2017-11-14 596 浏览
The restaurant is furnished in Japanese fish market with a modern touch up with the full-height glass windows. The view of the harbor is simply spectacular at night.The quality of the food is amazing, with well-seasoned sushi rice covered by fresh fish slices. The starter is a seaweed salad, which is well-seasoned with a fine balance of vinegar and sesame sauce. We then had the tuna sushi platter, with different cuts of tuna giving a rich variety of texture and taste of the fish. Other sushi pla

Other sushi platters are also well prepared, that you can just enjoy the most popular choices of the place with one order.

This is definitely a place I would go again, perfect with friends or family!
2017-11-12 9070 浏览
生命中遇地好人好事,真係可遇不可求。而能夠在職場上認識好同事,更加係難能可貴。好多謝同事給我驚喜,响我臨做手術前來到灣仔碼頭食番餐好的。一入門口,望望左手邊,就有一大幅水產市場的地圖,一目了然。先看到各式各樣的乾貨和海產,令我突然好想買嘢。我們一直行,直到市場的最盡處,我們先停下醫吓個肚。睇先個 LUNCH SET MENU,見到 香葱鮪魚腩蓉海膽飯 好似好吸引,所以諗都唔諗就點了佢啦~在等待的時間,我們一邊飲著焙茶,一邊欣賞維港美麗的景色。LUNCH SET 終於要來啦~ 先吃幾口沙律開開胃,然後就急不及待食丼飯了。賣相果然冇令我失望,响自然光的照射下,丼飯是會散發出陣陣的光芒。先食一口鮪魚腩,新鮮得來香滑到不得了,加上鋪响面的芝麻一齊食用,更添咬口和香脆。而海膽當然係另一重點,夾起大大 PAT,一啜入口隨即滲出陣陣海水味,味道擴散至口腔和味蕾。 丼飯食完了,飲埋個麵豉湯真係好滿足。但是,同事好像有點意猶未盡,於是提議再行前一點去濱燒區繼續食食食。我們點了 阿拉斯加蟹蟹腳、原隻波士頓龍蝦、帆立貝 和 南非鮑。蟹腳是暖暖的,同出面食到的凍食完全不同,個殼好容易剪開,所以食到好多蟹肉,十
生命中遇地好人好事,真係可遇不可求。
而能夠在職場上認識好同事,更加係難能可貴。
好多謝同事給我驚喜,响我臨做手術前來到灣仔碼頭食番餐好的。

一入門口,望望左手邊,就有一大幅水產市場的地圖,一目了然。

先看到各式各樣的乾貨和海產,令我突然好想買嘢。

我們一直行,直到市場的最盡處,我們先停下醫吓個肚。

在等待的時間,我們一邊飲著焙茶,一邊欣賞維港美麗的景色。

丼飯食完了,飲埋個麵豉湯真係好滿足。

我們點了 阿拉斯加蟹蟹腳原隻波士頓龍蝦帆立貝南非鮑
蟹腳是暖暖的,同出面食到的凍食完全不同,個殼好容易剪開,所以食到好多蟹肉,十分鮮甜。
而龍蝦是先開邊然後鋪上芝士烹調,芝士滑得來帶點焦香,連埋龍蝦肉一齊食是啖啖肉,好快就食完了半隻。
帆立貝非常鮮美,滑滑的,飲埋個汁更添惹味。
南非鮑肉質是很彈牙,煮得很乾身,更能食得到鮑魚的鮮原味。

2017-09-20
2017-11-11 770 浏览
第一次到築地·山貴水產市場,意外的唔多人,可能是平日下午,但這樣也可慢慢食。地點是灣仔碼頭落船一出的位置,如果由尖沙咀搭船到灣仔,落船轉左邊就已經見到門口,好方便!正好遇上啤酒祭!感覺幾特別,有限定口味的啤酒,所以吸引了我們進去試試。一入去先是售賣從日本來的零食和水果,再入去就見3間餐廳,後來聽職員說都是同一個老闆,是3區分別可以食不同類型的食物。我們進了浜燒區,似乎專食燒烤海鮮,正好坐在可見到新鮮海鮮的吧枱位。看看Menu是自己劃數量去點菜的。(1) 鰻魚比想像中細條,肉質好肥美,而且燒得好香。唔知點解感覺不同於平時食的鰻魚,下面有一層皮定係脂肪?但食落口真的是好好味(2) 原隻魷魚筒超級香,外面燒到有少少脆。感覺好新鮮,因為食落口完全不會好似橡筋,而是好爽咁!(3) 東風螺東風螺是燒的,看外殼就見到燒過的痕跡。以為會好乾,但好鮮甜!食唔停口。(4)蕃薯天扶良即時炸起,炸粉好薄身,係食緊蕃薯而唔係食炸粉,熱辣辣好味道!(5) 椰香菠蘿味 啤酒難得遇到啤酒祭,當然要叫杯啤酒!我們叫了椰香菠蘿味的啤酒,幾濃的菠蘿味,好容易入口(6) 牛舌串很少食牛舌串燒,上面有黑椒粒調味,幾好味。(7)

看看Menu是自己劃數量去點菜的。

(1) 鰻魚

(2) 原隻魷魚筒

(3) 東風螺
東風螺是燒的,看外殼就見到燒過的痕跡。
以為會好乾,但好鮮甜!食唔停口。

(4)蕃薯天扶良

(5) 椰香菠蘿味 啤酒
難得遇到啤酒祭,當然要叫杯啤酒!
我們叫了椰香菠蘿味的啤酒,幾濃的菠蘿味,好容易入口

(6) 牛舌串
很少食牛舌串燒,上面有黑椒粒調味,幾好味。

(7) 雞軟骨串
正常的雞軟骨串,也不錯。

雖然好好味,但這樣就用了$500,價錢偏貴。
2017-10-31
2017-11-11 829 浏览
或者是先入為主、或者是去築地太多次已有Expectation,還是有點失望的環境其實不錯的,但不知為何,到人客的枱櫈卻是怪怪的,食物方面自然不能和日本的相比,不過不失,不能說不好味,但亦絶不是很好,Sushi 飯不用說,硬、死,改囗感,魚生是不錯的,給飯完全破壞了,龍蝦泡飯還可以,但材料偏過熟,湯不夠熱,味道偏淡,或許放點清酒會好一些,總括價格偏貴,這個價錢有更好既選擇,anyway,去過就算,應該冇下次了

anyway,去過就算,應該冇下次了
2017-11-01 745 浏览
聽朋友成日話去香港築地上星期終於去開灣仔碼頭順便可以去潮聖下估唔到碼頭宜家靚左咁多入面仲有分食刺身壽司、海鮮丼、磯燒鍾意食刺身既我梗係揀食刺身去丼飯果度食個飯填飽個肚先因為自己病病地, 想食番啲暖野所以食「滑蛋豬扒飯」 $78估唔到係依度食個豬扒飯又唔算貴豬扒大大塊, 而且又多飯平時自己都好鍾意食滑蛋豬扒飯雖然依度以海鮮丼為主,但佢既豬扒飯都一樣出色,推介食飽飽就過隔離刺身壽司繼續食「吞拿魚盛」 $148包括有香蔥吞拿魚腩蓉軍艦、炙燒吞拿魚腩、赤身、中吞拿魚腩、大吞拿魚腩以前細個都唔覺得吞拿魚原來咁正自從食過吞拿魚腩之後真係番唔到轉頭自己較鍾意就係中吞拿魚腩肥美得黎帶有少少筋,好有口感大吞拿魚腩更加唔駛講入口即融,口感好正整體環境都唔錯,望住個海食,價錢又唔算貴,讚
聽朋友成日話去香港築地
上星期終於去開灣仔碼頭
順便可以去潮聖下
估唔到碼頭宜家靚左咁多
入面仲有分食刺身壽司、海鮮丼、磯燒

鍾意食刺身既我梗係揀食刺身

去丼飯果度食個飯填飽個肚先

因為自己病病地, 想食番啲暖野
所以食「滑蛋豬扒飯」 $78

估唔到係依度食個豬扒飯又唔算貴
豬扒大大塊, 而且又多飯
平時自己都好鍾意食滑蛋豬扒飯
雖然依度以海鮮丼為主,
但佢既豬扒飯都一樣出色,推介

食飽飽就過隔離刺身壽司繼續食

「吞拿魚盛」 $148
以前細個都唔覺得吞拿魚原來咁正
自從食過吞拿魚腩之後真係番唔到轉頭
自己較鍾意就係中吞拿魚腩
肥美得黎帶有少少筋,好有口感
大吞拿魚腩更加唔駛講
入口即融,口感好正

整體環境都唔錯,望住個海食,價錢又唔算貴,讚
2017-10-20
2017-10-31 942 浏览
山貴開左成年,由開頭排哂長龍到而家他他條條貢入去唔使等,都經歷左個好大既起伏。其實入面係分幾區,有海鮮丼,浜燒同立食壽司區,外加龍蝦包嗰d店中店。真正俾人話伏既,通常都係海鮮丼由於呢間野價錢都唔平,海鮮丼都叫最低消費,於是睽違一年過後,我又係去食海鮮丼。好彩既係今次個丼冇咁伏,始終丼好冇食,九成睇材料新鮮度,今次既拖羅蓉尚算鮮美,不過太冰凍,應該解凍冇耐,魚生部分係夠份量既,亦都正常好食。不過飯量都係偏少,始終俾百幾銀食唔飽好濕滯,之但係有改善已經好好,下次可以去立食同浜燒區一試,應該更好。

好彩既係
2017-10-31 622 浏览
剛開張嗰時又要立食又要預約又要排隊,終於我心血來潮嚟到了。一入嚟成個地方比我想像中細,其實30秒就行到盡頭嘅壽司刺身餐廳。未攞位前經過養殖海鮮嘅水缸同雪櫃,可以睇埋揀埋入去食。店員話大嗰隻蠔會好食好多,因為咩入面嘅海水相對都多啲,無蠔名淨係話法國,但叫價160蚊隻,真係為試而試。細蠔30蚊隻,好瘦,但海水味中上,淡淡礦物味,餘隕鮮甜,肉質爽口。大蠔都係爽肉,帶甜味,之後就完咗,說好的海水呢?除咗大隻之外真係無特別,蠔嚟講大把選擇好過佢仲要價錢合理。牡丹蝦大大隻68蚊,價錢嚟講,肉質合格,味道就唔夠甜,爭啲啲。北海道海膽壽司唔記得咗,有甜唔苦好似係?食完無印象即係普通料。深海池魚壽司油潤,但係間八壽司魚油比佢更香更多。壽司set四款比單點化算,其中比較出眾嘅我認為係呑拿魚蓉軍艦,油香四溢,滿口魚香隨即爆發。本來一心最期待嘅大呑拿,入口都融化,油就油,魚香卻欠奉。壽司米略嫌乾咗小小,醋味亦不覺有差不多九百元兩位嘅晚餐,不過不失,這價錢可接受,但老實說我更可以找到更出色,坐得舒服點,而且服務好的。
剛開張嗰時又要立食又要預約又要排隊,終於我心血來潮嚟到了。

壽司米略嫌乾咗小小,醋味亦不覺有

2017-10-29 616 浏览
食晚飯,呢度主要分三間,我地揀左食壽司刺身個間,其餘兩間係食丼同燒物。櫈全部hi chair,坐既位置望住維港可以邊食邊睇景都唔錯。壽司同刺身都好新鮮。我地各叫一杯啤酒,椰子菠蘿啤好好飲,唔苦,好適合女仕。服務生態度都幾nice ,下次會試下食丼個間

壽司刺身都好新鮮。

我地各叫一杯啤酒,椰子菠蘿啤好好飲,唔苦,好適合女仕。

椰子菠蘿啤和原味啤

服務生態度都幾nice ,下次會試下食丼個間

2017-10-29
庆祝纪念
生日
椰子菠蘿啤和原味啤
2017-10-29 9312 浏览
係香港既日本菜多的是, 係鬧市的如旺角,尖沙咀, 中環, 要高級既, 要超值放題, 如天上繁星, 但要搵最具代表性, 同地標性, 我敢向旅客/食客推薦這間香港築地- 山貴水產! 點解, 你問我點解, 即刻去相~~首先, 位於灣仔碼頭2 樓, 無論你去完會展, 金紫荊廣場, 定係由尖沙咀坐渡海小輪過黎都極之方便, 入到店內, 前半部有飲品小吃, 生果零食, 手信自用都岩, 趕時間既都有便當立食區, 當然還有高級酒類, 方便當場伴食。後半部分大致分為4間料理店, 濱燒﹑海鮮丼﹑龍蝦包, 魚生海鮮壽司連梅酒及魚池區, 地方寬敞, 跟日本傳統魚市場很大分別, 其實應該叫海產超市比較岩, 大慨冇咩人鐘意去又濕又暗同腥味既環境下去品嚐美食。呢度仲有無敵大海景, 飽覽維港景色, 絕對無得輸!說回來, 本先約了朋友來晚飯, 但佢有事要遲點來, 我便先食個丼飯醫下肚先, 揀左個七色北海丼, 樣樣材料都可以試下嘛!  七種味道, 仲有三種食法: 原本丼飯加芥末醬油, 第二用紫菜卷起來, 最後剩低既材料可以加入高湯, 成為茶泡飯。面對舖滿整個飯面既七色刺身,望落都覺豐富,我當然先吃了三文魚, 赤身, 中拖羅

面對舖滿整個飯面既七色刺身,望落都覺豐富,我當然先吃了三文魚, 赤身, 中拖羅點芥末醬油, 之後海膽, 帆立貝做手卷, 清淡之中才更突顯鮮甜, 最後牡丹蝦連頭加三文魚籽, 成茶漬飯。三文魚籽晶瑩通透,入口有鹹鮮的味道, 跟湯飯食也唔錯既選擇。
吃完丼飯之後, 朋友才姗姗來遲, 跟他吃濱燒, 識逢啤酒際,
點個海鮮拼盤套餐, 都算幾超值, 因為都幾大份, 雖然大部份都係我朋友食(因為我食完丼飯打底),
另外加點個月見自家制免治雞肉串燒, 雞肉好嫩滑, 裡面有雞軟骨增加返口感, 佐酒一流。

大蝦用鹽燒, 夠香又彈牙, 吞拿魚鮫原來係非常多肉, 而且都幾滑, 三文魚西京燒都夠惹味, 魷魚夠彈有趙口, 仲有2杯冰凍既啤酒, 起冰既泡沫已經夠特色啦!  (雖然有點可惜既係, 套餐不能轉其他口味), 但係甘靚景色下, 同朋友暢飲已經夠風花說月了。
2017-10-24
  • 濱燒海鮮拼盤套餐(季節限定)
2017-10-28 844 浏览
一直都想來親身試試這間香港「築地」,雖然之前有不少朋友說這𥚃很貴,食物不新鮮,不值得吃!但我心想不會吧!我看到這間餐廳標榜自己是香港的「築地」不會那麼差吧!😅今晚剛巧在會展看了一個展覧,看完後剛剛好是吃晚飯時間,於是,就走過去試試!香蔥鮪魚腩蓉海膽丼:當侍應一端上來,我已經後悔沒有聽朋友的意見😹😹😹從照片已看到無論鮪魚腩蓉或海膽都是勁出水,好可怕😱😱😱 鮪魚腩仲要勁腥😭😭😭真是千萬不要上當😢😓😪

香蔥鮪魚腩蓉海膽丼

真是千萬不要上當😢😓😪
2017-10-28 985 浏览
之前都一直想來,難得香港也有築地,位於灣仔碼頭二樓,由九龍坐船到來,一落船就到,十分方便。門口位置已有很易讓客人了解的簡單地圖,先看到日本酒區,再經左右兩邊都是食區,直行到尾就是立食壽司區同海鮮吧,而且望著碼頭海景進餐特別吸引,最後食飽離開時會經過購物區。樓底頗高,裝潢以木製、燈籠、竹籐製品等裝飾,很有日式感覺,乾淨整潔簡單。日本酒更有多款選擇,價錢平價至貴價都有,呢度有多款梅酒,可以點個梅酒set一次品嚐多款口味。先同友人到海鮮丼區,刺身飯有數款,也有熟食的丼飯,照顧到不吃生食的客人。呢度的海鮮丼還有三種食法,鰻魚三食就食過,刺身飯都可以?!以後食丼飯就更有趣。特上山貴丼 $238,有海鮮丼及紫菜一拼上枱。顏色豐富鮮豔,滿滿的刺身排放得美觀好看。有10款魚生粒、三文魚籽、半隻龍蝦身的肉、松葉蟹鉗及海膽。先起龍蝦肉,厚身大隻,差不多4寸長,肉質十分爽彈,有龍蝦鮮味,不用沾醬油都已經好好味。用脆身的紫菜包著軟綿細滑的海膽,配上珍珠米飯,海膽的鮮甜味和濃郁的味道都散法出來,味道仲停留在口腔,令人回味無窮。食片青瓜或醃薑清清味蕾,再食口鮮甜的松葉蟹鉗,蟹肉微彈,味道較清淡。十款魚生粒有三文魚
特上山貴丼
特上山貴丼 $238,有海鮮丼及紫菜一拼上枱。
十款魚生粒有三文魚、魷魚、白身魚等等,肥美油潤、彈牙鮮味、爽口微韌的口感同味道交雜,配三文魚籽爆發咸鮮味,美味又升級了。
食法2就是用紫菜包著刺身及飯,再卷成手卷來食。
我放了十款魚生粒的材料及飯包成手卷,味道層次都好豐富,又可以享受到食手卷,而且重點是自己包的,特別美味。
最後食法3是將少許丼飯放入細碗中,交給職員加入高湯,成為茶漬飯。
清澈的高湯,味道清香不膩,飯粒都吸了高湯而變得軟綿好味,魚生粒半熟質感仍嫩滑,也不會腥。

美味的三步唱食法令人有新鮮感的體驗,飽肚美味的丼飯值得一食。
一場來到,當然未食完,見到期間限定的啤酒祭,而且每個區都可以點呢個套餐,當然要食埋先走。
麒麟一番搾啤酒(原味啤酒)
套餐有原味的麒麟一番搾啤酒,但不可選其他口味,其實香烤栗子、荔枝味、椰香菠蘿味也非常吸引我。
先來一口啤酒,夠冰凍,味道清淡易入口,好爽。
浜燒海鮮拼盤+麒麟一番搾啤酒
浜燒海鮮拼盤+麒麟一番搾啤酒2杯,套餐$298,價錢的確吸引又抵食。
浜燒拼盤包捨有三文魚西京燒、原隻魷魚筒、大蝦2隻、吞拿魚鮫,燒得香口惹味,用來佐酒一流。
大蝦有手掌咁長,燒得連蝦殻都脆卜卜,只用簡單調味。
蝦味濃郁,肉質非常彈牙,我倆也大讚抵食又好味。
原隻燒魷魚,比較乾身也偏乾,幸好魷魚身厚肉的部份仍彈牙,用甜甜的醬汁來燒,好惹味香甜。
一口啤酒一口魷魚,感覺好像到了日本居酒屋。
吞拿魚鮫有三大件,看似不太吸引,但原來令人喜出望外。
外表都燒得乾身,但內裡油香滿多,濕潤飽滿又結實的肉質,咬落卻滑溜鬆軟,我地還爭著食最後一件。
三文魚西京燒很少見,一般用銀鱈魚,比較嫩滑也夾甜麵醬味,轉用三文魚味道就不夠夾。
三文魚熟了太鞋,也不夠油份,雖然微甜易入口,但不夠吸引。
還有很多日本酒,一整個大櫃都是酒。

日本零食、日本水果、和牛、壽司、便當、刺身、飲品等都有售,食飽也要帶手信回家。
题外话/补充资料: 場內有洗手間,也很乾淨。
2017-10-24
特上山貴丼
浜燒海鮮拼盤+麒麟一番搾啤酒
  • 七色北海丼
2017-10-26 410 浏览
東京的築地係幾咁令人懷念,但就要晨早流流起身,如果係冬天的時候去,你都咪話唔辛苦,大約一年前香港築地終於開幕,唔洗搭飛機,唔洗晨早露天吹風排隊,就可以食到築地直送食品,真係叫好多人都好興奮,但香港有咩新事物,大家都會一窩蜂去搶去試,唔想同人逼,唯有等到今時今日我地先踏足此地係正灣仔碼頭,如果九龍人就建議搭船過黎一出就係,又可以欣賞下風景,如果要搭地鐵,就穿會展過來吧駕車人士都唔洗擔心,呢度係有得免費泊車的,消費夠$800就有2小時免費了唔知係咪每日都有呢個解體表演呢,我地到達時已經過左7點,同條吞拿魚無緣了一走入去,好似超級市場咁,有各式各樣的日本食品,日本生果、酒、零食,通通都有齊,睇到呢D商品我已經兩眼發光,建議大家可以行左入去坐底食完野先出黎慢慢揀,咁咪唔洗拎住咁多野食飯再行入少少,會見到分左幾個區域的餐廳,我地就行左入最後個區域食野入口放左唔少海鮮,可以即買即刻係餐廳食用呢度個環境實在係無得輸,270度落地玻璃,面對住無敵維港景色,排排坐食壽司想食野就要自己動手寫,先係圖文並茂MENU揀選食品,再寫上想ORDER的數目係紙上就完成啦森半宇治抹茶 ($35)身為抹茶控,黎到築地點
入口放左唔少海鮮,可以即買即刻係餐廳食用

森半宇治抹茶 ($35)
身為抹茶控,黎到築地點都要整番杯飲下,抹茶味好濃,有加左少少糖水去蓋過甘味,可能怕有D客人接受唔到抹茶的甘吧,唔算過甜,不過我喜歡原汁原味多一點
大家食刺身壽司之前,記得要望一望鼓油的用法,唔係話大家醬油都唔識食,而係記住唔好將個掃直接掃落壽司魚生度,咁樣係會整污糟個掃,亦都唔係咁衛生,等D醬油係掃上面滴落食物度,就係最正確啦

另外,MENU上有提醒到如果大家唔鐘意食WASABI,記得要出聲喔,因為師父會將WASABI放入壽司
山貴刺身盛 ($238)
刺身盛有五款刺身,款款都係我喜愛的,款款都好新鮮,如果海膽唔靚,相信一食就食得出吧
SET A ($148) & SET C ($88)
呢兩個SET好抵食,分別有5件壽司,我地每樣叫左2 SET,SET A有香蔥吞拿魚腩蓉軍艦、炙燒吞拿魚腩、赤身、中吞拿魚腩、中吞拿魚腩,呢碟絕對係吞拿魚盛宴,雖然睇唔到鮪魚解體,而家有得食晒咁多款唔同部位都夠滿足

SET C有赤貝、北海道帆立貝、甜蝦、赤身、間八魚,壽司飯的大小握得剛好,唔會輕易散開,間八魚平時比較少食到,魚味都幾濃同幾有口感
2017-10-06
2017-10-26 340 浏览
坐得不舒適,服務一般,食物一般。內設三個地方食唔同野,如要試全部要分開去三個地方食及付款,服務員介紹不清楚,價格偏高。收費不是太合理。堂食飲茶逐杯計,壽司水平一般,絕對不想再去食。
坐得不舒適,服務一般,食物一般。
2017-10-25
2017-10-25 291 浏览
灣仔呢個築地山貴市場已經開咗有一段時間,但一直太忙都無機會過黎試下。今日同朋友約咗係灣仔食飯,就提議不如行過黎呢到食。由灣仔地鐵站行經天橋行過新鴻基中心,再行到市場呢到都要3個字時間,好在近海傍,行過黎都有啲景色睇下。難得黎到當然係要食海鮮丼啦,晚飯時間都多人排,都排咗4個字到。七色北海丼,$268,有紫菜可以夾飯同刺身食,有海膽,牡丹蝦,三文魚,三文魚籽,赤身,中魷魚腩,帆立貝,每款都好鮮甜嫩滑,無腥味山貴丼,$118,有10粒魚生粒,蟹籽。

山貴丼,$118,有10粒魚生粒,蟹籽。
2017-10-23 328 浏览
平日在葵涌區上班,一下班都是回九龍區吃飯,很少會去香港區吃飯,幸好這幾天公司有展覽工作在灣仔舉行,所以趁下班後到了灣仔碼頭的上層一嚐這家名氣日本菜餐廳。光看門面已氣派不凡,從左門進入,先經過零食及壽司部,再步行多一點就到用餐區域,分別有海鮮丼飯區、壽司區和浜燒區。我們選了海鮮丼飯區,店員隨即帶我們到窗邊吧枱位置,點餐是以點餐紙遞交方式,丼飯除左刺身丼外,還有熟食丼飯選擇,我跟好友人各點了特上山貴丼特上山貴丼光看賣相已經份量十足,當中有十款魚生粒、三文魚籽、龍蝦肉、松葉蟹鉗和海膽,魚生剌粒粒厚切且份量挺多,都是用當日時令魚作刺身,飯的份量深不見底一樣,已經很足夠兩人用,魚生粒款款新鮮,拌少許醬油和芥末吃,令咸味辣度增加,卻不失魚生粒的鮮嫩口感,粒粒三文魚籽大粒爆汁,半隻龍蝦肉肉質鮮甜肉厚,松葉蟹鉗吃起來鮮味十足帶海水鹹味,入口爽滑,至於醋飯份量很多,一直吃不完的感覺,整體味道質素都不錯喔吃完丼飯好像不多,再去了壽司區坐下吃,面對著維港美景,飽覽無遺點了一個吞拿魚盛壽司餐和山貴刺身盛享受一下。壽司餐中有香蔥吞拿魚腩蓉軍艦、炙燒吞拿魚腩、赤身、中吞拿魚腩和大吞拿魚腩,當中不得不讚的大呑拿魚淺

點了一個吞拿魚盛壽司餐和山貴刺身盛享受一下。壽司餐中有香蔥吞拿魚腩蓉軍艦、炙燒吞拿魚腩、赤身、中吞拿魚腩和大吞拿魚腩,當中不得不讚的大呑拿魚淺粉色的色澤,入口油脂分佈高,相當肥美,整份壽司盛完全可以吃到呑拿魚的精華,美味十足,的確是滿足幸福的一晚