2021-02-24 234 浏览
中午時份到黃埔附近辦事,之後在附近搵食,見到有一間叫米気的食肆,門面好光猛,從落地玻璃望入去裏面,環境舒適,好似係日本料理,門外有好多客人在等位,亦有客人在看他的Menu,於是乎好奇的走過去睇吓menu 有咩食。佢哋嘅Menu係有組合建議,是從 米、主、冷、溫、甜品這幾個種類裏面選擇,而形成一個定食的組合。每款食物都有不同的價錢,隨便組合,細細碟,鍾意order幾多都得。米:就是米飯,如醬油蛋飯、蟹膏蟹肉飯、明太子飯等等主:就是主食,如東坡肉、鰻魚、牛肉壽喜燒、蕃茄味增豆腐漢堡、炸雞等等冷:八爪沙律、芝麻秋葵、白芝麻四季豆、明太子豆腐等等溫:牛舌、忌廉蟹肉餅、關東煮、魷魚等等甜品:米気雪糕、杏仁豆腐、清酒雪糕等等總結:其實味道一般,但每一款食物都好精緻,擺碟好靚,細細碟,好似日本一般家庭嘅家常便飯,每一款嘅價錢都唔係貴,但係你會不知不覺咁越叫越多,最後個定食隨時$200一個。平時經過可以一試,但係就唔需要專程去。

米:就是米飯,如醬油蛋飯、蟹膏蟹肉飯、明太子飯等等

冷:八爪沙律、芝麻秋葵、白芝麻四季豆、明太子豆腐等等

溫:牛舌、忌廉蟹肉餅、關東煮、魷魚等等

甜品:米気雪糕、杏仁豆腐、清酒雪糕等等

平時經過可以一試,但係就唔需要專程去。

2021-02-23 157 浏览
今日Lunch經過見到有得自由配搭想食既野🥢坐底之後覺得好舒服😌好光猛💡心思思好多野都想試😋落單到出餐大概10分鐘內💨對於officer黎講係唔錯既選擇✌🏻餐一黎到“嘩”左一聲😍勁靚✨✨🍳醬油蛋篤穿蛋黃撈飯🤤醬油唔太鹹 D飯熱辣辣🔥🦀松葉蟹薯仔沙律🥗好好味👍🏻勁足料🐖東坡肉個人覺得可以再淋D不過肥豬肉都係入口即溶🤤🍗明太子雞翼‼️‼️並唔係凍肉舖現成雞翼‼️‼️應該真係自家製✔️因為第一次食到呢種口感🥢🐂蔥燒牛舌🔺呢個一定要食🔺蔥油滲透晒入去d牛舌度💦好夠味而且厚薄均勻既牛舌一D都唔韌👍🏻推介最後當然食唔晒要打包🥡Dinner再食🤣🤣🍨順帶一提🍦原來隔離舖間甜品店係同一老闆🥤由於食甜品係另一個胃🍮我買左杯“焦糖海鹽”老闆娘好細心問我洗唔洗少甜😆好nice面頭有焦糖脆脆🍯爆谷💥cream cheese🧀中間d雪花碎碎好過癮❄️食到底竟然仲有布甸🍮完全滿足晒我D願望🪄下次要帶老公黎再食過🥰
今日Lunch經過見到有得自由配搭想食既野🥢

Dinner再食🤣🤣

🍨順帶一提🍦
原來隔離舖間甜品店係同一老闆🥤
由於食甜品係另一個胃🍮
我買左杯“焦糖海鹽”
老闆娘好細心問我洗唔洗少甜😆好nice

下次要帶老公黎再食過🥰
2021-02-23
  • 蔥燒牛舌
2021-02-23 177 浏览
成日過嚟紅磡都唔知原來呢度有間米氣,11:30到咗唔需要排隊,兩個人叫下啲唔同嘅餸啊,想推介魚子蛋飯,好好味呀好新鮮嘅魚子,蟹肉飯都好好味,另外明太子雞翼就好乾身我覺得唔好食,不過反而茄子有驚喜好開胃,另外牛肉味道比較偏甜,牛舌都唔錯,最後叫咗個清酒雪糕,估唔到又好好味喎,買單都唔算好貴,下次會再嚟。最後補充多一句,職員態度不是很友善如果有些笑容同埋禮貌會更加好。
最後補充多一句,職員態度不是很友善
如果有些笑容同埋禮貌會更加好。
2021-02-22 359 浏览
在網絡上看到介紹這間日式餐廳, 第一感覺很喜歡可隨意自由去搭自己喜愛的 “定食”, 十分適合心多的我.一入餐廳, 給我的感覺很舒服, 餐廳都是用上木系裝修, 很簡潔. 餐牌亦都很精簡, 分為6類, "飯", “主菜”, “溫吃配菜”, “冷吃配菜”,  “甜品” 及 “飲料”. 網絡上介紹米氣的牛舌很好吃, 很可惜, 今天沒有牛舌, 只可選其他食品. 今天我選了 “醬油蛋飯”, “南蠻炸雞”, “松葉蟹薯仔沙律”及 “關東煮”, 甜品點了“蜜柑白玉".肥先生點了”明太子飯”,  “月見博多地雞團子”及 “汁燒鰻魚”, 甜品點了 “焦糖布丁”.吃了這麼多款食品, 我覺得最好味的就是醬油蛋飯, 就算沒有餸, 只吃這個醬油蛋飯都很滿足很好味呢! 肥先生點的“月見博多地雞團子”, 亦很好味,質感很特別. 除了南蠻炸雞外, 其他的都很好味!  炸雞的炸皮有些厚, 而且有些凍, 所以感覺麻麻.

肥先生點的“月見博多地雞團子”, 亦很好味,質感很特別.

2020-12-25
  • 醬油蛋飯
  • 月見博多地雞團子
2021-02-18 257 浏览
菜式好多🤯總有一款啱你食。Menu係自定嘅定食套餐(米+主+冷+溫+甜),全部嘢自己揀📝✨環境舒適,地方夠闊且乾淨。.🍚日本國產米+醬油蛋 HK$22日本國產米係好味好多😍好有飯香,而且粒粒分明又飽滿!配埋醬油蛋,濃郁蛋香+滑捋捋嘅口感🤤.🍆和風茄子 HK$18唔錯嘅茄子冷盤,茄子煮得幾腍,調味都唔錯,不錯不失。.🧈明太子厚蛋燒 HK$28好味道玉子燒😋除咗🥚蛋有蛋味之外,佢嘅明太子沙律醬令個玉子燒別有一番風味💫推薦食呢個!!.🧆蔥燒牛舌 HK$32鹹度適中,上面嘅蔥蒜好香口☄️每一片牛舌都幾大塊🤢可惜有啲韌,比較難咬。.🥘紅酒汁煮牛肋條 HK$48醬汁醇厚,牛肉嘅精華✨都去咗個汁度,淋飯一流。蔬菜(蘿蔔🥕菇等)都入曬味,好甜好好食。❗️比較雷嘅係,牛肉煲到柴曬,極難咬,最尾放棄咗啲肉。.🍲 牛肉壽喜燒 HK$48夠曬甜嘅壽喜燒,齋飲餸飯都得👍🏼👯‍♀️👯有齊香菇、豆腐、牛肉、溫泉蛋,足料!佢嘅牛肉再嫩啲會好食啲🥺
✨環境舒適,地方夠闊且乾淨。

🍚日本國產米+醬油蛋 HK$22
日本國產米係好味好多😍好有飯香,而且粒粒分明又飽滿!
配埋醬油蛋,濃郁蛋香+滑捋捋嘅口感🤤
和風茄子

🍆和風茄子 HK$18
唔錯嘅茄子冷盤,茄子煮得幾腍,調味都唔錯,不錯不失。
明太子厚蛋燒

🧈明太子厚蛋燒 HK$28
好味道玉子燒😋除咗🥚蛋有蛋味之外,
佢嘅明太子沙律醬令個玉子燒別有一番風味💫推薦食呢個!!
蔥燒牛舌

🧆蔥燒牛舌 HK$32
鹹度適中,上面嘅蔥蒜好香口☄️
每一片牛舌都幾大塊🤢可惜有啲韌,比較難咬。
紅酒汁煮牛肋條

🥘紅酒汁煮牛肋條 HK$48
醬汁醇厚,牛肉嘅精華✨都去咗個汁度,淋飯一流。
蔬菜(蘿蔔🥕菇等)都入曬味,好甜好好食。
❗️比較雷嘅係,牛肉煲到柴曬,極難咬,最尾放棄咗啲肉。
牛肉壽喜燒

🍲 牛肉壽喜燒 HK$48
夠曬甜嘅壽喜燒,齋飲餸飯都得👍🏼
👯‍♀️👯有齊香菇、豆腐、牛肉、溫泉蛋,足料!
佢嘅牛肉再嫩啲會好食啲🥺
2021-02-03
和風茄子
明太子厚蛋燒
2021-02-15 101 浏览
衝住佢個蛋黃撈飯(TKG)而嚟,果然冇令我失望首先你可以自己揀餸嘅數量,啱晒女仔可以食少啲,唔肚餓嘅話,叫一個溫菜同個飯都夠。不過一場嚟到梗係叫多啲我個人就覺得溫菜比主菜吸引,所以就叫咗2個溫菜同一個冷盤加個飯。首先個飯比我想像中好味!蛋黃有少少似糖心蛋咁,係冇平時嗰啲咁流質,而且咸咸哋,配合啲日本米真係幾好食然後係個鹽燒牛舌原本幅圖得3片,點知嚟到大份咗!而且送飯一流,上面啲蔥蒜真係好惹味,非常好味,可以encore仲有就係關東煮,雖然關東煮好少會炒車,但配合埋個氣氛同其他菜,可以中和番其他菜嘅油膩同咸味。呢個都幾值得encore 個冷盤就比較普通,下次可以揀另一個試吓其實仲叫咗個杏仁豆腐冇影到相,杏仁豆腐都幾好食,鐘意嘅人可以試吓,我同朋友分享就啱啱好呢間餐廳風格有啲似muji cafe但分量比佢多值得一試
衝住佢個蛋黃撈飯(TKG)而嚟,果然冇令我失望

然後係個鹽燒牛舌

個冷盤就比較普通,下次可以揀另一個試吓

呢間餐廳風格有啲似muji cafe但分量比佢多
值得一試
2021-02-07 120 浏览
食飯除了飽肚之外,打卡環境實在少不免,香港攪飲食真係唔簡單,米氣就做到啦。 打正旗號用日本米,成班無得外遊的洗港人自然產生了一種情懷,無得去日本都要食返日本米。日系感覺重,自然可以賣貴少少,雖然好多人話價錢合理,但以最低時薪計,佢地已經好離地啦。今次叫兩份,希望越細,驚喜越大,今次成功啦。 兩份餐望落都好吸引,起碼影相打卡真係有種日系感覺呀,味道都算尚可啦。小食要18蚊,但份量極少,會有點失望。燒石斑只有魚皮有味,仲要好咸。飯就一般,可能落水太多煮得偏濕。

小食要18蚊,但份量極少,會有點失望。
燒石斑只有魚皮有味,仲要好咸。
飯就一般,可能落水太多煮得偏濕。

2021-02-04 261 浏览
想念日本的生雞蛋拌飯 所以來到了這餐廳。小編除了是抹茶控,還是雞蛋控🥚🍚這邊的餐點是續樣計錢,適合每個人的食量。- 醬油蛋飯 $22很喜歡把蛋戳破的那一瞬間,很療癒☺️雖然是醬油蛋 但蛋的咸味並沒有很咸,所以用來拌飯可以會不太夠味,加多一點醬油 味道會比較好。(另外有點小失望的是 朋友那碗醬油蛋 雞蛋已經破了 賣相沒有很好喔 這點店家要注意一下 可以問一下客人會不會介意😌)- 堅魚汁菠菜 $18這道冷盤也是適合中和一下其他菜色的油膩感,不過不失- 和風茄子 $18這道茄子也是正常發揮,茄子沒到好軟身,也不會過硬,做得剛好- 牛肉壽喜燒 $48壽喜燒湯地偏甜身 配上肥牛也是好下飯的,這價錢來說 牛肉也算合格的- 月見博多地雞團子 $46這道雞團子反而有驚喜,有外脆內軟的效果🤩配上蛋汁也是挺順口的,這道推薦!總括來說是不過不失的餐廳,不用排隊的話也是值得一試😋

這邊的餐點是續樣計錢,適合每個人的食量。

- 醬油蛋飯 $22

- 堅魚汁菠菜 $18
這道冷盤也是適合中和一下其他菜色的油膩感,不過不失

- 和風茄子 $18
這道茄子也是正常發揮,茄子沒到好軟身,也不會過硬,做得剛好

- 牛肉壽喜燒 $48

- 月見博多地雞團子 $46

總括來說是不過不失的餐廳,不用排隊的話也是值得一試😋
2021-01-30 125 浏览
開咗一般日子,星期六下晝已經唔需要排隊就有位。賀年期間限定見佢期間限定就試醬油蛋魚籽飯:個飯質地爛咗少少,本身魚籽有味,飯裏便加咗啲醬油,就過鹹咗少少!應該分開上,等客人自己選擇加幾多。蔥燒牛舌:正常五至六塊,冇蔥!牛舌面好多蒜粒😓紅酒汁煮牛肋骨:味道唔錯,牛肋骨啖啖肉用嚟撈海苔飯👇🏻海苔飯:飯上邊嘅海苔都夠撈飯🍚白味精慢煮石斑:味一般🙁只係魚皮有醃料好鹹,而魚肉冇乜味!$68唔抵食炸蓮藕脆片:圖示🌶️不過唔辣,好香脆👌🏻冷品料理對我哋來講唔太吸引所以冇點🙅🏻‍♀️主意💢舖頭唔算細,但竟然冇洗手間🚾要行返出去商場先至有,唔方便!
開咗一般日子,星期六下晝已經唔需要排隊就有位。
賀年期間限定
見佢期間限定就試
蔥燒牛舌:正常五至六塊,冇蔥!牛舌面好多蒜粒😓
紅酒汁煮牛肋骨:味道唔錯,牛肋骨啖啖肉用嚟撈海苔飯👇🏻
海苔飯:飯上邊嘅海苔都夠撈飯🍚
炸蓮藕脆片:圖示🌶️不過唔辣,好香脆👌🏻
冷品料理對我哋來講唔太吸引所以冇點🙅🏻‍♀️
2021-01-30
2021-01-29 83 浏览
價錢親民,美味細緻的日本料理,無論擺碟,味道和食材配搭也見到廚師的用心👍👍 例如會用上紅色和綠色的海藻,茄子又會加些蒜和薑粒,這些都是用心之作。今天還試了季節限定的築前煮,甜甜的蓮藕加上蒟蒻,也很喜歡。另外飯上的紫蘇葉又新鮮又美味😋這裏的環境很和風, 整間小店用了木的設計,感覺很柔和舒適,而且這種木的顏色是我最喜歡的。在這裏吃午餐,有置身日本的感覺。我是一位素食者,這裡也有很多素食選擇,所以我一定會再來的😊

我是一位素食者,這裡也有很多素食選擇,所以我一定會再來的😊
2021-01-29
疫情無得去旅行,好掛住日本啲美食? 一於去食返餐日式料理補償一下🕺🏻小編食咗呢間位於黃埔嘅米気,試完真係幾唔錯👏🏻餐廳環境行日系風,主要以木色為主,天花仲有波波吊燈,整體都好簡樸溫馨😚食物係單叫嘅,選擇好多,可以自由配搭~ 今次就叫咗牛肉壽喜燒,忌廉蟹肉餅同明太子米飯🍚牛肉好嫩,醬汁味濃🍢明太子放勁多,一啲都唔孤寒😍最令我驚喜嘅係蟹肉餅,好香而且餡料好足🦀味道和賣相都係一流,不過每個份量都偏細🤏🏻🥺想飽肚可能要叫多啲啦~ 最後加叫咗甜品清酒雪糕🍦味道普通🧐不過彈牙嘅口感幾特別,不妨試吓😳🌟忌廉蟹肉餅 ($26)🌟牛肉壽喜燒 ($48)🌟明太子米飯 ($22)🌟清酒雪糕 ($30)另收加一服務費味道: 🌕🌕🌕🌕🌑環境: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢: 🌕🌕🌕🌑🌑

🌟忌廉蟹肉餅 ($26)
🌟牛肉壽喜燒 ($48)
🌟明太子米飯 ($22)
🌟清酒雪糕 ($30)
另收加一服務費

味道: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境: 🌕🌕🌕🌗🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌑🌑
2021-01-18 166 浏览
同muji一樣都係日式家庭料理小店,自由選擇同配搭,細細份可以試到唔同野食,先選擇飯、冷盤、主菜、溫菜同甜品,滿足哂咁多個願望.最想試嘅醬油蛋飯賣哂,叫左鱈魚子飯同醬油金菇飯,米飯口感煙韌幾有咬口;主菜推介味噌和牛雜同蕃茄味噌豆腐漢堡,牛雜味道偏向日式微甜,每件牛雜都好入味好腍;豆腐漢堡好有驚喜,入面包左好多餡料,配埋番茄醬汁酸酸甜甜咁好開胃.冷盤同溫菜點左醬煮糖漬紅薯、松葉蟹薯仔沙律、炸蓮藕脆片,最推介係炸牛肉餅,食肉獸一定要點,啖啖肉得黎又夠juicy.選擇多到應該要食多幾次先可以試晒佢所有野,而且環境好舒服真係好有日本既感覺
鱈魚子飯
味噌和牛雜
醬煮糖漬紅薯
蕃茄味噌豆腐漢
鱈魚子飯
味噌和牛雜
醬煮糖漬紅薯
2021-01-05 126 浏览
我一向都好鍾意食muji呢種嘅日式家庭料理🇯🇵 今日難得嚟黃埔一於試吓呢一間餐廳💕平時喺muji食開”五食”嘅我, 諗住起碼揀三四款料理試吓, 不過朋友話之前試過叫兩款已經好飽, 因為份量好多😯 嗰日同兩個朋友一齊嚟, 每人叫兩款share嚟食, +$8有漬物同麵豉湯 (不過我哋冇加), 我哋叫咗:1) 明太子玉子燒🍳上面嘅明太子醬似沙律醬多啲冇乜明太子味, 有啲失望, 比較普通2) 汁煮鯖魚🐟味道濃郁, 份量足, 唔錯3) 八爪魚沙律🐙八爪魚份量都足夠, 煙煙韌韌, 食落去都幾fresh4) 關東煮🍢有一大舊蘿蔔, 福袋, 蒟蒻等等, 唔錯5) 蕃茄味噌豆腐漢堡🍅份量好多, 成個拳頭咁大😆 三個人分都夠食🤣 蕃茄汁有好多蕃茄蓉🥰味道濃郁, 好好味💓6)月見博多地雞團子🍗呢個有驚喜🤩有生雞蛋喺面, 雞肉外面有少少脆口, 加上少許惹味嘅醬汁, 恰到好處, 令我念念不忘🤤白飯上面嘅topping🍚:- 明太子🧡: 熱辣辣嘅白飯, 加上鹹鹹地辣辣地嘅明太子, 真係冇得輸🤤朋友叫咗:- 醬油雞蛋- 海苔醬我冇試過不過佢哋話幾好味💕整體來講全部嘢食都好好味, 環境同服務都唔錯, 餐廳定期都會出啲

1) 明太子玉子燒🍳

2) 汁煮鯖魚🐟
味道濃郁, 份量足, 唔錯

3) 八爪魚沙律🐙
八爪魚份量都足夠, 煙煙韌韌, 食落去都幾fresh

4) 關東煮🍢
有一大舊蘿蔔, 福袋, 蒟蒻等等, 唔錯

5) 蕃茄味噌豆腐漢堡🍅

6)月見博多地雞團子🍗

白飯上面嘅topping🍚:

朋友叫咗:
- 醬油雞蛋
- 海苔醬
我冇試過不過佢哋話幾好味💕

整體來講全部嘢食都好好味, 環境同服務都唔錯, 餐廳定期都會出啲限定menu, 仲有好多款料理未試, 一定會再去❤️❤️❤️

2021-01-04 233 浏览
同屋企人去黃埔行街, 因為時間尚早, 見餐牌有得自行選配, 組合成自選set, 就一於一試! 餐廳裝潢係日式風格,感覺舒服, 可惜坐位唔算闊落, 如果冬天外套比較厚, 或購物完之後就比較迫。(上至下, 左至右)1. 牛肉壽喜燒 - 牛肉好韌, 亦無嘜汁😩2. 芝麻醬秋葵3. 醬油金菇米4. 照燒肉燥蒟蒻絲 - 餐牌有隻辣椒仔, 本身expect呢道side dish會頗惹味, 但第一口反應係: 調味呢? 🤯5. 汁煮鯖魚 - 非常多骨, 唔適合老人家或小朋友食☹️6. 八爪魚沙律 - 明明辣但餐牌無提示🤦🏻‍♀️用上芥末作調味, 小朋友未必食到整體食物質素非常失望, 唯一好處係餐牌flexible, 適合需要減少飯量或控制飲食嘅人士!

(上至下, 左至右)
1. 牛肉壽喜燒 - 牛肉好韌, 亦無嘜汁😩
2. 芝麻醬秋葵
3. 醬油金菇米
5. 汁煮鯖魚 - 非常多骨, 唔適合老人家或小朋友食☹️

2020-12-24 136 浏览
米氣係一間日式料理餐廳 所有野都可以自由配搭 組成自己想要既SET🤩一般黎講分為米、主食、冷盤、溫盤同甜品 雖然每樣細細碟但價錢都唔算平 好易就嗌超過一百蚊🥲我就叫左明太子飯 $22 + 汁煮鯖魚 $36 + 鏗魚汁菠菜 $18 + 照燒肉燥蒟蒻絲 $22 + 米氣黑糖米水 $12- 明太子好新鮮👍🏻👍🏻撈飯食一流- 鯖魚過鹹~不推薦🤧- 菠菜好好食~建議份量可以多啲😂依度一啖無哂/我朋友叫左醬油蛋飯 $22 + 月見博多地雞團子 $46 + 蔥燒厚切牛舌 $32 +芝麻細秋葵 $18 - 醬油蛋👍🏻👍🏻👍🏻太心急未影相已經撈左拎食😂- 雞團子處理得好老~食落好鞋口🤥- 秋葵好新鮮好爽口👍🏻配麻醬食好正- 超級推介牛舌!超香蔥油味😍厚切得黎唔會過韌👍🏻👍🏻最後仲叫左個蜜柑白玉 ($30) 一齊開心share- 個白玉超Q彈 好好食 唔會一舊粉咁- 透透地明個凍&綠茶凍 配埋個黑糖蜜都好正- 舊蜜柑雖然細細舊!!!!!!但淨係食佢都值$30 超多汁超甜超香柑味!!失心瘋😂食個lunch都成$300蚊所以大家去食真係要睇實個價錢~~建議一個飯加一個主食都夠做🥲
一般黎講分為米、主食、冷盤、溫盤同甜品
雖然每樣細細碟但價錢都唔算平 好易就嗌超過一百蚊🥲

最後仲叫左個蜜柑白玉 ($30) 一齊開心share
- 個白玉超Q彈 好好食 唔會一舊粉咁
- 透透地明個凍&綠茶凍 配埋個黑糖蜜都好正

失心瘋😂食個lunch都成$300蚊
所以大家去食真係要睇實個價錢~~
建議一個飯加一個主食都夠做🥲
2020-12-21