2020-11-09 33 浏览
天氣開始涼,又可以吃雞煲,打邊爐了!芝士控的我,當然連雞煲也要選擇芝士,而且還是激量芝士!雞煲面上鋪滿芝士碎,加熱一會,讓芝士融化就可以開吃~雞肉好入味,而且非常嫩滑,配上拉絲芝士,雖然邪惡,但真的必吃!吃完雞煲,就可以叫店員加入湯底,開始打邊爐~打邊爐必叫肥牛,今次和朋友豪氣地叫了霜降和牛(大),油膩分佈均勻,每片都厚切,肉味香濃,不會太肥。哈哈蝦中寶,很真材實料,蝦肉彈牙,好味。白膳片也是很不錯,每片都厚身,充滿骨膠原的感覺。竹笙墨魚滑亦很特別,外面爽口,入面鮮甜,推介。整體質素都頗高,推介大家試一試!
天氣開始涼,又可以吃雞煲,打邊爐了!

芝士控的我,當然連雞煲也要選擇芝士,而且還是激量芝士!

雞煲面上鋪滿芝士碎,加熱一會,讓芝士融化就可以開吃~

吃完雞煲,就可以叫店員加入湯底,開始打邊爐~

哈哈蝦中寶,很真材實料,蝦肉彈牙,好味。

白膳片也是很不錯,每片都厚身,充滿骨膠原的感覺。

竹笙墨魚滑亦很特別,外面爽口,入面鮮甜,推介。

整體質素都頗高,推介大家試一試!
2020-11-08 34 浏览
🧀 邪惡芝士雞煲 .一直都想試米走雞芝士雞煲聽落特別約埋老友試試佢先.▫️黃金芝士雞煲(小) $178芝士份量可以自由選擇減肥要自律所以選擇少量芝士味依然香濃 又能拉絲洋蔥碎芹菜 湯底更有層次雞件很嫩滑 大大件啖啖肉.▫️脆鯇腩 $98脆鯇腩望落新鮮食落口感超爽脆 愛吃魚不妨試試.▫️手打鮮墨丸 (半份) $48 半份有四粒 墨丸超彈牙仲有墨魚粒 口感很不錯.▫️珍珠帶子鮮蝦雲吞 (半份) $58雲吞似乒乓球夠大粒 餡料豐富 口感較結實.🍽 米走雞🔎 旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓
🧀 邪惡芝士雞煲

餡料豐富 口感較結實

🍽 米走雞
🔎 旺角彌敦道761號太子藍馬之城2樓
2020-11-03 122 浏览
看到大家好評如潮,就心思思來試探下,今次試了大的火焰麻辣雞煲,查問下才知原來整個雞煲都係用雞脾肉整而且價錢勁親民😍,好鬼正丫,完全滿足哂我地每個人的味蕾及口感。跟住火鍋湯用了雞湯,因為怕麻辣湯太辣😆我們點了大的特級雪花肥牛(真係唔係任食嗰啲可以比拼),以為單點會好細份,點知牛肉份量十足,肉質新鮮好食,非常滿足☺。再來點了鮮製五拼餃(全份),這個餃真的喜出望外,勁好食,本來已飽的肚皮都忍唔住食多幾嚿😂😂😂。而手打五寶拼盤嘅丸子一樣好好食😍😍😍🤤🤤🤤,今次試探讓我哋勁滿足滿意,下次絕對會再返食及介紹俾家人。
而且價錢勁親民😍,好鬼正
丫,完全滿足哂我地每個人的味蕾及口感。
跟住火鍋湯用了雞湯,因為怕麻辣湯太辣😆
再來點了鮮製五拼餃(全份),這個餃真的喜出望外,勁好食
,本來已飽的肚皮都忍唔住食多幾嚿😂😂😂。
特級雪花肥牛(大)
火焰麻辣雞煲(大)
油麥菜(全份)
雜菇拼盤
鮮製五拼餃(全份)
手打五寶拼盤(全份)
2020-11-02
特級雪花肥牛(大)
火焰麻辣雞煲(大)
油麥菜(全份)
雜菇拼盤
鮮製五拼餃(全份)
手打五寶拼盤(全份)
  • 手打五寶丸拼盤
  • 鮮製四拼餃
  • 特級雪花肥牛
  • 火焰麻辣雞煲
一直以來聽過好多次哩間餐廳名,麻辣雞煲.芝士雞煲都好吸引咁,對於一個芝士迷點可能唔試下先,襯宜家天氣涼涼地即刻同朋友去試下!食物方面:⚪️黃金芝士雞煲(激量芝士)芝士好香,可以拉到好長既芝士,雞肉好滑好入味食得好過引!⚪️手切特級霜降和牛(大)份量都唔少,肥瘦適中,好重牛味.因為手切關係,每件牛都比較厚,但好有質感好好味!⚪️竹笙墨魚滑(半份)第一次見呢個配搭.竹笙入面釀咗新鮮嘅墨魚滑.入口第一啖食到竹笙好脆口.之後係好彈牙嘅墨魚滑.好食👍🏻⚪️手打五寶拼盤(半份)(墨丸.蝦丸.鯪魚丸.牛丸.豬肉丸)全部都好新鮮好彈牙☺️⚪️哈哈蝦中寶(半份)✨超級推介呢個必食✨係超級彈牙嘅蝦滑.入邊仲有新鮮嘅蝦.每一粒都超大隻.入邊有三至四隻蝦🦐⚪️鮮炸響鈴(半份)新鮮即炸.打邊爐必食👍🏻⚪️芝心丸(半份)一個芝士咪點都要食埋芝士丸.拉絲芝士.正!!⚪️白鱔片白鱔好大條肉質好鮮嫩.肥美.洗得好乾淨魚肉好白.唔會好多骨👍🏻整體方面:店舖好大座位都唔算太迫.枱與枱中間可以放一架車放食物.有六款配料可以自製醬料🤗食物質素都好好材料好新鮮.而且好多手打同埋特別嘅配料👍🏻就算唔打邊爐就咁食雞煲都好正🥰
一直以來聽過好多次哩間餐廳名,
麻辣雞煲.芝士雞煲都好吸引咁,
對於一個芝士迷點可能唔試下先,
襯宜家天氣涼涼地即刻同朋友去試下!

食物方面:
黃金雞煲

⚪️黃金芝士雞煲(激量芝士)
芝士好香,可以拉到好長既芝士,
雞肉好滑好入味食得好過引!

⚪️手切特級霜降和牛(大)
份量都唔少,肥瘦適中,好重牛味.
因為手切關係,每件牛都比較厚,
但好有質感好好味!

⚪️竹笙墨魚滑(半份)
第一次見呢個配搭.
竹笙入面釀咗新鮮嘅墨魚滑.
入口第一啖食到竹笙好脆口.
之後係好彈牙嘅墨魚滑.好食👍🏻
⚪️手打五寶拼盤(半份)
(墨丸.蝦丸.鯪魚丸.牛丸.豬肉丸)
全部都好新鮮好彈牙☺️
⚪️哈哈蝦中寶(半份)
✨超級推介呢個必食✨
係超級彈牙嘅蝦滑.入邊仲有新鮮嘅蝦.
每一粒都超大隻.入邊有三至四隻蝦🦐
鮮炸響鈴

⚪️鮮炸響鈴(半份)
新鮮即炸.打邊爐必食👍🏻
⚪️芝心丸(半份)
一個芝士咪點都要食埋芝士丸.
拉絲芝士.正!!
白鱔片

⚪️白鱔片
白鱔好大條肉質好鮮嫩.肥美.
洗得好乾淨魚肉好白.唔會好多骨👍🏻

整體方面:
店舖好大座位都唔算太迫.
枱與枱中間可以放一架車放食物.
有六款配料可以自製醬料🤗
食物質素都好好材料好新鮮.
而且好多手打同埋特別嘅配料👍🏻
就算唔打邊爐就咁食雞煲都好正🥰
  • 黃金芝士雞煲(小)
  • 哈哈蝦中寶
  • 竹笙墨魚滑
2020-10-30 41 浏览
米走雞嘅雞煲一向都係非常之出名,除咗佢嘅邪惡芝士雞煲之外,今次我就試咗呢個非常惹味嘅火焰雞煲店員點火嗰下,大家記得把握機會影張相打個卡。店員撈左幾下冚蓋過多陣就食得。我就揀咗小辣,越食會越辣,大家記得如果唔係好食得辣嘅話就揀返微辣。雞肉全部都大大件,分量仲要非常多。雞肉嘅質感非常嫩滑,簡直大件夾抵食!食完個雞煲當然要加水打邊爐啦,打邊爐最重要係咩呀?最重要梗係佢個牛啦!今次我揀呢個係普通嘅雪花肥牛,但係牛肉非常之嫩滑,肉味濃郁,店員拎到出嚟嘅時候已經係室溫嘅溫度啦,唔會見到牛肉仲有雪。非常滿意因為只係兩個人食所以冇嗌太多嘅款式,另外嗌左個響鈴同埋五寶丸,五寶丸全部都係手打嘅,所以每粒都非常之彈牙,同喺出面食用機做嘅個質感係唔一樣㗎,同埋有餡嘅丸食落去有驚喜另外嗌左兩支藍妹,飲飽食醉,非常滿足咁離開

雞肉全部都大大件,分量仲要非常多。
雞肉嘅質感非常嫩滑,簡直大件夾抵食!

另外嗌左兩支藍妹,飲飽食醉,非常滿足咁離開
2020-10-15
2020-10-30 32 浏览
未食都開心,個雞煲有火焰🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥。好難唔同個雞煲打卡,唔打卡都對唔住自己啦⋯⋯其實,個雞煲係好食。 麻香可以有進步空間,辣就十分好。 三五知己(sorry,限聚令下3個人)仲可以十下十下,朋友話雞煲醬汁加個靚仔(白飯)仲開心,可惜無白飯供應。 打邊爐料都新鮮,都好好味😋服務員姐姐好好禮貌,見我哋個雞煲就攞,就出手相助,推介火爐料全部無中伏。全餐飯十分有親切感,有老香港Feel....

未食都開心,個雞煲有火焰🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥。

好難唔同個雞煲打卡,唔打卡都對唔住自己啦⋯⋯

其實,個雞煲係好食。 麻香可以有進步空間,辣就十分好。

打邊爐料都新鮮,都好好味😋

全餐飯十分有親切感,有老香港Feel....
2020-10-18
話說堂細妹成日想試麻辣雞煲,因為怕辣一直都吾敢嘗試,終於比我搵到一間bb辣嘅雞煲比佢試。先order左個半隻🌶嘅雞煲,2~3人份量$168香噴噴,好夠份量,啲雞肉大大件,但系又吾會有肥膏,堂細妹食到👍👍👍因為系佢可以接受嘅🌶度,食得非常高興😂店員好細心驚我吾夠辣,專登比左碗麻辣醬我。食完雞煲跟住就加湯打邊爐,大部份配菜可以order半份,啱晒2個人去食,可以叫多幾款雖然話系半份,不過份量真的不少,好抵食。店裡人氣食品:哈哈蝦中寶,面頭有蟹子,中間又有隻蝦系度,好彈牙特級雪花肥牛,油脂分佈均勻,濃濃嘅牛肉味,入口即溶有間精緻vip房,啱晒大伙兒一齊恰下恰下不過要等限聚令過左先得。

先order左個半隻🌶嘅雞煲,2~3人份量$168

店員好細心驚我吾夠辣,專登比左碗麻辣醬我

雖然話系半份,不過份量真的不少,好抵食。

特級雪花肥牛,油脂分佈均勻,濃濃嘅牛肉味,入口即溶

有間精緻vip房,啱晒大伙兒一齊恰下恰下
不過要等限聚令過左先得。
2020-10-27
  • 韮菜餃
  • 麻辣雞煲
  • 哈哈蝦中寶
2020-10-29 43 浏览
前排openrice有優惠價買火鍋的活動(米走雞嘅係$20有一個小鍋+一壺竹蔗茅根,另外加醬料費及加一,我地再另外加咗配料,總數加埋曬$180左右)-揀左普通芝士量嘅雞煲只係「普通」都已經勁多芝士🤤🤤🤤完全滿足到鍾意食芝士嘅人-響鈴好厚💕浸完湯都仲可以保留到裡面有脆脆嘅口感~-雖然呢個係小鍋但兩個人食真係太飽喇🤣(我地點配料已經係半份咁點)但如果想點多啲其他配料就一定要叫多啲朋友一齊去喇💕💕
前排openrice有優惠價買火鍋的活動
揀左普通芝士量嘅雞煲
只係「普通」都已經勁多芝士🤤🤤🤤
完全滿足到鍾意食芝士嘅人
響鈴好厚💕
浸完湯都仲可以保留到裡面有脆脆嘅口感~
雖然呢個係小鍋
但兩個人食真係太飽喇🤣
(我地點配料已經係半份咁點)
但如果想點多啲其他配料就一定要叫多啲朋友一齊去喇💕💕
2020-10-29 167 浏览
米走雞我覺得最好食的就是佢個芝士雞煲芝士味超濃,超足料,芝士味一直流係口腔入面芝士控一定一定一定要去試我地每次去都一定會追加牛肩肉,芝士既香味可以帶出牛肉既香味和牛味。手打墨魚丸和蝦丸,彈牙,爽口,足料,超結實。完全係新鮮墨魚同蝦所打出黎的。咬落去實的的的,加埋芝士⋯⋯一咬仲會爆汁,好食👍🏿👍🏿👍🏿今次我地叫左個鬼馬蝦滑,不太建議叫,因為同食蝦丸一樣,比較建議叫蝦丸多啲冰豆腐必點,冰豆腐放入芝士湯到,吸曬所有芝士湯的精華,簡直邪惡之最⋯⋯最後我地會加個公仔面⋯⋯將所有芝士的精華同脂肪食晒落肚。第一次食米走雞係係南昌,長沙灣果邊。地方較細,但一個個卡位都算坐得舒服,人唔多。之後我地再去就係幫襯太子呢間,地方大好多,都係一個個卡位,有私人空間,地方大,舒服,慢慢食又唔會比人吹住晒,一流👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿服務方面,工作人員都好好,由於而家疫情關係仲比好多消毒紙巾我地添備註:我地通常1800左右去,人未係太多
米走雞我覺得最好食的就是佢個芝士雞煲

芝士味超濃,超足料,芝士味一直流係口腔入面
芝士控一定一定一定要去試

牛肩胛肉
蜂巢豆腐
  • 黃金芝士雞煲
2020-10-29 35 浏览
好耐無食過雞煲啦!!!呢間米走雞個名好搞笑,位置喺太子唔錯,雞煲分為2大類別:1️⃣🧀黃金芝士雞煲2️⃣🔥火焰雞煲,仲有得揀大煲或者細煲,大雞煲為4人份量,細雞煲為2-3人份量💁🏼‍♀️依家先發現原來雞煲都有芝士雞煲😂見到咁特別,忍住唔食辣雞煲🙊試吓呢隻芝士味。⭐️店員將個煲放上枱時,一開始睇落去似韓式芝士炸雞咁😹等滾咗之後就可以起動啦😛表面放滿滿芝士🧀輕鬆拉絲🤪雞肉夠哂嫩滑同彈牙,感覺好特別😹煲裡面配料都幾豐富咖!有大大塊洋蔥、中芹同芫茜,洋蔥仲好似食極都食唔哂咁🙊食到咁上下,店員會問您想要雞湯定喺指定湯底,清湯就咁加水落雞煲度,指定湯底要加錢另上一煲湯底,我見有沙爹湯底、蕃茄湯底、花膠湯底等等...打邊爐時間可以選配料,最好嘅喺有得選半份,啱哂我想咩都試啲嘅人🤪我揀咗以下幾款:🥤竹蔗茅根(壺)$68🥟鮮製五併餃 $108 一次過有5款餃:韭菜餃,餃子入面全韭菜😻好入味勁爽口,最鐘意呢款鳳城水餃,鮮蝦&木耳同想像中味道一樣波菜豬肉,豬肉較濃味鮮牛肉,好似牛肉球咁🤣鮮蝦雲吞,鮮蝦版雲吞每款餃子都好大粒好足料!🥕蘿白(半) $20 一開始就要放落去,粗度唔錯都幾大條,份量都唔少,煲到最後吸哂味正丫!

好耐無食過雞煲啦!!!

🥤竹蔗茅根(壺)$68
🥟鮮製五併餃 $108 一次過有5款餃:
韭菜餃,餃子入面全韭菜😻好入味勁爽口,最鐘意呢款
鳳城水餃,鮮蝦&木耳同想像中味道一樣
波菜豬肉,豬肉較濃味
鮮牛肉,好似牛肉球咁🤣
鮮蝦雲吞,鮮蝦版雲吞
每款餃子都好大粒好足料!
🍄雜菇併盤 $44 有金菇、雞髀菇、秀珍菇、鮮冬菇😋
☕️醬湯費$16 另收加一

⭐️食完個煲都飽飽哋,細食嘅話淨食雞煲都幾開心🙊不過一場嚟到無理由收口咖嘛🤣知道夜晚食雞煲,晏就就開始留肚啦😛

2020-10-27 28 浏览
朋友一直推介米走雞雞煲,無論原味既火餡麻辣雞煲同黃金芝士雞煲都好值得一試甘話,今次終於的起心肝去試一次,真係好有驚喜,真係米走雞火餡麻辣雞煲(小) $168(美味指數: 😋😋😋😋😋)火餡雞煲好有噱頭,店家真係係你面前點火燒雞🤣平時食得辣既我,今次嗌左半隻辣椒既辣度都覺得有d辣,但黎隻辣係辣辣麻麻,加埋芫荽,洋蔥非常惹味。而且雞件非常嫩滑又啖啖肉特級雪花肥牛(小) $158(美味指數: 😋😋😋😋😋)食火鍋又點少得肥牛,食完火鍋之後加上高湯做成火鍋湯底,唔洗沾醬料肥牛都已經好出味。肥牛雪花紋靚,肥瘦均勻,小份都好足份量好抵食😋整體食物質素:4.5 / 5💰性價比:4.5 / 5👍推薦指數:4.5 / 5

火餡麻辣雞煲(小) $168
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

特級雪花肥牛(小) $158
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

😋整體食物質素:4.5 / 5
💰性價比:4.5 / 5
👍推薦指數:4.5 / 5
2020-10-26 26 浏览
趁著疫情趨緩,一於相約友人吃個雞煲!這家位於太子的雞煲,平日夜晚到來人流未算太多,環境相算舒適。雞煲主要有多款主打,除了我們所選的芝士雞煲人外,還有經典的麻辣雞煲。黃金芝士 (小) (2-3人) ($178) 雞煲不久就送到,芝士和多塊已經煮熟的雞件隨即加熱,芝士煲至半融化,先說雞肉,雞肉雖然大件厚身,但內外口感一致嫩滑;再配合芝士,更見層次感,從味道口感估計是車打芝士,較輕的鹹味,但作點雞肉的點緻,已見足夠。吃過大半的雞煲,店員便會到來加湯和用高熱將芝士雞煲變成芝士火鍋,在此分享幾款點了且特別的配料。特級雪花肥牛 (小) ($158)我們只點選了最基本的牛肉,不過質素絕非基本,肥肉脂肪花紋分怖平均,份量也不少,放到火鍋輕輕一燙,就是上佳的配搭,提供入囗即融的口感。竹苼墨魚滑 (半份) ($68) 與一般的魚滑不一樣,魚滑外包了一層竹笙,竹笙吸收芝士湯底的味道,加上魚滑的鮮味,既特別又美味。芝士雞煲和火煱,不算貴的特錢,有特色,味道又好,值得一提的是,芝士火鍋加熱時較一般的火鍋較不易可起泡,所以要注意火力,未吃過的應該一食!!
趁著疫情趨緩,一於相約友人吃個雞煲

黃金芝士 (小) (2-3人) ($178)

特級雪花肥牛 (小) ($158)

竹苼墨魚滑 (半份) ($68)

呢間店出名芝士雞煲,梗係試下招牌菜芝士雞煲細煲已夠2-3人份量配料有洋蔥🧅、中芹、芫茜、乾蔥~可以揀芝士份量一大煲雞鋪滿cheese ,最底層係洋蔥🧅,唔易燶底~ 雞雞好好味😋 有芝士仲可以拉絲😆~香濃味郁~ 雞煲完,職員幫忙注入濃湯,打邊爐啦😄值得一提既係職員s服務好好,會留意客人需要,很多時候未舉手示意已知道過來幫忙日本廣島蠔掉落煲到十下十下,撈起漲卜卜,one of my favour 邊爐菜式豆腐& 娃娃菜芝士味咁濃郁,最岩配清清地既豆腐&清菜, 豆腐軟林林,娃娃菜索晒芝士湯😋
呢間店出名芝士雞煲,梗係試下招牌菜

芝士雞煲細煲已夠2-3人份量
配料有洋蔥🧅、中芹、芫茜、乾蔥~可以揀芝士份量

雞煲完,職員幫忙注入濃湯,打邊爐啦😄

日本廣島蠔

豆腐& 娃娃菜
2020-10-21
2020-10-23 148 浏览
今天來拜會成名已久的芝士雞煲友人多番推薦卻遲遲未有行動麻辣與芝士之間點了芝士雞煲配上洋蔥紅蔥芫荽芝士濃而不膩雞肉全是雞脾肉肉質鮮嫩一件接一件很快就俾清空芝士雞煲後再來打邊爐肉類先點了蒙古羊肉片羊味濃郁切片也相對較厚相比起一般得羊肉片有口感白鱔片非常新鮮份量足夠皮脆肉滑是火鍋必點之選鮮制韮菜餃是自家制的味道餃子飽滿韮菜塞得滿滿其他則點生菜炸響鈴紅薯粉等飲飽食醉每人也不過二百多元下次相約更多朋友再次安哥
2020-10-22
蒙古羊肉片
蒙古羊肉片
白鱔片
墨魚丸
生菜
2020-10-23 41 浏览
天氣轉涼,最適合就係打邊爐食雞煲喇!呢間餐廳獨家自創芝士雞煲啱哂想食雞煲,但又唔食得辣嘅朋友仔呀😉🐔火焰麻辣雞煲($168細)無辣不歡嘅我所以揀咗呢款火焰雞煲呢!辣度揀咗一隻🌶但對於食得辣嘅我嚟講都幾辣喔😮雞件用咗三十多種香料醃製再加入辣椒乾、洋蔥、芫茜等作配料...上檯果陣會點火再焗,令麻辣味逼入雞肉🔥入口食到先麻後辣嘅層次感愈食愈辣,但又唔會係死辣,非常惹味呀👍🏻🥢火鍋配料:生菜、魚皮餃、薯粉&五香鮮牛肉雞煲細嘅份量都幾多,足夠2-3人食喔!所以唔係揀咗好多火鍋配料主要揀咗啲可以吸盡湯底精華嘅配料咋😋㊙️由即日起至30/10,消費滿$500+$50即可送貨/ 滿$800可免運費。
天氣轉涼,最適合就係打邊爐食雞煲喇!
呢間餐廳獨家自創芝士雞煲
啱哂想食雞煲,但又唔食得辣嘅朋友仔呀😉
🐔火焰麻辣雞煲($168細)
無辣不歡嘅我所以揀咗呢款火焰雞煲呢!
辣度揀咗一隻🌶
但對於食得辣嘅我嚟講都幾辣喔😮
雞件用咗三十多種香料醃製
再加入辣椒乾、洋蔥、芫茜等作配料...
上檯果陣會點火再焗,令麻辣味逼入雞肉🔥
入口食到先麻後辣嘅層次感
愈食愈辣,但又唔會係死辣,非常惹味呀👍🏻

🥢火鍋配料:生菜、魚皮餃、薯粉&五香鮮牛肉
雞煲細嘅份量都幾多,足夠2-3人食喔!
所以唔係揀咗好多火鍋配料
主要揀咗啲可以吸盡湯底精華嘅配料咋😋