2016-10-03 757 浏览
之前成日聽日講呢間餐廳好好食, 芝士控必去, 今日終於決定同朋友去試下先, 因為這個朋友從外國剛回來, 他也很喜歡吃士的, 所以即刻帶佢黎一齊食餐勁既因為我地先BOOK左位, 所以很快便有位了, 好彩我地有BOOK位JA.....開頭諗住星期一應該唔會太多人, 但一去到已經坐了9成人, 還有人在等位呢.看看餐牌, 好多野都好想食呀之前聽人講芝士雞好出名, 所以先叫個芝士雞鍋先.呢間餐廳很有心思, 已將最好食既食法畫在餐紙上, 很容易就會明白點食法先係最好既食法. 另外服務員也很好, 也會教我地點食.哈哈, 過了幾分鐘很快便吃得, 雞件很大, 件數亦很多, 呢個只係小鍋, 也可以微微拉絲, 正爆而且雞也很微滑, 很多肉, 味道亦唔會太咸, 點了芝士更充滿了芝士既咸香味, 唔會好DRY食完雞煲, 店員便會幫我地加湯, 你睇加湯後仍然係金黃色的, 因為他們係加芝士湯的...WAO....正到無朋友呀果然係黃金芝士雞煲.打邊爐點少得食肥牛架, 我地叫左特級雪花肥牛, 呢到D肥牛勁大碟, 仲要係小份的. 牛味都好重, 而且厚得黎唔會UN, 唔使點醬料仍然好味.美國桶蠔 - 非常大隻, 一拎到黎已
看看餐牌, 好多野都好想食呀
之前聽人講芝士雞好出名, 所以先叫個芝士雞鍋先.
果然係黃金芝士雞煲.
美國桶蠔 - 非常大隻, 一拎到黎已經聞到好有蠔味, 點了芝士湯更令味道突出. 不會太過搶去蠔既鮮味.
蟹子鮮蝦滑 - 係自家制的, 當然要試下啦, 嘩....比想像中還要好食呢
必食呀, 佢既蝦超新鮮, 食落勁爽口牙
而菜蔬方面亦很新鮮, 值得一讚
睇落簡簡單單既蔬菜, 原來點了芝士湯會更好食.
超滿足呀今餐, 超飽...YUMMY
题外话/补充资料: 下次會試埋個麻辣雞, 因為食食下見到人地食已經聞到都好香, 仲會玩埋火TIM...哈哈...相機必食!!
2016-10-03
2016-10-01 904 浏览
早在年初就有朋友向我們介紹過這餐廳說這裡的芝士雞煲很特別很美味正巧今天在太子區為籌備婚禮而努力所以我和老婆仔也特意預約了今天的晚餐在這裡吃豐富點沒想到這麼旺場平日的夜晚也這麼多人幸好我們一早已預約了坐下後當然要先點個芝士雞煲兩個人可以點小份148元的黃金芝士雞煲再加其他食材在店員的推介下我們選了288元的手切特級霜降和牛88元的花膠和88元的蟹籽鮮蝦滑先吃雞煲我想雞肉其實本來已經熟所以加熱一下待芝士融化後就可開餐剛剛軟化的芝士令雞肉夾起來連帶著芝士很邪惡的感覺吃起來芝士和雞肉也很配合加上雞肉本來已經很滑是很不錯的雞煲調味方面因為芝士味很濃所以感覺也很夠味雖然很熱但因為太好吃的緣故和老婆仔很快就全吃完了舉手加湯後就開始變成打邊爐先放入煮熟需時的花膠再開始吃牛肉果然是貴價的和牛肉質良好幾乎是入口即溶薄得來又能吃到那份口感絕對值得這個價錢之後吃的是蟹籽鮮蝦滑煮熟後覺得有點像蝦餃中的餡料不過可能是在雞湯中煮熟吃起來很入味加上有部分蟹籽藏在其中令質感更豐富之後就吃對皮膚很好的花膠我當然不停夾給老婆仔同樣可能是浸在雞湯的關係令花膠有點入味雖然不是很濃但也令原來比較淡味的花膠加點味道加上其充滿骨膠原
早在年初就有朋友向我們介紹過這餐廳

手切特級霜降和牛
蟹籽鮮蝦滑
夏枯草
2016-09-25 1433 浏览
秋風起了,表姐生日所以我便跟她再一次米走雞。。因為之前來吃過覺得味道,質素也十分良好。。所以今次表姐生日決定跟她食豪點餐廳裏邊爐款式料也十分多。。表姐把餐單看完又看。。她也說很多款不知如何選擇所以我們也決定了很久才開始下單。。。最後店員看到我們也將有選擇困難症所以他說我們不如先落單一個雞煲,然後再慢慢決定邊爐材料黃金芝士雞煲內有大量的芝士,一些洋蔥,很多雞件 ,一把煲蓋打開,濃濃的芝士香氣撲鼻。。而且當不停加熱後,芝士會越來越杰完全把雞件的外圍厚厚覆蓋了芝士,所以每1啖都會吃到濃濃芝士 芝士雞煲真的很讚表姐和我也吃過不停。。因為芝士香濃,雞件啖啖肉很惹味今次我也點多一些上次我沒有吃的食材。。但都是發現食材也新鮮好吃。。好像餐單裏什麼食材也很好吃。。所以我們每次吃完後都是很飽很飽今次我點了鮮炸響鈴 18元,花膠88元。。。 鮮炸響鈴有六件。。而且每件其實份量也很大 都是先把響鈴放在鍋裏煮一煮,然後很快便會變林。。而且吸入了濃濃的芝士湯汁。。吃下來很香很煙韌 花膠 一兜內也有很多件 我們都是把花膠放在鍋裏煮一段較長的時間。。花膠會吸入湯汁,而且膠質很重,很滋味,很彈牙這個雜菇拼盤我最欣賞的
秋風起了,表姐生日
所以我們也決定了很久才開始下單。。。
最後店員看到我們也將有選擇困難症
所以他說我們不如先落單一個雞煲,然後再慢慢決定邊爐材料
完全把雞件的外圍厚厚覆蓋了芝士,所以每1啖都會吃到濃濃芝士
芝士雞煲真的很讚
表姐和我也吃過不停。。因為芝士香濃,雞件啖啖肉很惹味
鮮炸響鈴,花膠
今次我點了鮮炸響鈴 18元,花膠88元。。。
鮮炸響鈴有六件。。而且每件其實份量也很大

花膠 一兜內也有很多件
雜菇拼盤
這個雜菇拼盤我最欣賞的是,內有多款不同款的菇。。。而且每款份量不太多。。所以又可試不同既菇,又唔怕食到飽曬
豆腐半份
豆腐很重豆味,而且很滑
翡翠苗半份
這個是我最喜愛的翡翠苗
簡直是每次來一定必食的,因為菜苗十分新鮮。。而且很幼嫩。。咬起來完全會吸入湯汁的味,很滋味,很嫩同新鮮
竹笙 ,手打豬肉丸
竹笙38元,手打豬肉丸68元
竹笙是我第一次打邊爐點的食物,果然是一個新嘗試
我也十分喜愛。。因為竹笙口感也較為爽口,咬下去纖維的感覺比較多。。。但在打邊爐的時候放下竹笙,會把湯底滲入內裏的纖維中。 所以每咬一下的時候。。湯汁好似會爆出來的。。。能夠索入湯汁的味道。。很滋味。。而且口感幾特別

手打豬肉丸,十分彈牙
而且豬肉味很重。。 會覺得每一粒豬肉丸也十分足料,真材實料似的。。
西班牙黑豚肉
這碟西班牙黑豚肉,我也十分喜愛
因為打邊爐有很多時候,若果以豬肉片作為配料 很多時經過煮得太久,便會變得很難咬,而且失去豬的味道。。。
但這個黑豚肉完全不會有這種感覺 ,黑豚肉本身已薄切 。。。所以打邊爐吃起上來外貌好像肥牛一樣。。十分薄而且會看到瘦肉和肥肉分佈均勻
所以我吃起上來也十分易咬,不會韌。。。而且豬肉味的確是十分濃
因為我試過把黑豚肉不小心煮耐了,但是依然十分薄切,彈牙,濃豬肉味。。。所以這碟黑豚肉的確超讚
我們因為有選擇困難的關係。。。最後叫到滿滿的一桌。。。。

不過我表姐吃這餐生日飯吃得很開心,我也十分滿足了
由於我們的確點了較多食材,所以金額上都較為昂貴。。。但是我們二人也吃得超飽
所以也十分值得
翡翠苗半份
竹笙 ,手打豬肉丸
西班牙黑豚肉
2016-09-21 324 浏览
同一班好姐妹去試下新嘢……揀咗呢間…米走雞…訂枱食雞煲! 去到唔洗等…地方都尚算闊落…我地5個人安排坐卡位……都有鬆動。我地叫咗2個鍋……一個麻辣雞同一個芝士雞煲……麻辣雞…好香…有花椒香同麻嘅味道…又唔會太辣…好惹味!!芝工雞煲…有驚喜!好滑…好Creamy..而且同娃娃菜…出奇地夾!!啲火鍋料都幾新鮮……餃子又大粒都好食………整體都係好味嘅!!值得再回味…!!
  • 哈哈蝦中寶
  • 黑松露蟹子魚麵
  • 鮮製四併餃
2016-09-21 960 浏览
一直想去吃的芝士雞煲原來旺角開了分店, 更加方便了, 便相約好友一聚. 平日夜晚約7:30 已是全場滿座, 只可以說現在消費市道興旺不少. 黃金芝士雞煲, 小, $148先來的雞煲, 面層全是芝士碎, 不惜工本. 芝士上有洋蔥碎. 餐紙上寫不要把芝士攪拌, 直接夾雞件吃, 我跟著做, 做到了拉絲效果. 雞件的洋蔥味道較重. 而芝士不漿口, 令雞件很滑. 只是芝士真很快有飽肚感, 建議吃擺大部份雞件才點火鍋料. 花膠, $88花膠煮後滑嘟嘟, 吸收湯汁精華. 而且大大塊, 口感更好. 花膠對皮膚好, 不用擔心火鍋把皮膚弄差. 手切新鮮牛頸脊 (小), $208切片比較厚, 要煮耐點. 因為厚身, 所以比較煙韌, 牛味較濃. 厚切後分量依然好多, 抵吃.蟹子鮮蝦滑, $88蝦滑非常起膠, 黏得很要緊. 蝦味不濃, 但夠彈牙. 紫菜, 半, $15蔬菜都有得雙併, 可以2種蔬菜, 每種點半分. 紫菜和火鍋好夾味, 一見到我就會點.湯底充滿紫菜香, 而紫菜又吸盡湯汁精華, 非常好吃.生菜, 半, $18生菜新鮮爽脆. 沒有泥, 己摘好. 鹹檸7, $14因為同臺是日本人, 所以點了地道飲品
黃金芝士雞煲, 小, $148
花膠, $88
手切新鮮牛頸脊 (小), $208
蟹子鮮蝦滑, $88
蝦滑非常起膠, 黏得很要緊. 蝦味不濃, 但夠彈牙.

紫菜, 半, $15
生菜, 半, $18
生菜新鮮爽脆. 沒有泥, 己摘好.
鹹檸7, $14
因為同臺是日本人, 所以點了地道飲品給她試試. 一如所料, 她不喜歡, 都不知道為何要將甜的汽水加鹽弄鹹. 我說這對生口瘡有療效, 反正她不飲, 我便飲了, 可以把火鍋的熱清清, 十分平衡. 而且鹹檸7本身十分解渴.
這兒環雖然客人很多, 但餐臺很大, 對面不會太遠, 和好友傾計都不會聽不到, 是比較方便放工與好友來晚餐宵夜.
2016-09-13
2016-09-12 310 浏览
芝士迷必食既🐔煲每件🐔沾上芝士🐔夠滑.芝士不會太漏之後加上湯打邊爐Over all 配料都👌🏻新鮮最緊要order響玲吸D芝士湯有芝士湯底先係Happy Friday🎉.收工早到.waiter好好安排卡位早左入座Rating: 8/ 10
芝士🐔煲

Rating: 8/ 10
2016-09-09
芝士🐔煲
2016-09-03 1801 浏览
十月將會掀開我人生的另一頁,所以早前就約了同樣好事近的朋友一同到化妝師家中試妝,兩個人試妝都花了一個下午。由於化妝師家甚吊腳,附近都沒甚麼好吃的,而我同朋友家又一南一北,所以最後就取其中間點出了太子搵食。**************************米走雞之前已食過一次,麻辣雞煲辣得過癮雞肉又滑,其他食材都新鮮,所以就帶朋友來試試。來到已經19:30幾乎滿座,幸好我們只有兩人所以仍有位。涼拌木耳($38)木耳可以降血脂,所以每當打邊爐或吃其他油膩之物,都習慣吃木耳以消減罪惡感,加上木耳爽口的獨有口感,總比吃一大堆菜好吃。這涼拌木耳麻而不辣,每一塊都大大塊,令口感更佳。椒鹽脆鯇腩($48)脆鯇腩是我打邊爐必點的菜式之一,但椒鹽卻是第一次見,所以就點來試試。脆鯇腩炸得非常香口,椒鹽味道足夠,極之惹味。火焰麻辣雞煲($138)雖然食店的芝士雞煲較有名氣,但嗜辣的我們還是偏好麻辣雞煲。辣度有分大中小辣,我們點了小辣。侍者送上雞煲後會點火,但雞件其實早已煮熟,相信點火只為視覺效果。火焰大約維持了數秒就熄滅,侍者隨即把煲蓋蓋上,告訴我們一分鐘後就可以打開蓋進食。雞件微辣中帶點麻香,有說吃得辣

**************************

來到已經19:30幾乎滿座,幸好我們只有兩人所以仍有位。

涼拌木耳($38)

這涼拌木耳麻而不辣,每一塊都大大塊,令口感更佳。
涼拌木耳
椒鹽脆鯇腩($48)

椒鹽脆鯇腩
火焰麻辣雞煲($138)

火焰麻辣雞煲
雞件微辣中帶點麻香,有說吃得辣的人都不喜歡麻辣,反之喜歡麻辣的人都不大吃得辣,而我就是前者。小辣這個辣度對於我來說是小兒料,但麻度就剛剛好,中辣的麻度我可能會受不住。不過最難得是雞肉非常嫩滑,基本上由第一件和最後一件雞都同樣嫩滑。坊間有眾多雞煲店,大多都做到辣得惹味,但雞件卻不夠嫩滑,所以這個就是我喜歡米走雞的主要原因。
火焰麻辣雞煲
食完雞件就可著侍應加湯打邊爐。
火焰麻辣雞煲
檸茶($12)&咸檸七($14)

檸茶甜度適中,茶味較濃,不知是否喝過檸茶,整晚我都眼光光很精神不能入睡,所以平時難入睡的人都不建議飲用。
檸茶&咸檸七
手切特級霜降和牛-小($288)

食店有三款不同價位的牛,我和朋友都是牛魔,就點了最貴的霜降和牛。一碟份量都不少,每一塊都有美妙而均勻的雪花紋,一看便知龍與鳳。
手切特級霜降和牛-小
和牛每一片約2mm厚,放在煲內輕輕灼就可食用。和牛入口非常嫩滑,牛味雖然不及本地牛重,但口感絕不鞋口,是我喜歡的口感。
手切特級霜降和牛-小
黑蟹子墨魚滑($88)

墨魚滑也是我其中一樣至愛,上次試了竹笙墨魚滑,今次就試黑蟹子墨魚滑。但見墨魚滑上有一大堆黑得發亮的黑蟹子。
黑蟹子墨魚滑
灼熟後的墨魚滑仍然黏附著黑蟹子,不過蟹子始終太細粒,入口其實不大嚐到蟹子味,但墨魚滑卻非常彈口,有淡淡墨魚味,整體味道不錯。
黑蟹子墨魚滑
鮮炸響鈴($48)

響鈴一份有6條,每條都比平常超市買到的大,相信應該自家製。
鮮炸響鈴
響鈴較為厚身,令浸湯後不易鬆散,幸好入口都蠻香脆。
鮮炸響鈴
翡翠苗-半份($18)

餐牌內只有四款蔬菜選擇,見翡翠苗未見過就貪新鮮試試。上桌才知是這一款,由於本身太細碎,所以放在窩內後極難夾起,所以下次都是點回較常見的生菜、娃娃菜和油麥菜好一點。
翡翠苗-半份
總結,雞煲辣得惹味雞件又滑,味道無庸置疑,其他食材也新鮮,價錢以同區計屬合理水平,必定會帶其他朋友再食。
2016-08-27
涼拌木耳
椒鹽脆鯇腩
檸茶&咸檸七
2016-08-31 1138 浏览
通常和一大班朋友聚會,幾乎都會選擇吃雞煲可是雞煲的口味卻總是離不開香辣。一直聽聞過米走雞的芝士雞煲,這天便和朋友前來一試。點了一個小的黃金芝士雞煲($148)可是一上桌時還是被震懾了,芝士滿鋪鷄肉,而且面頭還有大量我最喜愛的乾蔥上桌後煮了大概5分鐘,芝士便開始逐漸融化,光是看就已經足夠刺激味蕾了。不消一會兒已經可以進食了,想不到這個小的雞煲竟有如此多的雞件而且每一塊雞件也非常大,最貼心的是全都是無骨的,非常方便而且啖啖肉,非常滿足。而且芝士分量很大,輕易就能達到拉絲效果,實在美味。雞煲吃得七七八八時,差不多便可以示意店員加芝士湯打邊爐。我們點了一些火鍋配料- 手切新鮮牛頸脊($208),響鈴($48),娃娃菜半份($18)和蜂巢冰豆腐半份($18)點了最小份的牛頸脊,可是份量同樣也是不少。目測大概有大約20塊牛頸脊肉。一贊的是這裏的牛頸脊肉質鮮嫩,肥瘦適中,配上芝士湯底正合適。這裏的響鈴是鮮炸的,所以吃起上來特別香脆鬆化,而且響鈴比起平日吃到的特別大和粗身,更加讓人滿足。這個蜂巢冰豆腐很特別,端來時真的是完全冰凍硬邦邦的,可是放進火鍋湯底後很快便變軟,而且口感很特別,真的像蜂巢一樣有很

點了一個小的黃金芝士雞煲($148)

這個蜂巢冰豆腐很特別,端來時真的是完全冰凍硬邦邦的,可是放進火鍋湯底後很快便變軟,而且口感很特別,真的像蜂巢一樣有很多孔,感覺有點介乎於豆腐和腐竹之間,吸收芝士湯底後味道很好。

當然,對我來説,打邊爐怎麽能夠沒有娃娃菜呢?
打邊爐當然要點涼茶,我點了一支烏龍茶而朋友則點了加多寶來下火。
整體來説,食物質素真的挺高,而且價錢合理,雞煲比起平日吃到的更便宜而且份量更多,很抵吃。和朋友兩人吃完後飽到捧腹而行,也衹是大約$200,值得再來。
  • 芝士雞煲
2016-08-30 348 浏览
去完歐洲工幹兩星期返嚟,計計埋埋前後成個月都冇見過男朋友,上星期二終於見面,決定擦餐勁嘅,去咗我嘅all time favourite 米走雞食芝士雞煲!星期二晚上到去都好多人,walk in可能要等好耐,好彩我醒目一早就已經訂定位。餐單有改咗少少,有啲新嘅特色嘢食,雖然得一版,選擇好似好少,但係嘢食嘅嘢,貴精不貴多,呢度嘅材料我覺得質素幾高,芝士雞煲固然係主打,唔可以差啦,除此以外d牛肉魚麵我都覺得幾高質,唔係d主打比靚野你,其他就將貨就價既舖頭。黃金芝士雞煲(細)$148好明顯睇到有2種芝士,溶左到分得出,黃色d果隻應該係車打芝士,唔加水溝所以芝士好重手好濃,雖然滾左之後溶晒,但仲食得出有2種芝士,車打味濃,白色既有打絲效果,老實講,芝士味無錯係蓋過雞味,但係雞肉好嫩,個味夾同好食就得啦,蓋唔蓋過我覺得無所謂。另一種彈起既材料係洋蔥,估唔到無比芝士味搶過,清減d漏既感覺,幾驚喜。雞件夠滑嫩,都夠多,2個人可以食到好多件,但好似骨多過肉咁,可能係我食唔夠皮,3,4個人食可能就要叫個大既先夠。脆鯇腩$78我自己本身打邊爐好少食魚因為怕骨,但男朋友中意陪佢食d,魚肉好脆,口感脆到似豬肉咁

黃金芝士雞煲(細)$148

脆鯇腩$78
我自己本身打邊爐好少食魚因為怕骨,但男朋友中意陪佢食d,魚肉好脆,口感脆到似豬肉咁,好有咬口,有骨但唔算多。

手切新鮮牛頸脊(細)$208
細份都$208!一開始覺得幾貴,但黎到發現都幾大碟,算係中分量啦,3個人都夠食,夾起手都幾厚切(刀功😂?),平時出面食開果d薄到可以挑戰中華一番蘿白透月光架嘛😂,厚切之餘仲好有油香,入口真係食到有d位溶左好誇張,突然又覺得一d都唔貴下次一定要返啅。

手打五寶丸拼盤$88
墨魚,蝦,冬菇豬肉,黑椒牛同綾魚各2粒,打到起晒膠好彈牙,綾魚我麻麻地,墨丸同蝦丸先係我favourite,彈牙到有d咬唔開有d過左火位😂最中意係佢d丸好多料,唔會淨係得d粉,咬落好有層次,味道都好濃郁。

黑松露蟹子魚面$138
任性地叫左個咁貴既魚面而放棄出前一丁,食落先發現物超所值,除咗魚麵本身,另外佢仲比多一啲蟹子黑松露,六熟咗之後可以再加小小,黑松露嘅味道會更加出,丸麵同本身所諗嘅面嘅質感好唔同,比較似係墨魚丸質感,非常彈牙,有啲位仲咬到裏面好韌,唔知係墨魚定八爪魚,有層次,略嫌有一啲真係太韌唔係好咬到,只可以成舊吞,但overall黎講都係一個值得試既面。

翡翠苗(半)$18
爽脆,但係超易散,飛走左就執唔返,耐左會變梅菜狀,我6一分鐘就會夾返上黎,時間難預但好嫩好清,而且係坊間少有。

鮮炸響鈴$48
呢個係火鍋必備,正常品質,唔算好脆但無油溢味,芝士火鍋湯底取勝,響鈴充滿芝士湯汁,濃郁先係佢好食既地方。

蘿白(半)$15
無渣幾清甜,係切得太細,唔係大大啖無乜口感,不過比平時大大舊果d快熟。

蜂巢冰豆腐(半)$18
又一吸湯之選,都係果句,湯底取勝,中意芝士既人就會明濃郁既芝士係幾重要。
眼闊肚窄最後食淨少少,飽到頂唔順,埋單888,勁好意頭。
2016-08-23
  • 黑松露蟹子魚面
2016-08-27 306 浏览
在外國旅遊一個月,非常懷念香港的美食,尤其是我至愛的芝士雞煲。所以一回到香港,立即相約朋友食餐飽。點了2至3人份量的黃金芝士雞煲(小) ~ $148 (其實份量足夠4個女孩子), 看着滿滿的芝士鋪在雞肉上慢慢溶化,大家已急不及待。嘩…嫩嫩的雞肉沾滿香氣四溢的芝士真是令人無法抗拒,芝士滑而不“漏”,保持一貫高水準!另一必食的是“牛頸脊”(小) ~ $208, 牛肉肉質鮮味,牛味濃郁,像是入口即溶,這是我每次必點火鍋配料之一。特別介紹今次第一次點了“美國桶蠔”~ $148, 隻隻新鮮肥美啖啖肉非常有口感!加上其他火鍋配料如木耳,炸魚皮及雜菜等實在已非常豐富,能吃到如此好味的芝士雞煲火鍋,真的感恩!

2016-08-23
2016-08-26 1630 浏览
之前聽朋友說,「米走雞」的芝士雞煲超正,雖然我對雞煲不是特別熱愛,不過食完之後真的覺得她沒介紹錯!這個芝士雞煲真的「冇得彈」!*黃金芝士雞煲(小)($148)這裡的雞煲有兩款,一款是芝士,另一款就是麻辣。不太吃得辣的我,二話不說點了芝士。等了一會兒,雞煲終於上枱。用電磁爐加熱至芝士熔化,我們就正式起筷!雞件比想像中切得大件,二人吃的話,其實都已經飽飽地;芝士味很香,但不會太濃太漏;雞肉很嫩滑,而且吃得出用酒醃過,除了芝士味之餘,亦帶有酒味。吃完雞之後,就可以加芝士湯,十下十下!低估了雞煲的份量,又高估了大家的食量之下,點了很多配料。*蜂巢冰豆腐(半)($18)以為寫著半的份量,不會太多,但是一上枱,真的嚇一跳!蜂巢冰豆腐是結冰的,烚熟之後變軟,質感有點爽爽的,而且吸了湯汁,很快入味,但是不能煮太久。*手切新鮮牛頸脊(小)($208)打邊爐又怎能少了牛肉呢!?因為和牛實在太肥,所以點了牛頸脊。雪花可能不及和牛多,雖說不上入口即溶,但是牛味很濃郁,而且不會有根。雖然是點了小,但是份量比想像中多。*手打五寶丸拼盤($88)打邊爐的另一寶就是丸類了,不過如果是冰鮮的丸,我當然不感興趣,所以點了

這個芝士雞煲真的「冇得彈」!

*黃金芝士雞煲(小)($148)

黃金芝士雞煲(小)
吃完雞之後,就可以加芝士湯,十下十下!
黃金芝士雞煲
低估了雞煲的份量,又高估了大家的食量之下,點了很多配料。

*蜂巢冰豆腐(半)($18)

以為寫著半的份量,不會太多,但是一上枱,真的嚇一跳!

蜂巢冰豆腐(半)
*手切新鮮牛頸脊(小)($208)

打邊爐又怎能少了牛肉呢!?

手切新鮮牛頸脊(小)
*手打五寶丸拼盤($88)

打邊爐的另一寶就是丸類了,不過如果是冰鮮的丸,我當然不感興趣,所以點了一客手打丸,而且可以一次過試五款:鮮墨丸、鮮蝦丸、鯪魚丸、豬肉丸和鮮牛丸。雖然五款都非常彈牙,但是當中我就最愛鮮牛丸和鯪魚丸,因為味道比較濃一點。
手打五寶丸拼盤
*娃娃菜(半)($18)

有一個好味的湯底,娃娃菜就是最佳的配搭!娃娃菜煮耐了都不怕,反而愈淋愈好食!
娃娃菜(半)
*翡翠苗(半)($18)

翡翠苗簡直是懶人的恩物!只要稍為焯一焯,就已經可以吃;菜苗很幼嫩,而且短短的,方便一啖吃到。
翡翠苗(半)
*雞卑菇($28)

厚切的雞卑菇,烚到軟身之後很juicy,又爽口。
雞卑菇
*脆鯇片($58)

魚如其名的,肉質爽口,而且比較實一點,不會一熟就散開。
脆鯇片
*美國桶蠔($148)

這個桶蠔比起一般吃到的更大隻、更肥美,的確有點驚喜。
美國桶蠔
*虎蝦($88)

蝦肉很彈牙,而且大大隻的,用竹籤串好,方便用口剶蝦殼;而且蝦殼不痴肉,很新鮮!
虎蝦
唯一美中不足就是枱不夠大,多點一些配料都已經沒有位放。
2016-08-24
黃金芝士雞煲
手切新鮮牛頸脊(小)
翡翠苗(半)
脆鯇片
美國桶蠔
虎蝦
  • 牛頸脊
2016-08-24 270 浏览
聽說這間店最出名的雞是芝士雞煲, 不過我們都是愛吃傳統的麻辣雞煲多點, 便叫了一個小辣的來食。 朋友都說:夏天食麻辣雞煲?不是吧?對, 我對雞煲的熱情就是夏天也撲不息! 還好還有男朋友陪我癲(≧∇≦) 太子的這間米走雞比長沙灣那間大很多, 坐得也舒適多了! 也不知是夏天的關係還是店比較大的關係,也不用排隊就有得入座去。 立刻點一個小辣 的麻辣火鍋黎食~ 就我們倆小口子所以也只叫了一個小的雞煲, 然後就可留肚叫一點其他配料嚟打邊爐。 個雞煲煮咗一陣, 跟住個店員就過嚟打開個蓋隨即點起火焰! 這個舉動著實令我有點驚訝, 莫非這樣做會好味一啲? 不過我覺得這樣好像有點危險呢! 這裏的雞煲特別之處, 就是全部都是雞髀肉來的! 所以同樣都是十來件雞肉, 全部吃掉他們原來都已經幾飽下! 唔怪得之件件都咁嫩啦,原來全部都係雞腿來呀! 可惜冇我最鍾意食嘅雞翼, 如果全部都係雞翼唔知會唔會更正呢! 麻辣味道適中,夠麻夠辣,食得惹味又刺激。 食完雞髀就到打邊爐時間, 我們點了一份手切牛頸脊、 一份 竹笙墨魚滑、 一份手打鮮蝦丸、 一碟白鱔片和半份豆腐。 不過如果知道個雞煲有咁大個, 打邊爐的配料應該下

朋友都說:夏天食麻辣雞煲?不是吧?

立刻點一個小辣 的麻辣火鍋黎食~

食完雞髀就到打邊爐時間, 我們點了一份手切牛頸脊、 一份 竹笙墨魚滑、 一份手打鮮蝦丸、 一碟白鱔片和半份豆腐。 不過如果知道個雞煲有咁大個, 打邊爐的配料應該下次要叫少一點才對。

這種紅色的肉質, 一看就知道非常新鮮! 當中均勻有緻的雪花, 是高級的肉質的象徵呢!

果然放湯內輕輕灼熟之後, 嫩滑 的程度有如入口即溶, 令人不禁好想再快啲食下一塊! 轉瞬間!一碟!清倉!

竹笙墨魚滑是一個非常有特色的菜式,竹笙 一方面吸收了湯的麻辣味道,墨魚滑又彈性十足, 將兩種我好鍾意食嘅食材放埋一齊 , 效果果然充滿火花 !而且其他地方好小食到咁得意嘅款式~

手打蝦丸肉有大量蝦肉,增加了鮮味,整體彈性和口感都很好。

白鱔亦很新鮮, 這個魚基本上新鮮就已經是 贏了,好食是理所當然。

2016-08-22 733 浏览
約左朋友食飯, 本來係想去食日本菜的, 但FULL晒, 所以諗起呢度, 估唔到有位喎, 仲可以係用WHATSAPP訂枱, 去到餐廳唔使等就安排入座, 好好呀, 都幾大的呀, 全層架. 環境都算闊落, 坐疏化位都好舒服.我們一心係嚟食芝士雞煲的, 原來還有麻辣雞煲. 叫左一個芝士雞煲, 同埋一些配菜. 雞煲都好快預備好俾我們, 嘩嘩嘩, 好多芝士係面, 仲要都幾香及幾多份量喎, 還有些紫洋蔥, 當然係有雞啦. 仕應幫我們開火, 芝士就好快溶呀. 不需要攪動, 保留香味及原汁原味呀.好快就溶晒啦, 芝士已經同雞痴埋一齊啦, 雞肉都好大件的, 好洋蔥, 好香, 芝士超多, 好香的, 雞肉都好滑身, 啖啖肉, 同埋芝士包住晒雞肉的, 好好味呀, 唔漏架. 正呀.我們好努力在食雞, 食晒之後, 仕應會架番芝士湯俾我們, 冋嚟打邊爐呀, 叫左響玲, 有六件的, 大大件呀, 放落芝士湯度, 好好味, 好香添呀. 夠脆口, GOOD.冰豆腐, 真係成舊冰咁, 好實的, 不過放落湯度都好快溶, 同埋係好似蜂巢咁好多個孔的, 吸晒D芝士湯汁, 好好味. 雪花肥牛, 好大碟, 好靚呀. 肥肉好平均, 塊塊好
雪花肥牛, 好大碟, 好靚呀. 肥肉好平均, 塊塊好似一樣咁. 又夠薄身, 放落湯度好快就熟, 牛肉加芝士的配撘都幾好呀. 好特別, 好味
限時兩小時的, 不過都好足夠, 同埋越夜越多人, 好彩我們有訂枱. 價錢都合理同埋服務都幾好, 滿意呀, 大滿足添呀.
2016-06-30
2016-08-20 580 浏览
今晚係我爸爸的農曆生日,所以我決定帶他出去吃飯慶祝 因為爸爸都比較大食,所以吃一些中式的菜式會比較合適 今次我就選了這間雞煲和打邊爐,這樣他應該一定會飽吧我們先點了一個芝士雞煲~細之後我們再慢慢看有什麼食材想點由於我們都是第一次來吃,所以我也不清楚雞煲的分量有大概多少。。所以我們都是等見到雞煲後。。才決定再加什麼食材細分的雞煲分量其實也不少,我看到上面有滿滿的芝士,洋蔥。。內裏仲有很多雞件的當芝士溶化後更清楚看到雞煲內的雞數量也很多,而且都比較大件的。。服務員會把我們的火調至保溫,然後我們便開始進食雞了每一件雞被濃濃的芝士包圍著,而且雞切得大大件,所以吃起來會啖啖肉很芝味當雞煲內的雞差不多吃完的時候服務員會加入湯之後我們便開始打邊爐這裏大概有七至八片羊肉 羊肉沒有羊騷味而且較一般打邊爐的羊較為厚切, 吃起來啖啖肉。。但由於羊也比較快熟,所以放了落煲一會兒,都很快會熟透很快可以進食五寶丸分別有五款:有蝦丸,豬肉貢丸,鯪魚球 牛丸,墨魚丸可能是手打丸的關係 肉質相當彈牙而且很足料我最欣賞的分別是蝦丸,豬肉貢丸和墨魚丸蝦丸咬下去的時候可以清楚看見有蝦粒, 十分新鮮甜和彈豬肉貢丸咬下去時會看到
今晚係我爸爸的農曆生日,所以我決定帶他出去吃飯慶祝
因為爸爸都比較大食,所以吃一些中式的菜式會比較合適
今次我就選了這間雞煲和打邊爐,這樣他應該一定會飽吧
我們先點了一個芝士雞煲~細之後我們再慢慢看有什麼食材想點
芝士雞煲
服務員會把我們的火調至保溫,然後我們便開始進食雞了

蒙古羊肉片
這裏大概有七至八片羊肉
手打五寶丸拼盤
五寶丸分別有五款:有蝦丸,豬肉貢丸,鯪魚球 牛丸,墨魚丸

可能是手打丸的關係 肉質相當彈牙而且很足料
我最欣賞的分別是蝦丸,豬肉貢丸和墨魚丸
蝦丸咬下去的時候可以清楚看見有蝦粒, 十分新鮮甜和彈

豬肉貢丸咬下去時會看到有冬菇粒,而且豬肉的纖維也很鬆化 有濃濃豬肉香味
最後墨魚丸內也有墨魚粒,咬起來都是十分彈牙和香甜
五寶丸
蜂巢冰豆腐半份
半份都有五件 但是我覺得味道就不是太驚喜,因為沒什麼蜂蜜味,只是普通的一舊豆腐
菜半份
分別是半分生菜和半分翡翠苗
蔬菜類半份都只是18元,所以我們便叫了兩款半份的菜

生菜都是跟一般的生菜差不多沒什麼特別
但我最欣賞的是翡翠苗
因為很有細嫩而且爽口
再加上一放在煲內,很快便會變林可以進食
黑松露蟹子魚麵
這個黑松露蟹仔魚面也十分有趣

從外看到內裏有很多一點點的黑色和橙色,這些就是黑松露和蟹子溝了魚麵
則邊的碗仔內亦放了一些黑松露和蟹籽,可供配以魚麵一同食用,來增加香味
由於這包魚麵的分量也很多, 所以我在唧魚麵的時候也都唧了很久
服務員很好,他會教我正確唧魚麵的手勢,這樣會令唧魚麵的時候不用那麼費力和更容易把魚麵唧出

魚面也很快熟 當魚麵熟後,我把它夾在碗內,然後放一些黑松露和蟹子
本身魚面以有大量的蟹子和黑松露,而且加入了適量的黑松露後,令黑松露味更香。。。魚麵亦十分彈牙
是次爸爸也十分滿意
我們吃了差不多一個多小時,感到很飽飽了
在此祝爸爸身體健康
蒙古羊肉片
菜半份
黑松露蟹子魚麵
2016-08-17 364 浏览
一行3人黎食,叫左多野,好滿足首先,我地點左個芝士雞煲,因為想食多D其他野,所以只係叫左個細嘅其實都唔算細,好多雞,3個人食完都有五六成飽. 芝士好多,每啖雞都有好多芝士. 洋蔥都幾多,不過我麻麻地洋蔥,但朋人好鍾意,洋蔥加芝士都幾match食完個芝士雞煲,就加湯打邊爐,湯底都係芝士湯,芝士味都幾濃. 我覺得最好食既係嚮鈴,店員話嚮鈴係佢地自己新鮮炸,浸幾秒就食得,索晒D湯,好食白鱔片都好新鮮,份量適中,價錢合理竹笙墨魚滑,墨魚滑釀左入竹笙,幾特別,味道不錯打邊爐點可以冇肥牛, 我地點左貴小小嘅特級雪花肥牛. 牛味都幾重,唔會有雪蔵味,個人唔會落太耐,唔太紅就可以食. 加埋辣醬油食個牛味會出D (可能我本身鍾意食辣)手打五寶丸,新鮮既肉丸,食得出係新鮮既珊瑚蚌,朋友好鍾意食,非常爽口哈哈蝦中寶,又係依間既得意食品,蝦加肉加胡椒,幾特別,口感好爽翡翠苗,好嫩,翡翠苗放落個湯到,吸左好多精華,平身個菜都有自己好特別既味,我同朋友都覺得幾好食最後打邊爐一定要食個出前一丁埋尾,吸晒個湯底嘅精華,好滿足總結黎講,價錢合理,食物唔馬虎.上菜都算快(下次可以食完芝士雞煲先落order叫野食,因為太快
一行3人黎食,叫左多野,好滿足
白鱔片都好新鮮,份量適中,價錢合理
竹笙墨魚滑,墨魚滑釀左入竹笙,幾特別,味道不錯
手打五寶丸,新鮮既肉丸,食得出係新鮮既
珊瑚蚌,朋友好鍾意食,非常爽口
最後打邊爐一定要食個出前一丁埋尾,吸晒個湯底嘅精華,好滿足總結黎講,價錢合理,食物唔馬虎.上菜都算快(下次可以食完芝士雞煲先落order叫野食,因為太快黎哂冇位食野)
2016-07-21