘,雞煲就會不斷噴出蒸氣,服務員見狀就隨即幫助食客打開煲蓋,以免食客燙傷,服務積極度上加分!  味道方面,雞肉口感嫩滑,不會過老或「諧烚烚」,馥郁的芝士汁完全滲入每一塊雞件,十分入味!雖然雞煲是(小),但是雞
黃金芝士雞煲
 味道方面,雞肉口感嫩滑,不會過老或「諧烚烚」,馥郁的芝士汁完全滲入每一塊雞件,十分入味!雖然雞煲是(小),但是雞件絕對不是小/「碎濕濕」,肉質鮮嫩之餘啖啖肉!除了雞肉之外,煲內的配料亦值得一提,洋蔥格外地甜,水分和甜度皆高;紅葱頭粒配上芝士雞亦有相輔相成之效。這個雞煲能夠滿足我倆的芝士癮又可以吃到啖啖肉的白肉!
虎蝦
 虎蝦 $88。吃完雞煲後,就可以吩咐服務員加芝士湯,然後就可以進入火鍋環節。六隻虎蝦的尺寸統一,長度大概比半支筷子長一點點。虎蝦蝦肉新鮮不在話下,蝦肉咬下去的口感十分彈牙,帶有少少海水的鮮味,肉質很結實,完全沒有霉味,質素超級好。
美國桶蠔
 美國桶蠔 $148。一客美國桶蠔有四隻,可能大家會認為不抵食,但是從其尺寸和新鮮度而言是絕對值得!每隻桶蠔都有一隻手掌般大,放進芝士火鍋裡灼,桶蠔的size也不會縮得很細。桶蠔沒有沙;口感十分creamy而且富有海水的鮮味,再加上濃郁芝士湯的味道,鮮而不滯,吃後非常滿足呢!
竹笙
 竹笙 $38。該點點蔬菜類的食物,我們選擇了竹笙。據說它能夠潤肺止咳,清熱利濕;加上它有豐富的多種氨基酸、維生素,所以感覺上是一個不錯的健康選擇。竹笙還有一個特別的功能,就是可以吸入芝士湯,吃下去自然可以吃到很入味的芝士竹笙了。
Wasabi 鮮墨丸
 Wasabi鮮墨丸 $78。吃火鍋不可缺少的就是丸類!這個Wasabi鮮墨丸的特別之處有二:一,墨魚丸是新鮮打出來的,吃到丸內有墨魚粒,所以口感十分彈牙;二,Wasabi吃得出不是現成的Wasabi,而是糊狀的山葵,所以吃到不是只有辛辣的感覺,而且有微苦的味道,很過癮。
黑松露蟹子魚面
 黑松露蟹子魚麵 $138。弟弟說不想吃普通的公仔麵或烏冬,於是我倆就點了唧唧魚麵。這個唧唧魚麵不是普通的魚麵,矜貴之處就在於魚麵內的黑松露和蟹子。魚麵灼熟後,就可以勺一丁點另外上的黑松露和蟹子,感覺一熱一冷之外,還可以令魚麵更加濃味。另外,魚麵的口感十分彈牙,沒有散開的感覺。
特級雪花肥牛
 特級雪花肥牛(小)$108雞煲外的重頭戲到!就是特級雪花肥牛,雖然是(小),但是分量算多。這個肥牛的脂肪比例均勻,所以看到雪花紋理分明;牛肉味濃,沒有膻味;口感鬆化之餘有嚼口,沒有咬不斷的筋。不需要其他調味,簡單的芝士牛肉已經好好食。
 特級雪花肥牛的色澤鮮紅,根據灼牛肉的「十秒定律」,十秒後的熟度剛剛好,口感細嫩,加上芝士汁,入口軟綿綿,令人回味無窮呢!
  雖然價錢並不便宜,但是我認為「一分錢一分貨」,從食物質素和味道方面評價,我個人認為是值得的,最重要是弟弟吃得痛快,生日飯當然不可以吝嗇!
 總的來說,味道:芝士雞煲名副其實即叫即做,濃郁馥香、火鍋配料新鮮高質;環境:稍為狹窄;服務服務員的積極性高;衛生:餐廳大致乾淨整潔;抵食火鍋配料價錢稍貴、但如果只評價芝士雞煲的抵食度,148是絕對合理。
庆祝纪念
生日
  • 黃金芝士雞煲
  • 虎蝦
  • 美國桶蠔
  • 特級雪花肥牛
2016-06-30 613 浏览
停左一排無食雞煲, 呢排雞煲瘾又發作, 但唔想又食返之前比較普通既雞煲, 經友人介紹下, 得知有間叫米走雞既火焰雞煲店, 聽落都幾新奇, 一於去試試~~原來呢度都幾大呀!! 我諗坐滿都可以有成百人!! 主要以卡位同對坐既枱, 坐得都算舒服, 無壓迫感, 只係如食物到齊, 張枱好似唔係太夠位放食物啫~~呢度除左雞煲外, 配料選擇都唔小, 一定可以滿足一般客人既需要~~雖然呢度係出名食芝士雞煲, 但我仍舊喜歡食麻辣雞煲, 因為總覺得食雞煲一定要食辣辣地既~~我地揀左小辣, 雞煲上枱先滾一滾, 隨後店員就會點起火, 跟住用夾撈勻係煲內帶火焰既雞件同配料, 再加入小辣醬汁, 呢個過程已經傳黎陣陣香辣雞煲味, 食落口, 雞肉仲好鬼嫩滑, 食左幾件都好滑, 睇清楚, 原來呢度全部都係用雞腿肉的, 難怪每一件雞肉質都甘滑啦~~  鮮炸響鈴     HK$48呢個可以話係呢度必叫既配料, 因為呢度既響鈴由於係自家製, 所以每件比坊間個D大成三倍, 而且口感仲特別香口同脆tim~~虎蝦        HK$88虎蝦超新鮮, 又夠大隻, 肉質爽甜, 好好味呀~~白鱔片    HK$88作為一個海鮮控, 其

鮮炸響鈴     HK$48

虎蝦        HK$88

虎蝦超新鮮, 又夠大隻, 肉質爽甜, 好好味呀~~
白鱔片
白鱔片    HK$88

作為一個海鮮控, 其實無論食乜, 都離不開有海鮮既元素, 而鱔片係我好喜歡既火鍋料, 而呢度既鱔片都好爽脆, 不錯不錯~~
黑松露蟹子魚面    HK$138

就算你唔加任何配料都一定要加呢個黑松露蟹子魚面, 簡直好食到無朋友呀!! 蟹子魚面勁滑又唔怕腥同因為有蟹子既關係, 食落卜卜脆, 口感勁正!! 再配以黑松露醬食, 仲多了黑松露既香, 呢個可以食到停唔到手, 唔係叫左甘多野食, 我真係想encore呢個配料呀~~
新鮮牛頸脊 (小)
新鮮牛頸脊 (小)   HK$208

呢碟牛頸脊非常新鮮, 油脂分佈平均, 色澤紅潤, 而且切得厚薄適中, 食落牛味好濃~~
美國蛹蠔
美國蛹蠔     HK$148

蠔非常肥美, 滾後都唔會縮得太細, 但好似唔係太有鮮味, 下次叫廣島蠔試試先~~
珊瑚蚌
珊瑚蚌     HK$88

口感爽脆又鮮甜, 值得一試~~
咸檸7
咸檸7      HK$28

好開心呢度有咸檸7飲呀!! 滿足~~

兩個人竟然可以食晒以上甘多野, 真係連我自己都難以想像, 我食到反晒艇走, 但的確係我食過甘多間雞煲中既頭三位!!

白鱔片
黑松露蟹子魚面
新鮮牛頸脊 (小)
美國蛹蠔
珊瑚蚌
咸檸7
  • 麻辣雞煲
2016-06-26 139 浏览
今日去左食太子有名氣的芝士雞煲(米走雞),入到去果然人山人海,要等位。環境寬敞,不會感到太擠迫,桌上餐具整齊排放。落單時,服務員有禮寬待,也會向你介紹什麼食物較多人氣選擇,十分親切。最後,我們order 左特級雪花肥牛 (小),份量其他已經好足夠,適合二至三人。鮮紅色的肥牛口感鬆綿,不韌口,感覺得新鮮虎蝦,比我想像中大隻,一碟共6隻,但其實一個人食已經好滿足了😋 蝦肉清甜爽口。最值得推介是哈哈蝦中寶!如果你中意食蝦,這樣應該能滿足到你,因為它是蝦中蝦,非常好吃。最後,當然不少得黃金芝士雞煲啦,濃郁的芝士醬覆蓋着雞件,客人需要先吃掉雞,才享用火鍋配料。芝士雞帶著非常濃郁芝士味道,感覺有點飽臍,鍾意食芝士的人,這必能滿足他們了。吃完雞後,服務員會主動幫你加湯,轉食火鍋配料。
環境寬敞,不會感到太擠迫,桌上餐具整齊排放。
鮮紅色的肥牛口感鬆綿,不韌口,感覺得新鮮
吃完雞後,服務員會主動幫你加湯,轉食火鍋配料。

2016-06-25 376 浏览
身邊有位愛吃麻辣的朋友, 話有間麻辣雞煲會著火喎, 講到咁誇張, 就膽粗粗同佢去食.火焰麻辣雞煲 (少辣) $138待應捧著雞煲來, 埋到枱即聞到陣陣麻香, 一會兒後, 侍應過來開蓋在雞上點火, 雞煲一下子會出現了紫黃色的火焰, 原來這就著火的雞煲. 火自行熄滅後, 就可以進食了. 雞件份量多而且大件, 肉多少骨, 雞肉嫩滑, 麻辣夠入味. 雞肉食得七七八八, 加辣湯打邊爐, 不像部份食肆只加清湯, 令打邊爐時個湯底跟本唔夠味.虎蝦 $88虎蝦有手掌那麼長, $88蚊有四隻好抵食, 蝦肉結實夠彈, 蝦味足特級雪花肥牛(小) $108份量都幾多, 肉同脂肪平均, 夠牛味而不韌不鞋竹笙墨魚滑 $88個人非常欣賞, 尤其特別愛吃墨魚滑的爽滑彈牙, 外層包著竹笙, 竹笙充分吸收麻辣湯汁. 一咬就有麻辣湯汁滲出, 包圍著整個墨魚滑鮮製四拼餃 $88分別鳯城水餃/鮮製韭菜餃/鮮牛肉餃/鮮蝦雲吞, 皮薄料足, 當中鮮蝦雲吞最好味, 麻辣跟雲吞的蝦肉豬肉麻油味幾配合藍妹 $29 X 2兩人埋單$571
火焰麻辣雞煲 (少辣) $138
虎蝦 $88
特級雪花肥牛(小) $108
份量都幾多, 肉同脂肪平均, 夠牛味而不韌不鞋
竹笙墨魚滑 $88
個人非常欣賞, 尤其特別愛吃墨魚滑的爽滑彈牙
鮮製四拼餃 $88
藍妹 $29 X 2
兩人埋單$571
2016-06-15
2016-06-24 407 浏览
平時係街麻辣雞煲就聽得多 但係我諗芝士雞煲就真係得呢道有未行入鋪頭嘅時候已經聞到濃濃嘅雞煲味雖然只係星期四嘅晚上 店入邊已經人山人海由於同友人兩個食嘅關係食唔到好多配料於是就點左點一邊推介嘅幾款配料黃金芝士雞煲(小) ($148)雖然我地只係點左一個細size嘅雞煲但淨係食雞煲已經飽左一半就咁望落去已經見到雞煲入邊隻隻都係雞髀雞髀吸收晒芝士汁 唔使點豉油已經夠晒味芝士汁調校得好好 唔會令人食到好滯雞方面由於使用雞髀 舊舊都有肉食而且肉質鮮嫩餐廳仲細心咁係枱面放咗只是教大家點樣食先係最好食特級雪花肥牛(小) ($108)配料方面我地點左特級雪花肥牛呢度嘅肥牛係屬於厚切肥牛 絕對唔呃秤可能係因為厚切嘅關係 食落去有牛肉味之餘亦都吸收左支持汁嘅味道哈哈蝦中寶($118)我諗呢個係我食過最有誠意嘅蝦膠蝦膠嘅製作方法 除咗打碎左蝦肉之外 佢仲將打碎左嘅蝦包係一隻完整嘅蝦外邊保守估計一個蝦中寶應該有三隻蝦加上未煮之前上邊有大量嘅蟹子望住個樣令到人哋唔捨得煮熟咗之後食落去有啲似食蝦餃入邊舊肉 味道好好
平時係街麻辣雞煲就聽得多 但係我諗芝士雞煲就真係得呢道有
未行入鋪頭嘅時候已經聞到濃濃嘅雞煲
雖然只係星期四嘅晚上 店入邊已經人山人海
由於同友人兩個食嘅關係食唔到好多配料
於是就點左點一邊推介嘅幾款配料
黃金芝士雞煲(小) ($148)

雖然我地只係點左一個細size嘅雞煲
但淨係食雞煲已經飽左一半
就咁望落去已經見到雞煲入邊隻隻都係雞髀
雞髀吸收晒芝士汁 唔使點豉油已經夠晒味
芝士汁調校得好好 唔會令人食到好滯
雞方面由於使用雞髀 舊舊都有肉食而且肉質鮮嫩
餐廳仲細心咁係枱面放咗只是教大家點樣食先係最好食
特級雪花肥牛(小) ($108)

配料方面我地點左特級雪花肥牛
呢度嘅肥牛係屬於厚切肥牛 絕對唔呃秤
哈哈蝦中寶($118)

我諗呢個係我食過最有誠意嘅蝦膠
保守估計一個蝦中寶應該有三隻蝦