2021-05-13 260 浏览
同區難搵到呢間日式飯店其實想試好耐,行過好幾次成日都好多人,今日卒之可以入去坐低試試,個餐牌好特別,有唔同組合俾自己揀,啱哂啲要轉口味嘅人😙我揀左東坡肉、海笞飯、茄子同綠茶。個飯真係好好食,有得添我一定添,東坡肉就普通左啲,反而茄子堅好味,成餐飯午市90蚊公道,我想講係食物外,環境舒服先係重點,因為佢地個間隔好闊落,完全唔迫,兩個或四個都有自己空間去享受餐飯,下次喺公司做野食晏會再返尋味💪🏿💪🏿
同區難搵到
  • 和風茄子
2021-05-12 308 浏览
今次約朋友去黃埔呢間日式料理餐廳食lunch,就到2點,位置都好足夠,唔係好多人,比埋紙袋做口罩套,環境都幾寬敞👍🏻主餐牌定食有8樣野揀,選擇唔算好多,但好岩日常食👀今次同朋友叫左鹽漬鯖魚定食同紅酒繪牛肋骨定食🍱🍲所以定食都配飯、味噌湯、漬物、小菜(有8樣揀)、野飲,係樣樣齊備嘅日式小食,每樣分量唔係特別多,但食完飽肚黑糖米水🥛淡淡嘅甜味,不過係冇米味嘅🤣漬青瓜、牛蒡就酸酸甜甜,幾開胃🤔紅酒牛肋骨嘅牛肉幾軟身,汁都濃郁,但同普通餐廳一樣,反而係個醬油蛋撈飯幾好味,蛋黃好新鮮小菜就揀左柚子汁海帶中華沙律🥗會有清新嘅柚子味,都係幾好嘅開胃菜蛋黃整開撈飯食好唔錯,完全冇蛋嘅腥味🍚🥚鯖魚定食飯個鹽漬鯖魚比想像中淡身,唔似出面食嘅好咸,野食整體都係淡口少少,好日本人家常feel🤣至於呢份嘅小菜揀左糖烤紅薯,淋左糖汁係表面,食落比較甜,但食到最尾嘅比較多糖水就有少少膩,但成個份量好足😂食完成碗好飽!建議可以share黎食!😋整體成間野都似日本家常風嘅飯菜,味道相對淡口,但環境幾好,好岩翻工中午去食,又或者當一般家常便飯食都幾好!🥰
黑糖米水🥛淡淡嘅甜味,不過係冇米味嘅🤣
漬青瓜、牛蒡就酸酸甜甜,幾開胃🤔

蛋黃整開撈飯食好唔錯,完全冇蛋嘅腥味🍚🥚

2021-05-12
  • 醬油蛋飯
2021-05-12 235 浏览
今日去紅磡食日本嘢,見假期都好多人食,就算今次平日食晚飯,都有少少人排隊餐牌有好多選擇揀,跟住餐牌次序飯>主>冷>溫>>甜咁叫我叫咗醬油蛋飯,撈飯嚟食真係一流,好好味東坡肉,真係太多肥膏,只得面個幾舊係有肉,底個啲全部肥膏嚟,一啲肉都冇,味道又好普通,冇咩特別之處,有啲失望和風茄子,不過不失,味道一般牛油醬油煎安格斯牛柳,有筋所以好韌,同埋冇咩味道,真係好差加咗$8 有麵豉湯同漬物,都算幾抵,有湯飲可以唔洗叫飲品我朋友叫個啲反而唔差牛肉壽喜燒,味道甜甜地,幾好味,而且佢都幾多牛肉,依個幾抵食芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮,苦瓜就冇咩苦味,但整碟餸味道就一般蔥燒牛舌,好好味,而且燒得都好靚,又唔太油,食落口完全唔韌,配埋蒜蓉一齊食,味道好夾,本人覺得最好味係依碟餸叫咗焦糖布丁,但焦糖唔見咗,變咗舊雪糕仔,同餐牌圖文有啲出入,不過個布丁都幾好味米気雪糕,真係米通嚟,唔怪得用依個名,再配雲尼拿雪糕,食落去幾有口感整體其實有啲失望,不過最失望係服務方面,本身諗住食清酒雪糕,已經係張點餐紙剔埋,之後食晒飯餸後叫侍應上甜品,等咗十幾分鐘都仲未上,就再問侍應叫佢清酒雪糕

餐牌有好多選擇揀,跟住餐牌次序飯>主>冷>溫>>甜咁叫

我叫咗醬油蛋飯,撈飯嚟食真係一流,好好味

和風茄子,不過不失,味道一般

牛油醬油煎安格斯牛柳,有筋所以好韌,同埋冇咩味道,真係好差

加咗$8 有麵豉湯同漬物,都算幾抵,有湯飲可以唔洗叫飲品

我朋友叫個啲反而唔差

芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮,苦瓜就冇咩苦味,但整碟餸味道就一般

整體其實有啲失望,不過最失望係服務方面,本身諗住食清酒雪糕,已經係張點餐紙剔埋,之後食晒飯餸後叫侍應甜品,等咗十幾分鐘都仲未上,就再問侍應叫佢清酒雪糕,點知佢話冇晒,但點解俾點餐紙又唔講,叫佢上甜品時又唔講,感覺服務方面可以再待改善
2021-05-06
  • 醬油蛋飯
  • 蔥燒牛竹口
可以自由選擇同配搭, 細細份試到唔同野食, 飯、冷盤、主菜、溫菜同甜品, 因應食量去配搭, 仲會不定期出下期間限定嘅野食😍✨南蠻炸雞 💰42💫評分: 8.9/10📝好好食, 外脆內嫩同juicy, 沙津醬入面有爽脆嘅洋蔥🧅係自家製嘅醬汁☺️送飯一流🥰✨醬油蛋飯 💰22💫評分: 7.5/10📝唔會輸嘅配搭, 醬油+流心蛋+珍珠米, 醬油可以多少少因為唔係好覺同埋無咩驚喜, 大部份人都係因為呢樣野黎✨櫻花蝦味噌漬飯 💰22💫評分: 8/10📝呢個都係送飯一流☺️, 未試過呢個combination原來好match!😍✨月見博多地雞團子 💰46💫評分: 8.3/10📝又係有隻蛋, 有好多雞軟骨碎係肉團入面, 似平時串燒舖食嘅免治雞肉棒, 不過形狀係一個波✨忌廉蟹肉餅 💰26💫評分: 7.8/10📝中規中矩, 忌廉幾滑同香🤣✨醬煮糖漬甜薯💰24💫評分: 7.3/10📝甜到有啲假, 佢係硬身嘅似甜品多啲🤣✨蔥燒厚切牛舌 💰32💫評分: 8/10📝蔥蒜煎香口惹味, 份量都ok, 蒜嘅份量真係幾多🤣有少韌同有啲太油, 調味係比較重✨明太子厚蛋燒 💰28💫評分: 8.4/10📝玉子燒內裏質感嫩滑, 外面燶

✨南蠻炸雞 💰42

✨月見博多地雞團子 💰46
💫評分: 8.3/10

✨忌廉蟹肉餅 💰26
💫評分: 7.8/10
📝中規中矩, 忌廉幾滑同香🤣

✨醬煮糖漬甜薯💰24
💫評分: 7.3/10
📝甜到有啲假, 佢係硬身嘅似甜品多啲🤣

✨蔥燒厚切牛舌 💰32
💫評分: 8/10

✨明太子厚蛋燒 💰28
💫評分: 8.4/10
📝玉子燒內裏質感嫩滑, 外面燶燶哋😋明太子沙律醬幾有特色🥰

✨米氣雪糕💰28
💫評分: 8.8/10
📝好特別嘅米味雪糕, 第一次食, 入面會食到有米粒, 好飽都會想食🤣仲有啲脆米🤣

✨清酒🍶雪糕💰30
💫評分: 8.7/10
📝都係第一次食🤣清酒味好濃好似會食到醉😌同雪糕係幾match, 好清酒🤣

米気 𝕄𝕒𝕚 ℍ𝕖𝕚
📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
(黃埔🚇B出口行5分鐘就到)

💫評分: 8.6/10
💬食物好似有啲真係好食同真係唔好食, 叫之前盡量望咗comment邊樣好食先叫🤣餐廳環境舒服嘅, 擺碟靚同真係好豐富🥰🥰食物質素唔錯, 記住留肚食雪糕🍦細細碟可以試好多款, 不過繁忙時段要等一陣位啦!

2021-05-04 165 浏览
一直都好鐘意食呢種日式料理,但成日食無印又好悶😂呢度嘅形式同無印係差唔多,都係自己揀主食同冷熱盤。不過呢間多啲選擇同埋佢每碟都好精緻好吸引🤤超多樣都好想試,我有選擇困難症揀咗勁耐😂本來仲諗住叫多幾樣,因為佢全部都望落細細碟咁,但最尾係飽到差啲食唔晒😂份量好夠!最後揀嘅呢幾款我都覺得好好食😚我一定會再食,要試晒咁多款!!😤🐿推薦月見博多地雞團子 $46佢入面撈咗紫蘇葉,食落好香,撈埋啲蛋汁正到🤤幾特別不過價錢就偏貴蔥燒厚切牛舌 $32我本身鐘意食牛舌,佢整得好juicy好香口又唔會過熟!仲要有好多塊😆米氣雪糕 $28我第一次食呢種質地嘅雪糕,佢有啲脆脆係底,食落幾得意而且好大球😂食到好飽,兩個人share啱啱好!人均消費 $100-150

🐿推薦
月見博多地雞團子 $46

蔥燒厚切牛舌 $32

米氣雪糕 $28

人均消費 $100-150
2021-05-04 168 浏览
今日同家姐一家大細嚟到食嘢,假日午餐,我食咗一個厚燒玉子及鰻魚飯,鰻魚都算燒得唔錯, 厚薄適中玉子味道偏淡,有少許彈性。整體來講價格唔算貴。不過呢日係假期,所以比較多人,而且佢本身環境比較逼夾,不太適合和家人輕鬆進食聊天呢
2021-05-02 221 浏览
🐖豚肉大根生薑燒 $72 (+$8🥚醬油蛋飯)擺盤就幾靚啦 日本料理感覺😌但食落完全冇特別...😢同平時快餐連鎖店食既和風洋蔥豬肉飯一樣🤥仲要唔熱....凍凍地😢呢個價錢...😤🤯醬油蛋飯過濕一patpat咁☹️冷盤揀左明太子豆腐 不過不失😗野飲揀左黑糖米水 黑糖味重飲得但好舒服😌應該唔會再回頭🤧男朋友叫既🐮🍅味增蕃茄燴牛肉都唔好食...蕃茄味好假甜 質感好稠🤕really mmd
豚肉大根生薑燒
🐖豚肉大根生薑燒 $72 (+$8🥚醬油蛋飯)

2021-05-02 124 浏览
東西是很好吃假日去亦不需要等太久非常有日本特色若是亦能貫徹日本的禮儀 會更 加 好把所有資料菜單歸還給waiter後收到毫不客氣的一句 還翻我白眼"喂 筆?“可能是我不小心忘了但也不需這個態度吧一剎那有shock到
東西是很好吃

"喂 筆?“

可能是我不小心忘了
但也不需這個態度吧

一剎那有shock到
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉𝕊𝕖𝕥 𝟙* 海苔醬米飯 - $17* 汁煮鯖魚 - $36* 松葉蟹薯仔沙律 - $24* 忌廉蟹肉餅 - $26* 麵豉湯及漬物 - $8𝕊𝕖𝕥 𝟚* 明太子米飯 - $22* 紅酒汁煮牛肋條 - $46* 醬煮糖漬紅薯 - $24* 明太子雞翼 - $38* 麵豉湯及漬物 - $8𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘𖡼.𖤣𖥧𖡼.𖤣𖥧⚘因為近日去開黃埔,經過唔少想試嘅餐廳,今日就特登搵左依間日式料理定食🍱睇餐牌已經覺得好好好吸引!成組定食由米飯、冷盤、主食、小食到甜品都可以自由搭配,有成40幾樣野揀!⸜(*⃙⃘’ᵕ’*⃙⃘)⸝⋆* 我地叫左兩個set,每人食左$138,個定食嘅份量超級飽足,翻完一日工有餐飽肚又精緻嘅晚餐食好幸福由個麵豉湯、漬物開始已經好好食!個人覺得最好食係牛肋條,個汁送飯一流~所有材料都煮得好入味✧ 另外我覺得嗌左有汁嘅料理配白飯就可以了,飯上面啲配料唔係好突出。排第二嘅係忌廉蟹肉薯餅!基本上係因為我本身好鐘意食🤣 不過佢味道真係above average 嘅!相反另一個主食份鯖魚就麻麻
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉
* 明太子雞翼 - $38
* 麵豉湯及漬物 - $8

紅酒汁煮牛肋條

忌廉蟹肉薯餅

相反另一個主食份鯖魚就麻麻,個人都係鐘意燒魚多啲。汁煮令佢好似沙甸魚,仲有少少腥._.
汁煮鯖魚

冷盤嘅薯仔🥔沙律可以再滑啲,佢有用胡椒鹽調味,都幾特別。
松葉蟹薯仔沙律

明太子雞翼就較乾身,佢將啲肉同明太子打埋一齊再塞翻去整嘅~普普通通咁。
明太子雞翼

啱啱食完已經好期待下次再嚟,連combination都諗好喇!( ー̀֊ー́ )✧︎
紅酒汁煮牛肋條
忌廉蟹肉薯餅
松葉蟹薯仔沙律
1️⃣⭐️定食組合⭐️ $價錢視乎配菜 (7.5/10)🔹由飯、主飯,到冷熱配菜都任意配搭,每款價錢均有不同Pooh同朋友各自叫咗一個飯加3款主食/配菜😗 飯方面叫咗明太子 ($22)同櫻花蝦味噌漬 ($22)☺️ 明太子份量好足但就咁撈飯食都好咸😂 櫻花蝦味噌漬反而送飯幾好食👍🏻 主食同配菜方面,Pooh同朋友都好中意牛肉壽喜燒同唐揚魷魚🦑 撈埋生蛋落牛肉,真係好似食緊個迷你壽喜燒咁😍 魷魚炸得好香脆,保持到魷魚嘅彈牙🥳 可惜好快凍,所以記住一定要趁熱食🤣 反而對蕃茄味噌豆腐漢堡好失望🤢 Pooh同朋友都覺得太重草青味,仲有陣怪味添🤧 以為豆腐漢堡會幾好,點知好伏😭 🔹主食/配菜排名 1.⭐️ 牛肉壽喜燒/ 唐揚魷魚🦑⭐️3.忌廉蟹肉餅/柚子醬油煎鴨胸🦀4.醬煮糖漬紅薯🍠5.蕃茄味噌豆腐漢堡

1️⃣⭐️定食組合⭐️ $價錢視乎配菜 (7.5/10)
🔹由飯、主飯,到冷熱配菜都任意配搭,每款價錢均有不同

🔹主食/配菜排名
1.⭐️ 牛肉壽喜燒/ 唐揚魷魚🦑⭐️
3.忌廉蟹肉餅/柚子醬油煎鴨胸🦀
4.醬煮糖漬紅薯🍠
5.蕃茄味噌豆腐漢堡
2021-04-23 227 浏览
自己定食🤔自己配搭 米気主打日式料理, 似Muji Café. 但佢最正係可以自由配搭, 因應自己食量同喜好去揀我唔食咁多飯, 可以Share一個, 再揀多一個餸🤣每人最低消費 $80…個餐牌水蛇春咁長,一定嗌到架喇! 雖然睇落唔貴,但加起來又唔平。我地揀左蟹肉蟹膏飯: 份量都幾多, 似平時一田買既韓國罐頭蟹膏醬, 但D飯的確好煙un😋月見博多地雞團子 $46揀"米" 時, 我心大心細想揀醬油蛋, 金牛座老公一言驚醒, 揀雞團子都有醬油蛋, haha....呢個真係超好食, 有好多雞軟骨碎係肉團入面!!!😋八爪魚沙律 $26又唔錯喎!!! 好多8爪魚, 酸酸甜甜幾開胃😋明太子雞翼 $38好多明太子, 除左面頭, 入面都釀左架, 味道好好食! 唯一炸得太燶京蔥厚切牛舌$32京蔥炒得好香口, 但牛舌Overcook....好韌🤢白味噌慢煮石斑柳 $68味道比較清, 但好味既, 魚肉唔會好碎, 又唔會好硬, OK la…有個位有魚油, 燒過係好香, 但真係得一兩啖整體來講, 食物質素唔穩定, 好睇你嗌左咩, 好唔好食, 睇彩數咁.....食完Sweet Craft 食米気, 感覺佢地好似,
自己定食🤔自己配搭

我唔食咁多飯, 可以Share一個, 再揀多一個餸🤣

月見博多地雞團子 $46
呢個真係超好食, 有好多雞軟骨碎係肉團入面!!!😋

八爪魚沙律 $26
又唔錯喎!!! 好多8爪魚, 酸酸甜甜幾開胃😋

明太子雞翼 $38

京蔥厚切牛舌$32
京蔥炒得好香口, 但牛舌Overcook....好韌🤢

白味噌慢煮石斑柳 $68

食完Sweet Craft 食米気, 感覺佢地好似, 唔知係咪係姊妹店!!
  • 月見博多地雞團子
2021-04-21 236 浏览
米気裝潢日系,以木系無印風為主,有吧枱、二人位、四至六人卡位等,整體闊落坐得幾舒服☺️每枱都提供熱水壺,入面竟然係熱茶,暖粒粒幾好飲~🥰餐廳主打日系定食,客人可以自由揀選唔同既組合,岩哂唔同口味同食量既朋友仔😍👍🏻定食建議組合米+主+冷+溫,加$8仲有湯品同漬物,亦可自由配搭埋甜+飲🤩更有唔同既季節限定選擇,豐儉由人👍🏻最欣賞每款食物都配搭唔同既器皿,非常貼心,視覺效果亦一流😛📸🍚米✅醬油蛋 ($22) 🌟3.5/5分蛋黃撈飯配搭埋醬油香,簡單但好食☺️✅(季)明太子蛙魚 ($26) 🌟3/5分一球分量,足夠撈飯有餘👍🏻三文魚碎唔腥,挺咸香,但唔太食到明太子存在。另外,2碗飯都太濕,有啲痴埋一舊,唔能夠粒粒分明🥺🍲主✅蕃茄味噌豆腐漢堡 ($38) 🌟3.5/5分係一款素漢堡,內餡以豆腐、青黃椒、洋蔥為主,口感軟綿,味道偏重青黃椒同胡椒味。蕃茄醬酸甜適中,幾開胃,整體較清淡😉伴碟炸蓮藕片幾有驚喜,脆身唔油膩👍🏻✅(季) 湯咖喱野菜雞 ($48)  🌟3.5/5分見到湯咖哩就諗起北海道🥺野菜份量幾多,有西蘭花、茄子、粟米仔、蓮藕、南瓜、香菇等,索晒啲湯咖喱👍🏻👍🏻雞有3-4舊,先炸後浸湯,較乾

🍚米
✅醬油蛋 ($22) 🌟3.5/5分
蛋黃撈飯配搭埋醬油香,簡單但好食☺️

✅(季)明太子蛙魚 ($26) 🌟3/5分

🍲主
✅蕃茄味噌豆腐漢堡 ($38) 🌟3.5/5分

✅(季) 湯咖喱野菜雞 ($48)  🌟3.5/5分
見到湯咖哩就諗起北海道🥺野菜份量幾多,有西蘭花、茄子、粟米仔、蓮藕、南瓜、香菇等,索晒啲湯咖喱👍🏻👍🏻雞有3-4舊,先炸後浸湯,較乾同柴。

🥗冷
✅松葉蟹薯仔沙律 ($24) 🌟3.5/5分
沙津有薯仔蓉、青瓜絲、紅蘿蔔等,口味清新又帶點creamy👍🏻唯松葉蟹存在感較低😂

🍢溫
✅明太子雞翼 ($38) 🌟3/5分
雞翼同湯咖哩的雞肉一樣先炸過,肉質亦較乾和柴😟不過明太子份量幾多,咸香得黎帶點微辣😋

✅忌廉蟹肉餅 ($26) 🌟3.5/5分
微溫,外皮酥脆內層creamy🤤忌廉味濃,又係唔太食到蟹肉🤣

✅蔥燒厚切牛舌 ($32) 🌟4/5分
雖然未至於厚切,但都有成5-6大片👍🏻口感唔錯,蔥油惹味,微暖下都好食🤤

餐廳整體唔算世界級好食,偏向日系家庭式料理,味道正常,食落好舒服☺️💛可以自由配搭,選擇夠多,食到好開心😂😛器皿亦見用心,日系和食,打卡一流🤓我地揀左咁多野食,埋單加一$279,價錢合理,滿足哂味道同眼球~😂😝
2021-04-20 166 浏览
想試食呢間餐廳好耐,但大部份男性朋友們對呢種家庭式定食好似都唔係好感興趣!所謂期望越大,失望越大!而家唔講味道,齋講服務。首先見到入面有幾張吉枱,我哋連同前面枱客都好有禮,先攞飛等位。由於收銀台就係門口,我哋都問前台姐姐可唔可以入座?一次兩次,個前台姐姐零反應。再問多佢幾次,佢簡直上咗身靈魂出竅!忍唔住啦,自己衝入去就坐低算數。呢間餐廳主打食「日本家常菜」,自由決定湊夠一個定食餐。先從米飯開始,跟後再揀主食、冷盤温食及甜品等等。另加$8-就有碗麵豉湯及漬物。餐廳有期間限定,但除個海膽飯,其他冇樣吸引!🙋🏻日本國産米+東坡肉+明太子厚蛋燒+照燒肉燥蒟蒻燒🙋🏼‍♀️醬油蛋米飯+蕃茄味噌豆腐漢堡+關東煮+炸蓮藕脆片關東煮及東坡肉,應該重口味嘅都唔會有重口味!所有食物味道冇咩形容詞可比喻,就係跟隨日本風,簡而淡!食物冇咩熱力,果然係温菜。整晚最開心係搭訕識到兩位90後少男,四個人吹住水,講下木村講下日劇講下飯島愛,開心開心心渡過晚餐時間

餐廳有期間限定,但除個海膽飯,其他冇樣吸引!

🙋🏻日本國産米+東坡肉+明太子厚蛋燒+照燒肉燥蒟蒻燒

🙋🏼‍♀️醬油蛋米飯+蕃茄味噌豆腐漢堡+關東煮+炸蓮藕脆片

2021-04-14 274 浏览
﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊☞ 照燒肉燥蒟蒻絲+牛肉壽起燒+柚子胡椒雞肉沙律+日本國產米首先個牛肉壽起燒一上檯Fat9見到佢個色水已經同平時食既好唔到 啲色淡到好似人地蒸完肉餅啲倒汗水咁🤒食落口更加啦 完全冇壽起燒陣甜味 勁淡口😥個沙律係食唔到柚子味 會唔會係柚子陣味偏淡食唔到炸 唔係囉 佢連胡椒味都食唔到 係食到有陣酸酸地既味就冇喇😾而個照燒肉燥蒟蒻絲就冇味道既 但Fat9見個餐牌係有個辣椒係到 正常黎講都應該係有辣味佢先會有個辣椒係到架姐 點知完全零味道 蒟蒻絲本身都冇味架喇 點知佢調完味都係冇味😹﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊✎炸蓮藕片+南蠻炸雞+蔥燒厚切牛舌+日本國產米炸蓮藕片係幾好食 因為炸夠香口 佢又塊塊都咁上下薄度 所以呢個Fat9覺得唔錯 好似食小食咁😆而南蠻炸雞既雞皮亦都炸得夠脆 炸粉唔厚 唔會比炸粉蓋過左我最愛既雞皮😋而佢個醬都幾好 酸甜度適中 加小小檸檬汁會令到個醬陣味再出啲 酸酸甜甜夠開胃🤤但個牛舌Fat9絕對要比負皮 係咁岩Fat9食個時個廚師心情唔好?定係咩原因 因為Fat9完全唔明點解會有人介紹呢個牛舌 佢連最基本牛舌本身要有既牛舌味都冇🤢食落去凍既都不在話下 而我

✎炸蓮藕片+南蠻炸雞+蔥燒厚切牛舌+日本國產米

炸蓮藕片係幾好食 因為炸夠香口 佢又塊塊都咁上下薄度 所以呢個Fat9覺得唔錯 好似食小食咁😆而南蠻炸雞既雞皮亦都炸得夠脆 炸粉唔厚 唔會比炸粉蓋過左我最愛既雞皮😋而佢個醬都幾好 酸甜度適中 加小小檸檬汁會令到個醬陣味再出啲 酸酸甜甜夠開胃🤤但個牛舌Fat9絕對要比負皮 係咁岩Fat9食個時個廚師心情唔好?定係咩原因 因為Fat9完全唔明點解會有人介紹呢個牛舌 佢連最基本牛舌本身要有既牛舌味都冇🤢食落去凍既都不在話下 而我完全唔覺得個牛舌係厚切 但佢上面既蔥係幾香口既 但個牛舌就真係不敢恭維喇 極度失望啊喂🤮!!!!!!

﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊
☞紅酒汁煮牛肋條+松葉蟹薯仔沙律+蔥燒厚切牛舌+醬油蛋日本國產米

松葉蟹薯仔沙律既松葉蟹Fat9個時仲搵左一陣 點知就係蟹柳絲🥱跟住再加啲甘筍絲同青瓜絲 整個沙律 無論味道又好用既材料又好都冇特別可言😶佢既紅酒汁就比平時出面食既冇咁濃味 陣味偏淡口🤨個汁淡口都算 但佢身為主菜 佢既牛肋條竟然得3粒 係3粒 份量小得濟喎😢同埋佢啲蘿蔔全部都煮到燶哂 唔掂喎真係😟

﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊
✎和風茄子+東坡肉+牛油醬油煎安格斯牛柳+明太子雞翼+醬油蛋日本國產米

和風茄子酸酸地做開胃菜都幾好 而且佢茄子既口感入口唔係淋身而係比個爽口 唔錯呢個前菜🥳佢既東坡肉其實整體上都唔差舊肉炆幾淋 入口有溶化既感覺 Fat9溫馨提示佢點啲芥末黎食個味道會更好味🤩但略嫌佢啲東坡肉太肥 有一兩舊啲膏仲大舊過舊肉🤭至於佢既安格斯牛柳😹...擦子膠食過未呢?個口感同擦子膠一樣 成舊柴咁 剩係個口感都已經不了 好差🤮而佢既明太子雞翼 冇左上面既明太子個雞翼就咩都唔係 但你食埋上面啲明太子又好鬼鹹 Fat9都唔知擺緊啲咩入口🤐

↬味道: ☻/5
↬服務: ☻ ☻ ☻/5
↬環境: ☻ ☻ ☻/5
米気主打食日式料理🇯🇵最吸引我既地方係揀餐自由度高,可因應每個人唔同食量去做定食配搭~無論想食輕食/3 course/ 4 course全權掌握係手🖐🏻*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*點餐紙好長,選擇好多,但設計簡單清晰。✅只要係每個類別揀一樣就成為自己既組合。✏️價錢續小部份分開計算,睇落好似唔貴,但加起上黎其實唔平。以正常食個4 course同外面日式餐廳差唔多價錢。🙈*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*食物質素整體不過不失,係「食完你唔會特別記得佢」個種😌同時令我比較有印象既係服務質素有待改善。樓面唔夠人手,忙到踢哂腳。客人簡單要求可能要叫幾次先做到,同客人講野態度都係香港獨有style快靚正,有啲食緊澳牛咁☺️☺️*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*【米】🔸R3蟹膏蟹肉飯$38 | 🔸R4明太子飯$22【主】🔸M3牛肉壽喜燒$48 | 🔸M4白味噌慢煮石斑柳$68【冷】🔸C2松葉蟹薯仔沙律$24【溫】🔸W8關東煮 $28 | 🔸W9忌廉蟹肉餅 $26*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

蟹膏蟹肉飯

【米】🔸R3蟹膏蟹肉飯$38 | 🔸R4明太子飯$22