2017-05-03
我是一放假來,本來去銅鑼灣鹽澤,like face book lunch有七折。但司令想試這裏,好啦就來,由地鐵》天橋》中環廣場》鹰君中心》海港中心》大風,雨粉粉,天橋》樓梯》地盤轉灣直行,終於到灣仔碼頭築地-山貴水產,周違地盆,找唔到車位,奉勸老人家要考慮。經過賣日本貨小超市,幾間食店都是同一間公司,記憶中龍蝦包檔及便檔無坐位。 我當然揀最尾有海景的魚生壽司店,最大最多位,午市壽司套餐2個選擇。我叫一個特上$148,細件,影相顏色鮮,實體唔鮮明,在日本築地較肥厚,玉子细件無蛋香,紫菜唔香;海膽,三文魚子都滿;帶子,三文魚及吞拿魚唔肥美,但都新鮮,烏冬小碗一般水準,焙茶$8。壽司一上枱,將豉油揩落豉油碟到,看不到指示是滴落壽司到,到看到指示以為揩落壽司,心想好唔衛生,再看清楚是滴落去,是唔掂壽司,心想有冇客人好似我咁揩到壽司?定懶理指示,睇唔到指示?要推介,樓上觀景台,好廣闊,靚景,買個便檔,買支酒,幾good,要揀無咁大風和無雨。